0800200000

Norma cukru v krvi u žien: čo nám povedia odchýlky

Norma cukru v krvi u žien: čo nám povedia odchýlky
aktualizované: 20 June 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 07 June 2024 776
Jedným z hlavných ukazovateľov fungovania organizmu je hladina cukru v krvi. Za normálnych okolností sa hladina cukru v tele udržiava v zdravých medziach vďaka činnosti pankreasu.

Čo je hladina cukru v krvi?

Hladina cukru v krvi (glykémia) je počet mmol glukózy v jednom mililitri krvnej plazmy. Vysoká hladina cukru v krvi sa nazýva hyperglykémia a nízka hladina cukru v krvi sa nazýva hypoglykémia.

Hladinu glukózy v krvi udržiava inzulín, hormón pankreasu, ktorý sa vylučuje ako odpoveď na zvýšenie hladiny cukru po jedle a pomáha glukóze dostať sa do buniek. Hladinu glykémie ovplyvňuje aj úroveň telesnej aktivity, hormóny štítnej žľazy a nadobličiek a funkcia obličiek.

Aká je normálna hladina cukru v krvi u žien?

Za normálnu sa považuje glykémia nalačno 4,1-5,5 mmol/l. Hladina cukru v krvi nalačno sa u žien meria po nočnom spánku alebo 8 hodín po poslednom jedle. Za normálnych okolností sa hladina cukru v krvi po jedle zvyšuje.

Tabuľka normálnych hodnôt cukru v krvi u žien je uvedená nižšie.

Hladina cukru v krvi u žien

Glykémia nalačno

do 5,5 mmol/l

Náhodné meranie glykémie počas dňa

do 11,1 mmol/l

Hladina cukru v krvi u žien nad 50 rokov 2 hodiny po konzumácii sacharidových raňajok môže byť až 8,3 mmol/l. Glykémia 2 hodiny po požití glukózy u žien starších ako 70 rokov môže byť 9,0 mmol/l.

Aká je normálna hladina cukru v krvi počas tehotenstva?

Zvýšená hladina cukru v krvi u tehotných žien sa nazýva gestačná cukrovka. Na diagnostiku hyperglykémie, ktorá ohrozuje zdravý priebeh tehotenstva, by mali všetky tehotné ženy podstúpiť orálny glukózový tolerančný test (OGTT), pri ktorom sa meria hladina cukru v krvi nalačno a 2 hodiny po užití roztoku glukózy.

Tabuľka normálnych hladín cukru v krvi u tehotných žien je uvedená nižšie.

Hladina cukru v krvi u žien počas tehotenstva

Glykémia nalačno (po najmenej 8 hodinách hladovania)

do 5,5 mmol/l

Glykémia 2 hodiny po konzumácii sacharidových raňajok

do 7.8 mmol/l

Náhodné meranie glykémie počas dňa

do 11,1 mmol/l

Prekročenie prípustnej hladiny cukru v krvi u tehotných žien je nebezpečné pre tehotenské komplikácie: ukončenie tehotenstva a predčasný pôrod, poškodenie placenty a ochorenia plodu. Gestačná cukrovka zvyšuje riziko veľkého plodu, ktorý sa nedá porodiť prirodzenou cestou.

Aká je hladina cukru v krvi pri diagnostikovaní cukrovky?

Pri podozrení na cukrovku (kolísanie glykémie, náhly prírastok alebo úbytok hmotnosti, smäd a časté močenie) je potrebné objednať sa na konzultáciu k diabetológovi. Na diagnostikovanie cukrovky lekár predpíše vyšetrenie krvi na hladinu glukózy v krvi nalačno a glykovaného hemoglobínu a v prípade potreby vykoná glukózový tolerančný test.

Zvýšenie hladiny glukózy v krvi nalačno do 6,9 mmol/l sa nazýva prediabetes. Diagnostické kritériá pre cukrovku:

  • glykémia nalačno vyššia ako 7,0 mmol/l;
  • glukóza v krvi pri voľnom meraní viac ako 11,0 mmol/l;
  • glykovaný hemoglobín viac ako 6,5 %.

Na presnú diagnostiku cukrovky sa abnormálne výsledky musia zopakovať aspoň dvakrát. Zvýšená náhodná glykémia a glykozylovaný hemoglobín sa musia potvrdiť zvýšenou hladinou cukru v krvi nalačno, aby sa stanovila diagnóza cukrovka.

Diabetológ môže na diagnostiku cukrovky nariadiť aj vyšetrenie hladiny inzulínu v krvi. Normy inzulínu u žien sa nelíšia podľa veku, ale závisia od príjmu potravy. Normálne hodnoty hladiny inzulínu v krvi:

  • do 174 pcmol/l na lačný žalúdok;
  • 208-1597 pcmol/l 30 minút po požití glukózy;
  • 125-1917 pcmol/l 1 hodinu po požití glukózy;
  • 111-1153 pcmol/l 2 hodiny po požití glukózy.

Ak sa diagnostikuje cukrovka, diabetológ predpíše aj testy na vylúčenie poškodenia vnútorných orgánov: vyšetrenie obličiek a lipidogram. Na diagnostiku kardiovaskulárnych komplikácií cukrovky môže byť potrebné EKG a ultrazvukové vyšetrenie srdca. Cukrovka si vyžaduje aj konzultácie s oftalmológom a neurológom.

Príčiny vysokej hladiny glukózy u žien

Najčastejšou príčinou vysokej hladiny cukru je cukrovka. Rozlišuje sa cukrovka 1. a 2. typu. Cukrovka 1. typu je spôsobená autoimunitným poškodením pankreasu, pri ktorom je znížená produkcia inzulínu.

Pri cukrovke 2. typu zostáva syntéza inzulínu dlho normálna, ale vzniká inzulínová rezistencia - necitlivosť telesných buniek na inzulín. Príčinami inzulínovej rezistencie sú nadváha a obezita, hypodynamia (sedavý spôsob života), syndróm polycystických vaječníkov a hypotyreóza (nedostatočná produkcia hormónov štítnej žľazy).

Príčiny nízkej hladiny cukru u žien

Nízka hladina cukru v krvi sa u zdravých ľudí vyskytuje zriedkavo. Zvyčajne sa hypoglykémia vyvinie pri cukrovke v dôsledku vynechania jedla alebo predávkovania inzulínom. Nízka hladina cukru v krvi bez cukrovky môže byť príznakom inzulinómu (nádor produkujúci inzulín), rezistencie na glukagón (hormón, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi), nedostatočnosti nadobličiek alebo otravy alkoholom.

Aké sú príznaky nízkej hladiny cukru v krvi u žien?

Hypoglykémia je nebezpečný stav, ktorý môže viesť k strate vedomia. Príznaky hypoglykémie zahŕňajú výraznú celkovú slabosť, vlhkú pokožku, tras končatín, závraty a môžu byť sprevádzané delíriom a zmätenosťou.

Aké sú príznaky vysokej hladiny cukru v krvi u žien?

Medzi príznaky cukrovky patrí zvýšený smäd, sucho v ústach, časté silné močenie a nízka chuť do jedla. Cukrovka 1. typu vedie k úbytku hmotnosti, zatiaľ čo cukrovka 2. typu býva príčinou obezity.

Príznakom prediabetu môže byť aj postupné priberanie na váhe, inak sú výkyvy cukru v krvi bezpríznakové. Príznaky náhleho zvýšenia hladiny cukru v krvi môžu zahŕňať nevoľnosť a vracanie, rezavé bolesti v bruchu a acetónový zápach v dychu. U pacientov s cukrovkou sú prudké nárasty cukru v krvi zvyčajne bezpríznakové.

Ako si môžem skontrolovať hladinu cukru v krvi?

Hladinu cukru v krvi je možné zistiť laboratórnym vyšetrením glykémie. Glykemické testy sa zvyčajne vykonávajú nalačno. Lekár vám môže nariadiť aj glukózový tolerančný test, čo je test na stanovenie hladiny cukru v krvi nalačno a po záťaži sacharidmi.

Hladinu glykémie si môžete rýchlo určiť pomocou glukometra. Na časté (niekoľkokrát počas dňa) meranie hladiny cukru v krvi pri cukrovke závislej od inzulínu existujú snímače glukózy, ktoré sa implantujú pod kožu a prenášajú údaje o glykémii do smartfónu. Vyvíjajú sa zariadenia na meranie hladiny cukru v krvi bez prepichnutia, ktoré zatiaľ nie sú dostatočne presné.

Ako používať glukomer?

Glukomer je zariadenie na meranie hladiny cukru v krvi. Glukomer meria hladinu cukru v kapilárnej krvi odobratej z prsta.

Stanovenie hladiny glykémie pomocou domáceho glukomeru trvá 2-3 minúty. Algoritmus merania glukózy glukomerom:

  1. Pred meraním hladiny cukru si umyte a osušte ruky.
  2. Zapnite glukomer a vložte jednorazový testovací prúžok podľa návodu na použitie prístroja.
  3. Pichnite si do prsta jednorazovým skarifikátorom, kým nevytečie kvapka krvi.
  4. Priložte prst na testovací prúžok tak, aby krv dopadla na indikátor.
  5. Prst utrite alkoholovou utierkou.
  6. Výsledok merania skontrolujte na displeji glukomera.

Hodnoty cukru v krvi namerané glukomerom sa nelíšia od všeobecne uznávaných laboratórnych hodnôt. Glukomer je vhodný na každodenné domáce použitie, ako aj na meranie cukru v zdravotníckych zariadeniach.

Čo znižuje hladinu cukru v krvi?

Cieľom liečby cukrovky je udržať hladinu glykémie v zdravých medziach. Hladiny cukru v krvi pri cukrovke 2. typu sú vyššie ako u zdravých ľudí a pohybujú sa v rozmedzí 5,0-7,2 mmol/l.

Liečba cukrovky zahŕňa normalizáciu životného štýlu, užívanie tabliet znižujúcich hladinu cukru a inzulínových injekcií. Úprava životného štýlu pri cukrovke zahŕňa zníženie hmotnosti, diétu s obmedzením sacharidov a tukov a pravidelnú fyzickú aktivitu (aspoň 30 minút denne).

Liečba prediabetu tiež zahŕňa normalizáciu hmotnosti, pravidelné cvičenie a rozumnú diétu s obmedzením rýchlych sacharidov. Už v štádiu prediabetu môže endokrinológ predpísať tablety na zníženie hladiny cukru v krvi.

Ako je možné zvýšiť hladinu cukru v krvi?

Ak máte hypoglykémiu, musíte rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi. Cukor môžete zvýšiť zjedením cukríka alebo kocky cikru. Lekár vám môže predpísať intravenózne kvapkanie glukózy na zvýšenie glykémie.

Pomáhajú ľudové metódy zabrániť prudkým nárastom a poklesom glukózy u žien?

Ľudové metódy sa na liečbu cukrovky nepoužívajú. Pokusy o odstránenie cukrovky ľudovými metódami (pomocou čajov a odvarov) odďaľujú účinnú liečbu, ktorá je potrebná na prevenciu komplikácií cukrovky a poškodenia vnútorných orgánov (srdca a ciev, obličiek a očí).

Aké potraviny znižujú hladinu cukru v krvi?

Neexistujú žiadne špecifické potraviny, ktoré by znižovali hladinu cukru v krvi. Diéta pri cukrovke zahŕňa obmedzenie príjmu sacharidov. Je potrebné odmietnuť ľahko stráviteľné cukry (zákusky, čistý cukor a sladké nápoje), príliš sladké ovocie (hurmikaki a hrozno) a rýchle jedlá. Pri cukrovke 1. typu môže byť potrebné prísne počítanie skonzumovaných cukrov.

Diéta pri cukrovke by mala obsahovať zeleninu, kaše a cestoviny tvrdých druhov, ako aj bielkoviny (vajcia, mäso, ryby a mliečne výrobky). Uprednostňovať by sa mali tuky rastlinného pôvodu (orechy, avokádo a olivový olej).

Aké potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi?

Všetky potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi. K prudkému nárastu glykémie dochádza pri čistom cukre a ľahko stráviteľných sacharidoch (zákusky, múčne výrobky a zemiaky), ktorým by sme sa mali pri cukrovke vyhýbať.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Norma cukru v krvi u žien: čo nám povedia odchýlky
Norma cukru v krvi u žien: čo nám povedia odchýlky
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Pri akej hladine cukru v krvi sa predpisuje inzulín?

Neexistuje žiadna špecifická hladina glykémie, pri ktorej sa predpisuje inzulín na zníženie hladiny cukru v krvi. Indikácie na liečbu inzulínom sú cukrovka 1. typu a akútne hyperglykemické stavy, pri ktorých je potrebné rýchlo znížiť hladinu cukru v krvi. Pri cukrovke 2. typu endokrinológ predpíše inzulín, ak nie je možné dosiahnuť cieľové hodnoty glykémie pomocou diéty a tabletových liekov znižujúcich hladinu cukru. Dočasný prechod na inzulín je potrebný počas chirurgických zákrokov.

Aká je normálna hladina cukru v krvi u detí?

Hladina cukru v krvi u detí sa v prvých 2 rokoch života líši a závisí od veku. Novorodenci, najmä predčasne narodení, sú náchylní na hypoglykémiu. Tabuľka hladiny cukru v krvi u detí podľa európskych noriem je uvedená nižšie.

Hladina cukru v krvi u detí

Vek

Hodnota cukru v krvi, mmol/l

Predčasne narodení

1,1-3,3 mmol/l

Novorodenci

1,7-3,3 mmol/l

Deti prvého roku života

2,2-5,0 mmol/l

Deti do 2 rokov

3,3-5,5 mmol/l

Deti od 2 rokov a dospelí

4,1-5,9 mmol/l

Cukrovka 1. typu je častejšia u detí a je nebezpečná akútnymi komplikáciami, ako je napríklad diabetická kóma. Prvými príznakmi cukrovky u dieťaťa môže byť zvýšený smäd, časté močenie a náhla strata hmotnosti.

Ako rýchlo znížiť hladinu cukru v krvi?

Pomocou inzulínu môžete rýchlo znížiť hladinu cukru v krvi. Dávku inzulínu môže vypočítať lekár, ale v prípade cukrovky závislej od inzulínu vás diabetológ naučí, ako si dávkovať inzulín a znižovať hladinu cukru v krvi doma. Neexistujú žiadne ľudové prostriedky na zníženie hladiny cukru v krvi.

Aký je to pocit, keď vám klesne hladina cukru v krvi?

Príznaky hypoglykémie zahŕňajú výraznú celkovú slabosť, studený pot a svalový tras. Pri nízkej hladine cukru v krvi sa môže objaviť zmätenosť alebo delírium. Ak glykémia klesne pod 2 mmol/l, človek môže stratiť vedomie a hladiny cukru v krvi pod 1,65 mmol/l sú smrteľné.

Prečo u zdravého človeka klesá hladina cukru v krvi?

Pokles hodnôt cukru v krvi u zdravého človeka môže byť spôsobený hladovaním, intenzívnou fyzickou aktivitou alebo požitím veľkého množstva alkoholu. Vo väčšine prípadov je hypoglykémia príznakom endokrinných ochorení (cukrovka, inzulinóm, rezistencia na glukagón), preto je pri zistení nízkej hladiny cukru v krvi potrebné vyšetrenie diabetológom.

Ako identifikovať cukrovku doma?

Bez merania hladiny cukru v krvi nie je možné diagnostikovať cukrovku doma. Ak máte doma glukomer, je potrebné merať glykémiu nalačno alebo počas dňa. Hladina cukru v krvi nad 7 mmol/l nalačno alebo 11 mmol/l pri voľnom meraní je spoľahlivým ukazovateľom cukrovky.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Norma cukru v krvi u žien: čo nám povedia odchýlky
Autor
Blažena Uharčeková
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Komentáre

Komentovať článok

Gréta pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Priateľ mi odporučil recept z cibule na zníženie hladiny cukru v krvi. Pomáha cibuľa pri cukrovke?
Odpovedať
Dobrý deň. Neexistujú žiadne špecifické potraviny, ktoré by znižovali hladinu glykémie. Diéta pri cukrovke zahŕňa obmedzenie rýchlo stráviteľných sacharidov (cukor, sladkosti, zemiaky a hrozno).
Simona pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Z času na čas pociťujem závraty a slabosť, akoby som mala nízku hladinu cukru v krvi. Môžem mať nízku hladinu cukru v krvi aj bez cukrovky?
Odpovedať
Dobrý deň. Nízka hladina cukru v krvi u zdravého človeka môže byť dôsledkom hladovania alebo intenzívnej fyzickej aktivity. Je potrebné urobiť si test na cukor, a ak je výsledok v norme, navštívte diabetológa, aby zistil príčinu závratov.
Petra pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo mám robiť, ak mám hladinu cukru v krvi 17? Glukomer mojej mamy ukazuje túto hodnotu.
Odpovedať
Dobrý deň. Hyperglykémia 17 mmol/l je nebezpečná pre vznik akútnych diabetických komplikácií (diabetická kóma), preto ak máte vysokú hladinu cukru v krvi, mali by ste okamžite vyhľadať lekára. Ak je vysoká hladina cukru v krvi sprevádzaná silnou celkovou slabosťou, nevoľnosťou a vracaním, bolesťami brucha, acetónovým zápachom z úst, treba zavolať záchranku.
Eleonóra pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako rýchlo klesá hladina cukru v krvi? Môže sa cukrovka normalizovať za týždeň?
Odpovedať
Dobrý deň. Hladina cukru v krvi sa dá rýchlo znížiť injekčným inzulínom. Cieľom liečby cukrovky je nielen rýchlo odstrániť hyperglykémiu, ale aj nájsť dlhodobú liečbu, ktorá udrží hladinu cukru v krvi v prijateľných medziach.
Katarzyna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Bola mi diagnostikovaná vysoká hladina glukózy v krvi. Ako môžem znížiť hladinu cukru v krvi za 24 hodín?
Odpovedať
Dobrý deň. Výber metódy zníženia cukru závisí od príčiny ochorenia a úrovne hyperglykémie. Najrýchlejší účinok majú injekcie inzulínu, ktoré umožňujú normalizovať hladinu cukru v krvi v priebehu niekoľkých hodín.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie