Logo
0800200000

Čo robiť, keď sa odlupuje pokožka?

Čo robiť, keď sa odlupuje pokožka?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 25 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 14548 14548
Suchá a šupinatá pokožka (deskvamácia) sa môže objaviť bez ohľadu na typ pokožky.

Odlupovanie pokožky nespôsobuje len vizuálny problém a diskomfort, ale poukazuje aj na narušenie hydrolipidovej bariéry pokožky (znížená absorpcia vlhkosti, tvorba kolagénu a kyseliny hyalurónovej).

Prečo sa odlupuje pokožka?

Odlupovanie pokožky môže byť spôsobené alergiami, nedostatkom vitamínov, dermatologickými ochoreniami alebo nesprávnou starostlivosťou o pokožku.

Príčiny odlupovania pokožky

Príčiny odlupovania pokožky

Príčiny vzniku šupinatej pokožky sú:

  • nerovnováha vo vodnej bilancii organizmu (nedostatočný príjem tekutín);
  • nutričná nerovnováha (nevyvážená strava, nadmerná konzumácia slaných, korenených alebo mastných jedál, nárazové diéty);
  • negatívne vplyvy prostredia (UV žiarenie, znečistený vzduch, príliš suchý vzduch);
  • dermatologické ochorenia (akné, postakné, atopická dermatitída, psoriáza, seboroická dermatitída);
  • endokrinné poruchy (poruchy štítnej žľazy alebo nadobličiek, diabetes mellitus);
  • hormonálna nerovnováha;
  • nadmerné a nekontrolované používanie peelingov;
  • nevhodné kozmetické prípravky (napr. používanie agresívnych prípravkov alebo prípravkov na starostlivosť o pleť s obsahom alkoholu);
  • nedostatok vitamínov a minerálov;
  • dlhodobé užívanie liekov (napr. diuretiká, statíny);
  • stres (zvýšená produkcia kortizolu narúša tvorbu kolagénu);
  • gastrointestinálne ochorenia (dysbakterióza, hepatitída).

Dlhodobé kúpanie sa v horúcej vode, časté návštevy sauny a plávanie v bazénoch s chlórovanou vodou môžu viesť k narušeniu rovnováhy kožných lipidov. Pokožka môže byť suchá a šupinatá aj v dôsledku poveternostných podmienok, ako je vietor, vysoké teploty v lete a mráz v zime.

Olupujúca sa pokožka na tvári

Odlupovanie pokožky na tvári môže byť spôsobené zvýšeným odlupovaním rohovej vrstvy (vrchnej vrstvy) epidermy. Šupinatá koža sa vyskytuje v okolí nosa, čela, brady a líc a môže spôsobiť napnutie, svrbenie, šupinatenie a začervenanie tváre. Často môže byť nadmerná suchosť a biele šupinky na tvári spôsobené používaním nesprávnych kozmetických výrobkov vrátane farebnej kozmetiky.

Odlúpenie zrohovatených epidermálnych buniek, ktoré sa objavili v mieste zá palovej vyrážky (akné, pľuzgiere, pustuly, plaky), môže byť spôsobené infekčným kožným ochorením (napr. demodikóza, lišaj, erytrodermia). Na rozlíšenie kožných ochorení je potrebné vyhľadať dermatológa, aby sa predišlo následkom (chronicita, dystrofické zmeny a dehydratácia epidermálneho tkaniva).

Olupujúca sa pokožka hlavy

Odlupovanie pokožky na hlave môže byť spôsobené vonkajšími faktormi (napríklad drsnými prípravkami na starostlivosť o vlasy a styling) alebo inými ochoreniami (dermatologickými, endokrinnými alebo tráviacimi). Pokožka hlavy je šupinatá s bielymi lupinami: odlupovanie vrchnej epidermy spôsobuje vznik lupín (šupín) na vlasoch.

Olupujúca sa pokožka na tele

Šupinatá pokožka na tele je spôsobená porušením hydrolipidového plášťa pokožky (vlhkosť sa z povrchu pokožky odparuje príliš rýchlo): po sprchovaní sa objavuje nepríjemný pocit, napnutie a biele šupinky. Príčiny vzniku šupinatej pokožky na tele sú:

  • mechanické poškodenie (používanie drsných masážnych kefiek);
  • chemikálie v domácnosti (chemické výrobky môžu spôsobiť šupinatenie pokožky na rukách a pri manipulácii s nimi by ste mali nosiť ochranné rukavice);
  • nosenie syntetického oblečenia, ktoré spôsobuje trenie a podráždenie;
  • zlá termoregulácia v dôsledku nadmernej fyzickej námahy;
  • hyperhidróza (nadmerné potenie);
  • nepohodlná a nepriedušná obuv (spôsobuje odlupovanie pokožky na chodidlách).

Nadmerné odlupovanie pokožky na tele poukazuje na dermatologické ochorenie a vyžaduje si diagnostiku a liečbu lekárom. Šupinatenie medzi prstami na rukách a nohách môže poukazovať na vznik plesňovej infekcie (mykóza chodidiel alebo dlaní).

Šupinatá pokožka u mužov

Aj mužská pokožka je náchylná na suchosť, podráždenie a odlupovanie. Okrem negatívnych vonkajších vplyvov môžu šupinatenie pokožky na tvári mužov spôsobiť aj vnútorné problémy (napr. metabolická alebo hormonálna nerovnováha), časté holenie a používanie krémov na báze alkoholu.

Ako liečiť šupinatú pokožku?

Pri odlupovaní pokožky je potrebné navštíviť dermatológa, ktorý pokožku vyšetrí a predpíše liečbu. Lekár stanoví diagnózu individuálne v závislosti od miesta poškodenia pokožky, jeho rozsahu a anamnestických údajov (ťažkosti, vek, prítomnosť chronických ochorení). Diagnostika deskvamácie pokožky môže zahŕňať:

Ak máte podozrenie na poruchu trávenia, hormonálnu nerovnováhu alebo alergiu, dermatológ vám môže predpísať aj konzultáciu s ďalšími špecialistami, napríklad endokrinológom, alergológom alebo gastroenterológom. Liečba šupinatej pokožky môže zahŕňať užívanie liekov (napríklad vitamínové komplexy alebo antihistaminiká), ako aj používanie kozmetických prípravkov individuálne vybraných lekárom.

Pri dermatologických ochoreniach sa môžu predpísať protizápalové lieky a fyzioterapia (napr. plazmalifting a biorevitalizácia). Plazmalifting sú injekcie vlastnej krvnej plazmy, ktoré môžu regulovať činnosť mazových žliaz, zlepšiť metabolizmus epidermy a podporiť regeneráciu kožných buniek; biorevitalizácia je injekcia kyseliny hyalurónovej, ktorá poskytuje hĺbkovú hydratáciu.

Ako sa starať o pokožku v zime?

Starostlivosť o pokožku v zime by mala byť jemná a šetrná, pretože pleť je počas chladného a mrazivého obdobia zraniteľnejšia. Starostlivosť o pokožku v zime pozostáva z týchto krokov:

  1. Čistenie (večer si zmyte make-up, napr. micelárnou vodou, na umývanie tváre používajte vodu izbovej teploty, používajte peny a gély na báze oleja).
  2. Tonizácia (na obnovenie rovnováhy pH pokožky).
  3. Hydratácia a výživa (výrobky by mali obsahovať retinol, vitamíny E a C, aminokyseliny a minerály, rastlinné oleje).
  4. Ochrana (opaľovací krém by mal obsahovať zložky zadržujúce vodu a SPF — ultrafialový ochranný faktor).

Po kúpaní pokožku jemne poklepávajte uterákom. V zime sa odporúča peelingy nahradiť čistiacimi a exfoliačnými maskami. Počas vykurovacieho obdobia sa odporúča v interiéri používať zvlhčovače vzduchu a dodržiavať pitný režim (vypiť aspoň 1,5 až 2 litre vody denne).

Správna starostlivosť o pleť si vyžaduje najskôr určenie typu pleti (suchá, mastná alebo zmiešaná pleť). Starostlivosť o zmiešanú pleť by mala zahŕňať produkty so zložkami, ktoré regulujú činnosť mazových žliaz a zabraňujú nadmernému vysušovaniu. Môžete si vybrať aj samostatné výrobky na rôzne časti pokožky.

Ktorých vitamínov je cez zimu v organizme nedostatok?

V zime má telo zvyčajne nedostatok vitamínov, čo môže viesť nielen k zhoršeniu celkového stavu (slabosť, ospalosť), ale aj k zhoršeniu stavu pokožky, vlasov a nechtov.

Nedostatok vitamínov a príznaky

Vitamín A (retinol)

Suchá a drsná pokožka (xeróza)

Vitamín C

Ochabnutá pokožka, odlupovanie a starecké škvrny

Vitamín РР

Poruchy trávenia, zápaly a začervenanie pokožky

Vitamín Е

Strata pevnosti a pružnosti pokožky, nadmerná suchosť

Vitamíny skupiny B

Výrazné zhoršenie stavu pokožky a vlasov, lupiny

Vitamín D

Zvýšené potenie, matná pokožka

Čo sa neodporúča robiť pri šupinatej pokožke?

Pokožka so sklonom k šupinateniu si vyžaduje dodržiavať určité pravidlá, aby sa minimalizovalo poškodenie pokožky. V prípade šupinatej pokožky sa neodporúča:

  • používať drsné prípravky na kúpanie a umývanie (mydlá, exfoliačné prípravky, peelingy);
  • chodiť do sauny a kúpeľa (náhle zmeny teploty zvyšujú odlupovanie);
  • často plávať v bazéne s chlórovanou vodou;
  • používať príliš horúcej vody pri kúpaní.

V mrazivom a veternom počasí je dôležité používať na starostlivosť o pokožku ochranné a hydratačné prípravky. V slnečnom počasí sa odporúča pleť natrieť krémom so SPF a vyhýbať sa dlhodobému vystaveniu UV žiareniu.

Ktoré zložky sa neodporúča používať pri šupinatej pokožke?

Pri šupinatej pokožke sa vyhýbajte používaniu kozmetických prípravkov, ktoré môžu pokožku traumatizovať alebo vysušovať, ďalej sa vyhýbajte konzumácii potravín a nápojov, ktoré podporujú odvádzanie vlhkosti z organizmu. V prípade šupinatej pokožky je potrebné vyhýbať sa:

  • používaniu kozmetiky obsahujúcej alkohol, antiseptiká;
  • používaniu kyslých peelingov;
  • používaniu exfoliačných prípravkov s veľkými čiastočkami;
  • používaniu podkladových krémov so suchou textúrou;
  • konzumácii alkoholu a nápojov s obsahom kofeínu;
  • konzumácii nakladaných uhoriek, údenín, marinád;
  • konzumácii mastných potravín a sladkostiam (spôsobujú zápal).

Pri výbere kozmetiky je dôležité prečítať si jej zloženie, pretože krémy často obsahujú zložky, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie (napr. parabény, minerálne oleje, propylénglykol, octan hlinitý, silikóny a farbivá). Mali by ste preto uprednostniť hypoalergénne výrobky s prírodným zložením.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo robiť, keď sa odlupuje pokožka? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Potrebuje vaša pokožka v zime výživu alebo hydratáciu?

Pokožka je v zime namáhaná, pretože na ňu pôsobí studený vzduch, vietor, extrémne teploty a vysušovanie vplyvom vykurovacích telies v interiéri. V zime pokožka potrebuje hydratáciu a výživu.

Hydratačné prípravky, ktoré môžu obsahovať kyselinu hyalurónovú, močovinu, ovocné kyseliny a skvalén, sa používajú na nasýtenie pokožky vlhkosťou a doplnenie jej vodnej rovnováhy. Vyživujúce krémy obsahujú zložky, ktoré pomáhajú posilňovať ochranný lipidový plášť pokožky (rastlinné oleje, mastné kyseliny, vitamíny a antioxidanty), ktorý je v zime dôležitý na obnovu dermy pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi.

2. Ako sa môže poškodiť pokožka v zime?

V zime môže dochádzať k poškodeniu pokožky tváre, pretože je to jediná odhalená časť tela, ktorá je vystavená náhlym zmenám teploty (z tepla do chladu a naopak). V zime sa môže v dôsledku podchladenia objaviť chladová alergia, ktorú sprevádza svrbenie, pálenie pokožky, škvrny a opuchy, čo je dôvod na objednanie sa k dermatológovi. Liečba zahŕňa užívanie antihistaminík a mala by byť pod prísnym dohľadom lekára.

3. Ako liečiť šupinatú pokožku doma?

Šupinatú pokožku je možné liečiť doma v prípade, že tento stav nie je spôsobený infekčným alebo zápalovým ochorením alebo alergickou reakciou. V každom prípade je potrebné poradiť sa s dermatológom, aby určil príčinu odlupovania. Šupinatú pokožku si môžete navlhčovať a liečiť ľudovými prostriedkami (nálevmi z harmančeka, nechtíka, aloe), ale až po konzultácii s lekárom, aby ste predišli vzniku zápalu alebo alergickej reakcie.

4. Ako liečiť šupinatosť tváre?

Šupinatú pokožku tváre možno liečiť komplexným prístupom: používaním kozmetiky, zmenou stravy a užívaním multivitamínov. Váš dermatológ vám po vyšetrení pomôže nájsť správnu starostlivosť o tvár alebo ošetrujúci výrobok. Lekár vám na základe výsledkov testov predpíše vitamínové a minerálne doplnky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo robiť, keď sa odlupuje pokožka?
Dermatológ, trichológ.
Čo robiť, keď sa odlupuje pokožka?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Lesia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Veľmi sa mi odlupuje pokožka na rukách. Čím si ich mám natierať?
Odpovedať
Dobrý deň, šupinatenie pokožky na rukách môže byť spôsobené vonkajším poškodením (napr. chemikáliami v domácnosti alebo tvrdou vodou z vodovodu), poruchami organizmu (tráviace problémy, hormonálne zmeny, hypovitaminóza). Objednajte sa na vyšetrenie k dermatológovi, ktorý určí príčinu, pretože nadmerná suchosť rúk a odlupovanie pokožky môže byť spôsobené dermatologickým ochorením.
Daniela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Olupuje sa mi pokožka za ušami a po umytí ma veľmi svrbí. Môže byť príčinou nesprávny šampón?
Odpovedať
Dobrý deň. Šupinatenie pokožky za ušami môže vzniknúť v dôsledku používania nevhodných prípravkov na starostlivosť o vlasy, napr. vysušením pokožky alebo spôsobením alergickej reakcie. Je dôležité, aby ste navštívili svojho lekára, ktorý určí presnú príčinu šupinatenia pokožky. Dermatológ pokožku vyšetrí, vylúči alebo potvrdí prítomnosť dermatologického ochorenia (napr. seborea pokožky hlavy) a vyberie pre vás vhodné prípravky na starostlivosť o vlasy.
Janka pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Čo spôsobuje odlupovanie pokožky na rukách? Hydratačný krém na ruky mi nepomáha. Akú masť môžem používať?
Odpovedať
Dobrý deň. Šupinatenie pokožky rúk môže poukazovať na nedostatok živín v tele, hormonálnu nerovnováhu, dehydratáciu, môže tiež naznačovať vznik infekcie. Účinný liek na šupinaté ruky vám môže predpísať dermatológ po odobratí anamnézy a vyšetrení.
Natália pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Čo môže spôsobiť suché, okrúhle škvrny na pokožke na lakťoch a kolenách, ktoré sa aj olupujú?
Odpovedať
Dobrý deň. Husté červené škvrny na pokožke pokryté bielymi šupinkami sú príznakom psoriázy. Psoriázu musí diagnostikovať a liečiť dermatológ.
Ivana pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Mám šupinatú pokožku na tvári, začervenanie a svrbenie. Ako sa dá rýchlo upokojiť podráždená pokožka?
Odpovedať
Dobrý deň. Šupinatenie, zápal a svrbenie na tvári môže byť prejavom alergie alebo dermatologického ochorenia (napríklad dermatitídy). Samoliečba môže zhoršiť zápal a traumatizovať pokožku tváre, preto by ste mali navštíviť dermatológa, ktorý vám stanoví diagnózu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.