Logo
0800200000

Bolesti v dolnej časti brucha a čo s tým

Bolesti v dolnej časti brucha a čo s tým
Čítať 7 minút | Vytvorené: 17 jún 2022 | aktualizované: 17 jún 2022 | 101066 101066
101066
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
V dolnej časti brucha sú orgány gastrointestinálneho traktu, močového a reprodukčného systému. Bolestivé alebo nepríjemné pocity v dolnej časti brucha môžu byť príznakom ochorení brušnej dutiny, malej panvy alebo porúch pohybového aparátu.

Nepríjemný pocit v dolnej časti brucha môže byť tiež príznakom dočasných zmien alebo porúch v organizme, napríklad po prejedaní sa, konzumácii mastných a vyprážaných jedál a alkoholických nápojov. Nepohodlie v dolnej časti brucha často zažívajú ľudia s gastroenterologickými alebo proktologickými ochoreniami. 

Bolesť brucha spôsobená normálnymi fyziologickými procesmi v organizme sa pociťuje krátkodobo (nie viac ako 2 – 3 dni). Dokonca aj pri miernej chronickej bolesti brucha je potrebné poradiť sa s lekárom, pretože akákoľvek bolesť naznačuje poruchu v organizme.

Ťažkosti v dolnej časti brucha z pohľadu gynekológie

Pravidelné a krátkodobé pocity ťahania v dolnej časti brucha u žien môžu byť fyziologickými prejavmi normy: počas menštruácie, ovulácie, tehotenstva, menopauzy. Dysmenorea (ťahavá mierna bolesť v dolnej časti brucha) je hlavným príznakom predmenštruačného syndrómu. Kŕče v dolnej časti brucha sú spôsobené kontrakciami maternice a môžu sa vyskytovať v predvečer menštruácie a trvať niekoľko dní.

Dokonca aj mierne ťahavé bolesti v dolnej časti brucha, ktoré trvajú dlhší čas (viac ako 1 – 2 týždne), vyžadujú diagnostiku, aby sa predišlo rozvoju gynekologických patológií. Pri pichavých bolestiach v bruchu a ďalších symptómoch (netypický výtok, triaška, zvýšená telesná teplota) je potrebné čo najskôr kontaktovať gynekológa. Ťahavá bolesť v bruchu u žien môže naznačovať vývoj takýchto gynekologických ochorení:

  • zápal maternice a jej príveskov (vajcovody a vaječníky);
  • ovariálna cysta (nezhubný novotvar vaječníkov);
  • myóm maternice (novotvar v dutine maternice);
  • endometrióza (patologický rast sliznice maternice).

Bolesť v bruchu a dolnej časti chrbta uprostred menštruačného cyklu môže naznačovať mimomaternicové tehotenstvo. Dôvodom na objednanie sa ku gynekológovi je aj pravidelná bolesť alebo ťažkosti v dolnej časti brucha po sexe, pretože môže signalizovať prítomnosť patológií panvových orgánov, zápalové ochorenia pohlavných orgánov (vulvitída, vulvovaginitída, endometritída) alebo genitálne infekcie (SPI).

Ťažkosti v dolnej časti brucha pri tehotenstve

Ťažkosti v dolnej časti brucha u žien počas tehotenstva sa objavuje v dôsledku zväčšenia maternice, čo spôsobuje tlak na susedné orgány (črevá, močový mechúr, obličky) a utláča ich. Mierne ťahavé pocity v tehotenstve bez sprievodných príznakov (pichavé a kŕčovité bolesti, krvavý výtok, zvýšená telesná teplota) sú normálne a vyžadujú len dodržiavanie všeobecných odporúčaní gynekológa: dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy s dostatkom vitamínov a minerálov, vylúčenie potravín, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynu, mierne cvičenie, prechádzky. 

Pocit ťažkostí v dolnej časti brucha sa spravidla vyskytuje v počiatočných štádiách tehotenstva v dôsledku hormonálnych zmien a napínania stien maternice. Ďalej pri tehotenstve (tretí trimester) môžu byť bolesti brucha a dolnej časti chrbta spôsobené pohybmi plodu a preskupením panvových kostí.

Celkový stav a pohodu ženy počas tehotenstva kontroluje pôrodník-gynekológ. Ak sa bolesť brucha stane intenzívnou alebo sa objaví krvavý výtok, mali by ste sa obrátiť na gynekológa, aby ste predišli potratu.

Ťažkosti v dolnej časti brucha u mužov

Ťažkosti v dolnej časti brucha u mužov môžu byť vyvolané niekoľkými dôvodmi: urologickými ochoreniami, patológiami tráviaceho traktu alebo poruchami pohybového aparátu. Príčiny ťažkostí v bruchu u mužov:

  • zápalové ochorenia urogenitálneho systému: prostatitída, uretritída, cystitída;
  • adenóm prostaty (abnormálny rast tkaniva prostaty);
  • testikulárna cysta;
  • sexuálne prenosné infekcie (SPI);
  • urolitiázové ochorenie;
  • inguinálna hernia.

Výskyt bolesti naznačuje patologický proces v tele, preto by ste sa mali obrátiť na odborníka. Lekár odporúči vyšetrenia (ultrazvuk panvových orgánov a brušnej dutiny) a laboratórne testy (moč, krv) na určenie príčin bolesti a identifikáciu patológií.

Pocit ťažkostí v dolnej časti brucha a problémy s gastrointestinálnym traktom

Pocit ťažkostí v dolnej časti brucha môže naznačovať problémy s gastrointestinálnym traktom, napríklad patológie žalúdka, čriev, pankreasu alebo žlčníka. Ak chcete zistiť, aké ochorenie gastrointestinálneho traktu máte, musíte sa obrátiť na lekára. On odporučí diagnostiku, ktorá zahŕňa gastroskopiu, ultrazvuk brušných orgánov, krvné a iné testy.  

Ťažkosť v dolnej časti brucha po jedle a pocit plnosti sa často vyskytuje v súvislosti s črevnými ochoreniami (ulceróznou kolitídou, enteritídou, dysbakteriózou). Spravidla sú črevné patológie sprevádzané nadúvaním (plynatosťou) a poruchou stolice. Plynatosť sa objavuje v dôsledku nahromadenia plynov v gastrointestinálnom trakte a spôsobuje nepohodlie. Liečbu plynatosti predpisuje gastroenterológ na základe výsledkov vyšetrenia.

Kŕče v dolnej časti brucha môžu byť sprevádzané ochoreniami žalúdka a pankreasu. Pocit ťažoby a nepohodlia v žalúdku sa objavuje v počiatočných štádiách gastritídy (zápal žalúdočnej sliznice) alebo pankreatitídy (zápal pankreasu).

Vzťah medzi ťažkosťami v dolnej časti brucha a chorobami močového systému

Ťažkosti v dolnej časti brucha u mužov i žien môžu naznačovať aj problémy s močovým systémom v počiatočnom štádiu. Patológie močového traktu a obličiek, sprevádzané ťahavou bolesťou v dolnej časti brucha:

  • pyelonefritída (zápal obličiek);
  • urolitiáza (tvorba kameňov v obličkách a močovom mechúre);
  • infekcie močových ciest (cystitída, uretritída).

V prípade ťažkostí v dolnej časti brucha a pri poruchách súvisiacich s močením (ťažké, bolestivé, časté vyprázdňovanie) je potrebné objednať sa k urológovi.

Iné príčiny ťažkostí v dolnej časti brucha

Ťažkosti v dolnej časti brucha môžu spôsobiť nielen patológie vnútorných orgánov, ale aj poruchy pohybového aparátu. Príčiny ťahavej bolesti v bruchu:

  • patológia lumbosakrálnej chrbtice (osteochondróza, osteoartritída);
  • kŕčové žily v panvovej oblasti;
  • intervertebrálne hernie, výčnelky.

Ťahavá bolesť v bruchu sa môže objaviť po zdvíhaní ťažkých predmetov alebo nadmernej fyzickej námahe, v dôsledku čoho je brušná dutina natiahnutá alebo svalové vlákna roztrhnuté.   

Čo robiť, ak máte problém v spodnej časti brucha?

Ťažkosti v dolnej časti brucha môžu byť príznakom patologického procesu v gastrointestinálnom trakte, močovom a reprodukčnom systéme. Na stanovenie príčiny nepohodlia a bolesti v dolnej časti brucha je potrebné sa obrátiť na terapeuta pre konzultáciu a vyšetrenie.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Bolesti v dolnej časti brucha a čo s tým - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo sa pred menštruáciou môžu vyskytovať bolesti v dolnej časti brucha?

Ťahavá bolesť v dolnej časti brucha pred menštruáciou je v poriadku, ak je menštruácia pravidelná a mierna. Spodná časť brucha je citlivejšia v dôsledku kontrakcií maternice, odtrhávajúceho sa endometria a tiež dôsledkom zmien v hormónoch (pokles progesterónu a kolísanie estrogénu).

2. Prečo môže mať žena počas tehotenstva nepríjemné pocity v dolnej časti brucha?

Ťažkosti v dolnej časti brucha počas tehotenstva sú spôsobené rastúcou maternicou a hormonálnymi zmenami v tele ženy. Mierny pocit napätia v bruchu a krížoch u tehotnej ženy, bez sprievodných príznakov (krvácanie, opuch, ostré bolesti), je normálny a vyžaduje si len sledovanie a dodržiavanie všeobecných odporúčaní gynekológa.

3. Ako sa zbaviť ťažkostí v dolnej časti brucha?

Mierne problémy v dolnej časti brucha sú u žien počas menopauzy, počas menštruácie a počas tehotenstva normálne. V iných prípadoch môžu byť bolesti príznakom chorôb brušnej dutiny a malej panvy. Aby ste sa zbavili týchto ťažkostí, musíte sa obrátiť na lekára a identifikovať ich príčinu. Samoliečba bolesti brucha je nebezpečná a neodporúčame ju. Tiež by ste nemali užívať lieky proti bolesti bez lekárskeho predpisu, pretože to skomplikuje diagnostiku.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Bolesti v dolnej časti brucha a čo s tým
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Marek pred rokom
Dobrý deň. Už niekoľko dní mám bolesti v dolnej časti brucha a neustále sa mi chce chodiť na WC na malú potrebu. Aké lieky by som si mal užívať?
Odpovedať
Dobrý deň, ťažkosti v dolnej časti brucha a časté močenie môžu naznačovať zápalové procesy v orgánoch močového systému (obličky, močový mechúr, močovody). Mali by ste sa obrátiť na urológa, aby ste sa zbavili nepohodlia a predišli komplikáciám.
Igorovi pred rokom
Dobrý deň, po jedle (aj keď jem málo) mám neustály pocit plného žalúdka a pociťujem nevoľnosť. Ktorého lekára by som mal kontaktovať, aké testy absolvovať?
Odpovedať
Dobrý deň. Nevoľnosť a ťažkosti v dolnej časti brucha po jedle sú príznakmi dysfunkcie orgánov gastrointestinálneho traktu. Musíte sa objednať na vyšetrenie ku gastroenterológovi, ktorý vám odporučí potrebné vyšetrenia: ultrazvuk brušných orgánov, gastroskopiu a laboratórne testy.
Alena pred rokom
Dobrý deň. V dolnej časti brucha mávam ťahavú bolesť, ako pri menštruácii, no do menštruácie ostáva ešte veľa času. Mali sme nechránený sexuálny styk. Môžu ťažkosti v dolnej časti brucha naznačovať tehotenstvo?
Odpovedať
Dobrý deň. Ťažkosti v dolnej časti brucha môžu naznačovať tehotenstvo. Musíte navštíviť gynekológa, pretože bolesti v dolnej časti brucha sa môžu vyskytnúť aj pri mimomaternicovom tehotenstve, gynekologických patológiách a sexuálnych infekciách.
Catherine pred rokom
Dobrý deň. Po jedle mávam pravidelne v dolnej časti brucha pocit ťažoby, ktorá po pár hodinách zmizne. Čo je príčinou tohto nepohodlia?
Odpovedať
Dobrý deň, ťahavá bolesť v dolnej časti brucha po jedle môže naznačovať nesprávne stravovanie (prejedanie sa, rýchle prehĺtanie bez dôkladného žuvania), môže sa vyvinúť aj v dôsledku intolerancie niektorých potravín. Mali by ste sa obrátiť na gastroenterológa, pretože pravidelné ťažkosti v dolnej časti brucha môžu naznačovať ochorenia tráviacich orgánov.
Nikita pred rokom
Dobrý deň. Už týždeň pociťujem bolesť v ľavej dolnej časti brucha. Čo môže byť príčinou?
Odpovedať
Dobrý deň. V ľavej dolnej časti brucha sú orgány genitourinárneho systému a hrubé črevo. Bolestivé pocity môžu byť príznakom urologických ochorení alebo naznačovať porušenie fungovania tráviaceho systému. Na vyšetrenie a určenie príčiny ťažkosti v bruchu je potrebné sa obrátiť na lekára.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.