Logo
0800200000

Príčiny, príznaky a liečba pásového oparu

Príčiny, príznaky a liečba pásového oparu
Čítať 9 minút | Vytvorené: 5 máj 2023 | aktualizované: 30 jún 2023 | 16942 16942
Pásový opar postihne počas života každého tretieho človeka na svete. Zvyčajne sa vyskytuje u ľudí vo veku nad 50 rokov v dôsledku poklesu imunitnej obranyschopnosti súvisiacej s vekom.

Čo je to pásový opar?

Pásový opar (herpes zoster) je vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje ako červené škvrny a pľuzgiere naplnené tekutinou. Pri typickej forme sa vyrážky zvyčajne nachádzajú pozdĺž nervových dráh postihnutých vírusom, ktoré pripomínajú pás. Rozlišujeme tieto typy atypického pásového oparu:

  • abortívny – vyznačuje sa absenciou vyrážky a bolesti, pokožka je síce opuchnutá, ale začervenanie a opuch rýchlo zmiznú;
  • bulózny – namiesto malých pľuzgierov sa objavujú veľké pľuzgiere a príznaky celkovej intoxikácie sa zvyšujú;
  • hemoragický – vyrážka je vyplnená lymfou s množstvom krvi, v pokožke vzniká mikrokrvácanie, patologický proces postihuje hlboké vrstvy kože;
  • gangrenózny – v mieste vyrážky sa objavujú hlboké a dlhotrvajúce vredy, celkový stav pacienta je ťažký;
  • generalizovaný – vyrážka pokrýva až polovicu tela a môže sa objaviť aj na slizniciach (napr. v ústach).

Závažnosť ochorenia priamo súvisí s celkovým stavom imunitného systému. U ľudí s oslabenou imunitou (v dôsledku rádioterapie, chronických ochorení, veku) je infekcia akútnejšia a často vedie ku komplikáciám.

Ako vyzerá pásový opar?

Pásový opar vyzerá ako červené, ružové alebo hnedé škvrny, ktoré môžu byť hladké alebo môžu mierne vyčnievať nad povrch zdravej pokožky. Na škvrnách sa môžu nachádzať malé pľuzgieriky naplnené čírou tekutinou.

Škvrny môžu byť malé, asi ako hrášok, alebo veľké, s priemerom až 10 cm. Na rozdiel od Heraldovej škvrny sa pásový opar zvyčajne objavuje na jednej strane tela, menej často na oboch stranách. Na fotografii je zobrazený pásový opar.

Príčiny vzniku pásového oparu

Pásový opar je spôsobený vírusom Varicella-Zoster, ktorý pri prvom vniknutí do tela spôsobuje ovčie kiahne a po vyliečení je neaktívny a pretrváva v bunkách miechy. Jeho reaktivácia na pozadí zníženej imunity vedie k vzniku príznakov pásového oparu. Medzi rizikové faktory pásového oparu patrí:

  • rádioterapia a chemoterapia;
  • hypovitaminóza;
  • diabetes mellitus;
  • náhla zmena klimatického pásma;
  • oslabený imunitný systém (v dôsledku vírusu ľudskej imunodeficiencie, transplantácie orgánov);
  • podchladenie;
  • žalúdočný vred;
  • chirurgické zákroky.

Nekontrolované užívanie liekov (napr. steroidov) taktiež oslabuje imunitný systém a zvyšuje pravdepodobnosť aktivácie vírusu. Dlhodobé vystavenie organizmu alergénom alebo toxickým látkam (napr. na pracovisku) taktiež zvyšuje riziko vzniku pásového oparu.

Príznaky a štádiá pásového oparu

Inkubačná doba pásového oparu sa pohybuje od 10 dní do troch týždňov. Na rozdiel od ovčích kiahní, ktoré sa prejavia po tomto období, však pásový opar môže v tele pretrvávať desiatky rokov.

Pásový opar sa často začína bolesťou, pálením alebo mravčením pokožky v mieste nervu. Bolesť pri pásovom opare môže mať bodavý, ostrý, pálivý a pulzujúci charakter.

Príznaky pásového oparu

Príznaky pásového oparu

Ochorenie sa vyznačuje vyrážkou, ktorá je na svetlej pokožke jasne červená a na tmavšej pokožke hnedá. Malé vyrážky sa môžu zoskupovať (do veľkých plôch), zvyčajne na jednej strane tela. Medzi ďalšie príznaky pásového oparu patria:

  • zväčšené lymfatické uzliny;
  • zvýšená citlivosť pokožky;
  • bolesti hlavy a závraty;
  • necitlivosť v postihnutej oblasti;
  • citlivosť na prudké svetlo;
  • zvýšená únava;
  • svalová slabosť;
  • zimnica a horúčka.

Pri pásovom opare sa môžu pľuzgiere (vezikuly) naplnené tekutinou objaviť aj na chrbte a bruchu. Tieto pľuzgiere samé prasknú a vytvorí sa na ich žltá kôra. Pásový opar môže spôsobiť poruchy koordinácie a ochabnutosť nôh. Pásový opar u detí sa môže prejaviť výraznou slabosťou, náladovosťou, podráždenosťou a nespavosťou v dôsledku silnej bolesti.

Vyrážka sa môže objaviť aj v oku a jeho okolí, pričom spôsobuje bolestivosť, pálenie a pulzovanie, opuch očných viečok, začervenanie a slzenie. Vyrážka a poškodenie nervov môžu zhoršiť videnie a sluch a sťažovať pohyb jednej strany tváre.

Farba, počet a závažnosť kožnej vyrážky sa líši v závislosti od štádia ochorenia.

Štádium oparu

Popis

Trvanie

Prodromálne

Pri začínajúcom pásovom opare sa nevyskytuje vyrážka, ale objavuje sa pocit pálenia, bolesť alebo znecitlivenie pokožky pozdĺž postihnutého nervu

Dva - štyri dni

Erytematózne

Počiatočné štádium pásového oparu je charakterizované červenou alebo ružovou vyrážkou pozdĺž nervu

Tri - päť dní

Vezikulárne

Na červenej vyrážke sa objavujú pľuzgiere naplnené tekutinou

Štyri - sedem dní

Kortikálne

Vyrážka zasychá a vytvárajú sa chrasty

7-10 dní

Jazvové

Zjazvenie a zmena farby kože

Dva - štyri týždne

Trvanie jednotlivých štádií sa líši v závislosti od individuálnych charakteristík (napr. veku) pacienta a závažnosti ochorenia. Počiatočné štádium pásového oparu je zobrazené na fotografii.

Počiatočné štádium pásového oparu

Počiatočné štádium pásového oparu

Kde sa vyskytuje pásový opar?

Lokalizácia ochorenia sa líši v závislosti od postihnutého nervu. Vyrážka sa môže objaviť na tvári, trupe a končatinách, ale zvyčajne len na jednej strane tela: napríklad len na chrbte alebo bruchu. Vyrážka pri pásovom opare sa môže vyskytovať aj na:

  • ušniciach;
  • sliznici úst a nosa;
  • spojivkách (očí);
  • vonkajších genitáliách.

Pľuzgiere na slizniciach rýchlo prasknú a vytvoria oblasti erózie. V závislosti od postihnutej oblasti môže byť pásový opar zamenený s neurologickými, kardiovaskulárnymi alebo respiračnými abnormalitami, preto je potrebné v prípade výskytu vyrážky konzultovať diagnózu s dermatológom.

Aký lekár lieči pásový opar?

Na liečbu a prevenciu pásového oparu sa špecializuje dermatológ. Diagnostika pásového oparu zahŕňa:

  • oboznámenie sa s anamnézou. Lekár sa oboznámi s pacientovou anamnézou a s užívanými liekmi (aby zistil príčinu vyrážky);
  • analýzu pacientových ťažkostí. Dermatológ sa pýta na načasovanie a intenzitu príznakov, prítomnosť svrbenia, pálenia, mravčenia pokožky;
  • vyšetrenie pokožky. Lekár hodnotí farbu, tvar, veľkosť a umiestnenie škvŕn, aby stanovil diagnózu;
  • biopsia (vzorka kože) alebo bakteriologické vyšetrenie pľuzgierov (analýza obsahu tekutiny). Biopsia sa vykonáva v prípade podozrenia na bakteriálnu infekciu.

Na určenie príčiny vzniku pásového oparu na tvári lekár predpíše aj laboratórne vyšetrenia (kompletný krvný obraz a biochemický rozbor, vyšetrenie moču). V závislosti od formy a štádia oparu a na základe výsledkov diagnostiky sa zvolí spôsob liečby.

Ako a ako dlho sa lieči pásový opar?

Priebeh liečby závisí od závažnosti ochorenia, veku pacienta a jeho zdravotného stavu. Dĺžka liečby potlačenia vírusu závisí od imunitného systému, ale zvyčajne trvá dva až šesť týždňov. Na liečbu pásového oparu sa užívajú:

  • antivírusové lieky – potláčajú rast a množenie vírusu;
  • nesteroidné protizápalové lieky – znižujú horúčku a zlepšujú celkovú pohodu;
  • imunomodulátory – aktivujú vlastné obranné sily organizmu, čo podporuje hojenie;
  • antihistaminiká – zmierňujú opuch pokožky a znižujú svrbenie;
  • antispazmodiká a analgetiká – zmierňujú bolesť;
  • glukosteroidy – používajú sa na zníženie zápalu a svrbenia.

Dermatológ môže predpísať aj antibiotiká v kombinácii s probiotikami na potlačenie rastu baktérií v pľuzgieroch. Opar na chrbte a bruchu sa lieči aj lokálne antivírusovými masťami a antiseptikami (napr. roztokom peroxidu vodíka) na ošetrenie kožných lézií.

Masti majú komplexný účinok a potláčajú vírus vo vnútri pľuzgierov, urýchľujú hojenie kože a minimalizujú riziko infekcie vredov baktériami. Lokálne prostriedky taktiež znižujú opuch a začervenanie tkanív a odstraňujú svrbenie.

Rýchla liečba pásového oparu bez recidív zahŕňa liečbu jeho príčiny. Ak je spôsobený hypovitaminózou, predpisujú sa multivitamínové komplexy a kyselina askorbová, v prípade stresu je potrebné normalizovať denný režim, primerane odpočívať. Dôležité je dodržiavať vyváženú stravu, to znamená, znížiť príjem živočíšnych tukov, vzdať sa slaných a údených jedál, pridať do jedálnička viac čerstvej zeleniny.

Liečba pásového oparu doma

Domáca liečba pásového oparu môže zahŕňať užívanie liekov a mastí predpísaných dermatológom. Odporúčania pri domácej starostlivosti o pokožku pri pásovom opare zahŕňajú:

  • vyhýbanie sa tlaku alebo treniu pokožky;
  • chránenie pokožky pred poranením (poškriabaním a porezaním).

Používanie bylinných tinktúr alebo svojpomocne vyrobených pleťových vôd je nebezpečné a neúčinné, pretože na potlačenie vírusu v tele je potrebná kombinácia antivírusových a imunitu podporujúcich látok. Nesprávna liečba môže viesť k vzniku následkov a progresii ochorenia.

Komplikácie ochorenia sa líšia v závislosti od lokalizácie lézií.

Lokalizácia

Následky pásového oparu

Oči

Nebezpečenstvo poškodenia očí a vzniku očných vredov, ktoré môžu viesť k problémom so zrakom vrátane poruchy zraku a dokonca k slepote

Tvár

Môžu sa vytvoriť jazvy

Krk a hrudník

V zriedkavých prípadoch môže viesť k vzniku pneumónie (zápalu pľúc).

Horné končatiny

Ak ochorenie postihlo nervy v rukách alebo prstoch môžu sa vyskytnúť

problémy s pohybom. 

Trup

Rozvoj postherpetickej neuralgie – bolestivého syndrómu, ktorý trvá dlhšie ako vyrážka (v niektorých prípadoch mesiace alebo roky)

Chrbát

Pretrvávajúca bolesť v dolnej časti chrbta, ktorá sa zvyšuje pri ohýbaní, prudkom otáčaní, zdvíhaní ťažkých predmetov

Nohy a chodidlá

Poškodenie nervov v nohách a chodidlách môže spôsobiť problémy s pohybom a citlivosťou

Podávaním správnej farmakologickej liečby môže dermatológ zabrániť vzniku komplikácií. Ak sa prejavia neurologické následky pásového oparu, môže lekár pacienta odoslať na konzultáciu k neurológovi.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny, príznaky a liečba pásového oparu - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže sa pásový opar namočiť?

Pri pásovom opare sa neodporúča nadmerné umývanie pokožky kvôli riziku rozšírenia infekcie. V závislosti od formy a štádia pásového oparu vám lekár môže predpísať špeciálne antiseptiká a roztoky na ošetrenie lézií.

V prípade, že lekár neurčil pokyny na ošetrovanie pokožky, lézie sa môžu umyť jemným mydlom a teplou vodou a následne je dôležité postihnutú oblasť dôkladne osušiť. Pri pásovom opare je potrebné dodržiavať tieto hygienické odporúčania:

  • nepoužívajte drsné špongie, kefy alebo peelingy, aby ste predišli poraneniu a podráždeniu postihnutých oblastí;
  • denne si vymieňajte spodnú bielizeň;
  • pravidelne vymieňajte posteľnú bielizeň, ktorá bola opraná na vysokej teplote a vyžehlená.

Taktiež je potrebné sa vyhýbať noseniu syntetického, hrubého a tesného oblečenia, ktoré bráni pokožke dýchať a môže poškodiť pľuzgiere. Po zaschnutí pľuzgierov je možné obnoviť bežné hygienické postupy a po konzultácii s lekárom použiť, ako doplnkovú liečbu, soľné kúpele.

2. Prečo pretrváva pásový opar?

Keďže herpes vzniká na pozadí oslabeného imunitného systému, aktivácia prirodzených obranných mechanizmov je nevyhnutná pre rýchle uzdravenie. Liečba infekcie je ťažšia v prípade chronických alebo autoimunitných ochorení alebo nedávnych chirurgických zákrokov. Odporúčania na posilnenie organizmu zahŕňajú:

  • počas rekonvalescencie obmedzte intelektuálnu a fyzickú aktivitu, v prípade vysokej horúčky dodržiavajte pokoj na lôžku;
  • počas ochorenia nefajčite ani nepite alkohol;
  • dodržiavajte vyváženú stravu, vyhýbajte sa konzumácii škrobových, vyprážaných a údených jedál;
  • dodržiavajte pravidlá osobnej hygieny, vrátane pravidelného ošetrovania vyrážok až do ich úplného zahojenia;
  • v miestnosti udržiavajte čistotu.

Počas liečby pásového oparu je dôležité dodržiavať liečebný plán. V prípade potreby môže lekár predpísať aj multivitamínový komplex.

3. Môže sa pásový opar vyskytnúť znova?

Pásový opar sa môže prejaviť znova, ak je imunitný systém oslabený. Opätovná infekcia je však nepravdepodobná, pretože po vyliečení sa vytvorí imunita voči patogénu.

4. Je pásový opar nákazlivý?

Pásový opar je nákazlivý, pretože ide o vírus, ale pri kontakte s infikovanou osobou sa nemusí prejaviť pásový opar, ale ovčie kiahne. Vírus je aktívny jeden - dva dni pred objavením vyrážky a pred úplným zahojením pľuzgierov. Pásový opar sa prenáša týmito spôsobmi:

  • kožným kontaktom s infikovanou osobou (napr. objatím alebo bozkom);
  • kontaktom s infikovanými predmetmi (oblečenie, uteráky, posteľná bielizeň);
  • pri infekcii kašľom alebo kýchaním (v zriedkavých prípadoch pri vyrážke na tvári).

Ak sa dostanete do kontaktu s infikovanou osobou alebo predmetom, je potrebné prijať preventívne opatrenia, aby ste sa vyhli infekcii. Odporúča sa pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou, vyhýbať sa dotyku postihnutých oblastí pokožky, používať vlastné uteráky a oblečenie a nezdieľať predmety osobnej hygieny s inými osobami.

5. Ako sa dá rýchlo vyliečiť pásový opar?

Pásový opar sa dá rýchlo liečiť antivírusovými liekmi. Liečba však môže trvať dlhšie, ak je imunitný systém pacienta oslabený.

6. Ako sa dá zmierniť bolesť pri pásovom opare?

Zmierniť bolesť pri pásovom opare môžu pomôcť analgetiká alebo opioidy predpísané dermatológom (pri silnej bolesti). Na zmiernenie akútnej bolesti sa na postihnuté oblasti kože môžu prikladať studené obklady.

Ak vírus herpesu poškodil nervové zakončenia, tak sa u pacienta vyvinie postherpetická neuralgia, ktorá môže byť sprevádzaná záchvatmi bolesti, znecitlivením kože, svrbením, a to aj po vymiznutí vyrážky. Na liečbu postherpetickej neuralgie lekár predpisuje antidepresíva a antikonvulzíva.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 5 hodnotení
Príčiny, príznaky a liečba pásového oparu
Dermatológ, trichológ.
Príčiny, príznaky a liečba pásového oparu
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Veronika pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aké komplikácie môže spôsobiť pásový opar v očiach? Ako sa im dá predísť?
Odpovedať
Dobrý deň, pásový opar v oku môže viesť k zápalu rohovky (keratitída), dúhovky a ciev (iridocyklitída), glaukómu (zvýšený vnútroočný tlak) a zjazveniu rohovky. Dodržiavaním odporúčaní svojho dermatológa a vyšetrením u oftalmológa môžete predísť vzniku komplikácií.
Vadym pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aké sú klinické odporúčania pri liečbe pásového oparu? Môj starý otec má pásový opar a chcem sa uistiť, že lekári robia všetko správne. Ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, klinické odporúčania pri liečbe pásového oparu zahŕňajú užívanie antivirotík, antihistaminík, protizápalových liekov predpísaných lekárom. V závislosti od veku pacienta, formy a závažnosti ochorenia môže dermatológ predpísať aj fyzioterapiu, vitamínové komplexy a imunitné posilňovače.
Mária pred 10 mesiacmi
Dobrý večer, môže sa zinková masť používať na liečbu pásového oparu? Aký má účinok? Používa sa táto masť na liečbu vírusu?
Odpovedať
Dobrý večer, zinková masť pomáha vysušovať a hojiť pokožku a môže znížiť svrbenie a zápal, čo môže zmierniť príznaky pásového oparu. Zinková masť však nemá antivírusový účinok, takže nepomôže vyliečiť vírus, ktorý spôsobuje pásový opar.
Samuel pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aká je najúčinnejšia liečba pásového oparu? Môj lekár mi stanovil diagnózu a predpísal mi tri lieky vrátane antibiotík, ktoré nechcem užívať. Liečbu si chcem vybrať sám.
Odpovedať
Dobrý deň, samostatný výber liekov pri pásovom opare nepomôže zbaviť sa vyrážky a ďalších príznakov, práve naopak, môže spôsobiť komplikácie a intenzívnu bolesť. O spôsobe liečby je potrebné poradiť sa s dermatológom.
Jozef pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aká je najlepšia masť na liečbu pásového oparu?
Odpovedať
Dobrý deň, na liečbu pásového oparu sa predpisujú antivirotiká, ktoré potláčajú množenie vírusu, krémy s obsahom glukokortikosteroidov na zníženie zápalu a antiseptických a antimykotických látok. Masti a krémy však vyberá dermatológ po vyšetrení kože a určení formy pásového oparu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.