Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Príčiny svrbenia konečníka a ako ho liečiť?

Príčiny svrbenia konečníka a ako ho liečiť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 27 október 2022 | aktualizované: 17 november 2022 | 36593 36593
1

Príčiny svrbenia konečníka

Svrbenie konečníka vniká podráždením konečníka a je spôsobené rôznymi proktologickými, dermatologickými alebo gastroenterologickými patológiami. Iba proktológ môže určiť príčinu vzniku svrbenia konečníka a odstrániť ju.

Svrbenie konečníka je dermatologický stav vyvolaný zápalom kože v okolí konečníka. Svrbenie konečníka môže byť sprevádzané začervenaním v okolí konečníka, ktoré sa zintenzívňuje v noci alebo po vyprázdnení.

V závislosti od príčiny možno rozlišovať dva typy svrbenia konečníka. Rozlišujeme tieto typy svrbenia konečníka:

  • primárne (idiopatické) svrbenie;
  • sekundárne svrbenie spôsobené vývojom rôznych ochorení.

Idiopatické svrbenie zvyčajne nemá žiadnu zjavnú príčinu. O primárnom svrbení vypovedá najmä vylučovanie hlienu a svrbenie v konečníku v dôsledku zvýšenej produkcie hlienu črevnými stenami. 

Príčiny svrbenia v konečníku

Príčiny svrbenia v konečníku

Sekundárne anogenitálne svrbenie je spôsobené rôznymi ochoreniami. Príčiny svrbenia konečníka sú:

  • hemoroidy;
  • análna trhlina;
  • proktitída;
  • zápcha a hnačka;
  • hlísty;
  • kvasinkové infekcie;
  • pohlavne prenosné choroby (STD);
  • análne papilómy, kondylómy a bradavice;
  • dermatologické ochorenia (dermatitída, ekzém, psoriáza).

Svrbenie, bolesť a pálenie konečníka môže byť spôsobené análnou dysbiózou konečníka v dôsledku nevyváženej stravy alebo dlhodobej liečby antibiotikami. Po užívaní antibiotík vám môžu pomôcť vyliečiť svrbenie konečníka probiotiká, ktoré obnovujú mikroflóru gastrointestinálneho traktu 

Svrbenie pri hemoroidoch je spôsobené zápalom hemoroidálnych uzlín, pri ktorom môže vzniknúť hrčka buď v konečníku (vnútorné hemoroidy), alebo v okolí konečníka (vonkajšie hemoroidy). Prítomnosť krvi v stolici môže poukazovať na poranenie zapálených uzlín stolicou počas defekácie. Po odstránení hemoroidov ich môžete pociťovať 7-10 dní v dôsledku regenerácie tkaniva v mieste operácie.

Svrbenie, bolesť a pálenie v konečníku môžu byť spôsobené análnymi trhlinami, ktoré vznikajú v dôsledku mikrotraumy sliznice konečníka. Análne trhliny môžu spôsobiť zápal hemoroidov, proktitídu a análnu fistulu V prípade, ak vás svrbí a páli konečník je potrebné objednať sa na vyšetrenie k proktológovi.

2

Svrbenie konečníka u žien

Svrbenie a pálenie konečníka u žien môže byť spôsobené gynekologickými ochoreniami: afty, vaginitída, atrofia vaginálnej sliznice, hormonálne poruchy počas menopauzy alebo užívanie kombinovanej perorálnej antikoncepcie. V prípade, že žena začne pociťovať svrbenie anogenitálnej oblasti, mala by sa poradiť so svojim gynekológom.

Podráždenie kože, pálenie a svrbenie v oblasti konečníka môže naznačovať kvasinkovú infekciu spôsobenú kvasinkou rodu Candida. Kvasinka môže vzniknúť vo vagíne alebo v konečníku a môže ju sprevádzať zmena farby a opuch anogenitálnej oblasti.

Svrbenie konečníka na začiatku tehotenstva môže naznačovať vznik hemoroidov v dôsledku zvýšeného vnútrobrušného tlaku, ktorý vedie k obštrukcii prietoku krvi a stagnácii krvi v hemoroidálnych uzlinách. Svrbenie konečníka počas menopauzy je spôsobené zvýšenou citlivosťou kože v dôsledku hormonálnych zmien. Pri menopauze sa pokožka stáva suchšou a menej pružnou, to znamená, že používanie toaletného papiera a rôznych prostriedkov intímnej hygieny môže spôsobiť silné svrbenie v oblasti konečníka.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Svrbenie konečníka u mužov

Svrbenie konečníka u mužov môže byť spôsobené ochoreniami močovo-pohlavného systému (prostatitída, adenóm prostaty, uretritída). Chronická prostatitída môže spôsobiť hyperémiu, nadmerné potenie a neustále svrbenie konečníka v dôsledku opuchu zapálenej prostaty, ktorá tlačí na steny konečníka a dráždi receptory bolesti v konečníku. Na určenie presnej príčiny vzniku anorektálneho svrbenia u mužov je potrebné vyhľadať urológa a proktológa.

4

Svrbenie konečníka v noci

Svrbenie konečníka v noci môžu spôsobovať parazity. Tento jav je najčastejšie spôsobený hlístami. Ich vajíčka sa do ľudského tela dostávajú prostredníctvom neumytej potravy a kontaminovanej vody. Hlísty sú najčastejšou príčinou svrbenia konečníka dieťaťa, ktoré sa s nimi môže nakaziť prostredníctvom cudzích hračiek, hraním sa na pieskovisku a nedostatočnou hygienou rúk.

Parazity spôsobujú svrbenie konečníka nakladením vajíčok okolo konečníka. Diagnostikovať mrle je možné pomocou laboratórneho vyšetrenia na prítomnosť helmintov. Infekciu hlístami lieči gastroenterológ, ktorý môže predpísať antiparazitárne lieky na zmiernenie svrbenia spôsobeného hlístami v konečníku.

5

Svrbenie konečníka po defekácii

Svrbenie konečníka po defekácii môže byť spôsobené nedostatočnou anorektálnou hygienou. Svrbenie a pálenie konečníka môže taktiež súvisieť s charakterom vyprázdňovania. Tvrdé výkaly môžu traumatizovať sliznicu konečníka, čo spôsobuje mikrotrhliny, poranenia, ktoré môžu vyvolať svrbenie. 

Pri dlhotrvajúcej hnačke sa môže objaviť svrbenie, pálenie a vyrážky v oblasti konečníka. Dôležité je odstrániť príčinu nepríjemných pocitov a následne vybrať lokálny liek na zmiernenie svrbenia a zápalu. Je potrebné dodržiavať vyváženú stravu s vysokým obsahom vlákniny, aby sa zabránilo svrbeniu v dôsledku zmeny štruktúry stolice.

6

Ako liečiť svrbenie konečníka?

Diagnostika príčiny svrbenia konečníka môže zahŕňať laboratórne vyšetrenia, rektoskopiu a anoskopiu a na základe výsledkov sa predpíše liečba. Pri liečbe svrbenia v konečníku je dôležité odstrániť jeho príčinu, preto by sa liečba mala zamerať na prvotné ochorenie. Na zmiernenie svrbenia konečníka vám lekár môže predpísať aj lokálne krémy a masti na báze kortikosteroidov a anestetík proti bolesti. Zápal je možné zmierniť zinkovou análnou masťou proti svrbeniu, ktorú je potrebné aplikovať na čistú pokožku v anorektálnej oblasti.

Je potrebné dodržiavať aj odporúčania proktológa týkajúce sa stravy a osobnej hygieny. Odporúčania na liečbu svrbenia konečníka sú:

  • často sa umývajte (niekoľkokrát denne a po každej defekácii);
  • nepoužívajte toaletný papier;
  • noste iba spodnú bielizeň z prírodnej bavlny;
  • vyhnite sa používaniu genitálnych dezodorantov a iných parfumovaných výrobkov;
  • používajte špeciálny zásyp (pri nekrvácajúcich hemoroidoch);
  • nekonzumujte pikantné, slané jedlá, údené jedlá, alkohol a koreniny.

Prevencia anorektálneho svrbenia spočíva v dodržiavaní intímnej hygieny, v správnej strave a v pravidelných prehliadkach u proktológa. 

7

Liečba svrbenia konečníka pomocou ľudových prostriedkov

Keďže svrbenie konečníka môže byť spôsobené rôznymi patologickými stavmi, ktoré nie je možné identifikovať bez ďalšieho vyšetrenia, je potrebné sa vyhnúť samoliečbe a vyhľadať pomoc proktológa. Liečba svrbenia konečníka ľudovými prostriedkami nemá preukázanú účinnosť a mohla by viesť k progresii ochorenia a ku vzniku komplikácií.

Niektoré ľudové prostriedky v kombinácii s liečbou predpísanou proktológom môžu zmierniť stav a znížiť svrbenie konečníka. Aplikácia sódy bikarbóny v análnej oblasti na dobu 3 až 5 minút môže pomôcť zmierniť podráždenie a svrbenie konečníka. Na upokojenie pokožky v anorektálnej oblasti možno použiť teplé kúpele s upokojujúcimi látkami (ovsené vločky, harmanček).

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny svrbenia konečníka a ako ho liečiť? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 7 hodnotení
Príčiny svrbenia konečníka a ako ho liečiť?
Lekár oddelenia proktológie.
Príčiny svrbenia konečníka a ako ho liečiť?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Karina pred rokom
Dobrý deň, momentálne sa liečim na pohlavne prenosnú infekciu, konkrétne na chlamýdie. Lekár mi predpísal antibiotiká a lieky proti bolesti. O niekoľko dní som pocítil nevoľnosť a teraz sa objavilo aj svrbenie kože v blízkosti konečníka. Prečo dochádza k svrbeniu v konečníku po použití antibiotík?
Odpovedať
Dobrý deň, pri užívaní antibakteriálnych liekov je narušená črevná mikroflóra a koža perinea. V dôsledku toho sa zvyšuje riziko rozšírenia patogénnych mikroorganizmov, ktoré vedú k svrbeniu a páleniu.
Maria pred rokom
Dobrý deň, v noci som pocítil bolesť v konečníku - čo to môže byť? Nikdy predtým som sa s tým nestretol, dnes som tiež začal pociťovať bolesť v žalúdku. Na akého lekára sa mám s daným problémom obrátiť?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť konečníka môže byť spôsobená análnymi abscesmi a análnymi trhlinami, chronickou zápchou, plesňovými alebo genitálnymi infekciami, ulceróznou kolitídou a fekálnou blokádou. Na určenie presnej príčiny bolesti v konečníku je potrebná konzultácia s proktológom.
Diana pred rokom
Dobrý deň, som v 35. týždni tehotenstva, priebeh je normálny, nie sú evidované žiadne odchýlky. Pred nejakým časom som si začala všímať zvláštne nepohodlie a bolesť v konečníku. Prečo vzniká bolesť v konečníku počas tehotenstva? Musím sa poradiť so svojím gynekológom alebo proktológom?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť v konečníku počas tehotenstva môže byť spôsobená proktologickými ochoreniami (hemoroidy), radikulitídou bolesťou panvy, ktorá sa objavuje s nárastom hmotnosti dieťaťa. Na konci tretieho trimestra tehotenstva môžu byť bolesti v konečníku spôsobené aj falošnými (Braxton-Hicksovými) alebo pôrodnými kontrakciami.
Anna pred rokom
Dobrý deň, mám chronickú análnu trhlinu, ktorej stav sa pravidelne zhoršuje. Proktológ tvrdí, že príčinou môže byť jedlo. Aké potraviny spôsobujú svrbenie v konečníku?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť, svrbenie a pálenie v konečníku môžu ovplyvniť korenené a kyslé jedlá, mliečne výrobky, sladké sýtené nápoje, káva a čaj, ktoré dráždia sliznicu konečníka). Na zmiernenie príznakov análnej trhliny by ste mali zaradiť do stravy papáju, banány, ovsené vločky, kurkumu, potraviny bohaté na probiotiká (kyslá kapusta, prírodný jogurt) a strukoviny (fazuľa, cícer, šošovica).
Júlia pred rokom
Dobrý deň, pred menštruáciou mávam občas zápchu a bolesti brucha, prvé dni menštruácie mávam hnačky, ale svrbenie a bolesť v konečníku som nikdy nepociťovala. Povedzte mi, prečo mám teraz počas menštruácie bolesť v konečníku?
Odpovedať
Dobrý deň, počas menštruácie sa môžu objaviť kŕče a bolesti v konečníku v dôsledku zvýšenej hladiny hormónov prostaglandínov, ktoré sú produkované bunkami endometria maternice. Prostaglandíny môžu spôsobiť zápal a skracovanie svalov v hrubom čreve a konečníku, čo je však normálne.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, aké parazity môžu spôsobiť svrbenie v konečníku? Svrbenie sa zintenzívňuje počas hygienických procedúr, pri análnom styku, pri vyprázdňovaní a taktiež v noci. Na akého lekára sa mám obrátiť v tomto prípade?
Odpovedať
Dobrý deň, svrbenie v konečníku môže spôsobiť parazitárne ochorenia akými sú giardióza, opistorchiáza, tenióza, amébóza. Svrbenie a pálenie v konečníku však môžu byť spôsobené aj sexuálnymi infekciami (kvapavka, trichomoniáza), proktologickými ochoreniami (análna fisúra, hemoroidy), hnačkou alebo zápchou.
Karina pred rokom
Dobrý deň. Intenzívne ma svrbí konečník a mám silný výtok z pošvy. Obávam sa, že to môže mať niečo spoločné s pohlavnou chorobou. Môžete mi prosím poradiť, ako liečiť svrbenie v oblasti genitálií a na ktorého lekára sa mám obrátiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Silný výtok z pošvy a svrbenie anogenitálnych orgánov môžu poukazovať na kvasinkovú infekciu (kandidózu) aj na pohlavne prenosné infekcie. Mali by ste sa poradiť so svojim gynekológom a proktológom a podstúpiť testy a prístrojové vyšetrenia, aby mohli stanoviť presnú diagnózu a predpísať liečbu.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, už asi týždeň cítim slabé pálenie pri vyprázdňovaní, ale nevenoval som tomu pozornosť. A nedávno sa objavila aj bolesť. Prečo cítim bolesť v konečníku, ak idem na toaletu?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť pri vyprázdňovaní v konečníku môže byť spôsobená dlhotrvajúcou zápchou alebo hnačkou, proktologickými ochoreniami akými sú hemoroidy, análne trhliny, anorektálne fistuly alebo fimbrie. Bolestivé vyprázdňovanie je charakteristické aj pre zápalové ochorenia čriev (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba), pri ktorých sa objavujú opuchy a vredy v hrubom a tenkom čreve.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, mám silné bolesti v konečníku. Čítal som, že predtým, ako pôjdete k proktológovi, musíte si urobiť klystír. Je to tak, alebo nie? Je možné podstúpiť klystír pri bolesť v konečníku?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri bolesti v konečníku nie je možné robiť klystír, pretože to môže viesť k zhoršeniu stavu. Ak je potrebné vyšetriť análny otvor, konečník alebo hrubé črevo pomocou endoskopu, proktológ vyberie bezpečný a bezbolestný spôsob očistenia čriev.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. V posledných dňoch som si všimol prítomnosť červeného kruhu okolo konečníka, ktorý veľmi svrbí, najmä v noci. Čo je príčinou svrbenia a začervenania v okolí konečníka?
Odpovedať
Dobrý deň. Príznaky, ktoré popisujete, môžu súvisieť s infekciou hlístami. Presnú diagnózu je možné stanoviť až po osobnom vyšetrení a laboratórnych testoch, preto odporúčam objednať sa na vyšetrenie k proktológovi a gastroenterológovi, aby určili presnú príčinu a predpísali správnu liečbu svrbenia konečníka.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Veľmi ma svrbí konečník, no bojím sa ísť k proktológovi. Vedeli by ste mi poradiť, ako vyliečiť svrbenie konečníka doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sa chcete zbaviť svrbenia konečníka je potrebné zistiť jeho príčinu a odstrániť ju. Liečbu svrbenia konečníka môže proktológ predpísať iba po vyšetrení. Teplé kúpele s harmančekom alebo ovsenými vločkami pomôžu dočasne zmierniť svrbenie. Ide však o dočasné riešenie, preto je lepšie nepodstupovať samoliečbu a objednať sa na vyšetrenie k proktológovi, ktorý vám pomôže liečiť ochorenie spôsobujúce svrbenie.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Môjho syna veľmi svrbí zadok a má začervenané okolie konečníka. Môžete mi povedať, čo to spôsobuje a ako zmierniť svrbenie konečníka u dieťaťa?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak si vaše dieťa škriabe konečník, môže byť infikované hlístami. V tomto prípade je potrebné objednať sa na vyšetrenie k pediatrovi, ktorý vaše dieťa otestuje na prítomnosť helmintov a následne predpíše liečbu. Lokálny protizápalový liek môže pomôcť zmierniť svrbenie. Časté umývanie teplou vodou a nosenie bavlnenej spodnej bielizne môže taktiež pomôcť znížiť svrbenie.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň. Veľmi ma páli a svrbí konečník. Vedeli by ste mi poradiť, aká je najlepšia masť na svrbiaci konečník?
Odpovedať
Dobrý deň. Svrbenie konečníka môže mať rôzne príčiny, preto by ste nemali podstupovať samoliečbu, aby ste nezhoršili svoj stav. Vyhľadajte proktológa, ktorý vás vyšetrí a predpíše vám liečbu ochorenia, ktoré svrbenie vyvolalo. Lekár vám môže predpísať protizápalovú masť na báze glukokortikosteroidov a anestetík na zmiernenie svrbenia konečníka.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.