0800200000

Núdzová antikoncepcia: ako antikoncepčné tabletky fungujú po pohlavnom styku

Núdzová antikoncepcia: ako antikoncepčné tabletky fungujú po pohlavnom styku
antikoncepcia
Čítať 6 minút aktualizované: 29 máj 2024
Čítať 6 minút Zverejnené: 29 May 2024 aktualizované: 29 May 2024 542
Podľa WHO môže núdzová antikoncepcia (NA) znížiť pravdepodobnosť neplánovaného tehotenstva na menej ako 5%. NA sa môže užiť do 120 hodín po nechránenom pohlavnom styku (PS).

Čo je núdzová antikoncepcia?

Núdzová antikoncepcia je jednou z veľmi účinných metód antikoncepcie zameraných na prevenciu neplánovaného tehotenstva. Hlavným znakom NA je, že sa používa po nechránenom pohlavnom styku, a nie pred ním.

Druhy núdzovej antikoncepcie

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Existujú 2 hlavné typy núdzovej antikoncepcie (NA): vnútromaternicové telieska (IUD) a tabletky obsahujúce hormóny alebo zložky, ktoré ovplyvňujú hormóny. Pojem "ranná tabletka" je nesprávny, pretože naznačuje, že by sa mala použiť na nasledujúci deň, zatiaľ čo núdzová antikoncepcia je najúčinnejšia v prvých hodinách po nechránenom pohlavnom styku. Klasifikácia núdzovej antikoncepcie podľa princípu účinku:

  • hormonálne tehotenské tabletky - blokujú uvoľňovanie vajíčok, zastavujú oplodnenie alebo zabraňujú uhniezdeniu oplodneného vajíčka v maternici;
  • nehormonálna antikoncepcia - ničí spermie alebo blokuje vstup do maternice;
  • vnútromaternicové telieska - zabraňujú oplodneniu vajíčka a uhniezdeniu plodu.

Núdzovú antikoncepciu v tabletkách je vhodné používať doma alebo kdekoľvek inde, pretože si nevyžaduje účasť zdravotníckeho personálu. Vnútromaternicové teliesko sa zavádza len v ordinácii gynekológa.

Kedy užívať núdzovú antikoncepciu?

Všetky podtypy NA sú určené na použitie po PS, pričom kľúčovým faktorom ich účinnosti je časový interval. Indikácie núdzovej antikoncepcie:

  • skĺznutie alebo poškodenie kondómu;
  • oneskorené prerušenie pohlavného styku;
  • postriekanie genitálií semenom;
  • mechanické poruchy diafragmy alebo krčka maternice;
  • nadmerné trvanie používania vaginálneho krúžku (viac ako 5 po sebe nasledujúcich týždňov);
  • nerozpustená spermicídna tabletka pred pohlavným stykom;
  • nedodržiavanie režimu perorálnej antikoncepcie.

NA je nevyhnutná aj vtedy, keď nie sú k dispozícii iné formy antikoncepcie. Nie je určená na systematické používanie ako primárna metóda antikoncepcie kvôli vysokému riziku vedľajších účinkov.

Ako funguje núdzová antikoncepcia?

Núdzová antikoncepcia

Druh

Ako funguje núdzová antikoncepcia

Vlastnosti aplikácie

Riziko tehotenstva

Núdzové antikoncepčné tabletky

Blokujú alebo odďaľujú ovuláciu, narúšajú vývoj folikulov či dozrievanie žltého telieska. NA nie je lekárskym potratom kvôli rozdielom v zozname účinných látok a dávkovaní liekov.

Podáva sa do 72-120 hodín po nechránenej PS.

Nie viac ako 5% (ak sa užije do 24 hodín po sexe), nie viac ako 15% (o 24-48 hodín neskôr), až do 58% (o 48-72 hodín neskôr).

Vnútromaternicové teliesko

Zabraňuje oplodneniu vajíčka a jeho implantácii v maternici.

Teliesko zavedené do 5 dní po nechránenom pohlavnom styku by sa nemalo odstrániť aspoň 3 týždne. V prípade potreby možno dobu jeho trvalého používania predĺžiť až na 10 rokov (v závislosti od technológie výroby a odporúčaní výrobcu).

Menej ako 1%

NA sa môže použiť kedykoľvek bez ohľadu na menštruačný cyklus. Čím skôr sa núdzová antikoncepcia užije, tým je riziko otehotnenia nižšie. Účinnosť rôznych metód NA sa dá porovnať len prakticky, preto neexistuje univerzálne riešenie pre všetky prípady. Spôsob NA by sa mal vyberať individuálne s prihliadnutím na kontraindikácie a sprievodné patologické stavy po konzultácii s gynekológom a endokrinológom, ako aj na základe ďalšej diagnostiky.

Ako núdzová antikoncepcia ovplyvňuje ženský organizmus?

Núdzová antikoncepcia ovplyvňuje hormóny v organizme ženy a môže zmeniť čas začiatku ďalšej menštruácie (približne o týždeň). Ak sa počas 3 až 4 týždňov po použití niektorej z metód núdzovej antikoncepcie menštruácia neobjaví, vykoná sa tehotenský test a následne je potrebná konzultácia s lekárom.

Nechránený pohlavný styk po užití tabliet NA môže viesť k otehotneniu a na zabránenie otehotnena sa má okamžite znovu začať používať trvalá antikoncepcia (napr. kondómy alebo vnútromaternicové teliesko). Najvyššie riziko otehotnenia po núdzovej antikoncepcii nastáva počas ovulácie alebo ak dôjde k nechránenému pohlavnému styku do jedného mesiaca po užití tabliet NA.

U žien s indexom telesnej hmotnosti (BMI) vyšším ako 30 alebo s hmotnosťou vyššou ako 75 kg môžu byť tablety NA menej účinné ako vnútromaternicové telieska obsahujúce meď, preto sa im odporúča používať vnútromaternicové teliesko. Okrem toho je IUD obsahujúce meď najbezpečnejšou metódou NA počas dojčenia. Je tiež dôležité si uvedomiť, že núdzová antikoncepcia nepomáha chrániť pred infekčnými chorobami prenášanými počas sexu a postihujúcimi pohlavné a iné orgány.

Vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie

Zoznam možných vedľajších účinkov vyvolaných zavedením vnútromaternicového telieska zahŕňa infekcie, kŕče a bolesti brucha (môžu sa zhoršiť počas menštruácie), traumu maternice a odmietnutie vnútromaternicového telieska. Vedľajšie účinky núdzových antikoncepčných tabliet:

  • nevoľnosť a vracanie (prevládajúce príznaky);
  • zmeny cyklu;
  • hnedý výtok po užití núdzovej antikoncepcie;
  • strata energie;
  • bolesti hlavy a závraty;
  • bolesť prsníkov;
  • kŕče a bolesti lokalizované v podbrušku.

Príznaky, ktoré sa objavia po užití núdzovej antikoncepcie zvyčajne po niekoľkých dňoch ustúpia. Ak sa necítite lepšie, naďalej sa cítite veľmi zle alebo spozorujete silné krvácanie, mali by ste sa objednať ku gynekológovi.

Môže núdzová antikoncepcia viesť k neplodnosti?

Núdzová antikoncepcia nespôsobuje neplodnosť, pretože po užití liekov sa neznižuje pravdepodobnosť počatia dieťaťa v prípade nechráneného pohlavného styku. Vnútromaternicové teliesko, ktoré pomáha zabrániť neželanému tehotenstvu, tiež nespôsobuje neplodnosť. Plodnosť (schopnosť počať a donosiť dieťa) sa obnoví okamžite po ukončení užívania NA.

Kontraindikácie používania núdzovej antikoncepcie

Používanie IUD je kontraindikované pri závažnej trombocytopénii (nízky počet krvných doštičiek), zhoršení infekčných ochorení, popôrodnej sepse a nevysvetliteľnom vaginálnom krvácaní. Zoznam kontraindikácií zahŕňa aj zvýšené riziko pohlavne prenosných infekcií, nádorov a anatomických anomálií maternice alebo krčka maternice. Relatívne kontraindikácie tabliet NA:

  • individuálna neznášanlivosť (alergia na niektorú zo zložiek výrobku);
  • podstupovanie hormonálnej liečby;
  • užívanie antibiotík;
  • užívanie liekov, ktoré menia kyslosť žalúdka;
  • užívanie iného núdzového antikoncepčného prostriedku.

Pred užívaním núdzovej antikoncepcie počas dojčenia je potrebné oboznámiť sa s anotáciou príslušného prípravku a uistiť sa, že je bezpečný pre dojčiace ženy. Do úvahy treba brať aj vekové hranice uvedené výrobcom.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Núdzová antikoncepcia: ako antikoncepčné tabletky fungujú po pohlavnom styku
Núdzová antikoncepcia: ako antikoncepčné tabletky fungujú po pohlavnom styku
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Môže zlyhať núdzová antikoncepcia?

Žiadna zo známych antikoncepčných metód (vrátane vnútromaternicového telieska a tabletiek) neposkytuje 100-percentnú ochranu pred neželaným tehotenstvom (to je možné len vtedy, ak sa úplne zastaví pohlavný styk). Preto žiadna žena nie je imúnna voči tomu, že núdzová antikoncepcia nemusí fungovať. Riziko otehotnenia (aj keď je minimálne) existuje vždy a priamo súvisí s časom medzi pohlavným stykom a použitím NA.

Je potrebné po užívaní NA navštíviť gynekológa?

Návšteva gynekológa po jednorazovom použití NA nie je povinná. Nežiaduce účinky (napríklad ak po núdzovej antikoncepcii silné krvácate), opakované použitie NA v rámci toho istého cyklu, dlhšie oneskorenie menštruácie alebo podozrenie na tehotenstvo môžu byť indikáciou na konzultáciu s lekárom. Odporúča sa tiež poradiť sa s gynekológom, aby ste našli bezpečnú trvalú antikoncepciu.

Ako často sa môže užívať núdzová antikoncepcia?

IUD ako účinná antikoncepčná metóda sa môže používať trvalo. Núdzové antikoncepčné tabletky sa užívajú podľa potreby, najviac však raz za menštruačný cyklus. Ak zvýšite frekvenciu ich užívania, môžu sa objaviť vedľajšie účinky v podobe nepravidelnej menštruácie, nevoľnosti, bolesti prsníkov alebo zvýšenia celkovej hladiny hormónov. Okrem toho je NA dlhodobo menej účinná v porovnaní s antikoncepciou určenou na nepretržité užívanie.

Aký je rozdiel medzi núdzovou antikoncepciou a kontraceptívami?

Hlavný rozdiel medzi núdzovou antikoncepciou a kontraceptívami je ten, že NA je určená na jednorazové (alebo nepravidelné) použitie počas obmedzeného časového obdobia. Antikoncepcia sa užíva priebežne bez toho, aby bola viazaná na pohlavný styk. Pravidelné užívanie núdzovej antikoncepcie namiesto antikoncepčných tabliet zvyšuje riziko neplánovaného tehotenstva a vedľajších účinkov (napr. vracanie alebo trombóza) v dôsledku zmien v dávkovaní účinných látok.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Núdzová antikoncepcia: ako antikoncepčné tabletky fungujú po pohlavnom styku
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Katarzyna pred 1 mesiacom
Dobré ráno. Môžem si kúpiť núdzovú antikoncepciu bez lekárskeho predpisu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Podľa platnej legislatívy je možné zakúpiť NA len na lekársky predpis (po predchádzajúcej lekárskej konzultácii).
Irena pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Musím navštíviť lekára, ak sa mi po núdzovej antikoncepcii predčasne začne menštruácia?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Dočasný posun menštruačného cyklu je po núdzovej antikoncepcii normálnym javom, podľa toho môže vaša menštruácia prísť skôr, ako sa očakávalo. Ak sa nevyskytujú žiadne znepokojujúce príznaky, nie je potrebné vyhľadať lekára, ale ak porucha cyklu nevymizne po dvojmesačnom období po užití núdzovej antikoncepcie, je vhodné objednať sa ku gynekológovi.
Eva pred 1 mesiacom
Dobrý večer. Pomôže núdzová antikoncepcia týždeň po pohlavnom styku?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Užívanie núdzovej antikoncepcie týždeň po pohlavnom styku sa neodporúča, pretože maximálny čas medzi pohlavným stykom a použitím NA je 5 dní. Ak sa týždeň po PS objavia príznaky tehotenstva, je potrebné spolu s gynekológom zvoliť optimálnu metódu jeho ukončenia.
Adriána pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ako dlho sa môže oneskoriť menštruácia po núdzovej antikoncepcii?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Dĺžka oneskorenej menštruácie po núdzovej antikoncepcii, ktorá sa nepovažuje za abnormálnu, je od 1 do 3 týždňov. Ak sa menštruácia po tomto období neobnovila, mali by ste sa poradiť s gynekológom.
Júlia pred 1 mesiacom
Dobrý deň. V akom veku môžem užívať núdzové antikoncepčné tabletky?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Núdzovú antikoncepciu môžete užívať bez vekového obmedzenia. Výnimkou sú lieky, pri ktorých je minimálny vek uvedený výrobcom v zozname kontraindikácií.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie