Logo
0800200000

Ako sa vykonáva skríning a prečo je potrebný v 1., 2. a 3. trimestri tehotenstva?

Ako sa vykonáva skríning a prečo je potrebný v 1., 2. a 3. trimestri tehotenstva?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 5 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 11420 11420
11420
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Cieľom skríningu počas tehotenstva je včasná diagnostika a korekcia abnormalít plodu. Skríning pomáha stanoviť potrebu ďalších vyšetrení, napr. genetického poradenstva.

Čo je to tehotenský skríning?

Prenatálny skríning je komplexné lekárske vyšetrenie, ktoré sa vykonáva s cieľom odhaliť genetické ochorenia alebo vrodené chyby plodu. Diagnostika v tehotenstve zahŕňa ultrazvukové vyšetrenie (USG) a biochemické krvné testy ženy.

Čo ukáže tehotenský skríning?

Čo ukáže tehotenský skríning?

Kedy absolvovať ultrazvukové vyšetrenie počas tehotenstva?

Na začiatku tehotenstva sa ultrazvuk vykonáva transvaginálne (sonda sa zavádza do pošvy) a v neskoršom tehotenstve transabdominálne (cez prednú brušnú stenu). Prvé ultrazvukové vyšetrenie sa vykonáva v šiestom až v ôsmom týždni tehotenstva a umožňuje určiť dátum počatia, predbežný dátum pôrodu, stav maternice a krčka maternice.

Povinné plánované ultrazvukové vyšetrenia sa vykonávajú v prvom a v druhom trimestri. Neplánované ultrazvukové vyšetrenie plodu sa vykonáva v prípade bolesti v podbrušku alebo krvavého výtoku z pohlavných orgánov alebo pri viacpočetnom tehotenstve.

Ako sa vykonáva tehotenský skríning?

Na ultrazvukové vyšetrenie plodu nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Skríningové ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve prebieha nasledovne:

  1. Gynekológ nanesie na brucho ženy špeciálny gél, ktorý uľahčuje pohyb snímača po pokožke a zabezpečuje neprerušovaný signál.
  2. Lekár priloží ultrazvukovú sondu na pokožku a posúva ju po bruchu. Obraz plodu sa zobrazí na špeciálnom monitore.

Diagnostika trvá maximálne 20 minút. Pri vyšetrení môže byť prítomný aj manžel. Žena dostane výsledky skríningového ultrazvukového vyšetrenia hneď po jeho vykonaní.

Súčasťou tehotenského skríningu je aj krvný test na zistenie markerov genetických ochorení (Downov, Patauov a Edwardsov syndróm). Ukazovatele tehotenského skríningového testu zahŕňajú:

  • tehotenský plazmatický proteín-A (PAPP-A) — proteín produkovaný bunkami plodu;
  • voľný ľudský choriový gonadotropín (β-hCG) — hormón syntetizovaný embryonálnou membránou;
  • alfa-fetoproteín — bielkovina produkovaná ženskými vaječníkmi a pečeňou plodu;
  • voľný estradiol — steroidný hormón syntetizovaný placentou.

Gynekológ nemôže stanoviť konečnú diagnózu len na základe skríningových testov. Ak výsledky testov naznačujú zvýšené riziko genetického ochorenia, lekár odošle pacientku na diagnostické testy (biopsia plodových blán a amniocentéza), ktoré potvrdia alebo vylúčia prítomnosť patológie.

Koľko vyšetrení je potrebné absolvovať počas tehotenstva?

Počas tehotenstva je povinné absolvovať dve vyšetrenia: v prvom (11.-13. týždeň) a druhom (18.-21. týždeň) trimestri tehotenstva. Potreba tretieho skríningového vyšetrenia sa určuje individuálne v závislosti od rizika vrodených anomálií plodu, napr. vyšetrenie sa vykonáva v prípade vysokej pravdepodobnosti, že sa dieťa narodí so srdcovou vadou.

Skríning v 1. trimestri

Prvý skríning zahŕňa ultrazvukové vyšetrenie a biochemické vyšetrenie krvi tehotnej ženy. Vyšetrenie umožňuje upresniť gestačný vek, určiť veľkosť plodu a posúdiť stav maternice a placenty.

Počas prvého ultrazvukového vyšetrenia tehotenstva lekár posúdi veľkosť golierovej zóny plodu (oblasť na zadnej strane krku). Počas skríningu sa zisťuje prítomnosť a veľkosť nosovej kosti plodu. Prvý trimestrálny prenatálny biochemický skríning zahŕňa hodnoty PAPP-A a β-hCG.

Skríning v 2. trimestri

Skríning v druhom trimestri sa vykonáva na potvrdenie termínu pôrodu a na preskúmanie vnútornej anatómie plodu a prítomnosti abnormalít. Ultrazvukové vyšetrenie v druhom trimestri zobrazuje:

  • množstvo plodovej vody;
  • aktivitu plodu;
  • dĺžku krčka maternice;
  • stupeň zrelosti placenty.

Biochemický skríning v druhom trimestri tehotenstva u žien s vysokým rizikom narodenia dieťaťa s vrodenými chybami zahŕňa hodnoty PAPP-A, β-hCG a voľného estradiolu. Ak sa počas prvého skríningu nezistia u plodu žiadne známky genetických abnormalít, v druhom trimestri tehotenstva sa stanovujú len hladiny AFP.

Skríning v treťom trimestri

Ultrazvukový skríning v treťom trimestri sa vykonáva v 30. - 34. týždni tehotenstva. Skríning v treťom štádiu tehotenstva umožňuje určiť:

  • polohu dieťaťa v maternici;
  • množstvo plodovej vody;
  • polohu pupočnej šnúry (či nie je omotaná okolo trupu, končatín a krku dieťaťa);
  • stav krčka maternice.

Vyšetrenie sa využíva na meranie dĺžky a váhy plodu, obvodu hlavy a dĺžky končatín. Ultrazvukové vyšetrenie pomáha posúdiť stav vnútorných orgánov dieťaťa.

Tabuľka noriem tehotenského skríningu

Veľkosť golierovej zóny plodu by mala byť 1,6-1,7 milimetra. Odchýlka väčšia ako tri milimetre môže byť znakom chromozomálnych abnormalít (Downov alebo Edwardsov syndróm). Dĺžka nosovej kosti je za normálnych okolností približne 2-4,2 milimetra, ale jej absencia alebo zmenšenie môže poukazovať na Downov syndróm.

Normy pre prvý biochemický tehotenský skríning

Skríningové hodnoty

Referenčné hodnoty

PAPP-A

0,5-2,5 МоМ

β-hCG

0,5-2,5 МоМ

Normy pre druhý biochemický tehotenský skríning

β-hCG

0,5-2,5 MoM

AFP

15–27 U/ml

Voľný estriol

1,17–3,8 ng/ml

Definitívnu diagnózu nemožno stanoviť len na základe ultrazvukových a biochemických testov. Ak výsledky skríningu tehotnej ženy nie sú v norme, odporúča sa genetické poradenstvo.

Ako často je potrebné absolvovať ultrazvukové vyšetrenie počas tehotenstva?

Ultrazvuk je založený na používaní neionizujúceho žiarenia, preto sa tento postup považuje za bezpečnejší ako röntgenové žiarenie. Ultrazvuk sa používa už viac ako 20 rokov a podľa FDA je jeho bezpečnosť vysoká. Keďže vyšetrenie je pre plod a nastávajúcu matku bezpečné, ultrazvukové vyšetrenie počas tehotenstva sa môže vykonať toľkokrát, koľkokrát je potrebné.

Čo je pri skríningu dôležitejšie — ultrazvuk alebo krvné testy?

Komplexný tehotenský skríning zahŕňajúci ultrazvuk a krvné testy poskytuje presnejšie výsledky. Biochemický krvný test môže potvrdiť alebo vyvrátiť nález pri ultrazvuku. Gynekológ nemôže stanoviť presnú diagnózu len na základe skríningového testu.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva skríning a prečo je potrebný v 1., 2. a 3. trimestri tehotenstva? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa určuje termín pôrodu na ultrazvuku?

V počiatočných štádiách tehotenstva, keď embryo ešte nebolo určené, je termín tehotenstva známy podľa priemerného diametru oplodneného vajíčka. Keď sa embryo začne zreteľne vizualizovať (od 7.-8. týždňa tehotenstva), termín sa vypočíta podľa kaudálno-parietálnej veľkosti plodu. V neskorších týždňoch tehotenstva sú jeho termíny určené výškou maternicového fundu.

2. Mali by tehotné ženy piť vodu pred ultrazvukom?

Pre prípravu na ultrazvuk počas tehotenstva v prvom trimestri by tehotná žena mala vypiť 1-1,5 litra vody na maximálne naplnenie močového mechúra. A pred ultrazvukom v II. a III. trimestri nie je potrebné piť vodu, pretože počas tohto obdobia je maternica vysoko v brušnej dutine a objem plodovej vody okolo plodu je dostatočný na diagnostiku ultrazvukom.

3. Je možné urobiť ultrazvuk počas tehotenstva v počiatočnom štádiu?

Počas tehotenstva v počiatočných štádiách je možné urobiť ultrazvuk. Diagnostika sa odporúča na potvrdenie tehotenstva (po meškaní menštruácie a pri pozitívnom tehotenskom teste). Ultrazvuk vykonaný v počiatočných štádiách tehotenstva pomôže nielen určiť termín pôrodu, ale aj diagnostikovať zmrazené a mimomaternicové tehotenstvo, ako aj začiatok potratu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Ako sa vykonáva skríning a prečo je potrebný v 1., 2. a 3. trimestri tehotenstva?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Anastasiia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, ako môžem interpretovať krvný test z prvého skríningu?
Odpovedať
Dobrý deň. Prvé biochemické vyšetrenie krvi zahŕňa meranie hladín PAPP-A a β-CGH. Odlišné výsledky poukazujú na možnú chromozomálnu abnormalitu plodu (Downov, Edwardsov alebo Patauov syndróm). Pri podozrení na genetické abnormality gynekológ predpíše ďalšie diagnostické metódy (amniocentézu alebo biopsiu membrány embrya).
Magdaléna pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, kedy mi lekár nariadi druhý skríning?
Odpovedať
Dobrý deň. Druhý skríning sa robí v 18. - 20. týždni. Vyšetrenie umožňuje vyšetriť množstvo plodovej vody, aktivitu plodu, stav krčka maternice a zrelosť placenty.
Gabriela pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, na fóre som nenašla žiadne presné informácie o tom, kedy sa vykonáva prvý skríning. V ktorom týždni je najvhodnejší čas na prvý skríning?
Odpovedať
Dobrý deň. Prvý skríningový test sa robí v 11. - 13. týždni. V prvom trimestri sa vykonáva ultrazvukové vyšetrenie plodu a biochemické vyšetrenie krvi ženy.
Polina pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Kedy sa vykonáva skríning v prvom trimestri?
Odpovedať
Dobrý deň. Skríning v prvom trimestri sa vykonáva v 11. - 13. týždňom tehotenstva. Skríning pomáha určiť gestačný vek, veľkosť plodu, stav maternice a placenty a prvé príznaky chromozomálnych abnormalít.
Monika pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, kedy sa vykonáva prenatálny skríning?
Odpovedať
Dobrý deň. Prenatálny skríning sa vykonáva vždy v prvom (11.-13. týždeň) a druhom (18.-20. týždeň) trimestri tehotenstva. V prípade potreby (viacpočetné tehotenstvo, vysoké riziko narodenia dieťaťa s genetickými abnormalitami) sa skríning vykonáva v treťom trimestri (30.-34. týždeň).
Marcela pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Aký skríning sa vykonáva počas tehotenstva pri Downovom syndróme?
Odpovedať
Dobrý deň. Na prenatálne (vnútromaternicové) zistenie Downovho syndrómu u plodu v prvom, druhom a treťom trimestri sa vykonáva ultrazvukové vyšetrenie a chemický rozbor krvi matky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.