Logo
0800200000

Prečo sa na pätách objavujú trhliny a ako sa ich zbaviť?

Prečo sa na pätách objavujú trhliny a ako sa ich zbaviť?
Čítať 12 minút | Vytvorené: 10 január 2024 | aktualizované: 12 február 2024 | 964 964
Podľa Inštitútu pre preventívne zdravie nôh má cca 20 % ľudí na svete popraskané nohy. Trhliny sú dvakrát častejšie u žien ako u mužov.

Čo sú to trhliny na pätách?

Trhliny na pätách sú lineárne trhliny alebo praskliny v koži, ktoré môžu byť povrchové alebo hlboké, sprevádzané suchosťou a odlupovaním kože. Závažné trhliny na pätách môžu byť bolestivé pri prehmatávaní a stlačení (napríklad pri chôdzi) a môžu krvácať.

Vonkajšie príčiny trhlín na pätách

Nadmerná suchosť môže viesť k poškodenej a šupinatej koži na nohách, čo spôsobuje stuhnutosť kože a nedostatok elasticity. Čo spôsobuje popraskané päty:

  • dlhodobý pobyt na nohách. Neustále namáhanie pokožky môže spôsobiť podráždenie a praskliny (najmä na pätách a v blízkosti prstov);
  • časté chodenie bez obuvi. Chôdza naboso po tvrdých a drsných povrchoch (napríklad betón alebo asfalt) spôsobuje nadmerné trenie a mikrotraumu pokožky nôh;
  • pravidelné kúpanie v horúcej vode. Horúca voda vysušuje pokožku, „zmýva“ prírodné oleje a znižuje prirodzenú vlhkosť pokožky;
  • používanie agresívnych pleťových produktov. Niektoré mydlá, dezinfekčné prostriedky a chemické výrobky na starostlivosť o pokožku ju vysušujú a dráždia;
  • horúci a vlhký vzduch. Vedie k dehydratácii a zhrubnutiu pokožky a tiež prispieva k množeniu baktérií a vzniku plesňových ochorení;
  • studený a suchý vzduch. Chladné podnebie spôsobuje dehydratáciu pokožky nôh (najmä v zime, keď je von vzduch chladný a v miestnosti je príliš sucho vplyvom kúrenia).

Nosenie úzkych a malých topánok zvyšuje riziko podraždenia chodidiel, tvrdé topánky vedú k treniu, čo prispieva k prasklinám. Topánky so zlým odpružením a bez podpory priehlavku zhoršujú polohu chodidla a zvyšujú tlak na päty a prednú časť chodidla.

Výber obuvi s otvorenými pätami (ako sú sandále alebo šľapky) neposkytuje dostatočnú ochranu pokožky, takže päty sú náchylnejšie na mechanické namáhanie. Časté nosenie obuvi bez ponožiek môže zvýšiť trenie medzi chodidlom a topánkou (najmä ak je vyrobená zo syntetických materiálov).

Vnútorné príčiny trhlín na pätách

Popraskané a suché päty môžu byť spojené s chorobami a patológiami kože a vnútorných orgánov (napríklad štítnej žľazy). Vnútorné príčiny suchých piat:

  • zmeny súvisiace s vekom. S pribúdajúcim vekom pokožka stráca svoju prirodzenú vlhkosť a pružnosť, vďaka čomu je pokožka náchylná na praskliny;
  • obezita. Nadváha zvyšuje tlak na chodidlá pri chôdzi a státí, čím sa zvyšuje mechanické namáhanie pokožky;
  • pätové ostrohy (kostné výbežky). Zvyčajne sa tvoria v oblasti päty, čím sa zvyšuje tlak na pokožku;
  • deformity chodidiel (napr. hammertoes). Mení rozloženie zaťaženia na pokožku chodidiel, čo prispieva k tvorbe trhlín.
  • mykóza (pleseň) nôh. Pleseň spôsobuje suchosť, olupovanie a svrbenie, čo môže viesť k podráždeniu a trhlinám na pätách;
  • psoriáza. V dôsledku nadmernej tvorby buniek v horných vrstvách epidermy sa pokožka stáva drsnou a náchylnou na olupovanie. Psoriáza vedie k zhrubnutiu a zhoršeniu schopnosti pokožky udržiavať dostatočnú úroveň vlhkosti;
  • venózna nedostatočnosť. Ochorenie bráni normálnemu pohybu krvi z dolných končatín hore žilami k srdcu, čo vedie k jej hromadeniu v chodidlách, zvýšenému opuchu a zníženiu prísunu kyslíka a živín do kože;
  • Sjögrenov syndróm (chronické autoimunitné ochorenie). Vedie k nedostatočnej produkcii vlhkosti v tele, čím sa pokožka vysušuje;
  • cukrovka. Vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť poškodenie nervov a krvných ciev nôh, čím sa zvyšuje riziko prasklín a spomaľuje sa hojenie rán;
  • hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy). Pri hypotyreóze sa znižuje činnosť potných žliaz, spomaľuje sa obnova buniek, zhoršuje sa prekrvenie a pokožka je suchá.

Fajčenie vedie k zúženiu krvných ciev a zhoršeniu prekrvenia tkanív, čím sa znižuje zásobovanie kožných buniek kyslíkom a živinami a päty sú zraniteľnejšie voči mechanickému namáhaniu. Cigarety tiež obsahujú toxické látky, ktoré môžu ničiť kolagén a elastín v pokožke, podporovať dehydratáciu a oslabovať imunitný systém, vďaka čomu je telo zraniteľnejšie voči bakteriálnym a plesňovým infekciám.

Nedostatok vitamínu A a esenciálnych mastných kyselín zvyšuje riziko popraskaných piat. Nedostatok živín môže vyplynúť z nevyváženej stravy alebo chronických ochorení (ako je Crohnova choroba alebo celiakia), v dôsledku ktorých nie je potrava telom plne absorbovaná.

Druhy trhlín na päte

Trhliny sa líšia dĺžkou, šírkou a hĺbkou, umiestnením a dôvodom ich výskytu na chodidle. Druhy trhlín na päte:

  • praskliny na päte. Objavujú sa na päte v dôsledku suchosti, nedostatočnej vlhkosti alebo mechanického tlaku na pokožku, môžu byť hlboké a spôsobovať bolesť pri chôdzi;
  • praskliny na prstoch. Vyvíjajú sa na prstoch v dôsledku zvýšenej vlhkosti (napríklad pri silnom potení alebo po návšteve verejných bazénov) alebo nesprávnej starostlivosti o pokožku;
  • interdigitálne praskliny. Objavujú sa medzi prstami (zvyčajne medzi tretím a štvrtým) a môžu byť spôsobené trením a mechanickým tlakom.

Povrchové trhliny sú obmedzené na vrchnú vrstvu kože (epiderma) a vyzerajú ako malé, ploché a plytké čiary. Hlboké praskliny prenikajú hlbšie do kože a zasahujú do strednej vrstvy kože (dermy), často majú ostrejšie okraje, sú bolestivé a dlho sa hoja.

Mokré trhliny sa vyznačujú zmäkčením kože v okolí poranenia, môžu byť vyplnené vlhkosťou, krvou alebo lymfou. Suché trhliny sú sprevádzané odlupovaním a spôsobujú pocit tesnosti a nepohodlia.

Príznaky suchých a praskajúcich piat

Suchá koža na nohách môže viesť k bolesti, páleniu a svrbeniu v postihnutej oblasti. Ďalšie príznaky suchých a praskajúcich nôh:

  • drsnosť a tuhosť kože;
  • tesnosť a odlupovanie kože v okolí trhlín;
  • čiastočné oddelenie epidermy;
  • krvavý výtok z rán;
  • zhrubnutie kože v okolí trhlín;
  • zmena farby kože (napríklad žltá alebo tmavo hnedá).

Pri hlbokých trhlinách môže dôjsť k opuchu a začervenaniu a zvýšeniu lokálnej teploty v postihnutej oblasti (v dôsledku vývoja zápalového procesu). V prípade infekcie môže dôjsť aj k uvoľneniu hnisu z prasknutia pri stlačení na postihnuté miesta.

Hlboké, bolestivé praskliny na pätách spôsobené cukrovkou môžu byť sprevádzané vredmi, necitlivosťou, brnením a opuchom. Taktiež pri zvýšenej hladine cukru v krvi sa môže zhoršiť schopnosť vnímať chlad a teplo v dolných končatinách.

Pri plesni nôh je koža červená, fialová alebo sivá a môže sa objaviť aj škálovanie. Ak medzi prstami narastie pleseň, svrbenie v popraskanej oblasti sa môže zhoršiť ihneď po vyzutí ponožiek a topánok, pretože patogény sa množia v podmienkach tepla, vlhka a obmedzeného vetrania.

Akého lekára by som mal kontaktovať, ak mám popraskané päty?

Na diagnostiku a liečbu trhlín na pätách je potrebná konzultácia s dermatológom alebo endokrinológom (ak sa trhliny tvoria v dôsledku cukrovky alebo hypotyreózy). Lekár vyšetrí trhliny, pošle vás na laboratórne testy na určenie príčiny suchej kože a zvolí liečebný postup.

Ako liečiť trhliny na pätách?

Dermatológ vám pomôže zbaviť sa popraskaných piat po určení príčiny poškodenia kože. Na diagnostiku môže lekár nariadiť krvné testy (na hormóny a hladinu cukru v krvi) alebo bakteriálne kultúry na zistenie infekcie. Spôsoby, ako liečiť popraskané päty:

  • chemický peeling a scrub na päty. Používa sa na odstránenie odumretých kožných buniek, zjemnenie a zlepšenie textúry pokožky okolo trhlín;
  • antimikrobiálne látky na popraskané päty. Predpísané, keď je identifikovaný infekčný proces, aby sa zbavili patogénnych mikroorganizmov;
  • masti na urýchlenie hojenia. Masť na popraskané päty môže obsahovať pantenol, glukosteroidy alebo aloe vera;
  • lekárske lepidlo na rany. Používa sa na hlboké praskliny, aplikuje sa na okraje na „utesnenie“ a urýchlenie procesu hojenia.

Lekár vám môže predpísať hydratačný krém na popraskané päty, ktorý obsahuje zmäkčovadlá kože (ako je močovina, kyselina salicylová alebo alfa-hydroxykyseliny). Masť na popraskané päty tiež pomôže odstrániť odumretú kožu, zmierniť zápal a znížiť bolesť.

Na liečbu plesňových kožných ochorení sú predpísané antimykotické lieky, ktoré sa môžu aplikovať na kožu alebo užívať perorálne (ústami). Tekuté, gélové alebo aerosólové obväzy sú aplikované na trhliny na zníženie bolesti, ochranu pokožky pred mechanickým namáhaním a urýchlenie hojenia.

Ak sú farmaceutické masti na popraskané päty neúčinné, lekár môže odporučiť sanitáciu, ktorá zahŕňa odrezanie tvrdých a zhrubnutých oblastí kože. Počas procedúry sa na starostlivé odstránenie epidermy používa pemza, špeciálny nôž alebo špeciálny elektrický prístroj. Po zákroku môžu byť predpísané špeciálne masti alebo krémy na popraskané päty na zvlhčenie.

Čo sa stane, ak sa popraskané päty neošetria?

Ak sa nelieči pleseň na nohách, ktorá spôsobila praskliny, môže sa rozšíriť do zdravých oblastí kože a nechtov. Ďalšie komplikácie popraskaných nôh:

  • silná bolesť a nepohodlie;
  • zhrubnutie a keratinizácia kože na chodidlách;
  • ťažkosť pri chôdzi;
  • infekcia postihnutých oblastí.

Popraskané päty môžu zvýšiť riziko iných zranení (ako sú rezné rany alebo odreniny), pretože pokožka je menej chránená pred mechanickým namáhaním. Neošetrené trhliny spôsobené cukrovkou môžu viesť k vzniku otvorených dlhotrvajúcich vredov.

Je možné odstrániť prasklinu na päte samostatne?

Popraskané päty si môžete odstrániť sami, ak sú spôsobené vonkajšími príčinami (napríklad suchý alebo vlhký vzduch, nosenie nesprávnej obuvi). Ako liečiť popraskané päty v domácich podmienkach:

  1. Namočte si nohy do teplej mydlovej vody na 15-20 minút.
  2. Jemne vydrhnite popraskané miesta tvrdou handričkou alebo pemzou, aby ste odstránili tvrdú odumretú kožu.
  3. Dôkladne si nohy osušte, buď ich necháte uschnúť samé, alebo ich osušíte uterákom.
  4. Na suché nohy naneste hustý hydratačný krém.
  5. Noste ponožky vyrobené z prírodných látok, aby sa krém vstrebal.

Hlboké praskliny je možné prekryť aj dostatočným množstvom vazelíny, potom pokožku prekryť obväzom a nechať pôsobiť aspoň hodinu alebo cez noc. Po zmäkčení pokožky môžete urobiť peeling pomocou kefky, jemne zatlačte na poškodené miesta, aby ste odstránili keratinizované šupiny.

Aké ľudové prostriedky vám pomôžu zbaviť sa popraskaných piat?

Použitie tradičných metód liečby môže viesť k podráždeniu a alergickej reakcii (napríklad v prítomnosti individuálnej neznášanlivosti produktu). Ľudové prostriedky na popraskané päty:

  • med. Má antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti, pomáha pri hojení a čistení rán a hydratuje pokožku;
  • kokosový olej. Používa sa na suchú pokožku, ekzémy a psoriázu, pomáha udržiavať vlhkosť v tkanivách.

Na zvlhčenie možno použiť rastlinný alebo olivový olej, bambucké maslo alebo banánové pyré. Na ochranu pred vlhkosťou možno použiť parafín a na peeling - ovsené vločky s olejom.

Ako sa starať o pokožku nôh?

Nohy by ste si mali umývať dvakrát denne mali by ste dbať a dôkladné čistenia oblastí medzi prstami a pätami, aby sa zabránilo plesniam a infekciám. Pravidla starostlivosti o pokožku nôh

 Sledujte čas sprchovania. Obmedzte čas kúpania na 5-10 minút, pretože dlhodobé vystavenie vode môže vysušiť pokožku na nohách a prispieť k suchým a popraskaným pätám.

  1. Nedrhnite si pokožku. Po sprche si nohy jemne osušte uterákom alebo obrúskom.
  2. Použite jemný čistiaci prostriedok. Pri umývaní nôh dajte prednosť mydlám a gélom bez vôní a prísad.
  3. Udržujte svoju pokožku zvlhčenú. Po umytí nohy ihneď hydratujte krémom s obsahom urey, alfa-hydroxykyselín alebo kyseliny salicylovej a na vlhkú pokožku aplikujte liek na popraskané päty.

Dôležitý je aj výber správnej obuvi. Odporúča sa vyhnúť sa noseniu topánok s otvorenými pätami (najmä v suchom a horúcom počasí) a vybrať si topánky, ktoré správne sedia a poskytujú podporu klenby.

Ako sa starať o pokožku nôh?

Ako sa starať o pokožku nôh?

Aké vitamíny užívať na suché a popraskané nohy?

Vitamínové doplnky nie sú liekom na popraskané päty (okrem diagnostikovaných nedostatkov vitamínov), ale môžu byť používané na udržanie zdravej pokožky a nechtov. Vitamíny a mikroelementy na prevenciu suchej pokožky:

  • vitamín E. Pomáha chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, podporuje hydratáciu a zlepšuje štruktúru pokožky;
  • vitamín C. Stimuluje tvorbu kolagénu, ktorý udržuje elasticitu pokožky, pomáha bojovať proti zápalom a urýchľuje hojenie pokožky;
  • vitamín D. Hrá dôležitú úlohu v zdraví pokožky a pomáha posilňovať jej bariérové ​​(ochranné) funkcie;
  • vitamín A. Pomáha udržiavať zdravie pokožky a urýchľuje regeneráciu buniek;
  • vitamíny B3 a K. Pomáhajú znižovať stratu vlhkosti pokožky a zmierňujú zápal;
  • selén. Dôležitý pre ochranu pokožky pred poškodením a zlepšenie jej textúry;
  • omega-3 mastné kyseliny. Pomáhajú znižovať zápal kože a udržiavať pokožku hydratovanú;
  • kolagén. Je hlavnou zložkou pokožky a pomáha zlepšovať jej pružnosť a hladkosť.

Biotín (vitamín B7) pomáha udržiavať zdravú pokožku, vlasy a nechty. Zinok hrá dôležitú úlohu pri hojení rán a posilňovaní kožnej bariéry.

Zabránenie vzniku trhlín na pätách

Popraskaným pätám sa dá predísť každodenným umývaním nôh. Ďalšie spôsoby, ako zabrániť popraskaným pätám:

  • pravidelná pedikúra a čistenie päty (každé 3 až 4 týždne);
  • obliekanie ponožiek pred spaním (na udržanie vlhkosti počas spánku);
  • hydratovanie pokožky dvakrát denne pomocou peelingu alebo scrubu na nohy.

Je tiež dôležité chrániť pokožku nôh pred teplotnými zmenami pomocou nosenia topánok na pláži a horúcom asfalte a natieraním sa opaľovacím krémom. Počas zimnej sezóny by ste mali nosiť nepremokavé topánky, aby ste sa vyhli nadmernej vlhkosti.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo sa na pätách objavujú trhliny a ako sa ich zbaviť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako liečiť trhlinu na pätách?

Hneď ako trhlinu objavite môžete začať s liečbou antiseptikom (napríklad peroxidom vodíka), aby sa zabránilo infekcii rany. Podľa predpisu lekára sa v prípade potreby môžu na trhliny aplikovať hojivé alebo antibakteriálne masti na ošetrenie.

2. Prečo sa dieťaťu vysušujú a praskajú päty?

U detí môže byť pokožka na chodidlách jemnejšia a citlivejšia, preto je potrebné poskytnúť jej primeranú starostlivosť. Nedostatočnou hydratáciou a hygienickým ošetrením môže dôjsť k popraskaniu päty. Suchú a podráždenú pokožku môže spôsobiť aj reakcia na materiály v ponožkách, topánkach alebo detskej kozmetike, ktoré obsahujú alergény.

3. Aký vitamín vám chýba, ak sa vám na pätách olupuje a praská koža?

Popraskané chodidlá môžu byť spôsobené nedostatkom vitamínu A, ktorý sa podieľa na regulácii bunkového obratu a podporuje hojenie poškodení, pomáha udržiavať kožnú bariérovú ochranu, ktorá je dôležitá pri predchádzaní strate vlhkosti a vysúšaniu. Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti a pomáhajú zlepšovať stav pokožky, ich nedostatok môže spôsobiť suché nohy.

4. Ako si rýchlo zvlhčiť pokožku nôh v domácich podmienkach?

Pokožku môžete hydratovať pomocou krému s kyselinou mliečnou, salicylovou alebo glykolovou, lanolínom a močovinou. Na zjemnenie pokožky môžete na trhliny natrieť aj olivový alebo kokosový olej.

5. Ako sa zbaviť popraskaných piat?

Zbaviť sa popraskaných piat pomôžu hydratačné krémy, masti a používanie peelingových a hojivých prípravkov. Na zmäkčenie pokožky si môžete dopriať aj teplý kúpeľ nôh s maximálnym trvaním 15-20 minút.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo sa na pätách objavujú trhliny a ako sa ich zbaviť?
Dermatológ, trichológ.
Prečo sa na pätách objavujú trhliny a ako sa ich zbaviť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Marta pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Vždy som mal problém s pätami a chodidlámi: buď plesne, olupovanie alebo praskliny. Povedzte mi, prosím, ako sa zbaviť olupovania a prasklín na nohách?
Odpovedať
Dobrý deň. Pretrvávajúce problémy s nohami môžu byť spôsobené patológiami vnútorných orgánov (napríklad cukrovka alebo hypotyreóza), psoriázou, mykózou alebo ekzémom. Na zistenie príčiny je potrebná konzultácia s dermatológom, ktorý vám predpíše liečbu alebo vás pošle k inému špecializovanému odborníkovi (napríklad endokrinológovi).
Júlia pred 3 mesiacmi
Dobrý večer. Dlho som nosila topánky na vysokom podpätku s otvorenou zadnou časťou a nemala som žiadne praskliny. No nedávno sa objavila prvá trhlina, dlhá asi 5 centimetrov. Čo robiť, ak prasknutá päta bolí?
Odpovedať
Dobrý večer. Na zmiernenie bolesti môžete použiť hojivý krém na nohy proti popraskaným pätám (napríklad s panthenolom, ureou a lanolínom). Prípravok naneste na čistú a suchú pokožku päty jemnými krúživými pohybmi, bez nadmerného tlaku na poškodenú oblasť.
Blažena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Mám čierne praskliny na pätách, sú plytké, nebolia, ale vyzerajú škaredo. Ako odstrániť čierne praskliny na pätách? Čo treba urobiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Čierne praskliny na pätách môžu byť spôsobené nahromadením nečistôt a odumretých epidermálnych buniek v hlbokých záhyboch. Aby ste ich odstránili, musíte si pravidelne umývať nohy mydlom, čistiť päty mäkkou kefou a po umytí ich dôkladne vysušiť. Po očistení si môžete na päty naniesť hydratačný krém alebo olej, aby ste zabránili ďalšiemu praskaniu a vaša pokožka zostala jemná a dobre upravená.
Miriam pred 3 mesiacmi
Dobrý večer. Mám suchú pokožku a pred týždňom sa mi na päte vytvorila hlboká prasklina, kvôli ktorej je pre mňa bolestivé chodiť. Ako dlho trvá, kým sa trhlina na päte zahojí? A ako urýchliť proces hojenia?
Odpovedať
Dobrý večer. Rýchlosť hojenia popraskanej päty závisí od hĺbky poškodenia, starostlivosti o nohy a celkového zdravotného stavu. Zvyčajne sa malé trhliny zahoja za 1 až 2 týždne, hlboké trhliny za 3 až 4 týždne. Na urýchlenie procesu hojenia sa odporúča pravidelne zvlhčovať pokožku päty špeciálnymi krémami, nosiť pohodlnú obuv, vyhýbať sa dlhému státiu a v prípade potreby problém konzultovať s dermatológom predpísať ďalšiu liečbu.
Ivan pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Žijem vo veľmi suchom podnebí, takže mám nohy často spotené, a neviem sa zbaviť trhlín na pätách. Ako odstrániť popraskané päty raz a navždy? Je to možné?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak chcete odstrániť popraskané päty v suchom podnebí, tak vám odporúčame udržiavať nohy zvlhčené. Na nohy je potrebné používať špeciálne hydratačné krémy či oleje a uprednostniť ponožky a topánky z prírodných materiálov. Pravidelné zvlhčovanie pomáha predchádzať prasklinám a zlepšuje celkový stav pokožky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.