Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Ako sa vykonáva transvaginálny ultrazvuk a na čo slúži?

Ako sa vykonáva transvaginálny ultrazvuk a na čo slúži?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 16 august 2023 | aktualizované: 1 september 2023 | 3171 3171
1

Čo je transvaginálny ultrazvuk?

Transvaginálny ultrazvuk (ultrazvuk panvy) je minimálne invazívna metóda diagnostiky ženských pohlavných orgánov, ktorá umožňuje odhaliť gynekologické ochorenia v ranom štádiu. Ultrazvuk panvových orgánov je bezpečný postup a nemá prakticky žiadne kontraindikácie.

Transvaginálny ultrazvuk je metóda vyšetrenia maternice, vaječníkov a vajíčkovodov pomocou ultrazvukových vĺn. Počas vyšetrenia sa snímač zavedie do pošvy. Prístroj vysiela vysokofrekvenčné ultrazvukové vlny, ktoré sa čiastočne odrážajú od tkanív a sú zaznamenané snímačom. Údaje získané počas gynekologického ultrazvuku sa zobrazujú na monitore vo forme kontrastných obrázkov, čo umožňuje kontrolovať proces vyšetrenia a sledovať stav a činnosť vyšetrovaného orgánu v reálnom čase. Detailné snímky sa získavajú vďaka rôznym úrovniam absorpcie a odrazu ultrazvukových tkanív. Štúdie dokazujú, že ultrazvukové vlny sú pre organizmus bezpečné a umožňujú vyšetrenie opakovať bez zdravotného rizika.

2

Kedy je potrebné absolvovať transvaginálny ultrazvuk?

Ultrazvuk panvových orgánov u žien sa predpisuje pri podozrení na abnormality reprodukčných orgánov. Indikácie na transvaginálny ultrazvuk zahŕňajú:

  • bolesti v dolnej časti brucha;
  • poruchy menštruačného cyklu;
  • krvácanie medzi menštruáciami;
  • monitorovanie raného štádia tehotenstva;
  • návaly tepla počas menopauzy;
  • oneskorený alebo narušený sexuálny vývoj (nedostatočný vývoj prsníkov a menštruácia pred 15. rokom života);
  • predpisovanie vnútromaternicovej, vaginálnej alebo perorálnej antikoncepcie;
  • plánovanie tehotenstva;
  • vyšetrenie anomálií anatomickej štruktúry vnútorných orgánov (zdvojenie alebo absencia maternice, vaginálna atrézia atď.);
  • problémy s počatím;
  • bolesť počas pohlavného styku.

Gynekologický ultrazvuk by sa mal vykonať pri plánovaní tehotenstva, aby sa vylúčili patológie reprodukčných orgánov, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť donosenie plodu. Transvaginálny ultrazvuk panvových orgánov sa odporúča absolvovať aspoň raz ročne ako preventívne opatrenie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Čo zobrazuje transvaginálny ultrazvuk?

Transvaginálny ultrazvuk zobrazuje polohu, štruktúru a stavbu krčka maternice, vaječníkov, vajíčkovodov, maternice.

Čo ukáže transvaginálny ultrazvuk?

Čo ukáže transvaginálny ultrazvuk?

Transvaginálny ultrazvuk môže zobraziť:

  • prítomnosť tekutiny, hnisu alebo krvi vo vajíčkovodoch;
  • endometriózu (patologické prerastanie tkaniva vnútornej výstelky maternice);
  • zápalové procesy v pohlavných orgánoch (salpingitída, endometritída);
  • cysty na vaječníkoch;
  • panvové kŕčové žily;
  • abnormality vajcovodov (nepriechodnosť, zdvojené trubice, slepé priechody);
  • polypy krčka maternice;
  • myómy maternice;
  • syndróm polycystických vaječníkov;
  • zhubné nádory.

Ultrazvukové vyšetrenie maternice umožňuje určiť tehotenstvo od štvrtého týždňa a odhaliť mimomaternicové tehotenstvo. Aj ultrazvuk panvových orgánov pomáha posúdiť účinnosť liečby a v prípade potreby ju upraviť.

4

Ako sa vykonáva transvaginálny ultrazvuk?

Ultrazvuk panvy vykonáva gynekológ alebo rádiológ. Transvaginálny ultrazvuk sa vykonáva nasledovne:

  1. Pacientka sa vyzlečie do pol tela a ľahne si na chrbát.
  2. Lekár nasadí na snímač ultrazvukového prístroja kondóm a natrie ho gélom, ktorý zlepšuje vodivosť ultrazvukových vĺn.
  3. Ultrazvukový snímač sa zavedie niekoľko centimetrov do vagíny.
  4. Lekár pohybuje snímačom, aby úplne preskúmal reprodukčné orgány.
  5. Výsledky vyšetrenia sa zobrazia na obrazovke monitora.
  6. Lekár interpretuje a poskytne výsledky vyšetrenia.

Gynekologický ultrazvuk trvá približne 15 minút. Interpretovanie výsledkov sa poskytne ihneď po skončení vyšetrenia.

5

Bolí transvaginálny ultrazvuk?

Pre získanie objemového obrazu orgánov a presných informácií o štruktúre tkanív v rôznych oblastiach vykonáva lekár počas vyšetrenia rotačné pohyby, ktoré môžu pacientke spôsobiť mierne nepohodlie. Pri vykonávaní transvaginálneho ultrazvuku by nemala byť prítomná žiadna bolesť. Ak sa vyskytne bolesť alebo silný diskomfort, je potrebné o tom informovať lekára.

6

Kedy sa odporúča vykonať transvaginálny ultrazvuk?

Gynekológ rozhodne o vykonaní ultrazvuku maternice a vaječníkov na základe predbežnej diagnózy. Pri vykonávaní preventívnej prehliadky a pri diagnostike väčšiny funkčných patológií maternice a prídavných orgánov by sa mal transvaginálny ultrazvuk vykonať na piaty - siedmy deň menštruačného cyklu, bezprostredne po skončení menštruácie, aby vyšetrenie nerušili krvné zrazeniny.

Ak má lekár podozrenie na endometriózu, ultrazvuk sa vykonáva po začiatku ovulácie, keď je endometrium najhrubšie a najlepšie sú vidieť ložiská patologických zmien. Pri folikulometrii (sledovanie dozrievania oocytov) sa vyšetrenie opakuje niekoľkokrát počas jedného menštruačného cyklu s odstupom dvoch - troch dní. V prípade naliehavých indikácií, abnormálneho krvácania alebo na sledovanie priebehu ochorenia v dynamike pacientky možno určiť transvaginálny ultrazvuk v ktorýkoľvek deň cyklu.

7

Môže sa transvaginálny ultrazvuk vykonávať u panien?

Transvaginálny ultrazvuk nie je zvyčajne indikovaný u panien kvôli možnosti poškodenia panenskej blany. Pred začiatkom sexuálnej aktivity sa gynekologické ultrazvukové vyšetrenie vykonáva abdominálne (cez brušnú stenu). Ak je to potrebné alebo ak si to dievča želá, transvaginálny ultrazvuk sa môže vykonať aj u panien.

8

Vykonáva sa transvaginálny ultrazvuk počas tehotenstva?

Transvaginálny ultrazvuk sa vykonáva na začiatku tehotenstva (do 13. týždňa), keď poloha maternice neumožňuje získať všetky potrebné údaje o stave plodu a amniotických štruktúr, pričom sa vyšetrujú cez brušnú stenu. Transvaginálny ultrazvuk v tehotenstve sa predpisuje pri:

  • kontrole srdcovej činnosti plodu;
  • stanovení presného gestačného veku;
  • diagnostike mimomaternicového tehotenstva a stanovenie miesta implantácie embrya (na vaječníku, vo vajíčkovode alebo v brušnej dutine);
  • monitorovaní tehotenstva so zvýšeným rizikom potratu;
  • posúdení stavu placenty.

Transvaginálne vyšetrenie tehotenstva sa nevykonáva v neskorom štádiu tehotenstva z dôvodu rizika predčasného pôrodu. V druhom a treťom trimestri tehotenstva sa predpisuje transabdominálny ultrazvuk panvových orgánov.

9

Môžem podstúpiť transvaginálny ultrazvuk počas menštruácie?

Transvaginálny ultrazvuk sa počas menštruácie nevykonáva, pretože krvné zrazeniny zasahujú do lúmenu maternice a hodnotenia stavu endometria. Plánovaný gynekologický ultrazvuk sa vykonáva na piaty - siedmy deň cyklu, pretože po menštruácii je endometrium najtenšie a najlepšie sa zobrazuje dutina maternice. Pri silnej bolesti v podbrušku, veľkej strate krvi môže gynekológ predpísať transvaginálny ultrazvuk počas menštruácie.

10

Príprava na transvaginálny ultrazvuk

Transvaginálny ultrazvuk si nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu. Pred vyšetrením je potrebné vyprázdniť močový mechúr. Taktiež niekoľko dní pred zákrokom treba vylúčiť z jedálnička potraviny, ktoré prispievajú k zvýšenej tvorbe plynu, akými sú:

  • múčne výrobky;
  • strukoviny;
  • mlieko a kyslomliečne výrobky;
  • kapusta, reďkovky, repa;
  • hrozno, jablká, hrušky;
  • sýtené nápoje.

Veľké množstvo plynu v čreve sťažuje získanie presného obrazu vyšetrovaných orgánov. V prípade plynatosti je potrebné užívať lieky na normalizáciu tvorby plynov predpísané lekárom.

11

Interpretácia výsledkov transvaginálneho ultrazvuku

Výsledky transvaginálneho ultrazvuku poskytuje gynekológ ihneď po vyšetrení. Za normálnych okolností by mali ukazovatele zodpovedať nižšie uvedenej tabuľke:

Interpretácia transvaginálneho ultrazvuku

Orgán

Normálne hodnoty

Maternica

Homogénna štruktúra, jasné okraje. Dĺžka maternice 40 až 75 mm, šírka 45 až 60 mm.

Vaječníky

Šírka do 25 mm, dĺžka do 35 mm, hrúbka najviac 15 mm. Obrysy sú jasné, žiadne patologické javy.

Vajcovody

Za normálnych okolností je tento orgán na ultrazvuku prakticky neviditeľný. V prípade absencie abnormalít sa uvádza: bez patologických zmien.

Krčok maternice

Obrysy sú jasné, rovnomerné. Dĺžka a šírka 20 až 30 mm.

Pri prítomnosti novotvarov (polypy, cysty) je echogenita znížená a orgány sa môžu zväčšiť. Ak sa pri interpretácii výsledkov vaginálneho ultrazvuku vyskytnú odchýlky od normy, je potrebné sa za účelom diagnostiky a liečby objednať na vyšetrenie ku gynekológovi.

12

Ktorý ultrazvuk orgánov malej panvy je lepší (transvaginálny alebo transabdominálny)?

Hlavnou výhodou transvaginálneho ultrazvuku v gynekológii je jeho vysoká presnosť zobrazenia štruktúry panvových orgánov, ktorá lekárovi poskytuje potrebné informácie o ich funkcii. Panvové orgány a ultrazvukový snímač pri vaginálnom ultrazvuku oddeľuje len tenká stena pošvy, takže prístroj zhromažďuje presnejšie informácie ako pri transabdominálnom vyšetrení.

Transvaginálny ultrazvuk umožňuje získať podrobné údaje o stave tkanív krčka maternice a tela maternice, vaječníkov, vizualizovať oba vajíčkovody, zatiaľ čo transabdominálne vyšetrenie umožňuje vyšetriť len ľavý z nich. Na rozdiel od transabdominálneho ultrazvuku vaginálny ultrazvuk umožňuje odhaliť a študovať oblasti zmeneného endometria, čo v mnohých prípadoch umožňuje rozpoznať endometriózu bez diagnostickej operácie (laparoskopie).

13

Čím sa dá nahradiť transvaginálny ultrazvuk?

Napriek vysokej výpovednej hodnote vaginálneho ultrazvuku nie je jeho použitie vždy možné. Kontraindikácie transvaginálneho ultrazvuku zahŕňajú:

  • alergia na latex;
  • neskoré štádiá diagnostikovanej rakoviny krčka maternice (kvôli riziku krvácania);
  • akútne fázy ochorení sprevádzané zápalom, opuchom tkaniva a silnou bolesťou (vyšetrenie by sa malo odložiť do uzdravenia alebo by sa mali použiť alternatívne metódy).

Transvaginálny ultrazvuk sa neodporúča ani v druhom a treťom trimestri tehotenstva. Ak existujú kontraindikácie transvaginálneho ultrazvuku, možno ho nahradiť transabdominálnym. Oba typy vyšetrení sa môžu predpísať súčasne, aby sa získalo maximálne množstvo údajov o stave panvových orgánov vďaka vyšetreniu v rôznych rovinách.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva transvaginálny ultrazvuk a na čo slúži? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa vykonáva transvaginálny ultrazvuk a na čo slúži?
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Marta pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Čo je to gynekologický ultrazvuk s dopplerometriou?
Odpovedať
Dobrý deň. Gynekologický ultrazvuk s dopplerometriou je diagnostická metóda, ktorá umožňuje posúdiť prekrvenie reprodukčných orgánov. Vyšetrenie zobrazuje rýchlosť prietoku krvi, stav ciev maternice, vaječníkov a krčka maternice. V tehotenstve sa pomocou dopplerometrie hodnotí vývoj obehového systému plodu.
Bozena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Čo by som nemala robiť pred gynekologickým vyšetrením?
Odpovedať
Dobrý deň. Pred gynekologickým ultrazvukom sa neodporúča jesť potraviny, ktoré prispievajú k tvorbe plynov v čreve (strukoviny, surová zelenina, pečivo), pretože panvové orgány budú zle viditeľné. Pred transabdominálnym ultrazvukom nevyprázdňujte močový mechúr, pretože na vyšetrenie je potrebný plný močový mechúr.
Zuzana pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko vody mám vypiť pred gynekologickým ultrazvukom?
Odpovedať
Dobrý deň. Pred transabdominálnym gynekologickým ultrazvukom by ste mali hodinu pred vyšetrením vypiť približne jeden a pol litra nesýtenej vody a nevyprázdňovať močový mechúr. Transvaginálny ultrazvuk sa vykonáva pri prázdnom močovom mechúre, to znamená, že pred vyšetrením nemusíte piť vodu.
Maria pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Môže gynekologický ultrazvuk zobraziť tehotenstvo?
Odpovedať
Dobrý deň. Gynekologický ultrazvuk určuje tehotenstvo a zisťuje prítomnosť aj mimomaternicového tehotenstva. Ale do štvrtého týždňa sa na transvaginálnom ultrazvuku tehotenstvo nezobrazí. Na určenie tehotenstva v skoršom štádiu je potrebné vykonať vyšetrenie moču a krvi.
Michala pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. V ktorý deň menštruačného cyklu je najlepšie absolvovať gynekologický ultrazvuk?
Odpovedať
Dobrý deň. Gynekologický ultrazvuk je najlepšie robiť na piaty - siedmy deň menštruačného cyklu, pretože v tomto období je najtenšia vrstva endometria, čo umožňuje vizualizáciu reprodukčných orgánov. Presný deň cyklu na vyšetrenie by mal určiť gynekológ v závislosti od účelu vyšetrenia.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.