Logo
0800200000

O sperme

O sperme
Čítať 6 minút | Vytvorené: 18 október 2023 | aktualizované: 18 október 2023 | 2043 2043
Sperma (ejakulát) je produkovaná mužským reprodukčným systémom. Spermie obsiahnuté v sperme nesú DNA a sú schopné sa prenášať do ženského vajíčka na oplodnenie.

Čo je to sperma?

Sperma je bielo-šedá tekutina, ktorá sa uvoľňuje cez penis počas orgazmu. Semeno obsahuje spermie a semennú tekutinu.

Kde sa nachádza sperma?

Spermie sú produkované v semenných tubuloch a uložené v nadsemenníkoch.

Proces uvoľňovania spermií začína, keď sa penis prekrví stoporí.

Stimulácia penisu spôsobuje ejakuláciu. Spermie sa pohybujú z nadsemenníka do semenovodu a miešajú sa so sekrétmi prostaty v semenných vačkoch. Produkovaná priesvitná sperma je ejakulovaná z penisu cez močovú rúru.

Z čoho pozostáva sperma?

Sperma obsahuje kyselinu citrónovú, mliečnu, hyalurónovú a askorbovú, glutatión, tuky, bielkoviny, glukózu, fruktózu, vitamín B12 a vodu. Mikroelementy v sperme:

  • síra;
  • chlór;
  • vápnik;
  • horčík;
  • draslík;
  • titán;
  • železo;
  • nikel;
  • meď;
  • zinok.

Sperma tiež obsahuje testosterón, estradiol, transferín, triglyceridy a cholesterol. Koncentráciu jednotlivých zložiek možno určiť odberom spermy.

Ako je sperma užitočná?

Sperma pomáha normalizovať hladiny serotonínu a oxytocínu a môže tiež posilniť imunitný systém. Podľa výskumu, ktorý uskutočnila Štátna univerzita v New Yorku v Albany:

„Sperma absorbovaná vagínou môže zmierniť príznaky depresie. Ženy, ktoré majú sex bez kondómu, majú znížené príznaky depresie. Účinok vystavenia spermy je úmerný frekvencií pohlavného styku.“

Je možné prehltnúť spermu?

Prehltnutie spermy nepredstavuje zdravotné ohrozenie, ak nehrozí infekcia alebo alergická reakcia. Telo trávi prehltnutú spermu rovnakým spôsobom ako jedlo.

Od čoho zavísi chuť spermy?

Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by našli spôsoby, ako zmeniť chuť spermy. Niektoré vedecké práce však potvrdzujú, že strava môže zlepšiť kvalitu (zloženie) spermy. Podľa výskumu, ktorý viedol Jaime Mendiola:

"Zistilo sa, že konzumácia listovej zeleniny, paradajok, ovocia a iných potravín s vysokým obsahom antioxidantov má pozitívny vplyv na kvalitu spermy."

Ako zlepšiť chuť spermy?

Chuť spermy je u rôznych mužov odlišná a môže byť neutrálna, sladká, kyslá alebo horká. Štúdie skúmajúce vlastnosti spermy neposkytujú informácie, ako zlepšiť chuť semena. Vedecké práce študujú metódy na zvýšenie koncentrácie spermií, motility a iných (nechuťových) parametrov spermy.

Existuje alergia na spermu?

Alergia na spermu nastáva, keď imunitný systém reaguje na bielkoviny, liečivé alebo potravinové alergény v sperme. Príznaky alergie na spermu:

  • zmena farby kože;
  • pálenie a opuch, keď sperma prichádza do kontaktu s kožou alebo tkanivom vagíny;
  • žihľavka a svrbenie;
  • ťažké dýchanie.

Na diagnostiku alergie na spermu sa porovnávajú symptómy, ktoré sa objavia po chránenom a nechránenom pohlavnom styku. Ak alergické prejavy pri používaní kondómu vymiznú, diagnóza je potvrdená.

Ako dlho žije sperma?

Ejakulované spermie, ktoré sa dostanú do ženských pohlavných orgánov, môžu zostať životaschopné (nestratia schopnosť oplodniť vajíčko) až 5 dní. Sperma môže žiť vo vagíne nie dlhšie ako 1 až 2 hodiny a v krčku maternice alebo vajíčkovodoch až 7 dní.

Zmrazená (konzervovaná) sperma sa uchováva v špeciálnych spermobankách niekoľko desaťročí, pričom si zachováva svoje pôvodné vlastnosti. Muži môžu použiť konzerváciu spermy na počatie dieťaťa kedykoľvek, bez ohľadu na ich zdravotný stav v neskoršom veku. V prípade potreby je možné materiál odobrať a zmraziť aj po smrti muža (do 24-36 hodín).

Ako zlepšiť kvalitu spermy?

Zlepšenie kvality spermy zahŕňa zvýšenie koncentrácie, motility a štruktúry spermií. Edita Suliga a Stanislav Gluše analyzovali niekoľko desiatok vedeckých prác a štúdií od roku 2008 do roku 2018. Zistilo sa, že na zlepšenie kvality spermy musíte jesť potraviny bohaté na antioxidanty a taktiež znížiť svoju telesnú hmotnosť.

Štúdia Pavla Južkova, ktorý analyzoval údaje z rokov 2000 až 2016, potvrdili, že pravidelné cvičenia, ako aj odvykanie od fajčenia a alkoholu, pomáhajú zlepšiť kvalitu spermy. Spôsoby, ako zlepšiť kvalitu spermy:

  • prevencia pohlavne prenosných infekcií (používanie kondómov);
  • zabránenie vstupu toxických látok do tela;
  • pravidelná ejakulácia (každé 2 až 3 dni);
  • kontrola zoznamu užívaných liekov, ktorých zložky môžu ovplyvniť kvalitu spermy (vysadenie liekov alebo zmena dávkovania je dohodnutá s lekárom).

Medzi faktory, ktoré znižujú kvalitu spermy patrí chemoterapia a rádioterapia. Pred absolvovaním liečebných kurzov môžete zvážiť možnosť zmrazenia spermy.

Čo určuje množstvo spermy?

Keď muž dosiahne orgazmus, uvoľní sa v priemere 2 až 6 ml spermy. Frekvencia pohlavného styku ovplyvňuje množstvo spermy. V prvých dňoch po zdržaní sa ejakulácie sa pozoruje zvýšenie objemu spermy. Príčiny zníženého počtu spermy:

  • psychogénna anorgazmia (neschopnosť dosiahnuť orgazmus);
  • retrográdna ejakulácia (patológia, ktorá je sprevádzaná vstupom spermy do močového mechúra namiesto výstupu cez penis);
  • predchádzajúce operácie a zranenia;
  • nízke hladiny testosterónu.

Počet spermy sa znižuje v dôsledku absencie alebo obštrukcie semenovodu. Anatomické abnormality môžu byť vrodené alebo získané.

Ako zvýšiť množstvo spermy?

Na zvýšenie objemu produkovanej spermy je potrebné liečiť infekčné a iné choroby (ak existujú), prestať fajčiť a nekonzumovať alkohol. Ak chcete zvýšiť počet spermy, mali by ste taktiež znížiť spotrebu potravín, ktoré spôsobujú zvýšenie cholesterolu v krvi (mliečne výrobky, tučné mäso, vnútornosti, rýchle občerstvenie a priemyselné pečivo s obsahom trans-tukov).

Ako vyzerá zdravá sperma?

Zdravá sperma je hustý, žltkastobiely, krémovo sivý alebo sivobiely viskózny tekutý sekrét. Zmeny farby alebo konzistencie (napríklad, ak sa sperma uvoľňuje v zhlukoch) môžu naznačovať na prítomnosť zdravotného stavu. Pri veľmi hustej sperme, ktorá sa vyznačuje zvýšenou viskozitou, sa pohyblivosť spermií znižuje. Rôsolovitá sperma môže byť príznakom prostatitídy.

Žltá sperma

Prirodzené žltnutie spermy môže byť výsledkom konzumácie potravín so žltým farbivom. Ďalšie príčiny žltej spermy:

  • infekčné choroby (napríklad orchitída alebo prostatitída);
  • retencia moču v močovej trubici;
  • žltačka (zvýšená hladina bilirubínu);
  • užívanie antibiotík alebo vitamínov.

Mierne zožltnutie spermy môže byť spôsobené starnutím tela. Ďalším dôvodom žltého sfarbenia spermy je predĺžená abstinencia od ejakulácie.

Sperma s krvou

Krv v sperme sa nachádza pri prostatitíde, uretritíde, nádoroch prostaty, infekciách postihujúcich močové cesty alebo pohlavne prenosných infekciách. Prítomnosť krvi v sperme, ktorá sa zmení na ružovú, môže súvisieť aj s predchádzajúcimi operáciami alebo postupmi (napríklad resekcia prostaty, cystoskopia alebo vazektómia). Aby ste predišli impotencii a neplodnosti, keď sa v sperme objaví krv, musíte sa poradiť s urológom.

Hnedá sperma

Hnedý odtieň spermy sa pozoruje počas krvácania, poranení miechy, onkologických ochorení a infekcií. Faktory, ktoré spôsobujú začervenanie spermy alebo zmenu farby spermy na hnedú, sa môžu zhodovať.

Čo robiť, ak má sperma nezdravú farbu alebo je bezfarebná?

Normálne by sperma mala mať žltkastobielu, krémovo sivú alebo sivobielu farbu. Ak sa odtieň spermy líši od prirodzeného, ​​alebo ak sperma zmizla, musíte kontaktovať urológa-andrológa a podstúpiť diagnostiku. Príčiny nedostatku spermy (suchý orgazmus):

  • operácie na odstránenie močového mechúra, prostaty a okolitých lymfatických uzlín;
  • testikulárne nádory;
  • liečenie ožiarením;
  • retrográdna ejakulácia;
  • zablokovanie semenovoda;
  • poranenie miechy;
  • cukrovka;
  • nedostatok testosterónu.

Ďalším dôvodom absencie alebo stagnácie spermy je užívanie liekov zameraných na zníženie krvného tlaku a zmiernenie príznakov depresie. Ejakulácia môže tiež abstentovať po početných orgazmoch v krátkom časovom období.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

O sperme - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako vystreknúť bez spermy?

Bez spermy môžete po stimulácii penisu vystreknúť (rovnako ako pri orgazme so spermou). Ak nie je prítomná žiadna sperma, orgazmus sa nazýva suchý.

2. Ako sa tvorí sperma?

Sperma je produkovaná semenníkmi. Semenníky obsahujú špirálovité útvary nazývané semenné tubuly. Pred ejakuláciou sa k spermiám pridá sekrét zo semenných vačkov a prostaty a vytvorí sa sperma.

3. Je možné otehotnieť bez spermy?

Na otehotnenie je potrebný ženský materiál (vajíčko) aj mužský materiál (semenná tekutina), takže otehotnieť bez spermy je nemožné. Ak žena používa uterák, na ktorom sú stopy mužského semena, pravdepodobnosť počatia dieťaťa sa blíži k nule, pretože spermy odumierajú pri náhlych zmenách teploty a vlhkosti. Niektoré štúdie používajú pojem ženská sperma, ktorý sa týka ženského ejakulátu a ktorý sa líši od moču koncentráciou kreatinínu a močoviny.

4. Čo robiť, ak sa sperma dostane do oka?

Ak sa sperma dostane do oka, vypláchnite ho vodou. Môžete tiež použiť fyziologický roztok alebo očné kvapky. Ak má muž infekčné ochorenia, môžu sa prenášať spermou, preto je vhodné absolvovať vyšetrenie.

5. Koľko spermy je potrebné na otehotnenie?

Na otehotnenie je potrebné minimálne (akékoľvek) množstvo spermy, keďže jedna spermia oplodňuje vajíčko. Pravdepodobnosť oplodnenia vajíčka (počatia dieťaťa) nie je ovplyvnená počtom, ale pohyblivosťou a životaschopnosťou spermií. Napríklad u mužov, ktorí fajčia, je narušená DNA spermií a schopnosť reprodukovať zdravé potomstvo. Charakteristiky spermy sa skúmajú v laboratóriu pod mikroskopom.

6. Prečo je spermy málo?

Zníženie počtu spermy (menej ako 1 ml) je spojené s endokrinnými ochoreniami, retrográdnou ejakuláciou, nedostatkom testosterónu a patológiami diferenčného traktu. Zníženie objemu produkovanej spermy sa dá vysvetliť aj zraneniami, operáciami a liekmi. Aby ste sa zbavili chorôb, ktoré vám bránia zvýšiť počet spermy, musíte prejsť predbežnou diagnostikou.

7. Koľko bielkovín je v sperme?

Koncentrácia bielkovín závisí od stravy, stavu reprodukčného systému a pohybuje sa od 20 do 60 mg na ml spermy. Obsah bielkovín nie je ovplyvnený počtom spermií.

8. Koľko kalórií je v sperme?

Jedna čajová lyžička spermy obsahuje v priemere 5 až 7 kalórií. Na presný výpočet príjmu kalórií je potrebný výskum, pretože sa môže líšiť v závislosti od stravy.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
O sperme
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Vlad pred 5 mesiacmi
Zdravím. Chcem sa opýtať: ako docieliť, aby bola sperma sladká a je vôbec to možné?
Odpovedať
Dobrý deň. Zaručené spôsoby, ako docieliť, aby bola sperma sladká, neexistujú. Svoju stravu môžete doplniť ananásom, mangom, melónom, kiwi a broskyňami. Je dôležité si uvedomiť, že príliš sladká sperma môže byť príznakom cukrovky, preto je vhodné nechať sa otestovať.
Michal pred 5 mesiacmi
Dobrý večer. Môžete mi povedať, prečo je sperma horká, aké potraviny to spôsobujú?
Odpovedať
Dobrý deň. Horkú chuť spermy môže spôsobiť konzumácia mliečnych výrobkov, mäsa, cibule, cesnaku, kapusty, špargle, údenín, mastných a korenených jedál. Alkohol a fajčenie môžu tiež spôsobiť horkosť.
Dagmar pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Kedy sa objavuje sperma? V akom veku sa objavuje?
Odpovedať
Dobrý deň. Produkcia spermy v mužskom tele začína vo veku 11-15 rokov. Sperma sa môže objaviť bez ohľadu na prítomnosť sekundárnych sexuálnych charakteristík. Spermie sa tvoria počas celého života.
Denis pred 6 mesiacmi
Zdravím. Môžete mi povedať, ako vonia sperma?
Odpovedať
Dobrý deň. Sperma má zvyčajne slabý zápach, ktorý môže byť mierne sladký. Rybí zápach je znakom infekcie. Intenzívna sladká vôňa naznačuje na prítomnosť cukrovky. Ak cítite špecifický zápach, je potrebné vykonať laboratórny test spermy.
Viktor pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Čo sa stane, ak prehltnem spermu? Nakoľko je to nebezpečné?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak v sperme nie sú žiadne infekčné zložky a nemáte na spermu alergiu, potom sú riziká negatívnych následkov minimálne. Ak máte pochybnosti, mali by ste si dať, ak je to možné, urobiť analýzu spermy.
Erin pred 6 mesiacmi
Zdravím. Povedzte mi, prosím, aká by mala byť sperma vhodná na otehotnenie? Je možné vizuálne overiť, že sperma je normálna?
Odpovedať
Dobrý deň. Počatie priamo závisí od kvality spermy a jej „životoschopnosti“. Analýza vzhľadu a konzistencie spermy nestačí na posúdenie pravdepodobnosti počatia dieťaťa. Na určenie zloženia a vlastností spermy je potrebné urobiť spermogram.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.