Logo
0800200000

Zdravá strava: diéta, jedalníček a recepty

Zdravá strava: diéta, jedalníček a recepty
Čítať 8 minút | Vytvorené: 7 jún 2023 | aktualizované: 7 jún 2023 | 6421 6421
6421
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Zdravá strava prospieva ľudskému životu a zdraviu. Zdravé stravovanie prispieva k zlepšeniu zdravia a je prevenciou chorôb kardiovaskulárneho, tráviaceho a endokrinného systému.

Čo je zdravá strava?

Zdravá strava je konzumácia potravín, ktoré poskytujú všetky živiny, ktoré potrebujete na udržanie zdravia. Ľudské telo potrebuje každý deň bielkoviny, sacharidy, tuky, vodu, vitamíny a minerály. Dostatočné množstvo každej zo zložiek zaisťuje správne fungovanie všetkých orgánových systémov a udržuje vysokú úroveň energie.

Pri správnej výžive je dôležité zamerať sa na celkovú stravu a nie na jednotlivé potraviny. Žiadna jediná živina neurobí človeka zdravým, preto je potrebné držať sa pestrého a komplexného stravovania. Absolútne zdravé jedlo pre každého neexistuje, pri zostavovaní diéty je potrebné brať do úvahy prítomnosť chronických ochorení, vek a alergické reakcie na potraviny. Ak si chcete vytvoriť zdravý jedalníček, môžete sa poradiť so svojím rodinným lekárom alebo navštíviť dietológa.

Zdravá strava – je zdraviu prospešná?

Zdravá strava ovplyvňuje zdravie celého tela a je nevyhnutnou podmienkou zdravého životného štýlu. Racionálne používanie produktov pomôže dosiahnuť vysoký výkon a aktivitu počas celého života.

Podľa SZO (Svetová zdravotnícka organizácia) 70 % zdravia závisí od výživy. Nedodržiavanie základných pravidiel znižuje dĺžku života a vyvoláva vznik rôznych druhov neprenosných ochorení: onkologických, kardiovaskulárnych, cukrovky.

Každé piate úmrtie na svete je spôsobené konzumáciou nezdravých potravín s nedostatkom živín. Dodržiavaním zdravej výživy môžete zlepšiť stav vlasov, kĺbov, nechtov, pokožky a zabrániť vzniku chorôb tráviaceho traktu.

Pravidlá zdravého stravovania

Kompletná strava by mala obsahovať rôzne potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Pomer bielkovín, tukov a sacharidov za deň by mal byť 1:1:4. Zásady správnej výživy pre dospelých:

  • konzumujte dostatok potravín rôznych druhov: zeleninu, strukoviny, ovocie, obilniny, semená, orechy, vajcia, mäso, ryby a mliečne výrobky;
  • vyhnite sa jedlám s vysokým obsahom tuku, soli a cukru;
  • dodržiavajte správny denný režim a jedzte malé porcie niekoľkokrát denne;
  • pite dostatok nízkokalorických tekutín a obmedzte príjem alkoholu;
  • pamätajte na bezpečnosť potravín. Pred jedlom si umyte ruky, udržiavajte čistotu, skontrolujte kvalitu a dátum spotreby výrobkov;
  • konzumujte len také množstvo kalórií, ktoré je nevyhnutné na uspokojenie potrieb tela a je primerané veku, pohlaviu životnému štýlu.

Priemerný príjem kalórií pre ženy so správnou výživou je 1800-2200 kcal. Správna výživa pre mužov zahŕňa konzumaciu nie viac ako 2400-2800 kcal za deň. Vzorec na výpočet denného príjmu kalórií je nasledovný: pre ženy: 655,1 + (9,563 × hmotnosť v kg) + (1,85 × výška v cm) - (4,676 × vek v rokoch), pre mužov: 66,5 + ( 13,75 × hmotnosť v kg) + (5,003 × výška v cm) - (6,775 × vek v rokoch).

Zdravé stravovanie - ako začať?

Je jednoduchšie začať s prechodom na zdravú stravu postupne. Odporúčania, ktoré vám pomôžu prejsť na zdravé stravovanie:

  • odmietnite nakupovanie hotových výrobkov v prospech čerstvej zeleniny, mäsa a rýb. Spracované tovary zvyčajne obsahujú škodlivé nečistoty, veľké množstvo soli a cukru;
  • uprednostnite pečenie a varenie pred vyprážaním, používajte minimum oleja;
  • nahraďte tučné a červené mäso viac pôstnymi variantami: kuracie mäso, ryby alebo strukoviny;
  • zaraďte do svojho jedálnička viac zeleniny. Môžu sa stať nielen šalátom, ale aj prílohou či hlavným jedlom;
  • nahraďte sušienky a sladkosti ovocím, orehami a sušeným ovocím.

Pri nákupe hotových produktov je potrebné skontrolovať ich zloženie. Ak je cukor na začiatku zoznamu alebo je na zozname cukrársky tuk, je lepšie výrobok odmietnuť.

Zlučiteľnosť produktov počas konzumácie zdravej stravy

Pri prechode na zdravú stravu je potrebné mať na pamäti, že nie všetky produkty sú navzájom kombinovateľné. Neodporúča sa miešať bielkovinové, škrobové a kyslé potraviny, pretože na ich rozklad sú potrebné rôzne enzýmy. Niekoľko druhov bielkovín a používanie živočíšnych produktov so sacharózou sa navzájom zle kombinujú. Ovocie a zelenina sa tiež odporúča jesť oddelene.

Tabuľka zlučiteľnosti produktov zdravej stravy

Nezlučiteľné produkty

Zlučiteľné produkty

Bielkoviny a škroby

(orechy a cestoviny, chlieb a syr, strukoviny a obilniny)

Bielkoviny a zelenina, bylinky

(semená, huby, strukoviny a šalát, paradajky, uhorky, kapusta)

Bielkoviny a kyseliny

(strukoviny, orechy, mliečne výrobky a pomaranče, citróny, kivi)

Ovocie a bobuľové ovocie

Škrob a ovocie

(zemiaky, múka s ovocím a sušené ovocie)

Bylinky a oleje

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny a oleja

(ďatle a slnečnicové semienka)

Čerstvá zelenina, bylinky, nerafinované oleje

Chlieb, obilniny a zemiaky, ovocie

Škroby a rastlinné oleje

Bielkoviny a tuky

(vajcia, huby, strukoviny a slnečnicový olej)

Chlieb a rastlinné oleje, polievky a zeleninové jedlá

Bylinky, neškrobová zelenina a bielkoviny, škroby

Obilniny, strukoviny a krupice

(kukurica, quinoa, ovos, jačmeň s fazuľou, hrášok, mungo, cícer)

Zdravá strava a chudnutie

Zdravá strava a chudnutie zahŕňa postupné znižovanie spotrebovaných kalórií s cieľom minúť viac energie, ako pochádza z jedla. Priemerný denný príjem pre dospelého človeka je 2000-2500 kcal, odporúča sa znížiť stravu o 500 kcal, čo vám umožní plynule a bez ujmy na zdraví schudnúť. Správna výživa s deficitom kalórií vám umožní znížiť hmotnosť v rozmedzí 0,5-1 kg za týždeň, rýchlejšie chudnutie môže nepriaznivo ovplyvniť stav tela. Pravidlá zdravého stravovania pri chudnutí:

  • poskytnúť pestré menu, v ktorom budú prítomné všetky užitočné produkty a opustiť mono-diéty (obsah jedného alebo dvoch produktov v strave);
  • vnímať správnu výživu nie ako dočasné obmedzenie, ale ako zvyk alebo životný štýl;
  • ak chcete získať túto zručnosť, môžete začať tým, že si budete viesť potravinový denník a zapisovať si doň všetky skonzumované jedlá.

Pre deti, dospievajúcich a ľudí s chronickými ochoreniami sa príjem kalórií pri správnej výžive počíta samostatne. Zástupcovia týchto kategórií by sa pred znížením kalórií s cieľom schudnúť mali poradiť s lekárom, aby sa vylúčil výskyt zdravotných komplikácií (zápal žalúdka, vredy).

Ako sa správne stravovať pri cvičení?

Správna tréningová výživa by mala obsahovať viac kalórií, čo umožní telu mať dostatok energie na aktivitu, no nie využívať rezervné zásoby. Ak je cieľom schudnúť, kalorický deficit by mal byť minimálny. Správna výživa na zvýšenie telesnej hmotnosti by mala v strave obsahovať 20 % tuku, 30 % bielkovín a 60 % sacharidov. Zásady správnej výživy pre športovcov na každý deň:

  • zaviesť štyri až päť jedál denne;
  • prestávka medzi jedlami by mala byť tri hodiny;
  • predtréningové jedlá by ste mali konzumovať 40-60 minút pred cvičením;
  • po cvičení môžete jesť, ale mali by ste dať prednosť potravinám obsahujúcim komplexné sacharidy (obilniny, ovocie).

Pri pravidelnom tréningu je dôležité konzumovať dostatok bielkovín a sacharidov, ktoré pomôžu pri budovaní svalov a obnove tela po vyčerpávajúcom tréningu. Bielkoviny je možné získať z orechov, mliečnych a kyslomliečnych výrobkov. Dostatok energie na dlhú dobu dodajú komplexné sacharidy z obilnín, ovocia, zeleniny a strukovín. Zdravá strava počas chudnutia pre mužov zahŕňa vylúčenie rýchlych sacharidov zo stravy (pečivo, čokoláda, cestoviny).

Pre vysoko aktívnych ľudí sú výdatné raňajky nevyhnutné, najmä v deň cvičenia, aby sa predišlo únave počas dňa a znížilo sa riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb. Pred tréningom by ste mali jesť potraviny s vysokým obsahom bielkovín a sacharidov. Môžete jesť banány, hrozno, bobuľové ovocie, orechy alebo piť jogurt.

Charakteristiky výživy pri gastritíde, pankreatitíde a vredoch

Pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu (gastritída, pankreatitída, vredy) by mal gastroenterológ po vyšetrení predpísať diétu. Všeobecné pravidlá výživy pre choroby tráviaceho systému:

  • pripravovať jedlá pečením, dusením, varením vo vode alebo v pare bez použitia tuku;
  • nekonzumovať príliš horúce alebo studené jedlá;
  • pridávať minimálne množstvo soli a korenia;
  • ako prílohu môžete podávať varené zemiaky, zeleninové pyré, varenú ryžu alebo cestoviny;
  • vyhnúť sa sladkým a tučným dezertom;
  • jesť mliečne a kyslomliečne výrobky, najmä ak trpíte žalúdočnými vredmi;
  • oslaďte jedlá medom (ak je to žiaduce).

Mali by ste prestať piť sladké sýtené nápoje, pretože obsahujú veľa cukru a dráždia sliznicu žalúdka. Je potrebné dodržiavať aj pitný režim, denne skonzumovať aspoň 2 litre čistenej nesýtenej vody.

Vegetariánstvo a zdravá strava

Zdravá strava s vegetariánstvom by mala zahŕňať bielkoviny, pretože sú hlavným stavebným materiálom v tele. Vegetariáni, ktorí si neodopierajú živočíšne produkty, môžu nedostatok bielkovín nahradiť vajíčkami a mliečnymi výrobkami. V opačnom prípade by strava mala obsahovať potraviny bohaté na rastlinné bielkoviny (sója, strukoviny, huby, orechy). Deťom a dospievajúcim sa neodporúča vegetariánska strava, pretože v období rastu tela môže nedostatok bielkovín viesť k oneskoreniu vývoja. Taktiež ľudia s nedostatkom železa by sa nemali vzdať mäsa. Na doplnenie všetkých potrebných látok sa vegetariánom odporúča užívať doplnky stravy s obsahom vitamínov D, B12, vápnika, železa a jódu.

Správna výživa pre tehotné ženy: menu

Menu správnej výživy pre tehotné ženy by mal vybrať lekár berúc do úvahy obdobie a charakteristiky stavu ženy. Všeobecné pravidlá výživy pre tehotné ženy:

  • jesť päť až šesťkrát denne v malých porciách;
  • posledné jedlo by malo byť najmenej tri hodiny pred spaním;
  • dodržiavať pitný režim (najmenej 1,5-2 litrov vody denne);
  • nekonzumovať alkohol, kávu, rýchle občerstvenie, vyprážané a ​​údené jedla;
  • jesť dostatok čerstvej zeleniny a ovocia;
  • užívanie vitamínových komplexov.

Plné a pestré menu počas tehotenstva pomôže vyhnúť sa komplikáciám vo vývoji plodu a zlepšiť stav matky. V poslednom trimestri sa odporúča obmedziť množstvo soli, aby nedošlo k nadmernému opuchu.

Menu správnej výživy pre tehotné ženy

Jedlo

Variant 1.

Variant 2.

Variant 3.

Raňajky

Ovsené vločky, jogurt, čaj

Ľahký šalát, chlieb s maslom, čaj

Vaječná omeleta s ražným chlebom, čerstvo odšťavená šťava

Desiata

Jablko, syr

Sušené ovocie

Ovocný šalát

Obed

Kuracia alebo rybacia polievka, hovädzie mäso s prílohou, ovocný nápoj alebo kompót

Cestoviny, hovädzie fašírky, šípkový vývar

Rybie filé, zelené fazuľky, kompót

Olovrant

Pohár kefíru

Tvaroh s čerstvým ovocím

Banán a pitný jogurt

Večera

Cereálna kaša, zeleninový šalát, tvaroh, čaj

Kuracie prsia s dusenou zeleninou, šalát, čaj

Morka s varenou ryžou, pohár kefíru

Ako sa správne stravovať, aby ste boli zdravý?

Zdravie bude pevné, ak budú uspokojené potreby tela týkajúce sa bielkovín, tukov a sacharidov. Je dôležité nielen vyberať jedlá pre zdravú výživu, ale aj správne jesť. Mali by ste jesť iba v sede pri jedálenskom stole, čo vám pomôže sústrediť sa na proces, aktivovať funkciu trávenia a získať dostatok jedla. Na jedlo by ste si mali vyhradiť dostatok času: pol hodiny na hlavné jedlo a 15 minút na občerstvenie.

Jedzte len vtedy, keď ste naozaj hladný. Aby ste sa uistili, že máte pocit hladu, mali by ste najskôr vypiť pohár vody a ak túžba po jedle nezmizla po 10 minútach, môžete zjesť malú porciu ovocia alebo orechov.

Pri výbere jedál pre správnu výživu by sa mala brať do úvahy prítomnosť chronických ochorení. Pri kardiovaskulárnych ochoreniach treba zo stravy vylúčiť mastné, korenené a údené jedlá, kávu a konzervy. Správna výživa pri cukrovke zahŕňa vylúčenie potravín obsahujúcich rýchle sacharidy a transnasýtené tuky (cukrovinky, omáčky, margarín, majonéza).

Správna výživa: menu na týždeň

Zdravý tanier by mal obsahovať ½ zeleniny a ovocia, ¼ celozrnných výrobkov a ¼ bielkovín. Týždenný výživový jedálniček obsahuje potraviny bohaté na vitamíny a minerály, ktoré by sa mali jesť päťkrát denne v malých porciách.

Tabuľka správnej výživy: menu na týždeň

Deň

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

1

Ovsené vločky s ovocím a zelený čaj bez cukru

Celozrnný sendvič so syrom, šalátom, paradajkami.

Zeleninová polievka

Biely jogurt

Varená alebo dusená zelenina a chudé hovädzie mäso

2

Tvarohové koláče a zelený čaj bez cukru

Jablko

Pohánka alebo iné obilniny, kuracie fašírky (nie vyprážané), zeleninový šalát

Bobuľové ovocie alebo ovocie

Dusené mäso so zeleninou a paradajkovou šťavou

3

Celozrnný syrový sendvič s avokádom, zelený čaj bez cukru

Tvaroh s medom

Slzovka obecná s dusenou zeleninou

Ovocie (jablko, banán, pomaranč)

Pečený merlúz so zeleninou

4

Omeleta s mliekom a chlebom

Tvaroh s ovocím

Tvrdé cestoviny, mleté ​​hovädzie mäso, paradajková omačka

Zeleninový šalát

Varené kuracie mäso s dusenou kapustou a mrkvou

5

Pohánková kaša so zeleninou

Kefír, bobuľové ovocie a orechy

Zeleninový guláš s mäsom

Ovocie (jablko, banán, pomaranč)

Bylinkový šalát s rybou

6

Dusené vajcia, syr, zelenina, bobuľová šťava

Ovocný šalát

Pečené zemiaky so zeleninovým jarným šalátom

Biely jogurt

Pečená ryba s bylinkami

7

Tvarohl, čaj

Banán

Zeleninová polievka s brokolicou, cuketou, mrkvou, 2 varenými vajíčkami

Šalát s uhorkami, paradajkami a bylinkami

Pečené kuracie mäso so zeleninou

Zdravá strava: recepty

1

Recept na zdravé raňajky

Zdravá strava: diéta, jedalníček a recepty
Príprava
10 minút
Varenie
25 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
2

Ingrediencie

  • pohánka - 100 g;
  • šampiňóny - 150 g;
  • zelená cibuľa - 2-3 ks;
  • soľ.
  1. Pohánku zalejte vodou v pomere 1:2, pridajte štipku soli.
  2. Pohánku varte 12 minút na strednom plameni. 
  3. Huby nakrájajte na kocky, pridajte cibuľu, štipku soli, duste 5-7 minút;
  4. Pridajte huby do pohánky a duste 5-10 minút, kým nezmäknú.
  5. Do hotového jedla môžete pridať omáčku na báze jogurtu.
2

Zdravý šalát na obed

Zdravá strava: diéta, jedalníček a recepty
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
15 minút
Kcal na porciu
265
Porcie
2

Ingrediencie

  • krevety - 400 g;
  • cherry paradajky - 200 g;
  • syr čedar - 100 g;
  • soľ podľa chuti;
  • grécky jogurt - 100 ml.
  1. Uvarte krevety, ochlaďte a ošúpte.
  2. Syr nakrájajte na malé kocky a paradajky prekrojte na polovice.
  3. Zmiešajte krevety, syr a paradajky.
  4. Pridajte jogurt a soľ podľa chuti.
3

Recept na zdravú večeru

Zdravá strava: diéta, jedalníček a recepty
Príprava
15 minút
Varenie
35 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
4

Ingrediencie

  • mleté ​​​​hovädzie mäso - 500 g;
  • vajcia - 1 ks;
  • kyslá smotana - 2 lyžice;
  • cibuľa - 1 ks;
  • soľ; korenie - podľa chuti.
  1. Nakrájajte cibuľu a smažte do zlatista.
  2. Pridajte mleté ​​​​vajce, kyslú smotanu, cibuľu, soľ a korenie podľa chuti.
  3. Dobre premiešajte a z mletého mäsa vytvorite karbonátky.
  4. Karbonátky vložte do parného hrnca a varte 35 minút.

Časté otázky

1. Aký druh čokolády môžem konzumovať?

Pri zdravej výžive sa odporúča dať prednosť tmavej čokoláde so žiadnym alebo minimálnym obsahom cukru v zložení. Horká čokoláda obsahuje horčík, meď, mangán, železo, vlákninu, selén, draslík, zinok a fosfor. Tmavá čokoláda zlepšuje prietok krvi a znižuje krvný tlak, zvyšuje citlivosť na inzulín a minimalizuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tmavá čokoláda má však vysoký obsah kalórií a môže viesť k priberaniu.

2. Ako pribrať konzumáciou zdravej stravy?

Pribrať môžete konzumáciou vysokokalorických potravín. Diéta môže obsahovať orechy a sušené ovocie, ryžu, mlieko, červené mäso, celozrnný chlieb, potraviny bohaté na škrob (napríklad zemiaky, kukurica, strukoviny, pohánka, ovos), losos, avokádo. Tieto potraviny vám pomôžu zvýšiť príjem kalórií a pribrať bez poškodenia zdravia.

3. Čo môžem konzumovať na desiatu, ak chcem stravovať zdravo?

Pri zdravej výžive by ste mali uprednostňovať zdravé občerstvenie, ktoré môžu predstavovať orechy, zelenina, ovocie a bobuľové ovocie, biely jogurt, tvaroh, horká čokoláda, vajcia a tvaroh. Občerstvenie môže zahŕňať aj kávu s odstredeným mliekom alebo čaj bez pridaného cukru.

4. Dá sa schudnúť konzumáciou zdravej stravy?

Konzumáciou zdravej stravy sa dá schudnúť, no na chudnutie si treba nastaviť potrebný počet kalórií (určený v závislosti od pohlavia, hmotnosti, výšky, veku, fyzickej aktivity) a znížiť ich. Na určenie presného počtu kalórií a stravy sa odporúča poradiť sa s odborníkom na výživu.

5. Aký je rozdiel medzi sušením a zdravou stravou?

Zdravá strava môže byť zameraná na zlepšenie pohody, udržanie, zníženie alebo dokonca zvýšenie hmotnosti. Sušenie bežne používajú športovci na zhadzovanie tuku pri zachovaní svalovej hmoty úpravou stravy a cvičenia.

6. Koľko kg sa dá zhodiť za mesiac zdravou stravou?

Počet zhodených kilogramov počas chudnutia závisí od zdravia človeka, jeho životného štýlu a počiatočnej telesnej hmotnosti. V priemere je optimálne schudnúť najviac 5 kg za mesiac, rýchlejšie chudnutie môže viesť k zdravotným problémom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Zdravá strava: diéta, jedalníček a recepty
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Súvisiace články:

Komentáre

Eva pred 2 týždňami
Dobrý deň! Veľmi by som chcela schudnúť, ale už som unavená z diét. Vyskúšala som toľko možností, ale neustále som s tym skončila, pretože diéty boli veľmi prísne. Priateľka mi navrhla zdravé stravovanie. Koľko môžem stratiť za mesiac pri zdravej strave?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko Eva Eva pred 2 týždňami
Dobrý deň! Počet zhodených kilogramov za mesiac závisí od počiatočnej hmotnosti, stravy, deficitu kalórií, fyzickej aktivity. Za bezpečný pre zdravie sa považuje pokles z 0,45 na 0,9 kilogramov za týždeň. Výhodou chudnutia zdravou stravou je schopnosť fixovať váhu na požadovanej úrovni, pretože pri správnej výžive sú oveľa menšie obmedzenia (znižuje sa riziko porúch).
Michaela pred mesiacom
Dobrý deň! Keď som sa začal aktívne zaujímať o zdravú výživu, dozvedel som sa, že sa musím rýchlo vzdať jednoduchých sacharidov. Aké potraviny však obsahujú správne sacharidy?
Odpovedať
Dobrý deň! Najužitočnejšími zdrojmi sacharidov sú nespracované alebo minimálne spracované celozrnné obilniny (ovos, pšenica, raž, pohánka, bulgur, proso, jačmeň, hnedá ryža, kukurica). Ďalej by ste mali dať prednosť celozrnnému pečivu, cestovinám z tvrdej pšenice, strukovinám (fazuľa, cícer), zelenine (cvikla, sladké zemiaky), ovociu (banány, pomaranče, grapefruity, jablká), čučoriedkam.
Dominika pred 2 mesiacmi
Dobrý deň! Som blázon do sladkostí a zvykol som jesť veľké množstvá zmrzliny, cukríkov a bielej čokolády. Keď som sa rozhodol začať zdravo stravovať, vyvstala otázka: aký druh sladkosti môžem jesť pri správnej výžive, aby som minimalizoval pravdepodobnosť poruchy príjmu potravín?
Odpovedať
Dobrý deň! Pri správnej výžive môžete do stravy zahrnúť ovocie a bobuľové ovocie, sušené ovocie, ovocné pyré, kiwi, mango, malinovú zmrzlinu, celozrnný chlieb s arašidovým maslom a bobuľovými ovociami, horkú čokoládu. Dezerty si môžete pripraviť aj sami, pričom uprednostňujte zdravé jedlá a vylúčte recepty s maslom, margarínom a bielym cukrom.
Martina pred 3 mesiacmi
Dobrý deň! Snažím sa jesť zdravo. Vylúčil som takmer všetky škodlivé potraviny a úplne som prestal konzumovať alkohol. Povedzte mi, čo môže nahradiť maslo na správnej výžive? Alebo možno znížiť spotrebu olejov na minimum?
Odpovedať
Dobrý deň! Maslo je možné nahradiť rastlinným olejom. Odporúča sa dať prednosť olivovému, slnečnicovému alebo ľanovému oleju. Pri zdravej strave však môžete väčšinu potravín piecť v rúre pomocou rukávu, fólie alebo pergamenového papiera, čím sa minimalizuje použitie oleja.
Katarína pred 4 mesiacmi
Dobrý deň! Chcem sa začať zdravo stravovať najmä kvôli zdraviu a lepšej kvalite pleti. Môžete mi povedať, čoho sa vzdať pri zdravej výžive? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň! Pri zdravom stravovaní je potrebné vzdať sa sladkých sýtených nápojov, červeného mäsa, pečiva, potravín s vysokým glykemickým indexom (napríklad biele pečivo, marshmallow, vyprážané zemiaky). Odporúča sa tiež vylúčiť zo stravy alkohol (prispieva k dehydratácii), transmastné kyseliny (polotovary, omáčky, chipsy), rafinovaný cukor.
Anna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň! Rozhodla som sa radikálne zmeniť jedálniček kvôli nadváhe. Neviem sa však rozhodnúť s jedálničkom. Aký je rozdiel medzi diétou a zdravou stravou? Je potrebné držať prísnu diétu, aby som schudla?
Odpovedať
Dobrý deň! Pri zdravom stravovaní býva strava pestrejšia, pretože obsahuje viac zeleniny, ovocia, mäsa, rýb, mliečnych výrobkov. Taktiež zdravá strava môže byť zameraná nielen na redukciu, ale aj na udržanie či priberanie na váhe. Dodržiavanie prísnych diét nie je bezpečné pre zdravie. Neustále obmedzenia môžu tiež spôsobiť poruchy a priberanie na váhe. Výber stravy sa odporúča konzultovať s odborníkom na výživu.
Paulína pred 6 mesiacmi
Dobrý deň! Je možné schudnúť na správnej výžive s týždenným menu 1200 kilokalórií?
Odpovedať
Dobrý deň! V priemere potrebuje ženské telo 1800-2000 kilokalórií denne. Ak diéta obsahuje 1200 kilokalórií denne, môžete schudnúť. Pre efektívnejší výsledok chudnutia je potrebné kombinovať zdravú stravu s deficitom kalórií a cvičením.
Vanesa pred 7 mesiacmi
Dobrý deň! Čo by ste mi odporučili zaradiť do lacného jedálnička na týždeň pri zdravej výžive?
Odpovedať
Dobrý deň! Zdravá strava môže byť lacná a dostupná. Mali by ste si vybrať sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré rastú vo vašich zemepisných šírkach (kapusta, mrkva, jablká, repa). Strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach) sú tiež lacné. Nezabudnite pridať obilniny, chudé mäso a ryby, mliečne výrobky.
Xenia pred 8 mesiacmi
Dobrý deň! Povedzte mi, prosím, koľko soli a cukru by mal obsahovať jedálniček každý deň pri konzumáciou zdravej stravy?
Odpovedať
Dobrý deň! Pri zdravej strave odborníci na výživu odporúčajú každý deň skonzumovať maximálne 5 gramov soli a 50 gramov cukru. Mali by ste sledovať zloženie výrobkov, pretože nesladené koreniny môžu obsahovať veľké množstvo cukru (kečupy, omáčky).
Maks pred 9 mesiacmi
Dobrý večer! Čo by som mal konzumovať pri zdravom stravovaní?
Odpovedať
Dobrý večer! Pri zdravom stravovaní môžete a mali by ste jesť čerstvú zeleninu a ovocie, celozrnné výrobky, strukoviny, orechy. Do stravy sa odporúča zaradiť aj kyslomliečne výrobky, chudé mäso a ryby, zdravé oleje (olivový, ľanový).
Jana pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Čo môžem konzumovať, ak sa chcem zdravo stravovať?
Odpovedať
Dobrý deň! Pri zdravom stravovaní by ste z jedalníčka vylúčiť sladkosti, pekárske výrobky a rýchle občerstvenia. Mali by ste sa vzdať aj údenín, mäsových polotovarov, sladkých štiav, sódy, kečupu a omáčok.
Lubomira pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Chcem sa opýtať či je možné pri zdravom stravovaní jesť zemiaky?
Odpovedať
Dobrý deň! Zemiaky sú bohaté na škrob, draslík, horčík a je užitočné ich zaradiť do jedálnička. Majte však na pamäti, že zemiaky sú vysokokalorické potraviny, preto by ste ich množstvo mali obmedziť a dať prednosť ich zdravej príprave (vareniu alebo na pare).
Ekaterina pred 10 mesiacmi
Dobrý večer! Rád by som sa opýtal: čo je súčasťou zdravej stravy?
Odpovedať
Dobrý večer! Zdráva strava zahŕňa konzumáciu rôznych potravín, ktoré obsahujú všetky vitamíny a minerály potrebné pre zdravie. Pri zdravom stravovaní je potrebné konzumovať bielkoviny, tuky a sacharidy, jesť dostatočné množstvo čerstvej zeleniny a ovocia a uprednostňovať varené a dusené jedlá.
Miroslava pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Povedzte mi, prečo so správnou výživou váha neklesá?
Odpovedať
Dobrý deň! Váha môže pri zdravej výžive stagnovať nesprávnym jedálničkom, porušením pitného režimu či tréningom. Dôvodom nedostatočného pokroku pri chudnutí môže byť aj prítomnosť chronických ochorení (hormonálne poruchy, cukrovka, gastrointestinálne patológie).
Michaela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Môžete mi, prosím, povedať, čo je to diéta s deficitom kalórií?
Odpovedať
Dobrý deň! Zdravá výživa s deficitom kalórií je zameraná na zníženie telesnej hmotnosti a znamená, že človek by mal skonzumovať menej jedla, ako telo počas dňa spotrebuje. Na chudnutie sa odporúča znížiť obvyklú stravu o 500 kcal. Ak je zvyčajná norma pre dospelého 2 000 kcal, potom na chudnutie musíte prejsť na strava s 1 500 kcal.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.