Logo
0800200000

Celulitída: z čoho vzniká a ako sa jej zbaviť?

Celulitída: z čoho vzniká a ako sa jej zbaviť?
Čítať 15 minút | Vytvorené: 3 január 2024 | aktualizované: 5 január 2024 | 1249 1249
Celulitídu má po puberte asi 80 – 90 % žien a menej ako 10 % mužov. Celulitída neovplyvňuje fyzické zdravie, nespôsobuje nepohodlie ani bolesť, a preto si nevyžaduje ani povinnú liečbu.

Čo je celulitída?

Celulitída sú tukové usadeniny, ktoré sa hromadia pod povrchom kože a vyvíjajú tlak na spojivové tkanivo.

Tvorba celulitídy

Tvorba celulitídy

Proces tvorby celulitídy:

  1. Zväčšenie tukových buniek (adipocytov). Na pozadí genetickej predispozície, nezdravej výživy a hormonálnych zmien sa objem tuku v bunkách zvyšuje, čím sa bunky zväčšujú.
  2. Naťahovanie spojivových tkanív. Pod kožou sa nachádza sieť kolagénových vlákien a membrán, ktoré spájajú tukové usadeniny medzi sebou a s pokožkou. V dôsledku nárastu veľkosti adipocytov a objemu tuku sa vlákna naťahujú.
  3. Porušenie štruktúry. S rastom tukových usadenín a naťahovaním spojivových tkanív dochádza k narušeniu štruktúry podkožných vrstiev, čo vedie k tvorbe priehlbín a vydutín kože.
  4. Napätie kože. Natiahnuté kolagénové vlákna vyvíjajú tlak na pokožku, spôsobujú zmeny v jej štruktúre a vzhľade a znižujú jej elasticitu.
  5. Tvorba celulitídy. V dôsledku toho sa na povrchu kože objavujú „jamky“ a „pľuzgiere“, ktorých závažnosť závisí od množstva tukových usadenín.

Celulitída sa zvyčajne prejavuje na stehnách, zadku, bruchu a rukách. Nie je to patológia, takže neexistujú žiadne lekárske indikácie na jej liečbu.

Prečo vzniká celulitída?

Podľa výskumov môže k rozvoju celulitídy na rukách a nohách viesť genetická predispozícia, pretože gény ovplyvňujú zápal, prietok krvi, estrogénové receptory, štruktúru spojivového tkaniva a tukové bunky. Ďalšie príčiny celulitídy:

  • kolísanie hormónov. Hromadenie tukových zásob môže byť spôsobené nerovnováhou estrogénu u žien (počas tehotenstva, menopauzy alebo užívaním antikoncepčných tabliet) a poklesom hladiny testosterónu u mužov (s hypogonadizmom a Klinefelterovým syndrómom);
  • zmeny súvisiace s vekom. S pribúdajúcim vekom klesá hladina kolagénu v pokožke, spomaľuje sa metabolizmus, krvný obeh, lymfatická drenáž a dochádza aj k úbytku svalovej hmoty, čo prispieva k nárastu tukových buniek;
  • nedostatok fyzickej aktivity. Vedie k zadržiavaniu tekutín, zvýšenému oxidačnému stresu a oneskorenému prísunu kyslíka do kožných buniek;
  • užívanie alkoholu. Urýchľuje odstraňovanie tekutín z tela a spôsobuje dehydratáciu, podporuje rast adipocytov (kvôli cukru v zložení), spomaľuje metabolizmus a zhoršuje schopnosť tela spaľovať kalórie, čím je pokožka menej pružná a zhoršuje sa jej regenerácia;
  • fajčenie. Fajčenie sťahuje cievy a zhoršuje krvný obeh, čo vedie k nedostatočnému zásobovaniu tkanív kyslíkom a živinami, ničí kolagén a elastín, ovplyvňuje spojivové tkanivo a poškodzuje aj kožné bunky;
  • náhla zmena hmotnosti. Rýchle priberanie alebo chudnutie vedie k naťahovaniu kože a k zmenám veľkosti a objemu tukových buniek.

Zvýšená konzumácia tukov a cukrov prispieva k zvýšeniu telesného tuku. Nedostatočný príjem antioxidantov (ako sú vitamíny C a E) znižuje schopnosť tela bojovať proti zápalu a oxidačnému stresu, čím sa zvyšuje výskyt celulitídy na zadku.

Ako vzniká celulitída v jednotlivých štádiách?

Podľa závažnosti kožných nerovností sa rozlišujú štyri štádiá celulitídy.

Štyri štádiá celulitídy

Štyri štádiá celulitídy

Štádiá celulitídy

Štádium

Charakteristika

Vzhľad pokožky

Prvé (jemná celulitída)

Tekutina z ciev prechádza do medzibunkového priestoru, čo vedie k zväčšeniu celkového objemu tukového tkaniva.

Zmeny na koži v normálnom stave chýbajú, ale objavujú sa pri silnom stlačení alebo tlaku. Škrabance a modriny na oblastiach kože s celulitídou sa hoja dlhšie.

Druhé („pomarančová koža“)

Zhoršuje sa elasticita kolagénových vlákien, zhoršuje sa krvný obeh v podkoží.

Celulitída na nohách a zadku je vizualizovaná, keď je sval napätý alebo keď je koža stiahnutá do záhybu. Pokožka získa textúru pripomínajúcu pomarančovú kožu alebo mozaiku. Pľuzgiere môžu byť malé a zvyčajne nespôsobujú bolesť.

Tretie (tvrdá celulitída)

V medzibunkovom priestore sa zvyšuje množstvo tekutiny, v spojivovom tkanive sa tvoria uzliny.

Pokožka sa stáva nerovnomernejšou a hrboľatou, s hlbokými a výraznými vypuklinami, v uvoľnenom stave je viditeľná „pomarančová koža“. Môže sa vyskytnúť bolestivosť, stuhnutosť a mierny opuch.

Štvrté (hrudkovitá alebo nodulárna celulitída)

V spojivovom tkanive sa zvyšuje počet pľuzgierov.

Keď je celulitída v pokročilom štádiu, tak sa na koži v tukových oddeleniach môžu vytvárať uzliny a hrbolčeky. Bolesť je možná, najmä pri dotyku oblastí s celulitídou.

Rýchlosť progresie celulitídy závisí od genetickej predispozície, pohlavia, veku, úrovne fyzickej aktivity, stresu a stravovania. Ak chcete zlepšiť textúru a vzhľad pokožky, odporúča sa cvičenie na posilnenie svalov, anticelulitídna masáž a anticelulitídne produkty (napríklad peelingy a zábaly).

Aké existujú formy celulitídy?

Celulitída sa klasifikuje v závislosti od vzhľadu pokožky a štruktúry tukových usadenín.

Formy celulitídy

Mäkká celulitída

Charakterizovaná mäkkými hrbolčekmi a nerovnosťami na koži. V pokoji nemusí byť viditeľná, ale stáva sa viditeľnou, keď je koža stlačená.

Ochabnutá celulitída

Zvyčajne sa vyvíja u žien s nízkym svalovým tonusom alebo po náhlom úbytku hmotnosti, môže to byť sprevádzané zhoršeným krvným obehom, výskytom krčových žíl a modrín. Je charakterizovaná stratou pevnosti kože a tukového tkaniva, koža sa môže zdať voľnejšia alebo uvoľnenejšia a vydutia sú zreteľnejšie v pokoji.

Edematózna (vodnatá) celulitída

V spojení so zadržiavaním tekutín v tkanivách pod kožou môže viesť k výraznejšej „pomarančovej koži“ a opuchu. Opuch môže byť bolestivý a sprevádzaný nepríjemnými pocitmi.

Tvrdá celulitída

Charakterizovaná hustejšími a kompaktnejšími mastnými oblasťami pod kožou. Koža nad nimi môže byť menej pohyblivá, oblasti celulitídy sú výrazné.

Asymetrická celulitída

Tukové usadeniny pod kožou sú rozložené nerovnomerne, čím vznikajú nerovnosti a asymetria v rôznych častiach tela.

Fibrózna celulitída

Sprevádzaná výskytom vláknitých oblastí alebo spojivových tkanív, ktoré obklopujú tukové kapsuly a vytvárajú tuhšiu štruktúru.

Rozlišuje sa aj zmiešaná celulitída, ktorá spája vlastnosti rôznych foriem. U žien sa zvyčajne vyskytujú príznaky mäkkej, ochabnutej a edematóznej celulitídy a u mužov je zas prítomná tvrdá a fibrózna celulitída.

Aké sú príznaky celulitídy?

Pri celulitíde sa pokožka môže zdať nerovnomerná a môže mať vrúbky, ktoré pripomínajú „hrebenatky“ alebo „pomarančovú kožu“. Ďalšie príznaky celulitídy:

  • opuch kože;
  • nepríjemné pocity pri stlačení;
  • strata elasticity kože;
  • drsné oblasti pokožky.

V závislosti od štádia môže byť celulitída viditeľná, keď je koža stlačená, sval je napätý, v pokoji alebo v určitej polohe tela (napríklad v sede alebo v ľahu). Celulitída nie je nákazlivá a neprenáša sa kontaktom koža na kožu.

Príznaky celulitídy je možné zameniť s lipedémom (ochorenie, ktoré vedie k hromadeniu prebytočného tuku v oblasti zadku, stehien a lýtok). Príznaky lipedému môžu zahŕňať pocit tiaže, bolesť, únavu a chlad v nohách a rýchly vznik modrín.

Štádiá lipedému

Štádiá lipedému

Prečo sa celulitída tvorí častejšie na bruchu, stehnách a zadku?

Celulitída na bruchu, stehnách a zadku sa tvorí častejšie v dôsledku väčšieho počtu adipocytov a štruktúrnych znakov väzivových vlákien podkožného tuku, ktoré sú umiestnené paralelne. To vytvára zvislé vrecká vo vláknach medzi vrstvami tuku a kože, čo má za následok viditeľné hrbolčeky a jamky na koži.

Je výskyt celulitídy spojený s nadváhou?

Celulitída je spojená s nerovnomerným rozložením tukového tkaniva pod kožou. Ľudia s nadváhou majú viac tukovej hmoty, čo môže spôsobiť, že pomarančová koža bude viditeľnejšia. Aký má vplyv nadváha na celulitídu?

  • zvýšené zaťaženie kože a spojivových tkanív. Vedie k naťahovaniu a oslabeniu podkožného tkaniva;
  • zhoršenie zásobovania krvou. Nadváha vytvára dodatočný tlak na krvné cievy a znižuje prísun krvi do tkanív, vrátane kože, čo vedie k zmenám v štruktúre kože;
  • hormonálne zmeny. Pri obezite sa môže zvýšiť hladina inzulínu a estrogénu, čo podporuje tvorbu a zväčšovanie veľkosti tukových buniek a znižuje elasticitu pokožky.

Pri nadmernej hmotnosti tukové bunky, najmä v brušnej dutine, uvoľňujú väčšie množstvo zápalových mediátorov (cytokínov a interleukínov), ktoré ovplyvňujú stav spojivového tkaniva. Obezitu často sprevádza metabolický syndróm (zahŕňa vysokú hladinu cukru a cholesterolu v krvi, hypertenziu), ktorý ovplyvňuje elasticitu kože.

Prečo sú ženy náchylnejšie na celulitídu ako muži?

Ženy sú náchylnejšie na vznik celulitídy v dôsledku zvýšenej koncentrácie tuku v oblastiach brucha, stehien a zadku, v ktorých sú vlákna spojivového tkaniva umiestnené paralelne (podporuje hromadenie tuku). Celulitída sa zvyšuje v období dospievania a tehotenstva v dôsledku kolísania hormónov estrogénu a progesterónu.

Akého lekára by som mala navštíviť ak mám celulitídu?

Celulitída ovplyvňuje iba vzhľad pokožky a nie je patológiou, ktorá si vyžaduje liečbu. Ak však chcete znížiť výskyt nerovností a jamiek a zvýšiť elasticitu pokožky, musíte sa poradiť s dermatológom.

Aké spôsoby liečby celulitídy existujú?

Celulitídu na nohách, bruchu a zadku môžete odstrániť pomocou procedúr, ktoré vykonáva dermatológ, masážny terapeut alebo kozmetológ.

Metódy liečby celulitídy

Procedúra

Popis

Účinok na tkanivo

Terapia akustickými vlnami

Pred zákrokom sa na pokožku s celulitídou nanesie gél. Terapia zahŕňa vysielanie ultrazvukových vĺn cez kožu a podkožný priestor pomocou špeciálneho prístroja.

Ultrazvukové vlny vytvárajú mikromasáž vnútri tkanív, ničia tukové usadeniny, stimulujú krvný obeh a zlepšujú lymfatickú drenáž. Procedúra pomáha urýchliť metabolizmus, zlepšiť kvalitu pokožky a zmierniť opuchy.

Laserová liečba

Počas procedúry sa na zahrievanie tkaniva používajú laserové lúče. Počas terapie možno použiť lasery na povrchové a hĺbkové pôsobenie na kožu a podkožie.

Laserové ošetrenie môže zničiť tukové bunky a stimulovať kontrakciu spojivového tkaniva. Ošetrenie zlepšuje krvný obeh, stimuluje tvorbu kolagénu a redukuje prejavy celulitídy.

Liposukcia

Lekár urobí malé rezy do kože a do podkožného priestoru zavedie tenkú kanylu napojenú na odsávačku (vákuový stroj). Chirurg pomocou špeciálneho roztoku ničí tukové usadeniny a sťahuje krvné cievy. Pomocou odsávačky odstraňuje prebytočný tuk.

Liposukcia odstraňuje tukové usadeniny, čo vedie k zmenšeniu objemu v oblasti zákroku. Chirurgický zákrok môže znížiť výskyt celulitídy, ale nie vždy zlepší štruktúru pokožky. Komplikácie z liposukcie môžu zahŕňať opuchy, modriny a zmeny pigmentácie kože.

Subcízia

Lekár vpichne pod kožu ihlu, ktorá zničí vlákna vytvárajúce jamky a nerovnosti v koži. Zameranie na tukové usadeniny a spojivové tkanivo tiež stimuluje produkciu kolagénu.

Cieľom subcízie je odstrániť štrukturálne prekážky, ktoré môžu výrazne zlepšiť textúru pokožky a znížiť výskyt celulitídy. Procedúra pomáha spevniť pokožku, zvýšiť elasticitu a zlepšiť vzhľad.

Rádiofrekvenčná liečba

Kozmetológ používa prístroj na rádiofrekvenčnú terapiu, ktorý generuje rádiové vlny, ktoré sa pomocou špeciálnych aplikátorov prenášajú do kože a podkožia. Rádiové vlny ohrievajú tkanivo v oblasti celulitídy na určitú teplotu bez poškodenia horných vrstiev kože.

Rádiové vlny pomáhajú rozkladať tukové usadeniny a stimulujú ich prirodzené odstraňovanie z tela, čo môže znížiť jamky a hrbolčeky celulitídy. Stimuluje sa aj produkcia kolagénu (pokožka je pevnejša a hladšia) a dočasná kompresia tkaniva (vedie k miernemu zmenšeniu objemu) v oblasti vplyvu.

Kavitácia

Lekár generuje nízkofrekvenčné ultrazvukové vlny, ktoré prenikajú do podkožnej vrstvy tuku a spôsobujú tvorbu bublín vo vnútri tukových buniek. Bubliny sa rozširujú a zmršťujú v adipocytoch, čo vedie k ich zničeniu. Po expozícii bunky uvoľnia tuk, ktorý sa z tela vylúči lymfatickým a močovým systémom.

Kavitácia je zameraná na ničenie tukových buniek v podkoží, čo vedie k zmenšeniu objemu a zníženiu viditeľnosti celulitídy. Táto metóda tiež zlepšuje textúru pokožky, pretože deštrukcia tukových usadenín môže vyrovnať povrch pokožky.

Karboxyterapia

Kozmetológ pomocou špeciálneho zariadenia s ihlou alebo s kanylou vstrekuje oxid uhličitý pod kožu. Plyn vstupuje do podkožného priestoru v malých dávkach a začína ovplyvňovať tkanivá, zlepšuje lokálny krvný obeh a stimuluje metabolické procesy. Po zákroku sa na ošetrovanú oblasť nanesie krém na ochladenie a zvlhčenie pokožky.

Oxid uhličitý pomáha rozširovať krvné cievy a zvyšovať prietok krvi v ošetrovanej oblasti, čo urýchľuje prísun kyslíka a živín do tkanív. Karboxyterapia aktivuje metabolické procesy v bunkách, znižuje objem a viditeľnosť celulitídy zlepšením štruktúry pokožky a stimuláciou odbúravania tukov, kedy sa stimuluje tvorba kolagénu.

Kryolipolýza

Počas procedúry je na koži nainštalovaný aplikátor, ktorý vytvára podtlak a pokožku a tukové usadeniny ochladzuje. Teplota v ošetrovanej oblasti sa zníži až do bodu, kedy tukové bunky začnú kryštalizovať (zvyčajne -7 až -11 stupňov Celzia). Vykryštalizované tukové bunky postupne odumierajú a potom sú z tela prirodzene vylučované lymfatickým systémom. Po ochladení sa vykoná masáž na rovnomerné rozloženie zničených buniek.

Kryolipolýza ochladzuje tukové bunky na teplotu, pri ktorej sa stávajú nadmerne krehkými a začnú sa rozpadávať. Procedúra pomáha zmenšiť objem v ošetrovanej oblasti a zlepšiť textúru pokožky.

Masáž proti celulitíde

Masážny terapeut pôsobí miernym, stredným alebo silným tlakom na pokožku, aby zničil tukové bunky. Terapeut môže vykonávať manuálne a prístrohové ​​(vákuum, ultrazvuk, rádiové vlny alebo laser) masáže. Počas procedúry možno použiť techniky hladenia, poklepkávania, trenia, vibrácií, drenáže svalov a tiež anticelulitídne masážne prístroje.

Zlepšuje krvný obeh, lymfodrenáž a stimuluje metabolizmus v ošetrovanej oblasti. Masáž pomáha odbúravať tukové usadeniny, redukovať opuchy, spevniť pokožku a zlepšiť jej textúru.

Dermatológovia niekedy ponúkajú aj mezoterapiu – podkožné podávanie aminokyselín, vitamínov, minerálov, kofeínu, hormónov, enzýmov a bylinných extraktov. Podľa Americkej akadémie dermatológie, je ťažké potvrdiť účinnosť postupu, pretože každý lekár používa inú kombináciu „ingrediencií“. Celulitídu na nohách, bruchu a zadku môžete odstrániť pomocou procedúr, ktoré vykonáva dermatológ, masážny terapeut alebo kozmetológ.

Vyskytujú sa pri celulitíde komplikácie?

Celulitída zvyčajne nevedie k rozvoju komplikácií, pretože nejde o chorobu. 3. alebo 4. štádium celulitídy však môže sprevádzať zápal v tele, ktorý zvyšuje riziko infekcie reznými ranami, odreninami alebo uhryznutím.

Pomáha zdravá výživa odstrániť celulitídu?

Vyvážená strava pomôže vyhnúť sa nárastu tukových buniek a vzniku nadmernej hmotnosti, zhoršeniu elasticity pokožky. Užitočné produkty pri celulitíde:

  • zelenina a byliny (špenát, brokolica, karfiol, mrkva, cesnak a cibuľa, paprika, zeler a paradajky);
  • ovocie (pomaranče, grapefruity, hrušky, jablká a ananás);
  • bobule (jahody, maliny a čučoriedky);
  • bielkoviny (kuracie a morčacie mäso bez kože, ryby a tofu);
  • omega-3 mastné kyseliny (červené ryby, ľanové semienka, orechy a chia semienka);
  • celé zrná (ovos a quinoa).

Antioxidanty nachádzajúce sa v ovocí a zelenine pomáhajú bojovať proti zápalom a horčík podporuje zdravú funkciu svalov a nervov, čo môže zlepšiť tón pleti. Zo stravy sa odporúča vylúčiť transmastné kyseliny, rýchle občerstvenie, konzervačné látky, slané pochutiny, cukor a alkohol.

Aké cvičenia pomáhajú zbaviť sa celulitídy?

Integrovaný prístup, ktorý by mal zahŕňať fyzickú aktivitu, výživu, kozmetické procedúry a procedúry starostlivosti o pleť, pomôže zmierniť prejavy celulitídy. Cvičenia proti celulitíde:

  • kardio cvičenia. Aeróbne cvičenie (beh, chôdza, plávanie a jazda na bicykli) pomáha zlepšovať krvný obeh a znižovať hromadenie tuku v adipocytoch;
  • silový tréning. Cvičenie s vlastnou alebo dodatočnou váhou (napríklad príťahy, drepy a cvičenia na strojoch) môžu posilniť svaly a zlepšiť tón pleti;
  • strečing a joga. Pomáha zlepšovať pružnosť a elasticitu pokožky, urýchľuje krvný obeh a znižuje svalové napätie.

Znížiť viditeľnosť celulitídy pomôže aj pilates, fitness a step aerobik. Cvičenia na zlepšenie štruktúry pokožky môžu zahŕňať burpees, jumping jacks, zdvíhanie nôh a statické mostíky.

Je možné zbaviť sa celulitídy doma?

Je ťažké zbaviť sa celulitídy na nohách a bruchu doma, pretože kozmetické výrobky zvyčajne ovplyvňujú pokožku, nie tukové usadeniny.

Metódy liečby celulitídy v domácich podmienkach

Spôsob

Používanie

Účinok

Zábaly proti celulitíde

  1. Očistite pleť od make-upu, nečistôt a olejov.
  2. Zmes hliny, morskej soli, morských rias alebo olejov naneste rovnomerne na problémové miesta a jemne vmasírujte.
  3. Obviažte pokožku obväzom alebo fóliou, aby ste zvýšili účinok a udržali vlhkosť.
  4. Zábal nechajte na pokožke po dobu uvedenú na obale (zvyčajne 20-40 minút).
  5. Po aplikácií odstráňte zmes a miesto dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.

Zábaly stimulujú krvný obeh v problémových zónach, čo zlepšuje metabolizmus a odstraňuje toxíny. Po zábaloch je pokožka zvlhčená a dochádza k dočasnému zmenšeniu objemu v dôsledku odstránenia prebytočnej tekutiny z tkanív a stlačenia pokožky. Vďaka zábalom je pokožka jemnejšia a hladšia. 

Kefa proti celulitíde

  1. Vyberte si mäkkú masážnu kefu s hustými štetinami.
  2. Očistite pleť od krémov, make-upu a nečistôt, osušte uterákom alebo nechajte uschnúť samostatne.
  3. Jemne masírujte oblasti celulitídy krúživými pohybmi.
  4. Vyhnite sa stláčacím pohybom, ktoré môžu spôsobiť bolesť alebo podráždenie pokožky.
  5. Po masáži sa osprchujte alebo vykúpte, aby ste odstránili odumreté kožné bunky a zvyšky masážneho oleja.
  6. Masážnu kefu dôkladne opláchnite a osušte.

Masáž kefou zlepšuje krvný obeh a pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky, zlepšuje textúru pokožky a robí ju hladšou. Procedúra stimuluje nervové receptory, čo môže viesť k pocitu energie a elánu.

Scrub proti celulitíde

  1. Vyberte si scrub, ktorý je určený na boj proti celulitíde a obsahuje jemné čiastočky (soľ, cukor alebo kávu) na masáž a umývanie pokožky.
  2. Dajte si sprchu a nechajte pokožku pred procedúrou vlhkú .
  3. Scrub naneste na vlhkú pokožku a začnite masírovať oblasť krúživými pohybmi.
  4. Po masáži dôkladne opláchnite scrub z pokožky teplou vodou.
  5. Na pokožku naneste hydratačný krém alebo mlieko, aby bola hladká a hydratovaná.

Scrub odstraňuje odumreté kožné bunky, zlepšuje hladkosť, pevnosť a pružnosť pokožky. Procedúra dodáva pocit sviežosti a čistoty.

Posilňovacie stroje proti celulitíde

  1. Dajte si sprchu alebo kúpeľ, aby ste si očistili pokožku a otvorili póry.
  2. Jemným tlakom na pokožku postupne posúvajte zariadenie z periférie do stredu tela.
  3. Po zákroku naneste na postihnuté miesta hydratačný krém alebo pleťovú vodu.

Posilňovacie stroje môžu pomôcť stimulovať lymfatickú drenáž, odbúravať tukové zásoby, zlepšiť krvný obeh, posilniť svaly a uvoľniť sa.

Krémy a pleťové vody s kofeínom a retinolom sa používajú v domácich podmienkach na zlepšenie štruktúry pokožky a zníženie prejavov celulitídy. Vykonávanie procedúr proti celulitíde doma sa neodporúča pri dermatologických ochoreniach (psoriáza, ekzém, dermatitída alebo akné) v akútnom štádiu, v prítomnosti rán a škrabancov na koži.

Pred začatím používania scrubov, peelingov a zábalov sa odporúča poradiť sa s dermatológom. Lekár vám pomôže vybrať také produkty starostlivosti o pleť, ktoré nespôsobia podráždenie ani alergické reakcie.

Je možné odstrániť celulitídu navždy?

Odstrániť celulitídu navždy je takmer nemožné, pretože jej vznik môže byť ovplyvnený genetickou predispozíciou, priberaním a chudnutím, diétou, fajčením a konzumáciou alkoholu, ako aj chronickým stresom. Kombinácia kozmetických procedúr a procedúr starostlivosti o pleť s fyzickým cvičením však pomôže zbaviť sa celulitídy na dlhú dobu.

Prevencia celulitídy

Celulitíde sa nedá zabrániť, ale môžete znížiť pravdepodobnosť jej rozvoja. Prevencia celulitídy u mužov a žien zahŕňa:

  1. Konzumujte vyváženú stravu bohatú na zeleninu, ovocie, horčík, antioxidanty a bielkoviny.
  2. Vyhnite sa konzumácii potravín s vysokým obsahom cukru, soli a nasýtených tukov.
  3. Dodržiavajte pitný režim pre zabezpečenie hydratácie pokožky a odvádzanie toxínov z tela.
  4. Pravidelne sa venujte fyzickej aktivite na udržanie metabolizmu a posilnenie svalov.
  5. Hydratujte pokožku pomocou krémov alebo pleťových vôd.
  6. Odpočívajte a relaxujte (joga, meditácia alebo hlboké dýchanie) na kontrolu stresu.

Je dôležité prestať fajčiť a znížiť spotrebu alkoholu. Odporúča sa tiež nenosiť príliš tesné oblečenie, ktoré môže narušiť krvný obeh.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Celulitída: z čoho vzniká a ako sa jej zbaviť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné odstrániť celulitídu masážou?

Anticelulitídna masáž je procedúra zameraná na zlepšenie krvného obehu, zničenie tukových usadenín a zníženie viditeľnosti celulitídy. Druhy anticelulitídnej masáže:

  • klasická masáž. Vykonávaná pomocou kruhových pohybov, trenia a lisovania, zamerané na zlepšenie krvného obehu a zahriatie tkanív;
  • lymfodrenážna masáž. Pomáha odstraňovať prebytočnú tekutinu a toxíny z tkanív;
  • vákuová masáž. Zahŕňa použitie špeciálnych téglikov (silikónových, sklenených alebo plastových) alebo púmp, ktoré vytvárajú podtlak. Masáž urýchľuje syntézu elastínu a kolagénu, zabezpečuje vazodilatáciu a zvyšuje prietok lymfy a krvi, odlupuje odumreté bunky;
  • valčeková masáž. Vykonáva sa pomocou špeciálnych masážnych valčekov, ktoré sa kĺžu po pokožke. Masážne valčeky proti celulitíde zlepšujú krvný obeh a vyhladzujú pokožku;
  • prístrojová masáž. Môže zahŕňať ultrazvuk, rádiové vlny, laserovú expozíciu, elektrickú stimuláciu;
  • akupunktúrna masáž. Zahŕňa účinky na biologicky aktívne body, ktoré sú spojené s metabolizmom a krvným obehom, pomáha zlepšovať celkový stav pokožky a redukovať celulitídu.

Využiť možno aj myofasciálnu masáž, ktorá je zameraná na prácu so svalovým a fasciálnym (spojivovým) tkanivom. Pomáha uvoľniť a zahriať svaly.

2. Koľko musíte cvičiť, aby ste odstránili celulitídu?

Pravidelné kardio, silové tréningy a strečing pomôžu zredukovať prejavy celulitídy. Na dosiahnutie výsledkov sa odporúča venovať sa fyzickej aktivite aspoň tri až štyrikrát týždenne.

3. Majú celulitídu aj štíhli ľudia?

Celulitída u štíhlych ľudí sa môže vyskytnúť v dôsledku dedičnej predispozície, zlozvykov (napríklad fajčenie alebo pitie alkoholu), nevyváženej stravy obsahujúcej veľké množstvo trans-tukov, soli a bieleho cukru. Nedostatočný príjem vody môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tkanivách, zvýšeniu opuchov a spomaleniu vylučovania toxínov z tela, čím sa zvyšuje riziko celulitídy na nohách a zadku bez ohľadu na hmotnosť človeka.

4. Aký je najúčinnejší postup proti celulitíde?

Účinnosť konkrétnych procedúr závisí od veku a pohlavia človeka, typu pokožky a závažnosti celulitídy. Na redukciu tukových zásob možno využiť masáže, laserovú a rádiofrekvenčnú terapiu a kúpeľné procedúry (sauny, termálne kúpele alebo kryoterapiu).

5. Ako chôdza ovplyvňuje celulitídu?

Chôdza v kombinácii so správnou výživou a cvičením môže pomôcť znížiť výskyt celulitídy a zlepšiť vzhľad vašej pokožky. Vplyv chôdze na celulitídu:

  • spaľovanie kalórií a tukov. Chôdza je aeróbne cvičenie, ktoré pomáha spaľovať kalórie a tuk. Pri miernej intenzite chôdze začne telo využívať tukové zásoby ako zdroj energie;
  • zlepšený prietok krvi. Chôdza pomáha zlepšiť krvný obeh v dolných končatinách, pomáha znižovať opuchy a zlepšuje prekrvenie pokožky;
  • posilnenie svalov a tón pleti. Pravidelná chôdza posilňuje svaly stehien, zadku a brucha, čo umožňuje mať pevnejšiu pokožku.

Podľa výskumu hodinová chôdza vonku pomáha znižovať hladinu stresu, čo je faktor, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť vzniku celulitídy. Taktiež chôdza, bez ohľadu na rýchlosť a trvanie, vám umožňuje zvýšiť celkovú úroveň fyzickej aktivity.

6. Ako vyzerá začínajúca celulitída?

Začínajúca celulitída vyzerá ako uvoľnená a nerovnomerná pokožka. V počiatočnom štádiu sa objavia „jamky“, keď je stlačená veľká oblasť kože (najmä v oblasti zadku alebo stehien).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Celulitída: z čoho vzniká a ako sa jej zbaviť?
Dermatológ, trichológ.
Celulitída: z čoho vzniká a ako sa jej zbaviť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Adriána pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Mám nadváhu a celulitídu, preto som sa rozhodla schudnúť, aby som zlepšila vzhľad pokožky. Akým potravinám by som sa mala vyhnúť, aby som sa zbavila celulitídy?
Odpovedať
Dobrý deň. V boji proti celulitíde a pri znižovaní nadváhy sa odporúča vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a rýchlych uhľohydrátov (sladkosti, tučné a slané pochutiny alebo sýtené nápoje). Odporúča sa zvýšiť príjem zeleniny, ovocia, chudých bielkovín a celozrnných výrobkov.
Anna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Celulitídu som ešte nikdy nemala, nerovnomernosti sa objavili až keď som pribrala a boli viditeľné pri stláčaní pokožky oboma rukami. Ale momentálne v piatom mesiaci tehotenstva a jamky sú viditeľné aj v pokoji. Prečo sa celulitída vyskytuje práve počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Vznik celulitídy počas tehotenstva často súvisí s hormonálnymi zmenami, nárastom hmotnosti a objemu krvi. Hladiny estrogénu ovplyvňujú štruktúru spojivových tkanív, čím sú menej elastické, čo prispieva k vzniku celulitídy.
Alena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa môžem zbaviť celulitídy za mesiac? Môže môj problém vyriešiť liposukcia?
Odpovedať
Dobrý deň. Zbaviť sa celulitídy za mesiac je nemožné. Liposukcia je chirurgický zákrok, ktorý odstraňuje prebytočný tuk zo špecifických oblastí tela pomocou malých rezov. Pomáha znižovať objem, ale nie vždy rieši problém celulitídy, pretože je spojená s vlastnosťami spojivových tkanív a štruktúrou tukových zásob.
Elenka pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné zbaviť sa celulitídy pitím veľkého množstva vody? Ako pitie vody ovplyvňuje celulitídu?
Odpovedať
Dobrý deň. Voda pomáha zlepšiť celkový vzhľad pokožky a udržiava ju hydratovanú, čo môže dočasne znížiť prejavy celulitídy. Voda však nepomáha ničiť tukové usadeniny, takže na zlepšenie štruktúry pokožky je dôležitý integrovaný prístup vrátane zdravej stravy, fyzickej aktivity a kozmetických procedúr.
Marína pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Viac ako 20 rokov mám celulitídu a chcela by som zredukovať jej prejavy. Povedzte mi, prosím, prečo sa hovorí, že celulitída je u žien prirodzená a nedá sa odstrániť?
Odpovedať
Dobrý deň. Celulitída u žien je spojená so štrukturálnymi znakmi podkožného tuku a spojivových tkanív. Hoci celulitídu nemožno úplne odstrániť, zdravým životným štýlom, zdravou výživou, masážami a špeciálnymi kúrami sa dá výrazne znížiť jej vzhľad a zlepšiť stav pokožky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.