Logo
0800200000

Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva

Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva
Čítať 8 minút | Vytvorené: 17 november 2023 | aktualizované: 4 december 2023 | 5088 5088
Zápal slepého čreva je častou príčinou akútnej bolesti, ktorá sa vyskytuje v oblasti pupka a šíri sa do pravého podbruška. Zhoršenie príznakov apendicitídy, ktoré spontánne nezmiznú (bez lekárskej pomoci), sa považuje za urgentnú situáciu, ktorá si vyžaduje chirurgický zákrok.

Čo je to zápal slepého čreva?

Apendicitída je zápal slepého čreva. Výskyt lymfatického tkaniva, cudzích telies v tráviacom trakte, fekálií, nádorov alebo parazitárnych infekcií vedie k upchatiu apendixu, zápalu a k bolesti.

Čo je apendicitída?

Čo je apendicitída?

Kde sa nachádza slepé črevo?

Apendix je červovitý výbežok slepého čreva, dlhý asi 5 až 10 centimetrov, ktorý sa nachádza v pravej dolnej časti brucha. V prípade anatomických anomálií sa apendix môže nachádzať v iných častiach brucha.

Je slepé črevo dôležité?

Apendix produkuje imunoglobulín A, ktorý ovplyvňuje zloženie črevnej flóry. Apendix podporuje opätovné osídlenie čreva prospešnými baktériami po ochoreniach tráviaceho traktu.

Aké sú príčiny zápalu slepého čreva?

Príznaky zápalu slepého čreva u dospelého a u dieťaťa sa objavia pri zúžení lúmenu a upchatiu červovitého výbežku čreva. Zatiaľ nie sú zrejmé žiadne konkrétne faktory, vďaka ktorým je možné určiť, čo presne spôsobuje zablokovanie a zápal slepého čreva. Medzi možné príčiny zápalu slepého čreva patrí:

K nepriaznivým faktorom patrí aj infekcia parazitmi. Zápal slepého čreva môže byť spôsobený aj cystickou fibrózou (dedičné ochorenie žliaz s vonkajšou sekréciou).

Príznaky apendicitídy u dospelých a detí

Medzi prvé príznaky zápalu slepého čreva patrí občasná alebo pretrvávajúca bolesť brucha. Pri zápale slepého čreva sa bolesť prejavuje v blízkosti pupka a v podbrušku. Počas niekoľkých hodín sa môže bolesť stupňovať. Bolesť sa pri zápale slepého čreva zvyšuje pri tlaku na pravej strane pod rebrami, pri chôdzi, hlbokom nádychu, kýchaní alebo pri kašli. Medzi príznaky zápalu slepého čreva patrí:

Počas tehotenstva sa apendicitída prejavuje bolesťou, ktorá sa vyskytuje v hornej časti brucha. Nadúvanie môže byť príznakom prasknutia slepého čreva. Apendicitída u detí sa prejavuje aj letargiou a podráždenosťou.

Typy apendicitídy

Typ apendicitídy sa určuje podľa charakteru priebehu ochorenia. Pri klasifikácii sa berú do úvahy aj komplikácie zápalu slepého čreva.

Typy apendicitídy

Katarálna apendicitída

Sprevádza ju ložiskový zápal sliznice slepého čreva.

Gangrenózna apendicitída

Zápal sliznice apendixu s nekrózou tkaniva.

Hnisavá apendicitída

Porušenie tkanív apendixu sprevádzané tvorbou hnisu.

Flegmonózna apendicitída

Sprevádzané trombózou ciev a vznikom nádoru pozostávajúceho z tkanív zapáleného apendixu a priľahlých vnútorných orgánov.

Flegmonózna a ulcerózna apendicitída

Na sliznici apendixu sa tvoria vredy a erózie.

Perforačná apendicitída

Perforácia je prasknutie apendixu, pri ktorom hnisavý obsah vyplní brušnú dutinu. Perforačnú apendicitídu sprevádza prudké zhoršenie príznakov a ide o urgentný stav vyžadujúci chirurgický zákrok.

Recidíva apendicitídy sa môže vyskytnúť po záchvate akútneho zápalu slepého čreva. Recidíva ochorenia sa lieči antibiotikami alebo chirurgickým odstránením slepého čreva.

Formy apendicitídy

Akútnu apendicitídu sprevádza rýchly nástup príznakov. Pri chronickej apendicitíde sa zápal vyvíja dlhšie, bez prudkého zhoršenia príznakov. Chronická apendicitída môže prejsť do akútnej formy.

Asymptomatická apendicitída je skrytá forma apendicitídy, pri ktorej nie sú prítomné žiadne prejavy charakteristické pre zápal slepého čreva (bolesť brucha). Ochorenie sa môže objaviť náhodne, napríklad počas kolonoskopie (prístrojové vyšetrenie čriev).

Komplikácie apendicitídy

Zápalový proces môže vyvolať ischémiu (zastavenie prívodu krvi do apendixu) s následným rozpadom tkaniva (nekrózou). Medzi možné komplikácie apendicitídy patrí:

  • gangréna;
  • perforácia (porušenie celistvosti stien apendixu);
  • absces (nahromadenie hnisu);
  • flegmóna (akútny jasne neohraničený hnisavý zápal);
  • fistula;
  • peritonitída (zápal brušnej dutiny, ktorý vznikne po prasknutí apendixu).

Komplikácie apendicitídy sprevádzajú silné bolesti brucha, búšenie srdca, dýchavičnosť a nadúvanie brucha. Nebezpečným dôsledkom zápalu slepého čreva je sepsa (porucha funkcie vnútorných orgánov v dôsledku šírenia infekcie v tele).

Diagnostika apendicitídy

Chirurg pacienta vyšetrí, vypočuje si ťažkosti a oboznámi sa s jeho anamnézou. Diagnostika apendicitídy zahŕňa:

Samovyšetrenie apendicitídy sa odporúča vykonávať poležiačky, na ľavom boku so zdvihnutou pravou nohou, pokrčenou v kolene a pri napnutí štvorhlavého driekového svalu. Jedným z príznakov zápalu slepého čreva je zintenzívňujúca sa bolesť. Po samovyšetrení by ste mali absolvovať vyšetrenie u lekára. Ak máte podozrenie na zápal slepého čreva, objednajte sa na vyšetrenie k lekárovi a pri silnej bolesti si zavolajte záchranku.

Pri Blumbergovej metóde samovyšetrenia apendicitídy sa vyvinie tlak na brušnú stenu na pravej strane pod rebrami s následným rýchlym uvoľnením ruky. Bolesť pociťovaná v okamihu ukončenia tlaku je príznakom zápalu slepého čreva. Pri Dunphyho príznaku sa bolesť zvyšuje v oblasti zápalu pri silnom kašli.

Zápal slepého čreva je možné určiť aj palpáciou McBurneyho bodu, ktorý sa nachádza približne v jednej tretine od pupka, po kostný výbežok pravého stehna. Kožnú riasu nad McBurneyho bodom je potrebné od pobrušnice odtiahnuť prstami a prudko uvoľniť. Príznakom apendicitídy je bolesť pri uvoľnení kožného záhybu.

Diagnostiku zápalu apendixu u malých detí komplikuje nedostatočná schopnosť presne určiť lokalizáciu a intenzitu bolesti. Prítomnosť apendicitídy u detí je možné overiť pomocou ultrazvuku.

Spôsoby liečby apendicitídy

Apendicitída sa lieči chirurgicky. Ak nie je potrebné chirurgické odstránenie slepého čreva, lekár predpíše liečbu antibiotikami. Konzervatívna liečba zápalu slepého čreva nezaručuje, že v budúcnosti nebude potrebné slepé črevo odstrániť.

Chirurgická liečba apendicitídy

Ak je riziko prasknutia apendixu vysoké, vykonáva sa apendektómia (otvorená operácia) alebo laparoskopia apendicitídy (miniinvazívny zákrok). Chirurgická liečba apendicitídy sa vykonáva v celkovej anestézii.

V prvom týždni po operácii sa môže vyskytnúť bolesť a zápcha. Počas štyroch až šiestich týždňov po vyoperovaní slepého čreva je potrebné obmedziť fyzickú aktivitu (najmä by ste nemali zdvíhať ťažké predmety). Kúpať sa môžete až po vybratí stehov. Po odstránení slepého čreva sa môže vyskytnúť krvácanie, infekcie kože a podkožného tkaniva, brušných orgánov, abscesy, poškodenie čriev alebo močového mechúra. Ak sa po odstránení slepého čreva vyskytnú bolesti v podbrušku, lekár predpíše nesteroidné protizápalové lieky.

Ochorenia, ktoré majú podobné príznaky ako apendicitída

Falošná apendicitída (alebo pseudoapendicitída) je stav sprevádzaný akútnou bolesťou v pravom podbrušku, ktorá nie je spôsobená zápalom slepého čreva. Jednou z príčin falošnej apendicitídy u detí a u dospelých je akútna yersinióza, infekčné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku infekcie tráviaceho traktu bacilonosičom Yersinia enterocolitica.

Pseudoapendicitídu môže spôsobiť aj kampylobakterióza. Kampylobakterióza sa prenáša kontaminovanou vodou, mäsom alebo mliekom zvierat. Medzi ochorenia, ktoré majú podobné príznaky ako zápal slepého čreva patrí:

  • gastroenteritída (zápalové ochorenie žalúdka sprevádzané hnačkou a vracaním);
  • urolitiáza;
  • syndrómom dráždivého čreva;
  • divertikulóza hrubého čreva (vyklenutie častí črevnej sliznice);
  • črevná obštrukcia;
  • infekcia močového mechúra alebo močových ciest;
  • pankreatitída;
  • obličková alebo žlčníková kolika;
  • cholecystitída;
  • enterokolitída;
  • Crohnova choroba;
  • perforovaný dvanástnikový vred.

U žien sa príznaky podobné príznakom apendicitídy môžu vyskytnúť pri mimomaternicovom tehotenstve, endometrióze alebo cystách na vaječníkoch. U detí sa môže okrem zapáleného apendixu vyskytnúť aj bolestivá zapálená lymfatická uzlina (príznak mezenterickej lymfadenitídy) v pravej dolnej časti brucha.

Čo sa neodporúča robiť pri podozrení na zápal slepého čreva?

Pri podozrení na zápal slepého čreva by ste nemali podstupovať samoliečbu (užívať preháňadlá a protizápalové lieky na zmiernenie bolesti). Na diagnostiku a liečbu ochorenia sa špecializuje chirurg.

Prevencia zápalu slepého čreva

Neboli preukázané žiadne overené spôsoby, ako zabrániť zápalu slepého čreva a vyhnúť sa tak jeho chirurgickému odstráneniu. Zápal slepého čreva sa môže vyskytnúť u všetkých vekových kategórií.

Diéta po odstránení slepého čreva

Časový interval po odstránení slepého čreva, počas ktorého nemôžete jesť, určí lekár. V prvých dňoch po odstránení slepého čreva sa odporúča piť iba vodu, slabý čierny čaj a nápoje z nekyslého ovocia. Do jedálnička môžete postupne zaradiť ľahko stráviteľné potraviny s nízkym obsahom tuku a vlákniny. Po odstránení slepého čreva sa odporúča:

  • jesť často malé porcie;
  • v prípade hnačky zvýšiť príjem vody;
  • konzumovať bielkovinové potraviny (mäso, ryby, syr, vajcia);
  • konzumovať polievky, kaše, jogurty, zemiaky;
  • z jedálnička vylúčiť pikantné jedlá, alkohol, kávu, veľmi horúce a studené nápoje a jedlá;
  • obmedziť príjem mlieka, kyslých potravín, sýtených nápojov.

Po odstránení slepého čreva sa namiesto potravín obsahujúcich sacharidy a sladkosti do stravy odporúča zaradiť ovocie (banány) a zeleninu. Diétu je po operácii slepého čreva potrebné dodržiavať dva až šesť týždňov. Diétu predpisuje lekár individuálne s prihliadnutím na kontraindikácie a ťažkosti pacienta.

1

Ryža varená na vode

Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva
Príprava
5 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
25 minút
Kcal na porciu
120
Porcie
2

Ingrediencie

  • ryža — 150 g;
  • voda — 400 ml;
  • soľ — 0.5 lyžičky.
  1. Ryžu nasypeme do hlbokej misy.
  2. Niekoľkokrát ju prepláchneme vodou a dôkladne ju preperieme v rukách (aby ste sa zbavili škrobu).
  3. Ryžu nasypeme do hrnca s nepriľnavým dnom a pridáme soľ.
  4. Zalejeme horúcou vodou.
  5. Varíme na silnom ohni až do zovretia.
  6. Odstránime penu.
  7. Varíme na miernom ohni približne 15 minút.
2

Zeleninové pyré

Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva
Príprava
10 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
40 minút
Kcal na porciu
90
Porcie
4

Ingrediencie

  • zemiaky — 200 g;
  • cuketa — 300 g;
  • mrkva — 150 g;
  • karfiol — 200 g (po odstránení slepého čreva môžete konzumovať karfiol alebo inú zeleninu (ak na ňu nie ste alergický);
  • soľ — 1/2 lyžičky;
  • voda — 1000 ml.
  1. Zeleninu umyjeme pod tečúcou vodou.
  2. Všetku zeleninu očistíme, nakrájame a vložíme do hrnca.
  3. Zeleninu zalejeme vodou a varíme na silnom ohni až do zovretia.
  4. Znížime teplotu na minimum a varíme ešte asi 20 minút.
  5. Uvarenú zeleninu osolíme a ponorným mixérom ju rozmixujeme.
3

Kyseľ (nápoj z nekyslého ovocia)

Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva
Príprava
5 minút
Varenie
25 minút
Celkový čas
30 minút
Kcal na porciu
50
Porcie
4

Ingrediencie

  • nekyslé bobuľové ovocie (napr. maliny alebo jablká) — 250 g;
  • cukor — 50 g;
  • škrob — 2 PL;
  • voda — 1000 ml.
  1. 750 ml vody privedieme do varu.
  2. Umyté ovocie nasypeme do vody a pridáme cukor.
  3. Varíme 15 minút na miernom ohni.
  4. Zmes precedíme cez jemné sito, aby sme odstránili dužinu.
  5. Škrob rozpustíme v 250 ml studenej vody, dôkladne rozmiešame a za stáleho miešania prilievame do ovocnej šťavy.
  6. Zmes varíme až kým nezhustne, pričom dbáme na to, aby nevznikli hrudky.
  7. Pred podávaním musí byť nápoj vychladnutý.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako často sa môže vyskytnúť zápal slepého čreva?

Po úplnom odstránení zápalu slepého čreva ochorenie nerecidivuje. Opakovaný výskyt zápalu slepého čreva vzniká po konzervatívnej (neoperačnej) liečbe alebo ak sa pri operácii ponechal dlhý výbežok.

2. Ako odlíšiť zápal slepého čreva od črevnej infekcie?

Pri zápale slepého čreva sa vyskytujú silné bolesti v pravom podbrušku, nevoľnosť a vracanie. Na rozdiel od črevných infekcií, bolesť pri zápale slepého čreva neustupuje ani po niekoľkých hodinách. Bolesť, pochádzajúcu zo zapáleného slepého čreva, je možné určiť na základe charakteru hnačky (pri zápale slepého čreva sprevádzanom hnačkou je množstvo tekutej stolice menšie ako pri črevných infekciách).

3. Ako sa prejavuje zápal slepého čreva?

Okrem bolesti brucha sa pri zapálenom slepom čreve môže vyskytnúť aj zvýšená plynatosť, vracanie, nevoľnosť a poruchy trávenia. Bolesť sa pri zapálenom slepom čreve môže zvýšiť pri kašli, chôdzi, tlačení alebo uvoľnení tlaku na bruchu.

4. Kedy je pri zápale slepého čreva potrebné volať záchranku?

Zápal slepého čreva u detí a dospelých sa považuje za urgentnú situáciu. Záchranku je potrebné zavolať pri narastajúcej bolesti brucha (najmä v pravom podbrušku), nevoľnosti a horúčke.

5. Je prasknutie slepého čreva život ohrozujúce?

Neliečená peritonitída spôsobená prasknutím slepého čreva zvyšuje riziko preniknutia baktérií do krvného obehu (sepsa), rozšírenia infekcie do celého organizmu až smrti. Pravdepodobnosť úmrtia na zápal slepého čreva sa zvyšuje pri perforovanej forme zápalu slepého čreva.

6. Ako sa prejavuje prasknutie slepého čreva?

Prasknutý apendix môže spôsobiť infekciu brucha (peritonitídu). Medzi príznaky prasknutého slepého čreva patrí nadúvanie, silná, neustála bolesť brucha, horúčka, zvýšená srdcová frekvencia a dýchavičnosť.

7. Ako dlho pretrváva bolesť pri zápale slepého čreva?

Bolesť pri zápale slepého čreva môže trvať až niekoľko desiatok hodín. Ak bolesť pretrváva viac ako šesť hodín, vyhľadajte lekársku pomoc, v opačnom prípade môže dôjsť ku komplikáciám (prasknutie slepého čreva a zápal pobrušnice).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, príčiny a liečba zápalu slepého čreva
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Patrik pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho zvyčajne trvá hojenie vnútorných stehov po odstránení slepého čreva?
Odpovedať
Dobrý deň. Stehy sa rozpustia v priebehu niekoľkých týždňov. Niekedy sa doba hojenia predĺži na niekoľko mesiacov (v závislosti od individuálnych vlastností organizmu).
Kristína pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho by som po odstránení slepého čreva nemal chodiť do školy?
Odpovedať
Dobrý deň. Doba rekonvalesvecie po odstránení slepého čreva je v priemere asi dva týždne. Toto obdobie sa môže predĺžiť v prípade, že organizmus potrebuje viac času na zotavenie sa po zápale slepého čreva.
Matilda pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho môže žiť človek s prasknutým slepým črevom?
Odpovedať
Dobrý deň. Dĺžka života pri prasknutom slepom čreve závisí od mnohých faktorov. V prípade prasknutia apendixu, ktoré vyvolalo generalizovanú peritonitídu, dosahuje riziko úmrtia 43 %.
Katarzyna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem si nechať odstrániť zapálené slepé črevo, aj keď nemám ťažkosti?
Odpovedať
Dobrý deň. Odstránenie zapáleného apendixu, ktorý nijakým spôsobom neohrozuje zdravie, je nebezpečné (poškodenie tkaniva a vedľajšie účinky). Pri absencii príznakov zápalu slepého čreva sa chirurgický zákrok neodporúča.
Nataliia pred 5 mesiacmi
Dobrý večer. Kedy môžem piť alkohol po odstránení slepého čreva?
Odpovedať
Dobrý deň. Alkohol sa neodporúča piť šesť týždňov po operácii. Rady týkajúce sa stravy a životného štýlu po odstránení slepého čreva vám poskytne váš lekár.
Marek pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Aké lieky mi pomôžu od bolesti pri zápale slepého čreva?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Marek Marek pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Pri zápale slepého čreva sa neodporúča užívať analgetiká, z dôvodu zvýšeného rizika výskytu nepresností pri následnom vyšetrení. V prípade bolesti, ktorá je charakteristická pre zápal slepého čreva, by ste mali okamžite vyhľadať lekára.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.