Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Čo je retinol a ako sa používa?

Čo je retinol a ako sa používa?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 20 september 2022 | aktualizované: 12 január 2023 | 31034 31034
31034
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je retinol?

Retinol je forma vitamínu A, ktorá sa už dlho a úspešne používa v dermatológii pri problémoch s pokožkou a s vlasmi. Kozmetika na báze retinolu pomáha pri liečbe akné, udržiava tónus pokožky. Pred jeho použitím je dôležité poradiť sa s dermatológom, pretože má množstvo kontraindikácií a vedľajších účinkov.

Retinol je derivát prírodného vitamínu A. Za retinol sa bežne označujú všetky formy vitamínu A, ktoré sa v medicíne nazývajú retinoidy. Medzi retinoidy patrí kyselina retinová, retinol, retinol acetát, retinol palmitát a retinaldehyd.

Podľa výskumov môže retinol preniknúť do vrchnej vrstvy (stratum corneum) pokožky a dermis, kde sa premieňa na kyselinu retinovú. Táto látka podporuje obnovu buniek a zabraňuje rozpadu kolagénu (bielkoviny zodpovednej za pružnosť pokožky).

Retinol sa v tvárovej kozmetike používa vo forme krémov, gélov, pleťových vôd, mastí a sér. Retinol môže byť súčasťou kozmetických výrobkov a prípravkov na mezoterapiu. Koncentrácia retinolu sa v kozmetických prípravkoch zvyčajne pohybuje od 0,1 do 1 %. Dermatológ môže po vyšetrení, odobraní anamnézy a dermatoskopii predpísať potrebné množstvo retinolu na odstránenie kožných problémov.

2

Retinol na tvár — ako ho používať?

Retinol v tvárovej kozmetike neutralizuje voľné radikály (molekuly, ktoré spôsobujú oxidáciu buniek) a pomáha zvyšovať tvorbu kolagénu a elastínu. Medzi výhody retinolu na ošetrenie pleti patrí zlepšenie bariérovej funkcie pokožky, zúženie pórov a redukcia jemných vrások.

Retinol acetát na pleť sa môže používať aj ako lokálny prípravok na starostlivosť o pleť pri akné a poruchách pigmentácie. Retinol pri akné znižuje abnormálne odlupovanie pokožky, zabraňuje upchatiu pórov a zmierňuje zápaly. 

Používanie retinolu pri rosacee a kuperóze v nízkych koncentráciách pomáha redukovať začervenanie a zlepšuje regeneráciu buniek. Vysoká koncentrácia retinolu však môže spôsobiť podráždenie pokožky, preto by sa mal retinol pri kuperóze a rosacee používať opatrne a podľa odporúčaní dermatológa.

Ako užívať retinol?

Ako užívať retinol?

Retinol na tvár používajte večer. Krém s retinolom na tvár nanášajte podľa nasledovného postupu:

  1. Odlíčte sa a umyte si pleť teplou vodou.
  2. Na pokožku okolo očí naneste hydratačný krém, ktorý chráni jemný epidermis pred účinkami retinolu.
  3. Pokožku vysušte uterákom. Ak je pokožka vlhká, retinol môže preniknúť do hlbších vrstiev pokožky a spôsobiť podráždenie.
  4. Vezmite malé množstvo prípravku s obsahom retinolu (vo veľkosti hrášku) a jemne ho vklepte končekmi prstov do pokožky tváre. Začnite od brady smerom a postupujte smerom nahor k okrajom tváre.
  5. Nechajte prípravok vstrebať (2-3 minúty) a naneste hydratačný krém.
  6. Ráno, skôr ako odídete z domu, sa natrite opaľovacím krémom.

Pri používaní retinoidov sa môže pôsobením retinolu akné v prvých dňoch zhoršiť, ale tento efekt zvyčajne do týždňa ustúpi, pretože pokožka sa prispôsobí novému produktu. Ak sa po použití retinolu vytvoria na pokožke nové pupienky a nezmiznú do 10-14 dní, mali by ste sa poradiť s dermatológom.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Retinol na vlasy

Retinoidy môžu byť súčasťou kozmetických výrobkov na vlasy (séra, masky). Retinolové sérum na vlasy zlepšuje stav pokožky hlavy a podporuje rast vlasov. Retinol stimuluje prietok krvi do vlasových folikulov, čo vedie k lepšej výžive vlasových korienkov a rýchlejšiemu rastu vlasov. 

Používanie slabej formy retinolu (0,25-0,3 %) môže regulovať tvorbu kožného mazu a znížiť mastnotu vlasov. Retinol tiež zlepšuje prísun ďalších živín do vlasových folikulov, takže sa môže používať v kombinácii s vitamínom E, dimetoxidom a ďalšími terapeutickými a kozmetickými zložkami. Pred tým ako si umyjete vlasy, naneste na suché vlasy prípravok s retinolom a vmasírujte ho do pokožky hlavy.

4

S čím by sa retinol nemal kombinovať?

Retinol sa často kombinuje s inými prospešnými zložkami na lokálnu starostlivosť o pleť. Retinol sa dobre znáša s niacínamidom (vitamín B3). Bolo preukázané, že niacínamid bojuje proti akné a zmierňuje účinky retinolu tým, že zabraňuje podráždeniu pokožky. Niektoré látky v kombinácii s retinolom však môžu zhoršiť stav pokožky, vyvolať suchosť, začervenanie a tvorbu nového akné.

Látky, s ktorými sa retinol nesmie kombinovať

Látka

Účinok pri kombinácii s retinolom

Kyselina salicylová

Môže vysušiť a podráždiť pokožku. V kombinácii s retinolom môže spôsobiť vysušenie pokožky, čo vedie k zvýšenej tvorbe kožného mazu a zhoršeniu akné

Kyselina glykolová

Môže viesť k silnému vysušeniu, podráždeniu a začervenaniu pokožky

Benzoylperoxid

Zabíja baktérie, ktoré spôsobujú akné. V kombinácii s retinolom benzoylperoxid oxiduje, čo môže spôsobiť vážne podráždenie pokožky a popáleniny

Retinol a slnenie nie je vhodné kombinovať. Retinolová kozmetika zvyšuje citlivosť pokožky na UV žiarenie, čo zvyšuje riziko spálenia. Aby ste sa vyhli spáleniu od slnka, nie je vhodné používať výrobky obsahujúce retinol počas dňa a pred pobytom v exteriéri je potrebné sa natrieť opaľovacím krémom. 

5

Peptidy a retinol

Peptidy a retinol sa v kozmetike najčastejšie používajú proti starnutiu, pretože majú omladzujúci účinok. Retinol podporuje tvorbu kolagénu a peptidy posilňujú bunky. Kombinácia týchto dvoch látok redukuje jemné vrásky a zvyšuje pružnosť pokožky. Okrem toho, peptidy zmierňujú účinky retinolu, čím zabraňujú podráždeniu a vysušeniu pokožky.

6

Vitamín C a retinol

Vitamín C môže pomôcť zosvetliť starecké škvrny a zredukovať vrásky. Kompatibilita retinolu a vitamínu C je diskutabilná. Kombinácia týchto zložiek môže pomôcť vyvážiť štruktúru a tón pleti, ale oba produkty môžu spôsobiť podráždenie. Okrem toho vitamín C pri lokálnom použití mení pH pokožky (zvyšuje jej kyslosť), čím sa znižuje účinok retinolu. Kombinácia týchto dvoch zložiek v starostlivosti o pleť nie je kontraindikovaná, ale je lepšie používať produkty s vitamínom C ráno a produkty s retinolom večer.

7

Retinol a kyseliny

V dermatológii sa kyseliny najčastejšie používajú na liečbu mastnej pleti náchylnej na akné. Kombinácia retinolu a väčšiny kyselín môže viesť k nadmernému vysušovaniu pokožky, k podráždeniu a k začervenaniu. Retinol možno kombinovať s kyselinou hyalurónovou, ktorá hydratuje a zvyšuje elasticitu pokožky a neutralizuje dráždivé účinky retinolu

8

Kontraindikácie retinolu

Keďže je retinol jedným z foriem vitamínu A, neodporúča sa jeho používanie pri hypervitaminóze. Medzi ďalšie kontraindikácie retinolu patria:

  • žlčníkové kamene;
  • chronická pankreatitída;
  • akútna a chronická nefritída;
  • vírusová hepatitída;
  • cirhóza pečene;
  • alergia na retinol.

Retinol sa môže používať počas tehotenstva len vtedy, ak jeho prínosy prevažujú nad jeho možnými škodlivými účinkami. Tehotné ženy by mali používanie retinolu konzultovať s dermatológom.

Nežiaduce účinky retinolu vznikajú pri jeho dlhodobom používaní alebo pri vysokej koncentrácii retinoidov v kozmetike. Dlhodobé používanie retinolu môže viesť k suchej, k červenej a k svrbivej pokožke. V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k popáleninám retinolom, pričom sa na koži vytvoria pľuzgiere.

Retinol zvyšuje citlivosť pokožky na UV žiarenie, preto je nevhodné sa počas jeho používania opaľovať. Pred odchodom z domu je tiež dôležité použiť opaľovací krém, najmä na miestach, kde bol retinol nanesený.

9

Ako zregenerovať pokožku po použití retinolu?

Ak je vaša pokožka suchá, odlupuje sa, svrbí alebo páli, prestaňte retinol používať a poraďte sa s dermatológom, ktorý vám po vyšetrení odporučí starostlivosť o podráždenú pokožku. Pokožku po retinole možno zregenerovať používaním prípravkov s kyselinou hyalurónovou, ceramidmi a niacínamidom, ktoré hydratujú pokožku a posilňujú ochrannú funkciu epidermy. Väčšina podráždení po retinole pominie do 7-10 dní, ale v prípade popálenia retinolom môže trvať až 3-4 týždne, kým sa pokožka úplne zregeneruje.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je retinol a ako sa používa? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Čo je retinol a ako sa používa?
Dermatológ, trichológ.
Čo je retinol a ako sa používa?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Irina pred rokom
Dobrý deň. Po pôrode sa mi na tvári objavilo akné. Môžem používať retinol počas dojčenia?
Odpovedať
Dobrý deň! Retinol proti akné je lokálna liečba, ktorá sa prakticky nevstrebáva do krvného obehu. Riziko, že sa retinol dostane do materského mlieka je veľmi nízke a preto táto látka nemôže dojčenému dieťaťu uškodiť. Ak sa akné objavilo na prsníku, je lepšie vyhnúť sa používaniu retinolu, pretože sa počas dojčenia môže dostať do organizmu dieťaťa.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Lekár mi na akné odporučil retinol. Ako mám retinol aplikovať na tvár?
Odpovedať
Dobrý deň. Retinol by sa mal aplikovať večer na čistú a suchú pleť. Najskôr naneste krém na oblasť okolo očí, následne začnite končekami prstov jemne rozotierať krém smerom od brady von a nahor. Nechajte krém pár minút pôsobiť a potom naneste hydratačný krém na celú tvár. Pred odchodom z domu je dôležité používať opaľovací krém, pretože retinol zvyšuje citlivosť pokožky na UV žiarenie.
Dáša pred rokom
Ktorá forma retinolu je pre pokožku najlepšia — palmitát alebo acetát?
Odpovedať
Dobrý deň. Retinol acetát je zlúčenina esteru kyseliny octovej, ktorá sa v ľudskom tele nenachádza. Retinol palmitát je prírodná zlúčenina, ktorá sa v tele prirodzene syntetizuje z potravín. Rozdiel medzi retinol acetátom a palmitátom spočíva v ich syntéze, pričom majú rovnaké vlastnosti a sú vzájomne zameniteľné. Ak chcete vedieť, ktorá forma retinolu je vo vašom konkrétnom prípade najvhodnejšia, je potrebné poradiť sa s dermatológom.
Karina pred rokom
Dobrý deň, pán doktor. Aké sú vlastnosti retinolu v kozmetike proti starnutiu?
Odpovedať
Dobrý deň! Proti starnutiu sa v kozmetike retinol používa predovšetkým na vrásky. Látka zlepšuje tvorbu kolagénu, čím znižuje výskyt jemných vrások. Retinol tiež stimuluje tvorbu nových ciev v pokožke, čo zlepšuje výživu epidermy. Retinol je účinný aj pri vekom podmienenej pigmentácii, pretože zjednocuje farbu a zjemňuje drsnú pokožku.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Je retinol vhodný pre mužov pri problémoch s akné ?
Odpovedať
Dobrý deň! Retinol je lokálna liečba, ktorá preniká do epidermy a dermy, znižuje zápal a podporuje obnovu buniek, čo vedie k menšiemu počtu vyrážok na tvári pri akné. Retinol môžu používať muži aj ženy po konzultácii s dermatológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.