Logo
0800200000

Čo spôsobuje psoriázu?

Čo spôsobuje psoriázu?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 21 november 2022 | aktualizované: 21 november 2022 | 7072 7072
Psoriáza je chronické neinfekčné ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom kože a výskytom červených, mierne vypuklých škvŕn.

Psoriáza nie je nákazlivá a neprenáša sa z človeka na človeka.

Typy psoriázy

Typy psoriázy

Psoriáza sa začína prejavovať ako malé vyrážky na tele, ktoré sa objavujú v dôsledku nadmerného rastu kožných buniek. Časom sa škvrny zväčšia a vytvoria sa suché šupiny. Psoriázu môžu vyvolať tieto faktory:

  • stres, chronická únava;
  • endokrinné poruchy;
  • genetická predispozícia;
  • infekčné ochorenia (napr. herpes, Tinea versicolor, plesne);
  • zlé návyky;
  • nevyvážená strava;
  • metabolické poruchy;
  • poranenia kože (rany, popáleniny od slnka).

Príznaky psoriázy sa v počiatočnom štádiu menia v závislosti od typu psoriázy. Typy psoriázy sa rozlišujú podľa príčiny vzniku psoriázy (alergická, stresová) a jej klinických prejavov (kvapôčková, plaková, pustulárna). Na fotografii je zobrazená psoriáza v počiatočnom štádiu.

psoriáza v počiatočnom štádiu

psoriáza v počiatočnom štádiu

Pri prvých príznakoch psoriázy je potrebné sa obrátiť na dermatológa, pretože iba on ju dokáže odlíšiť od dermatitídy a iných kožných ochorení a predpísať účinnú liečbu. Liečba psoriázy je komplexná a zahŕňa medikamentóznu liečbu (perorálne lieky a lokálnu liečbu), úpravu životného štýlu a jedálníčka.

Alergická psoriáza

Alergické kožné vyrážky v chronickom štádiu často vedú k vzniku psoriázy (alergickej psoriázy). Alergická vyrážka vyvoláva svrbenie a stálym škrabaním pokožky sa vyrážka neustále traumatizuje, čo môže spôsobiť vznik patológie - objavia sa šupinaté ložiská psoriázy. Na fotografii je zobrazená alergická psoriáza.

alergická psoriáza

alergická psoriáza

Pri alergickej psoriáze je potrebné sa vyhýbať kontaktu s možnými alergénmi a včas začať užívať antihistaminiká.

Kvapôčková psoriáza

Kvapôčková psoriáza je charakterizovaná tvorbou mnohopočetných jasnočervených papúľ s ľahkou kvapôčkovou deskvamáciou. Najčastejšie sa objaví po streptokokovej infekcii (po maxilitíde, po angíne, po zápale stredného ucha). Lézie môžu byť malé alebo veľké (s priemerom do 10 milimetrov). Pri kvapôčkovej psoriáze sa vyrážka môže objaviť na ktorejkoľvek časti tela, príklad je zobrazený na fotografii.

kvapôčková psoriáza

kvapôčková psoriáza

Plaková psoriáza

Plaková psoriáza (psoriasis vulgaris) sa prejavuje v podobe suchých, červených alebo ružových škvŕn s jasným ohraničením a bielou krustou. Plaková psoriáza sa vyskytuje najmä na kolenách, na lakťoch, na hlave a na spodnej časti chrbta.

plaková psoriáza

plaková psoriáza

Stresová psoriáza

Stres oslabuje obranyschopnosť organizmu, čo môže spôsobiť recidívu chronických ochorení vrátane psoriázy (stresovej psoriázy). Stresovej psoriáze možno predchádzať obmedzením stresových situácií na minimum a psychickou pohodou.

Pustulárna psoriáza

Pri pustulárnej psoriáze sa na pokožke tvoria veľké zapálené plochy a objavujú sa na nej biele pľuzgiere naplnené čírou tekutinou. Pustulárna psoriáza zvyčajne postihuje ruky, nechty a nohy.

Rady pre ľudí liečiacich sa na psoriázu

Psoriáza je chronické ochorenie, ktoré sa nedá úplne vyliečiť, ale správnou liečbou a preventívnymi opatreniami je možné dosiahnuť dlhodobo udržateľné výsledky bez recidív. Overené rady dermatológov na liečbu psoriázy sú:

Vyhýbajte sa stresu. Je dôležité byť v pohode a vyhnúť sa zbytočnému stresu. Pre pacientov so psoriázou je tento stav dvojnásobne dôležitý. Všeobecne platí, že psychické napätie a strach môžu spustiť ochorenie a zhoršiť jeho príznaky.

Neodlupujte si chrasty. Neodporúča sa odlupovať si šupiny pokrývajúce psoriatické vredy. Odlupovanie šupín bude mať za následok vznik krvácajúceho miesta na koži, čo môže ovplyvniť výsledky liečby danej oblasti pokožky.

Športujte. Pravidelné cvičenie môže pomôcť zmierniť nervové napätie a schudnúť. Riziko vzniku psoriázy zvyšuje nadváha, pretože nárast tukového tkaniva zvyšuje zápal a môže taktiež vyvolať metabolickú poruchu.

Hydratujte pokožku. V suchom prostredí a pri kontakte pokožky so suchým vzduchom (klimatizácia, vykurovacie zariadenia) sa odporúča používať hydratačný krém, aby sa zabránilo popraskaniu a vysušovaniu pokožky.

Dávajte si pozor na streptokokovú infekciu. Niektoré formy psoriázy sa môžu prejaviť v dôsledku streptokokovej infekcie. Dajte si pozor na zápal hrdla a vyhnite sa vzniku komplikácií.

Chráňte sa pred slnečným žiarením. Primerané opaľovanie zlepšuje stav väčšiny pacientov so psoriázou, no spálenie od slnka môže skomplikovať priebeh ochorenia. Preto sa vyhýbajte nadmernému vystavovaniu sa slnku.

Vyhýbajte sa alkoholu. Alkohol je jeden z faktorov, ktorý zhoršuje stav pacienta a môže prispieť k recidíve ochorenia.

Vyhnite sa poraneniam a podráždeniu pokožky. Odporúča sa vyhýbať všetkému, čo dráždi pokožku (napr. trhanie obočia, nosenie tesnej obuvi alebo holenie nedostatočne ostrou čepeľou). Ľudia s predispozíciou k tvorbe psoriatických vredov sú citliví na akékoľvek podráždenie pokožky. Každé podráždenie môže prerásť do vredu.

Nepoužívajte gumené rukavice. Dlhodobý priamy kontakt gumených rukavíc s pokožkou môže spôsobiť podráždenie. Bavlnené rukavice pod gumenými rukavicami zabránia treniu a podráždeniu pokožky.

Objednajte sa na vyšetrenie k dermatológovi. S liečbou psoriázy neotáľajte, pretože psoriatické vredy majú tendenciu sa šíriť a je vhodné ich začať liečiť, kým sú ešte malé a nepokrývajú celé telo.

Strava pri psoriáze

Pri psoriáze je potrebné upraviť stravu, pretože správna strava môže podporiť terapeutický účinok a minimalizovať riziko zhoršenia ochorenia. Odporúčaná strava pri psoriáze:

  • vylúčiť z jedálnička mastné, vyprážané a údené jedlá;
  • obmedziť konzumácie mliečnych výrobkov a fermentovaných potravín s vysokým obsahom tuku;
  • vyhýbať sa alkoholickým a sýteným nápojom;
  • konzumovať minimálne množstvo sladkostí (cukrovinky, čokoláda) a citrusových plodov;
  • jesť varenú zeleninu, polievky bez bujónu, kaše na vode; 
  • potraviny, ktoré znižujú zápal (špenát, ľanové semienka, tekvicové semienka, zeler, mrkva, červené ryby);
  • dodržiavať pitný režim.

Vhodné je sa vyhýbať pečivu z bielej múky a naopak uprednostniť celozrnný chlieb. Môžete tiež piť šípkový a mätový čaj, pretože má sedatívny účinok (upokojuje a uvoľňuje).

Vitamíny pri psoriáze

Psoriáza postihuje nielen pokožku, ale aj všetky systémy organizmu, preto človek potrebuje dodatočný príjem vitamínov. Pri psoriáze sú vitamíny potrebné na obnovenie regeneračných procesov kože, na posilnenie imunity, na zlepšenie metabolických procesov a krvného obehu. Dermatológ vám môže predpísať vitamíny A, D, E, K, B a C, ako aj vápnik a zinok (na posilnenie nechtov a vlasov) na zníženie zápalu kože. Komplex vitamínov a ich dávkovanie stanoví lekár.

Liečba psoriázy doma

Svojpomocná liečba psoriázy doma môže byť účinná, no nemala by nahrádzať vyšetrenie u dermatológa, ktorý predpíše liečbu v závislosti od stavu a štádia choroby. Pri liečbe psoriázy sa môžu predpísať kúpele s morskou soľou alebo bylinkami (harmanček, šalvia, dvojzub, zeler), pleťové vody z aloe vera alebo sódy bikarbóny. Samoliečbu by ste mali vždy konzultovať s lekárom.

Pri psoriáze je potrebné si vybrať správne prípravky na starostlivosť o pokožku tváre a tela. Treba používať kozmetické prípravky na citlivú pokožku, ktoré nespôsobujú alergické reakcie alebo mikrotraumy. V prípade psoriázy pokožky hlavy je potrebné zvoliť šampón s terapeutickým účinkom, ktorý normalizuje vylučovanie kožného mazu, odstraňuje lupiny a suchosť, zjemňuje pokožku a má aj antibakteriálny účinok.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo spôsobuje psoriázu? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako účinne liečiť psoriázu?

Liečba psoriázy si vyžaduje multidisciplinárny prístup, preto je dôležité poradiť sa s dermatológom, aby diagnostikoval ochorenie a zvolil vhodnú liečbu. Liečba psoriázy môže zahŕňať lieky, diétu, úpravu životného štýlu, ako aj preventívne opatrenia na udržanie výsledkov.

2. Prečo sa psoriáza zhoršuje v lete?

Psoriáza sa môže zhoršiť v lete v dôsledku nadmerného vystavovania kože slnečnému žiareniu. Hoci je ultrafialové svetlo pre pokožku prospešné, pretože má protizápalové a regeneračné účinky (aktivuje tvorbu kolagénu, brzdí delenie buniek epidermy), je potrebné sa opaľovať s mierou.

3. Je možné vyliečiť psoriázu?

Psoriáza sa nedá vyliečiť navždy, ale je možné dosiahnuť trvalú remisiu a ochorenie dostať pod kontrolu. Aby ste minimalizovali zhoršenia a prejavy psoriázy, je potrebné upraviť životný štýl a dodržiavať konkrétne pravidlá stravovania a starostlivosti o pokožku.

4. Čo nie je vhodné konzumovať pri psoriáze?

Pri psoriáze nie je vhodné konzumovať potraviny, ktoré môžu zápal zhoršiť (napr. mastné a údené jedlá, citrusové plody a sladkosti). Je potrebné sa vyhýbať aj alkoholickým nápojom a fajčeniu. V prípade psoriázy je potrebné chrániť pokožku pred mechanickými a chemickými vplyvmi (nepoužívajte alkalické hygienické prípravky, peelingy).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo spôsobuje psoriázu?
Dermatológ, trichológ.
Čo spôsobuje psoriázu?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrej pred rokom
Dobrý deň. Je Inderma účinná pri liečbe psoriázy a ako dlho sa môže používať?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba psoriázy vyžaduje komplexný a individuálny prístup v závislosti od typu psoriázy a príčin jej vzniku. Inderma je doplnok stravy a nemá preukázanú účinnosť. Na účinnú liečbu psoriázy je potrebné poradiť sa s dermatológom, ktorý zvolí terapiu a upraví stravu.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Môže sa salicylová masť používať pri psoriáze?
Odpovedať
Dobrý deň. Salicylová masť je účinná pri liečbe psoriázy, pretože má antiseptické a protizápalové vlastnosti (vysušuje kožné vyrážky a dezinfikuje). Okrem toho, salicylová masť na rozdiel od hormonálnych liekov nespôsobuje vedľajšie účinky. Ako každý liek, aj salicylová masť sa však musí používať podľa pokynov lekára.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Ako vzniká palmoplantárna psoriáza a ako ju liečiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Palmoplantárna psoriáza sa môže prejavovať ako suché červené alebo ružové škvrny (papuly) pokryté žltkastými šupinami na dlaniach a chodidlách a môže byť sprevádzaná aj praskaním, vysychaním, deformáciou a štiepením nechtovej platničky. Pri výskyte tohto ochorenia je potrebné sa poradiť s dermatológom, ktorý následne predpíše liečbu.
Irena pred rokom
Dobrý deň, ako zistím či mám psoriázu a čo ju spôsobuje?
Odpovedať
Dobrý deň. Psoriáza sa prejavuje ako červené alebo ružové škvrny, ktoré sú mierne vypuklé nad kožou a sú pokryté bielymi alebo striebornými šupinami. Vznik psoriázy má mnoho príčin, napríklad stres, hormonálnu nerovnováhu, metabolické poruchy a alergické reakcie. Každopádne by ste sa mali poradiť s dermatológom, ktorý vyrážku diagnostikuje a lieči.
Karina pred rokom
Dobrý deň, ktorá masť na psoriázu je najúčinnejšia?
Odpovedať
Dobrý deň. Lekár vyberá lokálne prípravky v závislosti od typu psoriázy a jej štádia. Cieľom liečby psoriázy je zastaviť patologický rast buniek, zmierniť zápal a dosiahnuť vymiznutie šupín. Okrem vonkajších liekov môže byť potrebné užívať aj perorálne lieky a komplex vitamínov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.