Logo
0800200000

Čo je leiomyóm maternice a ako sa lieči?

Čo je leiomyóm maternice a ako sa lieči?
Čítať 5 minút | Vytvorené: 17 august 2023 | aktualizované: 1 september 2023 | 3918 3918
Leiomyóm maternice je nezhubný nádor vytvorený v dutine orgánu v dôsledku patologického delenia buniek svalového tkaniva myometria (stredná vrstva maternice).

Nádor je nodulárny útvar – myomatózny uzol, ktorý môže dosahovať veľkosti od 1 milimetra do 20 centimetrov.

Leiomyóm maternice

Leiomyóm maternice

Aké sú príčiny leiomyómu maternice?

Leiomyóm maternice sa môže vyskytnúť na pozadí hormonálneho zlyhania. Ďalšie príčiny leiomyómu maternice:

  • dedičná predispozícia;
  • chirurgický alebo lekársky potrat (v dôsledku traumatického poškodenia myometria);
  • zápalové ochorenia maternice a vaječníkov (endometritída, ooforitída a salpingitída);
  • komplikované tehotenstvo a pôrod (napríklad prvé tehotenstvo po 30 rokoch, krvácanie z maternice počas pôrodu);
  • žiadny pôrod v anamnéze;
  • dlhodobé používanie vnútromaternicového telieska;
  • endometrióza (abnormálny rast tkaniva maternice);
  • endokrinné poruchy (polycystické vaječníky, ochorenia štítnej žľazy alebo nadobličiek a diabetes mellitus);
  • nekontrolovaný príjem hormonálnej antikoncepcie.

Rizikovými pre rozvoj leiomyómu maternice sú ženy so sedavým životným štýlom, obezitou, a tie, ktoré pravidelne konzumujú alkohol a cigarety a majú nepravidelný sexuálny život. Stres je tiež spúšťacím faktorom ochorenia, pretože nadmerná produkcia glukokortikoidov, najmä kortizolu, vedie k poruchám metabolizmu a hormonálnej nerovnováhe.

Klasifikácia leiomyómu maternice

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

V závislosti od počtu formácií môže byť leiomyóm jeden a viacnásobný (niekoľko nádorov rôznych veľkostí). Leiomyómy sú tiež klasifikované podľa štruktúry a smeru rastu myomatózneho uzla.

Druhy leiomyómov maternice

Intramurálny leiomyóm maternice

Je charakterizovaný lokalizáciou nádorového uzla v hrúbke svalových stien maternice

Submukózny (podslizničný) leiomyóm maternice

Vyskytuje sa na pozadí hormonálnej nerovnováhy a zmien citlivosti buniek hladkého svalstva myometria na pôsobenie ženských pohlavných hormónov. Nádor sa tvorí na tele maternice alebo jej krčku, jeho rast smeruje do dutiny maternice.

Subserózny leiomyóm maternice

Je charakterizovaný subperitoneálnou lokalizáciou pod seróznou membránou maternice. Myomatózny uzol má širokú základňu alebo dlhú stopku.

Aké sú príznaky leiomyómu maternice?

Leiomyóm maternice je dlhodobo asymptomatický, preto je dôležité absolvovať plánované vyšetrenia u gynekológa aspoň raz ročne. Príznaky leiomyómu maternice:

  • silné bolesti v bruchu a dolnej časti chrbta;
  • porušenie menštruačného cyklu (hojné, bolestivé a dlhé menštruačné krvácanie);
  • krvácanie z maternice uprostred menštruačného cyklu;
  • celková nevoľnosť (slabosť, závraty a bledosť kože);
  • zväčšenie brucha.

Veľký leiomyóm (viac ako 6 cm) postihuje susedné orgány (močový mechúr, konečník a močovú trubicu), takže sa môžu objaviť ťažkosti a časté močenie, zápcha a bolestivé vyprázdňovanie. Známkou nádoru v dutine maternice môžu byť aj problémy s počatím a tehotenstvom.

Leiomyóm maternice počas tehotenstva

Leiomyóm maternice počas tehotenstva môže spôsobiť jeho komplikácie: potrat, odtrhnutie placenty, krvácanie z maternice a predčasný pôrod. Okrem toho tvorba uzlín počas tehotenstva môže rýchlo rásť v dôsledku hormonálnych zmien.

Ako diagnostikovať leiomyóm maternice?

Gynekológ môže diagnostikovať leiomyóm maternice po vyšetrení. Diagnostika leiomyómu maternice zahŕňa:

  • odber anamnézy a vyšetrenie u gynekológa;
  • gynekologický ultrazvuk (abdominálny alebo transvaginálny);
  • hysteroskopia (endoskopické vyšetrenie stien dutiny maternice a krčka maternice pomocou tenkého optického zariadenia);
  • laboratórne krvné testy (diagnostika hormonálnych hladín a biochemických procesov v tele).

Pri nešpecifikovaných, mnohopočetných alebo veľkých leiomyómoch môže lekár nariadiť MRI vyšetrenie (zobrazovanie magnetickou rezonanciou) vašej panvy. V prípade potreby môže gynekológ odporučiť konzultácie lekárov iných špecializácií, napríklad endokrinológa (ak existujú sprievodné ochorenia endokrinného systému).

Spôsoby liečby leiomyómu maternice

Liečba leiomyómu maternice sa môže uskutočňovať chirurgickými a nechirurgickými metódami. Gynekológ predpisuje liečbu berúc do úvahy výsledky vyšetrení (veľkosť a umiestnenie myomatóznych uzlín, rýchlosť ich rastu a prítomnosť komplikácií), reprodukčný vek a individuálne charakteristiky organizmu.

Medikamentózna liečba leiomyómu sa uskutočňuje v počiatočnom štádiu ochorenia (s malou veľkosťou nádoru). Konzervatívna liečba zahŕňa užívanie perorálnych liekov alebo zavedenie vnútromaternicových antikoncepčných prostriedkov, ktoré zabraňujú rastu nádoru a patologickému deleniu jeho buniek. Terapiu je možné doplniť aj liekmi proti bolesti a protizápalovými liekmi.

Chirurgická liečba leiomyómov sa môže vykonávať pomocou minimálne invazívnych metód (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Metódy odstránenia myomatózneho uzla:

  • embolizácia maternicových tepien (blokovanie prívodu krvi do nádoru);
  • hysteroresektoskopia myomatózneho uzla (endoskopická excízia cez cervikálny kanál).

Pri rýchlom raste nádoru, kedy je jeho priemer viac ako 6 cm a nádor porušuje funkcie susedných orgánov, maternice alebo jej časti sa musí chirurgicky odstrániť. Histológia leiomyómu maternice sa vykonáva na vylúčenie atypických (prekanceróznych) a rakovinových buniek.

Môže sa leiomyóm liečiť ľudovými prostriedkami?

Liečba maternicových fibroidov ľudovými prostriedkami je neúčinná a nebezpečná pre vývoj komplikácií (napríklad krvácanie z maternice). Okrem toho iba lekár po vyšetrení dokáže rozlíšiť leiomyóm maternice od zhubného nádoru.

Prečo je leiomyóm maternice nebezpečný?

Leiomyóm je nebezpečný pre vývoj komplikácií s nesprávnou alebo predčasnou liečbou. Dôsledky leiomyómu maternice:

  • ťažkosti s počatím a tehotenstvom (v dôsledku deformácie maternice);
  • anémia (na pozadí silného menštruačného cyklu);
  • menštruačná dysfunkcia (abnormálne krvácanie z maternice vedúce k nepravidelnej menštruácii);
  • hemoroidy (v dôsledku lézií konečníka a kŕčových žíl);
  • chronická panvová bolesť;
  • prolaps pošvy.

Leiomyómy môžu čiastočne tláčiť na močovú rúru a brániť toku moču, čo vedie k stagnácii moču, ktorá môže viesť k infekciám močových ciest a zlyhaniu obličiek. Okrem toho je novotvar maternice nebezpečným akútnym stavom v prípade torzie stopky myomatózneho uzla a jeho nekrózy, ktorá je sprevádzaná silnými bolesťami brucha a krvácaním z maternice a vyžaduje si urgentnú hospitalizáciu.

Ako zabrániť vzniku leiomyómu?

Zabrániť výskytu leiomyómov maternice je nemožné, ale je možné znížiť pravdepodobnosť jeho vývoja, berúc do úvahy rizikové faktory. Prevencia leiomyómov maternice zahŕňa:

  • pôrod pred dosiahnutím veku 30 rokov;
  • kontrola hmotnosti a fyzická aktivita;
  • odmietnutie fajčenia a obmedzenie konzumácie alkoholických nápojov;
  • včasná liečba zápalových ochorení reprodukčného systému.

Je dôležité užívať hormonálne lieky vrátane perorálnej antikoncepcie podľa pokynov gynekológa. Minimálne raz ročne je tiež potrebné absolvovať preventívne prehliadky u lekára.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je leiomyóm maternice a ako sa lieči? - Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. V ktorých orgánoch sa môže vyskytnúť leiomyóm?

Najčastejšie sa leiomyóm vyvíja u žien v reprodukčnom veku, spravidla je lokalizovaný na tele maternice alebo na krčku maternice. Patológia však môže postihnúť sliznice tráviaceho systému (pažerák alebo žalúdok), obličky, pľúca a kožu.

2. Je leiomyóm maternice rakovina?

Leiomyóm nie je rakovina, ale nezhubný nádor. Malignita (degenerácia na zhubný novotvar) je minimálna – cca 1%. Symptómy leiomyómu a zhubného nádoru maternice v počiatočných štádiách sú rovnaké (bolesť brucha a krížov zhoršená ťažkou fyzickou námahou a pohlavným stykom, silná a bolestivá menštruácia, celková slabosť). Gynekológ po vyšetrení môže určiť povahu novotvaru.

3. Ako rýchlo rastie leiomyóm?

Leiomyóm môže rásť pomaly (niekoľko milimetrov za rok), ako aj intenzívne (niekoľko centimetrov za mesiac). K aktívnemu rastu nádoru dochádza v dôsledku hormonálnych účinkov (napríklad pri hormonálnych zmenách počas tehotenstva alebo počas menopauzy, pri užívaní hormonálnych liekov).

4. Ako sa líši leiomyóm od myómu?

Myóm sa nelíši od leiomyómu. V skutočnosti je myóm všeobecný názov pre nezhubné nádory v maternici. V závislosti od štruktúry formácie existujú fibromyómy a leiomyómy. Fibromyóm pozostáva z buniek vláknitého tkaniva, leiomyóm - z buniek hladkého svalstva.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo je leiomyóm maternice a ako sa lieči?
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Elena pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo je zakázané zdvíhať závažia s leiomyómom?
Odpovedať
Dobrý deň. Zdvíhanie závažia pri leiomyóme môže spôsobiť prolaps maternice. Taktiež zdvíhanie ťažkých predmetov je nebezpečné pre krvácanie v dôsledku krútenia stopky uzla alebo jeho oddelenia.
Lolita pred 8 mesiacmi
Zdravím. Je povolené športovanie s leiomyómom?
Odpovedať
Dobrý deň. Fyzická aktivita bez zdvíhania ťažkých bremien a bez brušných cvičení je povolená, napríklad chôdza, ľahký beh, plávanie alebo joga. Zdvíhanie činiek, kliky a drepy pomáhajú zvýšiť krvný obeh a stimulujú rast myomatóznych uzlov. Intenzívna a lymfatická drenážna masáž brucha a rôzne ​​procedúry na chudnutie (napríklad kavitácia - ultrazvuková liposukcia) sú tiež zakázané.
Eleonóra pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Je pri leiomyóme potrebná diéta?
Odpovedať
Dobrý deň. Výživa pri leiomyóme by mala byť vyvážená a zdravá. Mali by ste dodržiavať diétu, ktorej cieľom je znížiť hladinu cholesterolu, ktorá zvyšuje hladinu estrogénu v tele. V strave by sa mali uprednostňovať potraviny bohaté na bielkoviny rastlinného a živočíšneho pôvodu, zelenina a ovocie. Na kontrolu telesnej hmotnosti a jej udržanie vo fyziologických normách je potrebné vylúčiť rýchle uhľohydráty, tučné mäso a údeniny.
Kristína pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Kožný leiomyóm s morfologickým kódom m889, čo to znamená?
Odpovedať
Dobrý deň. Morfologický kód je určený Medzinárodnou klasifikáciou onkologických chorôb (ICD-O) a popisuje histologický typ nádoru. Kožný leiomyóm s morfologickým kódom m889 je nezhubný nádor svalového tkaniva.
Sabína pred 8 mesiacmi
Zdravím. Čo je to bizarný leiomyóm maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Bizarný leiomyóm je typ nezhubného nádoru podľa stupňa diferenciácie. Jeho štruktúra obsahuje bizarne tvarované hyperchrómne jadrá.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.