0800200000

Ako odstrániť vačky pod očami?

Ako odstrániť vačky pod očami?
aktualizované: 21 June 2024
Čítať 8 minút Zverejnené: 14 June 2024 1635
Vačky pod očami sú opuchy dolných viečok spôsobené nedostatkom spánku, zadržiavaním tekutín alebo starnutím pokožky. Opuchy pod očami je možné odstrániť výplňovými injekciami, SMAS-liftingom a blefaroplastikou.

Čo sú vačky pod očami (malarové vačky)?

Vačky pod očami sú opuchom podkožného tukového tkaniva. Malarové vačky pod očami sú lokalizované v oblasti lícnych kostí. Tento jav sa vyskytuje v niekoľkých fázach, začínajúc ovisnutím kože vo vonkajšom kútiku oka. Potom sa vačky prehlbujú a vytvárajú brázdy. Pri absencii liečby sa „tukové vaky“ posúvajú smerom nadol a vytvárajú objemné vačky.

Prečo sa objavujú vačky pod očami?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Vačky a modriny pod očami vznikajú, keď tkanivové štruktúry a svaly strácajú tonus. Koža postupne ochabuje a tuk sa presúva do oblasti dolných viečok. Okrem toho sa v oblasti dolných viečok môže hromadiť tekutina, ktorá spôsobuje opuchy. Príčiny vačkov pod očami:

  • zmeny súvisiace s vekom;
  • zadržiavanie tekutín v tele;
  • nedostatok spánku;
  • alergické reakcie;
  • zlozvyky (fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu);
  • genetická predispozícia;
  • kožné ochorenia (dermatitída a dermatomyozitída).

S vekom pokožke chýba kolagén a elastín, čo vedie k vzniku vačkov pod očami. Hernie (vačky) pod očami v mladom veku môžu vzniknúť v dôsledku náhleho úbytku hmotnosti, tehotenstva a stagnácie lymfatickej tekutiny. Vačky pod očami u dieťaťa môžu byť spôsobené znížením imunity, prepracovanosťou a nezdravou stravou. 

Druhy vačkov pod očami

Vačky pod očami sa vyznačujú prítomnosťou červených, čiernych a žltých odtieňov. Aj opuchy na dolnom viečku môžu mať rôznu náplň - tekutinu alebo tukové vlákna.

Druhy vačkov pod očami

Druh

Popis

Čierne vačky pod očami

Tmavé kruhy môžu vzniknúť v dôsledku fajčenia, konzumácie alkoholu a stresu. Príčinou čiernych kruhov pod očami sú aj zmeny súvisiace s vekom. Tmavé oblasti môžu byť tieňom opuchu.

Červené vačky pod očami

Príčinou červených vakov pod očami je chronický nedostatok spánku, stres, dermatitída, ekzém alebo alergická reakcia.

Žlté vačky pod očami

Žlté vačky pod očami sú spôsobené nedostatkom kyslíka v tele, únavou, dermatitídou, alergiami a poruchou krvného obehu.

Herniované vačky pod očami

Tukové hernie pod očami sú spôsobené metabolickými poruchami. Vznik hernií môže byť spôsobený aj pôsobením ultrafialového žiarenia a poruchou krvného obehu.

Edém od hernie pod očami môžete rozlíšiť pohľadom nahor, intenzívnejšie vypuklé vačky naznačujú na prítomnosť hernie. Útvary sa môžu objaviť pod jedným alebo oboma očami. Vačky pod jedným okom môžu byť spôsobené úrazom čela alebo mosta nosa, zápalom ORL orgánov alebo alergiou a pod oboma očami - v dôsledku stresu, nedostatku spánku a dedičnosti.

Vačky pod očami u žien

Vačky pod očami sa u žien môžu objaviť v dôsledku hormonálnych zmien spôsobených menštruačným cyklom. Opuchy môžu súvisieť s tehotenstvom a zadržiavaním vody v tele. Tmavé kruhy počas tehotenstva môžu vzniknúť v dôsledku nespavosti. Okrem zmien súvisiacich s vekom môže byť opuch spôsobený aj používaním nekvalitnej dekoratívnej kozmetiky, nedostatkom vitamínu B5 a poruchou pitného režimu.

Vačky pod očami u mužov

Vačky pod očami u mužov môžu vzniknúť v dôsledku častého stresu, nedostatku spánku, nezdravej stravy, častého trenia očí a poranení nosa. S pribúdajúcim vekom sa koža v oblasti dolných viečok stenčuje, čo má za následok vačky pod očami. U mužov sa tento jav spája s dehydratáciou a alergickými reakciami. Nedostatok tekutín v tele môže viesť k zadržiavaniu vody a soli, čo má za následok opuchy.

Ako sa zbaviť vačkov pod očami?

Existuje niekoľko lekárskych a chirurgických metód na odstránenie vačkov pod očami. Vačky pod očami sa odstraňujú pomocou blefaroplastiky, liftingu, darsonvalizácie a injekčnej liečby. Dodatočné zákroky vykonávajú lifting tváre a zlepšenie tonusu.

Blefaroplastiku vykonáva plastický chirurg a umožňuje zmeniť tvar dolného viečka. Kozmetici vykonávajú SMAS-lifting a injekcie s výplňami, čím sa zlepšujú kontúry tváre a stimuluje sa syntéza kolagénu a elastínu. Pomocou darsonvalizácie sa tkanivá naplnia kyslíkom a zvýši sa krvný obeh.

Ako pomáha blefaroplastika zbaviť sa vačkov pod očami?

Blefaroplastika je zákrok plastickej chirurgie, ktorý mení tvar očného viečka. Pomocou chirurgického zákroku možno odstrániť trvalé vačky pod očami.

Operácia sa vykonáva v anestézii. Chirurg vykoná rez pod líniou rias v prirodzenom záhybe oka alebo vo vnútri dolného viečka. Počas blefaroplastiky lekár odstráni alebo prerozdelí prebytočný tuk, svaly a ovisnutú kožu. Opuch a modriny zmiznú 10 až 14 dní po chirurgickom zákroku. Pred zákrokom je potrebné poradiť sa s plastickým chirurgom a absolvovať ďalšie očné a zrakové vyšetrenia.

Lifting SMAS ako alternatíva plastickej operácie

SMAS-lifting je kozmetický lifting tváre vykonávaný pomocou ultrazvukového prístroja. Ultrazvuk prenikajúci pod kožu stimuluje syntézu elastínu a kolagénu. Zákrok umožňuje zbaviť sa silných opuchov pod očami. SMAS-lifting sa vykonáva pri lokálnej anestézii. Prístrojom sa vykonávajú asymetrické pohyby, ktoré pomáhajú zmenšiť herniu pod očami bez chirurgického zákroku. Po zákroku sa na ošetrovanú oblasť nanesie upokojujúci krém. Viditeľný výsledok je pozorovateľný ihneď po liftingu.

Aká je výhoda darsonvalizácie v boji proti vačkom pod očami?

Darsonvalizácia je fyzioterapeutický a kozmetický zákrok, ktorý vám umožní zbaviť sa opuchov a hernií. Prístroj zvyšuje mikrocirkuláciu, zmierňuje vazospazmy, zlepšuje výživu tkanív a zásobuje tkanivá kyslíkom. V závislosti od účelu použitia sa vyberá sklenená tryska na Darsonval.

Darsonvalizácia je účinná metóda na odstránenie vekom podmienených vačkov pod očami. Prístroj pôsobí na tkanivá, obnovuje tok lymfy, zmierňuje opuchy a odbúrava podkožný tuk. Prístroj vám umožní poradiť si aj s melarovymi vačkami, pretože urýchľuje tvorbu elastínových a kolagénových vlákien. Dĺžka liečby je 10-12 procedúr.

Aké sú výhody výplňových injekcií?

Filler je injekčná dermálna výplň, ktorá pomáha obnoviť kontúry tváre. Injekčné kontúrovacie plastiky môžu zmenšiť hernie pod očami. Lekár vstrekne prípravok do spánkovo-čeľustnej oblasti, aby sa zameral na vačky. Na odstránenie kožných vačkov výplň obnovuje objem v oblasti dolných viečok. Na korekciu tukových vačkov injekcia vypĺňa nosovo-slzný vačok, ktorý je spúšťačom vypuklého „tukového vaku“. 

Okrem toho kontúrová plastika zosvetľuje tmavé kruhy a poskytuje lifting mäkkých tkanív. Mezoterapia sa používa aj pri herniách pod očami - zákrok spočívajúci v zavedení injekcií bohatých na vitamíny, peptidy a biologicky aktívne látky pod kožu.

Ako odstrániť vačky pod očami doma?

Vačky pod očami môžete odstrániť ľudovými prostriedkami, napríklad studenými obkladmi. Metódy odstraňovania vačkov pod očami doma:

  • prikladanie studených predmetov na oblasť dolných viečok. Studená, vlhká tkanina, čajová lyžička alebo vrecko so zmrazeným jedlom pomôžu zúžiť cievy. Viditeľné cievy môžu prispieť k vzniku vačkov pod očami;
  • používanie kozmetických výrobkov. Krémy, ktoré obsahujú kofeín a kyselinu kojovú, môžu pomôcť zbaviť sa vačkov pod očami;
  • vyhýbanie sa zlozvykom (fajčenie a konzumácia alkoholu);
  • liečba základných ochorení, ktoré tento jav spôsobujú (ekzém a melasma).

Zbaviť sa vačkov pod očami spôsobených opuchom môžu pomôcť kozmetické náplasti - kozmetický výrobok vyrobený z gélu alebo tkaniny a napustený účinnou látkou. V prípade prítomnosti vačkov pod očami sa odporúča zdvihnúť hlavu pomocou vankúšov, aby sa zabránilo hromadeniu tekutiny na dolných viečkach. 

Keď sa u dieťaťa objavia vačky pod očami, mali by sa zaviesť prechádzky na čerstvom vzduchu a cvičenie. Strava by mala pozostávať z dostatočného množstva bielkovín, tukov, sacharidov a minerálov. Ak sa objavia opuchy a hernie, je potrebné konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu a mal by sa dodržiavať pitný režim na odstránenie toxínov z tela. Posilniť imunitu u detí pomôže užívanie vitamínov, časté prechádzky v zime a pravidelné očkovanie.

Prevencia vačkov pod očami

Zdravý životný štýl ovplyvňuje celkový stav tela vrátane tónu pokožky v oblasti očí. Opuchy a hernie na dolných viečkach sa objavujú v dôsledku stresu, konzumácie nezdravých potravín a nedostatku spánku. Jedným zo spôsobov prevencie opuchov je zdravá výživa. Je potrebné obmedziť konzumáciu slaných a sladkých výrobkov, alkoholických nápojov z dôvodu zadržiavania tekutín v tele. Prevencia vačkov pod očami:

  • zdravý spánok (7 až 9 hodín denne);
  • studené obklady dolných viečok ráno;
  • používanie kozmetiky s obsahom retinolu (vitamínu A);
  • pravidelná fyzická aktivita;
  • dodržiavanie pitného režimu.

Ľahká masáž rukami alebo nefritovým valčekom môže pomôcť pri opuchoch pod očami a zabezpečiť lymfodrenáž postihnutých oblastí. Odporúča sa tiež používať kozmetické náplasti určené na modriny a opuchy pod očami.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako odstrániť vačky pod očami?
Ako odstrániť vačky pod očami?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Čo by ste nemali jesť, keď máte vačky pod očami?

Ak máte pod očami vačky je potrebné obmedziť konzumáciu slaných jedál (ryby a rýchle občerstvenie), ktoré spomaľujú vylučovanie tekutín z tela. Taktiež na odstránenie vačkov pod očami by ste mali vyhýbať alkoholu, konzervovaným potravinám a sladkostiam.

Pomáhajú masky pri vačkoch pod očami?

Masky pomáhajú zbaviť sa vačkov pod očami spôsobených poruchami pitia, nevyváženou stravou a zlozvykmi. Masky obsahujú kyselinu hyalurónovú, retinol a vitamíny, ktoré zabezpečujú hydratáciu, vypnutie a tonizáciu pleti. V prípade prítomnosti hernie masky nepomáhajú, je potrebné poradiť sa s lekárom, aby zvolil vhodnú terapiu.

Sú vačky pod očami u detí nebezpečné?

Vačky a modriny pod očami u dieťaťa môžu súvisieť s prepracovanosťou, nedostatkom spánku a zníženou imunitou. Útvary na dolných viečkach môžu poukazovať aj na alergie, zníženú hladinu hemoglobínu, ochorenia ORL orgánov (zápal čeľustných dutín, adenoiditída a tonzilitída).

Ktorého lekára mám navštíviť kvôli vačkom pod očami?

V prípade výskytu vačkov pod očami je potrebné poradiť sa so všeobecným lekárom. V závislosti od príčiny a liečby vačkov môže lekár poslať pacienta k alergológovi, dermatológovi alebo plastickému chirurgovi.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako odstrániť vačky pod očami?
Autor
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Dermatológ, trichológ.
Ako odstrániť vačky pod očami?
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Komentáre

Komentovať článok

Gréta pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžu ma bolieť vačky pod očami?
Odpovedať
Dobrý deň. Vačky pod očami sú kozmetickou vadou a nespôsobujú bolesť.
Elenka pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem jesť soľ, ak mám vačky pod očami?
Odpovedať
Dobrý deň. Konzumácia slaných jedál je jednou z príčin vzniku edémov, pretože zabraňuje odvádzaniu tekutín z tela.
Julia pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Čo by sa nemalo používať na liečbu vačkov pod očami?
Odpovedať
Dobrý deň. Neodporúča sa používať ošetrujúce prípravky obsahujúce steroidy a formaldehyd, ktoré môžu spôsobiť vyrážky a zvýšiť citlivosť pokožky.
Laura pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi prosím povedať, prečo mi ráno opuchne tvár a pod očami sa mi objavia vačky?
Odpovedať
Dobrý deň. Konzumácia slaných jedál pred spaním prispieva k zadržiavaniu tekutín, čo vedie k opuchom tváre a vačkom pod očami. Opuchy sa môžu objaviť aj v dôsledku nadmerného príjmu tekutín pred spaním, nedostatku spánku, nedostatočnej aktivity a používania prípravkov na starostlivosť o oči neskôr ako hodinu pred spaním.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie