Logo
0800200000

Ako zmierniť bolestivú menštruáciu?

Ako zmierniť bolestivú menštruáciu?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 24 február 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 8366 8366
Menštruácia je fyziologický jav, s ktorým sa žena v reprodukčnom veku stretáva každý mesiac.

Niektoré ženy majú počas menštruácie len mierne nepríjemné pocity, ktoré nenarúšajú ich každodenný život, ale pomerne veľa žien trpí bolesťami v podbrušku rôznej intenzity.

Silná bolesť pred menštruáciou a počas nej vzniká pri poruche menštruačného cyklu (dysmenorea alebo algomenorea). Takéto záchvaty bolesti vyčerpávajú nervový systém, znižujú pracovnú kapacitu a obmedzujú schopnosť ženy viesť normálny život.

Aké sú príznaky menštruácie?

Bolesť podbruška je najčastejším príznakom bolestivej menštruácie. Menštruáciu však často sprevádza celý rad ďalších bolestivých príznakov, ktoré sú známe ako predmenštruačný syndróm (PMS), ako sú:

  • zvýšená emocionálna citlivosť, podráždenosť, plačlivosť, nespavosť a iné emocionálne poruchy;
  • nevoľnosť, zimnica, nadúvanie, zvýšená frekvencia močenia;
  • zvýšené potenie, sucho v ústach;
  • bolesť hlavy, závraty;
  • znecitlivenie končatín;
  • opuch;
  • bolesť v dolnej časti chrbta a kĺbov.

Čo sú menštruačné kŕče?

Jednou z hlavných príčin nepríjemných pocitov v podbrušku u žien počas menštruácie sú menštruačné kŕče t. j. silné sťahy svalovej steny maternice (myometria). Kontrakcie svalov maternice počas menštruácie umožňujú účinnejšie vypudenie zvyškov vnútornej výstelky orgánu (endometria), z jeho dutiny.

Endometrium je časť steny maternice, do ktorej sa oplodnené vajíčko zahniezdi a ktorá zabezpečuje výživu embrya počas prvých dní jeho vývoja. Keď nedôjde k oplodneniu, ženské telo začne uvoľňovať látky (prostaglandíny), ktoré spôsobujú zúženie ciev v endometriu a spôsobujú jeho odumieranie. Vtedy sa začína menštruácia. Ak je tento proces sprevádzaný bolesťou, hovoríme o dysmenorei.

Prečo počas menštruácie bolí brucho?

Príčiny bolesti podbruška počas menštruácie môžu byť rôzne, preto sa dysmenorea delí na primárnu a sekundárnu. Pri primárnej alebo fyziologickej algomenorei sa bolesť vyskytuje pri zvýšenej hladine určitých hormónov. Tie isté látky (prostaglandíny), ktoré spôsobujú vazospazmus v maternici, zvyšujú citlivosť receptorov na bolesť, takže ženy s nízkym prahom bolesti môžu pociťovať silné bolesti. Okrem toho hormóny, ktoré regulujú sťahovanie svalov maternice, ovplyvňujú aj črevné svaly, ktorých kŕče môžu byť ďalším zdrojom bolesti brucha počas menštruácie.

Primárna dysmenorea sa často vyskytuje u dievčat počas puberty, kedy je hormonálny profil veľmi nestabilný. Sekundárna algomenorea sa častejšie vyskytuje u zrelých žien (príznak iného ochorenia).

Je menštruačná bolesť normálna?

Menštruačné bolesti sa považujú za normálne, ak sa vyskytujú na pozadí primárnej dysmenorey, t. j. nie sú spôsobené žiadnym ochorením. Intenzita tejto bolesti závisí od hladiny prostaglandínov v tele a individuálnej citlivosti ženy.

Pri sekundárnej dysmenorei vzniká bolesť v dôsledku poruchy pohlavného alebo endokrinného systému. Bolesť je v tomto prípade patologického charakteru a môže byť dostatočne silná na to, aby viedla k dočasnej invalidite. Sekundárna algomenorea môže byť dôsledkom:

  • endometriózy;
  • zápalového ochorenia panvových orgánov;
  • novotvarov v orgánoch reprodukčného systému;
  • rozšírených panvových žíl;
  • adhézie po chirurgických zákrokoch;
  • mimomaternicového tehotenstva;
  • zúženia kanála krčka maternice.

Prečo sa počas menštruácie vyskytuje silná bolesť v spodnej časti chrbta?

Bolesť v spodnej časti chrbta počas menštruácie môže mať fyziologickú alebo patologickú príčinu. Bolesť spodnej časti chrbta počas menštruácie, podobne ako bolesť brucha, je často spôsobená kontrakciami maternice a zvýšenou citlivosťou receptorov bolesti v dôsledku zvýšenej hladiny prostaglandínov a hormónu estrogénu. Bolesti v spodnej časti chrbta počas menštruácie sú obzvlášť silné u žien, ktorých maternica je naklonená dozadu. Bolesti chrbta počas menštruácie sa môže vyskytnúť aj v dôsledku:

  • poruchy funkcie štítnej žľazy;
  • endometriózi;
  • nedostatku progesterónu;
  • nádoru na vaječníkoch a maternici;
  • zápalu a opuchu panvy;
  • porúch činnosti obličiek;
  • porúch rovnováhy vody a soli v organizme.

Príčiny vzniku bolestí hlavy pri menštruácii

Mechanizmy menštruačných bolestí hlavy nie sú úplne preskúmané. Mnohí lekári však bolestivé pocity pripisujú výkyvom ženskej hormonálnej hladiny. Túto hypotézu potvrdzuje zvýšená frekvencia záchvatov migrény u žien počas menštruácie, ako aj takmer úplná absencia migrény u dievčat do puberty. V medzinárodnej klasifikácii bolestí hlavy sa záchvaty migrény, ktoré sa vyskytnú dva dni pred menštruáciou, ako aj do troch dní po jej začiatku, klasifikujú ako samostatné ochorenie - menštruačná migréna.

Príčinou bolesti hlavy pri menštruácii môže byť aj anémia. Strata krvi, aj keď malá, a zníženie hladiny hemoglobínu pri nedostatku železa v strave ženy vedú k zhoršeniu schopnosti červených krviniek prenášať kyslík. Nedostatočné zásobovanie mozgových buniek kyslíkom spôsobuje bolesť hlavy.

Je vhodné užívať tablety proti menštruačnej bolesti?

Liečba dysmenorey spočíva v zmiernení jej príznakov pôsobením na mechanizmy, ktoré vedú k menštruačnej bolesti. To znamená, že ženy môžu zmierniť silné bolesti špeciálnymi liekmi. Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) sú veľmi účinné pri liečbe menštruačnej bolesti, pretože inhibujú enzým cyklooxygenázu, ktorý sa podieľa na tvorbe prostaglandínov a zároveň znižujú svalový kŕč v stene maternice a ciev a dráždenie receptorov bolesti.

NSAID sa však neodporúča užívať, ak máte kontraindikácie (pociťujete nevoľnosť, bolesť žalúdka, máte diagnostikované ochorenie tráviaceho traktu alebo sa u vás v minulosti vyskytlo krvácanie z tráviaceho traktu). Ak sú NSAID kontraindikované alebo nepomáhajú, na zmiernenie bolesti sa môže užívať paracetamol. Avšak jeho účinnosť pri liečbe menštruačnej bolesti nebola preukázaná.

Samoliečba voľnopredajnými liekmi proti bolesti je dočasným a nespoľahlivým opatrením na zmiernenie menštruačnej bolesti. Účinnú a bezpečnú liečbu dysmenorey je potrebné konzultovať s lekárom.

Ako zmierniť menštruačné bolesti?

Existujú metódy prevencie menštruačnej bolesti, ktoré nezahŕňajú užívanie liekov, no sú preukázateľne účinné.

Ako znížiť bolesť počas menštruácie?

Ako znížiť bolesť počas menštruácie?

Na zmiernenie príznakov dysmenorey by žena mala:

  • do stravy zaradiť potraviny bohaté na omega-3 kyseliny (ryby, orechy), ktoré znižujú tvorbu prostaglandínov;
  • konzumovať potraviny bohaté na vitamíny B1, B6, horčík a vápnik (kapusta, pohánka, ovsená kaša, banány, fazuľa)
  • obmedziť kofeín v nápojoch (do 300 mg denne), pretože dehydratuje telo, sťahuje cievy a zintenzívňuje kŕče;
  • piť dostatok vody;
  • vykonávať mierne cvičenie, a to aj počas kritických dní, aby sa zlepšil prietok krvi;
  • sprchovať sa teplou vodou a priložiť si na brucho fľašu s horúcou vodou. Teplo pomáha uvoľniť svaly a zlepšuje lokálny krvný obeh. Tepelné procedúry sú však kontraindikované u žien so sklonom k silnej menštruácii alebo s rizikom krvácania.

V prípade primárnej dysmenorey môže menštruačná bolesť časom vymiznúť. Treba však pamätať na to, že akékoľvek domáce prostriedky môžu pomôcť len vtedy, ak bolesť nie je spôsobená ochorením panvových orgánov.

Čo robiť pri bolestivej menštruácie?

Bolesť počas menštruácie môže byť fyziologická a môže svedčiť o patologickom procese v organizme. Pri menštruačnej bolesti v podbrušku a v spodnej časti chrbta by žena mala sledovať intenzitu bolesti, frekvenciu celého menštruačného cyklu alebo jeho jednotlivých fáz.

Akékoľvek nepravidelnosti menštruačného cyklu alebo silné bolesti by ste mali konzultovať so svojím gynekológom. Pri bolestivej menštruácii je dôležité zistiť príčinu a nájsť účinnú liečbu.

Je potrebné konzultovať bolestivú menštruáciu s doktorom?

Hoci menštruačné bolesti môžu byť fyziologické a nie sú nebezpečné pre zdravie ženy, príčinu nemôžete určiť sama, preto by ste sa mali v prípade bolestivej menštruácie obrátiť na gynekológa a to pri:

  • pretrvávajúcej silnej panvovej bolesti aj po skončení menštruácie;
  • vzniku vyrážky, hnačky alebo horúčky počas menštruácie;
  • dlhotrvajúcej menštruácie alebo pri jej vysokej intenzite;
  • bolestivej menštruácii, ak predtým bolestivá nebola.

Počas konzultácie sa gynekológ oboznámi s vašou anamnézou a vykoná potrebné vyšetrenia na zistenie príčiny vašej bolestivej menštruácie. Okrem rozhovoru s pacientkou lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie a môže taktiež predpísať:

  • ultrazvuk na posúdenie stavu maternice a okolitých orgánov. Gynekologický ultrazvuk umožňuje zaznamenať štrukturálne zmeny v tkanivách ženských reprodukčných orgánov a odhaliť cystické novotvary a nádory;
  • tehotenský test;
  • cytologické a bakteriologické testy z výtoku z krčka maternice.

Ak neexistuje jasná príčina dysmenorey, na diagnostike sa môže podieľať endokrinológ, urológ, gastroenterológ. Po zistení povahy bolestivej menštruácie môže lekár predpísať lieky proti bolesti, kombinovanú perorálnu antikoncepciu a fyzioterapeutické postupy. V prípade sekundárnej algomenorey sa predpíše aj liečba základného ochorenia.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako zmierniť bolestivú menštruáciu? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem cvičiť počas bolestivej menštruácie?

Ak máte silnú menštruáciu, mali by ste sa zdržať ťažkého cvičenia, behu, nevykonávať cviky, ktoré vyvíjajú tlak na brucho, neohýbať sa a neskákať (kvôli riziku zvýšenej bolesti brucha a výtoku). Pri menštruácii s miernymi kŕčmi alebo bez boslesti, sa odporúča vykonávať kardio cvičenia.

2. Ako odlíšiť bolesť pred menštruáciou od tehotenstva?

Pri predmenštruačnom syndróme (PMS) sa kŕče v bruchu zvyčajne objavujú 24 - 48 hodín pred začiatkom menštruácie. Na začiatku tehotenstva sa vyskytujú mierne kŕče v podbrušku alebo v dolnej časti chrbta. Na tehotenstvo môžu poukazovať aj iné príznaky: bolestivosť, citlivosť a opuch prsníkov, nevoľnosť, únava.

3. Je vhodné si zohrievať brucho pri bolestivej menštruácii?

Ohrievanie brucha alebo spodnej časti chrbta pomocou vyhrievacej podložky, teplej sprchy alebo vyhrievacích náplastí pomáha uvoľniť svaly a zmierniť bolesť a kŕče. Ak však máte silnú menštruáciu, zahrievanie brucha môže spôsobiť väčšie krvácanie (v dôsledku rozšírených ciev).

4. Prečo sa počas menštruácie vyskytujú závraty a bolesti brucha?

Závraty a bolesti brucha počas menštruácie súvisia so zvýšenou produkciou prostaglandínov. Hormonálne zmeny v tele zvyšujú kontrakčnú aktivitu maternice, čo spôsobuje vazospazmus a zlý krvný obeh. Ak počas menštruácie pociťujete silné závraty, je potrebné vyhľadať gynekológa.

5. Je vhodné si masírovať brucho pri bolestivej menštruácii?

Masáž počas menštruácie môže zmierniť bolesť, ale mal by ju vykonávať gynekológ. Pri masáži sa tlačí na určité body, takže nesprávne pohyby môžu viesť k zvýšeným ťažkostiam a bolesti. Teplo (fľaša s horúcou vodou alebo teplá sprcha) sa môže použiť na zmiernenie bolesti počas menštruácie.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 6 hodnotení
Ako zmierniť bolestivú menštruáciu?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Daniela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, čo spôsobuje bolestivú a silnú menštruáciu? Môžu byť príčinou fyziologické problémy? Nikdy predtým som tieto problémy nemala. Musím navštíviť gynekológa alebo iného lekára?
Odpovedať
Dobrý deň, príčinou bolestivej a silnej menštruácie môžu byť panvové zápalové ochorenia, endometrióza, adenomyóza, myómy maternice, stenóza krčka maternice. V prípade bolestivej menštruácie je potrebné vyhľadať gynekológa.
Lucia pred 11 mesiacmi
Dobrý večer, ako si môžem pomôcť pri bolestivej menštruácii? Nechcem užívať lieky proti bolesti. Existuje nejaký iný spôsob?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť počas menštruácie môžete zmierniť teplým kúpeľom alebo nahrievacou podložkou a fyzickou aktivitou. Lekár vám môže predpísať aj lieky proti bolesti na zmiernenie akútnej bolesti. V prípade potreby gynekológ predpíše aj vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, vitamín B-1 (tiamín), vitamín B-6 a horčík na zníženie menštruačných kŕčov.
Tetiana pred rokom
Dobrý deň, prečo lieky proti bolesti nepomáhajú pri menštruačných bolestiach? Vyskúšala som ich už veľa, ale pomáhajú len pri bolestiach hlavy a nepríjemné pocity a bolesť brucha zostávajú.
Odpovedať
Dobrý deň, dôvodom, prečo lieky proti bolesti nepomáhajú zbaviť sa bolesti počas menštruácie, môže byť nesprávny výber lieku. Lieky proti bolesti, ako aj iné lieky, by mal vybrať gynekológ. Lekár vyberie liek a jeho dávkovanie na základe príčiny menštruačnej bolesti.
Evelína pred rokom
Dobrý deň, vždy som mala silnú a veľmi bolestivú menštruáciu, ale nemyslela som si, že je to dôvod na obavy. Teraz som sa však rozhodla, že sa nechám vyšetriť u gynekológa. Aké vyšetrenia je potrebné absolvovať pri bolestivej menštruácii?
Odpovedať
Dobrý deň, ak máte bolestivú menštruáciu, mali by ste navštíviť gynekológa. Po odobratí anamnézy počas vyšetrenia vám lekár urobí výter z krčka maternice alebo z pošvy, aby skontroloval, či sa v sekrétoch nenachádza flóra a infekcie. V prípade potreby lekár predpíše gynekologický ultrazvuk alebo iné vyšetrenia.
Anna pred rokom
Dobrý deň, vždy som mala miernu menštruáciu, bez bolesti brucha alebo hlavy. Teraz mám však 35 rokov a menštruácia je silnejšia. Prečo je menštruácia s pribúdajúcim vekom bolestivejšia?
Odpovedať
Dobrý deň, hlavnou príčinou výskytu bolestivej menštruácie je zmena hladiny hormónov. Zvýšenie dopamínu, adrenalínu, noradrenalínu a serotonínu môže viesť k zvýšeniu bolesti počas menštruácie. Na vylúčenie abnormalít maternice a vaječníkov je však potrebná konzultácia s gynekológom.
Mariya pred rokom
Dobrý večer, som v piatom mesiaci tehotenstva, vždy som mala veľmi bolestivú menštruáciu. Ak mám bolestivú menštruáciu, aký bude pôrod? Alebo to navzájom so sebou nesúvisí?
Odpovedať
Dobrý deň, bolestivosť menštruácie nemá žiadny vplyv na tehotenstvo a pôrod. Stupeň a intenzita bolesti počas pôrodu závisí od ženy, hmotnosti dieťaťa a tvaru panvy.
Larysa pred rokom
Dobrý deň, vždy mám veľmi bolestivú menštruáciu. Predtým ma to netrápilo, ale teraz by som chcela otehotnieť. Môžem otehotnieť aj pri bolestivej menštruácii?
Odpovedať
Dobrý deň, bolestivá menštruácia a tehotenstvo spolu nesúvisia. Ak máte menštruačný cyklus, možete aj otehotnieť, bez ohľadu na závažnosť predmenštruačného syndrómu, slabú alebo intenzívnu menštruáciu, trvanie menštruácie.
Zuzana pred rokom
Dobrý deň, vždy som mala v prvých dňoch menštruácie bolesti brucha a niekedy aj chrbta. Prečo je moja menštruácia v prvý deň bolestivá? Bola som na vyšetrení u gynekológa a nemám žiadne problémy so ženskými orgánmi.
Odpovedať
Dobrý deň, počas menštruácie sa zvyšuje hladina hormónov prostaglandínov, ktoré spôsobujú intenzívne sťahovanie svalov maternice. Tieto kontrakcie spôsobujú bolesť a zápal, čo vedie k menštruačným kŕčom v prvých dňoch menštruácie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.