Štúdie ukazujú, že 1,5 % až 28 % ľudí s Crohnovou chorobou majú k nej genetickú predispozíciu.
Čo je Crohnova choroba?
Crohnova choroba je zápalové ochorenie čriev, ktoré spôsobuje opuch tkaniva v tráviacom trakte (zvyčajne tenké a hrubé črevo). Typy Crohnovej choroby:
- ileitída. Edém sa vyskytuje v ileu (spodná časť tenkého čreva);
- ileokolitída. Zápal sa vyvíja v ileu alebo hrubom čreve;
- gastroduodenálna (gastroduodenálna) forma. Podráždenie je lokalizované v žalúdku a hornej časti tenkého čreva (duodenum);
- jejunoileitída. Ohniská zápalu sa vyvíjajú v hornej polovici tenkého čreva (jejunum).
V niektorých prípadoch choroba postihuje iba hrubé črevo. Crohnova choroba nie je nákazlivá a neprenáša sa z človeka na človeka. Pri podozrení na zápal čreva je potrebná konzultácia s gastroenterológom.
Príčiny Crohnovej choroby
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v DoktorPRO? Spýtajte sa!
Presná príčina Crohnovej choroby nie je známa, ale vedci sa domnievajú, že dôležitú úlohu vo vývoji patológie zohráva porucha imunitného systému, v dôsledku ktorej imunitné bunky napádajú na tráviaci trakt. Rizikové faktory pre Crohnovu chorobu:
- genetická predispozícia;
- črevná dysbióza;
- fajčenie;
- bakteriálne infekcie (mykobakterióza a Escherichia coli);
- znečistenie ovzdušia.
Ľudia, ktorí nekontrolovane berú antibiotiká, antikoncepčné tabletky a nesteroidné protizápalové lieky, sú vystavení riziku vzniku ochorenia. Pravdepodobnosť Crohnovej choroby sa zvyšuje s diétami s vysokým obsahom tuku.
Ako vyzerá Crohnova choroba?
Crohnova choroba v ústach sa prejavuje ulceratívnymi léziami, ktoré spôsobujú nepohodlie a bolesť pri prehĺtaní. Počas ochorenia sa na koži môžu objaviť vyrážky a erózie, ktoré sú lokalizované v oblasti brucha a dolných končatín. U ľudí s Crohnovou chorobou sa môže zapáliť aj sliznica (konjunktivitída) a dúhovka (iritída). Ako vyzerá Crohnova choroba, môžete vidieť na fotografii.
Aké sú príznaky Crohnovej choroby?
Príznaky sa môžu líšiť v závislosti od miesta a stupňa poškodenia. Crohnova choroba sa zvyčajne prejavuje bolesťami a kŕčmi v pravej dolnej časti brucha, ktoré sa zhoršujú bezprostredne po jedle.
Príznaky Crohnovej choroby
Príznaky Crohnovej choroby:
- chronická hnačka;
- zvýšená teplota;
- neustála únava;
- nečistoty krvi alebo hlienu vo výkaloch;
- znížená chuť do jedla a strata hmotnosti;
- bolesť a pálenie v análnom otvore ;
- výtok z konečníka;
- pocit neúplného vyprázdnenia čreva (vrátane po defekácii);
- zápal kože a kĺbov;
- začervenanie a podráždenie očí.
V prípade progresie patológie, zápalu pečene alebo žlčových ciest sa vyvinú obličkové kamene. U detí môže Crohnova choroba spôsobiť oneskorený rast a sexuálny vývoj.
Príznaky Crohnovej choroby u dospelých v prípade zápalu hrubého čreva môžu zahŕňať časté a naliehavé nutkanie na stolicu, v prípade poškodenia pažeráka, žalúdka a dvanástnika - nevoľnosť a vracanie. V prípade rozvoja perianálnej formy Crohnovej choroby je postihnutá oblasť konečníka, objavujú sa análne trhliny, fistuly konečníka, kožné bradavice okolo konečníka a abscesy. Zápcha pri Crohnovej chorobe vzniká v dôsledku zápalu, zhoršenej pohyblivosti a zúženia čreva.
Extraintestinálne prejavy Crohnovej choroby môžu zahŕňať vredy v ústach, opuchnuté pery a červené škvrny v kútikoch úst. Jazyk pri Crohnovej chorobe môže byť pokrytý malými vredmi, ktoré spôsobujú bolesť, pálenie a nepohodlie pri jedení, pití a čistení zubov. Pri Crohnovej chorobe sa objavuje červená vyrážka, opuch a citlivosť kože počas palpácie, hrbole pod kožou (najmä v oblasti dolných končatín).
Ako diagnostikovať Crohnovu chorobu?
Pred začatím liečby gastroenterológ zbiera anamnézu a analyzuje ťažkosti pacienta (dozvie sa o čase nástupu príznakov, ich intenzite a charaktere). Diagnostika Crohnovej choroby môže zahŕňať:
- palpácia brucha. Umožňuje identifikovať lokalizáciu bolesti na predbežné určenie typu patológie;
- kolonoskopia. Ide o vyšetrenie hrubého čreva pomocou endoskopu, ohybnej trubice so svetlom a kamerou na konci. Pomáha odhaliť granulómy (nahromadenie zápalových buniek);
- počítačová tomografia. Pri Crohnovej chorobe sa CT používa na posúdenie stavu tkanív tenkého a hrubého čreva, ako aj iných častí tráviaceho traktu (napríklad pažeráka);
- röntgen. Pri Crohnovej chorobe sa pomocou röntgenového žiarenia zisťujú vredy, deformácie, priehlbiny na stenách čriev, zápaly a zúženia čreva, ako aj posúdenie stavu priľahlých orgánov (napríklad žalúdka alebo močového mechúra);
- kapsulová endoskopia. Ide o to, že pacient prehltne malú kapsulu s kamerou, ktorá nasníma všetky časti čreva a pošle ich do záznamového zariadenia (pripojeného na pás). Kamera sa pri defekácii z tela nezávisle vyberie. Výskum sa nerobí v prípade podozrenia na upchatie (obštrukciu) alebo zúženie čreva.
V prípade Crohnovej choroby môže lekár počas endoskopie vykonať biopsiu (na vyšetrenie odobrať malú oblasť postihnutého tkaniva). Biopsia čreva umožňuje posúdiť stupeň zápalu a vylúčiť iné patológie (infekcie alebo onkológie).
Spôsoby liečby Crohnovej choroby
Crohnovu chorobu nie je možné vyliečiť, pretože je autoimunitnej povahy, priebeh terapie je zameraný na zmiernenie zápalu a zmiernenie symptómov, prevenciu komplikácií a dosiahnutie dlhodobej remisie. Tak isto nie je možné vyliečiť Crohnovu chorobu ľudovými prostriedkami, bylinné tinktúry, naopak, môžu zvýšiť riziko následkov a progresie patológie. Liečba Crohnovej choroby môže zahŕňať:
- protizápalové lieky (kortikosteroidy). Služia na zmiernenie zápalu v črevách, zvyčajne sa používajú krátkodobo (približne 3 až 4 mesiace);
- supresory imunitného systému. Zamerané na potlačenie imunitnej odpovede tela a blokovanie látok, ktoré spôsobujú zápal;
- bio prípravky. Používajú sa na narušenie „väzby“ buniek imunitného systému a črevnej sliznice;
- antibakteriálne liečivá. Antibiotiká znižujú počet patogénnych baktérií a sekrétov z fistúl a abscesov (ak sa vyvinú).
Na zmiernenie príznakov môže lekár predpísať aj lieky proti hnačke a lieky proti bolesti. Vitamíny pre Crohnovu chorobu sú potrebné, ak telo neabsorbuje dostatočné množstvo užitočných látok. V prípade tohto ochorenia môžu byť predpísané vitamíny B12, D, kyselina listová a železo.
V prípade ťažkej formy Crohnovej choroby môže pacient potrebovať operáciu. Chirurg odstráni poškodenú časť tráviaceho traktu a potom obnoví zdravé časti čreva.
Tehotenstvo s Crohnovou chorobou nie je kontraindikované. Počas obdobia exacerbácií môže plodnosť (schopnosť otehotnieť) klesnúť, ale počas remisie sa normalizuje. Počas tehotenstva môžu byť niektoré lieky škodlivé, preto pri plánovaní dieťaťa je potrebné prediskutovať s lekárom úpravu priebehu liečby.
Aké sú komplikácie Crohnovej choroby?
V prípade predčasnej alebo nesprávnej liečby sa môžu vyvinúť následky. Možné komplikácie Crohnovej choroby:
- análna fistula (fistula);
- striktúra (zúženie) čreva;
- perforácia (prasknutie) čreva;
- opuch a bolesť kĺbov horných a dolných končatín;
- slabosť a krehkosť kostí;
- episkleritída (zápal skléry oka);
- kamene v obličkách a žlčníku;
- vytváranie trombov (krvných zrazenín);
- porušenie krvného obehu;
- telogénna alopécia (vypadávanie vlasov).
Progresia Crohnovej choroby tenkého čreva môže viesť aj k kožným léziám a rozvoju začervenania kože, ktorá sa prejavuje bolestivými červenými alebo ružovými škvrnami s priemerom asi 15 mm. Na dolných končatinách sa môže objaviť gangrenózna pyodermia sprevádzaná malými pľuzgiermi a pustulami, ktoré sa zmenia na hlboké vredy. Pri Crohnovej chorobe sa môže vyvinúť anémia (chudokrvnosť), ktorá vzniká v dôsledku nedostatku železa.
Povolené produkty pri Crohnovej chorobe
Diéta pri Crohnovej chorobe je predpísaná gastroenterológom a môže sa líšiť v závislosti od lokalizácie patológie (tenké alebo hrubé črevo).
Povolené produkty pri Crohnovej chorobe | |
Skupina produktov | Príklady produktov |
Zelenina | Mrkva, tekvica, zemiaky, špenát, brokolica, cuketa, sladká paprika a uhorky |
Ovocie | Banány, jablká bez šupky a mäkké ovocie (broskyne, marhule a hrušky) |
Obilniny | Ryža, pohánka, quinoa, ovsené a kukuričné vločky |
Bielkoviny | Kuracie mäso bez kože, morka, ryby (losos, treska a tuniak) a vajcia |
Mliečne výrobky | Nízkotučné mlieko a bezlaktózový jogurt, kyslomliečny syr, mäkký syr, kozie mlieko a syr |
Tuky | Olivový a kokosový olej, avokádo, orechy, ľanové a chia semienka |
Hotové produkty | Bezlepkový chlieb, zemiakové lupienky bez korenia, ryžové vločky bez cukru a bezlaktózové výrobky |
Tekutiny | Voda, zelený čaj, brusnicový džus a čerstvo vylisované šťavy (bez vlákniny) |
Iné produkty | Med, sladidlá (napríklad stévia) a koreniny (bez papriky, pálivého a pikantného korenia) |
Pri varení je dôležité vyhnúť sa vyprážaniu a fritéze. Všetky produkty musia byť varené, dusené alebo pripravené na pare, až kým nebudú mäkké.
Počas remisie je možné stravu rozšíriť pomocou zdravých tukov (avokádo, orechy alebo semienka), nízkotučných mliečnych výrobkov a probiotík. Počas rozšírenia stravy je dôležité poradiť sa s gastroenterológom a pozorovať reakciu tela na nové produkty.
Diéta pri Crohnovej chorobe
Na vyliečenie čreva môže lekár odporučiť abstinenciu od jedla a pitia. Na získanie živín môže byť pacientovi ponúknutá intravenózna výživa alebo podávacia sonda.
Pri Crohnovej chorobe je predpísaná diéta s malým množstvom vlákniny na zníženie počtu vyprázdňovania. Hlavné pravidlá výživy pri Crohnovej chorobe:
- vyniechanie produktov, ktoré dráždia črevá. Je dôležité vylúčiť zo stravy pikantné korenie, mastné jedlo, kofeín a alkohol;
- postupné zavádzanie nových produktov. V prípade remisie môžete zaviesť jeden nový produkt naraz;
- nízkotučná strava s vysokým obsahom bielkovín. Odporúča sa jesť potraviny bohaté na bielkoviny (nachádzajú sa v rybách, hydine bez kože, vajciach a tofu);
- malé a časté porcie jedál. Namiesto troch veľkých jedál by ste si mali dať prednosť malým porciám počas dňa (napríklad 5 až 6 jedál).
Pravidelný pitný režim je dôležitý pre udržanie hydratácie a normálneho fungovania organizmu. Odporúča sa používať vodu, nízkotučné polievky, prírodné šťavy.
Recepty strav pri Crohnovej chorobe
V období exacerbácie je výživa predpísaná výlučne gastroenterológom, aby sa zabránilo šíreniu a posilneniu zápalového procesu. Nasledujúce recepty sa môžu použiť počas remisie, ak dostanete povolenie lekára na rozšírenie stravy.
Omeleta so zeleninou
Ingrediencie
- vajcia - 2 ks;
- akákoľvek zelenina - 50 g;
- syr mozzarella - 20 g;
- soľ a korenie - podľa chuti;
- olivový olej - 1 čajová lyžička.
- Dôkladne umyte a jemne nakrájajte zeleninu.
- V miske rozšľahajte vajíčka vidličkou, pridajte zeleninu a dôkladne premiešajte. Soľ a korenie pridajte podľa chuti.
- Olivový olej zohrejte na panvici na strednom ohni.
- Na panvicu dajte vajíčkovo-zeleninovú zmes a rovnomerne rozotrite.
- Navrch posypte strúhaný syr.
- Varte omeletu, kým vajcia nestuhnú a syr sa neroztopí, asi 3-4 minúty.
- Podávajte horúce. Ako prílohu môžete pridať čerstvé bylinky alebo nízkotučný jogurt, ak sú dobre znášané organizmom.
Zelenina s kuracím mäsom na pare
Ingrediencie
- kuracie prsia - 1 ks;
- mrkva - ½ ks;
- cuketa - ½ ks;
- brokolica - 100 g;
- soľ a jemné korenie - podľa chuti.
- Kuracie prsia zbavte kože a nakrájajte na kocky.
- Jemne nakrájajte zeleninu na kocky alebo polkrúžky.
- Parák pripravte tak, že spodnú nádobu naplnte vodou a zohrejte.
- Kuracie mäso osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Kuracie kúsky položte na hornú úroveň parného hrnca a zatvorte veko.
- Zeleninu položte na spodnú úroveň parného hrnca a zatvorte veko.
- Zeleninu a kuracie mäso varte do mäkka, asi 15-20 minút, kým úplne nezmäknú.
Mrkvová krémová polievka
Ingrediencie
- mrkva - 2 ks;
- zemiaky - 1 ks;
- cibuľa - ½ ks;
- kurací alebo zeleninový vývar - 2 šálky;
- odstredené mlieko - ¼ šálky;
- olivový olej - 1 polievková lyžica;
- soľ a korenie - podľa chuti.
- Zeleninu umyte pod tečúcou vodou a očistite.
- Mrkvu, zemiaky a cibuľu nakrájajte nadrobno.
- V strednom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a smažte, kým nebude priehľadná.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a pár minút ich duste, kým zelenina trochu nezmäkne.
- Zalejte zeleninovým alebo slepačím vývarom a priveďte do varu.
- Znížte oheň a varte polievku na strednom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarí (asi 15-20 minút).
- Polievku rozmixujte.
- Ak chcete, pridajte odtučnené mlieko pre krémovejšiu chuť a textúru.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave
Časté otázky
Príčinou úbytku hmotnosti v dôsledku Crohnovej choroby môže byť znížená chuť do jedla, zhoršené trávenie a vstrebávanie živín alebo časté hnačky (vedú k strate tekutín a elektrolytov, rýchlemu prechodu potravy tráviacim traktom). Zápal spojený s Crohnovou chorobou môže zvýšiť celkový metabolický proces, zvýšiť výdaj energie a viesť k strate hmotnosti.
Výkaly pri Crohnovej chorobe môžu byť tekuté a vodnaté, môžu obsahovať nečistoty hlienu alebo krvi a môžu obsahovať nestrávené zvyšky potravy. Zápal a poruchy trávenia môžu ovplyvniť zápach výkalov, kvôli čomu sú štiplavejšie.
Kávu pri Crohnovej chorobe sa odporúča obmedziť alebo úplne vylúčiť (počas exacerbácií). Obsahuje kofeín, ktorý je stimulant a môže zvýšiť činnosť čriev, čo spôsobuje častejšie kontrakcie a zvýšenú peristaltiku. U niektorých ľudí môže viesť k zvýšenej bolesti brucha, hnačke alebo podráždeniu čriev.
Bolesť kĺbov spôsobená Crohnovou chorobou je spojená s artritídou, ktorá sa vyvíja ako komplikácia zápalového ochorenia čriev. Opuchy, bolesti a obmedzená pohyblivosť v kĺboch vznikajú v dôsledku chronického zápalu v tele, autoimunitnej reakcie alebo ako vedľajšia reakcia na lieky.
Na stanovenie diagnózy a určenie príčiny patológie lekár predpisuje testy krvi, stolice a moču. Testy na Crohnovu chorobu môžu zahŕňať:
- krvný test. Používa sa na kontrolu anémie (nedostatok červených krviniek), prítomnosti bakteriálnej alebo vírusovej infekcie, stupňa zápalu a funkcie pečene;
- vyšetrenie stolice. Nevyhnutné na detekciu skrytej krvi vo výkaloch a patogénnych mikroorganizmoch (baktérie alebo parazity);
- všeobecná analýza moču. Pomáha posúdiť funkciu obličiek (môže byť narušená pri Crohnovej chorobe).
Kalprotektín sa zvyšuje pri Crohnovej chorobe, pretože je markerom zápalového procesu v čreve. Analýza sa môže použiť na stanovenie diagnózy a sledovania účinnosti liečby.
Crohnova choroba nie je rakovina, ale ochorenie, ktoré patrí medzi chronické zápalové ochorenia čriev. Táto choroba môže spôsobiť komplikácie (napríklad tvorbu fistúl, abscesov alebo zúženie čreva), avšak vo väčšine prípadov nevedie k rozvoju rakoviny.
Ulcerózna kolitída je tiež zápalové ochorenie čriev. Rozdiely medzi ulceróznou kolitídou a Crohnovou chorobou:
- lokalizácia. Ulcerózna kolitída zvyčajne postihuje iba hrubé črevo a konečník, Crohnova choroba môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu (od úst po konečník);
- hĺbka poškodenia. Pri ulceróznej kolitíde sa zápal obmedzuje na hlienovú vrstvu hrubého čreva, pri Crohnovej chorobe môže preniknúť hlbšie, pričom postihne všetky vrstvy črevnej steny;
- povaha zápalu. Pri ulceróznej kolitíde sa zápal zvyčajne šíri rovnomerne a nepretržite a pri Crohnovej chorobe môže byť nerovný, pričom medzi postihnutými oblasťami sú oblasti zdravého tkaniva.
Ulcerózna kolitída môže postihnúť konečník, čo vedie k proktitíde alebo zápalu konečníka a hrubého čreva (proktosigmoiditída). Crohnova choroba postihuje aj konečník, ale môže spôsobiť fistuly, análne trhliny alebo abscesy.