Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Hemoroidy počas tehotenstva a po pôrode

Hemoroidy počas tehotenstva a po pôrode
Čítať 8 minút | Vytvorené: 23 február 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 7681 7681
1

Prečo sa počas tehotenstva vyskytujú hemoroidy?

Hemoroidy sú proktologické ochorenie charakterizované opuchom a rozšírením žíl v dolnej časti konečníka alebo v análnom otvore. Počas tehotenstva sa objavia hemoroidy priemerne u 30 až 40 % žien, a to najmä v treťom trimestri a do jedného mesiaca po pôrode.

Hemoroidy u tehotných žien vznikajú v dôsledku nadmerného tlaku na panvu a črevá, čo spôsobuje zväčšovanie a rozťahovanie hemoroidálnych žíl. Možné príčiny vzniku hemoroidov počas tehotenstva sú:

  • zvýšený objem krvi - množstvo krvi v tele sa počas tehotenstva zväčšuje v dôsledku potreby výživy plodu, čo vedie k zvýšeniu tlaku na rektálne žily a spôsobuje ich rozšírenie;
  • zápcha - hormonálne zmeny spomaľujú tráviaci proces a narúšajú pravidelnosť vyprázdňovania. Zvýšená hmotnosť stolice v črevách a tlačenie počas vyprázdňovania zvyšujú riziko vzniku hemoroidov;
  • nedostatok fyzickej aktivity (vedie k stagnácii krvi v rektálnych žilách).

V neskorom tehotenstve sú hemoroidy spôsobené veľkou hmotnosťou plodu, ktorý tlačí na žily a spomaľuje v nich prietok krvi. V dôsledku zhoršeného krvného obehu sa krv odvádza a hromadí v cievach, čo spôsobuje ich opuch.

2

Ako rozpoznať vnútorné hemoroidy?

Pri vnútorných hemoroidoch sú zväčšené hemoroidálne uzly lokalizované v konečníku a pokryté črevnou sliznicou. Príznaky vnútorných hemoroidov sú:

Vnútorné hemoroidy môžu počas defekácie vypadnúť. Vnútorné hemoroidy môže identifikovať proktológ po odobratí vzoriek, prehmataní konečníka a rektomanoskopii (vyšetrenie sliznice konečníka a análneho otvoru rektomanoskopom).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako sa liečia hemoroidy počas tehotenstva?

Liečba hemoroidov u tehotných žien je zameraná na zmiernenie bolesti a zastavenie progresie ochorenia. Pri liečbe hemoroidov v tehotenstve sa aplikujú:

  • laxatíva - predpisujú sa na prevenciu zápchy a zníženie námahy pri vyprázdňovaní;
  • analgetiká - pomáhajú zmierniť bolesť spôsobenú zápalom a opuchom rektálnych žíl;
  • krémy s analgetikami alebo kortikosteroidmi (na zmiernenie svrbenia).

Lieky predpisuje proktológ s ohľadom na závažnosť hemoroidov, príznaky a trimester tehotenstva. Samoliečba hemoroidov sa neodporúča, lebo môže viesť k progresii ochorenia.

Dostatočný pitný režim (8 až 12 pohárov vody denne) môže pomôcť znížiť riziko vzniku zápchy.

Ako zmierniť hemoroidy počas tehotenstva?

Ako zmierniť hemoroidy počas tehotenstva?

Ďalšie spôsoby, ako zmierniť rozvoj hemoroidov počas tehotenstva sú:

  • dodržiavať diétu s dostatkom vlákniny (25-30 g denne). Vláknina sa nachádza v zelenine, v ovocí, v orechoch, v bielej ryži a v pšenici. Napríklad, jedna stredne veľká hruška obsahuje 5,5 g vlákniny, avokádo 13 g a šálka ostružín 7,6 g;
  • fyzická aktivita. Pohyb a chôdza môžu zlepšiť krvný obeh;
  • studené obklady. Na hemoroidálne uzly sa prikladajú studené obklady, ktoré zmierňujú ich bolestivosť a opuch;
  • sedacie kúpele v teplej vode (nie dlhšie ako 15 minút). Zlepšuje sa tým prietok krvi a uvoľňujú sa napäté svaly okolo konečníka;
  • hygiena konečníka po každej defekácii. Po toalete si utrite konečník vlhkým hygienickým obrúskom alebo si ho umyte.

Počas tehotenstva by ste sa mali vyhýbať dlhému sedeniu. Sedenie v rovnakej polohe dlhšie ako hodinu spôsobuje ďalší tlak na žily v konečníku a v análnom otvore. Spánok naboku so skrčenými nohami môže znížiť riziko vzniku hemoroidov a zlepšuje prietok krvi.

4

Sú hemoroidy počas pôrodu nebezpečné?

Pri silnom tlačení sa rektálne žily prudko vydúvajú, krvácajú a sú jasne červené alebo modré. Nebezpečenstvo počas pôrodu spočíva v zvýšenom riziku prolapsu hemoroidálnych uzlín a ich perforácie (prasknutia).

5

Ako rozpoznať hemoroidy po pôrode?

Hemoroidy po pôrode je možné rozpoznať podľa príznakov, medzi ktoré patrí svrbenie a pálenie v oblasti konečníka, krvavý a hlienovitý výtok z konečníka a prolaps hemoroidov. Vonkajšie hemoroidy sa po pôrode prejavujú ako malé hrčky v blízkosti konečníka alebo v jeho okolí, ktoré sa dajú nahmatať.

Z hľadiska príznakov sa hemoroidy môžu zamieňať s análnymi trhlinami alebo fimbriami konečníka. Ak sa nepríjemné pocity v konečníku zintenzívnia počas vyprázdňovania, pri sedení alebo počas fyzickej aktivity, je potrebné vyhľadať proktológa.

6

Ako vyzerajú hemoroidy po pôrode?

Popôrodné hemoroidy vyzerajú ako hrčky alebo uzlíky v konečníku, ktoré majú veľkosť od jedného do šiestich milimetrov. V počiatočných štádiách sú hemoroidy pri nahmataní mäkké a pružné a nespôsobujú bolesť ani krvácanie. Malé hemoroidy po pôrode nemusia spôsobovať diskomfort pri chôdzi alebo sedení, no pri vyprázdňovaní môžu vyvolávať nepríjemné pocity.

7

Bolestivé hemoroidy po pôrode

Ak sú hemoroidy po pôrode bolestivé, je potrebné navštíviť proktológa, ktorý po palpačnom vyšetrení konečníka určí vhodný spôsob ich odstránenia. Lieky proti bolesti (tabletky, masti alebo rektálne čapíky) a obklady predpísané lekárom môžu pomôcť zmierniť hemoroidy po pôrode.

8

Kedy zmiznú hemoroidy po pôrode?

Hemoroidy po pôrode môžu zmiznúť do troch až štyroch týždňov, ak sú v počiatočnom štádiu a nespôsobujú nepríjemné pocity. Po pôrode sa zníži hladina hormónov, objem krvi a vnútrobrušný tlak, čo spôsobí zmenšenie hemoroidov. Závažnejšie formy hemoroidov, ktoré sa objavili pred tehotenstvom, však samé nezmiznú a musia sa liečiť.

9

Ako sa rýchlo zbaviť hemoroidov po pôrode?

Po pôrode je možné rýchlo a bezbolestne sa zbaviť hemoroidov miniinvazívnymi zákrokmi (napr. desarterizácia, laserová vaporizácia).

Spôsoby liečby hemoroidov po pôrode

Spôsob odstraňovania hemoroidov

Technika odstránenia

Laserová vaporizácia hemoroidálnych uzlov

Proktológ aplikuje do análnej oblasti lokálne anestetikum a do konečníka zavedie anoskop s kamerou. Vnútorné alebo vonkajšie hemoroidy odstráni lekár laserovým lúčom, ktorý nasmeruje na hemoroidálny uzol, "odparí" z neho tekutinu pričom zachová jeho vonkajší obal. Po odstránení uzla sa po troch až piatich dňoch vytvorí chrasta, ktorá sama odpadne a nezanechá žiadne jazvy. 

Latexová ligácia hemoroidálnych uzlov

Lekár aplikuje do análnej oblasti lokálne anestetikum a do konečníka zavedie ligátor, ktorý vytvorí podtlak a vtiahne hemoroidálny uzol do hlavice zariadenia. Okolo hemoroidálnej uzliny sa umiestni latexový krúžok, ktorý ju stlačí a zastaví do prúdenie krvi. Do piatich dní uzlík odumrie, odpadne a počas vyprázdňovania sa prirodzene vylúči.

Liečba hemoroidov rádiovými vlnami

Lekár aplikuje do análnej oblasti lokálne anestetikum a do konečníka zavedie prístroj s kamerou na vizualizáciu sliznice. Proktológ používa vysokofrekvenčné rádiové vlny na zahriatie a odparenie vnútrobunkovej tekutiny v postihnutej oblasti. Po ošetrení sa na mieste vytvorí film, ktorý do týždňa sám odpadne.

Liečba hemoroidov po pôrode počas dojčenia môže byť konzervatívna alebo chirurgická (pomocou miniinvazívnych techník). Pri liečbe hemoroidov počas dojčenia je dôležité vybrať správnu liečbu, aby sa predišlo negatívnym účinkom na matku a dieťa. O spôsobe odstránenia hemoroidov po pôrode rozhoduje proktológ s ohľadom na štádium a príznaky (krvácanie, prolaps) hemoroidov.

10

Ako chodiť na toaletu po pôrode pri hemoroidoch?

Lekárom predpísaná diéta na zmäkčenie stolice a prevenciu zápchy vám môže pomôcť pri vyprázdňovaní po pôrode pri hemoroidoch. Počas vyprázdňovania je dôležité sa vyhnúť silnému tlačeniu a dlhému sedeniu na toalete, pretože to môže zhoršiť stav hemoroidov a viesť k vypadnutiu hemoroidálnych uzlov. V niektorých prípadoch lekár predpíše preháňadlá.

11

Ako sa vyhnúť vzniku hemoroidov počas tehotenstva a po pôrode?

Diétna strava s veľkým množstvom ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov pomáha predchádzať vzniku hemoroidov. Prevencia vzniku hemoroidov zahŕňa:

  • vyhýbanie sa zdvíhaniu ťažkých predmetov;
  • vyhýbanie sa tlačeniu pri vyprázdňovaní;
  • pravidelnú fyzickú aktivitu;
  • dodržiavanie pitného režimu.

Na prevenciu vzniku hemoroidov sú vhodné Kegelove cviky na spevnenie svalov panvového dna. Pravidelné sťahovanie a uvoľňovanie svalov konečníka stimuluje krvný obeh a znižuje riziko vzniku krvnej stázy.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Hemoroidy počas tehotenstva a po pôrode - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 2 hodnotenia
Hemoroidy počas tehotenstva a po pôrode
Lekár oddelenia proktológie.
Hemoroidy počas tehotenstva a po pôrode
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň, ako zistím či mám, alebo nemám hemoroidy? Cítim bolesť pri vyprázdňovaní a pálenie pri sedení. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, proktológ vie stanoviť diagnózu po vyšetrení konečníka. Tieto príznaky môžu poukazovať na hemoroidy, análne trhliny, fimbrie, análne fistuly alebo análne polypy.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, po pôrode mi vypadol hemoroidálny uzol. Dlho som to neriešila v nádeji, že zmizne sám. Je potrebné ho odstrániť?
Odpovedať
Dobrý deň, potrebu odstránenia hemoroidov určí proktológ počas vyšetrenia na základe vašej anamnézy a rektálneho vyšetrenia prstom. Ak však hemoroidy pretrvávajú, lekár zvolí ich odstránenie.
Iryna pred rokom
Dobrý večer. V blízkosti konečníka som si nahmatala malú guľôčku, nie je bolestivá ani mi nespôsobuje diskomfort. Môžu byť hemoroidy bezbolestné? Alebo to nie sú hemoroidy?
Odpovedať
Dobrý večer, hemoroidy nemusia byť v prvej fáze bolestivé. Vaše príznaky však nemusia znamenať len hemoroidy, ale aj análne fimbrie alebo iné proktologické ochorenie. Proktológ vám po vyšetrení pomôže stanoviť diagnózu a rozhodnúť o spôsobe liečby.
Eva pred rokom
Dobrý deň, pred dvoma týždňami som porodila. Po pôrode mi ostali stehy a hemoroidy. Pri vyprázdňovaní pociťujem zvláštnu bolesť a snažím sa zistiť, čo je jej príčinou. Ako odlíšiť bolesť pri hemoroidoch a bolesť spôsobenú stehmi?
Odpovedať
Dobrý deň, hemoroidy môžu spôsobovať bolesť, svrbenie a pálenie v konečníku. Bolesť sa môže zhoršiť počas vyprázdňovania (pri tlačení), v sede alebo pri zdvíhaní ťažkých predmetov.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, je možné rodiť s hemoroidmi? Mám hemoroidy v prvom štádiu, ktoré nekrvácajú ani nevypadávajú, ale pri vyprázdňovaní pociťujem trochu nepríjemné pocity.
Odpovedať
Dobrý deň, môžete rodiť aj s hemoroidmi, ale musíte vedieť správne tlačiť. Aby ste zabránili progresii hemoroidov je potrebné pred pôrodom konzumovať stravu s dostatkom vlákniny, piť vodu a vykonávať pravidelnú fyzickú aktivitu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.