Logo
0800200000

Čo je hCG a ako interpretovať výsledky testu?

Čo je hCG a ako interpretovať výsledky testu?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 64784 64784
Test hCG stanovuje hladinu ľudského choriového gonadotropínu v krvi alebo v moči.

Na základe výsledkov hCG testu môže gynekológ určiť rané tehotenstvo a posúdiť jeho priebeh.

Čo je hCG (choriový gonadotropín)?

Ľudský choriový gonadotropín (hCG) je hormón produkovaný placentou počas tehotenstva. HCG sa nazýva aj tehotenský hormón, pretože stimuluje produkciu estrogénu a progesterónu, vďaka čomu sliznica maternice zhrubne a zastaví sa ovulácia. 

HCG sa skladá z dvoch podjednotiek: alfa a beta. Alfa podjednotka je taktiež súčasťou luteinizačných, folikuly a štítnu žľazu stimulujúcich hormónov produkovaných hypofýzou, a preto sa jej hladina v krvi môže zvýšiť pri niektorých patologických stavoch (zlyhanie obličiek, syndróm polycystických vaječníkov, nádory hypofýzy vylučujúce hormóny). Beta hCG je unikátna podjednotka, ktorú telo produkuje len počas tehotenstva. 

HCG sa začne produkovať v momente, kedy sa oplodnené vajíčko implantuje (prichytí) na stenu maternice. Hladina choriového gonadotropínu v krvi stúpa už 10-11 dní po oplodnení a v moči šesť až sedem dní po uhniezdení vajíčka, preto sa na včasnú diagnostiku tehotenstva odporúča absolvovať krvný hCG test.

Hladina hCG v jednotlivých dňoch

Hladina hCG v tehotenstve stúpa každý deň od momentu počatia. Hodnota hCG sa zdvojnásobuje každých 48-72 hodín do 11.-12. týždňa. Sledovanie hladiny hCG v krvi v priebehu jednotlivých dní po počatí sa používa IVF (oplodnenie in vitro) na určenie uhniezdenia oplodneného vajíčka v stene maternice a na posúdenie vývoja plodu v ranom štádiu. Hladina hCG v moči v priebehu jednotlivých dní má menšiu výpovednú hodnotu, pretože koncentrácia hormónu v moči stúpa o jeden až dva dni neskôr ako v krvnom sére a nevypovedá o priebehu tehotenstva.

Hladina hCG v jednotlivých týždňoch

Vyhodnotenie hladiny hCG v jednotlivých týždňoch umožňuje sledovať vývoj plodu a včas odhaliť prítomnosť abnormalít (riziko potratu, vznik mimomaternicového tehotenstva).

Normálna hladina hCG v jednotlivých týždňoch tehotenstva

Normálna hladina hCG v jednotlivých týždňoch tehotenstva

Hladina hCG v tehotenstve v jednotlivých týždňoch počas tehotenstva (od prvého dňa poslednej menštruácie) sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Normy hCG v krvi v jednotlivých týždňoch počas tehotenstva

Týždne tehotenstva

Hladina hCG (mIU/ml)

3 týždne

5-50

4 týždne

5-426

5 týždňov

18-7340

6 týždňov

1080-56500

7-8 týždňov

7650-229000

9-12 týždňov

25700-288000

13-16 týždňov

13300-254000

17-24 týždňov

4060-165400

25-40 týždňov

3640-117000

Hladina hCG 1 mU/ml znamená, že nedošlo k otehotneniu. Hodnota hCG 6-24 mU/ml spadá do tzv. šedej zóny, kedy je hladina choriových gonadotropínov v krvi zvýšená, ale ešte neznamená tehotenstvo. Ak je výsledok v rozmedzí 6-24 mU/ml, odporúča sa hCG test zopakovať po dvoch až troch dňoch. Krvný hCG test sa považuje za pozitívny v prípade, že je koncentrácia hormónu vyššia ako 25 mU/ml.

Krvný hCG test 

Krvný hCG test je informatívny spôsob diagnostiky tehotenstva. Keďže koncentrácia hormónu v krvi je niekoľkokrát vyššia ako v moči, krvný test umožňuje zistiť tehotenstvo v skoršom štádiu. Existujú dva typy krvných testov na hCG:

  • kvalitatívny — určuje či je hladina hormónov v krvi zvýšená alebo nie, čo nepriamo naznačuje prítomnosť alebo neprítomnosť tehotenstva;
  • kvantitatívny — určuje presnú koncentráciu beta hCG v krvi. Umožňuje s vysokou mierou istoty potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť tehotenstva, ako aj sledovať jeho dynamický priebeh.

Krvný hCG test sa vykonáva pred každým naplánovaným vyšetrením gynekológa a taktiež vtedy, keď ho lekár predpíše pri podozrení na abnormálne tehotenstvo. Krvný hCG test môže diagnostikovať abnormality plodu, ako je hrozba potratu a genetické poruchy (Edwardsov alebo Downov syndróm). Výsledok testu nie je diagnózou, pretože len výsledky komplexného vyšetrenia môžu s istotou povedať, v akom stave je plod. Výsledky hCG testu interpretuje gynekológ.

hCG test z moču

HCG test z moču sa vykonáva pomocou domácich testerov, ktoré sú dostupné v každej lekárni alebo supermarkete. Rôzne typy tehotenských testov majú rozličnú citlivosť. Väčšina domácich testovacích systémov indikuje tehotenstvo v prípade, že je koncentrácia hCG v krvi aspoň 25 mIU/ml (približne na prvý až tretí deň oneskorenej menštruácie).

Na získanie spoľahlivého výsledku je dôležité tehotenský test urobiť správne. Keďže domáce testy reagujú na vyššie koncentrácie hormónu v moči, môžu pri rakovine alebo hormonálnej antikoncepcii poskytnúť falošne pozitívny výsledok. Pri tehotenstve, ktoré trvá menej ako 13-14 dní, môže testovací systém poskytnúť falošne negatívny výsledok z dôvodu nízkej koncentrácie hCG v moči. Na potvrdenie alebo vyvrátenie tehotenstva je potrebná konzultácia s gynekológom a výsledok krvného beta hCG testu.

hCG pri mimomaternicovom tehotenstve

Hladina hCG pri mimomaternicovom tehotenstve v prvých dňoch alebo týždňoch môže byť v normálnom rozmedzí bez ohľadu na to, kde sa oplodnené vajíčko uhniezdilo. hCG test možno použiť na podozrenie pri abnormálnom tehotenstve od siedmeho-ôsmeho týždňa, pretože rýchlosť zvýšenia jeho hladiny je nižšia ako pri normálnom vývoji plodu. 

hCG test nie je spoľahlivou metódou diagnostiky mimomaternicového tehotenstva. Na určenie mimomaternicového tehotenstva je potrebné absolvovať gynekologický ultrazvuk. Ak hladina hCG naznačuje tehotenstvo, no na ultrazvuku sa nenachádza oplodnené vajíčko, gynekológ diagnostikuje mimomaternicové tehotenstvo a predpíše liečbu.

hCG pri prerušenom tehotenstve

Hodnoty hCG pri prerušenom tehotenstve sa časovo nezhodujú alebo drasticky klesajú, pretože embryo odumrelo a syntéza hormónu s placentou sa zastavila. Znížená hladina hCG môže taktiež naznačovať riziko potratu a vyžaduje si ďalšie testy a vyšetrenie gynekológom a pôrodníkom.

Na diagnostiku prerušeného tehotenstva sa vykonáva gynekologický ultrazvuk. Ultrazvukové vyšetrenie pri prerušenom tehotenstve zobrazuje: plod, ktorý nerastie jeden až dva týždne, neprítomnosť embrya, ktoré je väčšie ako 25 milimetrov a zástavu srdca, ktoré je väčšie ako sedem milimetrov.

hCG u netehotných žien

Normálna hodnota hCG u mužov a netehotných žien sa pohybuje od nula do piatich mIU/ml. Zvýšená hladina hCG v prípade neprítomnosti tehotenstva môže poukazovať na vznik rakoviny maternice a prídavných orgánov, prítomnosť hormonálne aktívnych novotvarov v pľúcach, obličkách alebo črevách. Zvýšená hladina hCG sa nemení v priebehu štyroch až piatich týždňov po potrate a pri užívaní hormonálnych liekov (napr. kombinovanej perorálnej antikoncepcie). Každá abnormálna hladina hCG je indikáciou na konzultáciu s endokrinológom a ďalšie vyšetrenie.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Čo je hCG a ako interpretovať výsledky testu? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aká je norma voľného beta hCG?

Voľný beta hCG sa stanovuje kvantitatívnym krvným hCG testom. Norma beta hCG u netehotných žien absentuje. Keďže hormón môže byť produkovaný niektorými patologickými tkanivami pri rakovine, norma pre mužov a netehotné ženy je do 5 mIU/ml. Norma voľného beta hCG v tehotenstve závisí od týžňa a počtu embryí.

2. Ako si urobiť krvný hCG test?

hCG test zahŕňa odber vzorky žilovej krvi. hCG test sa musí vykonať ráno nalačno, pretože hladina hormónu v krvi sa môže počas dňa meniť. 

Na krvný hCG test neexistuje žiadna špecifická príprava. Deň pred testom by ste sa mali vyhýbať konzumácii alkoholu a fajčeniu, vyhýbať sa stresovým situáciám a znížiť fyzickú námahu. Ak užívate hormonálne lieky, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom o možnosti ich vysadenia dva-tri dni pred testovaním, pretože lieky môžu ovplyvniť spoľahlivosť výsledku.

3. Kedy sa začína produkovať hCG?

Po počatí sa oplodnené vajíčko dostane cez vajíčkovod do maternice, kde sa implantuje do steny maternice. Pripojenie embrya k stene maternice spôsobí vytvorenie placenty na šiesty až ôsmy deň po počatí. Vytvorená placenta produkuje hCG a uvoľňuje ho do krvi a moču.

4. Kedy je potrebné si urobiť hCG test?

Indikácie na hCG test u žien zahŕňajú oneskorenú menštruáciu, potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, diagnostiku plodu a placenty a podozrenie na nádorové ochorenia pohlavného systému. Muži by mali podstúpiť hCG test pri podozrení na malignitu semenníkov.

Krvný hCG test si môžete dať urobiť už na 10.-11. deň po pravdepodobnom počatí. Väčšina domácich tehotenských testov ukáže zvýšenú hladinu hCG v moči 14-17 dní po počatí, t. j. od prvého alebo tretieho dňa oneskorenej menštruácie.

5. Kedy potvrdí krvný hCG test tehotenstvo?

Voľný beta hCG sa začne produkovať placentou po tom, ako sa oplodnené vajíčko prichytí k stene maternice. Krvný hCG test zobrazí tehotenstvo až 10-11 dní po počatí. Hladiny hCG medzi 6 a 24 mU/ml sa nachádzajú v šedej zóne a môžu byť falošne pozitívne, to znamená, že na získanie spoľahlivého výsledku pri týchto hladinách sa odporúča zopakovať test po niekoľkých dňoch.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo je hCG a ako interpretovať výsledky testu?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Marina pred rokom
Čo znamená zvýšený hCG počas tehotenstva? Moje tehotenstvo prebieha normálne, ale hladina choriového gonadotropínu v 12. týždni je vyššia ako za normálnych okolností.
Odpovedať
Dobrý deň. Normálne rozmedzie voľného beta hCG v 12. týždni je od 25700 do 288000 mIU/ml. Zvýšená hladina hCG v tehotenstve môže naznačovať vývoj viacpočetného tehotenstva, ale to je možné potvrdiť iba ultrazvukovým vyšetrením. Každú abnormálnu hodnotu hCG je potrebné konzultovať s vašim pôrodníkom a gynekológom.
Júlia pred rokom
S manželom plánujeme tehotenstvo. Po pravdepodobnom počatí som si urobila hCG test, no výsledok bol negatívny. Môže hCG test nepotvrdiť tehotenstvo v ranom štádiu tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Krvný hCG test je najpresnejšou metódou na diagnostikovanie tehotenstva v ranom štádiu. Výsledok hCG testu raného tehotenstva môže byť falošne negatívny, ak sa test vykoná príliš skoro. Na stanovenie presnej diagnózy sa odporúča absolvovať krvný hCG test najskôr na 10.-11. deň po pravdepodobnom počatí.
Maria pred rokom
Po nechránenom pohlavnom styku som si urobila hCG test, aby som sa uistila, že nie som tehotná. Môžem byť tehotná s hladinou hCG 0,2 mU/ml?
Odpovedať
Dobrý deň. Normálna hodnota hCG u netehotných žien je 0-5 mIU/ml. Hodnota hCG 0,2 mU/ml znamená, že nedošlo k otehotneniu alebo, že ide o krátke obdobie po počatí. Pre presnejšiu diagnózu sa odporúča zopakovať hCG test po 10-11 dňoch od dátumu počatia.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Aj ja aj manžel pochádzame z dvojičiek a teraz čakáme bábätko. Zaujíma nás či by sme aj my mohli mať dvojčatá. Aká je hladina hCG pri dvojčatách?
Odpovedať
Dobrý deň. Hladina hCG pri viacpočetnom tehotenstve je zvyčajne vyššia ako pri jednopočetnom tehotenstve. Koncentrácia hCG však závisí od obdobia tehotenstva a individuálnych vlastností organizmu ženy, takže viacpočetné tehotenstvo možno potvrdiť len ultrazvukovým vyšetrením.
Karina pred rokom
Dobrý deň. Moje tehotenstvo prebieha normálne, no podľa testov mám nízke hodnoty hCG. Čo môže byť príčinou a môže to byť nebezpečné?
Odpovedať
Dobrý deň. Nízka hladina hCG pri normálnom tehotenstve môže znamenať placentárnu insuficienciu (zmeny v štruktúre placenty, ktoré môžu viesť k retardácii plodu) a riziko potratu. Oba stavy sú pre plod nebezpečné. V prípade, že máte zníženú hladinu hCG je potrebné sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.