Logo
0800200000

Aké krvné testy existujú a ako im porozumieť?

Aké krvné testy existujú a ako im porozumieť?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 21 december 2022 | aktualizované: 21 december 2022 | 37432 37432
Neodmysliteľnými pomocníkmi lekárov pri diagnostike rôznych chorôb sú laboratórne testy. Rozbory umožňujú určiť zloženie vnútorných telesných tekutín a taktiež úroveň fungovania všetkých orgánov.

Čo môže ukázať všeobecný krvný test?

Všeobecný (klinický) krvný test je prvou fázou každého vyšetrenia. Klinický krvný test ukazuje počet prvkov (krvných buniek), hladinu hemoglobínu a hematokritu (pomer bunkovej a tekutej časti krvi). Normy všeobecného krvného testu sa zhromažďujú v tabuľke.

Normy všeobecného krvného testu 

Krvný index

Norma ukazovateľa

Merné jednotky

Červené krvinky

4,3–5,7

*10^12/l

Hemoglobín

120–170

g/l

Hematokrit

39–49

%

Krvné doštičky 

180–320

*10^9/l

Leukocyty

4–10

*10^9/l

Neutrofily

47–72

%

Lymfocyty

19–37

%

Monocyty

3–12

%

Eozinofily

1–5

%

Bazofily

0–1

%

Ak chcete dešifrovať výsledok všeobecného krvného testu, musíte kontaktovať terapeuta. Kompletný krvný obraz môže ukázať príznaky zápalu, dehydratácie a anémie (ochorenie, ktoré sa prejavuje nedostatkom červených krviniek alebo hemoglobínu). S pomocou všeobecného krvného testu je možné určiť aj príznaky bakteriálnych a vírusových infekcií.

Normy krvného testu sa v rôznych laboratórií môžu líšiť o niekoľko jednotiek a môžu byť napísané aj vo forme skratiek alebo v angličtine. Skratky v klinickom krvnom teste:

  • krvný test rbc zaznamenáva červené krvinky (red blood cells);
  • krvný test wbc zaznamenáva biele krvinky (white blood cells);
  • krvný test plt zaznamenáva krvné doštičky (platelets);
  • krvný test gra zaznamenáva neutrofily (granulocytes);
  • krvný test mid zaznamenáva počet stredne veľkých buniek (monocyty, eozinofily, bazofily);
  • krvný test hgb zaznamenáva hemoglobín (hemoglobin).

Zvýšenie hladiny lymfocytov je charakteristické pre vírusové infekcie a zvýšená hladina neutrofilov zas pre bakteriálne ochorenia. Eozinofily sú zvýšené pri alergiách a parazitárnych ochoreniach. Zvýšená ESR (rýchlosť sedimentácie erytrocytov) v krvnom teste môže naznačovať zápal.

Pri každej návšteve lekára je potrebné vykonávať všeobecný krvný test. V rámci preventívnych prehliadok je nutné podstúpiť krvný test aspoň raz ročne.

Čo môže naznačiť biochemický krvný test?

Biochemický krvný test zahŕňa meranie hladiny rôznych bielkovín, minerálov, hormónov a vitamínov. Lekár, ktorý vás pošle na testy, vyberie správne biochemické ukazovatele krvi, ktoré potrebujete.

Podľa biochemických krvných testov možno diagnostikovať žltačku, hepatitídu, zlyhanie obličiek, dyslipidémiu a dnu. Biochemický krvný test ukazuje:

Analýza vašej krvnej skupiny sa vykonáva pred darovaním krvi, pri chirurgickom zákroku, pri krvácaní, alebo aj počas tehotenstva. Súčasťou biochemického rozboru je aj krvný test na hormóny a stanovenie protilátok proti rôznym ochoreniam.

Podrobný krvný test

V medicínskom centre DoktorPRO si môžete urobiť nielen všeobecný, ale aj podrobný krvný test. Podrobný krvný test ukazuje:

  • krvný test rdw - diverzita erytrocytov podľa veľkosti;
  • krvný test mch - priemerný objem hemoglobínu v erytrocytoch;
  • krvný test mchc odráža nasýtenie červených krviniek hemoglobínom;
  • krvný test mcv udáva priemerný objem erytrocytov.

Uvedené ukazovatele sa používajú na určenie anémie a pomáhajú určiť jej typ a príčinu (nedostatok železa, krvácanie, choroby krvi). Podrobný krvný test dopĺňa aj informácie o krvných doštičkách: krvný test mpv ukazuje priemerný objem krvných doštičiek. Krvný test Pdw zobrazuje priemerný objem krvných doštičiek v celkovom objeme krvi (ak sú krvné doštičky rozdelené heterogénne, tak sa začínajú tvoriť zrazeniny, počas ktorých sa začínajú blokovať cievy, indikátor je zvýšený).

Koagulogram (test na hustotu alebo zrážanlivosť krvi)

Koagulogram je krvný test na zrážanlivosť. Ak je zrážanlivosť krvi znížená, tak je pacient náchylný na silné krvácanie, ak je zvýšená, tak na trombózu (upchatie ciev).

Analýza hustoty krvi sa vykonáva pri chorobách kardiovaskulárneho systému, krvácaní, zraneniach, pred operáciami a počas tehotenstva. Výsledok testu na zrážanlivosť krvi závisí od príjmu liekov na riedenie krvi. Z toho dôvodu by ste pre správne dešifrovanie koagulogramov mali lekára oboznámiť s liekmi, ktoré užívate.

d-dimér tiež označuje indikátory zvýšenej zrážanlivosti krvi. Krvný test na d-dimér môže lekár predpísať pri "covide" (infekcií koronavírusom) a pri podozrení na trombózu.

Norma krvných testov pre detí

Krvné testy u detí sa líšia od krvných testov dospelých, rozdiely sú aj v rôznom veku. Normy všeobecného krvného testu u detí sú uvedené v tabuľke.

Normy ukazovateľov klinického krvného testu u detí v závislosti od ich veku

Index krvi

1 deň života

1 mesiac života

vek 6 mesiacov

vek 1 rok

vek 1-6 rokov

vek 7-14 rokov

Merné jednotky

Červené krvinky

4,3–7,6

3,8–5,6

3,5–4,8

3,6–4,9

3,5–4,5

3,5–4,8

*10^12/l

Hemoglobín

180–240

115–175

110–140

110–135

110–140

110–145

g/l

Krvné doštičky 

180–490

180–400

180–400

180–400

160–390

160–370

*10^9/l

Leukocyty

8,5–24,5

6,5–13,5

5,5–12,5

6,0–12,0

5–12

4,5–10

*10^9/l

Neutrofily

45–80

15–45

15–45

15–45

25–60

35–70

%

Lymfocyty

12–36

40–76

40–76

38–72

26–60

24–50

%

Monocyty

2–12

2–12

2–12

2–12

2–10

2–10

%

Eozinofily

1–6

1–7

1–7

1–7

1–7

1–6

%

Bazofily

0–1

0–1

0–1

0–1

0–1

0–1

%

Výsledky detských rozborov vám pomôže objasniť pediater. Nemali by ste sa obávať alebo začať liečbu len kvôli abnormálnym laboratórnym testom, pretože predovšetkým diagnóza závisí od príznakov ochorenia.

Krvný test na hladinu cukru

Krvný test na hladinu cukru umožňuje diagnostikovať poruchy metabolizmu uhľohydrátov: diabetes mellitus, prediabetes a poruchu glukózovej tolerancie. Krvný test na hladinu cukru je nutné podstúpiť na lačný žalúdok, večer pred dňom vyšetrenia by ste mali vylúčiť z vášho jedálnička sladkosti.

Každý dospelý človek by mal aspoň raz ročne podstúpiť krvný test na hladinu cukru. Ak je vaša hladina glukózy nalačno zvýšená, lekár vám môže nariadiť glukózový tolerančný test, t.j. krvný test na hladinu cukru nalačno a to po vypití cukrového roztoku.

Krvný test na vitamíny

Krvný test na obsah vitamínov umožňuje určiť nedostatok konkrétneho vitamínu. V závislosti od množstva vitamínov vám lekár bude môcť predpísať bodovú substitučnú terapiu (doplnky).

Krvný test na vitamíny sa odoberá priamo zo žily. Obsah vitamínu D sa vyšetruje kvôli lámavosti kostí, osteoporóze a kvôli znížení imunity. V prípade ak je narušená zrážanlivosti krvi, lekár môže predpísať test na vitamín K, v prípade anémie sa predpisuje test na vitamíny B9 a B12, pretože sa podieľajú na hematopoéze.

Krvný test pri tehotenstve

Krvný test pri tehotenstve sa predpisuje na stanovenie hladiny hCG (ľudský choriový gonadotropín). Krvný test hCG je citlivejší ako domáce tehotenské testy, takže ukazujú výsledok v skoršom termíne. Podľa hladiny hCG môžete tiež presne určiť trvanie tehotenstva.

Tehotné ženy, ktoré podstupujú testy, musia vedieť, že normy všeobecného krvného testu sa počas tehotenstva menia. Napríklad dolná hranica normy hemoglobínu je 110 g / l, leukocyty sa mierne zvyšujú a test d-diméru môže byť pozitívny.

Krvný test na hladinu kreatinínu

Krvný test na hladinu kreatinín skúma funkciu obličiek. Hladina kreatinín stúpa, keď si obličky neplnia svoju prácu.

Zvýšená hladina kreatinínu v krvi naznačuje zlyhanie obličiek. Norma kreatinínu v biochemickom krvnom teste je u dospelých 44–106 µmol/l. Pacienti, ktorých trápia ochorenia močového systému, vysoký krvný tlak a kardiovaskulárne choroby, by mali podstúpiť krvný test na hladinu kreatinínu. Hladina kreatinínu môžu byť tiež potrebné monitorovať počas užívania alebo po užívaní antibiotík.

Zakázané potraviny pred postúpením krvného testu

Konzumácia určitých potravín môže ovplyvniť výsledky testu. Testy je potrebné vykonať na prázdny žalúdok. Pred vykonaním testu na cholesterol by ste nemali jesť po dobu 12-14 hodín.

Počas prípravy na krvný test, večer pred dňom vyšetrenia by ste mali zo svojho jedálnička vylúčiť sladké a mastné jedlá. Medzi nežiadúce potraviny pred krvným testom patria:

  • slanina;
  • tučné mäso;
  • rýchle občerstvenie;
  • dezerty;
  • čokoláda.

Konzumácia týchto produktov môže viesť k skresleniu laboratórnych testov. Pri krvných testoch na infekcie je možné získať falošne pozitívne výsledky.

Čo sa nemalo robiť pred krvným testom?

Pred vyšetrením krvi by sa nemalo fajčiť, piť alkoholické nápoje. Deň pred biochemickým krvným testom je potrebné vylúčiť nadmernú fyzickú aktivitu. Zo svojho jedálničky by ste mali vylúčiť tučné jedlá a sladkosti.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Aké krvné testy existujú a ako im porozumieť? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže sa piť pred krvným testom?

Pred akýmikoľvek krvnými testami môžete piť čistú vodu s mierou. Pred darovaním krvi na rozbor by ste nemali piť kávu, sladené nápoje, džúsy, alkohol.

2. Aké choroby možno určiť pomocou všeobecného krvného testu?

S pomocou klinického krvného testu možno diagnostikovať anémiu, určiť jej typ (hypochrómna, normochromická, hyperchrómna). Všeobecný krvný test vám tiež umožňuje zistiť zápal a infekčný proces. Lekár vždy porovnáva výsledky rozboru s príznakmi a výsledkami iných vyšetrení.

3. Čo vo všeobecnom krvnom teste naznačuje rakovinu?

Žiadny z indikátorov v kompletnom krvnom teste nemôže presne naznačovať rakovinu. Pri onkologických procesoch môžu byť zvýšené leukocyty a erytrocyty a môžu sa vyskytnúť príznaky anémie. ESR, ktorý je zahrnutý vo všeobecnom krvnom teste, tiež prudko stúpa pri onkologických ochoreniach.

4. Môže sa fajčiť pred krvnými testami?

Pred krvnými testami by ste fajčiť nemali, pretože zložky cigaretového dymu môžu ovplyvniť výsledky testu.

5. Ako treba podstupovať všeobecný krvný test?

Všeobecný krvný test sa musí vykonať na prázdny žalúdok. Pred darovaním krvi by ste nemali fajčiť. Krv na laboratórnu analýzu sa odobrá z prsta a zo žily.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Aké krvné testy existujú a ako im porozumieť?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Ladislav pred rokom
Dobrý deň! Pri fyzickom vyšetrení som absolvoval krvné testy a to konkrétne z prsta. Mám zvýšený mid krvný obraz. Čo to môže znamenať?
Odpovedať
Dobrý deň! Mid bunkový index pri klinickom krvnom teste zahŕňa rôzne lymfocyty: eozinofily, monocyty, bazofily, z ktorých každý je zodpovedný za rôzne procesy v tele (reakcia na vírusovú infekciu, parazitickú inváziu alebo alergiu). S nárastom hladiny celkového mid stredného indikátora je potrebné absolvovať rozšírený krvný test, v ktorom sa každá zo zložiek vypočíta samostatne.
Iryna pred rokom
Dobrý deň! Pediatrička nechce predpísať antibiotikum bez predchádzajúcich testov a hovorí, že bakteriálna infekcia sa dá vidieť pri vyšetrení krvi. Toto je pravda?
Odpovedať
Dobrý deň! Antibakteriálne lieky sú účinné iba proti bakteriálnym infekciám a neliečia vírusové. Známky bakteriálnych a vírusových ochorení dokáže rozlíšiť lekár klinickým krvným testom.
Anzhela pred rokom
Dobrý deň! Keď moji rodičia ochoreli na covid, lekár neustále predpisoval krvné testy na krvné zrazeniny. Ako sa nazýva krvný test na trombózu?
Odpovedať
Dobrý deň! Index d-diméru v koagulograme môže naznačovať trombózu. Iba lekár by mal interpretovať údaje laboratórneho testu.
Petra pred rokom
Dobrý deň! Môjmu dieťaťu sa neustále zväčšujú lymfatických uzliny, pričom krvné testy sú v norme Mám sa obávať?
Odpovedať
Dobrý deň! Zväčšené lymfatické uzliny u detí sú často spojené s častými vírusovými ochoreniami. Dieťa so zväčšenými lymfatickými uzlinami by malo pravidelne navštevovať pediatra. V prípade potreby môže lekár predpísať ultrazvukové vyšetrenie zväčšených uzlín.
Kristína pred rokom
Dobrý deň! Aký druh analýzy môže ukázať hustotu krvi? Často bezdôvodne krvácam z nosa, chcem sa dať skontrolovať.
Odpovedať
Dobrý deň! Test zrážanlivosti krvi sa nazýva koagulogram. Informácie o koagulačnom systéme možno získať aj z kompletného krvného obrazu (hematokrit, počet krvných doštičiek). Lekár môže predpísať hlbšie metódy kontroly krvného obehu, ak sa zistia zmeny základných ukazovateľov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.