0800200000

Ovulačný test: kedy a ako ho vykonať?

Ovulačný test: kedy a ako ho vykonať?
aktualizované: 20 June 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 14 June 2024 556
1
Čo je ovulácia?
2
Kedy sa začína ovulácia?
3
Ako dlho trvá ovulácia?
4
Ako určiť ovuláciu doma?
5
Čo je to ovulačný test?
6
Prečo je potrebný ovulačný test?
7
Ako funguje ovulačný test?
8
Aké typy ovulačných testov poznáme?
9
Ktoré miesto je najlepšie na kúpu ovulačného testu?
10
Kedy vykonať ovulačný test?
11
Ako sa mám pripraviť na ovulačný test?
12
Ako sa robí ovulačný test?
13
Ako urobiť ovulačný test pri nepravidelnom cykle?
14
Ako odčítať výsledky ovulačného testu?
15
Ako vyzerá pozitívny ovulačný test?
16
Ako vyzerá negatívny ovulačný test?
17
Prečo môže byť ovulačný test negatívny?
18
Čo ukáže ovulačný test po ovulácii?
19
Môže ovulačný test ukázať tehotenstvo?
20
Koľkokrát je potrebné vykonať ovulačný test?
21
Ako presný je ovulačný test?
1

Čo je ovulácia?

Ženy majú väčšiu pravdepodobnosť otehotnieť v určitých dňoch menštruačného cyklu - počas ovulačnej fázy. Ženy, ktoré plánujú otehotnieť, môžu sledovať dátumy svojej ovulácie doma.

Ovulácia je fáza menštruačného cyklu, keď sa z prasknutého folikulu vyliahne zrelá pohlavná bunka (vajíčko). Počas ovulácie sa vajíčko, ktoré je pripravené na oplodnenie, pomaly pohybuje vajíčkovodom a zvyšky folikulu tvoria žlté teliesko, dočasnú žľazu, ktorá produkuje hormón progesterón, ktorý je potrebný na prípravu sliznice maternice na tehotenstvo.

2

Kedy sa začína ovulácia?

Ovulácia sa začína uprostred menštruačného cyklu, približne na 14.-15. deň 28-30-dňového cyklu. Za normálnych okolností dochádza k ovulácii každý mesiac, v každom menštruačnom cykle.

Nepravidelná ovulácia sa vyskytuje počas laktácie, pred menopauzou a u dospievajúcich s nesformovaným cyklom a hormonálnou reštrukturalizáciou. Pravidelné anovulačné cykly (bez uvoľnenia vajíčka do vajíčkovodu) môžu poukazovať na abnormality v reprodukčnom systéme (polycystické vaječníky, myóm maternice a endometrióza) alebo hormonálne zlyhanie a vyžadujú si konzultáciu gynekológa.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako dlho trvá ovulácia?

Ovulácia trvá 12 až 24 hodín a jej trvanie sa líši v závislosti od individuálnych vlastností ženy (napr. genetické predispozície a vek). 6 dní pred ovuláciou sa nazýva „plodné okno“ - čas s vysokou pravdepodobnosťou otehotnenia.

4

Ako určiť ovuláciu doma?

Existuje niekoľko metód na určenie ovulácie doma. Ženy môžu vedieť, že ovulácia nastala, podľa jej charakteristických znakov. Príznaky ovulácie:

  • ťahavá bolesť v dolnej časti brucha;
  • zvýšené libido (sexuálna túžba);
  • zmena charakteru cervikálneho hlienu (hojný hlien a priehľadný vaginálny výtok pripomínajúci vaječný bielok);
  • opuch mliečnych žliaz a zvýšená citlivosť bradaviek;
  • časté zmeny nálad a bolesti hlavy (v dôsledku zvýšenej hladiny estrogénu);
  • zvýšená citlivosť na chute a vône. 

Počas ovulácie by mala byť bolesť v podbrušku mierna, vzniká v dôsledku kŕčov malých ciev a uvoľňovania vajíčka z vaječníka. V prípade silnej bolesti brucha alebo slabín uprostred menštruačného cyklu je potrebné navštíviť gynekológa.

Približný dátum ovulácie možno vypočítať pomocou kalendárnej metódy. Ovulačná fáza nastáva v polovici menštruačného cyklu za predpokladu, že je pravidelná. Napríklad pri 28-dňovom cykle nastáva očakávaná ovulácia medzi 11. a 16. dňom cyklu (počítajte od prvého dňa menštruácie). V závislosti od individuálnych vlastností ženského tela, jej hormonálneho pozadia, psychického a fyzického stavu sa však tento termín môže líšiť.

Ovuláciu môžete určiť aj meraním bazálnej teploty: počas ovulácie stúpne približne o 0,5-0,7 °C. Pre správne určenie zvýšenia teploty je potrebné merať ju denne a zaznamenávať namerané hodnoty, počnúc prvým dňom menštruačného cyklu. Správne meranie bazálnej teploty sa vykonáva ráno hneď po prebudení, pred vstávaním z postele.

Metódy určovania ovulácie podľa vonkajších príznakov, podľa kalendára a merania bazálnej teploty sú subjektívne a približné. Jedným z presných spôsobov určenia ovulácie je použitie špeciálneho domáceho testu, ktorý sa predáva v lekárni. Jeho správne použitie umožňuje určiť presný nástup ovulačnej fázy.

5

Čo je to ovulačný test?

Ovulačný test je lekársky diagnostický produkt, ktorý reaguje na vysoké hladiny luteinizačného hormónu (LH) v moči pomocou špeciálnych činidiel. LH je produkovaný hypofýzou a je zodpovedný za dozrievanie folikulov, ovuláciu a produkciu progesterónu v ženskom tele.

6

Prečo je potrebný ovulačný test?

Domáci ovulačný test používajú ženy na určenie času v menštruačnom cykle, kedy je najpravdepodobnejšie otehotnenie. Ak je koncentrácia LH vysoká, test ukáže pozitívny výsledok, čo znamená, že vajíčko je pripravené na oplodnenie. Ak chcete otehotnieť, mali by ste mať nechránený pohlavný styk najskôr 2 hodiny, ale najneskôr 48 hodín po pozitívnom výsledku testu.

7

Ako funguje ovulačný test?

Princípom všetkých ovulačných testov je stanovenie najvyššej koncentrácie luteinizačného hormónu pomocou súboru činidiel. Počas celého menštruačného cyklu zostáva LH stabilný, jeho prudký skok nastáva 24-48 hodín pred ovuláciou.

8

Aké typy ovulačných testov poznáme?

Existuje niekoľko typov ovulačných testov, ktoré sa líšia spôsobom použitia. Typy ovulačných testov:

  • ponorné tyčinky (nevyžadujú odber moču, zariadenie sa musí umiestniť pod prúd moču počas močenia);
  • testovacie prúžky (vyzerajú ako tenké prúžky silného papiera, ktoré treba ponoriť do nádoby s močom na niekoľko sekúnd až po referenčnú značku);
  • tabletové testy (sú to plastové puzdrá s bunkami, do ktorých sa umiestňujú kvapky moču, sú určené na viaceré diagnostické postupy);
  • digitálne testy (sú to výrobky na opakované použitie s vymeniteľnými testovacími prúžkami, napájané batériami).

Existujú aj elektronické zariadenia, ktoré majú neobmedzený počet aplikácií. Vzorka biomateriálu na elektronické testy sú sliny ženy, ktoré sa umiestnia na sklo mikroskopu (počas ovulácie vyzerá vzorka slín pod mikroskopom ako vetvička papradia) Elektronické testy si vyžadujú dôkladné preštudovanie návodu a sú najdrahšie.

9

Ktoré miesto je najlepšie na kúpu ovulačného testu?

Ovulačné testy je potrebné zakúpiť v lekárni. Je dôležité pozrieť sa na dátum exspirácie výrobku a skontrolovať neporušenosť obalu výrobku. Cena ovulačných testov sa líši v závislosti od typu výrobku a jeho výrobcu.

Najbežnejšie a cenovo najdostupnejšie sú sady papierových testovacích prúžkov. Najčastejšie sa dodávajú v súprave 5 až 7 kusov, čo je vhodné na vykonávanie testov počas niekoľkých dní. Ich cena sa začína od 2 €.

Vysokým komfortom používania a vysokou citlivosťou sa vyznačujú atramentové testy. Sú drahšie ako testovacie prúžky, ale v porovnaní s tabletovými a digitálnymi je ich cena pomerne prijateľná (v rozmedzí 5-7 €).

Digitálne testy majú vysokú presnosť a fungujú na batérie, ich výhoda je vo viacnásobnom použití. Ich cena sa pohybuje od 25 € a vyššie.

10

Kedy vykonať ovulačný test?

Ovulačný test by sa mal vykonať niekoľko dní pred jeho očakávaným začiatkom (11. - 12. deň menštruačného cyklu, počnúc 1. dňom menštruácie). Najlepšie je vykonať diagnostiku ráno, ale až počas druhého močenia. Na vyšetrenie nemožno použiť prvý ranný moč, pretože cez noc sa v moči nahromadí veľké množstvo luteinizačného hormónu, ktorý môže skresliť výsledky. Ovulačný test sa odporúča vykonávať niekoľko dní, dvakrát denne v rovnakom čase, kým sa nezíska pozitívny výsledok.

11

Ako sa mám pripraviť na ovulačný test?

Ovulačný test si nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu. 3 až 4 hodiny pred testom by ste mali obmedziť príjem tekutín, pretože nadbytok vody môže znížiť koncentráciu LH v moči. Niekoľko dní pred testom je tiež dôležité prestať užívať lieky, ktoré ovplyvňujú hladinu estrogénu a progesterónu (napr. perorálne kontraceptíva alebo kortikosteroidy).

12

Ako sa robí ovulačný test?

Na presné určenie dní plodnosti a zvýšenie pravdepodobnosti počatia je potrebné správne vykonanie ovulačného testu. V prvom rade je dôležité vypočítať očakávaný dátum uvoľnenia vajíčka podľa individuálneho menštruačného kalendára. Pre spoľahlivosť výsledku je potrebné dôkladne sa oboznámiť s návodom na ovulačný test krok po kroku.

Na určenie ovulácie pomocou papierových testovacích prúžkov je potrebné odobrať čerstvú dávku moču do nádobky a ponoriť test na kontrolnú značku na 30 sekúnd. Potom prúžok vytiahnite a položte ho na suchý povrch. Výsledky je možné vyhodnotiť do 2 až 3 minút.

Prúdový test vyzerá ako elektronický teplomer, na jednej strane má odnímateľný uzáver, ktorý treba odstrániť, a potom prístroj na 30 sekúnd vložiť pod prúd moču. Po vymočení je potrebné indikátor uzavrieť viečkom a počkať na výsledky 2 až 3 minúty.

Presné časové intervaly a dekódovanie výsledkov sú uvedené v návode. Ak je výsledok ovulačného testu negatívny, je potrebné v jeho vykonávaní pokračovať, ak je výsledok pozitívny - ukazuje, že ovulácia nastane v blízkej budúcnosti a môžete sa pokúsiť počať dieťa. Chybný test (bez prúžkov) je potrebné zopakovať podľa návodu.

13

Ako urobiť ovulačný test pri nepravidelnom cykle?

Ak má žena nepravidelný menštruačný cyklus, mala by si vypočítať priemernú dĺžku svojho cyklu (spočítajte údaje za posledných 4 až 6 mesiacov a súčet vydeľte počtom mesiacov). Ak je cyklus nepravidelný, je možné vziať do úvahy aj vonkajšie príznaky ovulácie, ktoré naznačujú, že je čas začať používať testovaciu súpravu: výskyt hlienovitého výtoku z pošvy, zvýšenie bazálnej telesnej teploty, zvýšenie citlivosti prsníkov.

14

Ako odčítať výsledky ovulačného testu?

Presná interpretácia výsledkov je uvedená v pokynoch. Ak je výsledok pozitívny, znamená to, že hladina LH je zvýšená, preto v nasledujúcich 24-48 hodinách nastane ovulácia, čo znamená vysokú pravdepodobnosť počatia. Negatívny ovulačný test znamená nedostatočnú hladinu LH a nízku pravdepodobnosť oplodnenia.

15

Ako vyzerá pozitívny ovulačný test?

Ak je ovulačný test pozitívny, objaví sa pásik rovnakej farby ako kontrolný pásik. Slabý prúžok na ovulačnom teste znamená negatívny výsledok. Na digitálnych zariadeniach sa výsledok môže zobraziť so znamienkom plus alebo smajlíkom.

Pozitívny ovulačný test

Pozitívny ovulačný test

16

Ako vyzerá negatívny ovulačný test?

Negatívny ovulačný test ukáže prúžok oveľa svetlejší ako testovací prúžok alebo žiadny prúžok (testovací prúžok). Digitálne zariadenie môže zobraziť „-“ alebo smutného smajlíka.

Negatívny ovulačný test

Negatívny ovulačný test

17

Prečo môže byť ovulačný test negatívny?

Ovulačný test môže byť negatívny, ak je nesprávne vykonaný alebo má pozadie ochorení, pri ktorých môže ovulácia chýbať. Možné príčiny negatívneho testu na nárast LH:

  • syndróm polycystických vaječníkov;
  • vysoká hladina glukózy v krvi a cukrovka;
  • prerastanie tkaniva alebo novotvary endometria maternice (endometrióza, myóm a polypy maternice);
  • abnormality hypofýzy;
  • ochorenia nadobličiek;
  • nevhodný deň pre test (nesprávne vypočítaný dátum očakávanej ovulácie);
  • užívanie určitých liekov (napr. kombinovaných perorálnych kontraceptív).

Neprítomnosť ovulácie sa môže objaviť aj na pozadí dlhodobého stresu, chronickej únavy a zvýšenej fyzickej námahy. Ak sú výsledky testu počas troch menštruačných cyklov negatívne, je potrebné poradiť sa s gynekológom. Lekár vykoná vyšetrenie a predpíše ďalšie testy (napríklad hormonálne testy).

18

Čo ukáže ovulačný test po ovulácii?

Pozitívny ovulačný test môže trvať 1-2 dni. Ovulačný test po ovulácii zvyčajne vykazuje negatívny výsledok, pretože k nárastu luteinizačného hormónu dochádza 24-48 hodín predtým, ako vajíčko opustí folikul.

19

Môže ovulačný test ukázať tehotenstvo?

Ovulačné testy reagujú na vysoké hladiny LH, tehotenské testy reagujú na hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG). Keďže hladinu hCG možno pozorovať už 8 dní po počatí, ovulačný test môže zistiť hladinu hCG, čo vedie k pozitívnemu výsledku.

20

Koľkokrát je potrebné vykonať ovulačný test?

Ovulačný test by sa mal vykonávať denne, najlepšie dvakrát denne (ráno a večer s odstupom 10 hodín). Diagnostický postup sa odporúča vykonávať 5 dní alebo dovtedy, kým sa nezistí vysoká koncentrácia LH. V prípade negatívnych testov počas 3 menštruačných cyklov je potrebné poradiť sa s gynekológom.

21

Ako presný je ovulačný test?

Pri správnom použití ovulačný test s 99% presnosťou preukáže zvýšenie hladiny LH pred uvoľnením vajíčka z vaječníka. Test však nemôže potvrdiť, že o deň alebo dva neskôr skutočne nastala ovulácia, pretože nárast LH môže nastať bez uvoľnenia vajíčka, čo naznačuje abnormality v reprodukčnom systéme (napr. polycystické vaječníky, luteinizačný syndróm neovulovaného folikulu).

Na posúdenie procesu rastu a vývoja folikulov môže slúžiť metóda ultrazvukového vyšetrenia - folikulometria. Folikulometria umožňuje potvrdiť prítomnosť ovulácie a určiť jej presný dátum.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ovulačný test: kedy a ako ho vykonať?
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Komentáre

Komentovať článok

Matilda pred 1 mesiacom
Dobrý deň. V ktorý deň cyklu začína ovulácia?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. K ovulácii dochádza v polovici menštruačného cyklu, približne na 14. - 16. deň. Pri krátkych, dlhých a nepravidelných menštruačných cykloch sa deň ovulácie môže líšiť.
Irena pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako môžem určiť deň ovulácie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Približný deň ovulácie možno vypočítať z menštruačného kalendára: pri pravidelnom cykle trvajúcom 28-30 dní nastáva ovulácia na 14.-15. deň. Presný dátum ovulácie možno určiť pomocou domáceho testu, ktorý by sa mal vykonávať denne, počnúc 12. dňom menštruačného cyklu.
Gréta pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo je ovulácia u mužov?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. U mužov sa ovulácia vzťahuje na proces spermatogenézy - tvorbu spermií v pohlavných žľazách. K ovulácii u mužov dochádza približne raz za mesiac a je charakterizovaná uvoľnením zrelých spermií pripravených oplodniť ženské vajíčko.
Elenka pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo ukáže ovulačný test po ovulácii?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ovulačný test po ovulácii zvyčajne ukáže negatívny výsledok, pretože k nárastu luteinizačného hormónu dochádza 24-48 hodín predtým, ako vajíčko opustí folikul. Vysoká koncentrácia LH v moči môže trvať od 10 do 24 hodín, takže aby ste ovuláciu neprehliadli, odporúča sa robiť test každý deň, dvakrát denne.
Maria pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Za koľko dní ukáže ovulačný test pozitívny výsledok?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Pozitívny ovulačný test znamená, že vajíčko sa chystá vstúpiť do vajíčkovodu. Ovulácia trvá 12 až 24 hodín, takže pozitívny test môže byť maximálne do dvoch dní.
Katarzyna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Aká je cena ovulačného testu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Cena ovulačných testov sa líši v závislosti od typu a výrobcu výrobku. Cenovo najdostupnejšie sú papierové testovacie prúžky (dodávajú sa v súpravách po 5 alebo 7 kusov) a atramentové testy. Drahšie sú digitálne testy, čo sú zariadenia na opakované použitie s vymeniteľnými testovacími prúžkami.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie