Logo
0800200000
Čítať 6 minút

Prečo je potrebný klystír pred vyšetrením u proktológa a ako si ho správne urobiť?

Prečo je potrebný klystír pred vyšetrením u proktológa a ako si ho správne urobiť?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 19 júl 2023 | aktualizované: 19 júl 2023 | 4141 4141
1

Čo je to klystír?

Klystír je procedúra, ktorá predchádza návšteve proktológa. Klystír sa podáva na vyčistenie čriev od stolice.

Klystír je tekutina, ktorá sa zavádza do konečníka cez malú hadičku (koncovku) a ktorá pomáha vyprázdniť črevá. Klystír sa podáva nielen pred vyšetrením u proktológa, ale aj pred operáciou a pri zápche.

2

Aké typy klystírov existujú?

Existujú dva hlavné typy klystírov: očistné a liečivé. Pri očistnom klystíre sa do čreva vkladá voda, ktorá sa po niekoľkých minútach vylúči spolu so stolicou. Klystír sa podáva pred vyšetrením čriev alebo pred operáciou liečby hemoroidov.

Výhodou liečivých klystírov je urýchlenie prísunu účinných látok obsiahnutých v prípravku do črevnej steny. Liečivý klystír sa odporúča urobiť pri:

  • zápche;
  • plynatosti;
  • otrave;
  • ochorení tráviaceho traktu;
  • ochorení srdca a ciev;
  • infekčných chorobách;
  • horúčke.

Hypertonický klystír sa používa na odstránenie tekutiny nahromadenej v tkanivách do črevného lúmenu (v prípade edému). Klystír so sódou bikarbónou sa používa na zintenzívnenie očistného účinku a zníženie dráždivého účinku procedúry znížením kyslosti črevného obsahu. Akýkoľvek klystír by sa mal podávať len na lekársky predpis.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Prečo je potrebné užiť klystír pred vyšetrením u proktológa?

Klystír podaný pred vyšetrením u proktológa (dve hodiny pred návštevou) odstráni zvyšky stolice, aby lekár mohol črevo vyšetriť a nájsť abnormality. Anoskopia a rektoskopia (vizuálna kontrola konečníka a konečníka) sa vykonávajú až po očistení čreva od stolice.

4

Ako si urobiť klystír?

Rozlišujeme hotové jednorazové klystíry (dostupné v lekárňach) a opakované klystíry, ktoré sa podávajú pomocou injekčnej striekačky a gumovej nádoby. Pravidlá prípravy klystíru zahŕňajú:

5

Krok 1. Príprava na podanie klystíru

Krok 1: Príprava na podanie klystíru

Krok 1: Príprava na podanie klystíru

  • dôkladne si umyte ruky;
  • naplňte malú misku mierne teplou vodou (teplota vody by mala mať približne telesnú teplotu);
  • vyberte si pohodlnú polohu. Očistu môžete vykonať na boku (ľahnite si na ľavý bok s pravým kolenom opretým o hrudník), na chrbte alebo v pokľaku.
6

Krok 2. Podanie klystíru

Krok 2. Podanie klystíru

Krok 2. Podanie klystíru

  • jemne a pomaly vložte špičku nádoby do konečníka;
  • vyhnite sa nadmernej sile, aby ste predišli poraneniu čriev;
  • stlačte nádobu, aby sa tekutina dostala do konečníka. Odporúčaný objem je 150-300 ml. Nie je potrebné podať všetku tekutinu;
  • ak pocítite tlak, podávanie prerušte.
7

Krok 3: Počkajte na vyprázdnenie

Krok 3: Počkajte na vyprázdnenie

Krok 3: Počkajte na vyprázdnenie

  • zostaňte v základnej polohe, kým sa neobjaví nutkanie na defekáciu, ktoré sa zvyčajne dostaví do piatich minút;
  • stolica môže byť jednorazová alebo viacnásobná;
  • očista sa považuje za ukončenú, keď nutkanie na defekáciu ustane.

Ak po podaní klystíru nevyjde žiadna stolica, môžu sa použiť glycerínové čapíky. Nedostatok stolice po opakovaných klystíroch môže naznačovať prítomnosť ochorenia, preto je potrebné poradiť sa s proktológom.

8

Domáci klystír

Klystír si môžete urobiť aj doma. Pred urobením klystíru deťom a dospelým sa uistite, že je všetko sterilné a čisté. Pravidlá prípravy domáceho klystíru zahŕňajú:

  1. Pripravte si vodu.
  2. Na špičku trysky naneste vazelínu.
  3. Ľahnite si na ľavý bok na uterák s kolenami pri hrudníku.
  4. Opatrne zaveďte trysku do konečníka.
  5. Pomaly vtláčajte tekutinu.
  6. Zostaňte ležať, kým nebudete mať nutkanie na vyprázdnenie.

Ako klystír môžete použiť čistú alebo slanú vodu. Soľ zvyšuje účinnosť klystíru tým, že priťahuje molekuly vody. Pri klystíre pre dospelých by sa mala používať soľ v pomere jedna čajová lyžička soli na 500 ml vody. U detí sa používa rovnaký pomer, ale podáva sa menší objem roztoku (v závislosti od hmotnosti dieťaťa).

9

Ako zistím, že už klystír neúčinkuje?

Po klystíre by mala byť tekutina, ktorá bola vstreknutá do čriev so stolicou a vylúčená. Klystír spôsobí jednorazovo alebo viacnásobne. Ukončenie účinku klystíru spoznáte podľa toho, že črevá sa už nesťahujú (kŕče) a nutkanie na stolicu ustalo.

10

Bolí klystír?

Klystír je bezbolestná procedúra. Nepríjemné pocity môžu byť spôsobené nadmerným svalovým napätím, ktoré je potrebné uvoľniť, alebo prítomnosťou ochorení (napr. bolesť je častým vedľajším účinkom klystíru pri hemoroidoch). Pocity nadúvania, žalúdočné kŕče a plynatosť sú normálnymi javmi pri klystíre, ktorý možno podať dospelým aj deťom. Ak je podávanie domáceho klystíru sprevádzané bolesťou, obráťte sa na zdravotné stredisko.

11

Musím si vždy pred vyšetrením u proktológa urobiť klystír?

Ak vyšetrenie proktológa nezahŕňa anoskopiu alebo rektoskopiu, nemusíte si pred bežnou návštevou lekára čistiť črevá klystírom. V ostatných prípadoch je klystír nevyhnutným krokom v rámci prípravy na vyšetrenie u proktológa. Klystír si môžete pripraviť sami alebo použiť hotový miniklystír.

12

Komu sa nesmie podať klystír?

V prípade zápchy sprevádzanej žalúdočnými kŕčmi, nevoľnosti alebo vracania možno análny klystír podať len po konzultácii s lekárom. Medzi kontraindikácie klystíru patria:

  • bolesti brucha z neznámych dôvodov;
  • zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída)
  • črevná nepriechodnosť;
  • krvácanie z tráviaceho traktu;
  • syndróm dráždivého čreva;
  • zlyhanie pečene a obličiek;
  • ochorenia srdca (napr. arytmia, ischemická choroba srdca);
  • závažná neutropénia (nízky počet neutrofilov, typ bielych krviniek);
  • liečba chemoterapiou;
  • oslabený imunitný systém.

Klystír by sa nemal vykonávať ani po operácii čriev. Nemali by ste si robiť viac ako jeden klystír denne.

13

Vedľajšie účinky klystíru

Jednorazový a viacnásobný klystír môže spôsobiť nepríjemné pocity v konečníku, krvácanie, alergie (žihľavka, ťažkosti s dýchaním, opuch tváre, pier, jazyka alebo hrdla). Medzi ďalšie vedľajšie účinky po podaní klystíru patria:

  • kŕče, nadúvanie brucha;
  • hnačka;
  • nevoľnosť, vracanie;
  • prasknutie konečníka;
  • infekcie.

Ďalším vedľajším účinkom po klystíre je zmena elektrolytovej rovnováhy (môže spôsobiť komplikácie pri ochoreniach obličiek a srdca). Môžu sa objaviť aj príznaky dehydratácie (smäd, závraty, znížená tvorba moču).

14

Ako prečistiť črevá od stolice bez klystíru?

Na vyčistenie čriev od stolice bez klystíru možno po konzultácii s lekárom použiť preháňadlá. Črevá si môžete prečistiť aj:

  • zvýšením príjmu vody. Zvýšenie obsahu vlhkosti v stolici uľahčí prechod stolice cez črevá. Denne sa odporúča vypiť aspoň šesť - osem pohárov vody;
  • orechami, celozrnnými výrobkami, obilninami, ovocím, zeleninou a otrubami. Vláknina zvyšuje objem stolice a frekvenciu vyprázdňovania. Na zmäkčenie stolice a udržanie normálnej funkcie čriev sa odporúča denne skonzumovať 25-30 gramov vlákniny;
  • mliečnymi výrobkami (zvyšujú koncentráciu baktérií, ktoré podporujú odchod stolice z hrubého čreva, zabraňujú plynatosti a infekciám).

Snažte sa vyprázdňovať črevá každý deň v rovnakom čase, napr. 15-45 minút po raňajkách (jedlo stimuluje pohyb stolice cez črevá). Nutkanie na vyprázdňovanie neignorujte kvôli riziku vzniku zápchy. Aby sa zabezpečil normálny pohyb čriev, odporúča sa vykonávať častú fyzickú aktivitu.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo je potrebný klystír pred vyšetrením u proktológa a ako si ho správne urobiť? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo je potrebný klystír pred vyšetrením u proktológa a ako si ho správne urobiť?
Lekár oddelenia proktológie.
Prečo je potrebný klystír pred vyšetrením u proktológa a ako si ho správne urobiť?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Komentáre

Maria pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, prečo nemôžem na klystír použiť destilovanú vodu?
Odpovedať
Dobrý deň. Zavádzanie destilovanej vody do čriev nie je nebezpečné. Ak sa postup vykonáva pod dohľadom lekára, môže sa na klystír použiť destilovaná voda.
Melissa pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo mi je z klystíru nevoľno?
Odpovedať
Dobrý deň. Nevoľnosť je jedným z príznakov, ktoré sa môžu objaviť pri plných črevách. Prijatá tekutina narúša normálne trávenie a pohyb potravy tráviacim traktom sa spomaľuje alebo zastavuje, čo spôsobuje nevoľnosť. Ak sa po klystíre necítite dobre, poraďte sa s lekárom.
Alex pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Je lepšie použiť klystír alebo čapík?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sa pripravujete na vyšetrenie alebo operáciu, bolo by lepšie použiť klystír, ktorý čistí črevá účinnejšie ako čapík. Pri zápche možno po predchádzajúcej konzultácii s proktológom použiť klystír aj čapíky.
Patrik pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko vody sa používa pri klystíre?
Odpovedať
Dobrý deň. Na prečistenie čriev pomocou domáceho klystíru môžete použiť až 300 ml vody. Množstvo vody (alebo roztoku) podávané v zdravotníckych zariadeniach pod lekárskym dohľadom je do 15-25 ml na kilogram hmotnosti.
Eva pred 9 mesiacmi
Dobrý večer. Ako vydezinfikovať gumovú nádobu na klystír?
Odpovedať
Dobrý deň. Nádobu a trysku umyte horúcou vodou so sódou bikarbónou alebo peroxidom vodíka. Následne opláchnite čistou horúcou vodou.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.