Logo
0800200000

Ako si vybrať vhodnú nehormonálnu antikoncepciu?

Ako si vybrať vhodnú nehormonálnu antikoncepciu?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 25 december 2023 | aktualizované: 25 december 2023 | 1193 1193
Rozlišujeme hormonálnu antikoncepciu a nehormonálnu antikoncepciu. Pri výbere antikoncepcie sa zohľadňujú kontraindikácie a riziko vzniku vedľajších účinkov.

Čo je nehormonálna antikoncepcia?

Hormonálna antikoncepcia zahŕňa užívanie hormónov, ktoré ovplyvňujú činnosť orgánov ženského reprodukčného systému a zabraňujú ovulácii. Všetky ostatné typy antikoncepcie radíme medzi nehormonálne.

Aký je rozdiel medzi nehormonálnou a hormonálnou antikoncepciou?

Nehormonálna antikoncepcia neutralizuje (ničí, spomaľuje pohyb) spermie alebo vytvára mechanickú prekážku ich vstupu do vajíčka. Hormonálna antikoncepcia zabraňuje ovulácii a mení stav maternicovej sliznice. Liek môže napríklad spôsobiť zahustenie hlienu krčka maternice (produkovaného žľazami kanála krčka maternice), ktorý sa stáva nepriepustným pre spermie.

Typy nehormonálnej antikoncepcie

Výber nehormonálnej antikoncepcie pre ženy a mužov by mal byť konzultovaný s lekárom. Pri výbere vhodnej antikoncepcie sa posudzuje pohodlnosť jej používania, stupeň ochrany pred neplánovaným tehotenstvom a riziko vzniku vedľajších účinkov.

Typy nehormonálnej antikoncepcie

Antikoncepcia

Princíp účinku

Použitie

Ako vyzerá

Cervikálny pesar

Gumový (silikónový) výrobok v tvare náprstku, ktorý tesne obopína krčok maternice a blokuje pohyb spermií.

Najmenej šesť hodín pred pohlavným stykom potrite pesar spermicídom. Vložte ho do pošvy a pevne ho pritlačte na krčok maternice. Po 8 až 48 hodinách od pohlavného styku pesar odstráňte.

Cervikálny pesar

Cervikálny pesar

Diafragma 

Diafragma používaná ako metóda antikoncepcie má podobu membrány. Princíp účinku diafragmy je založený na zabránení vstupu spermií do maternice.

Diafragmu prehnite na polovicu a jednu až dve hodiny pred pohlavným stykom ju vložte do pošvy, pričom sa uistite, že pokrýva krčok maternice. Pred pohlavným stykom naneste na okraj membrány spermicíd. Membránu môžete odstrániť 6-24 hodín po pohlavnom styku a môžete ju použiť opakovane.

Diafragma

Diafragma

Spermicíd

Spermicídy sa predávajú vo forme krémov, gélov, tampónov, pien, antikoncepčných tabletiek alebo čapíkov (supozitórií), ktoré ničia spermie a zabraňujú im v presune k vajíčku.

Spermicíd vložte do pošvy 15 - 60 minút pred pohlavným stykom. Doba aktívneho pôsobenia prípravku je približne jedna hodina. Niektoré spermicídne prípravky si vyžadujú zmytie (postup je uvedený v anotáciách k nehormonálnym antikoncepčným tabletkám a iným prostriedkom).

Spermicídy

Spermicídy

Mužský kondóm

Väčšina z nich je vyrobená z tenkého latexu, ktorý zabraňuje vniknutiu spermií do vagíny. Okrem tehotenstva sú kondómy spoľahlivým prostriedkom prevencie šírenia pohlavne prenosných chorôb (STD).

Kondóm nasaďte pred pohlavným stykom na vztýčený penis a odstráňte ho po ejakulácii a vybratí penisu z pošvy. Kondómy sa používajú jednorazovo ( platí nielen pre vaginálny sex, ale aj pre análny a orálny sex).

Mužský kondóm

Mužský kondóm

Ženský kondóm

Je plastová trubička s lubrikantom a pružnými krúžkami na oboch koncoch (jeden koniec je uzavretý). Vytvára bariéru pre spermie.

Výrobok vložte do pošvy najmenej osem hodín pred pohlavným stykom. Uzavretý koniec trubičky by mal prekrývať krčok maternice a otvorený koniec by mal mierne zakrývať pysky. Mužský a ženský kondóm by sa nemali používať súčasne, pretože hrozí riziko pretrhnutia.

Ženský kondóm

Ženský kondóm

Vaginálna špongia

Hubka obsahuje chemickú látku (spermicíd (nonoxynol-9), ktorá ničí spermie. 

Navlhčite hubku vodou a vložte ju do pošvy aspoň 24 hodín pred pohlavným stykom. Prípravok by mal pokryť krčok maternice. Po pohlavnom styku nechajte hubku pôsobiť aspoň šesť hodín. Celkový čas, počas ktorého je špongia vo vagíne, by nemal presiahnuť 30 hodín.

Vaginálna špongia

Vaginálna špongia

Nehormonálny vaginálny gél

Prípravok znižuje pH vo vagíne, čím spomaľuje pohyb spermií a zabraňuje im dostať sa k vajíčku.

Gél si pred pohlavným stykom alebo aspoň jednu hodinu pred pohlavným stykom vložte do pošvy. Prípravok účinkuje jednu hodinu.

Nehormonálny vaginálny gél

Nehormonálny vaginálny gél

Vnútromaternicové teliesko (IUD)

Pomôcka obsahuje kovové prvky (meď, striebro alebo zlato). Kov spôsobuje zápal, ktorý je pre telo bezpečný a znižuje pohyblivosť a životaschopnosť spermií.

Nehormonálne vnútromaternicové teliesko zavedie lekár do dutiny maternice do siedmich dní od začiatku menštruácie. IUD sa musí vymeniť každých 10 rokov. Vedľajšie účinky, medzi ktoré patrí dlhšie trvajúca a silná menštruácia, vymiznú do dvoch až troch mesiacov.

Vnútromaternicové teliesko

Vnútromaternicové teliesko

Jedným z prirodzených spôsobov nehormonálnej antikoncepcie je kontrola menštruačného cyklu. Kalendárna metóda antikoncepcie zahŕňa zdržanie sa pohlavného styku počas ovulácie, aby nedošlo k otehotneniu. Medzi trvalé metódy nehormonálnej antikoncepcie patrí ženská (podviazanie vajíčkovodov) a mužská (podviazanie ejakulačných kanálikov) sterilizácia.

Núdzová nehormonálna antikoncepcia 

Nehormonálna postkoitálna antikoncepcia sa používa na zníženie pravdepodobnosti otehotnenia po vniknutí semena do pošvy. Nehormonálne vnútromaternicové teliesko sa musí zaviesť do piatich dní po nechránenom pohlavnom styku. Špirála zabraňuje oplodneniu tým, že spôsobuje chemické zmeny v spermiách a vajíčku. Účinok núdzovej antikoncepcie spočíva v prevencii, nie v ukončení tehotenstva.

Výhody nehormonálnej antikoncepcie

Nehormonálna antikoncepcia sa používa v prípade zdravotných kontraindikácií užívania hormónov. Nehormonálna antikoncepcia znižuje riziko neželaného tehotenstva bez toho, aby ovplyvnila hormonálne pozadie a činnosť reprodukčných orgánov.

Bariérová antikoncepcia pomáha predchádzať pohlavne prenosným chorobám. Chemické antikoncepčné pomôcky majú antiseptický účinok, neutralizujú infekčné agensy. Nehormonálne antikoncepčné prostriedky sú ľahké na použitie. Výnimkou sú vnútromaternicové telieska, pri ktorých je potrebná konzultácia s lekárom.

Nevýhody nehormonálnej antikoncepcie

Nehormonálne antikoncepčné metódy (okrem vnútromaternicového telieska) majú krátkodobý účinok. Nebariérová antikoncepcia dostatočne nechráni pred pohlavne prenosnými chorobami.

Niektoré antikoncepčné prostriedky majú kontraindikácie (napr. nemôžu sa používať počas menštruácie) a môžu spôsobiť alergické reakcie, suchosť alebo podráždenie pohlavných orgánov.

Vnútromaternicové telieska môžu spôsobiť nepríjemné pocity, kŕče, krvácanie, výtok so špecifickým zápachom, zápal panvy, bolesť počas menštruácie a mimomaternicové tehotenstvo.

Účinnosť nehormonálnej antikoncepcie

Hlavným znakom účinnej nehormonálnej antikoncepcie je nízka pravdepodobnosť neželaného tehotenstva. Stopercentnú ochranu poskytuje len absencia pohlavnému styku. Pravdepodobnosť otehotnenia je pri:

  • IUD — 0,8 %;
  • diafragma (vaginálny pesar) — 17 %;
  • vaginálna špongia — 14 % u žien, ktoré nerodili, a 27 % u žien, ktoré rodili aspoň raz;
  • mužský kondóm — 13 %;
  • ženský kondóm — 21 %;
  • spermicíd — 21 %;
  • vyhýbanie sa vaginálnemu sexu počas plodných dní — až 23 %;
  • ženská sterilizácia — 0,5 %;
  • mužská sterilizácia — 0,15 %.

Zníženie rizika otehotnenia je možné dosiahnuť používaním viacerých antikoncepčných metód súčasne. Napríklad je možné zaviesť vnútromaternicové teliesko a používať kondóm.

Pre koho je vhodná nehormonálna antikoncepcia?

Nehormonálnu antikoncepciu sa odporúča používať v prípade, že užívanie hormónov vyvoláva vedľajšie účinky alebo je lekárom kontraindikované. Nehormonálna antikoncepcia (napr. kondómy) je vhodná aj pri spontánnom pohlavnom styku, keď je potrebná ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami alebo keď nie je k dispozícii hormonálna perorálna antikoncepcia. Na výber najvhodnejších nehormonálnych antikoncepčných metód a na zostavenie individuálneho programu ochrany pred otehotnením sa odporúča dohodnúť si stretnutie s gynekológom. 

Kontraindikácie používania nehormonálnej antikoncepcie

Trvalá a dočasná nehormonálna antikoncepcia, ktorá nezabraňuje styku s pohlavnými orgánmi a vniknutiu semena do pošvy, je kontraindikovaná v prípade pohlavne prenosných chorôb. Medzi ďalšie kontraindikácie používania nehormonálnej antikoncepcie patrí:

  • zvýšená pravdepodobnosť alergie, podráždenia kože a sliznice;
  • nesúlad medzi veľkosťou pomôcky (napr. diafragmy alebo kondómu) a anatomickými vlastnosťami genitálií;
  • menštruácia (kontraindikácia, ktorá môže byť uvedená v návode na použitie vaginálne špongie);
  • poruchy zrážania krvi (kontraindikácia zavedenia medeného vnútromaternicového telieska).

Medzi ďalšie kontraindikácie môže patriť vaginálne krvácanie, zápaly, prekonané operácie a nádory pohlavných orgánov. Kontraindikácie stanoví lekár.

Aké sú prirodzené metódy antikoncepcie?

Prirodzené metódy antikoncepcie sú založené na kontrole a pozorovaní cyklických zmien v ženskom organizme. Nevyžadujú používanie pomôcok, ale vyznačujú sa nízkou účinnosťou.

Prírodné metódy antikoncepcie

Metóda

Popis

Antikoncepcia kalendárnou metódou

Sledovanie dní menštruačného cyklu, kedy nechránený pohlavný styk môže viesť k otehotneniu. Spermie môžu oplodniť vajíčko do piatich dní po pohlavnom styku, preto je potrebná abstinencia od ôsmeho do dvanásteho dňa cyklu. Menštruačný cyklus sa odporúča sledovať pomocou špeciálnych aplikácií, ktoré je možné nainštalovať do mobilného telefónu.

Cervikálna metóda

Metóda je založená na pozorovaní zmien vlastností cervikálneho hlienu. Krátko pred ovuláciou sa množstvo hlienu zvyšuje, je čírejší, tekutejším a medzi prstami sa rozťahuje ako surový vaječný bielok. Cervikálny hlien môže absentovať niekoľko dní po menštruácii.

Nový cyklus sprevádza výskyt zakaleného a hustého hlienu. Odporúča sa vyhýbať sa pohlavnému styku v čase od objavenia sa hlienu do štvrtého dňa po maximálnej intenzite hlienového výtoku.

Metóda laktačnej amenorey

Znížená pravdepodobnosť otehotnenia je spôsobená prirodzenou neplodnosťou počas dvoch mesiacov po pôrode v dôsledku dojčenia (charakteristickým znakom popôrodného obdobia je absencia menštruácie).

Meranie bazálnej telesnej teploty

Meranie sa vykonáva každé ráno po prebudení špeciálnym teplomerom (v ústach alebo konečníku). Mierne zvýšenie bazálnej telesnej teploty (niekoľko desatín stupňa) počas troch alebo viacerých dní je znakom ovulácie. Najväčšia plodnosť sa pozoruje dva dni pred zvýšením bazálnej telesnej teploty. Nechránený pohlavný styk sa neodporúča vykonávať od začiatku menštruácie do tretieho alebo štvrtého dňa po zvýšení bazálnej telesnej teploty.

Ďalšou prirodzenou metódou antikoncepcie je prerušovaný pohlavný styk. Muž pred ejakuláciou odstráni penis z pošvy, aby zabránil preniknutiu spermií do vajíčka. Nevýhodou tejto metódy je riziko prenosu pohlavne prenosných chorôb a vniknutie spermií do pošvy v prípade narušenej sebakontroly.

Čo je ženská a mužská sterilizácia?

Metóda mužskej nehormonálnej antikoncepcie sterilizáciou sa nazýva vazektómia. Počas operácie lekár podviaže ejakulačné kanáliky, aby zabránil vniknutiu spermií do ejakulátu. Pri ženskej sterilizácii sa chirurgicky podviažu vajíčkovody, aby sa spermie nemohli dostať do maternice. Ženská a mužská sterilizácia nechráni pred pohlavne prenosnými chorobami.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako si vybrať vhodnú nehormonálnu antikoncepciu? - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Chráni nehormonálna antikoncepcia pred pohlavne prenosnými chorobami?

Ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami poskytuje len nehormonálna bariérová antikoncepcia, ktorá zabraňuje kontaktu medzi ženskými a mužskými pohlavnými orgánmi (napr. kondómy). Niektoré typy čapíkov a vaginálnych tabliet poskytujú čiastočnú ochranu pred infekciou, ale bariérové metódy sú spoľahlivejšie.

2. Môžem otehotnieť počas užívania nehormonálnej antikoncepcie?

Žiadna antikoncepčná metóda okrem zdržania sa pohlavného styku neposkytuje 100 % ochranu pred neželaným tehotenstvom. Ak sa nehormonálna antikoncepcia (napr. tabletky, kondóm alebo IUD) používa správne, riziko otehotnenia je minimálne. Najmä vnútromaternicové teliesko je účinné až na 99 percent.

3. Aký je rozdiel medzi hormonálnym a nehormonálnym vnútromaternicovým telieskom?

Nehormonálne vnútromaternicové teliesko u žien spôsobuje zápal sliznice maternice (endometria), ktorý bráni oplodneniu vajíčka spermiou a vývoju embrya. Hormonálne IUD uvoľňujú malé množstvo hormónu progestínu, ktorý zahusťuje hlien krčka maternice, ktorý zabraňuje vstupu spermií do vajíčkovodov. Účinná látka tiež čiastočne potláča schopnosť vaječníkov uvoľňovať vajíčka.

4. Aká je najspoľahlivejšia metóda antikoncepcie?

Žiadna antikoncepčná metóda nie je absolútne spoľahlivá a nechráni na 100 % pred tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami. Riziko tehotenstva pri orálnom a análnom sexe nehrozí v prípade, že sa semeno náhodne nedostane do pošvy. Spoľahlivosť ostatných metód sa určuje pravdepodobnosťou výskytu pohlavných chorôb a neplánovaného tehotenstva. Kondómy patria medzi najspoľahlivejšie antikoncepčné prostriedky, ktoré pomáhajú predchádzať tehotenstvu a chránia pred infekciami pri pravidelnom aj nepravidelnom pohlavnom styku.

5. Aké sú možné nežiaduce účinky nehormonálnej antikoncepcie?

Nehormonálna antikoncepcia môže u žien a mužov spôsobiť svrbenie pohlavných orgánov, zápal, infekciu, bolesť, nepríjemné pocity, krvácanie, perforáciu maternice, mimomaternicové tehotenstvo, alergické reakcie a poranenie pohlavných orgánov. V prípade výskytu vedľajších účinkov sa poraďte s lekárom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako si vybrať vhodnú nehormonálnu antikoncepciu?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Blažena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Je prerušovaný pohlavný styk pre ženu nebezpečný?
Odpovedať
Dobrý deň. Prerušovaný pohlavný styk nemá negatívny vplyv na činnosť vnútorných orgánov. Dlhodobé znepokojenie spojené s možnými rizikami (napr. pohlavne prenosné choroby alebo nechcené tehotenstvo) môže viesť k poruchám sexuálnej funkcie.
Gertrúda pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem otehotnieť počas používania antikoncepčných čapíkov?
Odpovedať
Dobrý deň. Nehormonálne antikoncepčné čapíky patria do kategórie spermicídov. Riziko otehotnenia pri používaní spermicídov je približne 30 %. Na zníženie tohto ukazovateľa sa odporúča poradiť sa s gynekológom a zvoliť si ďalšie antikoncepčné prostriedky.
Nataliia pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Existujú nejaké nevýhody vnútromaternicového telieska?
Odpovedať
Dobrý deň. Nevýhodou vnútromaternicových teliesok je slabá ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami a riziko vzniku komplikácií (nie viac ako 1 %). Medzi vedľajšie účinky patrí posunutie vnútromaternicového telieska, perforácia steny maternice, infekčné ochorenia, menštruačné kŕče a krvácanie.
Maria pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Ako správne používať nehormonálne antikoncepčné tablety?
Odpovedať
Dobrý deň. Nehormonálne antikoncepčné tabletky (spermicídy) sa vkladajú do pošvy pred pohlavným stykom. Liek sa používa po konzultácii s lekárom. Pred použitím tabletiek by ste si mali pozorne prečítať návod, pretože by niekoľko hodín pred a po použití nemali prísť do kontaktu s mydlom pri sprchovaní (zložky mydla môžu spermicíd rozložiť, čím sa jeho znižuje účinnosť).
Elenka pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Musím používať ochranu počas sexu, aj keď mám zavedené vnútromaternicové teliesko?
Odpovedať
Dobrý deň. Vnútromaternicové teliesko poskytuje pomerne vysoký (približne 99%) stupeň ochrany pred neželaným otehotnením, ale nechráni pred pohlavne prenosnými infekciami. Riziko otehotnenia a výskytu infekčných ochorení znížite používaním kondómov a absolvovaním testov na pohlavne prenosné choroby spolu s novým partnerom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.