Logo
0800200000

Príznaky cýst na vaječníkoch a ich odstránenie

Príznaky cýst na vaječníkoch a ich odstránenie
Čítať 8 minút | Vytvorené: 30 august 2022 | aktualizované: 28 september 2022 | 94404 94404
94404
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Cysty na vaječníkoch sú jedným z najčastejších ochorení ženského reprodukčného systému. Prevenciou, diagnostikou a liečbou cýst na vaječníkoch sa zaoberá gynekológ.

Čo sú to cysty na vaječníkoch?

Cysta na vaječníku je novotvar nachádzajúci sa na vaječníku, ktorý sa skladá zo steny a dutiny vyplnenej tekutinou. Väčšina cýst na vaječníkoch je nezhubná. Podľa štruktúry môže byť cysta na vaječníku jednokomorová, dvojkomorová alebo viackomorová.

Cysta na vaječníkoch

Cysta na vaječníkoch

Čo spôsobuje cystu na vaječníkoch?

Cysty na vaječníkoch sa môžu vyskytnúť u zdravých žien v reprodukčnom veku. Cysty môžu byť aj príznakom gynekologického ochorenia. Cysty, ktoré počas zmeny menštruačného cyklu zmiznú samé, nie sú dôvodom na obavy.

Pri ochoreniach reprodukčného systému je vznik cýst spôsobený patologickým vplyvom pohlavných hormónov na štruktúru vaječníkov. Príčiny vzniku cýst na vaječníkoch sú:

  • hormonálne poruchy (aj počas tehotenstva a dojčenia);
  • užívanie hormonálnych liekov (na liečbu rakoviny prsníka a stimulátorov ovulácie pri liečbe neplodnosti);
  • hypotyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy);
  • endometrióza.

Fajčenie a zákroky vykonané na vaječníkoch (napr. podviazanie vaječníkov slúžiace ako spôsob sterilizácie) rovnako zvyšujú riziko vzniku novotvarov na vaječníkoch. Ženy, ktoré už v minulosti mali cysty na vaječníkoch, podliehajú zvýšenému riziku vzniku nových cýst.

Príznaky cýst na vaječníkoch

Vo väčšine prípadov sú cysty na vaječníkoch asymptomatické. Asymptomatické ovariálne novotvary sa dajú odhaliť preventívnym gynekologickým ultrazvukom.

Príznaky cýst na vaječníkoch sa objavia v prípade, že sa novotvar zväčšuje, dráždi nervové zakončenia slizníc malej panvy alebo začne produkovať pohlavné hormóny, ktoré narúšajú celkovú hormonálnu rovnováhu v organizme ženy. Príznaky cýst na vaječníkoch sú:

  • bolesť a nepríjemné pocity v podbrušku;
  • nepríjemné pocity počas pohlavného styku;
  • poruchy menštruačného cyklu (nepravidelná, dlhá menštruácia);
  • neplodnosť;
  • časté močenie;
  • nadúvanie, zápcha.

Bolesť spôsobená cystami na vaječníkoch je intenzívna a môže sa zvýšiť pri zmene polohy tela a otočení trupu. Druh bolesti spôsobenej cystami na vaječníkoch sa líši v závislosti od fáz menštruačného cyklu a v závislosti od vplyvu pohlavných hormónov na rast cýst na vaječníkoch.

Cysty na vaječníkoch možno diagnostikovať pomocou gynekologického ultrazvuku (ultrazvukového vyšetrenia). Veľké ovariálne novotvary môže gynekológ odhaliť pri vyšetrení a palpácii (prehmataní) brucha.

Typy cýst na vaječníkoch

Cysty na vaječníkoch môžu byť jednoduché alebo viacpočetné. Viacpočetné cysty sú príznakom syndrómu polycystických vaječníkov.

V závislosti od typu tekutého obsahu, rozlišujeme serózne a hemoragické cysty na vaječníkoch. Serózne cysty na vaječníkoch sú vyplnené čírou tekutinou, zatiaľ čo hemoragické cysty obsahujú krv. Rozlišujeme tieto typy cýst na vaječníkoch:

  • folikulárna cysta;
  • cysta žltého telieska 
  • dermoidná cysta;
  • endometrioidná cysta;
  • luteóm (cysta žltého telieska, ktorá vzniká vo vaječníku počas tehotenstva);
  • neoplastická cysta.

Cysty na vaječníkoch môžu byť nezhubné alebo zhubné (typ rakoviny vaječníkov). Väčšina cýst na vaječníkoch u žien je v reprodukčnom veku nezhubná. Na určenie rizika malignizácie (zhubnej degenerácie) pri cyste na vaječníku, vám gynekológ predpíše vyšetrenie krvného testu na onkomarkery (vrátane CA125) a vypočíta ROMA index.

Funkčné cysty na vaječníkoch

Cysty na vaječníkoch spojené s menštruačným cyklom ženy sa nazývajú funkčné cysty. K funkčným cystám na vaječníkoch zaraďujeme folikulárne novotvary a cysty žltého telieska.

V prvej polovici menštruačného cyklu dozrieva vo vaječníku jeden alebo viac dominantných folikulov, z ktorých sa počas ovulácie uvoľní vajíčko pripravené na oplodnenie. Folikulárna cysta vzniká na mieste dominantného folikulu, v ktorom nedošlo k ovulácii.

Za normálnych okolností je folikul po ovulácii a uvoľnení vajíčka nahradený žltým telieskom, ktoré produkuje progesterón potrebný na otehotnenie. Ak nedôjde k otehotneniu, žlté teliesko sa na konci menštruačného cyklu rozpustí a zanikne. Ak sa žlté teliesko nerozpustí, na jeho mieste vznikne cysta.

Folikulárne cysty na vaječníkoch

Folikulárne cysty sú zvyčajne nezhubné a častejšie sa vyskytujú u mladých žien. Folikulárne masy sa nazývajú aj retenčné cysty vaječníkov.

Folikulárne cysty na vaječníkoch zvyčajne dosahujú veľkosť nad 2,5 cm a prejavujú sa nepríjemnými pocitmi a bolesťami v podbrušku. Keďže bunky vnútornej membrány retenčnej cysty produkujú estrogény, ich výskyt je sprevádzaný nepravidelnou a dlhotrvajúcou menštruáciou.

Dermoidná cysta na vaječníku

Dermoidná cysta na vaječníku sa nazýva aj teratóm. Teratóm je novotvar na vaječníku, ktorý pozostáva z hrubého puzdra a inklúzií tkaniva rôzneho pôvodu. Dermoidná cysta môže obsahovať tuk, kosti a podkožné tkanivo. Prejavy dermoidnej cysty na vaječníku závisia od jej veľkosti.

Endometrioidná cysta na vaječníku

Endometrióza je gynekologické ochorenie charakterizované vznikom mimomaternicových ložísk endometria (sliznice maternice). Za normálnych okolností je endometrium, ktoré vystiela vnútorný povrch dutiny maternice, citlivé na výkyvy a zmeny pohlavných hormónov a každý mesiac je vylučované spolu s menštruačnou krvou.

Endometrioidná cysta je oblasť endometria na povrchu vaječníka. Príznaky cysty na vaječníku endometrioidného pôvodu sa prejavujú bolesťou v podbrušku pred a počas menštruácie.

Príznaky resorpcie cysty na vaječníku

Cysty na vaječníkoch môžu spontánne ustúpiť. Za normálne retenčné cysty na vaječníkoch u žien v reprodukčnom veku, považujeme cysty, ktoré zmiznú spontánne a nespôsobujú žiadne ťažkosti.

V niektorých prípadoch gynekológ nepredpíše liečbu cýst na vaječníkoch okamžite, ale odporučí opakované ultrazvukové vyšetrenie v inej fáze menštruačného cyklu alebo v priebehu mesiaca. Cysty na vaječníkoch je potrebné liečiť v prípade, ak sú symptomatické alebo majú tendenciu sa zväčšovať. Liečba cýst na vaječníkoch bez chirurgického zákroku zahŕňa aj užívanie hormonálnych liekov (kombinovaná perorálna antikoncepcia). Príznakom vstrebania sa cysty na vaječníku je vymiznutie ťažoby a nepríjemných pocitov v podbrušku.

Prasknutie cysty na vaječníku

Medzi komplikácie spôsobené cystami na vaječníkoch patrí zápal, torzia cysty a prasknutie cysty na vaječníku. K prasknutiu cysty môže dôjsť pri cvičení, dvíhaní závaží alebo počas pohlavného styku.

Príznakom prasknutej cysty na vaječníkoch je ostrá a silná bolesť v podbrušku. V dôsledku prasknutia cýst na vaječníkoch vznikne vnútorné krvácanie sprevádzané slabosťou, studeným potom a poklesom krvného tlaku. Pre vylúčenie iných príčin akútnej bolesti brucha (napr. zápal slepého čreva, akútna cholecystitída alebo črevná nepriechodnosť), ako aj na liečenie prasknutej cysty vaječníka je potrebná konzultácia s chirurgom.

Ako sa odstraňujú cysty na vaječníkoch?

Chirurgické odstránenie cýst na vaječníkoch je možné vykonať klasickou operáciou alebo laparoskopicky. Výber liečebnej metódy stanoví gynekológ (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva).

Cysty na vaječníkoch sa odstraňujú chirurgicky, čím sa zabraňuje možným nebezpečným komplikáciám (prasknutie a torzia). Indikácie na odstránenie cýst na vaječníkoch sú:

  • veľkosť cysty nad 10 cm;
  • symptomatické cysty;
  • zvýšenie hladiny onkomarkerov v krvi;
  • liečba bez efektu;
  • vysoké riziko malignizácie cysty.

Odstraňovanie cýst na vaječníkoch po menopauze je nevyhnutné, pretože v tomto období sa u žien častejšie vyskytujú zhubné novotvary. V prípade, ak lekár zistí, že je cysta zhubná, môže navrhnúť odstránenie celého vaječníka.

Laparoskopia cysty na vaječníku

Laparoskopia je typ operácie brušnej dutiny a malej panvy, pri ktorej chirurg nevykonáva rez na prednej brušnej stene, ale operuje cez malé otvory na bruchu. Výhodou laparoskopickej operácie cýst na vaječníkoch, v porovnaní s otvorenou operáciou, je menšia pooperačná rana, krátke obdobie rehabilitácie a nízke riziko komplikácií .

Pri laparoskopii cýst na vaječníkoch je potrebná celková anestézia (narkóza). Hospitalizácia trvá v priemere 2-3 dni. Dôsledkom odstránenia cysty vaječníka môže byť nepravidelná menštruácia (v priebehu 1-2 cyklov po operácii) a vznik zrastov v malej panve. Tieto komplikácie sú veľmi zriedkavé.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky cýst na vaječníkoch a ich odstránenie - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa vstrebáva folikulárna cysta na vaječníkoch?

Folikulárna cysta na vaječníkoch môže spontánne sama ustúpiť. Ak cysta nespôsobuje ťažkosti a nehrozí jej prasknutie, gynekológ môže odporučiť pozorovanie pacientky s opakovanými každomesačnými ultrazvukovými vyšetreniami vaječníkov.

2. Pri akej veľkosti cysty na vaječníku je potrebná operácia?

Cysta na vaječníku s veľkosťou nad 10 cm je indikáciou na jej operačné odstránenie. Ak sú menšie cysty sprevádzané príznakmi a nedajú sa liečiť medikamentóznou liečbou, musia byť tiež chirurgicky odstránené. 

3. Ako sa prejavuje vznik cysty na vaječníku počas menštruácie?

Vznik cysty na vaječníku počas menštruácie sa môže prejaviť výtokom zrazenín alebo hnedým výtokom na konci menštruácie. Menštruácia môže trvať viac ako sedem dní.

4. Ako sa liečia cysty na vaječníkoch?

Liečba cýst na vaječníkoch závisí od ich typu a veľkosti. Cysty malých rozmerov je potrebné neustále sledovať. Medikamentózna liečba cýst zahŕňa užívanie hormonálnych liekov, a ak je liečba neúčinná, gynekológ môže predpísať chirurgické odstránenie cysty.

5. Ako dlho môžem žiť s cystou na vaječníkoch?

Cysty na vaječníkoch môžu dlho zostať asymptomatické. S cystou na vaječníku je možné žiť aj niekoľko rokov. Preventívne gynekologické prehliadky sa musia vykonávať aspoň raz za šesť mesiacov, aby lekár dokázal odhaliť novotvar a začal ho liečiť skôr ako nastanú komplikácie.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 9 hodnotení
Príznaky cýst na vaječníkoch a ich odstránenie
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Sabína pred rokom
Dobrý deň! Už šesť mesiacov chodím ku gynekológovi kvôli cyste na ľavom vaječníku. Včera som mala bolesti brucha a nadúvanie. Môže nadúvanie súvisieť s cystou na vaječníku?
Odpovedať
Dobrý deň! Veľké cysty na vaječníkoch môžu dráždiť nervové zakončenia v pobrušnici a viesť k črevným poruchám: k zápche, hnačke a nadúvaniu. Príznakom prasknutej cysty môže byť aj bolesť brucha. Pre potvrdenie diagnózy je potrebný gynekologický ultrazvuk.
Lolita pred rokom
Dobrý deň! S manželom plánujeme dieťa, ale na gynekologickom ultrazvuku mi gynekológ našiel cystu. Môžem otehotnieť aj s cystou na vaječníku?
Odpovedať
Dobrý deň! Cysty na vaječníkoch môžu byť príčinou neplodnosti v prípade, keď ich vznik zasahuje do procesu ovulácie alebo je sprevádzaný hormonálnou nerovnováhou. Pre zdravé tehotenstvo a ako prevenciu pred komplikáciami počas tehotenstva je potrebné poradiť sa s gynekológom a v prípade potreby podstúpiť liečbu ešte pred počatím.
Mária  pred rokom
Dobrý deň! Už niekoľko mesiacov sa liečim z cýst na vaječníkoch. Pomáhajú čapíky Revmoxicam pri cystách na vaječníkoch?
Odpovedať
Revmoxikam je protizápalový a analgetický liek. Revmoxikam sa môže používať na liečbu cýst na vaječníkoch a na zmiernenie panvových ťažkostí a zápalu cýst, ale len ak ho predpíše gynekológ.
Eleonóra pred rokom
Dobrý deň! Je potrebné operovať 5 cm cystu na vaječníku?
Odpovedať
Dobrý deň! Spravidla sa cysty do 10 cm neodstraňujú. V každom prípade sa po konzultácii s gynekológom a vyšetrení zvolí individuálna liečba.
Kristína pred rokom
Dobré popoludnie. Gynekológ mi zistil cystu na pravom vaječníku a nariadil vyšetrenia. Čo zobrazuje onkomarker CA 125 pri cyste vaječníkov?
Odpovedať
Dobrý deň! Krvný test na hladinu onkomarkera CA 125 umožňuje rozlíšiť benígnu cystu od malígneho tvaru vaječníka.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.