Logo
0800200000

Metódy diagnostiky a liečby erózie krčka maternice

Metódy diagnostiky a liečby erózie krčka maternice
Čítať 7 minút | Vytvorené: 26 február 2024 | aktualizované: 26 február 2024 | 336 336
Erózia krčka maternice je bežná diagnóza, ktorá nie je zahrnutá v medzinárodnej klasifikácii chorôb. Nezhubné a zhubné zmeny v cervikálnom epiteli sú ukryté pod cervikálnou eróziou.

Ako sa diagnostikuje erózia krčka maternice?

Erózia krčka maternice je zastaraný pojem, ktorý spája poruchy štruktúry epitelu krčka maternice a cervikálneho kanálu. Väčšinou je povrch krčka maternice pokrytý skvamóznym epitelom a cervikálny kanál je cylindrický. Medzi plochým a stĺpcovým epitelom krčka maternice je prechodová zóna (transformačná zóna).

U mladých žien môže byť stĺpcový epitel cervikálneho kanála viditeľný na povrchu krčka maternice (transformačná zóna je posunutá smerom von), čo je normálne a nevyžaduje liečbu. Diagnóza erózie krčka maternice môže skrývať aj zápalové a infekčné ochorenia (cervicitída pri bakteriálnych a vírusových pohlavne prenosných infekciách), ako aj prekancerózne atypie cervikálneho epitelu (dysplázia) a rakovinu krčka maternice.

Gynekológ diagnostikuje zmeny v epiteli krčka maternice pri gynekologickom vyšetrení vaginálnym zrkadlom a v prípade potreby predpíše ďalšie vyšetrenie.

Diagnostika dysplázie a erózie krčka maternice:

  • štandardná a rozšírená kolposkopia;
  • cytologický alebo PAP test;
  • cervikálna biopsia;
  • test na ľudský papilomavírus (HPV).

PAP test na vylúčenie predrakovinových stavov a rakoviny krčka maternice by mali ženy absolvovať raz ročne v rámci preventívnej prehliadky u gynekológa. Ak je PAP test pozitívny, gynekológ nariadi kolposkopiu a odoberie biopsiu (časť tkaniva, ktorá sa analyzuje pod mikroskopom).

Čo sa stane, ak sa erózia krčka maternice nelieči?

Bez liečby cervikálna dysplázia progreduje do rakoviny krčka maternice. Ak sa pod eróziou skrýva pohlavne prenosná infekcia (napríklad kvapavka, chlamýdie a trichomoniáza), tak môže absencia liečby viesť k rozšíreniu zápalu do panvových orgánov (tela maternice, vajíčkovodov a vaječníkov).

Je možné vyliečiť eróziu krčka maternice ľudovými metódami doma?

Liečba prekanceróznych ochorení a erózie krčka maternice doma je neúčinná, pretože cervikálna dysplázia sa lieči chirurgicky. Na diagnostiku a liečbu ochorení krčka maternice sa musíte objednať na konzultáciu ku gynekológovi. Nemali by ste sa uchýliť k liečbe erózie krčka maternice ľudovými metódami (vyplachovanie bylinkami alebo antiseptikami), pretože sú neúčinné a môžu spôsobiť podráždenie genitálií.

Ovplyvňuje veľkosť erózie krčka maternice spôsob jej liečby?

Spôsob liečby erózie krčka maternice závisí predovšetkým od príčiny a lokalizácie a zmien v cervikálnom epiteli, a nie od veľkosti. V závislosti od stupňa dysplázie (počiatočnej, strednej alebo ťažkej) môže gynekológ predpísať pozorovanie, kauterizáciu postihnutej oblasti, konizáciu krčka maternice (obriezka vaginálnej časti krčka maternice) alebo hysterektómiu (odstránenie maternice).

Metódy medikamentóznej liečby erózie krčka maternice

Liečba bez kauterizácie je predpísaná pri erózie na krčku maternice spôsobenej cervicitídou (zápal krčka maternice) infekčnej povahy. V tomto prípade môže gynekológ predpísať antibakteriálne vaginálne čapíky a tablety. Liečba akútnej erózie krčka maternice (napríklad v dôsledku infekcie vírusom herpes simplex) môže zahŕňať užívanie protizápalových liekov a liekov proti bolesti. Dysplázia a erózia krčka maternice sa odstraňujú chirurgicky.

Metódy na odstránenie erózie krčka maternice

Dysplázia cervikálneho epitelu je asymptomatická a nedá sa liečiť liekmi. V počiatočných štádiách atypie epitelu krčka maternice gynekológ predpíše opätovné vyšetrenie po 6-12 mesiacoch, pretože v niektorých prípadoch sa postihnuté oblasti krčnej výstelky obnovia samy.

Chirurgická liečba je indikovaná pri stredne ťažkej až ťažkej cervikálnej dysplázii (stanovené PAP testom a cervikálnou biopsiou). Metódy na odstránenie dysplázie a erózie krčka maternice:

Chirurgicky gynekológ nielen odstráni postihnutú oblasť tkaniva, ale odoberie aj vzorku na analýzu pod mikroskopom. U žien v menopauzálnom veku (po zastavení menštruácie) s ťažkou dyspláziou môže gynekológ predpísať odstránenie maternice (hysterektómiu).

Ktorá metóda liečby je vhodná pre eróziu krčka maternice?

Vhodnú metódu liečby dysplázie a erózie krčka maternice určí gynekológ individuálne na základe typu a veľkosti atypie, veku ženy a vybavenia dostupného v zdravotnom stredisku. Hĺbka excízie cervikálneho tkaniva závisí od stupňa dysplázie.

Princíp fungovania čapíkov na eróziu krčka maternice

Medikamentózna liečba erózie krčka maternice sa používa iba na liečbu cervicitídy. Gynekológ môže predpísať antibakteriálne vaginálne čapíky na liečbu erózie krčka maternice v dôsledku bakteriálnych pohlavne prenosných infekcií.

Ako fungujú tablety a vitamíny na eróziu krčka maternice?

Na dyspláziu a eróziu krčka maternice neexistuje žiadna liečba tabletkami. Antibiotické tablety sa užívajú na liečbu závažnej bakteriálnej cervicitídy.

Ako sa pripraviť na chirurgickú liečbu erózie?

Príprava na liečbu dysplázie a erózie krčka maternice začína týždeň pred zákrokom. Liečiť eróziu a dyspláziu sa odporúča v 7-10 deň cyklu po ukončení menštruácie.

Pred liečbou dysplázie a erózie krčka maternice gynekológ predpíše nasledujúce testy:

  • všeobecný krvný test;
  • biochemické vyšetrenie krvi;
  • analýza vírusovej hepatitídy a ľudského papilomavírusu;
  • stery z genitálneho traktu na vylúčenie pohlavne prenosných infekcií.

Ak je plánovaná laserová deštrukcia dysplázie alebo konizácie krčka maternice v anestézii, lekár pred zákrokom predpíše aj elektrokardiogram a konzultáciu s terapeutom. Pacienti trpiaci chronickými ochoreniami sa musia poradiť so špecializovaným odborníkom (napríklad v prípade cukrovky endokrinológ).

Ako sa vykonáva laserové odstránenie erózie krčka maternice?

Laserová vaporizácia je minimálne invazívna a bezbolestná metóda liečby dysplázie a erózie krčka maternice. Pomocou lasera môžete nielen kauterizovať oblasť dysplázie, ale aj vyrezať časť krčka maternice alebo časť tkaniva na biopsiu.

Dôsledkom laserovej liečby dysplázie a erózie krčka maternice môže byť rana na sliznici krčka maternice, preto sú akútne infekčné ochorenia pohlavného traktu (kolpitída, vulvovaginitída a endometritída) kontraindikáciou laserového odstraňovania erózie. Po liečbe dysplázie a erózie krčka maternice laserom sa môže objaviť škvrnitý hnedý výtok, ktorý pretrváva 2-3 dni po zákroku.

Ako funguje rádiofrekvenčné odstránenie cervikálnej erózie?

Princípom liečby krčka maternice rádiofrekvenčnou metódou je použitie vysokofrekvenčných rádiových vĺn na excíziu tkaniva. Odstránenie dysplázie a erózie pomocou rádiofrekvenčnej metódy zahŕňa lokálnu anestéziu. Procedúra trvá približne 15 minút. Cenu za liečbu erózie krčka maternice rádiofrekvenčnou metódou nájdete na webovej stránke medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava.

Ako prebieha zotavenie po odstránení erózie krčka maternice?

Zotavenie po odstránení dysplázie a erózie krčka maternice trvá až 1 mesiac. V prvých 3 až 4 dňoch po chirurgickej liečbe dysplázie a erózie krčka maternice sa môže objaviť krvavý výtok. Ak sa po liečbe dysplázie a erózie krčka maternice objaví krv, môžete použiť podložky alebo nosiť menštruačné spodné prádlo. V prvých týždňoch po chirurgickom ošetrení dysplázie a erózie krčka maternice by ste sa mali zdržať používania hygienických výrobkov vložených do vagíny (tampóny a menštruačné kalíšky).

Mesiac po odstránení dysplázie a erózie krčka maternice by ste nemali plávať v otvorených alebo uzavretých vodných nádržiach ani navštevovať kúpele a sauny. V prvých dvoch týždňoch po odstránení dysplázie by ste sa mali zdržať aj vaginálneho pohlavného styku. Špeciálna liečba po kauterizácii erózie sa nevyžaduje, gynekológ predpíše opakované vyšetrenia krčka maternice na kontrolu jeho stavu.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Metódy diagnostiky a liečby erózie krčka maternice - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Koľko stojí operácia na odstránenie erózie?

Cena liečby erózie pohlavných orgánov sa medzi rôznymi zdravotníckymi zariadeniami líši. Cenu za odstránenie dysplázie a erózie krčka maternice nájdete na stránke medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava.

2. Čo sa nesmie robiť po odstránení erózie?

V prvých dvoch týždňoch po liečbe cervikálnej dysplázie by ste sa mali zdržať vaginálneho pohlavného styku a športu. Po chirurgickom zákroku na odstránenie dysplázie a erózie krčka maternice by ste 3 až 4 týždne nemali plávať v otvorených vodných tokoch ani navštevovať saunu či bazén.

3. Je možné otehotnieť po odstránení erózie?

Tehotenstvo po liečbe erózie krčka maternice je možné. V 1 až 2 mesiacoch po zákroku na krčku maternice vám gynekológ predpíše antikoncepciu, aby ste sa vyhli otehotneniu, kým sa krčok maternice nezahojí.

4. Ktorá metóda liečby erózie je vhodná pre ženy, ktoré ešte nerodili?

Metódy liečby dysplázie a erózie krčka maternice pred a po pôrode sa nelíšia. Nízkotraumatické metódy sú najvhodnejšie na liečbu dysplázie a erózie u žien, ktoré ešte nerodili. Moderné minimálne invazívne metódy liečby dysplázie a erózie krčka maternice zahŕňajú rádiofrekvenčnú a laserovú liečbu dysplázie a erózie krčka maternice.

Liečbu erózie počas tehotenstva, s výnimkou prípadov rakoviny krčka maternice, by sa mala odložiť, pretože väčšina zmien v epiteli krčka maternice u tehotnej ženy je spojená so zmenami hormonálnych hladín. Liečba erózie po pôrode môže začať najskôr 6 týždňov po narodení dieťaťa, keď sa skončí obdobie zotavenia maternice a ruptúry sa zahoja. Liečba erózie krčka maternice je možná počas dojčenia, ak proces liečby nemožno odložiť (napríklad pri diagnostikovanej rakovine krčka maternice).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Metódy diagnostiky a liečby erózie krčka maternice
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Mária pred mesiacom
Dobrý deň. Kolposkopia ukázala, že mám veľkú oblasť nezdravého epitelu. Môže gynekológ predpísať liečbu krčka maternice peroxidom vodíka?
Odpovedať
Dobrý deň. Peroxid vodíka sa používa ako vonkajší dezinfekčný prostriedok (antiseptikum) a nepoužíva sa na liečbu bunkových atypií cervikálneho epitelu.
Gréta pred mesiacom
Dobrý deň. Gynekológ tvrdí, že mám zmený na krčku maternice, ale preferujem len prirodzené metódy terapie. Ako vyliečiť eróziu bylinkami?
Odpovedať
Dobrý deň. Bylinky a iné ľudové metódy sa nepoužívajú na liečbu ochorení cervikálneho epitelu. Atypické zmeny na krčku maternice, ktoré sú nebezpečné pre degeneráciu do malígneho karcinómu, vyžadujú chirurgické odstránenie.
Nataliia pred mesiacom
Dobrý deň.  Kamarátka mi odporučila liečiť eróziu krčka maternice propolisom. Je to možné?
Odpovedať
Dobrý deň. Propolis je neúčinný na liečbu zhubných a nezhubných novotvarov na krčku maternice. Aby ste dostali správne odporúčania, musíte sa objednať na konzultáciu ku gynekológovi.
Frederika pred mesiacom
Dobrý deň. Gynekológ mi diagnostikoval zmeny na krčku maternice a predpísal kolposkopiu, ale bojím sa tohto zákroku. Je možné liečiť eróziu krčka maternice masťou Višnevského?
Odpovedať
Dobrý deň. Masť Višnevského sa nepoužíva na liečbu atypie cervikálneho epitelu. Je potrebné dodržiavať odporúčania gynekológa a podrobiť sa vyšetreniu krčka maternice.
Anna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Pred 2 rokmi mi gynekológ diagnostikoval eróziu krčka maternice, no na iných vyšetreniach som ešte nebola. Aká je liečba pokročilej erózie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba zmien v cervikálnom epiteli bude závisieť od jeho typu a výsledkov analýzy atypických buniek. Ak chcete stanoviť diagnózu a dostať odporúčania, musíte si dohodnúť konzultáciu s gynekológom, ktorý vám urobí kolposkopiu a PAP test.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.