Logo
0800200000

Ako funguje rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice a prečo sa vykonáva?

Ako funguje rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice a prečo sa vykonáva?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 12 január 2024 | aktualizované: 12 február 2024 | 488 488
Erózia krčka maternice je zmena v štruktúre jeho sliznice: narušenie integrity, tvorba vredov a jaziev. Na liečbu erózie môže gynekológ predpísať metódu rádiofrekvenčného odstránenia.

Čo je rádiofrekvenčné odstraňovanie erózie krčka maternice?

Rádiofrekvenčná liečba cervikálnej erózie je minimálne invazívna operácia, ktorá sa vykonáva pomocou vysokofrekvenčného rádiofrekvenčného prístroja a je zameraná na deštrukciu (zničenie) patologicky zmenených buniek. Smerovaný lúč vysokofrekvenčných vĺn pôsobí priamo na postihnutú oblasť orgánu bez ovplyvnenia blízkych tkanív.

Aký druh zariadenia sa používa na rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice?

Rádiofrekvenčná liečba erózie krčka maternice sa vykonáva pomocou prístroja Surgitron. Prístroj generuje vysokofrekvenčné vlny, ktoré sú lúčom nasmerované do postihnutého tkaniva cez špeciálnu tenkú elektródu – rádionôž.

Vysokofrekvenčné vlny zahrievajú patologické bunky, „vyparujú“ ich a zároveň koagulujú („utesňujú“) cievy, čím zabraňujú krvácaniu a infekcii. Prístroj je nastavený individuálne, lekár zvolí požadovanú hĺbku a oblasť expozície vysokofrekvenčným vlnám.

Kedy sa vykonáva rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice?

Rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice predpisuje gynekológ po zhromaždení anamnézy a vyšetrení na vylúčenie všetkých kontraindikácií. Zákrok sa vykonáva mladým ženám a ženám, ktoré ešte neboli tehotné, keďže je atraumatický (zachováva celistvosť sliznice krčka maternice) a má nízke riziko komplikácií.

Aká je výhoda rádiofrekvenčnej kauterizácie cervikálnej erózie?

Odstránenie erózie pomocou vysokofrekvenčného noža je bezpečná a bezkontaktná metóda (nevyžaduje rezy, prepichnutie alebo kontakt zariadenia s poškodeným tkanivom). Výhody rádiofrekvenčnej kauterizácie cervikálnej erózie:

  • vylúčenie krvácania (dochádza ku koagulácii ciev);
  • vplyv priamo na patologické bunky (blízke tkanivá nie sú ovplyvnené);
  • baktericídny účinok (vysokofrekvenčné rádiové vlny zabíjajú patogénne mikroorganizmy);
  • nevyžaduje celkovú anestéziu a hospitalizáciu;
  • bezbolestnosť (postup sa vykonáva v lokálnej anestézii);
  • rýchly čas vykonania (nie viac ako 20 minút);
  • krátke obdobie zotavenia;
  • minimálne riziko recidívy.

Výhody kauterizácie cervikálnej erózie rádiofrekvenčnou metódou

Výhody kauterizácie cervikálnej erózie rádiofrekvenčnou metódou

Pooperačné komplikácie (ako opuch alebo zápal) a relapsy sú minimalizované. Tento postup nezanecháva jazvy, takže rádiofrekvenčná liečba erózie krčka maternice sa môže vykonávať aj u žien, ktoré ešte neboli tehotné.

Ako sa pripraviť na rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice?

Pred liečbou erózie krčka maternice sa žena podrobí vyšetreniu predpísanému gynekológom. Diagnostika erózie krčka maternice zahŕňa:

  • gynekologické vyšetrenie a kolposkopia (vyšetrenie pošvy a krčka maternice pomocou optického prístroja - kolposkopu);
  • ster z cervikálneho kanála (pre vaginálnu mikroflóru, cytológiu a infekcie);
  • gynekologický ultrazvuk (na vylúčenie tehotenstva a iných patológií reprodukčných orgánov);
  • všeobecné testy krvi a moču.

V prítomnosti zápalových alebo infekčných ochorení je liečba erózie krčka maternice pomocou vysokofrekvenčných vĺn dočasne kontraindikovaná. Pred operáciou budete musieť podstúpiť liečebný cyklus, ktorý vám predpíše gynekológ (napríklad antibiotická liečba infekcie, užívanie antivírusových liekov a odstránenie papilómov pre HPV). Dôležité je tiež upozorniť lekára o priebežnom užívaní liekov, vrátane doplnkov stravy (lieky ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi je potrebné vysadiť 1 až 2 týždne pred zákrokom).

Aké testy by som si mala urobiť pred rádiofrekvenčnou liečbou erózie krčka maternice?

Rádiofrekvenčná operácia má množstvo obmedzení, preto je dôležité podstúpiť laboratórne testy predpísané gynekológom, aby sa vylúčili kontraindikácie. Potrebné testy pred rádiofrekvenčnou liečbou erózie krčka maternice:

  • cytologické vyšetrenie (hodnotenie morfologickej štruktúry zmenených buniek na vylúčenie prekanceróznych a rakovinových stavov);
  • analýza na pohlavne prenosné infekcie (napríklad chlamýdie, mykoplazmóza, herpes vírusy a ľudské papilómy);
  • výter z pošvy na vaginálnu mikroflóru;
  • klinický krvný test a koagulogram (na vylúčenie zápalu a posúdenie zrážanlivosti krvi).

Pred operáciou sú dôležité testy na hepatitídu B a C, syfilis a HIV. V prípade potreby môže lekár predpísať test nádorových markerov.

Čo nie je povolené pred operáciou na odstránenie erózie pomocou rádiofrekvenčnej metódy?

Pred zákrokom na odstránenie erózie rádiofrekvenčnými vlnami je dôležité dodržiavať odporúčania gynekológa: 10 dní sa musíte zdržať návštevy bazénov, sáun a kúpeľov a tiež sa musíte zdržať pohlavného styku, aby ste sa vyhli infekciám. Ak je to potrebné, lekár vám môže predpísať lieky (napríklad antibakteriálne lieky na prevenciu zápalu).

Ako funguje odstránenie cervikálnej erózie rádiofrekvenčnými vlnami?

Liečba erózie krčka maternice prístrojom Surgitron sa vykonáva ambulantne na gynekologickom kresle. Zákrok si nevyžaduje hospitalizáciu ani anestéziu, vykonáva sa v lokálnej anestézii (na postihnuté miesto sa aplikujú anestetiká a antiseptiká).

Operácia sa vykonáva pod kontrolou kolposkopie, pri kauterizácii cervikálnej erózie môže žena pociťovať mierne brnenie alebo pálenie. Odstránenie erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami trvá 15-20 minút, po ktorých sa žena môže vrátiť k svojmu obvyklému životnému štýlu podľa odporúčaní gynekológa.

Ako dlho trvá zotavenie po rádiofrekvenčnej operácii na odstránenie erózie?

Doba zotavenia po odstránení erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami závisí od rozsahu zákroku a individuálnych charakteristík tela, v priemere trvá 4 až 6 týždňov. Ihneď po minimálne invazívnej operácii môže žena ísť domov, dodržujúc všetky odporúčania gynekológa.

Dva týždne po odstránení erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami je dôležité podstúpiť vyšetrenie u gynekológa. Ak pocítite nadmerné krvácanie z pošvy, bolesti brucha alebo zvýšenú telesnú teplotu, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Ako dlho trvá krvácanie po liečbe erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami?

Po liečbe erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami môže dôjsť počas prvých 10-14 dní k miernemu krvácaniu. Je možná aj mierna bolesť v podbrušku (v prípade potreby môže gynekológ predpísať lieky proti bolesti).

Aké sú kontraindikácie pre rádiofrekvenčnú kauterizáciu erózie?

Počas rehabilitačného obdobia je potrebné dodržiavať odporúčania ošetrujúceho gynekológa, aby sa zabránilo vzniku komplikácií. Po liečbe erózie krčka maternice rádiofrekvenčými vlnami počas 14 dní nemôžete:

  • byť sexuálne aktívny;
  • zapojiť sa do aktívnej fyzickej aktivity;
  • dvíhať závažia;
  • používať horúcu sprchu;
  • navštevovať sauny, kúpele a bazény;
  • plávať v otvorených vodách.

Počas obdobia hojenia po kauterizácii erózie rádiofrekvenčnými vlnami by sa nemali používať tampóny a vaginálnej sprchy. Vonkajšie pohlavné orgány je potrebné umývať aspoň 2x denne bez použitia agresívnych hygienických prostriedkov a používať hygienické vložky.

Aké sú kontraindikácie pre metódu rádiofrekvenčnej liečby erózie?

Rádioterapia má absolútne a dočasné kontraindikácie. Kontraindikácie pre metódu rádiofrekvenčnej liečby erózie:

  • porucha zrážanlivosti krvi;
  • cukrovka;
  • zápalové ochorenia panvových orgánov;
  • pohlavne prenosné infekcie;
  • prítomnosť vnútromaternicového telieska;
  • chronické ochorenia v akútnom štádiu;
  • onkológia;
  • kardiostimulátor.

Liečba erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami sa počas tehotenstva nevykonáva. Počas tehotenstva môže byť indikovaná medikamentózna liečba erózie podávaním lokálnych liekov. Liečba erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami sa môže uskutočniť 2 až 3 mesiace po pôrode.

Aké komplikácie môžu nastať po rádiofrekvenčnom odstránení erózie?

Komplikácie po odstránení erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami sa objavujú zriedkavo, najčastejšie sú spojené s nedodržiavaním odporúčaní gynekológa v pooperačnom období a iniciáciou (napríklad nedodržiavanie osobnej hygieny, plávanie vo voľnej vode alebo nechránený pohlavný styk). Vedľajšie účinky po zákroku môžu zahŕňať bolesť brucha a krvácanie. Na odstránenie bolesti môže gynekológ predpísať lieky proti bolesti, mierny výtok nevyžaduje lekársky zákrok.

Komplikácie erózie krčka maternice pred a po operácii môžu byť spôsobené použitím ľudových prostriedkov. Domáce lieky sú neúčinné pre cervikálne patológie a môžu tiež spôsobiť nebezpečné následky: krvácanie, alergické reakcie, zväčšené vredy na sliznici a zjazvenie.

Je možná opakovaná erózia krčka maternice po chirurgickom odstránení?

Riziko vzniku recidivujúcej erózie krčka maternice po rádiofrekvenčnej liečbe je minimálne. Cervikálna patológia môže byť spôsobená infekciami a zápalovými ochoreniami pohlavných orgánov.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako funguje rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice a prečo sa vykonáva? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné vykonať rádiofrekvenčnú liečbu cervikálnej erózie počas dojčenia?

Rádiofrekvenčná liečba erózie krčka maternice sa môže vykonávať počas dojčenia. Gynekológ vykoná vyšetrenie a naplánuje deň operácie.

2. Je možné vykonať rádiofrekvenčnú liečbu erózie u žien, ktoré ešte neboli tehotné?

Rádiofrekvenčná liečba erózie krčka maternice sa môže vykonávať u žien, ktoré ešte neboli tehotné, pretože postup nezanecháva jazvy a nevedie k deformácii a zníženiu elasticity cervikálneho tkaniva. Postup neovplyvňuje možnosť otehotnenia a proces donosenia dieťaťa.

3. Je možné tehotenstvo po liečbe cervikálnej erózie rádiofrekvenčnými vlnami?

Odstránenie erózie krčka maternice pomocou rádiofrekvenčného noža neovplyvňuje reprodukčnú funkciu ženy a pôrod. Tehotenstvo po rádiofrekvenčnej liečbe cervikálnej erózie by sa malo plánovať najskôr 5 mesiacov po zákroku.

4. V ktorý deň cyklu by sa malo vykonať rádiofrekvenčné ošetrenie erózie?

Rádiofrekvenčnú liečbu erózie krčka maternice je nutné vykonať v 5-10 deň menštruačného cyklu. Na začiatku cyklu sú zvýšené hladiny estrogénu, čo umožňuje rýchlejšie zotavenie tkaniva po operácii. Postup sa nevykonáva počas menštruácie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako funguje rádiofrekvenčné odstránenie erózie krčka maternice a prečo sa vykonáva?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Marta pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Počas akého obdobia by sa mala vykonávať rádiofrekvenčná liečba erózie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami sa má vykonať na začiatku menštruačného cyklu (na 5. až 7. deň). Postup sa nevykonáva počas menštruácie a je nežiaduci v období ovulácie kvôli silnému výtoku. Gynekológ po vyšetrení určí deň rádiofrekvenčnej terapie.
Frederika pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aká metóda liečby erózie krčka maternice je bezbolestná?
Odpovedať
Dobrý deň. Metóda rádiofrekvenčných vĺn na liečbu erózie krčka maternice je prakticky bezbolestná, postup sa vykonáva pomocou lokálnych anestetík. Počas operácie môže žena pocítiť jemné brnenie.
Blažena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú nevýhody liečby cervikálnej erózie rádiofrekvenčnou metódou?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba erózie krčka maternice rádiofrekvenčnými vlnami je bezpečná, bezbolestná a atraumatická metóda. Je dôležité podstúpiť vyšetrenie a vylúčiť všetky kontraindikácie.
Alena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné odstrániť pokročilú eróziu krčka maternice pomocou rádiofrekvenčnej metódy?
Odpovedať
Dobrý deň. Erózia krčka maternice je dlhodobo asymptomatická, preto je často diagnostikovaná až keď je veľká. Metóda rádiofrekvenčných vĺn umožňuje odstrániť rozsiahlu eróziu. Je dôležité poradiť sa s gynekológom, lekár vykoná vyšetrenie a predpíše liečbu. Pri veľkých eróziách môže byť potrebná biopsia (vyšetrenie buniek na atypickosť).
Gréta pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aké moderné metódy liečby erózie krčka maternice existujú? Ako si vybrať?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba erózie krčka maternice sa môže uskutočniť pomocou liekovej terapie (v prípade, že je erózia malá) alebo kauterizácie. Moderné metódy liečby erózie sú laserová koagulácia, kryodeštrukcia a odstránenie metódou rádiofrekvenčných vĺn. Typ minimálne invazívnej chirurgie predpisuje gynekológ po vyšetrení.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.