Logo
0800200000

Ako sa vykonáva chirurgická liečba uretritídy (cystouretroskopia)?

Ako sa vykonáva chirurgická liečba uretritídy (cystouretroskopia)?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 27 december 2023 | aktualizované: 12 február 2024 | 743 743
Cystouretroskopia je vyšetrenie sliznice močového mechúra a močovej trubice. Cystouretroskopia je tiež jedným z chirurgických spôsobov liečby uretritídy.

Čo je to uretritída?

Uretritída je zápal močovej trubice (uretry). Močová trubica slúži na odvádzanie moču, ktorý sa hromadí v močovom mechúre, z organizmu.

Typy a príčiny vzniku uretritídy

Uretritída spôsobená sexuálne prenosnou infekciou (STI) môže mať gonokokový (pôvodcom je kvapavka) alebo negonokokový (iný typ infekčného agensu, napríklad vírusová, kvasinková, chlamýdiová alebo trichomonádová uretritída) pôvod. Ak je príčina vzniku zápalu močovej trubice neznáma, diagnostikuje sa nešpecifická uretritída.

Akútna uretritída sa vyznačuje krátkym obdobím medzi infekciou a rýchlym rozvojom príznakov. Chronická uretritída je charakterizovaná dlhým priebehom so striedaním období exacerbácie a remisie. Medzi príčiny vzniku uretritídy patrí:

  • nechránený pohlavný styk (jeden z kľúčových faktorov vzniku infekčnej uretritídy);
  • trauma genitálií;
  • zavedenie uretrálneho katétra;
  • používanie produktov osobnej hygieny, ktoré dráždia genitálie;
  • nosenie tesného oblečenia a spodnej bielizne zo syntetických tkanín (následkom je stagnácia krvného obehu v panve).

U žien sa zápal močovej trubice môže vyvinúť na pozadí nedostatku estrogénov, ktorý je charakteristický pre menopauzu. V prípade nedostatku hormónov sa zvyšuje riziko stenčenia a podráždenia tkanív močovej trubice a močového mechúra.

Príznaky uretritídy u mužov a žien

Medzi bežné prejavy uretritídy u žien a mužov patrí svrbenie v močovej trubici, pálenie a bolesť pri močení a počas pohlavného styku. Medzi ďalšie príznaky uretritídy patrí:

  • zvýšená frekvencia močenia;
  • zakalený, biely, krvavý alebo hnisavý výtok z močovej trubice (pri kandidovej uretritíde u žien a mužov má výtok tvarohovitú konzistenciu);
  • zväčšenie lymfatických uzlín v triesle.

Uretritída u mužov sa prejavuje ťažkosťami s močením (najmä po prebudení), opuchom penisu a bolesťou semenníkov. Ak sa infekcia rozšíri do semenníkov, vzniká epididymitída. Príznaky uretritídy u žien sa môžu zhoršiť počas menštruácie.

Môže byť uretritída asymptomatická?

Uretritída môže byť asymptomatická a môže sa zistiť počas bežného urologického vyšetrenia alebo neskôr. Nebezpečenstvo asymptomatickej uretritídy spočíva vo vysokom riziku nákazy sexuálneho partnera pri nechránenom pohlavnom styku.

Ako sa lieči uretritída?

Liečbu uretritídy u mužov a žien predchádza lekárske vyšetrenie pacienta, vypočutie si jeho ťažkostí a absolvovanie laboratórneho vyšetrenia moču, krvi a sekrétov (výter z uretry na určenie typu infekčného agens). Uretritída spôsobená bakteriálnou infekciou sa lieči antibiotikami (napr. tabletkami alebo masťou). Pri liečbe uretritídy u žien sa môžu používať aj vaginálne čapíky.

Pri liečbe neinfekčnej uretritídy u žien a mužov je potrebné vylúčiť nepriaznivé faktory (tesné oblečenie, používanie mydla alebo spermicídov, ktoré majú dráždivý účinok).

Na liečbu uretritídy spôsobenej reaktívnou artritídou alebo sprevádzanej bolesťou sa môžu použiť nesteroidné protizápalové lieky. Na zmiernenie príznakov uretritídy môžete dvakrát až trikrát denne na 10 až 15 minút absolvovať teplé sedacie kúpele.

Ak sa u jedného z partnerov zistí uretritída, tablety na liečbu uretritídy by mali užívať obaja partneri, aby sa zabránilo vzájomnému prenosu infekcie. Až do úplného vyliečenia, potvrdeného kontrolnými vyšetreniami, by ste sa mali zdržať všetkých druhov sexuálneho styku. Ak bola medikamentózna liečba uretritídy neúčinná alebo neefektívna, môže sa použiť miniinvazívny chirurgický zákrok.

Liečba uretritídy pomocou cystouretroskopie

Cystouretroskopia sa používa nielen na diagnostiku, ale aj na chirurgickú liečbu uretritídy spôsobenej nádormi, kameňmi alebo cudzími telesami v močovom mechúre a v močovej trubici. Na diagnostické účely sa používajú cystoskopy s ohybnými trubicami a na terapeutické účely zas s pevnými trubicami.

Čo je endoskopická cystouretroskopia?

Čo je endoskopická cystouretroskopia?

Počas cystouretroskopie sa do močovej trubice a močového mechúra môžu zaviesť malé chirurgické nástroje, fyziologický roztok, farbivá a lieky a môžu sa odobrať tkanivá na laboratórne vyšetrenia. Počas zákroku môže urológ alebo chirurg odstrániť fistuly alebo umiestniť či odstrániť stent používaný na liečbu obštrukcie močovej trubice. Cystouretroskopia sa vykonáva nasledovne:

  1. Pacient leží na chrbte.
  2. Podá sa anestézia.
  3. Cystoskop sa opatrne zavedie cez močovú trubicu do močového mechúra.
  4. Cez cystoskop sa do močového mechúra vstrekne fyziologický roztok (sliznica je lepšie viditeľná, keď je močový mechúr roztiahnutý a naplnený). Výskyt nutkania na močenie je normálny.
  5. Urológ vyšetrí vnútro močového mechúra a močovej trubice prostredníctvom objektívu a videokamery.
  6. V prípade potreby sa cez cystoskop zavedú do močovej trubice ďalšie nástroje na ošetrenie zistených patologických stavov.
  7. Po ukončení zákroku sa môže močový mechúr vyprázdniť.

Cystouretroskopia môže spôsobiť mierne nepríjemné pocity bez intenzívnej bolesti, ktorým sa predchádza lokálnou anestéziou. V závislosti od špecifík cystouretroskopie, ktorá patrí medzi minimálne invazívne metódy liečby urologických ochorení, môžete ísť domov okamžite alebo niekoľko hodín po zákroku. V niektorých prípadoch je potrebné zostať v medicínskom zariadení cez noc (podľa uváženia urológa).

Ako sa pripraviť na cystouretroskopiu?

Pred cystouretroskopiou je potrebné vykonať vyšetrenie krvi a moču podľa predpisu lekára. Proti bolesti sa používa anestézia alebo lokálna anestézia a v prípade potreby sa používajú sedatíva. V rámci prípravy na cystouretroskopiu by ste mali lekárovi poskytnúť informácie o používaných liekoch a alergiách na lieky. Niekoľko hodín pred zákrokom by ste nemali nič konzumovať ani užívať lieky na riedenie krvi (presný časový interval zvolí urológ).

Rekonvalescencia po cystouretroskopii

Jeden až dva dni po zákroku sa môže objaviť bolesť brucha, krv v moči, pálenie, nepríjemné pocity, horúčka a zvýšené nutkanie na močenie. Rekonvalescencia po cystouretroskopii zahŕňa:

  • na prevenciu infekčných ochorení môže urológ predpísať antibiotiká;
  • dodržiavanie pitného režimu, ktorý pomáha vypláchnuť močový mechúr a urýchliť rekonvalescenciu;
  • teplé kúpele a obklady,ktoré pomáhajú zmierniť bolesť a nepohodlie;
  • cystoskopia má nízke riziko komplikácií, medzi ktoré patria kŕče, mimovoľné močenie, poranenie uretry, perforácia a infekcie močového mechúra.

Ak krv v moči a panvová bolesť pretrvávajú dva až viac dní a horúčka neustupuje, mali by ste vyhľadať urológa. Niekoľko týždňov po zákroku sa vyhýbajte nadmernej námahe.

Aké sú následky neliečenej uretritídy?

Medzi komplikácie uretritídy patria vredy, striktúra (zúženie močovej trubice), divertikulóza (vyklenutie stien) močovej trubice, absces (nahromadenie hnisu) a spojenie močovej trubice s konečníkom (uretrálna fistula). Pri neliečenej uretritíde sa infekcia môže rozšíriť do obličiek.

Ďalšou komplikáciou uretritídy je reaktívna artritída (zápalové ochorenie kĺbov). U žien zvyšuje uretritída riziko vzniku zápalového ochorenia panvy (napr. maternice alebo vajíčkovodov), mimomaternicového tehotenstva a neplodnosti.

Je potrebné dodržiavať diétu pri uretritíde?

Urýchliť rekonvalescenciu a predchádzať komplikáciám zápalu močovej trubice u mužov a žien pomáha dodržiavanie diéty. Pri uretritíde sa odporúča znížiť príjem alebo úplne vylúčiť konzumáciu:

  • kávy, energetických nápojov;
  • výrobkov s obsahom umelých sladidiel a transmastných kyselín;
  • sýtených nápojov;
  • čokolády;
  • alkoholu;
  • citrusových plodov;
  • paradajok.

Vedenie potravinového denníku je dobrý spôsob, ako si zostaviť zoznam produktov, ktoré spôsobujú podráždenie močového mechúra. Pri prevencii exacerbácie uretritídy sa odporúča vypiť až dva litre vody denne (znakom dostatočného príjmu vody je bledožltý odtieň moču).

Prevencia uretritídy

Pri prevencii vzniku uretritídy je potrebné zdržať sa nechráneného pohlavného styku, ktorý zvyšuje riziko prenosu infekcií. Prevencia uretritídy zahŕňa vyhýbanie sa úrazom, vyhýbanie sa kontaktu s čistiacimi prostriedkami a inými látkami, ktoré môžu spôsobiť podráždenie močovej trubice. Odporúča sa absolvovať aj pravidelné vyšetrenia na pohlavne prenosné choroby (aj v prípade neprítomnosti príznakov infekčných ochorení).

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva chirurgická liečba uretritídy (cystouretroskopia)? - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je cystouretroskopia bolestivá?

Jednou z najbolestivejších častí zákroku je prechod cystoskopu cez močovú trubicu, pričom intenzita bolesti je pri flexibilnom cystoskope nižšia ako pri pevnom cystoskope. Pacient je pri cystouretroskopii v anestézii, čím sa znižuje riziko bolesti a diskomfortu.

2. Aké sú kontraindikácie cystouretroskopie?

Cystouretroskopia je kontraindikovaná u pacientov s ťažkými formami koagulopatie (patológia zrážania krvi), horúčkou a infekčnými ochoreniami močových ciest. Ak sa potvrdí prítomnosť infekcií, ktoré mohli sepsu vyvolať, najskôr sa vyliečia príslušné ochorenia a až následne sa vykoná cystouretroskopia.

3. Dá sa uretritída rýchlo vyliečiť?

Minimálna dĺžka liečby uretritídy je sedem dní (jedna tabletka antibiotík uretritídu nevylieči). Po ukončení liečby sa vykonávajú kontrolné vyšetrenia.

4. Je uretritída pohlavne prenosná?

Uretritída sa môže prenášať pohlavným stykom. Jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko vzniku uretritídy, je používanie kondómov pri každom pohlavnom styku.

5. Ktorý lekár lieči uretritídu?

Na liečbu uretritídy sa špecializuje urológ. Na základe výsledkov vyšetrenia a diagnózy lekár predpíše liečbu. Chirurgickú liečbu uretritídy vykonáva urológ alebo chirurg. V prípade potreby je pacient odoslaný na vyšetrenie k úzko špecializovaným lekárom (napríklad ženám môže byť vyšetrenie u gynekológa).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa vykonáva chirurgická liečba uretritídy (cystouretroskopia)?
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Elenka pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa zbaviť pálenia v močovej trubici počas močenia?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba pálenia počas močenia sa volí po diagnostike a objasnení príčin. Na odstránenie pálenia v močovej trubici u mužov a žien sa používajú antibiotiká a nesteroidné protizápalové lieky. Mali by ste dodržiavať pitný režim a vyhýbať sa kontaktu pohlavných orgánov s chemickými a mechanickými dráždivými látkami.
Gertrúda pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aké vysoké je riziko vzniku uretritídy v období menopauzy?
Odpovedať
Dobrý deň. Menopauzu môže sprevádzať pokles hladiny estrogénu, čo je jeden z rizikových faktorov uretritídy. Na pozadí nedostatku estrogénov sa sliznice močovej trubice a močového mechúra môžu stenčiť a poškodiť, preto sa počas menopauzy odporúča pravidelne navštevovať urológa.
Maria pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Dá sa uretritída u žien liečiť ľudovými prostriedkami?
Odpovedať
Dobrý deň. Účinnosť ľudových prostriedkov na liečbu uretritídy nie je vedecky preukázaná. Liečbu uretritídy by ste mali konzultovať s urológom.
Milán pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Dá sa zápal močovej trubice liečiť harmančekom?
Odpovedať
Dobrý deň. Harmanček má antiseptické a protizápalové vlastnosti, takže sa môže používať ako doplnok k hlavnej antibiotickej liečbe. Pred použitím rastlinných prostriedkov, ktoré pomáhajú zmierniť zápal močovej trubice, je potrebné poradiť sa s urológom.
Alex pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa dá liečiť zápal močovej trubice u mužov doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Uretritída spôsobená infekciami by sa mala liečiť antibiotikami. Domácu liečbu možno doplniť o liekmi proti bolesti, dodržiavaním pitného režimu a teplými kúpeľmi. Mali by ste sa vyhýbať treniu a podráždeniu pohlavných orgánov, a poradiť sa s lekárom, pretože príčinou uretritídy môžu byť nielen infekcie, ale aj iné patologické stavy (napr. zápal).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.