Logo
0800200000

Prolaktín: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia

Prolaktín: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Čítať 6 minút | Vytvorené: 25 júl 2023 | aktualizované: 7 august 2023 | 11910 11910
11910
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Zvýšené hladiny prolaktínu sa vyskytujú u menej ako 1 % bežnej populácie a u 5 – 14 % pacientok so sekundárnou amenoreou (porucha menštruačného cyklu charakterizovaná absenciou menštruácie dlhšie ako šesť mesiacov).

Najčastejšou príčinou vysokého prolaktínu je nádor hypofýzy, prolaktinóm, ktorý je diagnostikovaný u 30 zo 100 000 žien a 10 zo 100 000 mužov. Vrchol ochorenia pripadá na ženy vo veku 25 až 34 rokov.

Čo je to prolaktín?

Prolaktín je polypeptidový hormón zodpovedný za laktáciu, vývoj prsníkov a udržiavanie homeostázy (samoregulácie) tela. Molekulárne formy prolaktínu:

  • monomérny prolaktín (má vysokú aktivitu z imunologického a biologického hľadiska);
  • dimérny prolaktín (biologicky neaktívny);
  • titrimetrický prolaktín (charakterizovaný nízkou biologickou aktivitou).

Stav, pri ktorom má žena alebo muž zvýšenú hladinu prolaktínu, sa nazýva hyperprolaktinémia. V prípade podozrenia na zmenu hladiny hormónov je potrebná konzultácia endokrinológa.

Kde sa vyrába prolaktín?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Prolaktín je produkovaný predným lalokom hypofýzy, žľazy endokrinného systému umiestnenej v mozgu. Malé množstvo prolaktínu produkuje aj imunitný a centrálny nervový systém, maternica a mliečne žľazy.

Tvorba prolaktínu

Tvorba prolaktínu

Faktory, ktoré prispievajú k produkcii hormónu prolaktínu, sú:

  • stimulácia bradaviek;
  • cvičenia;
  • vystavenie slnečnému žiareniu;
  • strava;
  • spánok;
  • pohlavný styk.

K zvýšenej produkcii prolaktínu môže prispieť aj fyzický alebo psychický stres. Prolaktín u žien sa zvyšuje pod vplyvom hormónu estrogén, napríklad počas tehotenstva a po pôrode.

Za čo je zodpovedný prolaktín?

Prolaktín je zodpovedný za spomalenie produkcie folikuly stimulujúceho hormónu a kontrolu sekrécie progesterónu, udržiavanie normálneho menštruačného cyklu.

Funkcie prolaktínu

Regulácia laktácie

Počas tehotenstva sa na tvorbe mliečnych alveol podieľajú prolaktín, estrogén a progesterón. Prolaktín stimuluje bunky mliečnej žľazy k tvorbe sacharidových (laktózových) a bielkovinových (kazeínových) zložiek mlieka. Alveolárne bunky tiež produkujú lipidy - zložky, ktoré poskytujú energiu, cholesterol a esenciálne mastné kyseliny.

Reprodukčná funkcia

U žien prolaktín ovplyvňuje menštruáciu a ovuláciu, u mužov sa podieľa na tvorbe spermií a regulácii sexuálnych funkcií.

Regulácia imunitného systému

Prolaktín ovplyvňuje imunitný systém a môže sa podieľať na regulácii zápalových a imunitných reakcií tela.

Metabolická podpora

Hormón ovplyvňuje metabolizmus, vrátane regulácie glukózy v krvi. Vysoké hladiny prolaktínu môžu spôsobiť pretrvávajúcu hyperglykémiu (zvýšené hladiny glukózy).

Regulácia angiogenézy

Prolaktín sa podieľa na procese tvorby nových krvných ciev a regenerácie tkanív.

Účasť na imunoregulácii

Zohráva úlohu pri produkcii a udržiavaní aktivity imunitných buniek a cytokínov.

Hormón ovplyvňuje aj adaptáciu organizmu na stres. Prolaktín riadi uvoľňovanie stresových hormónov (ako je kortizol), čím pomáha telu prispôsobiť sa fyzickému a emocionálnemu stresu.

Prečo sa zvyšuje prolaktín?

Prolaktín sa zvyšuje počas tehotenstva a klesá po ukončení dojčenia. Po pôrode sa koncentrácia hormónu zvyšuje, keď je dieťa priložené k prsníku počas stimulácie bradaviek. Počas umelého kŕmenia sa hladina prolaktínu postupne znižuje a po 1 alebo 2 týždňoch sa úplne normalizuje, čo spôsobí zastavenie laktácie. Iné príčiny zvýšeného prolaktínu:

  • prolaktinóm (nezhubný nádor hypofýzy);
  • hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy);
  • pásový opar;
  • ochorenia pečene (napríklad zlyhanie pečene);
  • poruchy príjmu potravy (napríklad anorexia);
  • trauma alebo podráždenie kože hrudníka (v dôsledku nosenia tesnej a úzkej podprsenky, prítomnosti chirurgických jaziev);
  • syndróm polycystických vaječníkov;
  • poruchy hypotalamu (sarkoidóza, tuberkulóza, histiocytóza z Langerhansových buniek a postencefalitída);
  • patológie hypofýzy (syndróm prázdneho sedla, chirurgická disekcia stopky hypofýzy);
  • endokrinné poruchy (akromegália, Cushingova choroba).

Taktiež príčinou zvýšeného prolaktínu môže byť užívanie antipsychotík, liekov na vysoký krvný tlak, nevoľnosť a vracanie alebo užívanie liekov proti bolesti. Ak je zvýšenie hormónu spôsobené užívaním liekov, potom sa hladina sama normalizuje do 3 až 4 dní po ukončení liečby.

Zvýšený prolaktín u mužov môže byť spôsobený chronickými ochoreniami pečene a obličiek. Prolaktín nesúvisí s psychosomatikou, ale pod vplyvom stresu môže dôjsť k zmene hladiny hormónu.

Príznaky zvýšeného prolaktínu

Vysoký prolaktín môže byť indikovaný znížením sexuálnej túžby, neplodnosťou a znížením kostnej hmoty. Príznaky zvýšeného prolaktínu u žien:

  • vaginálna suchosť (môže spôsobiť bolesť počas sexu);
  • nepravidelná menštruácia alebo jej úplná absencia;
  • škvrny, pustuly a papuly na koži (akné);
  • sekréty mlieka z prsníka (pri absencii tehotenstva alebo laktácie);
  • nadmerný rast vlasov na tele a tvári;
  • bolestivosť mliečnych žliaz.

Zvýšený prolaktín u mužov môže spôsobiť erektilnú dysfunkciu, zväčšenie veľkosti mliečnych žliaz a zníženie telesného ochlpenia. V prípade vzniku prolaktinómu sa môžu objaviť aj problémy so zrakom a bolesti hlavy.

Zmeny v hladine prolaktínu môžu ovplyvniť rovnováhu iných hormónov, ktoré sú syntetizované hypofýzou. Napríklad spojenie medzi TSH a prolaktínom sa vysvetľuje prítomnosťou spoločného regulátora umiestneného v mozgu. Zmeny hladín TSH teda môžu ovplyvniť hladinu prolaktínu a zvýšený prolaktín môže ovplyvniť funkciu štítnej žľazy.

Prolaktín: norma u žien a mužov

Netehotné ženy a muži majú nízku hladinu prolaktínu. U mužov sa za normálnu považuje hladina prolaktínu, ktorá nepresahuje 20 ng/ml.

Tabuľka noriem prolaktínu u žien podľa veku (ng/ml)

Vek

Referenčné hodnoty

Novorodenci

2-29

1-12 mesiacov

3-30

1-9 rokov

3-23

10-18 rokov

2-24

19-44 rokov

2-29

45-55 rokov

2-24

Starší ako 56 rokov

2-20

Za normálnych okolností prolaktín začína stúpať v prvom trimestri, pričom najvyššie hodnoty dosahuje v treťom trimestri v predvečer pôrodu a počas dojčenia. V závislosti od trimestra sa hladina prolaktínu u tehotných žien pohybuje od 80 do 400 ng/ml. Norma prolaktínu pre počatie sa určuje v závislosti od veku a fázy menštruačného cyklu, ale v priemere je to 30 ng/ml.

Je zvýšený prolaktín nebezpečný?

Zvýšený prolaktín je nebezpečný v dôsledku porúch vo fungovaní reprodukčného systému, ktoré vedú k zriedkavej (oligomenorea) menštruácii alebo jej úplnej absencii (amenorea), narušeniu procesu dozrievania a uvoľňovania vajíčka z vaječníka a rozvoju neplodnosti. Ďalšie dôsledky vysokého prolaktínu:

  • nezápalové ochorenia mliečnych žliaz. Vysoká hladina prolaktínu môže spôsobiť zväčšenie prsných žliaz, čo môže spôsobiť bolesť, pocit napätia a výtok z prsníka;
  • nedostatok estrogénu. Hyperprolaktinémia môže viesť k zníženiu hladiny estrogénu u žien a rozvoju skorej menopauzy.

U mužov môže zvýšený prolaktín spôsobiť zhoršenú produkciu spermií, zníženie testosterónu a zníženie libida. Znížená hladina estrogénu a testosterónu taktiež spôsobuje zhoršenie pevnosti kostí, čím sa stávajú slabými a krehkými.

Kedy je vhodné podstúpiť prolaktínový test?

Prolaktínový test sa zvyčajne odporúča absolvovať v prvej fáze menštruačného cyklu (na 3 až 5 deň). V závislosti od indikácií môže gynekológ predpísať aj prolaktínový test na 21 – 23 deň cyklu.

Ako správne urobiť test na prolaktín?

Hladiny prolaktínu sa menia počas dňa a noci: vysoké hladiny sa pozorujú počas spánku, ihneď po prebudení, po ťažkom cvičení a počas obdobia emočného stresu. Príprava na vykonanie testu na prolaktín:

  • vynechanie jedla 8-12 hodín pred testom a príchod do laboratória nalačno;
  • obmedzenie fyzickej aktivity deň pred vyšetrením;
  • informovanie lekára o užívaných liekoch.

Môžete piť vodu pred kontrolou prolaktínu v obvyklom množstve (200-300 ml). Na analýzu prolaktínu sa odoberá krv zo žily.

Aké sú kontraindikácie pre zvýšený prolaktín?

Ak chcete znížiť prolaktín, musíte znížiť hladinu stresu pomocou rôznych relaxačných techník (napríklad jogy, meditácie alebo hlboké dýchanie). So zvýšeným prolaktínom nemôžete:

  • piť povzbudzujúce nápoje (napríklad energetické nápoje alebo kofeín);
  • vykonávať ťažké fyzické cvičenia;
  • piť alkohol a užívať narkotické látky.

Dôležité je vyhýbať sa aj liekom, ktoré môžu zvýšiť hladinu hormónu v krvi. Počas vyšetrenia alebo odporúčania liečby by mal byť lekár informovaný o zvýšenom prolaktíne.

Ako znížiť prolaktín?

Na zníženie prolaktínu u mužov a žien pomôže dodržiavanie režimu odpočinku a spánku, vyvážená strava, odmietanie aktívneho a pasívneho fajčenia a obmedzenie alkoholu. Udržať hladinu prolaktínu v normálnom stave pomôžu aj lieky predpísané endokrinológom.

So zvýšeným prolaktínom, samoliečbou a používaním bioaditív nie sú povolené komplexy vitamínov, ktoré lekár nepredpísal. Napríklad je mylná predstava, že vitamín B9 (kyselina listová) znižuje prolaktín. Vitamín B9 je užitočný pre fungovanie tela, ale nemá vplyv na hladinu hormónov.

Ako liečiť zvýšenú hladinu prolaktínu?

V prípade prolaktínu nad 30 ng/ml lekár predpíše medikamentóznu liečbu, ktorá bude závisieť od pohlavia, veku a individuálnych charakteristík pacienta, ako aj od príčiny stavu. Možné spôsoby liečby zvýšeného prolaktínu:

  • dopaminergné látky. Dopamínové receptory v hypofýze sú stimulované, čo vedie k zníženiu uvoľňovania prolaktínu;
  • antagonisty prolaktínu. Blokujú účinok prolaktínu na mliečne žľazy a iné orgány;
  • selektívne modulátory estrogénových receptorov. Predpisujú sa v prípade prolaktinómu a používajú sa na zníženie hladiny estrogénov, ktoré môžu stimulovať rast nádoru a zvýšiť hladinu prolaktínu.

Veľké prolaktinómy môžu vyžadovať chirurgickú intervenciu. Na odstránenie nádoru a obnovenie normálnej funkcie hypofýzy môže byť potrebný chirurgický zákrok. Malé nádory odstraňuje chirurg cez nosnú dutinu, veľké prolaktínové nádory cez hornú časť lebky.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Prolaktín: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia - Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo sa nesmie jesť pri zvýšenom prolaktíne?

So zvýšeným prolaktínom nemôžete jesť potraviny, ktoré ovplyvňujú estrogén a majú vysoký glykemický index. Diétne odporúčania pre vysoký prolaktín:

  • obmedzenie konzumácie produktov s vysokým obsahom fytoestrogénov (rastlinných látok, ktoré v organizme pôsobia podobne ako estrogén). Potraviny bohaté na fytoestrogény zahŕňajú ľanové semienka, niektoré obilniny, sójové bôby, mlieko a syry;
  • odmietanie potravín s vysokým glykemickým indexom (napríklad biely chlieb, sladkosti, ananás a figy).

Jedálniček by mal obsahovať bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Konzumácia potravín bohatých na živiny pomôže udržať celkové zdravie tela.

2. Dá sa schudnúť so zvýšeným prolaktínom?

Prolaktín a nadváha môžu byť počas laktácie prepojené, pretože hormón ovplyvňuje chuť do jedla, čo vedie k vyššiemu príjmu kalórií. Odporúčania, ktoré vám pomôžu schudnúť so zvýšeným prolaktínom, sú nasledovné:

  1. Zamerajte sa na konzumáciu výživných potravín s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom bielkovín.
  2. Zaraďte do svojho jedálnička čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, kuracie mäso a hydinu bez kože.
  3. Vyhnite sa konzumácii spracovaných potravín, sladkých a mastných jedál.

Pokúste sa rozložiť svoju výživu do niekoľkých malých príjmov počas dňa. Pravidelné jedenie pomôže udržať hladinu cukru v krvi stabilnú a zabráni prejedaniu.

Zaraďte do svojho denného režimu pravidelné mierne cvičenie (napr. chôdza, plávanie alebo bicyklovanie). Fyzická aktivita pomáha spaľovať kalórie a udržiavať zdravý životný štýl.

3. Prolaktín - v ktorý deň cyklu sa má kontrolovať?

Prolaktín sa zvyčajne kontroluje na 3 až 5 deň cyklu, ale dátum vyšetrenia sa môže meniť v závislosti od indikácií pacienta (napríklad neplodnosť alebo nepravidelná menštruácia).

Normy prolaktínu podľa dní cyklu (ng/ml)

Fáza menštruačného cyklu

Referenčné hodnoty

Folikulárna fáza (1-14 dní cyklu)

2-29

Ovulačná fáza (pred ovuláciou)

1-32

Luteálna fáza (po ovulácii)

4-30

Menštruačná fáza (menštruačné dni)

1-19

V prípade nepravidelnej menštruácie alebo absencie menštruácie sa má prolaktínový test vykonať v prvej fáze menštruačného cyklu. V prípade podozrenia na neplodnosť gynekológ predpisuje vyšetrenie na 21-23 deň cyklu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prolaktín: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Kristína pred 8 mesiacmi
Dobrý večer. Nikdy som si nerobila test na prolaktín, ale teraz som pochopila, že moje príznaky môžu súvisieť s týmto hormónom. Povedzte mi, prosím, čo ukazuje prolaktín?
Odpovedať
Dobrý deň. Stanovenie prolaktínu v krvnom sére sa používa na diagnostiku porúch reprodukčných funkcií a porúch hypotalamu a hypofýzy. Predpisuje sa v prípade nepravidelného menštruačného cyklu, zníženého libida a neplodnosti.
Viera pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Mám prolaktín 35 ng/ml. Na jeho zníženie som už vyskúšala veľa rôznych metód. Povedzte mi, prosím, používa sa Dostinex na zvýšený prolaktín? Aká je jeho činnosť?
Odpovedať
Dobrý deň. Dostinex je agonista dopamínových receptorov umiestnených v hypofýze. Stimuluje receptory, čo vedie k zníženiu uvoľňovania prolaktínu. Pri pravidelnom užívaní Dostinexu sa hladina prolaktínu v krvi znižuje, čo pomáha obnoviť normálnu hormonálnu rovnováhu. Liek však môžete užívať len vtedy, ak vám ho predpísal lekár.
Petra pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ako presne ovplyvňuje nádor hypofýzy hladinu prolaktínu? Prečo sa koncentrácia hormónu v krvi tak prudko zvyšuje s novotvarom?
Odpovedať
Dobrý deň. Prolaktinóm je nádor, ktorý sa tvorí v žľazových bunkách predného laloku hypofýzy. Nádor dráždi alebo stláča hypofýzu, čo vedie k narušeniu normálnej regulácie sekrécie prolaktínu, čo zase spôsobuje nadmernú sekréciu hormónu, a teda výšenie jeho hladiny v tele.
Anna pred 9 mesiacmi
Dobrý večer. Plánujeme si s manželom bábätko, preto by som sa chcela opýtať aká je norma prolaktínu na otehotnenie? Stačí, že ukazovatele sú v rámci normy podľa veku?
Odpovedať
Dobrý deň. Pre tehotenstvo sa optimálna hladina prolaktínu považuje za jeho normu pre konkrétnu fázu menštruačného cyklu. Zvyčajne je v prvej fáze cyklu (folikulárna fáza) normálna hladina prolaktínu nižšia ako 29 ng/ml a v druhej fáze (luteálna fáza) je nižšia ako 30 ng/ml.
Andrea pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi vysvetliť, čo je to prolaktín?
Odpovedať
Dobrý deň. Prolaktín je hormón produkovaný v mozgu, ktorý je zodpovedný za rôzne funkcie v tele, vrátane stimulácie rastu mliečnych žliaz a regulácie hormonálnej rovnováhy počas tehotenstva a dojčenia. Hormón môže ovplyvniť reguláciu menštruačného cyklu, ako aj ovplyvniť náladu a emocionálny stav.
Nora pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Mám 25 rokov, včera som si robila test na prolaktín a zistila som, že je takmer v horných hraniciach normy. Chcela by som si znížiť indikátor, aby som predišla rastu hladiny hormónov a negatívnym dôsledkom. Povedzte mi, ako znížiť prolaktín bez tabliet?
Odpovedať
Dobrý deň. Zníženie prolaktínu bez tabletiek je možné pomocou zvládania stresu a pravidelnej výživy. Schopnosť kontrolovať prolaktín bez liekovej terapie však závisí od príčiny a stupňa zvýšenia hormónov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.