0800200000

Črevná obštrukcia: ako ju rozpoznať a ako liečiť?

Črevná obštrukcia: ako ju rozpoznať a ako liečiť?
gastroenterológia
aktualizované: 25 May 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 25 May 2024 827
Črevná obštrukcia (nepriechodnosť) je jednou z príčin akútnej bolesti brucha a je urgentným stavom. Následky črevnej nepriechodnosti priamo závisia od včasnosti lekárskej starostlivosti.

Čo je črevná obštrukcia?

Črevná obštrukcia je ochorenie sprevádzané čiastočným alebo úplným zablokovaním tenkého alebo hrubého čreva. Spomalenie alebo zastavenie pohybu potravy cez gastrointestinálny (GI) trakt môže viesť k nebezpečným komplikáciám.

V 10. vydaní Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-10) je črevná obštrukcia klasifikovaná v podsekcii K56. V ICD-11 je kód pre obštrukciu tenkého čreva DA91 a kód pre hrubé črevo je DB30.

Príznaky obštrukcie čriev

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Medzi prvé príznaky črevnej obštrukcie patrí zápcha (zadržiavanie stolice) a nedostatočná priechodnosť plynov. Ďalšie príznaky črevnej obštrukcie:

  • nafukovanie;
  • periodicky sa opakujúca ostrá bolesť a kŕče v bruchu;
  • strata chuti do jedla;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • zvýšenie teploty;
  • celkové zlyhanie organizmu.

Jedným z príznakov čiastočnej črevnej obštrukcie je hnačka. Dlhodobá nepriechodnosť čriev môže viesť k dehydratácii, ktorá sa prejavuje suchom v ústach, extrémnym smädom, zrýchleným tepom a tmavým močom.

Aké sú príčiny črevnej obštrukcie?

Riziko dynamickej črevnej blokády sa zvyšuje pri črevných infekciách, chemickej, elektrolytovej alebo minerálnej nerovnováhe (napríklad znížená hladina draslíka v krvi) a zhoršenom prekrvení čriev. Medzi ďalšie príčiny funkčnej blokády čreev patrí predchádzajúci chirurgický zákrok na panvových alebo brušných orgánoch, ochorenie obličiek alebo pľúc, apendicitída a užívanie liekov (po antibiotikách, antidepresívach alebo opioidoch môže dôjsť k nepriechodnosti čriev). Príčiny mechanického blokovania čreva:

  • črevné adhézie;
  • pruh;
  • nádorové ochorenia hrubého čreva, tenkého čreva alebo retroperitoneálne nádory;
  • infekčné choroby (napríklad tuberkulóza);
  • upchatie tenkého alebo sigmoidného čreva;
  • zápalové ochorenia gastrointestinálneho traktu (napríklad Crohnova choroba).
  • invaginácia (zloženie jedného segmentu čreva do iného segmentu);
  • radiačná terapia brucha, panvy alebo konečníka;
  • cholelitiáza;
  • fekálne zátky.

Ďalšie rizikové faktory zahŕňajú parazitárne infekcie (napr. askarióza). Narušenie transportu potravy cez gastrointestinálny trakt môže byť tiež dôsledkom požitia cudzieho telesa.

Aké sú rôzne druhy črevnej obštrukcie?

Klasifikácia choroby zohľadňuje jej lokalizáciu. Zohľadňuje sa aj závažnosť ochorenia

Druhy črevnej obštrukcie

Druh

Popis

Plná

Postihnutá oblasť je úplne zablokovaná

Čiastočná

Postihnutá časť čreva sa zužuje (zostáva lúmen na prechod potravy)

Falošná (pseudoobštrukcia)

Sprevádzané príznakmi charakteristickými pre blokádu, ale lúmen čreva sa nezužuje

Väčšina blokád (asi 80%) sa vyskytuje v tenkom čreve. Hrubé črevo predstavuje približne 20% patológií.

Dynamická črevná obštrukcia

Ak dôjde k dynamickej (alebo funkčnej) blokáde, pri absencii fyzických prekážok sa čiastočne alebo úplne zastaví pohyb potravy gastrointestinálnym traktom. Hlavnými faktormi zhoršenej intestinálnej motility sú sprievodné ochorenia (napríklad zrasty, zlomy alebo črevné nádory) a chirurgické zákroky na brušných orgánoch.

Mechanická črevná obštrukcia

Pri mechanickej črevnej obštrukcii vyvoláva hromadenie skonzumovanej potravy, tekutín a plynov distenziu čreva, narušenie sekrečných a absorpčných funkcií sliznice, opuch a hyperémiu črevných stien.

Pri jednoduchej mechanickej obštrukcii nedochádza k vaskulárnym poruchám. Uškrtenie čreva, sprevádzané zlým obehom, vyvoláva rýchlu ischémiu a opuch črevných stien. Patológia sa môže v priebehu niekoľkých hodín rozvinúť do srdcového infarktu, gangrény a perforácie.

Etapy črevnej obštrukcie

Za normálnych okolností nie je črevo rozšírené a obsah sa ním voľne pohybuje. Etapy črevnej obštrukcie:

  1. Zníženie rýchlosti alebo zastavenie pohybu obsahu cez črevá.
  2. Rozšírenie upchatého čreva, zvracanie, bolesti a kŕče v bruchu.
  3. Opuch črevných stien.
  4. Ischémia, infarkt tkaniva alebo črevná nekróza.

Najzávažnejšími štádiami ochorenia sú perforácia (narušenie integrity črevných stien s následným vstupom jej obsahu do brušnej dutiny) a septický šok. Ak sa lekárska starostlivosť neposkytne včas, dochádza k nezvratným komplikáciám.

Ako diagnostikovať črevnú obštrukciu?

Ak existujú príznaky upchatia čriev, mali by ste sa poradiť s gastroenterológom. Diagnostika upchatia čriev:

Diagnostiku možno doplniť laboratórnymi krvnými testami. Krvné testy sa vykonávajú na posúdenie rovnováhy elektrolytov a hľadanie príznakov infekcie.

Spôsoby liečby črevnej obštrukcie

Na doplnenie nedostatku tekutín a živín sa môžu použiť intravenózne roztoky a elektrolyty. Liečba črevnej obštrukcie:

  • lieky, ktoré zvyšujú črevnú peristaltiku (svalové kontrakcie);
  • antiemetiká;
  • lieky proti bolesti;
  • vzduchový alebo báriový klystír;
  • dekompresia pri kolonoskopii (počas zákroku sa do hrubého čreva cez konečník zavedie kolonoskop);
  • odsávanie tekutín a vzduchu zo žalúdka cez nazogastrickú sondu;
  • zavedenie samorozširujúceho sa kovového stentu do hrubého čreva, aby sa zabránilo zúženiu črevného lúmenu.

V niektorých prípadoch možno črevnú obštrukciu liečiť diétou, ktorá zahŕňa konzumáciu potravín s nízkym obsahom vlákniny, ktoré sú ľahko stráviteľné a nezvyšujú záťaž gastrointestinálneho traktu. Pri absencii účinku nechirurgických metód liečby sa črevná obštrukcia lieči chirurgickým zákrokom.

Aké sú komplikácie črevnej obštrukcie?

Čiastočná obštrukcia čriev je nebezpečná z dôvodu straty hmotnosti a dehydratácie (v dôsledku zhoršeného vstrebávania tekutín a živín). Komplikácie úplnej nepriechodnosti čreva zahŕňajú perforáciu (prasknutie) a odumretie črevných stien v dôsledku straty krvného zásobenia časti čreva.

Obštrukcia čreva môže viesť aj k zápalu brucha (peritonitída) a septikémii (následok šírenia baktérií v tele). U starších ľudí môže byť nepriechodnosť čriev zhoršená chronickým ochorením tráviaceho traktu.

Aká je prevencia nepriechodnosti čriev?

Neoddeliteľnou súčasťou preventívnych opatrení pri vysokom riziku gastrointestinálnych ochorení je zdravá strava. Prevencia črevnej obštrukcie:

  • častá konzumácia malých množstiev vody a jedla počas dňa (namiesto zriedkavých, ale veľkých dávok jedla a tekutín);
  • zníženie príjmu vlákniny (najmä celozrnných výrobkov, surového ovocia a zeleniny);
  • dôkladné prežúvanie jedla;
  • zvýšenie fyzickej aktivity (napr. každodenné prechádzky);
  • liečba ochorení, ktoré môžu viesť k upchatiu (napr. nádory alebo prietrže);
  • vyhýbanie sa zlozvykom (fajčenie a pitie alkoholu).

V prípade ochorení obličiek, srdca alebo pečene je potrebné pitný režim konzultovať s lekárom. Po 45. roku života sa odporúča absolvovať každoročné pravidelné vyšetrenie tráviaceho traktu.

Diéta pri obštrukcii čriev

Pri akútnej obštrukcii čriev (alebo exacerbácii chronickej obštrukcie čriev) sa môže predpísať terapeutické hladovanie s prechodom na intravenózne podávanie živín. Diéta pri obštrukcii čriev:

  • tepelne spracované a vymixované ovocie a zelenina bez šupky, semien a jadier;
  • zníženie príjmu tukov, vlákniny, laktózy a fruktózy;
  • vyhýbanie sa vláknitým (napr. rebarbora a zeler) a ťažko stráviteľným (napr. huby a kukurica) potravinám.

Mali by ste tiež obmedziť konzumáciu pekárenských výrobkov. Múčne výrobky môžu pri napučaní zablokovať črevný lúmen.

V závislosti od prevládajúcich príznakov môže lekár predpísať postupnú diétu. Jedálniček sa môže meniť v závislosti od dynamiky klinického obrazu.

Diéta pri úplnej črevnej obštrukcii

Etapy

Popis

Len priesvitné tekutiny

Predpisuje sa v akútnej fáze črevnej obštrukcie. Je povolené piť vodu, čierny, ovocný alebo bylinkový čaj, kávu, jablkovú alebo brusnicovú šťavu, číre vývary.

Len tekutá strava

Predpisuje sa po skončení akútnej fázy (zmiernenie príznakov). Priehľadné tekutiny možno doplniť nízkotučným mliekom, jogurtom (bez kúskov ovocia a bobúľ), nehustými pyré polievkami a homogénnymi ovocnými šťavami bez dužiny.

Pyré s nízkym obsahom vlákniny

Prechod na 3. fázu diéty sa vykonáva pri absencii bolesti niekoľko dní po 2. kroku. Postupne môžete zavádzať ovocie, zeleninu (napr. zemiaky), ryby, mäsové pyré, krémové alebo zeleninové polievky, syr (v malých množstvách), obilniny, marmeládu alebo džem bez semienok, nízkotučné sušienky namočené vo vode alebo v mlieku.

Počas dňa môžete zjesť najviac jednu porciu zeleniny alebo ovocia. Do jedálnička sa neodporúča zaraďovať strukoviny, celozrnné výrobky, chlieb a pečivo.

Mäkká strava s kontrolovaným príjmom vlákniny

Ak sa po niekoľkých dňoch 3. fázy diéty činnosť gastrointestinálneho traktu normalizuje a nie sú prítomné žiadne ťažkosti a bolesť brucha, môžete každý deň pridať do stravy 1 nový produkt a jesť malé porcie. Príkladom povolených jedál sú varené vajcia, omeleta, mäkký guláš s omáčkou, rybacie placky, rezancová polievka bez zeleniny, biela ryža, varené zemiaky, jedlá z mletého mäsa, makaróny so syrom, maslo, med, želé, džem, mlieko a fermentované mliečne výrobky.

Osobitnú pozornosť treba venovať reakcii organizmu po pridaní akéhokoľvek výrobku obsahujúceho vlákninu do stravy. V prípade nevoľnosti, vracania, nafukovania alebo bolesti brucha je potrebné poradiť sa s lekárom, ktorý môže odporučiť návrat k predchádzajúcej fáze diéty. V prípade komplikácií môže byť potrebné dočasne prejsť späť na 1. etapu.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Črevná obštrukcia: ako ju rozpoznať a ako liečiť?
Črevná obštrukcia: ako ju rozpoznať a ako liečiť?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Možno vyliečiť črevnú nepriechodnosť doma?

Základom liečby črevnej obštrukcie v domácich podmienkach je správna výživa (prísne dodržiavanie diéty) a užívanie liekov predpísaných lekárom. Taktiež pri absencii silnej bolesti pri čiastočnej nepriechodnosti čriev by sa mala udržiavať fyzická aktivita chôdzou a každodenným cvičením (bez svalovej záťaže). Hospitalizácia môže byť potrebná v prípade exacerbácií a naliehavých prípadov.

Pomáhajú preháňadlá pri nepriechodnosti čriev?

Laxatíva predpísané na liečbu zápchy sa nepoužívajú pri črevnej obštrukcii. Nežiaducimi účinkami užívania preháňadiel pri črevnej nepriechodnosti sú zvýšená záťaž tráviaceho traktu, zvýšená intenzita bolesti a zvýšené riziko poškodenia črevných stien (perforácia).

Koľko dní trvá nepriechodnosť čriev?

Príznaky akútnej formy ochorenia môžu trvať niekoľko hodín až 2 týždne. Chronická čiastočná obštrukcia čreva so striedajúcimi sa obdobiami exacerbácie a remisie môže trvať mesiace alebo roky.

Ktorého lekára mám navštíviť, ak mám príznaky nepriechodnosti čriev?

Prvotné vyšetrenie bolesti brucha a iných príznakov črevnej nepriechodnosti vykonáva gastroenterológ. Na základe výsledkov diagnostiky môže lekár pacienta poslať na vyšetrenia alebo konzultácie so špecializovanými odborníkmi, ako je chirurg alebo infektológ.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Črevná obštrukcia: ako ju rozpoznať a ako liečiť?
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Alex pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môžem piť kávu, ak mám nepriechodnosť čriev?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Zaradenie kávy do stravy nepatrí do kategórie absolútnych kontraindikácií v prípade čiastočnej črevnej nepriechodnosti (v prípade úplnej črevnej nepriechodnosti môže byť predpísaný liečebný pôst). Na posúdenie bezpečnosti pitia kávy a iných kofeínových nápojov pri poruchách tráviaceho traktu by ste sa mali poradiť s gastroenterológom.
Zlatan pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Aká je prvá pomoc pri nepriechodnosti čriev?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ak sa objavia prvé príznaky črevnej nepriechodnosti (zadržiavanie stolice, plynatosť, vracanie alebo akútna bolesť brucha), mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Pokusy o samoliečbu (napr. pomocou preháňadiel alebo klystírov) sú sprevádzané zvýšeným rizikom komplikácií.
Vanessa pred 2 mesiacmi
Dobrý večer. Môže dôjsť k nepriechodnosti čriev u detí?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ochorenie sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku. Prvotnú diagnostiku ochorenia tráviaceho traktu môže stanoviť detský lekár alebo gastroenterológ.
Simona pred 2 mesiacmi
Dobré ráno. Čo môžem jesť, keď mám nepriechodnosť čriev?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Diétu predpisuje lekár v závislosti od závažnosti príznakov. Obmedzenia sa môžu vzťahovať napríklad len na tuhé alebo múčne, ale aj na potraviny bohaté na vlákninu. Pri zhoršení črevnej nepriechodnosti by sa mala dodržiavať diéta pozostávajúca z tekutej stravy (môžete konzumovať vývar, piť čaj, vodu alebo priesvitné šťavy bez dužiny).
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie