Logo
0800200000

Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby

Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby
Čítať 7 minút | Vytvorené: 25 júl 2023 | aktualizované: 23 apríl 2024 | 7873 7873
Crohnova choroba sa môže objaviť v akomkoľvek veku, ale diagnostikuje sa najmä u žien a mužov vo veku 20-30 rokov, v priemere postihuje 1 zo 100 ľudí na svete.

Štúdie ukazujú, že 1,5 % až 28 % ľudí s Crohnovou chorobou majú k nej genetickú predispozíciu.

Čo je Crohnova choroba?

Crohnova choroba je zápalové ochorenie čriev, ktoré spôsobuje opuch tkaniva v tráviacom trakte (zvyčajne tenké a hrubé črevo). Typy Crohnovej choroby:

  • ileitída. Edém sa vyskytuje v ileu (spodná časť tenkého čreva);
  • ileokolitída. Zápal sa vyvíja v ileu alebo hrubom čreve;
  • gastroduodenálna (gastroduodenálna) forma. Podráždenie je lokalizované v žalúdku a hornej časti tenkého čreva (duodenum);
  • jejunoileitída. Ohniská zápalu sa vyvíjajú v hornej polovici tenkého čreva (jejunum).

V niektorých prípadoch choroba postihuje iba hrubé črevo. Crohnova choroba nie je nákazlivá a neprenáša sa z človeka na človeka. Pri podozrení na zápal čreva je potrebná konzultácia s gastroenterológom.

Príčiny Crohnovej choroby

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Presná príčina Crohnovej choroby nie je známa, ale vedci sa domnievajú, že dôležitú úlohu vo vývoji patológie zohráva porucha imunitného systému, v dôsledku ktorej imunitné bunky napádajú na tráviaci trakt. Rizikové faktory pre Crohnovu chorobu:

  • genetická predispozícia;
  • črevná dysbióza;
  • fajčenie;
  • bakteriálne infekcie (mykobakterióza a Escherichia coli);
  • znečistenie ovzdušia.

Ľudia, ktorí nekontrolovane berú antibiotiká, antikoncepčné tabletky a nesteroidné protizápalové lieky, sú vystavení riziku vzniku ochorenia. Pravdepodobnosť Crohnovej choroby sa zvyšuje s diétami s vysokým obsahom tuku.

Ako vyzerá Crohnova choroba?

Crohnova choroba v ústach sa prejavuje ulceratívnymi léziami, ktoré spôsobujú nepohodlie a bolesť pri prehĺtaní. Počas ochorenia sa na koži môžu objaviť vyrážky a erózie, ktoré sú lokalizované v oblasti brucha a dolných končatín. U ľudí s Crohnovou chorobou sa môže zapáliť aj sliznica (konjunktivitída) a dúhovka (iritída). Ako vyzerá Crohnova choroba, môžete vidieť na fotografii.

Aké sú príznaky Crohnovej choroby?

Príznaky sa môžu líšiť v závislosti od miesta a stupňa poškodenia. Crohnova choroba sa zvyčajne prejavuje bolesťami a kŕčmi v pravej dolnej časti brucha, ktoré sa zhoršujú bezprostredne po jedle.

Príznaky Crohnovej choroby

Príznaky Crohnovej choroby

Príznaky Crohnovej choroby:

V prípade progresie patológie, zápalu pečene alebo žlčových ciest sa vyvinú obličkové kamene. U detí môže Crohnova choroba spôsobiť oneskorený rast a sexuálny vývoj.

Príznaky Crohnovej choroby u dospelých v prípade zápalu hrubého čreva môžu zahŕňať časté a naliehavé nutkanie na stolicu, v prípade poškodenia pažeráka, žalúdka a dvanástnika - nevoľnosť a vracanie. V prípade rozvoja perianálnej formy Crohnovej choroby je postihnutá oblasť konečníka, objavujú sa análne trhliny, fistuly konečníka, kožné bradavice okolo konečníka a abscesy. Zápcha pri Crohnovej chorobe vzniká v dôsledku zápalu, zhoršenej pohyblivosti a zúženia čreva.

Extraintestinálne prejavy Crohnovej choroby môžu zahŕňať vredy v ústach, opuchnuté pery a červené škvrny v kútikoch úst. Jazyk pri Crohnovej chorobe môže byť pokrytý malými vredmi, ktoré spôsobujú bolesť, pálenie a nepohodlie pri jedení, pití a čistení zubov. Pri Crohnovej chorobe sa objavuje červená vyrážka, opuch a citlivosť kože počas palpácie, hrbole pod kožou (najmä v oblasti dolných končatín).

Ako diagnostikovať Crohnovu chorobu?

Pred začatím liečby gastroenterológ zbiera anamnézu a analyzuje ťažkosti pacienta (dozvie sa o čase nástupu príznakov, ich intenzite a charaktere). Diagnostika Crohnovej choroby môže zahŕňať:

  • palpácia brucha. Umožňuje identifikovať lokalizáciu bolesti na predbežné určenie typu patológie;
  • kolonoskopia. Ide o vyšetrenie hrubého čreva pomocou endoskopu, ohybnej trubice so svetlom a kamerou na konci. Pomáha odhaliť granulómy (nahromadenie zápalových buniek);
  • počítačová tomografia. Pri Crohnovej chorobe sa CT používa na posúdenie stavu tkanív tenkého a hrubého čreva, ako aj iných častí tráviaceho traktu (napríklad pažeráka);
  • röntgen. Pri Crohnovej chorobe sa pomocou röntgenového žiarenia zisťujú vredy, deformácie, priehlbiny na stenách čriev, zápaly a zúženia čreva, ako aj posúdenie stavu priľahlých orgánov (napríklad žalúdka alebo močového mechúra);
  • kapsulová endoskopia. Ide o to, že pacient prehltne malú kapsulu s kamerou, ktorá nasníma všetky časti čreva a pošle ich do záznamového zariadenia (pripojeného na pás). Kamera sa pri defekácii z tela nezávisle vyberie. Výskum sa nerobí v prípade podozrenia na upchatie (obštrukciu) alebo zúženie čreva.

V prípade Crohnovej choroby môže lekár počas endoskopie vykonať biopsiu (na vyšetrenie odobrať malú oblasť postihnutého tkaniva). Biopsia čreva umožňuje posúdiť stupeň zápalu a vylúčiť iné patológie (infekcie alebo onkológie).

Spôsoby liečby Crohnovej choroby

Crohnovu chorobu nie je možné vyliečiť, pretože je autoimunitnej povahy, priebeh terapie je zameraný na zmiernenie zápalu a zmiernenie symptómov, prevenciu komplikácií a dosiahnutie dlhodobej remisie. Tak isto nie je možné vyliečiť Crohnovu chorobu ľudovými prostriedkami, bylinné tinktúry, naopak, môžu zvýšiť riziko následkov a progresie patológie. Liečba Crohnovej choroby môže zahŕňať:

  • protizápalové lieky (kortikosteroidy). Služia na zmiernenie zápalu v črevách, zvyčajne sa používajú krátkodobo (približne 3 až 4 mesiace);
  • supresory imunitného systému. Zamerané na potlačenie imunitnej odpovede tela a blokovanie látok, ktoré spôsobujú zápal;
  • bio prípravky. Používajú sa na narušenie „väzby“ buniek imunitného systému a črevnej sliznice;
  • antibakteriálne liečivá. Antibiotiká znižujú počet patogénnych baktérií a sekrétov z fistúl a abscesov (ak sa vyvinú).

Na zmiernenie príznakov môže lekár predpísať aj lieky proti hnačke a lieky proti bolesti. Vitamíny pre Crohnovu chorobu sú potrebné, ak telo neabsorbuje dostatočné množstvo užitočných látok. V prípade tohto ochorenia môžu byť predpísané vitamíny B12, D, kyselina listová a železo.

V prípade ťažkej formy Crohnovej choroby môže pacient potrebovať operáciu. Chirurg odstráni poškodenú časť tráviaceho traktu a potom obnoví zdravé časti čreva.

Tehotenstvo s Crohnovou chorobou nie je kontraindikované. Počas obdobia exacerbácií môže plodnosť (schopnosť otehotnieť) klesnúť, ale počas remisie sa normalizuje. Počas tehotenstva môžu byť niektoré lieky škodlivé, preto pri plánovaní dieťaťa je potrebné prediskutovať s lekárom úpravu priebehu liečby.

Aké sú komplikácie Crohnovej choroby?

V prípade predčasnej alebo nesprávnej liečby sa môžu vyvinúť následky. Možné komplikácie Crohnovej choroby:

  • análna fistula (fistula);
  • striktúra (zúženie) čreva;
  • perforácia (prasknutie) čreva;
  • opuch a bolesť kĺbov horných a dolných končatín;
  • slabosť a krehkosť kostí;
  • episkleritída (zápal skléry oka);
  • kamene v obličkách a žlčníku;
  • vytváranie trombov (krvných zrazenín);
  • porušenie krvného obehu;
  • telogénna alopécia (vypadávanie vlasov).

Progresia Crohnovej choroby tenkého čreva môže viesť aj k kožným léziám a rozvoju začervenania kože, ktorá sa prejavuje bolestivými červenými alebo ružovými škvrnami s priemerom asi 15 mm. Na dolných končatinách sa môže objaviť gangrenózna pyodermia sprevádzaná malými pľuzgiermi a pustulami, ktoré sa zmenia na hlboké vredy. Pri Crohnovej chorobe sa môže vyvinúť anémia (chudokrvnosť), ktorá vzniká v dôsledku nedostatku železa.

Povolené produkty pri Crohnovej chorobe

Diéta pri Crohnovej chorobe je predpísaná gastroenterológom a môže sa líšiť v závislosti od lokalizácie patológie (tenké alebo hrubé črevo).

Povolené produkty pri Crohnovej chorobe

Skupina produktov

Príklady produktov

Zelenina

Mrkva, tekvica, zemiaky, špenát, brokolica, cuketa, sladká paprika a uhorky

Ovocie

Banány, jablká bez šupky a mäkké ovocie (broskyne, marhule a hrušky)

Obilniny

Ryža, pohánka, quinoa, ovsené a kukuričné ​​vločky

Bielkoviny

Kuracie mäso bez kože, morka, ryby (losos, treska a tuniak) a vajcia

Mliečne výrobky

Nízkotučné mlieko a bezlaktózový jogurt, kyslomliečny syr, mäkký syr, kozie mlieko a syr

Tuky

Olivový a kokosový olej, avokádo, orechy, ľanové a chia semienka

Hotové produkty

Bezlepkový chlieb, zemiakové lupienky bez korenia, ryžové vločky bez cukru a bezlaktózové výrobky

Tekutiny

Voda, zelený čaj, brusnicový džus a čerstvo vylisované šťavy (bez vlákniny)

Iné produkty

Med, sladidlá (napríklad stévia) a koreniny (bez papriky, pálivého a pikantného korenia)

Pri varení je dôležité vyhnúť sa vyprážaniu a fritéze. Všetky produkty musia byť varené, dusené alebo pripravené na pare, až kým nebudú mäkké.

Počas remisie je možné stravu rozšíriť pomocou zdravých tukov (avokádo, orechy alebo semienka), nízkotučných mliečnych výrobkov a probiotík. Počas rozšírenia stravy je dôležité poradiť sa s gastroenterológom a pozorovať reakciu tela na nové produkty.

Diéta pri Crohnovej chorobe

Na vyliečenie čreva môže lekár odporučiť abstinenciu od jedla a pitia. Na získanie živín môže byť pacientovi ponúknutá intravenózna výživa alebo podávacia sonda.

Pri Crohnovej chorobe je predpísaná diéta s malým množstvom vlákniny na zníženie počtu vyprázdňovania. Hlavné pravidlá výživy pri Crohnovej chorobe:

  • vyniechanie produktov, ktoré dráždia črevá. Je dôležité vylúčiť zo stravy pikantné korenie, mastné jedlo, kofeín a alkohol;
  • postupné zavádzanie nových produktov. V prípade remisie môžete zaviesť jeden nový produkt naraz;
  • nízkotučná strava s vysokým obsahom bielkovín. Odporúča sa jesť potraviny bohaté na bielkoviny (nachádzajú sa v rybách, hydine bez kože, vajciach a tofu);
  • malé a časté porcie jedál. Namiesto troch veľkých jedál by ste si mali dať prednosť malým porciám počas dňa (napríklad 5 až 6 jedál).

Pravidelný pitný režim je dôležitý pre udržanie hydratácie a normálneho fungovania organizmu. Odporúča sa používať vodu, nízkotučné polievky, prírodné šťavy.

Recepty strav pri Crohnovej chorobe

V období exacerbácie je výživa predpísaná výlučne gastroenterológom, aby sa zabránilo šíreniu a posilneniu zápalového procesu. Nasledujúce recepty sa môžu použiť počas remisie, ak dostanete povolenie lekára na rozšírenie stravy.

1

Omeleta so zeleninou

Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
15 minút
Kcal na porciu
250
Porcie
1

Ingrediencie

  • vajcia - 2 ks;
  • akákoľvek zelenina - 50 g;
  • syr mozzarella - 20 g;
  • soľ a korenie - podľa chuti;
  • olivový olej - 1 čajová lyžička.
  1. Dôkladne umyte a jemne nakrájajte zeleninu.
  2. V miske rozšľahajte vajíčka vidličkou, pridajte zeleninu a dôkladne premiešajte. Soľ a korenie pridajte podľa chuti.
  3. Olivový olej zohrejte na panvici na strednom ohni.
  4. Na panvicu dajte vajíčkovo-zeleninovú zmes a rovnomerne rozotrite.
  5. Navrch posypte strúhaný syr.
  6. Varte omeletu, kým vajcia nestuhnú a syr sa neroztopí, asi 3-4 minúty.
  7. Podávajte horúce. Ako prílohu môžete pridať čerstvé bylinky alebo nízkotučný jogurt, ak sú dobre znášané organizmom.
2

Zelenina s kuracím mäsom na pare

Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
30 minút
Kcal na porciu
260
Porcie
1

Ingrediencie

  • kuracie prsia - 1 ks;
  • mrkva - ½ ks;
  • cuketa - ½ ks;
  • brokolica - 100 g;
  • soľ a jemné korenie - podľa chuti.
  1. Kuracie prsia zbavte kože a nakrájajte na kocky.
  2. Jemne nakrájajte zeleninu na kocky alebo polkrúžky.
  3. Parák pripravte tak, že spodnú nádobu naplnte vodou a zohrejte.
  4. Kuracie mäso osoľte a okoreňte podľa chuti.
  5. Kuracie kúsky položte na hornú úroveň parného hrnca a zatvorte veko.
  6. Zeleninu položte na spodnú úroveň parného hrnca a zatvorte veko.
  7. Zeleninu a kuracie mäso varte do mäkka, asi 15-20 minút, kým úplne nezmäknú.
3

Mrkvová krémová polievka

Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby
Príprava
10 minút
Varenie
25 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
340
Porcie
2

Ingrediencie

  • mrkva - 2 ks;
  • zemiaky - 1 ks;
  • cibuľa - ½ ks;
  • kurací alebo zeleninový vývar - 2 šálky;
  • odstredené mlieko - ¼ šálky;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • soľ a korenie - podľa chuti.
  1. Zeleninu umyte pod tečúcou vodou a očistite.
  2. Mrkvu, zemiaky a cibuľu nakrájajte nadrobno.
  3. V strednom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni.
  4. Pridajte cibuľu a smažte, kým nebude priehľadná.
  5. Pridajte mrkvu a zemiaky a pár minút ich duste, kým zelenina trochu nezmäkne.
  6. Zalejte zeleninovým alebo slepačím vývarom a priveďte do varu.
  7. Znížte oheň a varte polievku na strednom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarí (asi 15-20 minút).
  8. Polievku rozmixujte.
  9. Ak chcete, pridajte odtučnené mlieko pre krémovejšiu chuť a textúru.
  10. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo dochádza k strate hmotnosti v dôsledku Crohnovej choroby?

Príčinou úbytku hmotnosti v dôsledku Crohnovej choroby môže byť znížená chuť do jedla, zhoršené trávenie a vstrebávanie živín alebo časté hnačky (vedú k strate tekutín a elektrolytov, rýchlemu prechodu potravy tráviacim traktom). Zápal spojený s Crohnovou chorobou môže zvýšiť celkový metabolický proces, zvýšiť výdaj energie a viesť k strate hmotnosti.

2. Aká je stolica pri Crohnovej chorobe?

Výkaly pri Crohnovej chorobe môžu byť tekuté a vodnaté, môžu obsahovať nečistoty hlienu alebo krvi a môžu obsahovať nestrávené zvyšky potravy. Zápal a poruchy trávenia môžu ovplyvniť zápach výkalov, kvôli čomu sú štiplavejšie.

3. Je pri Crohnovej chorobe zakázaná káva?

Kávu pri Crohnovej chorobe sa odporúča obmedziť alebo úplne vylúčiť (počas exacerbácií). Obsahuje kofeín, ktorý je stimulant a môže zvýšiť činnosť čriev, čo spôsobuje častejšie kontrakcie a zvýšenú peristaltiku. U niektorých ľudí môže viesť k zvýšenej bolesti brucha, hnačke alebo podráždeniu čriev.

4. Prečo bolia kĺby pri Crohnovej chorobe?

Bolesť kĺbov spôsobená Crohnovou chorobou je spojená s artritídou, ktorá sa vyvíja ako komplikácia zápalového ochorenia čriev. Opuchy, bolesti a obmedzená pohyblivosť v kĺboch ​​vznikajú v dôsledku chronického zápalu v tele, autoimunitnej reakcie alebo ako vedľajšia reakcia na lieky.

5. Aké testy by sa mali vykonať na Crohnovu chorobu?

Na stanovenie diagnózy a určenie príčiny patológie lekár predpisuje testy krvi, stolice a moču. Testy na Crohnovu chorobu môžu zahŕňať:

  • krvný test. Používa sa na kontrolu anémie (nedostatok červených krviniek), prítomnosti bakteriálnej alebo vírusovej infekcie, stupňa zápalu a funkcie pečene;
  • vyšetrenie stolice. Nevyhnutné na detekciu skrytej krvi vo výkaloch a patogénnych mikroorganizmoch (baktérie alebo parazity);
  • všeobecná analýza moču. Pomáha posúdiť funkciu obličiek (môže byť narušená pri Crohnovej chorobe).

Kalprotektín sa zvyšuje pri Crohnovej chorobe, pretože je markerom zápalového procesu v čreve. Analýza sa môže použiť na stanovenie diagnózy a sledovania účinnosti liečby.

6. Crohnova choroba je rakovina?

Crohnova choroba nie je rakovina, ale ochorenie, ktoré patrí medzi chronické zápalové ochorenia čriev. Táto choroba môže spôsobiť komplikácie (napríklad tvorbu fistúl, abscesov alebo zúženie čreva), avšak vo väčšine prípadov nevedie k rozvoju rakoviny.

7. Aký je rozdiel medzi ulceróznou kolitídou a Crohnovou chorobou?

Ulcerózna kolitída je tiež zápalové ochorenie čriev. Rozdiely medzi ulceróznou kolitídou a Crohnovou chorobou:

  • lokalizácia. Ulcerózna kolitída zvyčajne postihuje iba hrubé črevo a konečník, Crohnova choroba môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu (od úst po konečník);
  • hĺbka poškodenia. Pri ulceróznej kolitíde sa zápal obmedzuje na hlienovú vrstvu hrubého čreva, pri Crohnovej chorobe môže preniknúť hlbšie, pričom postihne všetky vrstvy črevnej steny;
  • povaha zápalu. Pri ulceróznej kolitíde sa zápal zvyčajne šíri rovnomerne a nepretržite a pri Crohnovej chorobe môže byť nerovný, pričom medzi postihnutými oblasťami sú oblasti zdravého tkaniva.

Ulcerózna kolitída môže postihnúť konečník, čo vedie k proktitíde alebo zápalu konečníka a hrubého čreva (proktosigmoiditída). Crohnova choroba postihuje aj konečník, ale môže spôsobiť fistuly, análne trhliny alebo abscesy.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Crohnova choroba: príčiny, symptómy a metódy liečby
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Súvisiace články:

Komentáre

Vasylyna pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ktorá časť tela je postihnutá Crohnovou chorobou? Len črevá? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň. Crohnova choroba postihuje tráviaci trakt, vrátane rôznych častí čreva, ako je tenké (ileum) a hrubé črevo (črevo a konečník). Táto choroba môže postihnúť kožu, oči, kĺby, pečeň a obličky.
Martina pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Včera mi diagnostikovali Crohnovu chorobu. Teraz mám silné bolesti žalúdka, hnačky a vysoké horúčky. Povedzte mi, ako dosiahnuť remisiu Crohnovej choroby?
Odpovedať
Dobrý deň. Vstup do remisie pri Crohnovej chorobe je možné dosiahnuť komplexným prístupom, ktorý zahŕňa medikamentóznu liečbu, zmenu životného štýlu a stravovania. Dôležité je tiež dodržiavať pitný režim, aby nedošlo k dehydratácii.
Soňa pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môže sa piť mlieko pri Crohnovej chorobe? Ak áno, ktoré? Ako ovplyvňujú mliečne výrobky stav čriev pri tejto chorobe?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Soňa Soňa pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Reakcia na mlieko pri Crohnovej chorobe môže byť individuálna: mliečne výrobky môžu byť dobre znášané alebo kontraindikované (napr. pri nedostatku laktázy). Niektorým pacientom s Crohnovou chorobou sa uľavuje pri konzumácii nepasterizovaných mliečnych výrobkov (ako je kefír alebo jogurt). Obsahujú prospešné baktérie, ktoré môžu podporovať zdravie čriev.
Silvia pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môj syn má 22 rokov a pred mesiacom mu diagnostikovali Crohnovu chorobu. Používa všetky lieky a dodržiava všetky odporúčania lekára. Máme však nasledujúcu otázku: ktoré ovocia sú dovolené pri Crohnovej chorobe? Lebo o ovocí lekár nám nič nepovedal.
Odpovedať
Dobrý deň. Pri Crohnovej chorobe môžete jesť banány, jablká, kivi alebo mäkké bobuľové ovocie (maliny a jahody). Ovocie môže byť vo forme pyré alebo smoothies. Pri výbere ovocia sa odporúča začať s malými porciami a pozorne sledovať reakciu tela.
Anton pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môjmu starému otcovi diagnostikovali Crohnovu chorobu a teraz úplne meníme jeho životný štýl a stravovanie. Tiež ho žiadame, aby prestal fajčiť, ale je si istý, že z toho nebude žiadna veľká škoda. Povedzte mi, prečo sa nesmie fajčiť pri Crohnovej chorobe?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Anton Anton pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Fajčenie má negatívny vplyv na imunitný systém organizmu, navyše potláča imunitné funkcie. Tabak môže spôsobiť podráždenie a zvýšiť zápal v tráviacom trakte, spomaliť proces hojenia tkanív.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.