Logo
0800200000

Plesne: prečo sa objavujú a ako sa ich zbaviť?

Plesne: prečo sa objavujú a ako sa ich zbaviť?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 21 december 2022 | aktualizované: 7 august 2023 | 51689 51689
Plesňové ochorenia môžu postihnúť rôzne orgány a časti tela ako u dospelých, tak aj u detí. Plesne často postihujú kožu a jej doplnky a to konktrétne vlasy a nechty, ale s poklesom imunity pleseň môže ovplyvniť vnútorné orgány.

Druhy plesní

Plesňové choroby môžu byť spôsobené niekoľkými stovkami druhov patogénnych plesní. Choroby spôsobené plesňami sa taktiež nazývajú plesňové infekcie.

Príznaky plesne

Príznaky plesne

Podľa lokalizácie sa rozlišuje niekoľko typov plesní a to napríklad mykóza nechtov, pokožky hlavy, kožné plesne, plesne dlaní a nôh, mykóza sliznice a vnútorných orgánov. Druhy plesní:

  • onychomykóza (pleseň nechtov);
  • kandidóza (kvasinková pleseň sliznice pohlavných orgánov, konečníka, ústnej dutiny a vnútorných orgánov);
  • dermatofytóza (plesne na koži);
  • keratomykóza (kožný lišaj, ktorý spôsobuje zhrubnutie a odlupovanie kože);
  • chromoblastomykóza (farebné lichen planus, napríklad červený lichen planus).

Plesne sa môže objaviť na otvorených miestach kože aj v kožných záhyboch (napríklad v podpazuší a v slabinách). Mykóza slizníc (napríklad pleseň v hrdle a v ústnej dutine) sa často vyskytuje pri poruche imunitného systému organizmu. Mykóza sa môže objaviť aj v akýchkoľvek prirodzených otvoroch (napríklad v uchu alebo v konečníku). Mykóza na hlave môže spôsobiť seborrheu.

Plesňové ochorenia sa prenášajú z človeka na človeka úzkym kontaktom a prostredníctvom predmetov osobnej hygieny. Mykózy sú nízkoinfekčné ochorenia a objavujú sa u ľudí so zníženou imunitou.

Pleseň na nechtoch

Jednou z najbežnejších foriem mykózy nôh je onychomykóza (pleseň nechtov). Dermatológ vám pomôže rozpoznať druh pleseň nechtov a zvolí správnu liečbu vášho ochorenia.

Začínajúca pleseň nechtov je mierna a môže postihovať len malú časť nechtovej platničky a môže byť takmer neviditeľná. Bez liečby sa priebehom času môže ochorenie rozšíri na celý necht. Medzi symptómy plesní na nechtoch patrí:

  • zmena farby nechtovej platničky (necht zožltne alebo zbelie);
  • delaminácia, krehkosť a zničenie nechtov;
  • zarastanie nechta;
  • vyrážka okolo nechtovej platničky, často vo forme šupinatého odlupovania;
  • svrbenie prstov.

Pleseň nechtov sa môže zhoršiť po používaní gélových lakov, preto by sa nemal nanášať na nechty, ktoré sú postihnuté plesňou. Pleseň nechtov na nohách sa zhoršuje pri potení nôh, dlhodobom nosením uzavretej obuvi a pri nedostatočnej osobnej hygiene.

Pleseň na rukách a nohách

Epidermofytóza (mykóza kožných záhybov) sa často objavuje na koži rúk a nôh. Plesne na rukách sa najčastejšie nachádza na dlani a medzi prstami. Ruky pri danom ochorení sú mokré a na koži sa objavujú škvrny alebo šupiny.

Taktiež pri epidermofytóze sa často na nohách objavuje pleseň. Pri plesniach nôh sа povrch kože stáva pôrovitým (objavujú sa dierky), nerovnomerným, šupinatým alebo drsným. V počiatočných štádiách ochorenia môže byť jediným prejavom plesní nôh svrbenie. Pri danom ochorení sa objavujú vyrážky a macerácia (olupovanie) kože na ťažko dostupných miestach. Jedným z druhov plesní nôh je aj hyperkeratotická mykóza, pri ktorej sa rozsah postihnutej kože na nohách zväčšuje (napríklad hyperkeratická pleseň na pätách).

Pleseň Candida môže postihnúť aj pokožku nôh. Kvasinky spôsobujú usadeniny bielej farby medzi prstami na nohách.

Plesne v konečníku

Mykóza konečníka vzniká ako dôsledok zanedbanej osobnej hygieny, pri imunodeficiencii alebo pri liečbe proktologických ochorení lokálnymi antibakteriálnymi liekmi. Proktológ môže určiť plesňové ochorenie konečníka po vyšetrení a analýze flóry. Medzi symptómy plesní v konečníku patrí výrazné svrbenie perianálnej oblasti, mokvanie perianálnych záhybov a nepríjemný zápach z perinea.

Pleseň v slabinách

Pleseň v inguinálnej oblasti sa môže vyskytnúť pri kandidóze alebo pri dermatofytóze kožných záhybov. Plesne v slabinách sa prejavujú svrbením a nepríjemnými pocitmi v inguinálnych záhyboch, mokvaním a olupovaním kože a nepríjemným zápachom z postihnutej oblasti. Pleseň v slabinách sa nachádza len oblasti inguinálnych záhybov. Ak sa priebeh ochorenia zhoršuje, môže byť postihnutá koža na ohanbí, podbrušku alebo v perineu.

Čo zabíja plesne na koži?

Mykózy sa liečia pomocou antimykotík. Dané lieky sa môžu používať len po konzultácii s lekárom, pretože majú svoje vlastné obmedzenia a vedľajšie účinky.

Ak sa u vás objavia príznaky, ktoré môžu naznačovať kožnú pleseň, mali by ste sa poradiť s lekárom a nechať sa otestovať. V rámci diagnostiky plesňových ochorení vám môže lekár predpísať:

Protiplesňové lieky vo forme mastí a krémov zabíjajú plesne na pokožke, vyžadujú si však dlhodobé a pravidelné používanie. Dĺžku a priebeh liečby určuje lekár. Pri ťažších prípadoch ochorenia alebo pri plesniach sliznice alebo vnútorných orgánov môžu byť potrebné perorálne antimykotiká (kapsuly a tablety). Pri mykózach vlasovej pokožky a vlasov je potrebné navštíviť trichológa, ktorý vám okrem medikamentóznej liečby predpíše vhodnú starostlivosť o vaše vlasy.

Pleseň kože „má strach“ zo sucha a čistoty, preto je pri plesňových ochoreniach potrebné dodržiavať osobnú hygienu, častejšie meniť spodnú bielizeň a dôkladne sušiť obuv. Váš lekár vám taktiež môže odporučiť prostriedky na boj proti nadmernému poteniu.

Prevencia proti vzniku plesní

Na prevenciu proti plesňovým ochoreniam je potrebné dodržiavať pravidlá osobnej hygieny a používanie hygienických potrieb. Veci, ktoré prichádzajú do tesného kontaktu s pokožkou, ako sú uteráky, posteľná bielizeň a spodná bielizeň, by sa mali medzi nositeľmi dôkladne vyprať a vyžehliť. Na prevenciu proti plesniam nôh je potrebné pri návšteve verejných kúpalísk, bazénov používať gumené papuče. Ak máte podozrenie na plesne, mali by ste sa okamžite poradiť s lekárom a podstúpiť liečbu, aby ste predišli infekciám vo vašej rodine.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Plesne: prečo sa objavujú a ako sa ich zbaviť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo môže spôsobiť zanedbaná pleseň?

Zanedbaná pleseň vedie k deštrukcii tkanív postihnutých orgánov (lámavosť nechtov, vypadávanie vlasov, chronické zápaly slizníc). Chronické plesňové ochorenia prispievajú k opakovaným infekciám. Napríklad zanedbávaná mykóza na nohách sa môže stať ohniskom, z ktorého sa rozširujú patogénne mikroorganizmy na pokožku a sliznice celého tela, a tiež pri blízkom kontakte sa môžu stať zdrojom infekcie pre iných ľudí.

2. Ako liečiť zanedbanú mykózu?

Nechtová pleseň si vždy vyžaduje liečbu antifungálnymi liekmi. V pokročilých prípadoch, keď sa pleseň nechtov na rukách alebo nohách mení na kožnú pleseň, môžu byť potrebné systémové antimykotiká (vo forme perorálnych tabliet). V najťažších prípadoch môže dermatológ predpísať odstránenie nechtovej platničky.

3. Ako sa dá zbaviť plesne na nechtoch?

Zbaviť sa plesní na nechtoch je možné pomocou antimykotík, ktoré vám predpíše dermatológ. Liečba trvá zvyčajne niekoľko týždňov. Domáce lieky a tradičná medicína sú neúčinné na liečbu plesní nechtov.

4. Ako odlíšiť melanóm nechtov od plesní?

Len dermatológ dokáže správne rozlíšiť melanóm nechtu od plesne. Melanóm nechtového lôžka sa prejavuje vo forme tmavej (čiernej alebo hnedej) škvrny pod nechtom, ktorá sa časom zväčšuje. Pri plesni nechtov nechtová platnička zožltne a poškodí sa.

5. Onycholýza vs pleseň - aký je medzi nimi rozdiel?

Rozdiel medzi onycholýzou a onychomykózou (pleseň nechtov) pozostáva v tom, že onycholýzu možno charakterizovať ako odlupovanie a opuch nechtovej platničky, zatiaľ čo onychomykóza je plesňová infekcia nechtov. K onycholýze často dochádza po mechanickom poranení nechtu. Onychomykóza sa môže prejaviť lámavosťou nechtov, necht môže byť zakalený a má bielu farbu. Onycholýza sa môže stať jedným z prejavov onychomykózy.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Plesne: prečo sa objavujú a ako sa ich zbaviť?
Dermatológ, trichológ.
Plesne: prečo sa objavujú a ako sa ich zbaviť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Alona pred rokom
Dobrý deň! Ako sa dá vyliečiť pleseň nechtov svojpomocne? Pleseň sa objavila po prekonaní ochorenia covid a zatiaľ nezmizla.
Odpovedať
Dobrý deň! Pre vhodnú liečbu plesní nechtov musíte navštíviť dermatológa. Váš lekár vám predpíše lieky vo forme nechtových mastí a perorálnych tabliet, ktoré budete užívať doma. Po ukončení kúry budete musieť prísť na kontrolné vyšetrenie.
Nina pred rokom
Dobrý deň! Svrbí ma nosová sliznica a taktiež sa objavil zvláštny biely výtok. Môže sa na nose objaviť pleseň?
Odpovedať
Dobrý deň! Pleseň v nose a na jazyku sa spravidla objavuje u ľudí s imunodeficienciou, napríklad s vrodenými chorobami krvi, infekciou HIV alebo po prekonaní závažných ochorení.
Anzhela pred rokom
Dobrý deň! Prečo sa vyskytuje pleseň u žien v slabinách?
Odpovedať
Dobrý deň! Pleseň v slabinách u žien (soor) je spôsobená plesňovými mikroorganizmami rodu Candida. Kandidóza sa môže vyvinúť ako dôsledok stresu, antibiotík alebo v kombinácii so zápalovým ochorením panvy.
Miroslava pred rokom
Dobrý deň! Pred rokom na dovolenke pri mori som získal pleseň nechtov a odvtedy nezmizla. Ako vyliečiť chronickú pleseň nechtov?
Odpovedať
Dobrý deň! Staršia, ale aj čerstvá nechtová pleseň sa lieči antimykotickými liekmi, ktoré sú predpísané po vyšetrení dermatológom. Pri dlhotrvajúcej onychomykóze môže byť potrebná dlhšia liečba.
Ľudmila pred rokom
Dobrý deň! Pred mesiacom som si na niekoľkých nechtoch našiel pleseň. Je možné zbaviť sa plesní na nechtoch prírodnými prostriedkami?
Odpovedať
Dobrý deň! Mykóza je dosť ťažko liečiteľná a nie je možné ju možné liečiť prírodnými prostriedkami. Vhodnú liečbu plesňových ochorení by mal vybrať lekár.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.