Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Ako sa vykonáva dopplerografia (ultrazvuk ciev)?

Ako sa vykonáva dopplerografia (ultrazvuk ciev)?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 22 marec 2023 | aktualizované: 9 máj 2023 | 1755 1755
1

Čo je to dopplerografia?

Dopplerografia (cievny ultrazvuk) je prístrojová diagnostická technika, ktorá sa využíva na vyšetrenie ciev, žilových chlopní a rýchlosti prietoku krvi. Cievny ultrazvuk je potrebný na diagnostiku srdcových ochorení, akými sú: srdcové chyby, abnormality srdcových chlopní, aneuryzma, ateroskleróza, poruchy krvného obehu, cievne anomálie, kŕčové žily a arteriálna hypertenzia.

Čo ukáže dopplerografia (ultrazvuk ciev)?

Čo ukáže dopplerografia (ultrazvuk ciev)?

Dopplerografia je ultrazvukové vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť abnormality krvného toku v žilách a tepnách a určiť rýchlosť toku krvi. Ultrazvuk ciev zobrazuje celkový tonus ich stien, obštrukciu a symetriu párových žíl a tepien.

2

Aký je rozdiel medzi dopplerografiou a duplexným vyšetrením?

Dopplerografia umožňuje určiť rýchlosť a smer toku krvi, ako aj odhaliť abnormality krvného toku v cievach. Duplexné vyšetrenie sa využíva na vizualizáciu stien ciev s cieľom odhaliť zhrubnutie alebo zúženie stien, záhyby, krvné zrazeniny, aterosklerotické plaky, vrodené abnormality alebo pooperačné stenty.

3

Typy dopplerografie

Ultrazvuk ciev je bezpečná diagnostická technika, ktorú možno vykonať toľkokrát, koľkokrát je potrebná, bez ohľadu na vek. Rozlišujeme tieto typy dopplerografie:

  • ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku;
  • dopplerometria srdca;
  • dopplerografia ciev dolných končatín;
  • dopplerografia ciev penisu;
  • ultrazvukové vyšetrenie ciev mliečnej žľazy;
  • dopplerografia plodu v tehotenstve;
  • dopplerografia štítnej žľazy.

Dopplerografiu môže predpísať akýkoľvek lekár (kardiológ, neurológ, endokrinológ). Dopplerografia ciev sa môže vykonať aj pred operáciou na posúdenie rizika krvácania alebo trombózy. Príprava na ultrazvukové vyšetrenie ciev zahŕňa vyhýbanie sa fajčeniu a konzumácii nápojov s obsahom kofeínu dve hodiny pred vyšetrením, z dôvodu možného skreslenia výsledkov.

4

Kedy je potrebné absolvovať dopplerografiu ciev hlavy a krku?

Dopplerografia ciev hlavy a krku sa využíva na posúdenie stavu veľkých žíl a tepien, ktoré zásobujú mozog. Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku zahŕňajú:

  • časté bolesti hlavy;
  • opakujúce sa závraty a strata vedomia;
  • vysoký krvný tlak;
  • arytmia srdca;
  • poruchy zraku, strata sluchu, hučanie v ušiach;
  • mŕtvica;
  • zvýšené hladiny cholesterolu v krvných testoch;
  • záchvaty paniky;
  • poruchy spánku, nespavosť.

Dopplerografiu ciev mozgu je dôležité absolvovať v prípade zníženej pamäti a koncentrácie, bezdôvodnej úzkosti. Ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku je potrebné aj pri krčnej osteochondróze, pretože posunuté stavce a zmeny v kostiach môžu viesť k tlaku na vertebrálnu tepnu.

5

Ako sa vykonáva dopplerografia srdca?

Dopplerografia srdca sa využíva na diagnostiku kardiovaskulárnych abnormalít. Dopplerografia srdca zobrazuje:

  • srdcové chyby (vrodené alebo získané);
  • aneuryzmu;
  • myokarditídu;
  • zlyhanie srdca;
  • ischemickú chorobu;
  • krvné zrazeniny, zjazvenie, cholesterolové plaky.

Dopplerografia srdca sa vykonáva v polohe na chrbte alebo v poloľahu, pričom sa na oblasť hrudníka nanesie gél, ktorý umožňuje jednoduchý pohyb ultrazvukového snímača. Počas vyšetrenia lekár pohybuje sondou pod rôznymi uhlami a hodnotí stav srdcového svalu, veľkých ciev, rýchlosť a smer toku krvi.

6

Čo zobrazuje dopplerografia ciev končatín?

Ultrazvuk ciev končatín umožňuje posúdiť stav žíl a tepien na nohách a rukách, odhaliť ich patológie a stanoviť poruchy krvného obehu. Dopplerografia ciev končatín zobrazuje:

  • kŕčové žily;
  • prítomnosť krvných zrazenín (trombózy);
  • stenózy žíl a tepien (zúženie ich lúmenu);
  • endarteritídu (zhrubnutie a upchatie tepien);

Dopplerografia ciev dolných končatín sa môže predpísať aj v prípade ťažoby a bolesti nôh, opuchov, mravčenia, zníženej citlivosti, bledej alebo sinavej pokožky, cievnych hviezdičiek alebo opuchnutých žíl. Vyšetrenie ciev na rukách je indikované v prípade necitlivosti a slabosti, kŕčov, neustáleho pocitu chladu, bolesti svalov a nahmatania hrčiek.

7

Kedy je potrebné absolvovať dopplerografiu plodu?

Dopplerografia v tehotenstve poskytuje informácie o stave prietoku krvi v cievach maternice, placenty, pupočníka a plodu (aorta a stredná mozgová tepna). Dopplerografia sa vykonáva pri treťom rutinnom skríningu v tehotenstve (v 31. - 33. týždni), pretože v tomto čase sú už všetky orgány a systémy plodu plne vyvinuté.

V prípade výskytu indikácií je možné vykonať dopplerografiu v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva, pretože ultrazvuk je pre matku a dieťa neškodný. Lekár môže predpísať ultrazvukové vyšetrenie ciev maternice a placenty v prípade Rhesusovej choroby (negatívny Rh faktor u matky a pozitívny u plodu), endokrinných porúch (cukrovka alebo hypotyreóza), ochorenia obličiek alebo kardiovaskulárnych abnormalít u tehotnej ženy.

8

Na čo sa využíva dopplerografia ciev penisu?

Dopplerografia ciev penisu sa využíva na diagnostiku ochorení mužského pohlavného systému vizualizáciou ciev penisu a zhodnotenie prietoku krvi v nich. Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie ciev penisu zahŕňajú:

  • erektilnú dysfunkciu;
  • neplodnosť;
  • bolesť počas pohlavného styku alebo pri močení;
  • poranenie penisu;
  • zakrivenie penisu;
  • začervenanie alebo zmodranie mieška;
  • vizuálne zväčšenie (opuch) ciev penisu;
  • novotvary vonkajších pohlavných orgánov (podozrenie na cysty, Peyronieho choroba, rakovina).

Ultrazvuk ciev penisu pomáha odhaliť abnormálny prietok krvi, posúdiť prekrvenie v kavernóznych telesách, určiť prítomnosť krvných zrazenín, hematómov a fibrózneho tkaniva. Dopplerografia penisu je potrebná na diagnostiku ochorení mužského reprodukčného systému a monitorovanie ich liečby, akými sú varikokéla (kŕčové žily semenníkov), hydrokéla (vodnatieľka), impotencia, prostatitída (zápal prostaty).

9

Čo je transkraniálna dopplerografia?

Transkraniálna dopplerografia je ultrazvukové vyšetrenie ciev, ktoré zásobujú mozog. Transkraniálna dopplerografia sa vykonáva cez spánkovú oblasť alebo na mieste, kde sa spája zátylok a chrbtica. Indikácie na transkraniálny ultrazvuk zahŕňajú:

  • príznaky poruchy mozgovej cirkulácie (zhoršený sluch, zrak, pamäť, pozornosť, závraty);
  • podozrenie na abnormálne cievy v hlave;
  • bolesti hlavy podobné migréne.

Vyšetrenie ciev hlavy je dôležité absolvovať aj v prípade traumatického poranenia mozgu a cievnej mozgovej príhody. Transkraniálne vyšetrenie môže odhaliť abnormality v žilách a tepnách mozgu (zúženie lúmenu, stenčenie stien, krvné zrazeniny, cholesterolové plaky, kŕče).

10

Ako sa vykonáva extrakraniálna dopplerografia?

Extrakraniálna dopplerografia je ultrazvukové vyšetrenie extrakraniálnych ciev (krčných a vertebrálnych tepien), ktoré sa nachádzajú na úrovni krku. Dopplerografia extrakraniálnych ciev sa vykonáva pomocou ultrazvukového snímača, ktorým lekár pohybuje pod rôznymi uhlami v zadnej časti krku.

Extrakraniálny ultrazvuk je indikovaný pri patologických stavoch krčnej chrbtice (spondylóza, lordóza, osteochondróza) a po úrazoch v oblasti krku. Vyšetrenie vertebrálnej tepny je dôležité aj pri príznakoch jej kompresie (porucha koordinácie pohybov, silná bolesť hlavy, zakrivenie krku, strata vedomia).

11

Čo zobrazuje spektrálna dopplerografia?

Spektrálna dopplerografia zobrazuje prietok krvi vo veľkých cievach a komorách srdca. Spektrálna prietoková dopplerografia zisťuje rýchlosť, smer a charakter (laminárny alebo turbulentný) toku krvi.

12

Kedy je potrebné absolvovať dopplerografiu prsníkov?

Dopplerogragiu prsníkov môže predpísať lekár na posúdenie stavu lokálneho prietoku krvi, čo umožňuje identifikovať vzniknuté nádorové cievy. Dopplerografiu prsníkov je potrebné absolvovať v prípade hrčky v prsníku, úrazu, podozrenia na prasknutie prsných implantátov.

13

Čo zobrazuje dopplerografia štítnej žľazy?

Ultrazvuk štítnej žľazy je diagnostická metóda, ktorá sa využíva na posúdenie veľkosti a štruktúry orgánu a na odhalenie novotvarov. Ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy spolu s dopplerografiou dokáže posúdiť zásobovanie krvou, priechodnosť žíl a tepien, čo je dôležité pri včasnej diagnostike abnormalít uzlín.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva dopplerografia (ultrazvuk ciev)? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa vykonáva dopplerografia (ultrazvuk ciev)?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Daria pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa vyšetrujú cievy na nohách? Je potrebné sa na vyšetrenie vopred pripraviť?
Odpovedať
Dobrý deň. Cievy dolných končatín sa vyšetrujú pomocou dopplerografie s použitím ultrazvukovej sondy. Dve hodiny pred vyšetrením sa neodporúča fajčiť, pretože nikotín zužuje cievy, čo môže ovplyvniť výsledky.
Martin pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, ako sa vyšetrujú cievy na prítomnosť krvných zrazenín?
Odpovedať
Dobrý deň. Na vyšetrenie ciev sa používa dopplerografia. Táto metóda umožňuje odhaliť poruchy priechodnosti ciev. Ultrazvukové vyšetrenie pomocou farebného obrazu dopplerografie zobrazí slabé naplnenie lúmenu cievy krvou.
Iveta pred rokom
Dobrý deň. Čo zobrazuje dopplerografia ciev hlavy a krku?
Odpovedať
Dobrý deň. Dopplerografia ciev hlavy a krku zobrazuje stav krčných tepien a žíl, stázu krvi, aterosklerotické plaky a krvné zrazeniny. Ultrazvuk ciev zásobujúcich mozog je potrebný na diagnostiku cievnej mozgovej príhody, infarktu myokardu, hypertenzie, ako aj na určenie príčin častých bolestí hlavy, problémov s pamäťou a závratov.
Sofiia pred rokom
Dobrý deň. Aký je rozdiel medzi dopplerografiou a ultrazvukovým vyšetrením srdca?
Odpovedať
Dobrý deň. Ultrazvuk srdca pomáha určiť veľkosť a štruktúru srdcového svalu a stav chlopní. Dopplerografia srdca tiež pomáha posúdiť stav ciev a prietok krvi v nich, čo je dôležité na odhalenie trombózy alebo stenózy (zúženie aorty). Lekári často predpisujú ultrazvukové vyšetrenie srdcového svalu spolu s dopplerografiou na kompletnú diagnostiku srdca.
Renáta pred rokom
Dobrý deň. Čo je to ultrazvuková dopplerografia?
Odpovedať
Dobrý deň. Ultrazvuková dopplerografia je informatívna metóda skúmania ciev a krvného obehu v konkrétnych orgánoch (napr. srdce, mozog, mliečne žľazy) pomocou ultrazvukovej sondy. Dopplerografia ciev môže pomôcť posúdiť ich stav a odhaliť patologické stavy žíl a tepien, krvné zrazeniny, rýchlosť a smer toku krvi.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.