0800200000

Vnútorné hemoroidy: príčiny, príznaky a spôsoby liečby

Vnútorné hemoroidy: príčiny, príznaky a spôsoby liečby
proktológia
aktualizované: 30 September 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 30 September 2024 608
Vnútorné hemoroidy sú proktologické ochorenie charakterizované zápalom a rozšírením žíl v análnom kanáli. Na liečenie vnútorných hemoroidov je potrebná konzultácia s proktológom.

Čo sú vnútorné hemoroidy?

Vnútorné hemoroidy sú patologický stav, pri ktorom dochádza k zväčšeniu a zápalu žilových pleteníc (hemoroidálnych uzlín) vo vnútri konečníka. Vnútorné hemoroidálne uzliny sa nachádzajú pod sliznicou a zvonku ich zvyčajne nie je vidieť, takže ochorenie je ťažké odhaliť bez vyšetrenia lekárom. Vnútorné hemoroidy sa môžu vyskytnúť u mužov a žien v každom veku a vyžadujú si povinnú liečbu, pretože pri absencii liečby môže ochorenie prejsť do chronickej formy.

Aké sú príčiny vnútorných hemoroidov?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Vnútorné hemoroidy vznikajú v dôsledku zhoršeného prekrvenia a zvýšeného tlaku žíl konečníka. Ďalšie príčiny vnútorných hemoroidov:

  • nedostatočná strava (nedostatok vlákniny);
  • chronická zápcha alebo hnačka;
  • sedavý spôsob života;
  • nadváha;
  • zvýšená fyzická aktivita;
  • análny sex;
  • genetická predispozícia.

Vnútorné hemoroidy u žien sa môžu vyskytnúť počas tehotenstva v dôsledku tlaku hmotnosti plodu na panvové orgány. Vnútorné hemoroidy sa môžu zapáliť aj v dôsledku úrazu konečníka.

Aké sú príznaky vnútorných hemoroidov?

Prvým príznakom zápalu vnútorného hemoroidálneho uzla je nepríjemný pocit v konečníku. Ďalšie príznaky vnútorných hemoroidov:

Príznakom vnútorných hemoroidov u žien a mužov môže byť aj pocit neúplného vyprázdnenia čreva po defekácii. Pri akútnych vnútorných hemoroidoch sa môžu v stolici objaviť krvné zrazeniny a prudká bolesť počas vyprázdňovania. Chronická forma ochorenia má len manimálne príznaky (svrbenie a nepríjemné pocity v konečníku).

Ako bolia vnútorné hemoroidy?

V počiatočných štádiách vnútorných hemoroidov nemusí byť prítomná žiadna bolesť a ochorenie je ťažké rozpoznať. S postupujúcim ochorením sa objavuje svrbenie a nepríjemné pocity v konečníku. Pri akútnych vnútorných hemoroidoch je prítomná bolesť v oblasti konečníka počas vyprázdňovania a dlhého sedenia. V neskorších štádiách môžu hemoroidálne uzly vypadnúť a pacient pociťuje silnú bolesť v oblasti konečníka, ktorá sa zvyšuje pri pohybe.

Aké sú štádiá vnútorných hemoroidov?

Štádiá hemoroidov závisia od stupňa poškodenia žíl konečníka. Proktológovia rozlišujú 4 štádiá vnútorných hemoroidov:

  1. Vnútorné hemoroidy 1. štádia - bolesť a krv z konečníka sa môžu objaviť bez prolapsu hemoroidálnych uzlín.
  2. Vnútorné hemoroidy 2. štádia - hemoroidálne uzly sa vysúvajú počas defekácie s ich ďalším samopravením.
  3. Vnútorné hemoroidy 3. štádia - hemoroidálne uzly môžu vypadnúť počas fyzickej námahy, kašľania, kýchania, vyžaduje si ich manuálnu repozíciu.
  4. Vnútorné hemoroidy 4. štádia - hemoroidálne uzly sú trvalo mimo análneho kanála a nie je možné ich manuálne premiestniť.

V pokročilých štádiách sa môžu vyvinúť vnútorné trombotizované hemoroidy, pre ktoré sú charakteristické krvné zrazeniny v stolici. Trombóza vnútorných hemoroidov môže viesť k odumretiu tkanív konečníka a vyžaduje si povinnú liečbu.

Ako vyzerajú vnútorné hemoroidy?

Vnútorné hemoroidy sa nachádzajú vo vnútri konečníka, takže v počiatočných štádiách nie sú zvonku viditeľné. S postupujúcim ochorením sa hemoroidálne uzly môžu zväčšiť a vypadnúť z análneho kanála, čím sa stanú viditeľnými. V počiatočných štádiách vyzerajú vnútorné hemoroidy ako krv v stolici a opuch tkanív okolo konečníka. V blízkosti konečníka sa môžu vytvoriť aj análne trhliny a fimbrie. V neskorších štádiách sa hemoroidálny uzol zväčšuje a vyzerá ako hrča v blízkosti zvierača.

Aké sú nebezpečenstvá vnútorných hemoroidov?

Vnútorné hemoroidy sú nebezpečné, pretože neustále krvácajú z konečníka. Ďalšie komplikácie vnútorných hemoroidov:

Poškodené hemoroidálne uzliny sa môžu zapáliť a infikovať. Neliečené vnútorné hemoroidy môžu viesť k paraproktitíde (zápal tkaniva okolo konečníka).

Môžu vnútorné hemoroidy zmiznúť samé?

Vnútorné hemoroidy samé nezmiznú, a ak sa neliečia, postupujú. Neliečené akútne hemoroidy prechádzajú do chronickej formy a spôsobujú nepríjemné pocity pri vyprázdňovaní, preto je potrebné navštíviť lekára, ak sa v konečníku objavuje svrbenie a bolesť.

Ku ktorému lekárovi ísť pri vnútorných hemoroidoch?

Hemoroidy lieči proktológ. V prípade vnútorných hemoroidov je potrebné objednať sa k proktológovi, aby sa predišlo komplikáciám ochorenia. Lekár vykoná vyšetrenie a predpíše rektomanoskopiu - vyšetrovaciu metódu, ktorá umožňuje posúdiť stav sliznice a žíl konečníka. Aby stolica nenarušila vyšetrenie, je potrebné pred vyšetrením u proktológa absolvovať klystír

Aké sú spôsoby liečby vnútorných hemoroidov?

Metódy liečby vnútorných hemoroidov závisia od štádia a závažnosti ochorenia a môžu byť konzervatívne (lieky) a chirurgické. Konzervatívna liečba vnútorných hemoroidov sa predpisuje v počiatočných štádiách a zahŕňa užívanie liekov a diétu. Na rýchle vyliečenie vnútorných hemoroidov v neskorších štádiách sa predpisuje chirurgická liečba.

Aké sú spôsoby liečby vnútorných hemoroidov?

Medikamentózna liečba vnútorných hemoroidov sa predpisuje v 1. a 2. štádiu ochorenia. Lieky na liečbu vnútorných hemoroidov:

  • protizápalové lieky;
  • analgetiká (zmierňujú bolesť v análnej oblasti);
  • antiseptiká (používajú sa na dezinfekciu);
  • flebotoniká (zlepšujú krvný obeh);
  • antikoagulanciá (riedia krv).

Na liečbu vnútorných hemoroidov sa môžu používať protizápalové masti a krémy a rektálne čapíky. Pri vnútorných hemoroidoch by ste mali navštíviť proktológa, ktorý vám predpíše liečbu.

Aké sú minimálne invazívne spôsoby liečby vnútorných hemoroidov?

Minimálne invazívna liečba hemoroidov zahŕňa minimálny zásah do tela a rýchlu rehabilitáciu. Metódy minimálne invazívnej liečby hemoroidov:

  • laserová koagulácia vonkajších hemoroidov - odstránenie chorobných uzlov pomocou laserových lúčov;
  • skleroterapia - injekcia sklerotizujúceho roztoku do hemoroidálnych uzlov, ktorá spôsobí ich zrastenie a následné zmenšenie;
  • ligácia latexovými krúžkami (vnútorná hemoroidálna disarterizácia) - na základňu hemoroidálneho uzla sa umiestni latexový krúžok, ktorý blokuje prietok krvi, čo vedie k odumretiu chorobnej oblasti tkaniva;
  • kryodeštrukcia - zmrazenie poškodených buniek pomocou tekutého dusíka;
  • metóda rádiofrekvenčných vĺn - odstránenie vnútorných hemoroidov pomocou vysokofrekvenčných rádiofrekvenčných vĺn.

Metódu chirurgického odstránenia vnútorných hemoroidov predpisuje proktológ po vyšetrení. Vnútorné hemoroidy možno odstrániť bez chirurgického zákroku len v počiatočnom štádiu, ak sa uzliny vysunú, vykoná sa chirurgická liečba.

Laserová vaporizácia vnútorných hemoroidov

Laserová vaporizácia sa používa na liečbu vnútorných (trombotizovaných) hemoroidov 1. a 2. stupňa. Odstránenie vnútorných hemoroidov laserom eliminuje riziko krvácania a infekcie v rane. Kauterizujú sa len chorobné bunky bez toho, aby sa zasiahlo zdravé tkanivo. Operácia trvá od 25 minút do 1 hodiny, doba rehabilitácie je približne 2 až 3 týždne. Laserová vaporizácia sa vykonáva v lokálnej anestézii a nevyžaduje si hospitalizáciu.

Rádiofrekvenčné odstránenie vnútorných hemoroidov

Rádiofrekvenčné odstránenie vnútorných hemoroidov sa vykonáva pomocou rádiofrekvenčného prístroja „Surgitron“. Rádiové vlny vyrezávajú chorobné útvary, počas zákroku nedochádza ku krvácaniu a po operácii nezostávajú žiadne jazvy. Operácia odstránenia vnútorných hemoroidov pomocou rádiofrekvenčných vĺn trvá približne 15 minút a nevyžaduje si hospitalizáciu. Po operácii môže pacient okamžite odísť domov.

Podviazanie vnútorných hemoroidov latexovými krúžkami

Podviazanie (disarterizácia) vnútorných hemoroidov latexovými krúžkami sa predpisuje, ak sú hranice hemoroidálnych uzlov jasne vymedzené. Na stopku hemoroidálneho uzla sa nasadí gumový krúžok, ktorý zabraňuje prietoku krvi k chorobným bunkám. Po niekoľkých dňoch hemoroidálny uzol odpadne a nastane regenerácia tkaniva.

Ako prebieha rehabilitácia po odstránení vnútorných hemoroidov?

Doba rehabilitácie po minimálne invazívnej liečbe vnútorných hemoroidov sa pohybuje od 2 týždňov do 1 mesiaca. Rýchlosť rekonvalescencie závisí od metódy odstránenia hemoroidov a osobitostí organizmu. Počas rehabilitácie môže proktológ odporučiť protizápalové a analgetické lieky. Odporúča sa dodržiavať hygienu konečníka (umývanie po každej defekácii), používať mäkký toaletný papier. Odporúča sa tiež nosiť spodnú bielizeň z prírodných tkanín (bavlna alebo ľan).

Počas rehabilitačného obdobia môže lekár predpísať diétu, ktorá obsahuje vlákninu (na zlepšenie trávenia). Strava by mala obsahovať obilniny, strukoviny, čerstvé ovocie a zeleninu, chudé mäso a ryby. 

Môžu sa vnútorné hemoroidy opakovať?

Vnútorné hemoroidy sa môžu opakovať, ak sa neodstránia úplne a ak je imunitný systém oslabený. Na zníženie rizika recidívy je potrebné zvoliť účinné metódy liečby vnútorných hemoroidov (laserová vaporizácia alebo metóda rádiofrekvenčných vĺn). Odporúča sa tiež sledovať stravu a vyhýbať sa ťažkej fyzickej námahe.

Je možné vnútorné hemoroidy vyliečiť úplne?

Vnútorné hemoroidy sa dajú úplne vyliečiť, ak navštívite proktológa v ranom štádiu ochorenia. Lekár vám predpíše spôsob odstránenia hemoroidov a poskytne odporúčania, ktoré pomôžu ochoreniu predchádzať.

Čo by sa nemalo robiť pri vnútorných hemoroidoch?

V prípade vnútorných hemoroidov nemôžete absolvovať očistné klystíry, aby ste sa zbavili zápchy. Neodporúča sa ani ťažká fyzická námaha a dlhé sedenie. Treba sa vyhýbať konzumácii korenených, mastných a vyprážaných jedál. Pri zhoršení vnútorných hemoroidov by ste sa mali vyhnúť konzumácii alkoholu a fajčeniu, aby ste nedráždili sliznicu konečníka.

Môžu sa vnútorné hemoroidy zahrievať?

Zohrievanie vnútorných hemoroidov sa neodporúča. Teplo dočasne zmierňuje bolesť a kŕče, ale môže tiež zvýšiť zápal a opuch hemoroidov. Po horúcom kúpeli pri vnútorných hemoroidoch môže dôjsť ku krvácaniu a zvýšeniu bolesti. Na zmiernenie zápalu pri vnútorných hemoroidoch môžete vyskúšať sedacie kúpele s antiseptickými liekmi.

Je možné sedieť pri vnútorných hemoroidoch?

Pri vnútorných hemoroidoch je možné sedieť, ale odporúča sa každých 30-40 minút vstať a pohnúť sa, aby sa zabránilo stagnácii krvi. Na sedenie môžete používať aj špeciálne vankúše, ktoré znižujú tlak na análnu oblasť. Ak vnútorné hemoroidy prasknú, mali by ste sa vyhnúť sedeniu a okamžite navštíviť lekára. 

Aké sú metódy prevencie vnútorných hemoroidov?

Prevencia vnútorných hemoroidov zahŕňa vyváženú stravu, vyhýbanie sa zlozvykom, mierne cvičenie. Mali by ste sa vyhýbať dlhému sedeniu a noseniu tesnej syntetickej bielizne. Odporúča sa tiež dodržiavať hygienu a umývať sa po každom vyprázdnení.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Vnútorné hemoroidy: príčiny, príznaky a spôsoby liečby
Vnútorné hemoroidy: príčiny, príznaky a spôsoby liečby
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako sa liečia vnútorné hemoroidy po pôrode?

Vnútorné hemoroidy po pôrode možno liečiť pomocou minimálne invazívnych chirurgických metód alebo konzervatívnej liečby. Spôsob liečby určí proktológ po vyšetrení.

Ako liečiť vnútorné hemoroidy u dojčiacej mamičky?

Počas dojčenia sa na liečbu vnútorných hemoroidov používajú lieky, ktoré nemajú vplyv na mlieko. Lieky na liečbu hemoroidov dojčiacim matkám by mal predpísať proktológ po vyšetrení.

Ako liečiť vnútorné hemoroidy u žien?

Charakteristika liečby vnútorných hemoroidov u žien závisí od ich príznakov a štádia. V počiatočnom štádiu sa používa medikamentózna liečba hemoroidov. V neskorších štádiách môže proktológ predpísať chirurgické minimálne invazívne odstránenie hemoroidálneho uzla.

Ako dlho trvá, kým vnútorné hemoroidy po odstránení zmiznú?

Po odstránení vnútorné hemoroidy ustúpia približne za 2 až 4 týždne. Doba rehabilitácie závisí od spôsobu odstránenia hemoroidov a celkového zdravotného stavu pacienta.

Ako rýchlo vyliečiť vnútorné hemoroidy?

Ak chcete vnútorné hemoroidy vyliečiť rýchlo, je potrebné poradiť sa s proktológom. Lekár vám predpíše konzervatívnu alebo chirurgickú liečbu v závislosti od štádia ochorenia a osobitostí jeho priebehu.

Čo robiť, ak vnútorné hemoroidy krvácajú?

Ak vnútorné hemoroidy krvácajú, môžete si na análnu oblasť priložiť studený obklad alebo si dať sedací kúpeľ s antiseptickým roztokom. Liečbu vnútorných krvácajúcich hemoroidov by mal predpísať proktológ, samoliečba môže zvýšiť symptomatológiu a zhoršiť celkový stav.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Vnútorné hemoroidy: príčiny, príznaky a spôsoby liečby
Autor
MUDr. Ivan Sedlák
Lekár oddelenia proktológie.
Vnútorné hemoroidy: príčiny, príznaky a spôsoby liečby
Článok preveril
MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Ivan pred 2 dňami
Dobrý deň. Poraďte, čo robiť, ak sú vnútorné hemoroidy veľmi bolestivé?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sú vnútorné hemoroidy veľmi bolestivé, musíte okamžite navštíviť lekára, aby ste predišli komplikáciám. Pred návštevou proktológa môžete užívať lieky proti bolesti.
Matilda pred 5 dní
Dobrý deň. Môžete mi prosím povedať, ako liečiť vnútorné hemoroidy u dojčiacej matky?
Odpovedať
Dobrý deň. U dojčiacej matky sa môžu vnútorné hemoroidy liečiť prírodnými prostriedkami, ktoré neovplyvňujú kvalitu materského mlieka. Lieky na liečbu by mal vybrať lekár s prihliadnutím na osobitosti ochorenia.
Mária  pred 1 týždňom
Dobrý večer. Mám otázku: je potrebné odstrániť vnútorné hemoroidy laserom?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 1 týždňom
Dobrý večer. Vnútorné hemoroidy v počiatočných štádiách je možné liečiť bez chirurgického odstránenia. O operácii by mal rozhodnúť proktológ po vyšetrení.
Alena pred 2 týždňami
Dobrý deň. Ak vnútorné hemoroidy nebolia, musím navštíviť lekára?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Aj keď vnútorné hemoroidy nebolia, je potrebné navštíviť lekára, aby sa zabránilo progresii ochorenia. Čím skôr začnete s liečbou, tým je väčšia šanca, že sa hemoroidy nestanú chronickými.
Gertrúda pred 2 týždňami
Dobrý deň. Môžete mi, prosím, povedať čo je lepšie používať na vnútorné hemoroidy: masť alebo čapíky?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Na vnútorné hemoroidy je lepšie používať čapíky a na vonkajšie hemoroidy masť. Čapíky sa vkladajú do konečníka a liečia zápal vo vnútri konečníka a masť možno použiť len na vonkajšiu aplikáciu.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie