Logo
0800200000
Čítať 6 minút

Ako sa vykonáva odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami a komu je určené?

Ako sa vykonáva odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami a komu je určené?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 1 marec 2024 | aktualizované: 8 marec 2024 | 427 427
1

Aká je liečba hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami?

Hemoroidy sú sprevádzané rozšírením a zápalom žíl v análnom otvore a  v spodnej časti konečníka. Vnútorné hemoroidy sa vyvíjajú vo vnútri konečníka a vonkajšie hemoroidy sa vyvíjajú pod kožou okolo análneho otvoru.

Rádiofrekvenčná liečba hemoroidov sa vykonáva pomocou vysokofrekvenčných rádiových vĺn, ktoré sú emitované elektródami prístroja Surgitron a prenikajú do hemoroidných tkanív. Vplyvom vĺn dochádza k vyparovaniu vnútrobunkovej tekutiny bez uvoľnenia tepla, k prerastaniu rozšírených ciev, fibróze, zmršťovaniu anorektálnych vankúšikov s následným hojením tkanív bez vzniku rán.

Výhody odstránenia hemoroidov rádiofrekvenčnou metódou

Výhody odstránenia hemoroidov rádiofrekvenčnou metódou

2

Ktoré hemoroidy možno odstrániť metódou rádiofrekvenčných vĺn?

Metóda rádiofrekvenčných vĺn sa môže použiť v akomkoľvek štádiu hemoroidov za predpokladu, že neexistujú žiadne kontraindikácie. Obmedzenia používania rádiofrekvenčných vĺn:

  • nízka zrážanlivosť krvi (napríklad v dôsledku užívania antikoagulancií, ktoré zvyšujú riziko krvácania);
  • análne fistuly alebo praskliny;
  • nádorové ochorenia čreva;
  • prítomnosť kardiostimulátora;
  • užívanie imunosupresív (zvyšuje riziko sepsy).

Taktiež sa liečba hemoroidov metódou rádiofrekvenčných vĺn vykonáva pri Crohnovej chorobe, pretože rádiofrekvenčné vlny môžu zhoršiť zápalové symptómy a spomaliť hojenie črevného tkaniva.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

V akom štádiu je možné odstrániť hemoroidy pomocou rádiofrekvenčných vĺn?

Excízia hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami sa môže uskutočniť v 1.-4. štádiu ochorenia. Metóda rádiofrekvenčných vĺn na liečbu hemoroidov sa vyznačuje minimálnou pooperačnou bolesťou v konečníku a nízkym rizikom relapsu.

4

Princíp vplyvu rádiofrekvenčných vĺn na hemoroidy

Princípom liečby hemoroidov je použitie vysokofrekvenčných rádiových vĺn. Vlny sú vyžarované nízkoteplotnými elektródami a spôsobujú vysušenie tkaniva bez vytvárania tepla (pri rádiofrekvenčnej hemoroidektómii nehrozí popálenie).

5

Etapy rádiofrekvenčného odstránenia hemoroidálnych uzlov

Odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami sa vykonáva v polohe tela na litotómiu (pacient leží na chrbte a nohy má podopreté v roztiahnutej, zvýšenej polohe pomocou špeciálnych držiakov). Etapy odstraňovania hemoroidálnych uzlov rádiofrekvenčnými vlnami:

  1. Lokálna anestézia.
  2. Zavedenie rektoskopu do konečníka na zlepšenie vizuálnej kontroly postupu (ak je obtiažne prezeranie ošetrovaných oblastí).
  3. Zavedenie elektródy do tkaniva hemoroidov do hĺbky asi 5-10 mm.
  4. Aplikovanie rádiofrekvenčnej energie (prístroj Surgitron slúži na generovanie vysokofrekvenčných vĺn pri liečbe hemoroidov).

Účinok rádiofrekvenčných vĺn sa zastaví, keď ošetrené tkanivá vyschnú a získajú belavý odtieň. Počas jedného sedenia je možné v prípade potreby liečiť niekoľko hemoroidov naraz.

6

Aká anestézia sa používa počas odsraňovania hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami?

Ako lokálna anestézia sa pred liečbou hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami používa anestetická perianálna blokáda (injekcia anestetika do ischiorektálnej jamky, ktoré blokujú prenos nervových impulzov v konečníku). Po odstránení hemoroidov sa zavedie tampón s anestetikom (niekoľko hodín). Pri bolesti, ktorá sa vyskytuje po koagulácii rádiofrekvenčnými vlnami, sa môžu užívať nesteroidné protizápalové lieky.

7

Aké pocity môžu byť prítomné pri rádiofrekvenčnom odstraňovaní hemoroidov?

Po podaní anestetických liekov môžu byť pocity počas excízie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami obmedzené na menšie nepohodlie. Bolesť sa môže vyskytnúť po ukončení procedúry odstránenia hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami, čo je prirodzený dôsledok vysadenia anestetika.

8

Ako dlho trvá odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami?

Excízia vonkajších alebo vnútorných hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami trvá niekoľko minút. Priemerná dĺžka trvania procedúry v závislosti od počtu a veľkosti hemoroidov môže byť približne pol hodiny.

9

Čo sa stane po ukončení excízie hemoroidov rádiofrekvenčnou vlnou?

Pacient môže opustiť medicínske centrum ihneď po zákroku alebo po odznení lokálnej anestézie (nie je potrebná hospitalizácia). Proktológ predpisuje analgetiká, ktoré možno užívať proti bolesti a informuje o termínoch kontrolných vyšetrení.

10

Liečba hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami: ako prebieha rehabilitácia?

Kompletná rehabilitácia po liečbe hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami, ktorá môže prebiehať bez požitia liekov, trvá niekoľko týždňov. Dočasný pooperačný pokles výkonnosti nie je patológia.

11

Čo by ste mali robiť počas zotavovania po odstránení hemoroidov rádiofrekvenčnou metódou?

Počas zotavovania po odstránení hemoroidov metódou rádiofrekvenčných vĺn môžete okrem perorálnych a lokálnych nesteroidných protizápalových liekov užívať sedacie kúpele s teplou vodou. V rámci rehabilitácie po odstránení hemoroidov pomocou Surgitronu sa odporúča obmedziť fyzickú aktivitu, vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré môžu spôsobiť zápchu a vyhnúť sa presileniu pri vyprázdňovaní.

12

Je potrebné opätovné vyšetrenie po operácii na odstránenie hemoroidov pomocou rádiofrekvenčných vĺn?

Opakované vyšetrenia sú potrebné na vyhodnotenie výsledkov operácie a uistenie, že nenastali pooperačné komplikácie. Plán kontrolných vyšetrení urobí proktológ (napríklad niekoľko dní, týždňov alebo mesiacov po odstránení vnútorných alebo vonkajších hemoroidálnych uzlov rádiofrekvenčnou vlnou).

13

Aké komplikácie môžu nastať po odstránení hemoroidov pomocou Surgitronu?

Bežným príznakom po liečbe hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami je bolesť v anuse. Ďalšie komplikácie po odstránení hemoroidov pomocou Surgitronu:

  • svrbenie;
  • rektálne krvácanie alebo krvný výtok z anusa;
  • infekčné choroby;
  • análna stenóza.

Väčšina príznakov zmizne bez použitia liekov. Ak problémi pretrvávajú niekoľko týždňov po liečbe hemoroidov Surgitronom, objednajte sa na konzultáciu k proktológovi.

14

Môžu sa hemoroidy po rádiofrekvenčnom odstránení vrátiť?

Pravdepodobnosť relapsu po rádiofrekvenčnej koagulácii hemoroidálneho uzla je 10-15%. Presný stupeň rizika návratu hemoroidov závisí od zlozvykov, fyzickej aktivity, stravovania a prítomnosti alebo neprítomnosti sprievodných chronických ochorení.

15

Ako zabrániť opätovnému výskytu hemoroidov po odstránení rádiofrekvenčnými vlnami?

Jedným zo spôsobov, ako zabrániť opätovnému výskytu hemoroidov, je dodržiavať diétu, ktorá zmäkčuje a zväčšuje objem vašej stolice. Odporúča sa pravidelne konzumovať čerstvé ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Ďalšie metódy prevencie hemoroidov a ich recidív:

  • denná spotreba 1,5-2 litre čistej neperlivej vody;
  • odmietnutie alkoholu;
  • vyhýbanie sa dlhému sedeniu a namáhaniu počas pohybu čriev, čo vytvára nadmerný tlak v žilách konečníka;
  • návšteva toalety okamžite, keď sa objaví nutkanie na defekáciu;
  • zvýšenie fyzickej aktivity (bez preťaženia, napríklad vzpieranie).

Ďalším spôsobom, ako zabrániť opätovnému výskytu hemoroidov, je zbaviť sa nadbytočných kilogramov. Je tiež potrebné podrobiť sa pravidelným lekárskym vyšetreniam.

16

Existuje alternatíva k rádiofrekvenčnej liečbe hemoroidov?

Ľahké formy hemoroidov je možné liečiť tabletkami, masťami, krémami alebo čapíkmi. Ak sú diagnostikované hemoroidy počas tehotenstva, používajú sa aj konzervatívne metódy terapie. Alternatívna liečba hemoroidov:

  • ligácia (stláčanie uzlov pomocou latexových krúžkov na zastavenie krvného obehu a odumretie hemoroidného tkaniva);
  • chirurgické odstránenie hemoroidov (hemorrhoidektómia);
  • zošívanie hemoroidov (hemorrhoidopexy);
  • elektrokoagulácia (liečba hemoroidov elektrickým prúdom);
  • infračervená koagulácia (deštrukcia tkaniva pri vysokej teplote);
  • trombektómia.

Okrem toho sa hemoroidy môžu liečiť skleroterapiou. Počas zákroku chemikálie vstreknuté do rozšírenej žily spôsobia nezvratné poškodenie hemoroidu.

17

Ako si vybrať vhodnú metódu odstránenia hemoroidov?

Spôsob terapie vyberie proktológ alebo chirurg po vyšetrení a diagnostike. Pri výbere metódy liečby hemoroidov sa berú do úvahy ťažkosti (príznaky), štádium ochorenia, prítomnosť kontraindikácií, sprievodné ochorenia a preferencie pacienta.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami a komu je určené? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa vykonáva odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami a komu je určené?
Lekár oddelenia proktológie.
Ako sa vykonáva odstránenie hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami a komu je určené?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred mesiacom
Dobrý deň. Môžu sa ženské hemoroidy po operácii na ich odstránenie opakovať?
Odpovedať
Dobrý deň. Riziko re-exacerbácie hemoroidov u žien (rovnako ako u mužov) nepresahuje 15%. Metódy prevencie hemoroidov je možné objasniť na stretnutí s proktológom.
Irina pred mesiacom
Dobrý deň. Musím ísť do nemocnice na chirurgické odstránenie vonkajších hemoroidov pomocou rádiofrekvenčných vĺn?
Odpovedať
Dobrý deň. Metóda rádiofrekvenčných vĺn na odstránenie hemoroidov si nevyžaduje hospitalizáciu. Liečba vonkajších hemoroidov sa vykonáva ambulantne.
Anna pred mesiacom
Dobrý deň. Je chirurgická liečba hemoroidov veľmi bolestivá?
Odpovedať
Dobrý deň. Na prevenciu bolesti a nepohodlia počas procedúry sa používajú anestetiká. Bolesť po odstránení hemoroidov je možné eliminovať pomocou nesteroidných protizápalových liekov.
Kristína pred mesiacom
Dobrý deň. Ako zistiť cenu odstránenia vonkajších hemoroidov pomocou rádiofrekvenčných vĺn?
Odpovedať
Dobrý deň. Cenu liečby vonkajších hemoroidov rádiofrekvenčnými vlnami zistíte telefonicky alebo na stránke medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava.
Elenka pred mesiacom
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, v akom štádiu hemoroidov môže byť operácia rádiofrekvenčnými vlnami použitá v proktológii?
Odpovedať
Dobrý deň. Odstránenie hemoroidov pomocou rádiofrekvenčných vĺn sa vykonáva v akomkoľvek štádiu ochorenia. Aby ste zabezpečili uskutočniteľnosť a bezpečnosť odstránenia hemoroidov pomocou rádiofrekvenčných vĺn, musíte absolvovať lekársku prehliadku.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.