Logo
0800200000

Prečo sa počas tehotenstva vyskytuje toxémia a ako sa s ňou vyrovnať

Prečo sa počas tehotenstva vyskytuje toxémia a ako sa s ňou vyrovnať
Čítať 8 minút | Vytvorené: 21 november 2022 | aktualizované: 21 november 2022 | 16467 16467
16467
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Toxémia (nevoľnosť a vracanie u tehotných žien) sa vyskytuje u 80 % žien a považuje sa za súčasť normálneho tehotenstva. U 2 % žien sa vyskytujú závažné príznaky a vyžadujú si liečbu.

Kedy sa začína toxémia

Toxémia sa zvyčajne objavuje v 6. týždni tehotenstva a ustupuje do 16. týždňa. Nevoľnosť a vracanie sa môžu vyskytnúť kedykoľvek počas dňa, čo je normálne, napriek tomu, že u žien spôsobujú nepríjemné pocity a nevoľnosť.

Nie je normálne ak sa toxémia objaví po 22. týždni. Neskorá toxémia môže byť spôsobená rastom plodu a jeho tlakom na tráviace orgány, ale môže taktiež naznačovať rozvoj preeklampsie. Preeklampsia je stav v tehotenstve, ktorý sa vyznačuje zvýšením krvného tlaku a hladiny bielkovín v moči. Ak sa počas tehotenstva objavia opuchy končatín, nevoľnosť, bolesti v podbrušku a poruchy videnia, je potrebné vyhľadať gynekológa.

Príznaky toxémie u tehotných žien

Nevoľnosť a vracanie sú typickými príznakmi toxémie u tehotných žien. Nevoľnosť zvyčajne trvá niekoľko hodín denne a vracanie sa vyskytuje maximálne trikrát denne. 

Príznaky toxikózy u tehotných žien

Príznaky toxikózy u tehotných žien

Neustále vracanie, ktoré nedovoľuje normálny príjem potravy a spôsobuje úbytok hmotnosti u tehotnej ženy sú príznakom nadmernej nevoľnosti.

Mierna, stredne silná a nadmerná nevoľnosť a vracanie u tehotných žien

Mierna až stredne ťažká nevoľnosť a vracanie u tehotných žien

Nadmerná nevoľnosť a vracanie u tehotných žien

Do 16. týždňa

Trvá do 20. týždňa tehotenstva alebo dlhšie

Nevoľnosť je niekedy sprevádzaná vracaním

Častá nevoľnosť a vracanie viac ako trikrát denne

Mierne zníženie chuti do jedla počas nevoľnosti

Neschopnosť sa najesť a napiť v dôsledku nevoľnosti a vracania

Hmotnosť sa nezníži a/alebo sa zvýši len mierne.

Úbytok 1 kg alebo viac za týždeň

Žiadne príznaky dehydratácie ani zníženie frekvencie močenia

Objavujú sa príznaky dehydratácie: zriedkavé močenie, tmavý moč, suchá pokožka, závraty.

Závažná toxémia počas tehotenstva môže viesť k dehydratácii a spôsobiť, že plod nebude prijímať živiny. Príznaky nadmerného vracania sa dajú zmierniť liekmi alebo úpravou životného štýlu, preto je dôležité, aby ste včas navštívili svojho gynekológa. 

Príčiny vzniku toxémie

Toxémia môže byť spojená so zmenou hormonálneho profilu. Pravdepodobné príčiny rannej nevoľnosti u tehotných žien sú:

  1. zvýšenie hladiny hCG. Po počatí telo ženy produkuje hCG (ľudský choriový gonadotropín) rýchlo a vo veľkom množstve: od 6 mU/ml v prvých dňoch po počatí až po 210 000 mU/ml v 12. týždni tehotenstva. Tento náhly hormonálny skok môže prispieť k nevoľnosti a vracaniu. Na konci prvého trimestra hladiny hCG klesajú a príznaky toxémie postupne ustávajú.
  2. Zmeny v gastrointestinálnom trakte. Počas tehotenstva môže horná časť tráviaceho traktu pracovať pomalšie v dôsledku účinkov hormónov estrogénu a progesterónu, čo vyvoláva nevoľnosť.
  3. Nerovnováha vitamínov a mikroživín. S toxémiou u tehotných žien môže byť spojená nerovnováha draslíka a horčíka v tele, nedostatok vitamínu B6 a nízka hladina cukru v krvi. 

Riziko výskytu týchto príznakov hrozí aj ženám, ktorých blízke príbuzné trpeli počas tehotenstva nevoľnosťou.

Faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť nevoľnosti a vracania počas tehotenstva sú:

  • tehotenstvo s dvojičkami;
  • prvé tehotenstvo;
  • náchylnosť na nevoľnosť, morskú chorobu;
  • nevoľnosť z užívania antikoncepcie obsahujúcej estrogén;
  • náchylnosť na bolesti hlavy a migrény;
  • stres;
  • index telesnej hmotnosti 30 alebo viac.

U žien, ktoré trpeli nevoľnosťou počas predchádzajúceho tehotenstva, je vyššia pravdepodobnosť, že budú mať nevoľnosť aj počas ďalšieho tehotenstva.

Čo hrozí pri rannej nevoľnosti?

Mierna toxémia u tehotných žien sa nepovažuje za nebezpečnú. Podľa americkej štúdie z roku 2016, ktorej sa zúčastnilo 797 žien, je mierna nevoľnosť spojená s nižším rizikom spontánneho potratu (potrat). Tehotenstvo bez toxémie je taktiež normálne a nie je znakom toho, že s organizmom ženy alebo s plodom nie je niečo v poriadku.

Proces zvracania, keď sa brušné svaly ženy napínajú, plod nepoškodzuje (plodová voda zmierňuje tlak).

Nadmerné zvracanie, ktoré bráni žene a plodu piť a jesť, môže byť pre ženu a plod nebezpečné. V dôsledku nedostatku výživy a dehydratácie tehotná žena chudne. Plod je podvyživený a môže sa narodiť s podváhou. 

Na zabránenie podvýživy a dehydratácie lekár vypracuje liečebný plán, ktorý môže zahŕňať špeciálnu diétu, užívanie liekov a usporiadanie si denného režimu. Zvyčajne sa liečba zameriava na to, aby žena nestrácala na váhe. Pri správnej liečbe účinky vracania matky nemajú vplyv na zdravie novorodenca.

Ako vyliečiť toxémiu

U väčšiny žien nevoľnosť a vracanie zmizne do konca prvého alebo na začiatku druhého trimestra. Medzi spôsoby zmiernenia toxémie patria:

  • vyhýbanie sa spúšťačom nevoľnosti a vracania — dráždivé pachy a chute, blikajúce svetlá, dlhé jazdy v dopravných prostriedkoch, tesné oblečenie, niektoré značky zubných pást;
  • časté občerstvovanie sa, vyhýbanie sa pocitu hladu;
  • zmeny v režime užívania niektorých liekov. Doplnky železa môžu spôsobiť dennú nevoľnosť, a preto by sa mali užívať pred spaním; 
  • dostatok odpočinku, dostatok spánku;
  • vhodná mikroklíma v byte — čerstvý vzduch, optimálna vlhkosť;
  • vôňa citrusov a mäty.

Závažná toxémia si môže vyžadovať užívanie liekov predpísaných lekárom.

Pri častom vracaní môže kyslá žalúdočná šťava poškodiť zubnú sklovinu. Pri častom vracaní je potrebné dodržiavať tieto pravidlá ústnej starostlivosti: 

  • zuby si nečistite bezprostredne po zvracaní — v tomto období je povrch zubov demineralizovaný, takže hrozí riziko poškodenia skloviny;
  • vypláchnite ústa roztokom jedlej sódy (1 čajová lyžička na pohár vody) - pomôže to neutralizovať kyselinu;
  • používajte fluoridovú ústnu vodu.

Rovnaké pravidlá by sa mali dodržiavať aj po konzumácii potravín alebo nápojov s vysokým obsahom kyselín (citrusové plody, kyslé jablká) alebo cukru (sladké nápoje a dezerty).

Čo je vhodné konzumovať pri toxémii

Neexistujú konkrétne potraviny, ktoré by spôsobovali nevoľnosť u tehotných žien alebo jej zabraňovali, preto je potrebné sledovať reakcie tela na rôzne potraviny.

Raňajky je potrebné zjesť bez toho, aby ste vstali z postele (mnohé ženy pociťujú nutkanie na zvracanie práve po vstávaní). Sušené ovocie, orechy, sušienky alebo iné občerstvenie môžu pomôcť zvýšiť hladinu cukru v krvi a zabrániť tak nevoľnosti.

Medzi pravidlá stravovania pri rannej nevoľnosti patria:

  • jedzte malé porcie. 5-6 malých jedál denne je lepšie ako tri veľké;
  • zaraďte do svojho jedálnička zázvor (napr. ako studený nápoj alebo čaj). Zázvor pomáha znižovať intenzitu nevoľnosti a vracania;
  • vyhýbajte sa koreneným a mastným jedlám. V dňoch, kedy vás nevoľnosť obzvlášť trápi, môžete vyskúšať systém BRATT (anglická skratka pre "banány, ryža, jablková kaša, toast, čaj");
  • každé jedlo by malo obsahovať bielkoviny, napr. chudé mäso, ryby, mliečne výrobky, orechy, arašidy.

Aj vodu, kompóty, čaj a kávu by ste mali piť v malých dávkach — veľké množstvo tekutiny naraz môže vyvolať nevoľnosť.

Liečba toxémie

Riziko vzniku toxémie počas plánovania tehotenstva je možné znížiť užívaním prenatálnych vitamínov (predpísaných lekárom) tri mesiace pred počatím.

Ak sú nevoľnosť a vracanie závažné, časté a negatívne vplývajú na normálny život je potrebné sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi. Lekár môže ženu odoslať na ultrazvukové vyšetrenie malej panvy, krvné testy alebo iné vyšetrenia v závislosti od klinického obrazu. Pri diagnostike toxémie je dôležité uistiť sa, že záchvaty súvisia s tehotenstvom a nie sú príznakmi otravy, zápalu slepého čreva, žalúdka, pečene alebo pankreasu.

Liečba toxémie môže zahŕňať užívanie liekov, ako sú:

  • doplnky vitamínu B6;
  • rehydratačné zlúčeniny;
  • antihistaminiká;
  • antacidá — pomáhajú znižovať agresívne kyseliny v žalúdku; 
  • antiemetiká — antiemetické tabletky, ktoré sú bezpečné pre ženu aj pre plod.

Neužívajte žiadne lieky (vrátane voľnopredajných) bez konzultácie s lekárom.

V prípade nadmerného vracania, straty hmotnosti a dehydratácie môže byť indikovaná nemocničná liečba s intravenóznou rehydratáciou a výživou.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo sa počas tehotenstva vyskytuje toxémia a ako sa s ňou vyrovnať - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako odlíšiť rannú nevoľnosť od otravy?

Toxicita v tehotenstve je sprevádzaná nevoľnosťou, vracaním a celkovou nevoľnosťou. V prípade otravy sa vyskytuje hnačka, teplota 38 stupňov alebo vyššia a bolesti brucha. 

Pri týchto príznakoch počas tehotenstva by ste mali urýchlene vyhľadať lekára:

  • zvratky sú sfarbené do hneda alebo obsahujú krv;
  • pocit veľkej únavy, vyčerpanosti, bezmocnosti, točenie hlavy;
  • zrýchlený srdcový tep.

Nevoľnosť a vracanie u tehotných žien môžu byť aj príznakmi zápalu slepého čreva, ochorení tráviaceho traktu a žlčníka.

2. Môže byť toxémia nepravidelná?

Nevoľnosť a vracanie vymiznú do 16. týždňa tehotenstva. Niekedy sa toxémia znovu objaví v treťom trimestri, pretože plod je dostatočne veľký a tlačí na žalúdok alebo črevá ženy.

3. Prečo nevoľnosť po potrate pretrváva?

Nevoľnosť počas tehotenstva súvisí so zmenou hormonálneho profilu ženy. Po potrate sa hormonálny profil obnovuje postupne, to znamená, že nevoľnosť nemusí zmiznúť okamžite. Nevoľnosť, vracanie a iné tehotenské príznaky ustúpia tri dni po potrate. Citlivosť prsníkov môže trvať dlhšie — až 10 dní.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo sa počas tehotenstva vyskytuje toxémia a ako sa s ňou vyrovnať
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Sofia pred rokom
Počas prvého tehotenstva som občas mala ranné nevoľnosti, ale rýchlo to prešlo. Teraz mám niekoľkokrát do týždňa večerné nevoľnosti. Je to normálne? Zvyčajne sa predsa nevoľnosť vyskytuje ráno.
Odpovedať
Nevoľnosť a vracanie sa u tehotných žien môžu vyskytnúť kedykoľvek počas dňa a považujú sa za normálne. Nevoľnosť môžu vyvolávať niektoré faktory: určité potraviny, pachy, únava alebo stresové situácie. Snažte sa vyhýbať spúšťačom nevoľnosti.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Som v 13. týždni tehotenstva a neustále mi je nevoľno a vraciam, je to veľmi vyčerpávajúce. Ako sa mám vyrovnať s toxémiou?
Odpovedať
Dobrý deň. Príznaky toxémie môžete zmierniť, ak sa vyhnete spúšťacím faktorom (silné pachy, chute, pohyb), budete jesť malé, ale plnohodnotné porcie, (budete mať v strave dostatok bielkovín), piť dostatok vody. Nápoje so zázvorom môžu pomôcť pri záchvatoch. Ak vám nevoľnosť bráni v normálnom živote, ak nemôžete jesť a piť toľko, koľko by ste mali, určite sa poraďte s gynekológom. Ak je to potrebné, váš lekár vám predpíše bezpečné tabletky proti nevoľnosti pre tehotné ženy.
Anna pred rokom
Počula som, že toxémia súvisí s pohlavím dieťaťa. Je to pravda? Ak áno, platí to pre chlapca alebo dievča?
Odpovedať
Medzi týmito javmi neexistuje priama súvislosť. Hoci podľa štatistík, ženy, ktoré majú počas tehotenstva nevoľnosť, väčšinou vynosia dievča. Príčiny tohto javu nie sú s určitosťou známe. Toxémiou častejšie trpia aj ženy s viacpočetným tehotenstvom. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že ich telo je viac hormonálne zaťažené.
Irena pred rokom
Je normálne, že počas tehotenstva nemám toxémiu? Som v 12. týždni.
Odpovedať
Nevoľnosť a vracanie sa u väčšiny tehotných žien vyskytujú aspoň občas počas prvého trimestra. Nie je však nevyhnutnou "súčasťou" tehotenstva a neznamená, že žena alebo plod majú nejaké problémy. Za normálne tehotenstvo sa považuje aj prítomnosť toxémie bez vracania (keď je žene nevoľno, ale nevracia). Ak sa nevoľnosť a vracanie objavia po 22. týždni tehotenstva, je potrebné o tom informovať lekára.
Nadežda pred rokom
Môže sa toxémie objaviť pred menštruáciou? Ráno mi je nevoľno, ale do menštruácie mi ešte chýba niekoľko dní.
Odpovedať
Nevoľnosť a vracanie sa u tehotných žien môžu vyskytnúť od 4. týždňa po počatí. Ak má žena nepravidelný alebo dlhý menštruačný cyklus, príznaky toxémie sa môžu objaviť pred očakávaným termínom menštruácie. Ak chcete zistiť, či ste tehotná v ranom štádiu, mali by ste navštíviť gynekológa, absolvovať krvný test HCG a ultrazvukové vyšetrenie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.