Logo
0800200000
Čítať 9 minút

Ako sa správne starať o pokožku tváre a tela?

Ako sa správne starať o pokožku tváre a tela?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 18 máj 2023 | aktualizované: 18 máj 2023 | 1287 1287
1

Ako sa správne starať o tvár?

Správna starostlivosť o pokožku tváre a tela pomôže spomaliť prirodzené starnutie a predchádzať tak vzniku zápalov či akné. Dermatológ môže určiť typ pleti a vybrať vhodné produkty starostlivosti o pleť.

Starostlivosť o pokožku tváre spočíva v používaní kozmetických prípravkov predpísaných dermatológom a dodržiavaní pravidiel osobnej hygieny. Je dôležité piť dostatok vody, aby ste udržali vodnú rovnováhu a vyhli sa suchosti pokožky.

Základná starostlivosť o pleť by mala zahŕňať čistiace, hydratačné a opaľovacie prípravky. Starostlivosť o pleť očného okolia spočíva v každodennom jemnom čistení micelárnou vodou, nanesenou na vatový tampón a taktiež v zvlhčovaní krémom s obsahom kyseliny hyalurónovej.

2

Etapy starostlivosti o pokožku tváre

Pre zlepšenie vzhľadu pokožky a prevenciu vzniku zápalov je potrebné sa o pleť starať každé ráno a večer. Pravidlá starostlivosti o pokožku tváre:

  • je potrebné starostlivo odstrániť make-up, prebytočný kožný maz a znečistenie, aby sa zabránilo vzniku vyrážok a akné;
  • je potrebné každodenne zvlhčiť pokožku, aby sa predišlo dehydratácii a podráždeniu;
  • pre hĺbkové čistenie pokožky sa používajú scruby a pílingy;
  • na ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečných lúčov je potrebné natierať pokožku opaľovacím krémom.

Mužská pokožka je mastnejšia a náchylnejšia na akné, preto by starostlivosť o pokožku tváre mala obsahovať jemný gél na umývanie, ktorý pomôže odstrániť prebytočný tuk, nečistoty a pot, ako aj hydratačný krém na uchovanie vlhkosti. Po holení je potrebné použiť balzam, ktorý zabráni vzniku podráždenia, zápalu a svrbenia. 

Pred aplikáciou masiek alebo krémov si musíte dôkladne umyť ruky, aby sa na pokožku nedostali nečistoty a baktérie. V prípade kožných ochorení (napríklad akné) vám dermatológ predpíše lekárske prostriedky a vyberie individuálnu schému domácej starostlivosti o pleť. Päť krokov starostlivosti o pokožku tváre:

3

Krok 1. Očistite pokožku

Krok 1. Očistite pokožku

Krok 1. Očistite pokožku

  • odstráňte make-up, ak je aplikovaný, pomocou micelárnej vody;
  • umyte si tvár teplou vodou, aby ste otvorili póry;
  • naneste na pokožku gél alebo penu ;
  • naneste čistiaci prostriedok na pokožku tváre krúživými pohybmi;
  • produkt umyte teplou vodou;
  • umyte si tvár studenou vodou, aby sa uzavreli póry.
4

Krok 2. Naneste tonikum

Krok 2. Naneste tonikum

Krok 2. Naneste tonikum

  • naneste malé množstvo tonika na vatový tampón alebo do dlane;
  • prejdite diskom alebo dlaňou po tvári;
  • vyhnite sa aplikácii produktu v oblasti okolo očí;
  • nechajte pokožku absorbovať toner 10-15 minút.
5

Krok 3. Zvlhčite pokožku

Krok 3. Zvlhčite opkožku

Krok 3. Zvlhčite opkožku

  • naneste masku alebo krém na pokožku tváre;
  • počkajte 10-15 minút, kým sa časť zvlhčovača absorbuje;
  • zmyte masku alebo krém studenou vodou.
6

Krok 4. Naneste na pokožku scrub alebo píling

Krok 4. Naneste na pokožku scrub alebo píling

Krok 4. Naneste na pokožku scrub alebo píling

  • naneste scrub alebo píling na pokožku masážnymi pohybmi;
  • dôkladne umyte pokožku vodou, aby ste odstránili všetky zvyšky produktu;
  • utrite si tvár jednorazovou papierovou utierkou.
7

Krok 5. Naneste opaľovací krém

Krok 5. Naneste opaľovací krém

Krok 5. Naneste opaľovací krém

  • je potrebné naniesť opaľovací krém na tvár 15-30 minút pred odchodom;
  • nezmývajte prostriedok;
  • každé dve až tri hodiny sa opätovne natierajte opaľovacím krémom, aby ste predišli negatívnym účinkom slnečných lúčov na pokožku.
8

Starostlivosť o problematickú pleť

Prostriedky na starostlivosť o citlivú pleť by nemali obsahovať alkohol, pretože alkohol dehydruje pokožku a zvyšuje poruchy funkcie mazových žliaz. Správna starostlivosť o tvár zahŕňa nekomedogénne krémy a masky, ktoré neupchávajú póry a nespôsobujú vznik nových zápalov.

Prostriedky na starostlivosť o problémovú pleť by mali obsahovať kyselinu salicylovú, ktorá pomáha odstraňovať odumreté bunky a pôsobí antisepticky. Ak máte problematickú pleť, mali by ste si tvár utrieť jednorazovými obrúskami, pretože na mokrom uteráku sa môžu množiť baktérie.

9

Starostlivosť o mastnú pleť tváre

Mastný typ pleti sa vyznačuje rozšírenými pórmi, mastným leskom, čiernymi bodkami a akné. Každodenná starostlivosť o mastnú pleť tváre zahŕňa:

  • tonikum, obsahujúci kyselinu salicylovú, kyselinu glykolovú alebo kyselinu mliečnu;
  • retinol (forma vitamínu A);
  • ľahký hydratačný krém.

Prostriedky na starostlivosť o mastnú pleť by nemali obsahovať alkohol, aby nevysušovali pleť. Je potrebné vyberať si bezolejovú kozmetiku na vodnej báze, ktorá nebude upchávať póry.

Je dôležité umývať sa ráno a večer, pretože v dôsledku zvýšenej činnosti mazových žliaz sa na povrchu tváre hromadí kožný tuk, ktorý spôsobuje lesk a prispieva k vzniku vyrážok. Počas dňa môžete použiť zmatňujúce obrúsky na absorbovanie prebytočného mazu.

10

Starostlivosť o zmiešanú pleť

Pri kombinovanom type pleti sa mastná zóna nachádza v oblasti čela, nosa a brady („T zóna“), suché miesta môžu byť na lícach a v oblasti spánkovej kosti. Starostlivosť o zmiešanú pleť zahŕňa čistenie jemným gélom alebo penou a zvlhčovanie pleťovou vodou. Je potrebné vyhnúť sa používaniu hrubých scrubov, ktoré môžu poškodiť suché oblasti pokožky.

11

Starostlivosť o pokožku tela a rúk

Starostlivosť o pokožku tela pozostáva z používania hydratačného mlieka alebo krému na udržanie vlhkosti a zjemnenia pokožky. Raz za jeden alebo dva týždne si môžete dopriať kórejskú starostlivosť o pleť — hĺbkové čistenie pomocou pílingov alebo scrubov, ktoré pomáhajú odstraňovať odumreté bunky a zlepšujú krvný obeh.

Po 30. rokoch produkcia prirodzeného kolagénu a elastínu výrazne klesá, preto by starostlivosť o pleť mala obsahovať prostriedky na báze peptidov (proteínových štruktúr) a vitamínov, ktoré zabraňujú odparovaniu vlhkosti a intenzívne vyživujú pokožku. Starostlivosť o pleť proti vráskam spočíva v používaní hydratačných krémov a prostriedkov s obsahom olejov, ktoré pomáhajú redukovať vrásky a dodávajú tvári rovnomernú farbu.

Odporúčania pre starostlivosť o pleť

Starostlivosť o ruky

Počas dňa sa odporúča používať hydratačné krémy s ľahšou textúrou, ako je pleťová voda alebo gél, pretože nezanechávajú stopy na oblečení a predmetoch. Večer ruky potrebujú viac výživy, preto by ste si mali zvoliť krém s hutnejšou textúrou, ktorý pokožku intenzívne zjemňuje.

Je dôležité vyhnúť sa častému umývaniu rúk horúcou vodou, aby nedochádzalo k vysušovaniu pokožky. Na posilnenie nechtov a starostlivosť o nechtovú kožičku je potrebné používať prírodné oleje. Pri upratovaní domácnosti , práci s chemikáliami alebo v záhrade je potrebné používať ochranné rukavice.

Starostlivosť o pokožku nôh

Odporúča sa používať hydratačný krém na nohy, najmä po sprche alebo kúpeli. Nohy by sa mali umývať každodenne v teplej vode s použitím jemného mydla. Po sprche alebo kúpeli je potrebné pokožku riadne vysušiť , najmä medzi prstami, aby nedošlo k rozvoju plesňovej infekcii. 

Starostlivosť o pokožku hlavy

Je potrebné sa vyhnúť používaniu šampónov so sulfátmi a alkoholom kvôli možnému podráždeniu pokožky. Hlavu treba umývať jemnými masážnymi pohybmi, ktoré umožnia odstrániť všetky odumreté bunky.

Prostriedky na starostlivosť o pleť pre dospievajúcich by nemali obsahovať alkohol, aby nespôsobili poškodenie a vysušenie pokožky. Je potrebné umývať sa teplou vodou aspoň dvakrát denne, aby ste predišli upchávaniu pórov a vzniku pupienkov.

Starostlivosť o pokožku novorodenca spočíva v každodennom kúpaní bez čistiacich prostriedkov. Raz alebo dvakrát týždenne môžete dieťa umyť špeciálnym detským mydlom. Pokožka novorodenca sa nesmie utierať špongiou ani žinkou, stačí ju namočiť mäkkým uterákom.

12

Starostlivosť o pleť v lete

Starostlivosť o pleť v lete musí zahŕňať opaľovací krém, aby sa predišlo vzniku vrások, stareckých škvŕn a znížilo sa riziko rakoviny kože. Dermatológovia neodporúčajú dlhodobé vystavovanie sa slnku, najmä medzi 10. a 16. hodinou, kedy sú slnečné lúče najaktívnejšie.

V horúcom počasí pokožka stráca veľa vlhkosti, preto je dôležité piť dostatok vody a používať hydratačné krémy. Mali by ste prestať používať tonálny krém, pretože môže upchať póry. Odporúča sa studená sprcha, nie horúci kúpeľ, aby nedošlo k prehriatiu pokožky a vzniku začervenania.

13

Starostlivosť o pleť v zime

V zime je potrebné zvlhčovať pokožku každý deň, pretože studený vzduch a vietor môžu pleť vysušiť . Je potrebné používať krémy s vysokým obsahom hydratačných zložiek (glycerín alebo kyselinu hyalurónovú).

Starostlivosť o pleť v zime by mala zahŕňať ochranné prípravky pred slnkom, pretože v zime poškodzujú pokožku aj ultrafialové lúče. V mraze a pri silnom vetre by ste sa mali zdržať kozmetických procedúr, ktoré poškodzujú ochrannú bariéru pokožky (napríklad kyslý píling).

14

Starostlivosť o pleť na jeseň a na jar

Jeseň a jar sú prechodné obdobia, počas ktorých sa pokožka stáva citlivejšou a náchylnejšou na podráždenie. Pre správnu starostlivosť o pleť na jeseň a na jar je potrebné používať hydratačné a jemné čistiace prostriedky, ako aj chrániť pokožku pred slnečnými lúčmi.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa správne starať o pokožku tváre a tela? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa správne starať o pokožku tváre a tela?
Dermatológ, trichológ.
Ako sa správne starať o pokožku tváre a tela?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, existujú nejaké špecifiká v starostlivosti o aknóznu pleť?
Odpovedať
Dobrý deň. V prípade akné dermatológ predpisuje liečivé masti alebo krémy zamerané na odstránenie zápalu a začervenania. Okrem toho je potrebné každý deň pleť dôkladne vyčistiť a vyhýbať sa nadmernému slnečnému žiareniu, ktoré môže zhoršiť stav pokožky a viesť k tvorbe jaziev.
Gabriela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Čo znamená komplexná starostlivosť o tvár?
Odpovedať
Dobrý deň! Komplexná starostlivosť o tvár sú rôzne postupy a prostriedky zamerané na zlepšenie zdravia a vzhľadu pokožky. Etapy starostlivosti o pokožku tváre zahŕňajú čistenie, tonizáciu, zvlhčovanie, čistenie pleti prostredníctvom scrubu a nanášanie opaľovacieho krému.
Polina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Ako sa správne starať o pokožku s kuperózou?
Odpovedať
Dobrý deň! V prípade kuperózy je potrebné používať prípravky s antioxidantmi na ochranu pokožky pred poškodením. Vyhnite sa používaniu čistiacich prostriedkov, ktoré obsahujú agresívne zložky (napríklad alkohol).
Monika pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aká je starostlivosť o pokožku pri atopickej dermatitíde u dospelých?
Odpovedať
Dobrý deň! Pri atopickej dermatitíde je potrebné aplikovať zmäkčovadlá (zvlhčovacie prostriedky) na pokožku dvakrát alebo trikrát denne. V prípade závažných kožných zmien môže lekár predpísať hormonálny krém.
Magdaléna pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Aké existujú prostriedky starostlivosti o pokožku v okolí stómie?
Odpovedať
Dobrý deň! Na starostlivosť o pokožku v okolí stómie sa používajú čistiace prostriedky, ochranné pasty (pomáhajú zabrániť kontaktu pokožky s črevnými sekrétmi) a krémy, ktoré sú nevyhnutné na zmiernenie podráždenia pokožky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.