Logo
0800200000

16 mýtov o sexe, ktorým by ste nemali veriť

16 mýtov o sexe, ktorým by ste nemali veriť
Čítať 11 minút | Vytvorené: 26 apríl 2024 | aktualizované: 26 apríl 2024 | 139 139
Sex je neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou nášho života. Kvôli nedostatku vedomostí o sexe vznikajú mnohé falošné presvedčenia, ktoré môžu ovplyvniť nielen kvalitu intímneho života, ale aj zdravie partnerov.

Odkiaľ pochádzajú mýty o sexe?

Mýty o sexe vznikajú z presvedčenia o sexe, ktoré môžu byť falošné, zveličené alebo nevedecké, ale sú vnímané ako pravdivé. Mieru viery v mýty o sexe môže ovplyvniť viacero faktorov. Možné dôvody mylných predstáv a šírenia mýtov o sexe:

  • nedostatok sexuálnej výchovy;
  • prehnané očakávania týkajúce sa sexuality;
  • používanie nespoľahlivých zdrojov (napríklad médií, názorov priateľov a známych);
  • neúspešná alebo traumatická prvá sexuálna skúsenosť.

Mýty o sexe môžu tiež vzniknúť zo stereotypov. Príkladom stereotypného myslenia je vnímanie akýchkoľvek tém a otázok o sexe a sexualite ako tabu z dôvodu negatívnych postojov k nim v spoločnosti.

Mýtus č. 1. Masturbácia je škodlivá pre vaše zdravie

Mýty o nebezpečenstvách masturbácie môžu vyvolať obavy alebo negatívny postoj k sebauspokojeniu. Škody spôsobené masturbáciou bez dôkazov:

  • zakrivenie penisu;
  • strata zraku;
  • znížené libido;
  • rast vlasov na dlaniach;
  • zníženie počtu spermií;
  • erektilná dysfunkcia;
  • neplodnosť;
  • mentálne poruchy.

Žiadny z mýtov nie je pravdivý. V skutočnosti je masturbácia počas sexu alebo bez partnera spôsob sebaobjavovania a spestrenia vášho sexuálneho života. Pomáha uvoľňovať napätie, u žien tiež pomáha znižovať intenzitu menštruačných kŕčov.

Jedna americká štúdia ukázala, že asi 60% mužov a 36% žien masturbuje. Masturbácia môže zostať súčasťou sexuálneho života aj napriek zvýšeniu frekvencie pohlavného styku.

Muži, ktorí dlho nemali sex, sú náchylní na rôzne nádory prostaty. Štúdia, ktorá analyzovala zdravotný stav asi 32 tisíc mužov, zistila, že pravidelná ejakulácia, bez ohľadu na spôsob, znižuje riziko rakoviny prostaty.

Mýtus č. 2. Starší ľudia nemajú sex

Značná časť mužov a žien má sex v staršom veku, čo vyvracia zaužívaný mýtus, že sexuálna aktivita ustáva, keď telo starne. Štúdia v Indii zistila, že viac ako polovica ľudí nad 60 rokov zostáva sexuálne aktívna.

Sexuálny styk v starobe zlepšuje sexuálnu funkciu, hoci čas potrebný na vzrušenie sa u oboch pohlaví zvyšuje. Je pozoruhodné, že inhibičné faktory (napríklad znížená kvalita erekcie alebo znížená vaginálna lubrikácia) nie sú zvlášť dôležité a nemajú významný vplyv na túžbu mať sex. Najčastejším dôvodom ukončenia sexuálnej aktivity s vekom je strata partnera u žien a zhoršenie zdravotného stavu u mužov.

Mýtus č. 3. Len prienik penisu môže priviesť ženu k orgazmu

Nie každý orgazmus je vaginálny, takže prienik penisu do vagíny nie je potrebný na jeho dosiahnutie. Cca 36% žien zažije orgazmus až po stimulácii klitorisu. Ak chcete nájsť najlepšie spôsoby, ako dosiahnuť orgazmus, môžete počas vaginálnej penetrácie súčasne stimulovať klitoris prstami, jazykom alebo vibrátorom.

Americký vedec Barry Komisaruk z Rutgers University of New Jersey sa pokúsil vysvetliť rozdiel medzi sexualitou žien a mužov z hľadiska štruktúry ich mozgu. Dospel k záveru, že orgazmus u oboch pohlaví, bez ohľadu na spôsob jeho dosiahnutia, má takmer rovnakú nervovú aktivitu. Po dosiahnutí orgazmu však nastávajú rôzne mozgové procesy. To je pravdepodobne dôvod, prečo je žena schopná zažiť orgazmus klitorisu po vaginálnom orgazme a naopak.

Mýtus č. 4. Veľkosť penisu ovplyvňuje kvalitu sexu

Obavy z veľkosti penisu ovplyvňujú sexuálnu spokojnosť a psycho-emocionálny stav mužov. Nespokojnosť s dĺžkou penisu alebo úzkosť z reakcie partnera na jeho veľkosť sú niektoré z príčin sexuálnej dysfunkcie a neistoty v posteli. Psychický stres a nízke sebavedomie spôsobené obavami z odchýlok od normálnej veľkosti penisu sa môžu stať motiváciou pre mužov k zväčšeniu penisu.

Sexuálnu funkciu partnerov totiž ovplyvňujú nielen fyziologické vlastnosti, ale aj myšlienky, ktoré dominujú pri pohlavnom styku. Výsledky jednej štúdie týkajúcej sa kritickosti veľkosti mužského penisu ukázali, že pre približne 1% ženského pohlavia je veľkosť mimoriadne dôležitá a pre 32% nie je dôležitá dĺžka, ale obvod penisu. 

Priemerná dĺžka vzpriameného penisu je asi 13 cm. Okrem dĺžky penisu treba brať do úvahy aj kompatibilitu partnerov z hľadiska pohlavných proporcií. Napríklad príliš veľký penis môže poškodiť steny plytkej vagíny a spôsobiť krvácanie. Ak počas sexu pociťujete fyzické nepohodlie spôsobené veľkosťou vášho penisu, mali by ste sa poradiť s urológom alebo gynekológom.

Mýtus č. 5. Čím dlhšie trvá sex, tým je lepší.

Predstavy o dĺžke pohlavného styku sa môžu líšiť od objektívnych štatistických údajov. Výskumy na 500 pároch zistili, že priemerný čas ejakulácie mužov je asi 5,5 minúty po začiatku sexu. Podľa všeobecne uznávaných noriem, ak dôjde k ejakulácii viac ako jednu minútu po začiatku pohlavného styku, nepovažuje sa to za predčasnú.

Požadované trvanie sexu je individuálnym ukazovateľom pre každý pár. Napríklad ženám trvá dosiahnutie orgazmu v priemere 12-14 minút. S prihliadnutím na mužskú fyziológiu sa sexológovia domnievajú, že pohlavný styk trvajúci 3-13 minút nie je dôvodom na obavy (aj keď očakávania ďaleko presahujú možnosti tela). Sex v trvaní 10-30 minút môže byť zároveň vnímaný ako nadmerne predĺžený pohlavný styk. Ak príliš skorá alebo príliš neskorá ejakulácia spôsobuje nepohodlie, problém sa dá vyriešiť konzultáciou s lekárom.

Mýtus č. 6. Muž by mal byť vždy pripravený na sex

Mnoho mužov a žien je presvedčených, že erekcia je potrebná, ak je muž blízko objektu sexuálnej túžby. V skutočnosti muž nemusí byť pripravený na sex pre únavu, stres, depresiu, úzkosť, nevhodné prostredie alebo náhle dôležité záležitosti, čo sa prejavuje pri predohre a pred prienikom. Podľa údajov získaných z veľkých medzinárodných štúdií je prevalencia erektilnej dysfunkcie vo veku do 40 rokov cca 30%. Ochorenie môžu zhoršiť endokrinné a neurologické ochorenia.

Výsledky jednej americkej štúdie ukázali, že muži, ktorí sa snažia byť vždy pripravení na sex, môžu v najkritickejšom momente zažiť náhle problémy s erekciou. Aby ste našli príčinu problémov s erekciou a vyhli sa impotencii a neplodnosti, mali by ste absolvovať komplexné urologické vyšetrenie. Podľa inštrukcií lekára je potrebné vykonať testy na hladinu cukru a hormónov (luteiznizačných a stimulujúcich štítnu žľazu a testosterón) v krvi, ktoré sú doplnené o elektrokardiogram a dopplerografiu ciev penisu. Ak je erektilná dysfunkcia psychogénnej povahy, je potrebná konzultácia s psychoterapeutom.

Mýtus č. 7. Počas orgazmu muž vždy ejakuluje

Muž môže zažiť orgazmus bez ejakulácie. Jednou z bežných príčin nedostatku spermy pri pohlavnom styku, ktorý končí orgazmom, je retrográdna ejakulácia. Počas tejto choroby sperma nevychádza, ale vstupuje do močového mechúra. Príčiny retrográdnej ejakulácie (alebo suchého orgazmu):

  • obštrukcia (blokáda) semenovodov;
  • poranenie alebo operácia penisu, semenníkov, prostaty, močovej trubice, konečníka, panvových orgánov alebo miechy;
  • anatomické abnormality močovej trubice;
  • cukrovka;
  • roztrúsená skleróza;
  • užívanie liekov (ako sú antidepresíva, prostatitída alebo lieky na vysoký krvný tlak).

Orgazmus bez spermy je jednou z príčin neplodnosti. Na liečbu suchého orgazmu sa užívajú lieky, ktoré pomáhajú udržať svaly hrdla močového mechúra uzavreté počas ejakulácie.

Mýtus č. 8. Pri prvom sexe nemôžete otehotnieť alebo dostať pohlavne prenosnú chorobu

Tehotenstvo a pohlavne prenosné choroby (STD) sa môžu vyskytnúť počas akéhokoľvek sexuálneho kontaktu (vrátane prvého). Pravdepodobnosť počatia dieťaťa existuje aj v prípadoch, keď k prvému pohlavnému styku došlo pred prvou menštruáciou. Ak máte menštruáciu, žiadna fáza cyklu nie je bezpečná z hľadiska rizika neplánovaného tehotenstva či infekcie.

Zaručeným spôsobom, ako zabrániť tehotenstvu a pohlavne prenosným chorobám, je zdržať sa všetkých druhov sexu, vrátane orálneho, vaginálneho a análneho. Aby ste znížili riziko infekčných chorôb alebo nechceného tehotenstva, mali by ste pri každom pohlavnom styku používať kondómy. Ďalšou metódou, ktorá pomáha predchádzať tehotenstvu, je hormonálna antikoncepcia.

Mýtus č. 9. Počas sexu nepoužívajte sexuálne hračky

Sexuálne hračky nepredstavujú zdravotné riziko, ak sú dodržané pravidlá ich používania a správnej starostlivosti. Odporúčania pre používanie sexuálnych hračiek:

  • individuálne použitie (sexuálne hračky by sa nemali zdieľať, aby sa predišlo pohlavne prenosným chorobám);
  • nanesenie kompatibilného maziva (v prípade silného trenia);
  • dôkladné čistenie a dezinfekcia po každom použití;
  • pravidelná kontrola chýb (ako sú škrabance alebo praskliny);
  • vyhnite sa používaniu sexuálnych pomôcok, ak máte alergie, krvácanie alebo zranenia (ako sú rezné rany alebo jazvy).

Sexuálne hračky pomôžu spestriť váš sexuálny život, preskúmať erotogénne zóny a získať viac potešenia zo sexu. Napríklad používanie sexuálnych hračiek vám môže pomôcť dosiahnuť orgazmus bez erekcie. Intímne hračky môžete použiť aj vtedy, ak máte problémy so sexuálnym vzrušením alebo ak nemôžete dosiahnuť orgazmus počas vaginálneho sexu.

Sexuálne hračky

Sexuálne hračky

Mýtus č. 10. Ak chcete dosiahnuť orgazmus, musíte stimulovať bod G

Bod G je erotogénna zóna zvýšenej citlivosti, ktorá sa nachádza na prednej stene pošvy. Koncept bodu G, ktorý je potrebné stimulovať na dosiahnutie orgazmu, bol predstavený v roku 1982. Dostupné vedecké dôkazy nepostačujú na podporu tvrdenia, že všetky ženy majú bod G a jeho stimulácia je potrebná na dosiahnutie orgazmu.

Väčšina žien pociťuje zvýšené vzrušenie v reakcii na klitoriálnu alebo vaginálnu stimuláciu, a nie na konkrétnu oblasť vagíny. Stimulácia môže skôr spôsobiť orgazmus klitorisu alebo vagíny ako orgazmus bodu G.

Bez ohľadu na existenciu akejkoľvek anatomickej štruktúry, akýkoľvek pokus zredukovať ženský orgazmus na obyčajnú stimuláciu predstavuje príliš zjednodušený prístup k sexualite. Okrem fyziológie je pri štúdiu mechanizmov ženského orgazmu potrebné brať do úvahy aj mnohé faktory, napríklad vzťahy s partnerom, sexuálne skúsenosti, hormonálne hladiny, kultúrne a náboženské presvedčenie.

Mýtus č. 11. Bez orgazmu nie je možné otehotnieť

K tehotenstvu dochádza, keď mužská sperma oplodní ženské vajíčko, ktoré sa vyvíja ako súčasť pravidelného menštruačného cyklu. Orgazmus neovplyvňuje proces oplodnenia vajíčka a pravdepodobnosť počatia dieťaťa (u mužov sa sperma môže uvoľniť počas sexu ešte pred orgazmom). Tehotenstvo je možné aj bez pohlavného styku, pretože sperma sa môže dostať do vagíny nielen počas sexu.

Mýtus č. 12. Počas menštruácie nie je možné otehotnieť

Pravdepodobnosť tehotenstva je prítomná v ktorýkoľvek deň menštruačného cyklu. Žena môže ovulovať uprostred cyklu, ale skôr aj neskôr, takže riziko otehotnenia počas sexu nikdy nie je nulové.

Mýtus č. 13. Je nemožné otehotnieť z pre-ejakulátu

Počas pohlavného styku muž vylučuje pre-ejakulát – viskózna predsemenná tekutina. Pre-ejakulát, obsahujúci enzýmy, bielkoviny a hlien, produkujú Cooperove žľazy. Pre-ejakulát uľahčuje prechod spermy cez močovú rúru pri ejakulácii a chráni spermie pred kyslým prostredím močovej trubice a ženskej vagíny.

Predseminálne sekréty môžu obsahovať spermie, ktoré môžu zostať životaschopné v ženskom tele asi týždeň. Uvoľňovanie pre-ejakulátu nie je možné kontrolovať, takže na zníženie rizika neželaného tehotenstva spôsobeného vstupom spermy do vagíny pred orgazmom sa odporúča používať kondóm pri každom pohlavnom styku.

Mýtus č. 14. Mužská masturbácia poškodzuje spermie

Častá mužská masturbácia nemá významný vplyv na plodnosť, pretože muži s normálnou kvalitou spermy si aj pri každodennej ejakulácii zachovávajú pohyblivosť spermií a koncentráciu dostatočnú na oplodnenie vajíčka. Častá masturbácia a ejakulácia môžu znížiť hustotu a objem spermy, ale pravdepodobnosť otehotnenia závisí od frekvencie pohlavného styku a zdravotného stavu partnerov, nie od pravidelnosti masturbácie.

Mýtus č. 15. Počas menštruácie nemôžete mať sex

Menštruácia nie je kontraindikáciou pre pohlavný styk, ak sa dodržia preventívne opatrenia. Aby ste sa vyhli nechcenému tehotenstvu a pohlavným chorobám pri sexe počas menštruácie, mali by ste používať kondóm, pretože obdobie menštruácie je priaznivé pre proliferáciu patogénnej mikroflóry vo vagíne. Prenos infekcií uľahčuje oslabenie prirodzenej ochrannej bariéry (sliznice maternice), prítomnosť železa v menštruačnej krvi, zväčšený krčný otvor, zásadité prostredie pošvy a hormonálna nestabilita.

Vaginálny sex počas menštruácie môže viesť k zvýšenému výtoku, pretože žily v maternici sú prekrvené a náchylné na poškodenie. Niektoré ženy si však všimli, že menštruácia sa zastaví 1 alebo 2 dni po pohlavnom styku. Sex spôsobuje kontrakcie maternice, v dôsledku čoho sa aktivuje endometrium a menštruácia prechádza rýchlejšie. Pred experimentovaním so sexom počas menštruácie je lepšie poradiť sa s gynekológom.

Mýtus č. 16. Sex sa musí skončiť orgazmom

Sex môže byť príjemný aj bez orgazmu, pretože pri pohlavnom styku dochádza k stimulácii erotogénnych zón partnerov. Okrem dobrého pocitu môže sex pomôcť znížiť krvný tlak, posilniť imunitný systém, zlepšiť kvalitu spánku a znížiť príznaky depresie a úzkosti.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

16 mýtov o sexe, ktorým by ste nemali veriť - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Poškodzuje análny sex organizmus?

Ak sa neprijmú preventívne opatrenia, análny sex môže viesť k zraneniu a ochoreniu. Základné pravidlá análneho sexu:

  • udržiavanie hygieny;
  • ochrana pred infekciami (pomocou kondómu);
  • zníženie trenia (v dôsledku mazania);
  • ukončenie pohlavného styku v prípade bolesti alebo nepohodlia.

Pri používaní sexuálnych pomôcok je potrebné venovať im osobitnú pozornosť. Musia mať tvar, ktorý zabraňuje úplnému preniknutiu intímnej hračky do konečníka. Ak máte choroby, ktoré môžu viesť ku komplikáciám (napríklad hemoroidy alebo proktitída), odporúča sa zdržať sa análneho sexu. Kandidóza u jedného z partnerov je tiež kontraindikáciou análneho sexu, preto, ak sa zistia príznaky ochorenia, je potrebné absolvovať liečbu kandidózy.

2. Zhoršuje masturbácia váš zrak?

Ženská a mužská masturbácia nemá žiadne vážne vedľajšie účinky. Predpoklad, že masturbácia môže zhoršiť videnie, je mylný a vedecky nepodložený.

3. Ovplyvňuje pitie kávy pred sexom kvalitu pohlavného styku?

Priaznivý vplyv kofeínu na kvalitu sexu nemá dostatočné vedecké dôkazy. Kofeín môže ovplyvniť fungovanie srdca, ciev a nervového systému, takže, ak máte kardiovaskulárne alebo neurologické choroby, mali by ste byť opatrní pri pití kávy pred sexom.

4. Majú kondómy dátumy spotreby?

Každý kondóm má dátum spotreby uvedený na obale. V závislosti od druhu materiálu, z ktorého sú kondómy vyrobené, sa ich trvanlivosť pohybuje v priemere od 1 do 5 rokov.

Pred použitím kondómu by ste mali vždy skontrolovať dátum spotreby a tiež brať do úvahy odporúčania výrobcu týkajúce sa podmienok skladovania antikoncepčných prostriedkov. Ak je kondóm po vybratí z obalu lepkavý, suchý alebo tvrdý, jeho ochranné vlastnosti môžu byť znížené (bez ohľadu na dátum spotreby).

5. Ovplyvňujú afrodiziaká sexuálnu aktivitu?

Dostupné vedecké dôkazy nepodporujú bezpečnosť ani priaznivé účinky akéhokoľvek prírodného afrodiziaka na mužské alebo ženské sexuálne funkcie. Ak afrodiziakum „funguje“, môže to byť spôsobené placebo efektom (samohypnóza). Aby ste predišli komplikáciám, pred konzumáciou akýchkoľvek liekov, bylín alebo afrodiziak v produktoch sa poraďte so svojím lekárom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
16 mýtov o sexe, ktorým by ste nemali veriť
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Mária pred 11 hodinami
Dobrý deň. Je možné mať análny sex bez kondómu?
Odpovedať
Dobrý deň. Tenká výstelka konečníka je náchylná na infekciu, takže análny sex je spojený so zvýšeným rizikom pohlavne prenosných chorôb. Aby ste predišli infekcii, odporúča sa používať kondóm pri každom análnom sexe. Aby ste sa vyhli prenosu infekcií z konečníka do vagíny, mali by ste medzi análnym a vaginálnym sexom vymeniť kondóm.
Nadežda pred týždňom
Dobrý deň. Prečo je pri prvom sexe prítomná bolesť?
Odpovedať
Dobrý deň. Jednou z príčin bolesti pri prvom sexe je deflorácia (narušenie celistvosti panenskej blany). Bolestivý prvý sex sa môže vyskytnúť aj v dôsledku stresu, v dôsledku chorôb urogenitálneho systému, dermatologických ochorení, svalových kŕčov alebo nedostatočnej lubrikácii pošvy.
Kristína pred týždňom
Dobrý deň. Prečo je orgazmus taký dobrý?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri orgazme sa uvoľňujú hormóny (dopamín a oxytocín), ktoré majú pozitívny vplyv na psycho-emocionálny stav. Orgazmus tiež pomáha zmierniť stres, svalové kŕče a bolesti v rôznych častiach tela.
Andrea pred týždňom
Dobrý deň. Je sperma vhodná na konzumáciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Dostupné vedecké dôkazy nestačia na to, aby sa spermie klasifikovali ako zdravé potraviny. Časté vedľajšie účinky prehĺtania semena zahŕňajú alergické reakcie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.