Logo
0800200000

Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov

Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov
Čítať 7 minút | Vytvorené: 14 september 2023 | aktualizované: 4 október 2023 | 5125 5125
5125
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Žlčníkové ochorenie postihuje približne 20-30 % ľudí starších ako 65 rokov. V 80 % prípadov je ochorenie asymptomatické, bolesti brucha spôsobené žlčovými kameňmi v žlčníku sa ročne vyskytujú u 1 - 2 % ľudí s diagnostikovanou patológiou.

Čo je to zápal žlčníka?

Zápal žlčníka (cholecystolitiáza alebo cholelitiáza) je ochorenie, pri ktorom sa v žlčníku alebo žlčových cestách tvoria stvrdnuté nahromadenia žlče (kamene). Žlčové kamene sú kúsky koncentrovaných žlčových materiálov (mikrokryštály cholesterolu, bilirubínu, solí žlčových kyselín a lecitínu).

Žlčové kamene

Žlčové kamene

Aké sú príčiny vzniku žlčových kameňov?

Žlčníkové kamene sú spôsobené nadmerným množstvom cholesterolu alebo bilirubínu v tele, ktoré sa hromadia na dne žlčníka a časom kryštalizujú. Medzi rizikové faktory pre vznik žlčových kameňov patrí:

  • dedičná predispozícia;
  • nadváha alebo obezita;
  • cholecystitída (zápal žlčníka);
  • inzulínová rezistencia alebo cukrovka;
  • infekcia žlčových ciest (cholangitída);
  • porucha funkcie pečene (napr. v dôsledku cirhózy);
  • sedavý spôsob života
  • nevyvážená strava;
  • ochorenia krvi (kosáčikovitá anémia a leukémia);
  • náhla strata hmotnosti;
  • zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída);
  • syndróm dráždivého čreva.

K vzniku žlčových kameňov môže viesť nekontrolované užívanie liekov obsahujúcich estrogén (napr. perorálna antikoncepcia). Hormón estrogén stimuluje uvoľňovanie cholesterolu do žlče, oslabuje kontrakcie žlčníka a vedie k stagnácii žlče a ovplyvňuje metabolizmus žlčových kyselín, lipidov a sacharidov.

Primárna sklerotizujúca cholangitída (zápal, fibróza a zúženie žlčových ciest) vedie k žlčníkovej chorobe, pretože spôsobuje stázu žlče. Dlhodobé hladovanie alebo hladovanie znižuje kontrakciu žlčníka, čo prispieva k nadmernej koncentrácii cholesterolu v žlči a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku kameňov v žlčovodoch.

Aké sú príznaky cholelitiázy?

Charakteristickým príznakom cholelitiázy je bolesť brucha, ktorá je lokalizovaná na pravej strane pod rebrami, môže sa šíriť do chrbta, ramena, pleca a lopatky. Bolesť pri žlčníkových kameňoch môže byť tupá, ostrá alebo pulzujúca, nepretržitá alebo záchvatovitá. Medzi ďalšie príznaky žlčových kameňov patrí:

  • zrýchlenie srdcovej frekvencie;
  • zožltnutie kože a skléry;
  • tmavé sfarbenie moču;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • zvýšená tvorba plynov;
  • časté pálenie záhy a horká chuť v ústach;
  • žalúdočné ťažkosti (hnačka);
  • horúčka;
  • triaška alebo zimnica;
  • zmätenosť;
  • svrbenie kože;
  • nadúvanie brucha;
  • neznášanlivosť mastných potravín.

Pri zvýšenom potení, zimnici, svetlej stolici je potrebné urýchlene vyhľadať lekársku pomoc. Príznaky žlčových kameňov u žien a mužov môžu pripomínať vredovú chorobu žalúdka, zápal slepého čreva, syndróm dráždivého čreva, pažerákovú herniu, zápal pankreasu a hepatitídu. Preto je potrebné pri výskyte týchto príznakov vyhľadať gastroenterológa.

Ako vyzerajú žlčové kamene?

Žlčové kamene môžu mať žltozelenú alebo svetlohnedú farbu, hladkú alebo drsnú štruktúru, okrúhly alebo plochý tvar. Môžu byť malé (ako zrnká soli alebo zrnká piesku) alebo veľké (ako golfová loptička).

Kamene sa zväčšujú priemernou rýchlosťou jeden - dva mm za rok. Môže trvať 5 - 20 rokov, kým sa objavia prvé príznaky, pretože malé kamene nespôsobujú nepríjemné pocity ani bolesť. Žlčový kameň je zobrazený na fotografii.

Typy žlčových kameňov

Žlčové kamene sa klasifikujú podľa zloženia, ktoré ovplyvňuje ich farbu, štruktúru a veľkosť.

Typy žlčových kameňov

Typ žlčového kameňa

Charakteristika

Cholesterolové žlčové kamene

Vyskytujú sa najčastejšie a vznikajú v dôsledku nerovnováhy cholesterolu a žlčových kyselín. Môžu mať svetložltú, žltozelenú alebo hnedú farbu. Kamene sú zvyčajne mäkké a hladké na dotyk.

Pigmentové (bilirubínové) žlčníkové kamene

Môžu sa tvoriť pri poruchách metabolizmu bilirubínu a iných pigmentov. Môžu mať čiernu, tmavohnedú alebo zelenkastú farbu. Existujú dva typy pigmentových kameňov: čierne (majú častice vápnika a mäkšiu štruktúru) a hnedé (sú voľné, krehké, majú nerovný povrch).

Vápnikové žlčové kamene 

Sú zložené predovšetkým z vápnika, zvyčajne v kombinácii so šťavelanmi alebo uhličitanmi. Môžu byť žltkasté alebo biele a často majú hustú štruktúru.

Plávajúce žlčové kamene

 

Typ kameňa, ktorý má zvyčajne nižšiu hustotu a v dôsledku toho je schopný „plávať" v žlči v žlčníku. Kamene môžu putovať v rámci žlčníka a môžu dokonca prechádzať cez žlčové cesty do žlčovodu.

Zmiešané žlčové kamene 

Obsahujú cholesterol a pigmentové prvky. Vzhľadom na ich rôznorodé zloženie môžu mať kamene rôzne farby, textúry, tvary a veľkosti.

V zriedkavých prípadoch sa môžu objaviť bielkovinové (z bielkovinových materiálov) a fosfátové (z vápnika a kyseliny fosforečnej) kamene. Niektoré kamene môžu obsahovať aj organické látky (napríklad mikroorganizmy).

Žlčníkové ochorenie u detí

U detí sa žlčníkové ochorenie vyskytuje zriedkavo, pretože rast kameňov zvyčajne trvá niekoľko rokov. Medzi možné príčiny vzniku žlčových kameňov u dieťaťa patrí:

  • detská mozgová obrna (DMO);
  • potreba intravenóznej výživy v minulosti;
  • poruchy krvi (dedičná sférocytóza alebo beta-talasémia);
  • strava s vysokým obsahom tukov.

U novorodencov sa žlčníkové kamene môžu prejaviť nepokojom, podráždenosťou, plačom, problémami s kŕmením a slabým priberaním. Môže sa tiež zmeniť frekvencia a konzistencia stolice.

Žlčové kamene u tehotných žien

Žlčníkové ochorenie postihuje 5-8 % tehotných žien, pretože estrogén vedie k zvýšeniu koncentrácie cholesterolu v žlčníku. Žlčníkové kamene v tehotenstve môžu byť asymptomatické alebo sa prejavujú akútnymi záchvatmi, ktoré spôsobujú ostré a intenzívne bolesti brucha.

Metódy diagnostiky žlčových kameňov v žlčníku

Pred začatím liečby sa gastroenterológ oboznámi s anamnézou pacienta a analyzuje jeho ťažkosti. Diagnostika ochorenia žlčníka zahŕňa:

  • palpáciu brušnej dutiny. Pomáha odhaliť lokalizáciu bolestivosti a svalového napätia v bruchu, príznaky zväčšenia žlčníka;
  • ultrazvuk brušnej dutiny. Ultrazvuk zobrazí stav stien žlčníka, známky zápalu, prítomnosť kameňov v žlčníku, ich veľkosť, počet a umiestnenie;
  • röntgenové vyšetrenie. Pomocou kontrastnej látky je možné zistiť prítomnosť kameňov v žlčových cestách a ich upchatie;
  • sondáž dvanástnika. Lekár zavedie tenkú ohybnú trubicu cez ústa alebo nos pacienta až do dvanástnika. Umožňuje vizualizáciu žlčových kameňov a odoberá vzorky žlče na určenie ich chemického zloženia a posúdenie funkcie žlčových ciest.

Na odhalenie kameňov menších ako 3 mm sa môžu použiť iné metódy výskumu, akými sú počítačová tomografia alebo magnetická rezonancia. Gastroenterológ predpíše krvné testy na prítomnosť žlčových kameňov, ktoré zobrazujú zmeny v hladinách bilirubínu, aminotransferáz a cholesterolu, aby sa odhalili komplikácie žlčníkového ochorenia (napríklad pankreatitída).

Cholescintigrafia, počas ktorej lekár vstrekne do orgánu neškodný rádioaktívny materiál, pomôže určiť útlak žlčníka. Gastroenterológ potom môže pozorovať jeho pohyb, čo môže pomôcť diagnostikovať cholecystitídu (zápal žlčníka) spôsobenú žlčovými kameňmi.

Ako vyliečiť žlčníkové ochorenie?

Liečba žlčových kameňov bez chirurgického zákroku sa vykonáva, ak sú malé a nedochádza k akútnej obštrukcii (zúženiu) žlčových ciest. Liečba žlčových kameňov môže zahŕňať použitie kyseliny chenodeoxycholovej a kyseliny ursodeoxycholovej (na rozpúšťanie cholesterolových kameňov), prostriedky na stimuláciu funkcie žlčníka, lieky proti bolesti a antibakteriálne lieky.

Metódy odstraňovania žlčových kameňov

Typ zákroku

Indikácie

Priebeh zákroku

Extrakorporálna litotripsia

Malé kamene v žlčových cestách alebo žlčníku, kamene vhodné na deštrukciu bez rizika obštrukcie.

1. Lekár pomocou ultrazvuku alebo röntgenového žiarenia nasmeruje zdroj rázových vĺn do oblasti žlčových ciest.

2. Rázové vlny vytvárajú vibrácie a tlak, čo umožňuje rozbitie žlčových kameňov v žlčníku na malé úlomky.

3. Rozbité úlomky sa prirodzene vylúčia z tela so žlčou.

Laserové odstránenie žlčových kameňov 

Kamene rôznych veľkostí a typov v žlčových cestách alebo žlčníku, komplikované žlčníkové ochorenie

1. Lekár pomocou endoskopu zavedie laserové vlákno do žlčových ciest.

2. Laserový lúč sa namieri na kameň a rozbije ho na menšie kúsky.

3. Rozbité úlomky sa odstránia endoskopom alebo sa vylúčia so žlčou (v závislosti od veľkosti).

Perkutánna litotripsia

Veľké kamene, ktoré nemožno liečiť liekmi

1. Lekár urobí malé rezy v koži pacienta.

2. Cez rez sa do žlčových ciest zavedie ohybná hadička (katéter).

3. Pomocou endoskopickej navigácie lekár zistí umiestnenie kameňov.

4. Cez hadičku sa vedie zdroj rázovej vlny, ktorý rozbije kamene.

5. Rozbité úlomky sa zozbierajú a odstránia cez hadičku.

V prípade veľkých a mnohopočetných kameňov, silného bolestivého syndrómu a rozvoja komplikácií ovplyvňujúcich funkciu orgánu môže byť indikovaná cholecystektómia (chirurgické odstránenie žlčníka). Odstránenie sa môže vykonať operačne (cez jeden veľký rez v bruchu) alebo laparoskopicky (cez tri alebo štyri rezy v bruchu).

Prvá pomoc pri záchvate žlčníkových kameňov

Záchvat cholelitiázy začína náhle, bolesť sa stáva intenzívnejšou v priebehu 15 - 60 minút, trvá až 12 hodín a potom postupne vymizne v priebehu 30 - 90 minút. Na zmiernenie záchvatu žlčníkových kameňov sa odporúča:

  1. Zaujmite pohodlnú polohu (napríklad v sede alebo v ľahu).
  2. Užite liek, ktorý vám predpísal lekár na zmiernenie bolesti.
  3. Priložte si na brucho teplý (nie horúci) obklad, aby ste uvoľnili svalové napätie.
  4. Vypite teplý nápoj (napríklad čaj alebo vodu s trochou citróna).

Pri záchvate cholelitiázy by ste nemali jesť mastné a korenené jedlá, pretože hrozí zhoršenie príznakov. Ak sa bolesť zhorší, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Aké komplikácie môžu spôsobiť žlčové kamene?

Kameň žlčové cesty zablokuje, čo vedie k spätnému toku žlče do okolitých orgánov a spôsobuje bolesť a zápal. Žlčové kamene môžu vyvolať:

  • ochorenie pečene (cirhózu). Zablokovanie kdekoľvek v žlčových cestách môže spôsobiť uvoľnenie žlče do pečene, čo spôsobí zápal, zvýšené riziko infekcie a zjazvenie tkaniva;
  • žlčokamennú pankreatitídu. Žlčníkový kameň blokujúci pankreatický vývod spôsobuje zápal a dysfunkciu orgánu;
  • žltačku. Vzniká, keď sa do krvného obehu dostane stagnujúca žlč, ktorá prenáša toxíny filtrované pečeňou;
  • malabsorpciu (zhoršené vstrebávanie živín). Nastáva, keď nie je možné dostať žlč do tenkého čreva, kde dochádza k rozkladu tukov a asimilácii vitamínov rozpustných v tukoch.

Žlčové kamene môžu vyvolať ochorenia žlčových ciest (napr. cholangitída). Pri absencii liečby, v ojedinelých prípadoch, môže vzniknúť rakovina žlčníka.

Dá sa žlčníkovým kameňom predchádzať?

Pravidelná a vyvážená strava pomôže znížiť riziko vzniku žlčníkových kameňov. Vzniku žlčových kameňov je možné predchádzať:

  • vyhýbaním sa drastického zníženia hmotnosti. Vo väčšine prípadov sa za normálny považuje úbytok pol kilogramu až jeden kilogram za týždeň;
  • stravou s vysokým obsahom vlákniny. Strava by mala obsahovať ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.

Pravidelné cvičenie pomáha udržiavať normálnu hmotnosť, zlepšuje metabolizmus a znižuje riziko gastrointestinálnych problémov. V prípade endokrinných ochorení (diabetes mellitus) alebo vysokej hladiny cholesterolu je dôležité dodržiavať odporúčania ošetrujúceho lekára.

Diéta pri žlčníkových kameňoch

Strava pri žlčníkových kameňoch by mala byť vyvážená a zdravá.

Povolené potraviny pri cholelitiáze

Skupina potravín

Príklady potravín

Zelenina

Brokolica, špenát, biela a karfiolová kapusta, mrkva, tekvica, baklažán, cuketa, cesnak

Ovocie

Jablká, hrušky, broskyne, pomaranče, mandarínky, mango, ananás, kivi.

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, maliny, jahody, brusnice, černice, brusnice, egreše, červené ríbezle, čierne ríbezle, hrozno, melón

Zelené

Petržlen, kôpor, bazalka, mäta, špenát, zeler, koriander, rukola, šalát, zelená cibuľka.

Celozrnné výrobky

Ovsené vločky, pohánka, hnedá ryža, celozrnný chlieb, quinoa, jačmeň, pšenica, amarant, proso

Zdravé tuky

Olivový a kokosový olej, orechy (vlašské orechy, mandle, kešu), chia a ľanové semienka, avokádo, rybí olej.

Bielkovinové výrobky

Kuracie mäso bez kože, morčacie mäso, ryby (treska, losos), morské plody, vajcia, tofu.

Mliečne výrobky

Odtučnené syry, mlieko, kefír, tvaroh, jogurt

Nápoje

Voda, nízkotučné vývary, bylinkové čaje a nálevy, čerstvé šťavy, zelený čaj.

Pri žlčníkových kameňoch je potrebné z jedálnička vylúčiť pikantné a vyprážané jedlá kvôli zvýšenému riziku stimulácie žlčníka. Neodporúča sa konzumovať kávu a alkohol, pretože dráždia žlčové cesty.

Týždenný jedálniček pri žlčových kameňoch

Pri žlčových kameňoch sa odporúča konzumovať malé porcie jedla viackrát denne, aby sa znížila záťaž žlčníka a zlepšilo trávenie.

Jedálniček pri žlčových kameňoch

Deň v týždni

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsená kaša s bobuľovitým ovocím a orechmi

Ovocný šalát

Pohánka s vareným kuracím mäsom a zeleninovým šalátom

Mandle a bobuľovité ovocie

Dusená merlúza s ryžou a zeleninou

Utorok

Pohánka so zeleninou a sezamovými semienkami

Bobule alebo ovocie

Tvrdé cestoviny so zeleninovou prílohou

Smoothie z jabĺk, hrušiek a špenátu

Morčacie rezne s varenými zemiakmi

Streda

Toasty s avokádom a zeleninou

Baby karotka

Polievka s kuracím mäsom, zeleninou a cícerom

Vlašské orechy a ovocie

Králik s paradajkami a so zeleninou

Štvrtok

Zeleninový šalát so sezamom

Pomaranč

Dusené kuracie prsia

Mandle s trochou medu

V rúre pečená treska so zeleninou

Piatok

Kukuričná kaša s čerstvými paradajkami

Sušené slivky alebo marhule

Zemiaky s kuracími prsiami

Melón

Šalát s kuracím mäsom, uhorkou a paradajkami

Sobota

Ovsené vločky na vode s bobuľovým ovocím

Zelené smoothie

Ryža so zeleninou a morčacím mäsom

Zeleninová polievka s rezancami

Filety z merlúzy s pečeným baklažánom

Nedeľa

Pohánková kaša a avokádový toast

Ovocný šalát z hrušiek, jabĺk a pomarančov

Rybí steak so zeleninou

Smoothie z jabĺk, broskýň a kivi

Merlúza pečená v alobale so zeleninou

Recepty pri žlčových kameňoch

Pri varení sa neodporúča potraviny vyprážať vo veľkom množstve oleja. Jedlo sa môžeme pripravovať na pare, v rúre, variť alebo vyprážať bez oleja.

1

Ovsená kaša s pečeným jablkom a hruškou

Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov
Príprava
10 minút
Varenie
25 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
1

Ingrediencie

  • ovsené vločky – ½ šálky;
  • voda – 1 šálka;
  • jablko – 1 ks;
  • hruška – 1 ks;
  • med – 1 - 2 PL;
  • škorica – ½ lyžičky;
  • vlašské orechy – podľa chuti.
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Ovocie opláchneme pod tečúcou vodou, odstránime semienka a jadrovník, nakrájame na malé kúsky.
  3. Ovocie poukladáme na plech, pokvapkáme medom a posypeme škoricou.
  4. Premiešame, aby sa ovocie rovnomerne pokrylo medom a škoricou.
  5. Plech vložíme na 15 - 20 minút do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista, kým ovocie nezmäkne.
  6. Do hrnca pridáme ovsené vločky a vodu.
  7. Privedieme do varu, potom znížime na strednú teplotu a za stáleho miešania varíme asi 5 minút, kým ovsené vločky nezhustnú a nezmäknú.
  8. Uvarené ovsené vločky podávame v hlbokej miske s pečeným ovocím na vrchu. Pokvapkáme medom a posypeme vlašskými orechmi.
2

Kurací šalát s avokádom a grapefruitom

Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
30 minút
Kcal na porciu
230
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie filé – 300 g;
  • avokádo – 1 ks;
  • grapefruit – 1 ks;
  • šalátový list – 2-3 ks;
  • červená cibuľa – ¼ ks;
  • sezamové semienka – 1 PL;
  • vlašské orechy – ¼ šálky;
  • olivový olej – 2 PL;
  • citrónová šťava – podľa chuti;
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti.
  1. Zeleninu, ovocie a mäso opláchneme pod tečúcou vodou.
  2. Kuracie filé uvaríme a nakrájame na kocky.
  3. Avokádo ošúpeme a nakrájame na plátky.
  4. Grapefruit ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky.
  5. Červenú cibuľu nakrájame na plátky, sezamové semienka opražíme na suchej panvici a vlašské orechy rozdrvíme.
  6. Vo veľkej mise zmiešame šalátové listy, pridáme kuracie mäso, avokádo, grapefruit a červenú cibuľu.
  7. Na dresing zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, podľa chuti pridáme soľ a čerstvo pomleté čierne korenie.
  8. Zálievku nalejme na šalát a jemne premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
  9. Šalát posypeme opečenými sezamovými semienkami a vlašskými orechmi.
  10. Šalát z kuracieho mäsa, avokáda a grapefruitu podávame ihneď, aby si zachoval čerstvosť a chuť.
3

Quinoa so zeleninou a pečeným lososom

Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov
Príprava
5 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
25 minút
Kcal na porciu
260
Porcie
2

Ingrediencie

  • losos – 2 ks po 150 g;
  • quinoa – 1 šálka;
  • zeleninový vývar – 2 šálky;
  • červená paprika – 1 ks;
  • cuketa – 1 ks;
  • červená cibuľa – 1 cibuľa;
  • olivový olej – 2 PL;
  • čerstvá citrónová šťava – 2 PL;
  • med – 1 lyžička;
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie – podľa chuti;
  • čerstvé bylinky (petržlen; kôpor) – na ozdobu.
  1. Rúru predhrejeme na 200°C. Pripravíme si formu na pečenie, vložíme do nej fóliu a vymastíme ju trochou olivového oleja.
  2. Na pripravenú formu položíme filé z lososa. Pokvapkáme citrónovou šťavou a medom, osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením.
  3. Losos pečieme v rúre približne 15 - 20 minút, alebo kým ryba nezmäkne.
  4. Quinou prepláchneme v studenej vode a varíme ju v zeleninovom vývare, kým nezmäkne.
  5. Červenú cibuľu a papriku nakrájame na polkruhy a cuketu na kocky.
  6. Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme nakrájanú červenú papriku, cuketu a červenú cibuľu. Zeleninu za stáleho miešania smažíme, kým nezmäkne.
  7. Zeleninu podľa chuti osolíme a okoreníme.
  8. Quinou so zeleninou a pečeným lososom podávame horúcu a na ozdobu posypeme čerstvými bylinkami (petržlenová vňať, kôpor).

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo sa pri žlčových kameňoch vyskytuje nevoľnosť?

Nevoľnosť pri žlčových kameňoch je spôsobená podráždením alebo zablokovaním žlčových ciest, čo vedie k stagnácii žlče a zápalu. Veľké kamene môžu tiež stláčať okolité orgány alebo žlčovody a pohybovať sa v žlčníku, čo spôsobuje nevoľnosť.

2. Môžem cvičiť, keď mám žlčové kamene?

Cvičenie pri žlčových kameňoch nie je kontraindikované v prípade, že cvičenie nespôsobuje bolesť alebo nepohodlie. Pri žlčových kameňoch môžete vykonávať:

  • dýchacie cvičenia (meditácia, hlboké dýchanie);
  • plávanie;
  • jogu a strečing.

Pri žlčníkových kameňoch by ste nemali vykonávať intenzívne cvičenia, ktoré si vyžadujú namáhanie brušných svalov, prudké predklony alebo otáčanie a zdvíhanie ťažkých predmetov. Taktiež sa neodporúča vykonávať kardio kvôli nadmernému tlaku na vnútorné orgány.

3. Čo sa neodporúča konzumovať pri žlčových kameňoch?

Zo stravy je dôležité vylúčiť tučné mliečne (domáca kyslá smotana, maslo) a mäsové (bravčové) výrobky, mastné omáčky. Pri žlčníkových kameňoch sa nesmie konzumovať:

  • korenené potraviny (chilli papričky, korenie);
  • rýchle občerstvenie (nugetky, čipsy);
  • rýchle občerstvenie (chlebová strúhanka, čipsy);
  • nápoje s obsahom kofeínu (energetické nápoje, káva);
  • rýchle sacharidy (šumivé nápoje, sladkosti);
  • slané potraviny (napr. uhorky).

Taktiež je potrebné vzdať sa konzumácie potravín s vysokým obsahom cholesterolu (napr. vnútornosti, vaječné žĺtky) a obmedziť konzumáciu potravín, ktoré podporujú tvorbu plynov (fazuľa, cícer, šošovica).

4. Môžu žlčové kamene zmiznúť?

Malé žlčníkové kamene sa môžu vyplaviť z tela cez kanáliky. Malé žlčové kamene môžu zmiznúť aj pri zmene životného štýlu (regulácia hmotnosti, pravidelné cvičenie a zdravá strava).

5. Ako rozpustiť žlčové kamene bez operácie?

Žlčníkové kamene je možné rozpustiť pomocou kyseliny ursodeoxycholovej, ktorá znižuje koncentráciu cholesterolu v žlči. Medikamentózna liečba však nemusí byť účinná pri viacnásobných alebo veľkých kameňoch.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, príčiny vzniku ochorenia a spôsoby liečby žlčových kameňov
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Valentyna pred 6 mesiacmi
Dobrý večer, mám veľmi rada kávu, ale môj lekár mi odporučil kofeín zo stravy vylúčiť. Prečo nemôžem piť kávu, keď mám žlčové kamene?
Odpovedať
Dobrý deň, kofeín môže mať stimulačný účinok na kontrakčnú aktivitu žlčníka, čo môže prispieť k zvýšeniu tlaku v močovom mechúre a zvýšenému riziku tvorby kameňov. Kofeín môže tiež prispieť k stiahnutiu Oddiho zvierača (sval v dvanástniku), čo môže v prípade prítomnosti kameňov vyvolať bolesť.
Adriana pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, zistil som, že mám žlčníkové kamene, lekár mi odporučil zmeniť stravu. Aké ovocie môžem jesť pri žlčníkových kameňoch?
Odpovedať
Dobrý deň, pri žlčníkových kameňoch môžete jesť ovocie a bobuľoviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah tuku. Konzumovať môžete aj jablká, hrušky, broskyne, pomaranče, hrozno, čučoriedky, jahody a mandarínky. Toto ovocie pomáha udržiavať trávenie v norme a znižuje riziko tvorby nových kameňov.
Lolita pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, mám 2 cm žlčníkový kameň. Je to nebezpečná veľkosť žlčníkového kameňa? Je potrebné ho odstrániť?
Odpovedať
Dobrý deň, žlčníkový kameň s veľkosťou 2 cm možno považovať za veľký a existuje riziko, že by mohol zablokovať žlčovody alebo spôsobiť žlčníkový záchvat. To, či je kameň potrebné odstrániť, závisí od jeho typu, polohy, príznakov a celkového stavu pacienta.
Nataliia pred 7 mesiacmi
Dobrý večer, existujú prípravky, ktoré rozpúšťajú žlčové kamene? Ak áno, ako fungujú?
Odpovedať
Dobrý večer, žlčové kamene pomáhajú rozpúšťať potraviny s vysokým obsahom vlákniny, rastlinné bielkoviny a zdravé tuky. Vláknina pomáha regulovať trávenie a znižuje tvorbu nových kameňov. Rastlinné bielkoviny a zdravé tuky podporujú normálne vylučovanie žlče, čo môže časom pomôcť kamene rozpustiť.
Elena pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, chcela by som ísť na masáž chrbta, ale už viac ako šesť mesiacov mám žlčové kamene. Môžem ísť masáž, keď mám žlčové kamene?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Elena Elena pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, masáž chrbta, najmä na pravej strane pod rebrami, môže ovplyvniť tlak v žlčových cestách a spôsobiť ťažkosti. Pred vykonaním masáže sa radšej poraďte s gastroenterológom, aby sa vylúčili kontraindikácie.
Róbert pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, je pravda, že existuje bylina, ktorá drví žlčníkové kamene? Môžu bylinky toto ochorenie zhoršiť?
Odpovedať
Dobrý deň, bylinky sa v ľudovom liečiteľstve používajú na drvenie alebo rozpúšťanie žlčníkových kameňov. Ich účinnosť však nie je potvrdená vedeckým výskumom, preto pri ich používaní existuje vysoké riziko vzniku komplikácií.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.