Logo
0800200000

Ako sa lieči múčnivka?

Ako sa lieči múčnivka?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 27 marec 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 2480 2480
Vďaka včasnej diagnostike a komplexnej liečbe je možné múčnivku (vaginálnu kandidózu) vyliečiť úplne. Liečbu musí predpísať gynekológ.

Počas liečby vaginálnej kandidózy je potrebné nielen dodržiavať odporúčania týkajúce sa užívania liekov, ale aj dbať na posilnenie imunitného systému a vytvorenie zdravých návykov, ktoré znížia riziko vzniku recidívy.

Čo je to kandidóza?

Kandidóza je typ gynekologickej kvasinkovej infekcie, ktorú spôsobujú podmienečne patogénne kvasinky rodu Candida, ktoré sú v malom množstve prítomné na slizniciach všetkých zdravých ľudí. Tieto kvasinky sa stávajú patogénnymi, keď je mikroflóra vaginálnej sliznice v nerovnováhe. Za priaznivých podmienok (zápal, iné základné ochorenia) sa tieto mikroorganizmy začnú aktívne množiť, čo spôsobuje nepríjemné pocity a výtok z pohlavných orgánov.

Kandidóza sa môže vyskytnúť u mužov aj u žien, no u žien je diagnostikovaná častejšie. Najohrozenejšie sú ženy vo veku 20 až 45 rokov, čo je spôsobené neustále prebiehajúcimi hormonálnymi zmenami v tele. Rozlišujme tri klinické formy genitálnej kandidózy:

  • prenášač ochorenia. Test vaginálneho steru preukáže prítomnosť huby, ale imunitný systém potláča jej rozmnožovanie. Nie sú prítomné žiadne príznaky, ale žena môže nakaziť svojho sexuálneho partnera;
  • akútna forma, pri ktorej sú prítomné klasické príznaky múčnivky. Pri správnej liečbe je možné ju veľmi rýchlo vyliečiť;
  • chronická forma múčnivky. Akútna forma múčnivky prechádza do chronickej, ak sa príznaky dlhodobo ignorujú, ak je liečba nedostatočná alebo ak sa pacientka znovu nakazí pri nechránenom pohlavnom styku. Chronická múčnivka postihuje 2 - 3 % žien. Príznaky môžu trvať až niekoľko mesiacov s dočasnou remisiou.

Ako vyzerá múčnivka?

U žien sa múčnivka prejavuje ako nezvyčajný, silný, biely alebo priehľadný, hrudkovitý vaginálny výtok s kyslým zápachom.

Príznaky kandidózy u žien

Príznaky kandidózy u žien

Ak sa múčnivka rozvinie, môže spôsobiť:

  • podráždenie a svrbenie v oblasti genitálií, ktoré sa zvyšuje po močení a po pohlavnom styku;
  • opuch sliznice vnútorných a vonkajších pohlavných orgánov.

Muži môžu pri múčnivke pociťovať:

  • zápal žaluďa penisu;
  • bielu vyrážku na predkožke;
  • nepríjemný zápach v oblasti slabín;
  • bolesť a svrbenie pri močení.

Rozlíšiť múčnivku od iných ochorení pohlavných orgánov môže iba lekár po vyšetrení a ďalších testoch. Nesprávne lieky môžu zhoršiť stav alebo spôsobiť, že sa múčnivka stane chronickou, ktorá sa lieči oveľa ťažšie.

Čo spôsobuje múčnivku?

Múčnivku spôsobuje oslabený imunitný systém. Kvasinky rodu Candida sú prítomné na koži a slizniciach každého zdravého človeka a množia sa iba vtedy, keď je obranyschopnosť organizmu oslabená a prestáva plniť svoju funkciu. Ak je imunitný systém silný, potlačí premnožené kvasinky a zabráni im, aby sa množili a spôsobovali ochorenia. Ak imunitný systém nedokáže zastaviť rast kvasiniek, začne sa vyvíjať múčnivka, ktorú sprevádzajú nepríjemné pocity a výtok. K množeniu patogénnych kvasiniek môže dôjsť v dôsledku:

  • stresových situácií;
  • rozvoja ochorení, ako je cukrovka, črevná dysbióza, obezita;
  • akútneho infekčného ochorenia;
  • otravy potravinami;
  • tehotenstva;
  • nekontrolovaného užívania liekov, najmä hormonálnej antikoncepcie a antibiotík
  • nesprávnou stravou s vysokým obsahom sacharidov a cukrov v strave;
  • chronického ochorenia vnútorných orgánov;
  • používania nekvalitných výrobkov na intímnu hygienu;
  • nosenia syntetickej spodnej bielizne.

Na úplné vyliečenie a na zabránenie recidívy musí lekár stanoviť príčinu vzniku múčnivky. Ak je pri ochorení prítomná skrytá alebo sprievodná abnormalita, liečba zohľadní aj tieto podmienky.

Je múčnivka nákazlivá?

Kvasinková infekcia sa neprenáša pohlavným stykom, ale počas neho sa medzi partnermi obmieňa mikroflóra, a teda aj podmienečne patogénne huby, ktoré môžu kvasinkovú infekciu spôsobiť. Sprievodné ochorenia alebo zápaly znižujú obranyschopnosť organizmu a môže dôjsť k aktivizácii množenia patogénov. Ak je imunitný systém silný, patogény zničí a choroba sa nerozvinie. Ak má žena chronickú alebo opakujúcu sa múčnivku, žena aj jej partner by sa mali liečiť bez ohľadu na prítomnosť príznakov.

Aké sú následky neliečenej múčnivky?

Ak sa múčnivka nelieči, stáva sa chronickou a je oveľa ťažšie ju vyliečiť. Recidívy chronickej múčnivky sa môžu vyskytnúť až štyrikrát do roka a spôsobujú značné ťažkosti. Pri prvých príznakoch múčnivky je potrebné navštíviť gynekológa, aby sa vaginálna kandidóza nerozvinula do chronickej formy.

Veľmi dôležitá je liečba múčnivky počas tehotenstva. V dôsledku hormonálnych zmien sa 30 - 40 % tehotných žien stretáva s múčnivkou a ak sa príznaky ignorujú, ochorenie môže viesť k potratu, hypoxii plodu, predčasnému pôrodu, narodeniu dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Ochorenie sa môže preniesť z matky na dieťa v maternici aj počas pôrodu.

Ako liečiť múčnivku doma?

Múčnivku je možné liečiť doma iba po konzultácii s lekárom. Hoci je múčnivka u žien bežným ochorením, neodporúča sa dôverovať reklamám alebo skúsenostiam svojich známych ani podstupovať samoliečbu. Samoliečba môže stav iba dočasne zmierniť, ale časom sa zhorší a kandidóza sa stane chronickou.

Nekontrolovaná liečba antimykotikami môže taktiež spôsobiť, že patogény budú časom imúnne voči antibiotikám. Medzi následky samoliečby patrí okrem pretrvávajúcich recidív ochorenia aj množstvo ďalších komplikácií, ako sú:

  • zápal pohlavných orgánov;
  • problémy s močovými cestami;
  • neplodnosť.

Ako sa lieči kandidóza?

Liečba kandidózy u žien by sa mala začať konzultáciou s gynekológom. Lekár si vypočuje pacientkine ťažkosti, vykoná vyšetrenie a pošle vzorku mikroflóry na vyšetrenie, aby zistil, ktorý konkrétny patogén ochorenie spôsobil. V závislosti od výsledkov testov lekár predpíše lieky, ktoré by mali pôsobiť na tento konkrétny patogén. Liečba múčnivky by mala byť komplexná a spravidla prebieha v troch fázach:

  • zničenie patogénnych húb;
  • liečba sprievodného ochorenia, ktoré mohlo kandidózu spôsobiť;
  • obnovenie normálnej vaginálnej flóry.

Tento prístup zvyšuje účinnosť liečby a znižuje pravdepodobnosť recidívy. Liečba zahŕňa používanie lokálnych (masti, gély, čapíky) a systémových antimykotík. Lokálne lieky ničia patogén na genitáliách, rýchlo odstraňujú nepríjemné príznaky, sú bezpečné a môžu ich užívať aj tehotné ženy. Systémové (tablety) sa užívajú perorálne, ich účinok je zameraný na zničenie mikroorganizmov na bunkovej úrovni a zníženie jeho schopnosti rozmnožovania.

Počas liečby sa odporúča zdržať sa pohlavného styku, aby nedošlo k nakazeniu partnera a k opätovnému výskytu múčnivky. Po vyliečení kandidózy môže lekár predpísať probiotiká, vitamíny a imunostimulátory na obnovenie obranyschopnosti organizmu.

Ako dlho trvá liečba múčnivky?

Dĺžka liečby múčnivky závisí od príznakov a formy ochorenia. V prípade akútnej múčnivky trvá liečba zvyčajne 3 až 7 dní. Ak dochádza k častým recidívam, doba liečby je oveľa dlhšia, pretože infekcia môže byť spôsobená patogénom, na ktorý nepôsobia širokospektrálne antibiotiká. Na identifikáciu pôvodcu a na nastavenie liečby je potrebné absolvovať ďalšie vyšetrenia. Počas remisie môže lekár taktiež nariadiť profylaktickú liečbu, aby sa zabránilo exacerbácii ochorenia.

Prevencia kadidózy

Prevencia kandidózy by mala zahŕňať predovšetkým posilnenie imunitného systému, pretože práve zníženie obranyschopnosti organizmu spôsobuje rast kvasinkovej huby. Dôležité je dodržiavať aj nasledujúce odporúčania:

  • dbať na osobnú hygienu;
  • uprednostňovať zdravú stravu, obmedziť pitie alkoholu a prestať fajčiť;
  • používať kondómy;
  • nepodstupovať samoliečbu ani neužívať lieky bez konzultácie s lekárom;
  • nosiť bavlnenú spodnú bielizeň.

Na reprodukčné zdravie vplýva zdravý životný štýl. Ak sú príznaky gynekologických ochorení vážne, tak je potrebné včas navštíviť gynekológa a nezanedbávať preventívne prehliadky.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa lieči múčnivka? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aký je rozdiel medzi cystidídou a múčnivkou?

Cystitída (zápal močového mechúra) je spôsobená infekciou, cukrovkou, obličkovými kameňmi, poškodením miechy alebo zväčšenou prostatou, nekontrolovaným užívaním liekov a prejavuje sa bolestivým a častým močením. Múčnivka (plesňová infekcia) je spôsobená akútnymi infekciami, stresom, nosením syntetickej bielizne a nedostatočnou intímnou hygienou a vyznačuje sa opuchom a svrbením pohlavných orgánov.

2. Aký výter sa odoberá pri múčnivke?

Pri podozrení na múčnivku gynekológ počas vyšetrenia odoberie vzorku sekrétu zo zadnej časti pošvy, aby určil typ plesne. Na základe výsledkov vyšetrenia lekár stanoví diagnózu a rozhodne o spôsobe liečby.

3. Je možné sa nakaziť múčnivkou v bazéne?

Múčnivkou sa nie je možné nakaziť v bazéne. Vaginálna kandidóza sa môže vyskytnúť pri užívaní antibiotík, pri zvýšenej hladine estrogénu (v dôsledku tehotenstva alebo antikoncepčných tabletiek). Riziko vzniku múčnivky hrozí aj ženám s oslabeným imunitným systémom a nekontrolovanou cukrovkou.

4. Ako podľa výtoku odlíšiť múčnivku od iných pohlavne prenosných ochorení?

Pre múčnivku je charakteristický hustý alebo vodnatý, biely vaginálny výtok, ktorý pripomína tvaroh. Pri iných pohlavne prenosných chorobách môže byť výtok sivý, ružový, žltý alebo zelený a môže mať nepríjemný zápach a obsahovať krv alebo hnis. Ak spozorujete akýkoľvek nezvyčajný výtok z pošvy je potrebné sa poradiť s gynekológom.

5. Je vhodné používať sódu bikarbónu na liečbu múčnivky?

Sóda bikarbóna môže byť súčasťou liečby múčnivky. Potrebu a spôsob užívania však určí gynekológ v závislosti od diagnózy, príznakov a priebehu vaginálnej kandidózy u ženy.

Hodnotenie článku:
0 s 5 na základe 0 hodnotenie
Ako sa lieči múčnivka?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.