0800200000

Vonkajšie (externé) hemoroidy: príčiny, príznaky, liečba a spôsoby odstránenia

Vonkajšie (externé) hemoroidy: príčiny, príznaky, liečba a spôsoby odstránenia
proktológia
aktualizované: 27 September 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 27 September 2024 535
Hemoroidy sú ochorením cievnej štruktúry oblasti análného kanála, ktoré môže byť sprevádzané krvácaním z konečníka. Celosvetovo trpí hemoroidmi približne 4,4 % populácie.

Čo sú vonkajšie hemoroidy?

Vonkajšie (externé) hemoroidy sú rozšírené žily pod kožou v okolí konečníka. Pri vonkajších hemoroidoch sa hemoroidálne uzly tvoria v análno-rektálnej oblasti.

Prečo sa objavujú vonkajšie hemoroidy?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Žily v okolí konečníka sa môžu rozšíriť, vyklenúť alebo opuchnúť v dôsledku tlaku v dolnej časti konečníka. Príčiny vonkajších hemoroidov:

Pravdepodobnosť vzniku vonkajších hemoroidov sa zvyšuje s vekom, pretože tkanivá, ktoré podporujú prirodzenú anatomickú polohu žíl v konečníku a v ritnom otvore, slabnú a rozťahujú sa. U žien je ďalším rizikovým faktorom vzniku vonkajších hemoroidov tehotenstvo, pretože plod vyvíja tlak na análnu oblasť.

Aké sú príznaky vonkajších hemoroidov?

Medzi príznaky vonkajších hemoroidov patria bolesť a nepríjemné pocity v konečníku, ktoré sa môžu zvyšovať pri sedení. Ďalšie príznaky vonkajších hemoroidov:

  • svrbenie alebo podráždenie v análnej oblasti;
  • tvrdé, bolestivé hrčky v blízkosti konečníka;
  • rektálne krvácanie;
  • opuch v oblasti konečníka;
  • prolaps hemoroidálnych uzlov.

Príznakom vonkajších hemoroidov je aj pocit neúplného vyprázdnenia čreva po defekácii. Ak je ochorenie bez komplikácií,môže byť bezpríznakové a zistí sa náhodne (napríklad počas preventívnej prehliadky alebo endoskopického vyšetrenia).

Aké sú štádiá vonkajších hemoroidov?

Klasifikácia vonkajších hemoroidov podľa štádií neexistuje. Určiť štádium ochorenia (od 1 po 4) je možné pri vnútorných hemoroidoch, ak sa nediagnostikovali vonkajšie. Vonkajšie hemoroidy môžu byť bezproblémové alebo sprevádzané komplikáciami (napríklad trombózou hemoroidálnych žíl).

Ako rozlíšiť vonkajšie hemoroidy od vnútorných hemoroidov?

Na rozlíšenie vonkajších hemoroidov od vnútorných stačí miestnenie hemoroidálnych uzlov: vnútorné hemoroidy sa nachádzajú nad anorektálnym spojením, zatiaľ čo vonkajšie sa nachádzajú pod ním. Diagnostikovať vnútorné hemoroidy, ktoré nie sú sprevádzané prolapsom hemoroidálnych uzlín, možno len počas vyšetrenia rektálneho kanála. Pri vonkajších hemoroidoch je možné vidieť vyduté alebo stiahnuté žily, ktoré sú podobné hrudkám, sú mimo konečníka a je možné  ich nahmatať. 

Ako vyzerajú vonkajšie hemoroidy?

Vonkajšie hemoroidy vyzerajú ako hrudky okolo konečníka. Môžu ich dopĺňať vypuklé hemoroidálne uzly tmavomodrej farby. V prípade trombózy môžu hemoroidálne uzliny sfialovieť a krvácať. Veľkosť hemoroidov závisí od počtu a priemeru postihnutých žíl.

Aké sú formy vonkajších hemoroidov?

Vonkajšie hemoroidy môžu byť trombotizované (sprevádzané trombózou hemoroidálnych žíl) alebo sú bez krvných zrazenín. Trombotizované vonkajšie hemoroidy charakterizuje lokálna alebo kruhová trombóza, silná bolesť a viditeľné a hmatateľné tvrdé hrčky v blízkosti konečníka.

Lokalizovaná trombóza vonkajších hemoroidov

Pri lokalizovanej trombóze sa vytvorí jeden trombotizovaný uzol. Ochorenie je charakterizované akútne sa rozvíjajúcim, bolestivým a ohraničeným opuchom tmavej farby v perianálnej oblasti. Môže ho sprevádzať krvácanie a tmavé podkožné hematómy v blízkosti konečníka.

Cirkulárna trombóza vonkajších hemoroidov

Cirkulárna trombóza vonkajších hemoroidov postihuje viacero hemoroidálnych uzlov naraz a v porovnaní s lokálnou trombózou zasahuje väčšiu oblasť. Okrem intenzívnej bolesti a vyklenutia hemoroidálnych uzlín môže patológiu sprevádzať stmavnutie postihnutých oblastí kože a sliznice, krvácanie z hemoroidálnych uzlín a výrazný opuch análnych zrastov.

Môžu vonkajšie hemoroidy samostatne zaniknút?

Príznaky vonkajších hemoroidov môžu ustúpiť bez liečby po zaniknutí príčiny ich vzniku (napr. po pôrode). Vonkajšie hemoroidy však nezmiznú samé (bez liečby). Ak bolesť a krvácanie pri vonkajších hemoroidoch trvajú dlhšie ako týždeň, mali by ste sa objednat sa k proktógovi.

Aké sú riziká vonkajších hemoroidov?

Pokročilé štádium vonkajších hemoroidov môže sprevádzať intenzívna bolesť a svrbenie. Vonkajšie hemoroidy môžu dokonca aj prasknúť. Ďalšie komplikácie pri vonkajších hemoroidoch:

  • krvácanie;
  • trombóza;
  • kožné výrastky;
  • zápal (vonkajšie hemoroidy sa môžu zapáliť pri infekcii);
  • abscesy (nahromadenie hnisu v oblasti vonkajších hemoroidov).

Ďalším negatívnym následkom vonkajších hemoroidov je anémia. Vznik anémie (zníženie hladiny červených krviniek) je spôsobený nekontrolovanou stratou krvi.

Akého lekára vyhľadať pri vonkajších hemoroidoch?

Vonkajšie hemoroidy lieči proktológ. Diagnostika vonkajších hemoroidov môže zahŕňať:

  • vyšetrenie oblasti konečníka;
  • odber anamnézy;
  • krvné testy.

Rektoromanoskopiu a rektálne vyšetrenie prstom pri vonkajších hemoroidoch možno vykonať, ak je podozrenie aj na prítomnosť vnútorných hemoroidov (pri tomto vyšetrení je možné určiť štádium ochorenia - 1, 2, 3 alebo 4). Prístrojovou diagnostikou možno vylúčiť alebo potvrdiť prítomnosť črevných novotvarov.

Spôsoby liečby vonkajších hemoroidov

Terapia vonkajších hemoroidov môže byť konzervatívna alebo miniinvazívna. Konzervatívne metódy liečby vonkajších hemoroidov sú:

  • úprava jedálnička (zvýšenie príjmu vlákniny na normalizáciu vyprázdňovania);
  • teplé sedacie kúpele (dva alebo trikrát denne po dobu 10-15 minút);
  • užívanie liekov na zmiernenie príznakov hemoroidov.

Rovnako je potrebné sa vyhnúť intenzívnej fyzickej námahe, pri ktorej sa preťažujú svaly. Ak je konzervatívna liečba neefektívna, vykonáva sa miniinvazívny zákrok chirurgické odstránenie vonkajších hemoroidov.

Aké sú možnosti medikamentóznej liečby vonkajších hemoroidov?

Cieľom medikamentóznej liečby je zmierniť príznaky vonkajších hemoroidov a zabrániť tomu, aby ochorenie prešlo do závažnejšieho štádia. Medikamentózna liečba vonkajších hemoroidov:

  • krémy, masti, tampóny alebo čapíky na vonkajšie hemoroidy s protizápalovým účinkom;
  • anestetiká (pri silnej bolesti);
  • laxatíva (pri zápche).

Dávkovanie a užívanie liekov určuje proktológ. Ľudové (domáce) metódy liečby vonkajších hemoroidov sprevádza väčšie riziko komplikácií a rôznych vedľajších účinkov ako správne zvolená terapia pod dohľadom lekára.

Aké sú miniinvazívne spôsoby liečby vonkajších hemoroidov?

Pri mininvazívnom zákroku je okolité tkanivo zasiahnuté minimálne (v porovnaní s otvorenými operáciami na odstránenie vonkajších hemoroidov). Minimálne invazívne metódy liečby vonkajších hemoroidov:

Typ zákroku vyberie lekár po stanovení diagnózy. Miniinvazívna liečba zabraňuje silnej bolesti a zjazveniu tkaniva, skracuje obdobie rehabilitácie a znižuje riziko komplikácií akútnych a chronických vonkajších hemoroidov.

Laserová vaporizácia vonkajších hemoroidov

Na vaporizáciu vonkajších hemoroidov sa používa vaporizér. Laserové žiarenie spôsobuje lokálne zvýšenie teploty a odparovanie bunkovej tekutiny z hemoroidálnych uzlov. Fázy laserovej vaporizácie vonkajších hemoroidov:

  1. Ošetrenie análnej oblasti anestetikami (úľava od bolesti).
  2. Výber intenzity laseru, ktorou sa pôsobí na hemoroidy.
  3. Laserová kauterizácia hemoroidálnych uzlov.

Doba hojenia tkaniva po laserovej vaporizácii hemoroidov je približne dva až tri týždne. Jednou z kontraindikácií laserovej vaporizácie je hnisavý zápal vonkajších hemoroidálnych uzlín.

Rádiofrekvenčné odstránenie vonkajších hemoroidov

Liečba vonkajších hemoroidov rádiofrekvnečnými vlnami je založená na využívaní vysokofrekvenčných rádiových vĺn, ktoré spôsobujú tepelnú deštrukciu tkanív. Metóda liečby, ktorá využíva rádiové vlny, umožňuje zmierniť príznaky vonkajších hemoroidov bez poškodenia anorektálnej sliznice. Fázy odstránenia vonkajších hemoroidov rádiovými vlnami:

  1. Ošetrenie hemoroidálnych tkanív anestetikom.
  2. Výber bezpečnej rádiovej frekvencie.
  3. Zahrievanie tkaniva hemoroidálneho uzla elektródou pripojenou k rádiofrekvenčnému generátoru (v dôsledku čoho hemoroidálny uzol odumrie a zmenší sa).

Počas zákroku sú ošetrované tkanivá bledé. Zákrok trvá približne 20 až 30 minút. Pacient môže opustiť zdravotnícke centrum v ten istý deň ako bol zákrok vykonaný.

Podviazanie vonkajších hemoroidov gumovými krúžkami

V prípade krvácania a výskytu hemoroidálnych uzlín možno vykonať podviazanie vonkajších hemoroidov gumovými krúžkami. Zákrok spôsobuje zlé prekrvenie a následnú nekrózu hemoroidálneho tkaniva. Počas jedného zákroku možno podviazať jeden alebo dva hemoroidálne uzly.

Ak sa užívajú antikoagulanciá, mali by sa vysadiť aspoň dva týždne pred zákrokom. Priebeh podviazania vonkajších hemoroidov gumovými krúžkami:

  1. Očista čriev pomocou klystíru (tesne pred zákrokom).
  2. Podanie lokálnych anestetík.
  3. Uchopenie hemoroidálneho uzla a nasadenie ligatórneho krúžku.

V dôsledku dezarterizácie sa vonkajšie hemoroidy zmenšia a odpadnú do dvoch až siedmich dní. Zvyšné vonkajšie hemoroidálne uzly sa môžu odstrániť podviazaním po štyroch až šiestich týždňoch. Medzi kontraindikácie podviazania hemoroidálnych krúžkov patrí perianálny absces, proktitída, kolitída, trombotizované hemoroidy a chronické análne fisúry.

Ako prebieha rehabilitácia po odstránení vonkajších hemoroidov?

Bolesť po odstránení hemoroidov je prirodzeným príznakom, ktorý možno zmierniť nesteroidnými protizápalovými liekmi, antispazmodikami a myorelaxanciami znižujúcimi svalový tonus. Rehabilitácia po odstránení vonkajších hemoroidov:

  • vyhýbanie sa nadmernej fyzickej námahe (najmä zdvíhaniu ťažkých predmetov);
  • sedacie kúpele;
  • kontrola tlačenia počas defekácie (nadmerné tlačenie môže vyvolať krvácanie);
  • diéta na prevenciu zápchy a svrbenia (zvýšený príjem tekutín, konzumácia potravín bohatých na vlákninu, vyhýbanie sa alkoholu a koreneným jedlám);
  • používanie hygienických vložiek (ak rany vzniknuté po odstránení vonkajších hemoroidov krvácajú);
  • ľadovanie niekoľkokrát denne po 10 minút (pri edémoch);
  • spánok na bruchu (na zníženie tlaku na análnu oblasť).

Bolesť a nepríjemné pocity pri vonkajších hemoroidoch zvyčajne ustúpia do dvoch týždňov po zákroku alebo aj skôr. Obdobie rehabilitácie trvá v priemere šesť týždňov. Okamžitá konzultácia s proktológom je potrebná v prípade horúčky, silného krvácania, silnej bolesti, ťažkostí s močením a s vyprázdňovaním.

Môžu sa vonkajšie hemoroidy opätovne objaviť?

Pri vonkajších hemoroidoch je častá recidíva. Pri konzervatívnej liečbe môže miera recidívy vonkajších hemoroidov presiahnuť 50 % a po minimálne invazívnej liečbe sa táto miera znižuje na 5 - 10 %. Prevencia recidívy a komplikácií hemoroidov:

  • normalizácia telesnej hmotnosti;
  • každodenná pohybová aktivita (vyhýbanie sa dlhodobému sedeniu);
  • optimalizácia spôsobu vyprázdňovania (včasná reakcia na nutkanie, vyhýbanie sa nadmernému tlačeniu a dlhému sedeniu na toalete);
  • vyhýbanie sa zdvíhaniu ťažkých bremien;
  • predchádzanie dehydratácii a zápche.

V prípade tendencie recidívy by ste mali pravidelne navštevovať proktológa. Individuálny plán konzultácií zostavuje proktológ pre každého pacienta zvlášť.

Dajú sa vonkajšie hemoroidy úplne vyliečiť?

Vonkajšie hemoroidy sa dajú dobre liečiť. Vonkajšie hemoroidy sa dajú vyliečiť, ak včas navštívite lekára. Pri prvých príznakoch ochorenia by ste sa mali objednať k proktológovi.

Čomu sa treba vyhnúť pri vonkajších hemoroidoch?

Aby ste sa vyhli zhoršeniu a komplikáciám pri vonkajších hemoroidoch, nemali by ste ignorovať príznaky ochorenia ani sa zaoberať samoliečbou. Čomu sa treba ešte vyhnúť pri vonkajších hemoroidoch:

  • potláčať nutkanie na vyprázdnenie;
  • používať drsný toaletný papier;
  • nadmerne tlačiť pri defekácii;
  • dlho sedieť na toalete (oveľa dlhšie, ako trvá vyprázdnenie);
  • znížiť príjem vody (zvyšuje riziko zápchy);
  • sedavý spôsob života.

Pri vonkajších hemoroidoch sa rovnako neodporúča vykonávať také cvičenia, ktoré zvyšujú tlak v brušnej dutine. Ak máte vonkajšie hemoroidy, nemali by ste robiť drepy s činkami a ani zdvíhať či premiestňovať ťažké predmety.

Môžu sa vonkajšie hemoroidy liečiť teplom?

Nie je vhodné zahrievať vonkajšie hemoroidy vystavením príliš vysokým teplotám. Na zmiernenie príznakov si môžete dopriať sedacie kúpele v teplej vode. Odporúčaná dĺžka procedúry je 10 až 15 minút (dva až trikrát denne).

Môžem s vonkajšími hemoroidmi normálne sedieť?

Pri vonkajších hemoroidoch je možné krátkodobé sedenie ak nepociťujete silnú bolesť. Na zmäkčenie tvrdých povrchov a na zníženie opuchu a tlaku na análnu oblasť môžete použiť ortopedické podsedáky so stredovým otvorom. Ak pri vonkajších hemoroidoch sedíte dlho, vedie to k zvýšenému zaťaženiu konečníka a k hromadeniu krvi v oblasti hemoroidálnych uzlín.

Aké sú metódy prevencie vonkajších hemoroidov?

Na prevenciu vonkajších hemoroidov a predídeniu komplikácií sa odporúča vypiť denne aspoň 1500 až 2000 mililitrov vody (aby sa zabránilo zápche). Ďalšie metódy prevencie vonkajších hemoroidov:

  • každodenná konzumácia zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov s vysokým obsahom vlákniny. Priemerný príjem vlákniny na prevenciu vonkajších hemoroidov u žien je 25 gramov, u mužov 35 gramov;
  • vyhýbanie sa alkoholu, káve a kofeínovým nápojom;
  • vyhýbanie sa tlačeniu a zadržiavaniu dychu počas vyprázdňovania (aby sa znížil tlak na žily v dolnej časti konečníka);
  • každodenná fyzická aktivita (bez nadmerného zaťaženia);
  • zbavenie sa nadváhy;
  • skrátenie času vyprázdňovania (vyprázdňovanie bez dlhého sedenia na toalete);
  • vyhýbanie sa nekontrolovanému užívaniu liekov (najmä preháňadiel);
  • defekácia po objavení nutkania na vyprázdnenie;
  • používanie opory (napr. nízkej stoličky) pod nohami na zmiernenie námahy počas vyprázdňovania.

Neoddeliteľnou súčasťou prevencie vonkajších hemoroidov je hygiena. Po vyprázdnení je vhodnejšie používať vlhčený toaletný papier ako suchý.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Vonkajšie (externé) hemoroidy: príčiny, príznaky, liečba a spôsoby odstránenia
Vonkajšie (externé) hemoroidy: príčiny, príznaky, liečba a spôsoby odstránenia
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Vonkajšie hemoroidy po pôrode. Ako ich liečiť?

Pôrod zvyšuje riziko vzniku hemoroidov takmer osemnásobne (v porovnaní s ženami, ktoré nerodili). Hemoroidy, ako aj análne trhliny sa zvyčajne objavia do jedného alebo do dvoch dní po pôrode. Ďalšie príčiny vonkajších hemoroidov po pôrode:

  • zápcha;
  • dĺžka tehotenstva viac ako 40 týždňov;
  • inštrumentálny pôrod;
  • ak pôrod trvá dlhšie ako 20 minút;
  • predĺžený pôrod (viac ako 12 hodín);
  • spontánny pôrod;
  • váha novorodenca je vyššia ako 3800 gramov;
  • traumatický pôrod.

Ak nejde o akútny stav, operácia vonkajších hemoroidov sa odkladá na obdobie dojčenia. Liečba vonkajších hemoroidov po pôrode analgetikami a protizápalovými liekmi je možná až po posúdení ich možného vplyvu na dieťa (riziko vedľajších účinkov).

Pri vonkajších hemoroidoch sa dopĺňa liečba diétou a teplými sedacími kúpeľmi. Minimálne invazívne zákroky (napr. podviazanie gumovými krúžkami) sú indikované pri komplikáciách (napr. trombotizované vonkajšie hemoroidy s rozsiahlou perianálnou trombózou), ktoré sa nedajú liečiť konzervatívne.

Ako liečiť vonkajšie hemoroidy u dojčiacich žien?

Pri liečbe vonkajších hemoroidov počas dojčenia je potrebné vziať do úvahy možné riziká zvolenej terapie pre dieťa. Zásady liečby vonkajších hemoroidov u dojčiacich matiek:

  • liečba sa začína s najnižším možným dávkovaním liekov a s najkratšou možnou dobou trvania;
  • terapia lokálnymi prípravkami napr. masti na vonkajšie hemoroidy. Vyznačujú sa menej výraznými vedľajšími účinkami ako tablety na vonkajšie hemoroidy, pretože ich účinné látky neprechádzajú do materského mlieka alebo prechádzajú, ale len v minimálnych koncentráciách;
  • zákaz liečiť vonkajšie hemoroidy u dojčiacich matiek liekmi, ktoré sú počas dojčenia kontraindikované;
  • ak je potrebná dlhodobá liečba, je nevyhnutná dodatočná konzultácia s pediatrom a následné sledovanie dojčaťa.

Aby sa správne a bezpečne liečili vonkajšie hemoroidy, dojčiaca matka by mala prijať opatrenia, ktoré pomôžu zabrániť priamemu kontaktu dojčeného dieťaťa s liekom. Predovšetkým je potrebné dôkladne si umyť ruky po každej aplikácii lieku.

Ako liečiť vonkajšie hemoroidy u žien?

Metódy liečby vonkajších hemoroidov u žien a mužov sú rovnaké. Výnimkou je obdobie tehotenstva, ktoré je sprevádzané zvýšenou hladinou progesterónu a vnútrobrušného tlaku (najmä v treťom trimestri). Ide o rizikový faktor, ktorý môže zapríčiniť bolesti a krvácanie z konečníka pri hemoroidoch.

V tehotenstve sa väčšinou volí  konzervatívna liečba vonkajších hemoroidov, pretože väčšina hemoroidálnych uzlov po pôrode zmizne. Možnosti liečby vonkajších hemoroidov u tehotných žien:

  • zvýšenie príjmu vlákniny;
  • správny pitný režim;
  • užívanie doplnkov stravy na zmäkčenie stolice;
  • sedacie kúpele;
  • análna tamponáda (pri krvácaní);
  • Kegelove cviky;
  • relax poležiačky na ľavom boku.

Lokálne (napr. krémy) a perorálne lieky na vonkajšie hemoroidy počas tehotenstva by sa mali používať len vtedy, ak sú bezpečné pre tehotné ženy. Minimálne invazívne metódy liečby vonkajších hemoroidov sa u tehotných žien neodporúčajú. Takáto terapia sa vykonáva po pôrode a po ukončení obdobia dojčenia.

Po akej dobe vymiznú vonkajšie hemoroidy po ich odstránení?

Vzhľadom na obdobie rekonvalescencie vonkajšie hemoroidy ustúpia za dva až šesť týždňov po ich odstránení. Doba vymiznutia hemoroidov závisí od metódy liečby a jej priebehu (s komplikáciami alebo bez nich).

Ako rýchlo sa dajú vyliečiť vonkajšie hemoroidy?

Dĺžka liečby závisí od závažnosti stavu vonkajších hemoroidov, od počtu hemoroidálnych uzlov a od dôslednosti dodržiavania pokynov lekára. V priemere sa pohybuje od jedného do dvoch mesiacov (vrátane obdobie rehabilitácie). Vonkajšie hemoroidy nie je možné vyliečiť rýchlo (napríklad za niekoľko dní).

Čo robiť v prípade, ak vonkajšie hemoroidy krvácajú?

Krvácanie z konečníka môže znamenať závažné štádium hemoroidov. Ak vonkajšie hemoroidy krvácajú, samoliečba sa neodporúča. Predísť komplikáciám môžete, ak sa poradíte s proktológom, ktorý vám predpíše liečbu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Vonkajšie (externé) hemoroidy: príčiny, príznaky, liečba a spôsoby odstránenia
Autor
MUDr. Ivan Sedlák
Lekár oddelenia proktológie.
Vonkajšie (externé) hemoroidy: príčiny, príznaky, liečba a spôsoby odstránenia
Článok preveril
MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Ivana pred 5 dní
Dobrý deň. Je potrebné odstraňovať vonkajšie hemoroidy?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sa vonkajšie hemoroidy dajú liečiť konzervatívne, ich odstránenie nie je nutné. Spôsob liečby hemoroidov zvolí proktológ po stanovení diagnózy.
Erika pred 1 týždňom
Dobrý deň. Je potrebné vonkajšie hemoroidy zasúvať späť?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Potreba repozície hemoroidov závisí od závažnosti ochorenia a určuje ju proktológ na základe výsledkov vyšetrenia. Pokusy o repozíciu hemoroidálnych uzlín svojpomocne môžu vyvolať komplikácie (napr. krvácanie).
Frederika pred 2 týždňami
Dobrý deň. Môžete mi povedať, ako sa anestetizujú vonkajšie hemoroidy?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Ak sú vonkajšie hemoroidy veľmi bolestivé, môžete použiť protizápalové lieky a anestetiká (napríklad vo forme rektálnych čapíkov). Vonkajšie hemoroidy možno liečiť liekmi proti bolesti len po predchádzajúcej konzultácii s proktológom.
Adriána pred 2 týždňami
Dobrý deň. Je možné odstrániť vonkajšie hemoroidy bez operácie?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Vonkajšie nekomplikované hemoroidy v počiatočnom štádiu sa dajú liečiť konzervatívne. Pri urgentných stavoch (napríklad pri trombóze hemoroidálnych žíl) nie je možné rýchlo odstrániť vonkajšie hemoroidy bez chirurgického zákroku, preto je potrebný minimálne invazívny zákrok.
Mária  pred 2 týždňami
Dobrý deň. Ktoré hemoroidy sú horšie - vnútorné alebo vonkajšie?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Vnútorné hemoroidy sú nebezpečnejšie, pretože nemusia byť dlho diagnostikované a môžu byť odhalené v pokročilom štádiu, ktoré sprevádza vysoké riziko komplikácií. Na včasné odhalenie všetkých foriem hemoroidov sa odporúča absolvovať každoročné vyšetrenie u proktológa.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie