Logo
0800200000

Čo sú to tehotenské testy, aký je medzi nimi rozdiel a ktorý z nich je najpresnejší?

Čo sú to tehotenské testy, aký je medzi nimi rozdiel a ktorý z nich je najpresnejší?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 30 august 2022 | aktualizované: 1 november 2023 | 23420 23420
23420
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Tehotenské testy umožňujú určiť prítomnosť alebo neprítomnosť počatia od prvých dní oneskorenej menštruácie. Na presné potvrdenie tehotenstva je potrebné navštíviť gynekológa.

Čo je to tehotenský test?

Tehotenský test je metóda diagnostikovania neprítomnosti alebo prítomnosti oplodneného vajíčka. Testy určujú tehotenstvo pomocou moču a krvi. Krvné testy na zistenie tehotenstva sa môžu vykonávať v laboratóriu. Rýchle testy dokážu zistiť tehotenstvo podľa chemického zloženia moču a možno ich použiť doma.

Ako to funguje?

Tehotenské testy zisťujú prítomnosť hormónu hCG (ľudský choriový gonadotropín) v moči alebo v krvi ženy. HCG sa začína produkovať v membránach embrya šesť až osem dní po oplodnení, keď sa vajíčko prichytí k stene maternice a pokračuje v raste až do 20. týždňa.

U ženy, ktorá nie je tehotná, sú normálne hladiny hormónu hCG nižšie ako päť mIU/ml a testy naň nereagujú. Hladina hormónu hCG v tehotenstve v prvý deň oneskorenej menštruácie (dva týždne po údajnom počatí) je 25-100 mIU/ml. Chemické látky v testoch reagujú na obsah choriového gonadotropínu v krvi alebo moči a indikujú tehotenstvo.

Typy tehotenských testov

Existujú dva typy tehotenských testov: testy na báze moču a krvi. Reakčné tehotenské testy z moču sa dajú ľahko použiť doma. Rozlišujeme tieto typy domácich tehotenských testov:

  • testovacie prúžky (prúžkový tehotenský test) ― papierový prúžok, ktorý sa ponorí do nádoby s močom;
  • midstream test ― umiestni sa pod prúd moču;
  • kazetový ― tehotenský testovací prúžok sa umiestni do kazety, moč sa nanesie do špeciálneho okienka pomocou pipety;
  • digitálny tehotenský test ― obsahuje prúžok s činidlom, ktorý po kontakte s močom zobrazí výsledok na digitálnej tabuľke.

Digitálny tehotenský test sa dá použiť opakovane a patrí k najpresnejším. K dispozícii sú domáce rýchle tehotenské testy, ktoré sa predávajú v lekárňach a supermarketoch. Odporúča sa kupovať testy v lekárňach, kde sú testy správne skladované.

Tehotenský testovací prúžok

Tehotenský testovací prúžok je najlacnejší spôsob diagnostiky počatia. Ide o papierik napustený činidlom hCG. Test je potrebné umiestniť do nádoby s močom na 30-60 sekúnd. Po piatich - desiatich minútach môžete vyhodnotiť výsledok.

Ak tehotenský test ukazuje dva prúžky, výsledok je pozitívny. Jeden prúžok znamená, že tehotenstvo sa nepotvrdilo. Test reaguje na hladinu hCG v moči nad 25 mIU/ml. Ak sfarbenie čiarky nie je jasné, odporúča sa test zopakovať po 48 hodinách. Testovací prúžok sa používa na kontrolu tehotenstva od prvých dní menštruácie.

Tehotenský testovací prúžok

Tehotenský testovací prúžok

Kazetový tehotenský test

Kazetový tehotenský test vyzerá ako prúžok vložený do plastovej kazety s dvoma okienkami. Do jedného z nich sa pomocou pipety vloží malé množstvo moču. V ďalšom okienku sa po niekoľkých minútach (približne tri až päť minút) zobrazí výsledok. Kazetové testy zobrazujú tehotenstvo v prípade, že je koncentrácia hormónu hCG 10-25 mIU/ml (dva týždne po počatí). Kazetové tehotenské testy sa považujú za presnejšie ako testovacie prúžky.

Midstreamové tehotenské testy

Midstreamový tehotenský test je jednorazové zariadenie, ktoré sa používa pri močení. Na vykonanie midstreamového testu nie je potrebné moč odobrať, stačí ho na 10 sekúnd podržať pod prúdom moču. Tento test má vysokú citlivosť na hormón hCG (10 mIU/ml) a určuje tehotenstvo pred oneskorením menštruácie (dva - tri dni). Na potvrdenie výsledku test zopakujte po jednom - dvoch dňoch.

Digitálny tehotenský test

Digitálny tehotenský test je zariadenie s vymeniteľnými hrotmi a elektronickým displejom. Test je potrebné na niekoľko sekúnd vložiť pod prúd moču a výsledok sa zobrazí na displeji.

Digitálny test sa považuje za najpresnejší, pretože má citlivosť na hormón hCG od 10 mlU/ml. Digitálny test dokáže určiť prítomnosť tehotenstva päť dní pred oneskorením menštruácie. Test tiež zobrazuje gestačný vek tehotenstva. Digitálny test je zobrazený na fotografii.

Digitálny tehotenský test

Digitálny tehotenský test

Aký typ testu zobrazuje začiatok tehotenstva?

Väčšina testov zobrazuje tehotenstvo po viac ako dvoch týždňoch. Medzi najpresnejšie testy, ktoré dokážu zobraziť skoré tehotenstvo patrí:

  • hCG krvný test;
  • midstreamový test;
  • digitálny test.

Laboratórny krvný test je najspoľahlivejší. Domáce tehotenské testy by na včasné určenie tehotenstva mali mať citlivosť hCG 10 mIU/ml.

Ako zistím, kedy si mám urobiť tehotenský test?

Tehotenský test sa vykonáva najskôr siedmy - desiaty deň po možnom počatí. Ak si deň počatia nepamätáte, mali by ste počkať na druhý - tretí deň oneskorenej menštruácie. Pri nepravidelnej menštruácii sa test odporúča urobiť na 36. deň od začiatku poslednej menštruácie. Tehotenský test si môžete urobiť aj na základe týchto skorých príznakov tehotenstva:

Príznaky tehotenstva môžu zahŕňať ospalosť, zmeny nálad a citlivosť na pachy. Charakteristické príznaky tehotenstva môžu signalizovať aj gynekologické ochorenia.

Ako si vybrať tehotenský test?

Tehotenský test na báze krvi je presnejší ako na báze moču. Obsah hormónu hCG je v krvi vyšší, ale výsledok testu sa dozviete iba v laboratóriu. Domáce tehotenské testy sa od laboratórnych testov líšia tým, že sú cenovo dostupné a ľahko sa používajú, ale sú menej spoľahlivé. Domáci tehotenský test sa odporúča vybrať v závislosti od dňa menštruačného cyklu:

  • testovací prúžok ― vykonáva sa na tretí - piaty deň oneskorenej menštruácie;
  • mistreamový test ― test si môžete urobiť dva - tri dni pred oneskorenou menštruáciou;
  • kazetový test ― vykonáva sa od prvého dňa oneskorenej menštruácie;
  • digitálny test ― prítomnosť tehotenstva určí po šiestom - siedmom dni od počatia (päť dní pred oneskorenou menštruáciou).

Testovacie prúžky sú najlacnejšie, ale dokážu určiť tehotenstvo až po oneskorenej menštruácii. Najpresnejší domáci test je digitálny, ktorý dokáže spoľahlivo potvrdiť tehotenstvo a fetálny vek plodu. Midstreamový test je najjednoduchší na použitie, pretože nevyžaduje odber moču.

Ako si vybrať tehotenský test podľa citlivosti a čo to znamená?

Citlivosť tehotenského testu je schopnosť činidla prístroja zistiť obsah hormónu hCG v tele ženy. Väčšina rýchlych tehotenských testov má citlivosť v rozmedzí 20-25 mIU/ml a spoľahlivý výsledok zobrazuje dva týždne po počatí.

Na potvrdenie alebo vyvrátenie tehotenstva po prvom týždni je potrebné zvoliť ultra citlivé testy (mainstreamové, digitálne). Tehotenský test s citlivosťou 10 mIU/ml dokáže odhaliť oplodnenie od siedmeho dňa a je najpresnejší.

Ako presné sú tehotenské testy a môžeme im dôverovať? 

Výrobcovia uvádzajú, že spoľahlivosť domácich tehotenských testov je 95-99 %, ale pri ich používaní sa vyskytujú chyby. Presnosť tehotenského testu skresľuje:

  • príliš skoré vykonanie testu (do siedmeho dňa od počatia nie je hladina hCG dostatočne vysoká);
  • nesprávne načasovanie testu (tehotenský test je lepšie robiť ráno, pretože cez noc sa v moči koncentruje najväčšie množstvo hormónu hCG);
  • nízka citlivosť testu (viac ako 25 mIU/ml);
  • dátum exspirácie;
  • nedodržanie pravidiel používania alebo skladovania.

Výsledok tehotenského testu považujeme za nepresný v prípade, že dôjde k nedodržaniu odporúčaní na jeho používanie. Pred vykonaním tehotenského testu je potrebné oboznámiť sa s pokynmi výrobcu.

Čo sa neodporúča robiť pred vykonaním tehotenského testu?

Pred vykonaním tehotenského testu by ste sa mali umyť, aby sa do vzorky moču nedostali cudzie látky. Pred vykonaním tehotenského testu by ste nemali:

  • vypiť veľké množstvo tekutiny (moč sa môže zriediť a znížiť hladinu hCG);
  • dovoliť, aby sa na test dostali nečistoty alebo vlhkosť;
  • nedodržať podmienky skladovania testovacej súpravy (teplota skladovania by mala byť v rozmedzí 2-28 stupňov Celzia);
  • použiť už otvorené balenie tehotenského testu.

Pred vykonaním tehotenského testu by ste mali skontrolovať dátum jeho exspirácie. Nepoužívajte tehotenský test po uplynutí dátumu spotreby, pretože reagencie budú vykazovať falošné výsledky.

Krvný test HCG

Krvný test na hCG má väčšiu výpovednú hodnotu, pretože koncentrácia hormónu v krvi je niekoľkonásobne vyššia ako v moči. Test dokáže odhaliť tehotenstvo skôr ako testy z moču, ale jeho vykonanie trvá dlhšie. Existujú dva hlavné typy krvných testov na hCG:

  1. Kvalitatívne. Zisťuje, či je hladina hormónu zvýšená, čo nepriamo naznačuje, či je žena tehotná alebo nie;
  2. Kvantitatívny (beta hCG). Odráža presnú koncentráciu látky v krvi, takže gynekológ môže sledovať hormonálne zmeny v dynamike.

Hladina choriového gonadotropínu sa zdvojnásobuje každých 48 - 72 hodín (do 11. - 12. týždňa tehotenstva). Kvantitatívna analýza beta-hCG zobrazí dynamiku rastu hormónu. 

Spoľahlivé výsledky krvných testov získate pri dodržiavaní nasledujúcich pravidiel:

  • test by sa mal vykonať ráno na prázdny žalúdok;
  • 12 hodín pred testom úplne vylúčiť príjem alkoholu, fyzickú aktivitu, fajčenie;
  • ráno v deň testu môžete piť vodu;
  • vylúčiť užívanie akýchkoľvek liekov deň pred testom. Ak to nie je možné, je potrebné upozorniť laboratórium a lekára na užívanie liekov.

Počas formovania a vývoja embrya by sa hladina hormónu v tele ženy mala postupne zvyšovať až do 11. týždňa tehotenstva. Ak sa pri pravidelnom monitorovaní nezaznamená zvýšenie hCG alebo hladina hormónu nedosahuje všeobecne uznávané štandardné hodnoty pre daný termín, môže ísť o prerušené alebo mimomaternicové tehotenstvo a existuje vysoká pravdepodobnosť potratu.

V neskorších termínoch sa kvantitatívne stanovenie hCG môže použiť ako skríning genetických porúch plodu (Downov syndróm alebo Edwardsov syndróm). Ak má žena zvýšenú hladinu beta-hCG a žiadne iné charakteristické príznaky tehotenstva, môže ísť o nádorové ochorenie.

Je náročné si urobiť tehotenský test doma?

Vykonať tehotenský test doma nie je ťažké, dá sa kúpiť v supermarkete alebo v každej lekárni bez lekárskeho predpisu. Aby bol výsledok spoľahlivý, je potrebné vykonať tehotenský test správne:

  • na odber moču použite čistú nádobu;
  • dodržiavajte návod na použitie;
  • poskytnite testovaciemu systému čas na reakciu.

Správny výsledok by ste mali očakávať po časovom intervale uvedenom v návode. Výsledok, ktorý sa objaví skôr alebo neskôr ako v uvedenom čase, nie je správny. Ak má žena pochybnosti o spoľahlivosti výsledku, mala by sa objednať na vyšetrenie ku gynekologovi.

Čo znamenajú výsledky tehotenského testu?

Domáce testovacie súpravy môžu potvrdiť alebo vyvrátiť tehotenstvo. Výsledky tehotenského testu môžu zobrazovať:

  • pozitívny tehotenský test ― dva prúžky, plus alebo "áno";
  • negatívny tehotenský test ― jeden prúžok, mínus alebo "nie";
  • neurčitý výsledok ― test nemá žiadne prúžky, nápisy alebo druhý prúžok je slabý.

Neurčitý výsledok znamená, že test je chybný, bol porušený postup jeho použitia alebo expiroval. Tehotenské testy zvyčajne zobrazia výsledok do jednej - piatich minút. Ak výsledok nie je jednoznačný, test po niekoľkých dňoch zopakujte.

Môže byť tehotenský test falošne pozitívny/negatívny?

Tehotenský test môže pri použití zobraziť nesprávny alebo nepresný výsledok. Ak je tehotenský test pozitívny a žena nie je tehotná, výsledok sa považuje za falošne pozitívny. Chyby v teste môžu byť spôsobené skorým načasovaním testu (do siedmeho dňa po oplodnení), kedy je hladina hCG v krvi veľmi nízka.

Príčiny falošne negatívneho tehotenského testu

Falošne negatívny test môže byť spôsobený prerušeným tehotenstvom. Medzi ďalšie príčiny falošne negatívneho tehotenského testu patrí:

  • nekvalitný test alebo nedodržanie podmienok jeho použitia;
  • expirovaný test;
  • vypitie veľkého množstva tekutín pred testom;
  • porucha funkcie obličiek, keď sa hCG nevylučuje dostatočne močom (pri zlyhaní obličiek, pyelonefritíde);
  • patologické stavy kardiovaskulárneho systému (arteriálna hypertenzia);
  • užívanie diuretík alebo antihistaminík.

Antikoncepčné tabletky neskresľujú výsledky diagnostiky. Užívanie hormonálnej antikoncepcie nemôže byť príčinou falošne negatívneho tehotenského testu.

Príčiny falošne pozitívneho tehotenského testu

Falošne pozitívny tehotenský test sa môže vyskytnúť pri užívaní hormonálnych liekov na stimuláciu ovulácie. Medzi ďalšie príčiny falošne pozitívneho tehotenského testu patria:

  • nádory produkujúce hormóny (choriový karcinóm, vezikulárny skid);
  • dysfunkčné patologické stavy vaječníkov (cysty, rakovina vaječníkov);
  • mimomaternicové tehotenstvo;
  • stav po spontánnom potrate;
  • užívanie trankvilizátorov, antikonvulzív, liekov obsahujúcich hCG;
  • prítomnosť bielkovín alebo krvi v moči.

Falošné tehotenstvo sa môže preukázať pri novotvaroch v obličkách, maternici, prsníku. Falošne pozitívny tehotenský test sa vyskytuje v prípade prekročenia diagnostického času uvedeného v návode.

Ďalšie spôsoby určenia tehotenstva

V ľudovom liečiteľstve sa na určenie tehotenstva používala jedlá sóda, mangán a jód. Tieto látky môžu pri kontakte s močom zmeniť farbu, ale táto metóda diagnostiky tehotenstva je nespoľahlivá a nemá žiadne vedecké dôkazy.

Počas tehotenstva sa zvyšuje aj bazálna teplota (pokojová telesná teplota, ktorá sa meria po prebudení). Na začiatku oplodnenia môže telesná teplota stúpnuť na 37-37,5 stupňa Celzia. Zaregistrovanie zmeny teploty o niekoľko stupňov si vyžaduje ju neustále merať počas dvoch týždňov po očakávanom počatí. Aj bazálna teplota sa môže zvýšiť pri prechladnutí, infekciách, takže tento spôsob diagnostiky je nepresný. Na určenie tehotenstva je lepšie použiť expresné testy.

Ako môže gynekológ potvrdiť tehotenstvo?

Gynekológ môže potvrdiť tehotenstvo najskôr vo štvrtom alebo piatom týždni, keď sa oplodnené vajíčko prichytí na stenu maternice a stane sa viditeľným. Na zistenie tehotenstva gynekológ vykoná ultrazvukové vyšetrenie maternice, ktoré môže odhaliť:

  • veľkosť plodového vajíčka a jeho lokalizáciu;
  • mimomaternicové tehotenstvo;
  • počet plodov v maternici (jednoplodové alebo viacplodové tehotenstvo);
  • stav panvových orgánov (prítomnosť alebo neprítomnosť gynekologických patológií);
  • hrozba potratu.

Aj gynekológ pomocou ultrazvuku môže určiť presný termín tehotenstva. Ultrazvuk maternice sa môže vykonávať abdominálne (cez brušnú stenu) alebo transvaginálne (zavedením snímača do pošvy).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú to tehotenské testy, aký je medzi nimi rozdiel a ktorý z nich je najpresnejší? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je pravda, že falošne pozitívny test môže byť príznakom ochorenia?

Falošne pozitívny tehotenský test môže znamenať prítomnosť gynekologických ochorení (myóm, cysty maternice, rakovina vaječníkov). Hladina choriového gonadotropínu sa môže zvýšiť aj pri nádoroch obličiek, pečene alebo žalúdka.

2. Je možné určiť tehotenstvo od prvého dňa oneskorenej menštruácie alebo ešte pre ňou?

Tehotenstvo je možné zistiť minimálne päť dní pred meškaním menštruácie, ale výsledok môže byť nepresný a vyžaduje si opakovanie testu. Na včasnú diagnostiku tehotenstva sú vhodné vysoko citlivé tehotenské testy s hodnotou 10 mIU/ml (atramentové, elektronické).

3. Je lepšie vykonať test ráno?

Pred oneskorením menštruácie je lepšie urobiť si tehotenský test ráno, pretože ranný moč obsahuje najvyššiu koncentráciu hormónu hCG. Týždeň po oneskorenej menštruácii môžete vykonať test kedykoľvek počas dňa.

4. Ako vplýva hormonálna antikoncepcia na výsledok testu?

Užívanie hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na presnosť výsledku testu. Vynechanie antikoncepcie môže viesť k otehotneniu, preto sa odporúča použiť rýchle testy na potvrdenie alebo vylúčenie oplodnenia.

5. Závisí presnosť tehotenského testu od jeho ceny?

Drahšie testy môžu reagovať na nízke hladiny hormónu hCG (10 mIU/ml alebo viac) a včas odhaliť tehotenstvo (pred oneskorením menštruácie). Lacnejšie testery majú citlivosť 20 mIU/ml a môžu preukázať tehotenstvo až tri - päť dní po oneskorenej menštruácii. Cena však spravidla nemá vplyv na presnosť, dôležitá je citlivosť testu na hCG.

6. Prečo by sa mal tehotenský test robiť ráno?

Tehotenský test vykonaný ráno poskytne presnejší výsledok (za predpokladu, že ste v noci nemočili a nepili veľa vody). Prvá ranná dávka moču je najkoncentrovanejšia — cez noc sa v nej nahromadí dostatok ľudského choriového gonadotropínu (hCG), ktorý pomáha určiť tehotenstvo vo veľmi skorom štádiu.

7. Kde je potrebné ísť, ak mám pozitívny tehotenský test?

Ak máte pozitívny tehotenský test, mali by ste sa objednať ku gynekológovi. Váš lekár vykoná diagnostické vyšetrenie (gynekologické kreslo, ultrazvuk panvy), aby potvrdil alebo vyvrátil tehotenstvo, určil jeho lokalizáciu (maternicové, mimomaternicové) a gestačný vek.

8. Za akých podmienok môže vyjsť pozitívny tehotenský test?

Falošne pozitívny tehotenský test môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska a rakovina vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo sú to tehotenské testy, aký je medzi nimi rozdiel a ktorý z nich je najpresnejší?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Olívia pred 2 mesiacmi
Dobrý večer. Urobila som si tehotenský test, má dva prúžky, ale jeden je nevýrazný. Čo to znamená?
Odpovedať
Dobrý večer. Bledý alebo nevýrazný druhý prúžok na teste znamená chybný výsledok. Absencia jasného výsledku sa môže vyskytnúť pri nízkej hladine hCG v moči alebo nedodržaní pravidiel používania testu. Na potvrdenie alebo vyvrátenie tehotenstva sa odporúča test zopakovať o dva - tri dni.
Gertrúda pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Dokáže test odhaliť mimomaternicové tehotenstvo?
Odpovedať
Dobrý deň, test reaguje na mimomaternicové tehotenstvo a zobrazuje pozitívny výsledok. Test však ukáže pozitívny výsledok aj pri normálnom tehotenstve. Oplodnenie mimo dutiny maternice je možné presne diagnostikovať pomocou gynekologického ultrazvuku.
Maria pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Čo sa stane, ak si výsledok na tehotenskom teste pozriem príliš skoro alebo neskoro?
Odpovedať
Dobrý deň. Nedostatok času na zobrazenie výsledku môže spôsobiť falošne pozitívny alebo falošne negatívny výsledok. V návode je uvedený presný čas na interpretáciu výsledkov (1 - 15 minút). Nedostatok alebo predĺženie času spôsobí falošný výsledok.
Katarzyna pred 4 mesiacmi
Dobrý deň, prečo test nezobrazuje tehotenstvo v siedmom týždni?
Odpovedať
Dobrý deň, testovacie systémy v siedmom týždni by mali potvrdiť tehotenstvo, pretože hladina hCG v tele ženy je dostatočne vysoká. Negatívny test v prítomnosti tehotenstva môže byť spôsobený patologickými stavmi obličiek, kedy sa hCG neprodukuje v správnom množstve. Na potvrdenie tehotenstva v siedmom týždni je potrebné navštíviť gynekológa a vykonať ultrazvuk maternice.
Marína pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môže tehotenský test zobraziť falošný výsledok pred menštruáciou?
Odpovedať
Dobrý deň. Výsledok tehotenského testu pred menštruáciou môže byť chybný, pretože pred oneskorenou menštruáciou je hladina hCG príliš nízka na jej presné určenie. Tehotenský test by ste si mali urobiť tri - päť dní po oneskorenej menštruácii.
Gréta pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Je pravda, že staršie ženy a mladé dievčatá by mali používať rozdielne tehotenské testy?
Odpovedať
Dobrý deň. V tehotenských testoch pre vekové skupiny nie je žiadny rozdiel. Diagnostický výsledok závisí od času vykonania testu, jeho citlivosti a dodržania odporúčaní uvedených v návode výrobcu.
Elenka pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Do akého časového obdobia nemusí test zobraziť tehotenstvo?
Odpovedať
Dobrý deň. Test nemusí potvrdiť alebo vyvrátiť tehotenstvo do tretieho - štvrtého týždňa, čo je spôsobené nízkym obsahom hCG v tele ženy. K zníženiu hladiny hCG môže dôjsť pri polycystických vaječníkoch, užívaní diuretík alebo antihistaminík.
Kristína pred rokom
Dobré popoludnie. Môžete mi povedať, čo zobrazí tehotenský test pri prerušenom tehotenstve? Alebo môže prerušené tehotenstvo diagnostikovať len gynekológ?
Odpovedať
Dobrý deň, pri prerušenom tehotenstve môže byť tehotenský test pozitívny aj niekoľko týždňov po odumretí plodu, pretože hladina hormónov neklesá okamžite. Ak máte podozrenie na prerušené tehotenstvo, mali by ste sa poradiť s gynekológom.
Elena pred rokom
Dobrý deň, včera som mala nechránený pohlavný styk, antikoncepciu neberiem. Kedy si môžem urobiť tehotenský test, ak mám nepravidelný meštruačný cyklus?
Odpovedať
Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus, tehotenský test si môžete urobiť najskôr dva týždne po nechránenom pohlavnom styku, ale už v ranom štádiu môže byť falošne negatívny. Presnejší výsledok je 28 dní po poslednom pohlavnom styku alebo 36 dní po poslednej menštruácii. Gynekológ vám potvrdí alebo vyvráti pomocou utlrazvukového vyšetrenia, či ste tehotná a zároveň vám urobí krvné testy na stanovenie hladiny hCG v krvi.
Táňa pred rokom
Dobré popoludnie. Čo mám robiť, ak je môj tehotenský test negatívny a nemám menštruáciu? Zvyčajne mám pravidelný menštruačný cyklus (28 dní) a nemám žiadne iné príznaky.
Odpovedať
Dobrý deň, tehotenstvo nie je jediným dôvodom absencie menštruácie. Nepravidelný menštruačný cyklus môže byť spôsobený stresom, náhlym úbytkom hmotnosti, obezitou, syndrómom polycystických vaječníkov, užívaním antikoncepčných tabletiek. Oneskorená menštruácia môže byť spôsobená aj nekontrolovanou cukrovkou, ochorením srdca, nadmernou činnosťou štítnej žľazy a predčasnou menopauzou. Ak je váš menštruačný cyklus nepravidelný, je potrebné vyhľadať gynekológa.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.