Logo
0800200000

Čo zobrazuje ultrazvuk obličiek, nadobličiek a močového mechúra a ako sa naň pripraviť

Čo zobrazuje ultrazvuk obličiek, nadobličiek a močového mechúra a ako sa naň pripraviť
Čítať 6 minút | Vytvorené: 4 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 7513 7513
Ultrazvuk močovej vylučovacej sústavy je metóda vyšetrovania a včasnej diagnostiky urologických ochorení pomocou ultrazvukových vĺn. Ultrazvuk močových ciest zahŕňa vyšetrenie obličiek, močového mechúra a nadobličiek.

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie obličiek? 

Ultrazvuk obličiek pomáha posúdiť veľkosť, tvar, umiestnenie a stav orgánov močovej vylučovacej sústavy.

Čo môže odhaliť ultrazvuk obličiek?

Čo môže odhaliť ultrazvuk obličiek?

Ultrazvukové vyšetrenie obličiek zobrazuje:

  • zväčšenie obličkových kalichov;
  • postihnutie ciev;
  • prítomnosť zápalových procesov (cystitída, pyelonefritída);
  • obličkové kamene;
  • vrodené abnormality obličiek.

Ultrazvuk môže poukázať na prítomnosť novotvarov v obličkách (cysty, nádory). Ultrazvuk močových a pohlavných orgánov taktiež umožňuje posúdiť zmeny v orgánoch v priebehu času. Urológovia využívajú ultrazvukové vyšetrenie obličiek a močového mechúra na monitorovanie účinnosti liečby.

Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie obličiek 

Ultrazvukové vyšetrenie obličiek a močového mechúra je indikované pri podozrení na urologické ochorenie (pyelonefritída, cystitída, nefritída). Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie obličiek zahŕňajú:

  • bolesti brucha a dolnej časti chrbta;
  • opuchnuté končatiny;
  • časté močenie;
  • prítomnosť krvi alebo piesku v moči;
  • podozrenie na novotvar v obličkách;
  • zadržiavanie moču;
  • úrazy a poranenia obličiek;
  • kŕče lokalizované v bedrovej oblasti.

Vyšetrenie močovej vylučovacej sústavy sa predpisuje aj pri bežných zdravotných kontrolách a na posúdenie funkčnosti orgánov po transplantácii alebo operácii. Ultrazvuk obličkových ciev je dôležitý v prípade cievnych abnormalít močových ciest. V prípade chronických urologických ochorení (nefritída, pyelonefritída) sa ultrazvukové vyšetrenie obličiek musí vykonávať aspoň raz ročne.

Príprava na ultrazvuk obličiek 

Príprava na ultrazvukové vyšetrenie obličiek zahŕňa dodržiavanie diéty počas dvoch dní pred vyšetrením. Potraviny, ktoré sa nesmú konzumovať pred ultrazvukovým vyšetrením obličiek:

  • pekárenské výrobky;
  • strukoviny;
  • čerstvé ovocie a zelenina;
  • mliečne výrobky;
  • sýtené nápoje.

Prítomnosť plynu v črevách môže skresliť výsledky a ultrazvukové nálezy budú nepresné. Ultrazvukové vyšetrenie obličiek sa vykonáva nalačno a šesť - osem hodín pred vyšetrením nesmiete nič jesť. Pred ultrazvukovým vyšetrením obličiek je potrebné močový mechúr naplniť. Jednu - dve hodiny pred vyšetrením by ste mali vypiť jeden a pol litra vody a nemočiť. Namiesto vody môžete piť aj nesýtené nápoje (ovocné šťavy, nesladený čaj). 

Ako sa vykonáva ultrazvuk obličiek?

Ultrazvuk obličiek sa vykonáva v ľahu na pravom a ľavom boku. Ultrazvukové vyšetrenie obličiek prebieha v nasledujúcich krokoch:

  1. Na spodnú časť chrbta sa nanesie špeciálny gél, aby sa zlepšilo vedenie ultrazvukových vĺn.
  2. Pomocou snímača sa na obrazovke zobrazí obraz príslušného orgánu.
  3. Lekár interpretuje a poskytuje výsledky ultrazvukového vyšetrenia obličiek.

Vyšetrenie je bezbolestné a bezpečné a môže sa vykonávať aj u detí a tehotných žien. Diagnostika netrvá dlhšie ako 30 minút. 

Normy a abnormality ultrazvuk obličiek 

Ultrazvuk obličiek umožňuje posúdiť stav, štruktúru a tvar orgánu. Zobrazuje taktiež normálnu a abnormálnu veľkosť obličiek

Tabuľka veľkosti obličiek u dospelých

Parametre merania

Rozmery v mm

dĺžka

50-60

šírka

100-120

hrúbka

14-26

Ak obličky nemajú normálnu veľkosť, môže to znamenať prítomnosť zápalu alebo novotvaru močového systému. Príliš malé obličky môžu poukazovať na dystrofiu orgánu a poruchy jeho funkcie. 

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie močového mechúra?

Ultrazvukové vyšetrenie močového mechúra je indikované pri zápale močového mechúra, krvi v moči a podozrení na prítomnosť útvaru v močovom mechúre. Ultrazvuk močového mechúra zobrazuje:

  • prítomnosť kameňov a cudzích telies;
  • zápal sliznice močového mechúra;
  • abnormality v štruktúre orgánu;
  • nádory (polypy, rakovina);
  • divertikuly (výbežky v stene močového mechúra);
  • prítomnosť zvyškového moču.

Ultrazvuk močového mechúra u žien sa vykonáva transabdominálne (cez brušnú stenu) a transvaginálne (cez pošvu). U mužov sa vykonáva transabdominálne alebo transrektálne (zavedením snímača do konečníka).

Príprava na ultrazvuk močového mechúra

Príprava na ultrazvukové vyšetrenie močového mechúra zahŕňa zdržanie sa konzumácie jedla, ktoré spôsobuje nadmernú plynatosť, niekoľko dní pred vyšetrením. Najmenej jednu hodinu pred vyšetrením je potrebné vypiť aspoň jeden liter nesýtenej vody, aby sa močový mechúr naplnil a zviditeľnili sa tak jeho steny. U žien sa transabdominálny a transvaginálny (gynekologický) ultrazvuk vykonáva s plným močovým mechúrom. U mužov sa transrektálny ultrazvuk vykonáva naplnením močového mechúra a vyprázdnením čriev. 

Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie nadobličiek

Ultrazvukové vyšetrenie obličiek a nadobličiek sa zvyčajne vykonáva súčasne na posúdenie celkového stavu močovej vylučovacej sústavy. Funkciu nadobličiek je potrebné skontrolovať v prípade náhlej zmeny telesnej hmotnosti. Medzi ďalšie indikácie na ultrazvukové vyšetrenie nadobličiek patrí:

  • prudké zvýšenie krvného tlaku;
  • strata energie;
  • svalová slabosť;
  • bolesť v dolnej časti chrbta;
  • podozrenie na nádory nadobličiek;
  • zvýšená frekvencia močenia.

Nadobličky u žien je potrebné kontrolovať v prípade porúch menštruácie a neplodnosti. Ultrazvuk kôry nadobličiek je indikovaný aj pri podozrení na hormonálne poruchy (opuch končatín, nadmerný rast alebo vypadávanie vlasov). 

Príprava na ultrazvuk nadobličiek

Príprava na ultrazvukové vyšetrenie nadobličiek zahŕňa vyhýbanie sa konzumácii potravín, akými sú ražný chlieb, čerstvá zelenina, strukoviny a sýtené nápoje dva - tri dni pred vyšetrením. Ultrazvuk sa vykonáva na lačný žalúdok a posledné jedlo by malo byť skonzumované šesť - osem hodín pred vyšetrením. Pred ultrazvukovým vyšetrením nadobličiek je potrebné vypiť liter a pol neperlivej vody a nemočiť.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Čo zobrazuje ultrazvuk obličiek, nadobličiek a močového mechúra a ako sa naň pripraviť - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho sa neodporúča konzumovať jedlo pred ultrazvukovým vyšetrením obličiek?

Pred ultrazvukovým vyšetrením sa neodporúča konzumovať jedlo aspoň 8 hodín. Tridsať minút pred ultrazvukom by ste mali užiť sorbent (aktívne uhlie alebo sorbex) pre lepšiu vizualizáciu obličiek.

2. Môžem absolvovať ultrazvukové vyšetrenie obličiek počas tehotenstva?

Ultrazvukové vyšetrenie obličiek v tehotenstve sa vykonáva pri výskyte príznakov ochorenia tráviaceho traktu alebo, ak má žena v rodinnej anamnéze ochorenie obličiek. Ultrazvukové vyšetrenie obličiek sa vykonáva pred plánovaním tehotenstva, pretože počas tehotenstva sa zvyšuje záťaž na obličky.

3. Prečo je nevhodné konzumovať jedlo pred ultrazvukovým vyšetrením obličiek?

Jedenie pred zákrokom nie je povolené, z dôvodu lepšieho zobrazenia obličiek na ultrazvuku a nadmerného hromadenia plynov a jedla v črevách. Na tento účel sa odporúča, aby ste po poslednom jedle užili aktívne uhlie.

4. Aké vyšetrenia je potrebné absolvovať na kontrolu obličiek a nadobličiek?

V prípade, že ultrazvukové vyšetrenie preukáže abnormality, na kontrolu obličiek a nadobličiek sa odporúča absolvovať krvné testy a vyšetrenie moču. Urológ môže predpísať všeobecné a biochemické vyšetrenie krvi a moču, vyšetrenie moču podľa Nechiporenka a test na prítomnosť bielkovín v moči.

5. Kedy je potrebné skontrolovať nadobličky u žien?

Ženy by si mali dať skontrolovať nadobličky pri nepravidelnej menštruácii a pri problémoch s počatím. Lekár vám môže predpísať ultrazvukové vyšetrenie nadobličiek a obličiek, všeobecné a biochemické krvné testy a vyšetrenie krvi na hormóny.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo zobrazuje ultrazvuk obličiek, nadobličiek a močového mechúra a ako sa naň pripraviť
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Monika pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, išla som k urológovi kvôli častému močeniu a bolestiam v dolnej časti chrbta. Po vyšetrení moču ma lekár odporučil na ultrazvuk obličiek, ale zabudla som sa opýtať, čo všetko zahŕňa príprava na vyšetrenie. Ako sa mám pripraviť na ultrazvuk obličiek?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukom obličiek musíte dodržiavať diétu, pretože niektoré potraviny môžu zvýšiť hladinu plynu v črevách. Počas 24 hodín pred ultrazvukom je vhodné vyhýbať sa konzumácii potravín, akými sú sýtené nápoje, strukoviny, kapusta, cibuľa, huby, mliečne výrobky (ktoré môžu spôsobiť kvasenie v žalúdku). Hodinu pred vyšetrením vypite dva - tri poháre vody, no lekár vás môže požiadať, aby ste pred vyšetrením močový mechúr vyprázdnili.
Eva pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, som v 26. týždni tehotenstva. Všetko prebiehalo doteraz normálne, ale pred týždňom som si všimla, že mám častejšie nutkanie na močenie a nepríjemné pocity. Keď som išla k lekárke, odporučila ma na vyšetrenie obličiek. Ako sa robí ultrazvuk obličiek u tehotných žien? Ako dlho trvá?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvukové vyšetrenie tehotných žien sa vykonáva v polohe na chrbte, ale lekár môže požiadať o polohu v stoji, ak má podozrenie na posun obličky. Trvanie ultrazvukového vyšetrenia v tehotenstve môže trvať dlhšie, pretože obličky môžu byť ťažšie zobraziteľné.
Samuel pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, mám problém s obličkami: mám časté a veľmi bolestivé močenie. Už dlho sa snažím liečiť sám, ale stále sa to zhoršuje. Rozhodol som sa ísť k urológovi a ten ma odporučil na ultrazvuk. Čo zahŕňa ultrazvuk obličiek a zadnej časti brušnej dutiny?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk obličiek a zadnej časti brušnej dutiny zahŕňa posúdenie obličiek, močovodov, močového mechúra a oblasti obličiek známej ako retroperitoneálny priestor. Počas ultrazvuku môže lekár skontrolovať veľkosť, tvar a štruktúru obličiek, prítomnosť kameňov alebo nádorov v obličkách, stav močovodov a močového mechúra, úroveň naplnenia močového mechúra a množstvo tekutiny v retroperitoneálnom priestore.
Jozef pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, môže ultrazvukové vyšetrenie odhaliť zápalový proces v obličkách? Čítala som o príznakoch a myslím si, že by v mojom prípade mohlo ísť o zápal močového mechúra. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk môže odhaliť zápal obličiek. Pri zápale obličiek (pyelonefritíde) zvyčajne dochádza k ich zväčšeniu a zhrubnutiu stien močovodu. Ultrazvuk môže poukázať na zmeny v štruktúre tkaniva obličiek, ako je zhrubnutie oblasti so zvýšenou echogenitou a zväčšenie vetvy močovodu.
Jana pred 11 mesiacmi
Dobrý večer, som objednaná na ultrazvukové vyšetrenie obličiek. Myslela som si, že to stihnem práve pred menštruáciou, no tá mi začala o tri dni skôr. Môžem absolvovať ultrazvukové vyšetrenie obličiek, keď mám menštruáciu?
Odpovedať
Dobrý deň, áno, za normálnych okolností sa ultrazvuk obličiek môže robiť počas menštruácie. Menštruácia nie je kontraindikáciou pre ultrazvukové vyšetrenie.
Viliam pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, o týždeň som objednaná na ultrazvuk obličiek kvôli častej prítomnosti krvi v moči. Pýtala som sa na jedlo a pitie, ale zabudla som sa opýtať či si pred ultrazvukom obličiek môžem umyť zuby?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukom obličiek si môžete umyť zuby. Čistenie zubov nemá vplyv na výsledky ultrazvuku a nie je kontraindikáciou vyšetrenia. Ak je však pred ultrazvukom plánovaná anestézia u zubára, je vhodné o tom informovať lekára, pretože anestézia môže ovplyvniť výsledky vyšetrenia.
Viktoria pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, ako sa dá rýchlo naplniť močový mechúr pred ultrazvukovým vyšetrením?
Odpovedať
Dobrý deň. Hodinu pred ultrazvukom by ste mali vypiť tri - štyri poháre neperlivej vody alebo ovocnej šťavy. Pred vyšetrením nemočte.
Patrícia pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Je leukoplakia močového mechúra viditeľná na ultrazvukovom vyšetrení?
Odpovedať
Dobrý deň. Ultrazvukové vyšetrenie môže poukázať na zmeny v štruktúre epitelu močového mechúra. Diagnóza leukoplakie močového mechúra sa však môže definitívne potvrdiť až po cystoskopii (minimálne invazívne endoskopické vyšetrenie).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.