0800200000

Antikoncepcia pre mužov: aké druhy poznáme?

Antikoncepcia pre mužov: aké druhy poznáme?
aktualizované: 21 June 2024
Čítať 13 minút Zverejnené: 14 June 2024 964
Antikoncepčné metódy pre mužov sa neustále vyvíjajú. Hlavnými požiadavkami na antikoncepčné metódy sú spoľahlivosť, bezpečnosť, cenová dostupnosť a jednoduché používanie.

Čo je antikoncepcia?

Antikoncepcia alebo kontrola pôrodnosti sú spôsoby, ako úmyselne zabrániť počatiu dieťaťa. Hlavné kritériá výberu antikoncepcie pre mužov:

  • účinnosť (kľúčový ukazovateľ, ktorý štatisticky opisuje pravdepodobnosť otehotnenia);
  • stupeň ochrany pred pohlavne prenosnými infekciami (chorobami) (STI alebo STD);
  • úroveň komfortu pri používaní;
  • vek;
  • zdravotný stav (napr. prítomnosť vrodených abnormalít alebo získaných chorôb);
  • riziko vedľajších účinkov.

Medzi ďalšie kritériá výberu mužskej antikoncepcie môže patriť frekvencia pohlavného styku a počet partnerov. Okrem toho sa pri porovnávaní rôznych prístupov k antikoncepcii môže zohľadniť aj cena antikoncepcie.

Čo je antikoncepcia pre mužov?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Antikoncepcia pre mužov je metóda antikoncepčného opatrenia, ktorá môže ovplyvniť produkciu a vlastnosti spermy alebo vytvoriť fyzickú prekážku pre oplodnenie ženského vajíčka spermiami. Na základe osobných preferencií možno použiť jednu alebo viacero metód antikoncepcie.

Prečo je potrebná mužská antikoncepcia?

Mužská antikoncepcia je metóda plánovania rodiny. Používanie antikoncepcie umožňuje mužovi žiť plnohodnotný sexuálny život tým, že sa vyhne neplánovanému počatiu detí. Niektoré metódy antikoncepcie tiež pomáhajú minimalizovať riziko pohlavne prenosných chorôb.

Aký druh antikoncepcie je dostupný pre mužov?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza mužské antikoncepčné metódy ako kondómy a mužskú sterilizáciu ako metódy založené na abstinencii a informovanosti o zmenách plodnosti. Účinnosť jednotlivých moderných antikoncepčných metód pre mužov je vyjadrená v percentách. Ukazovateľ meria, koľko žien zo 100 neotehotnie do jedného roka pri použití danej antikoncepčnej metódy.

Metódy antikoncepcie pre mužov

Metóda

Princíp činnosti

Účinnosť (ochrana pred otehotnením)

Mužské kondómy

Vytvárajú bariéru, ktorá zabraňuje spermiám dostať sa k vajíčku

87-98%

Sterilizácia mužov (vazektómia)

Zabraňuje spermiám opustiť močovú rúru

99,85-99,9%

Zdržanie sa nechráneného vaginálneho styku v dňoch zvýšenej plodnosti

Zabrániť tehotenstvu dočasným zastavením pohlavného styku (s ohľadom na menštruačný cyklus ženy)

88-95%

Prerušovaný pohlavný styk

Zabraňuje vstupu spermií do pošvy

80-96%

Z pohľadu WHO sa antikoncepčná metóda považuje za veľmi účinnú, ak znižuje pravdepodobnosť otehotnenia na 0-0,9 %. Účinné metódy majú pravdepodobnosť otehotnenia 1-9%. Stredne účinné metódy majú 10-19% riziko otehotnenia. Antikoncepčná metóda s rizikom otehotnenia vyšším ako 19% sa považuje za neúčinnú.

Kondómy

Kondómy sú jedinou formou antikoncepcie pre mužov, ktorá chráni pred pohlavne prenosnými chorobami tým, že zabraňuje výmene telesných tekutín medzi partnermi. Účinok bariérovej metódy lokálnej antikoncepcie je založený na vylúčení možnosti vniknutia spermií do vajíčka.

Gumové kondómy boli vynájdené v 19. storočí a začiatkom 20. storočia sa objavili latexové kondómy. Odvtedy sa latex stal hlavným materiálom kondómov pre jeho jednoduchú výrobu, neporéznu štruktúru, vynikajúcu bariérovú funkciu, pružnosť a malú hrúbku.

Prevažná väčšina kondómov je vyrobená z kaučukového latexu (80%). Približne 15% kondómov je vyrobených zo syntetických materiálov (najmä polyuretánu). Približne 5% kondómov je prírodného pôvodu (napr. vyrobených zo slepého čreva jahniat), ktoré však WHO neschvaľuje ako bezpečnú a spoľahlivú metódu antikoncepcie.

Mužské kondómy sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, farbách, textúrach, vôňach a chutiach. Do kondómov sa pridáva lubrikant na zníženie trenia penisu počas sexu. Spermicídne kondómy sú potiahnuté látkami, ktoré spomaľujú spermu a zabraňujú jej dostať sa k vajíčku.

Vazoresekcia a vazektómia

Vazoresekcia (alebo vazektómia) je antikoncepčná metóda pre mužov, pri ktorej sa chirurgicky zablokujú chámovody, ktorými sa transportujú spermie. Táto neabortívna metóda antikoncepcie zabraňuje spermiám opustiť telo a poskytuje trvalú antikoncepciu. Výhody vazektómie:

  • žiadny vplyv na erekciu, sexuálnu výkonnosť a vzhľad ejakulátu;
  • možno použiť namiesto kondómu (ale bez ochrany proti pohlavne prenosným chorobám);
  • zvýšená úroveň pohodlia počas sexu znížením stresu spojeného s rizikom otehotnenia;
  • možnosť vykonať zákrok ambulantne;
  • krátke obdobie sexuálnej abstinencie (približne týždeň);
  • minimálne riziko komplikácií (najmä vazoresekcia nezvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny, urologických a kardiovaskulárnych ochorení).

Po vazektómii sa produkcia spermií nezastaví, ale spermie sa rozpadnú bez toho, aby sa dostali do močovej trubice. Na posúdenie účinnosti vazektómie sa vykonávajú laboratórne testy, aby sa zabezpečilo, že vo vzorkách ejakulátu nie sú žiadne spermie.

Prerušovaný pohlavný styk

Prerušovaný pohlavný styk je metóda antikoncepcie, pri ktorej sa penis vytiahne z vagíny pred ejakuláciou. Metóda je jednoduchá, bezplatná a umožňuje ochranu bez kondómu, vyžaduje si však rozvoj sebakontroly. Zvláštnosťou prerušovaného pohlavného styku je nedostatočná ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami a nedostatočná účinnosť v dôsledku rizika, že sa spermie dostanú do pošvy spolu s predsemennou tekutinou.

Aké antikoncepčné metódy pre mužov sú v súčasnosti vo vývoji?

Nové metódy mužskej antikoncepcie sú založené na inhibícii spermatogenézy (tvorby spermií), znížení pohyblivosti spermií alebo zničení spermií pri ich prechode spermatickými kanálmi. Niektoré hormonálne a nehormonálne metódy mužskej antikoncepcie ešte neboli schválené oficiálne, pretože sú stále vo vývoji alebo v štádiu výskumu.

Mužská hormonálna antikoncepcia

Mechanizmus účinku mužskej hormonálnej antikoncepcie spočíva v zmene hormonálneho pozadia, čo vedie k zníženiu objemu produkovaných spermií a ich koncentrácie v semene. Hormonálne antikoncepčné metódy pre mužov sa považujú za účinné, ak sa potvrdí závažná oligozoospermia (jeden mililiter spermií obsahuje menej ako jeden milión spermií a riziko otehotnenia je približne 1%).

Injekcie testosterónu

Testosterón môže pôsobiť ako mužský antikoncepčný prostriedok tým, že inhibuje sekréciu hormónov hypofýzy, ktoré ovplyvňujú spermatogenézu. Výsledkom je spomalenie dozrievania spermií a zníženie ich obsahu.

Testosterón ako antikoncepcia môže inhibovať spermatogenézu u 65% mužov s normálnou produkciou spermií pri štvormesačnom užívaní a u 75% mužov po šesťmesačnom užívaní antikoncepčných injekcií. Pri výbere dávky a formy testosterónu sa zohľadňuje hepatotoxicita injekcií a riziko vedľajších účinkov (najmä kožné vyrážky, zvýšenie telesnej hmotnosti, zmeny hladín lipidov v krvi a psycho-emocionálne poruchy).

Hormonálny antikoncepčný gél

Hormonálny antikoncepčný gél je antikoncepcia pre mužov na báze nestoronu a testosterónu, ktorá sa každodenne vtiera do kože. Účinné látky gélu pomáhajú potlačiť tvorbu spermií na úroveň nižšiu ako 1 milión na mililiter bez toho, aby sa znížila sexuálna funkcia a túžba (libido).

Antikoncepčná metóda je reverzibilná: hladina spermií sa vráti na normálnu úroveň približne 4 mesiace po prerušení používania gélu. Odhaduje sa, že súčasná fáza výskumu antikoncepčného gélu bude trvať najmenej 5 rokov.

Kombinované hormonálne injekcie

Kombinované hormonálne injekcie kombinujú dlhodobo pôsobiace hormóny (napr. noretisterón enantát a testosterón undekanoát). Lieky, ktoré znižujú tvorbu spermií, sa podávajú v intervaloch 1,5 až 2 mesiace. Medzi vedľajšie účinky patria bolesti svalov, vyrážky a zmeny nálad.

Testosterón plus antagonisty GnRH

Kombinácia testosterónu s antagonistami gonadotropín uvoľňujúceho hormónu (GnRH) pomáha potlačiť hormóny hypofýzy, od ktorých závisí spermatogenéza. Na dosiahnutie azoospermie je potrebný cyklus injekcií trvajúci 6-20 týždňov. Lieky nemajú vplyv na libido a erekciu a vedľajšie účinky sú obmedzené na minimálne kožné reakcie v miestach vpichu.

Hormonálne mužské tabletky

Hormonálne tablety sú antikoncepčnou metódou pre mužov, ktorých cieľom je potlačiť tvorbu spermií zmenou koncentrácie hormónov. Na dosiahnutie požadovaného účinku hormonálnej liekovej antikoncepcie pre mužov je potrebných niekoľko dávok lieku denne. Nevýhodou skúšaných antikoncepčných tabliet pre mužov je riziko intoxikácie, zvýšenie telesnej hmotnosti, zvýšenie hladiny hemoglobínu a poruchy metabolizmu lipidov.

Nehormonálna antikoncepcia pre mužov

Cieľom nehormonálnej antikoncepcie pre mužov je zabrániť tvorbe a dozrievaniu spermy alebo zníženej pohyblivosti spermií bez zmeny hormonálneho pozadia. Hlavnou výhodou nehormonálnych metód v porovnaní s hormonálnou antikoncepciou je nižšie riziko vedľajších účinkov.

RISUG

RISUG (reverzibilná kontrolovaná supresia spermy) je metóda nehormonálnej antikoncepcie, ktorá zahŕňa použitie chemických zlúčenín, ktoré sa vstrekujú do spermatických kanálikov. Spermie, ktoré sa dostanú do kontaktu s účinnou látkou, sú zničené. Na zastavenie účinku antikoncepcie sa používajú lieky, ktoré neutralizujú pôvodne podanú látku.

Jednou z výhod RISUG je neutralizácia baktérií. Ďalšie štúdie musia zhodnotiť karcinogenitu, mutagenitu metódy a jej vplyv na reprodukčné zdravie z dlhodobého hľadiska.

IVD

IVD je neobštrukčné intravaskulárne zariadenie, ktoré možno označiť ako mužské teliesko (z hľadiska princípu účinku). IVD sa umiestňuje do semenovodu bez toho, aby ho blokoval, a zabraňuje priechodu spermií.

Ide o minimálne invazívnu metódu, pri ktorej sa používa lokálna anestézia, nevyžaduje si šitie, nemá vplyv na ejakuláciu a nespôsobuje nepríjemné pocity počas sexu. Do 6 mesiacov po inštalácii IVD sa vykonajú laboratórne testy ejakulátu, aby sa zabezpečilo, že sa v nich nenachádzajú spermie.

Antikoncepčná vakcína EPPIN

Antikoncepčná vakcína je antikoncepčná metóda, ktorá funguje tak, že blokuje proteín EPPIN (inhibítor epididymálnej proteázy), ktorý reguluje viskozitu spermií a ovplyvňuje ich pohyblivosť. Účinok (azoospermia) sa zistí niekoľko hodín po očkovaní. Vakcína neovplyvňuje hormonálne pozadie, ale vyžaduje časté dávky a môže vyvolať výkyvy hmotnosti, zmeny nálad a depresiu.

Antikoncepcia na báze rastliny gendarussa

Justície (Justicia gendarussa) je rastlina pochádzajúca z tropických oblastí juhovýchodnej Ázie a tichomorských ostrovov. Justície sa v indonézskej tradičnej medicíne používajú ako mužské orálne antikoncepčné opatrenie. Účinok fytoremediácie obsahujúcej justície A a B je založený na znížení spermatogenézy pri každodennom užívaní najmenej 20 dní pred pohlavným stykom.

Plodnosť sa obnoví približne mesiac po užití poslednej dávky. Na objasnenie účinkov užívania antikoncepcie na báze rastliny Justície je potrebný ďalší vedecký výskum.

V čom spočíva problém pri vývoji antikoncepčných metód pre mužov?

Jednou z prekážok vývoja mužskej antikoncepcie je vysoká miera produkcie spermy. Orgány mužského reprodukčného systému produkujú niekoľko miliónov spermií denne alebo približne tisíc za sekundu. Na prevenciu tehotenstva je potrebné zabrániť tomu, aby sa dostali k vajíčku. Preto mnohé hormonálne a nehormonálne prípravky vykazujú očakávaný účinok až po niekoľkých mesiacoch užívania a niektoré antikoncepčné prostriedky pre mužov je potrebné používať nepretržite.

Medzi ďalšie obmedzenia patria otázky bezpečnosti a cena vyvíjaných antikoncepčných metód. Štúdie skúmajúce riziko vedľajších účinkov antikoncepcie môžu trvať roky a náklady na nové antikoncepčné prostriedky môžu byť vysoké.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Antikoncepcia pre mužov: aké druhy poznáme?
Antikoncepcia pre mužov: aké druhy poznáme?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Je vazektómia trvalá?

Vasektómia nie je metóda antikoncepcie, ktorá nezvratne (natrvalo) spôsobí neplodnosť muža. Ak je potrebné obnoviť integritu (šitie) chámovodov, vykoná sa reverzná vazektómia.

Pravdepodobnosť úspešnosti operácie je 60-95% a závisí od toho, koľko času uplynulo od vazektómie. Táto miera výrazne klesá 15 rokov po vazoresekcii. Na objasnenie možných rizík pred operáciou sa odporúča dohodnúť si termín konzultácie s urológom.

Reverzná vazektómia je bezpečný zákrok s nízkym rizikom komplikácií a vedľajších účinkov. Doba potrebná na to, aby sa spermie opäť objavili v ejakuláte, sa pohybuje od niekoľkých týždňov do 15 mesiacov. Na vyhodnotenie výsledkov rezervnej vazektómie sa vykonáva analýza spermy (spermiogram).

Ako správne vykonávať prerušovaný pohlavný styk?

Metóda abstinencie alebo prerušovaného pohlavného styku (PPS) si vyžaduje sebakontrolu zo strany muža, pretože je potrebné vytiahnuť penis z vagíny a vonkajších genitálií partnerky pred ejakuláciou. Odporúčania pre PPS:

  • odporúča sa zdržať sa sexu bez kondómu počas ovulácie, keď je najpravdepodobnejšie, že nechránený pohlavný styk povedie k tehotenstvu;
  • močenie pred pohlavným stykom a hygiena penisu (na odstránenie zvyškov spermy z predchádzajúcej ejakulácie);
  • vyhýbanie sa alkoholu (alkohol znižuje koncentráciu);
  • k ejakulácii by nemalo dochádzať do pošvy.

Sperma na hornej časti stehien a genitáliách môže spôsobiť tehotenstvo a malo by sa okamžite odstrániť pomocou čistiacich prostriedkov. Na zníženie rizika otehotnenia sa odporúča používať ďalšie antikoncepčné metódy.

Čím môžem nahradiť kondóm?

Jedinou alternatívou kondómu z hľadiska účinnosti pri prevencii tehotenstva je vazektómia. Hlavný rozdiel medzi vazektómiou a kondómom spočíva v tom, že vazektómia nechráni pred infekciami, ktoré sa môžu prenášať počas sexu. Prerušovaný pohlavný styk a metódy založené na informovanosti o plodnosti sú menej účinné, takže nemôžu nahradiť kondómy a vazektómiu. Pokiaľ ide o orálnu antikoncepciu pre mužov, možno ju považovať len za sľubnú metódu antikoncepcie.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Antikoncepcia pre mužov: aké druhy poznáme?
Autor
MUDr. Andrej Janák
Lekár oddelenia urológie.

Komentáre

Komentovať článok

Michal pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môžem otehotnieť z predsemennej tekutiny počas PPS?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Pre-seminálna tekutina môže spôsobiť otehotnenie, pretože obsahuje spermie. Preto prerušenie pohlavného styku nie je veľmi spoľahlivá metóda antikoncepcie.
Andrej pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné otehotnieť, ak nedošlo k ukončeniu sexu v pošve?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Keď je penis vo vztýčenom stave, uvoľňuje sa tekutina (preejakulát), ktorá môže obsahovať tisíce spermií. Ak sa pre-ejakulát dostane do pošvy (ešte pred ejakuláciou), spermie môžu oplodniť vajíčko, preto sa odporúča ochrana kondómom.
Vratislav pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa môžem chrániť pred tehotenstvom bez kondómu a tabletiek? Zaujímajú ma najspoľahlivejšie metódy antikoncepcie pre mužov.
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Metódy mužskej antikoncepcie schválené WHO sú okrem kondómu aj prerušovaný pohlavný styk a vazektómia. Sterilizácia mužov vykazuje najlepšie výsledky z hľadiska minimalizácie rizika otehotnenia.
Štefan pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi povedať názov účinnej antikoncepcie pre mužov?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Antikoncepčné tabletky pre mužov sú vo fáze vývoja. Doteraz bola preukázaná len účinnosť tabletiek, ktoré užívajú ženy na zabránenie otehotneniu.
Ivan pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo mám robiť, aby som sa vyhla otehotneniu a infekciám počas sexu?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Jedinou antikoncepčnou metódou, ktorá chráni pred pohlavne prenosnými chorobami, je kondóm. Iné metódy (napr. vazektómia) zabraňujú otehotneniu, ale nemôžu znížiť riziko prenosu infekčných ochorení počas sexu.
Marek pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako funguje metóda „samurajského vajíčka“ pri mužskej antikoncepcii?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. „Samurajské vajce“ je starobylá japonská metóda dočasnej antikoncepcie pre mužov, ktorá je založená na 45-minútovom kúpeli v horúcej vode (45-50°C) každý mesiac. Prehriatie vedie k dočasnému (približne päťmesačnému) prerušeniu produkcie a dozrievania spermií. Metóda „samurajského vajíčka“ nie je schválená oficiálnou medicínou z dôvodu nedostatku údajov z vedeckého výskumu.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie