Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Čo je menštruačný kalíšok a ako ho používať?

Čo je menštruačný kalíšok a ako ho používať?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 21 júl 2023 | aktualizované: 21 júl 2023 | 3270 3270
3270
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je to menštruačný kalíšok?

Menštruácia je obdobie, kedy dochádza k odlupovaniu endometria (slizničnej vrstvy maternice) a krvácaniu. Na krvácanie možno použiť menštruačné kalíšky.

Menštruačný kalíšok je prostriedok intímnej hygieny v podobe pohárika z lekárskeho silikónu alebo gumy, ktorá sa vkladá do pošvy na odber menštruačnej krvi. Medzi výhody používania kalíška patrí možnosť viesť aktívny životný štýl (športovať a plávať) počas menštruácie a nižšie riziko vzniku syndrómu toxického šoku (patologický stav spôsobený vnesením mikroorganizmov do krvného obehu), ktorý sa vyskytuje častejšie pri používaní tampónov.

Menštruačný kalíšok

Menštruačný kalíšok

2

Na čo slúži menštruačný kalíšok?

Menštruačný kalíšok sa používa na zhromažďovanie krvi počas menštruácie. Počas plnenia sa kalíšok vyberie a dôkladne vyčistí na opätovné použitie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako funguje menštruačný kalíšok?

Menštruačný kalíšok funguje tak, že vytvára vákuum: prostriedok na intímnu hygienu sa zavedie do pošvy, kde sa otvorí a pevne priľne k jej stenám. V závislosti od intenzity krvácania je možné kalíšok nosiť 8-12 hodín bez rizika vytečenia.

4

Ako používať menštruačný kalíšok?

Pred použitím menštruačného kalíška si dôkladne umyte ruky mydlom a očistite aj samotný kalíšok. Kalíšok je potrebné zaviesť do vagíny pomaly, aby nedošlo k poškodeniu stien vagíny. Spôsoby zavedenia menštruačného kalíška:

  • metóda "C" - stlačte menštruačný kalíšok z dvoch strán a zložte obe strany dohromady;
  • metóda "S" - okraje kalíška sklopte cik-cak, metóda je vhodná pre výrobky väčších rozmerov;
  • metóda "punch down" - položte palec na hornú časť kalíška a zatlačte naňho, aby ste ho "ponorili" dovnútra;
  • metóda "sedmička" - stlačte kalíšok a ohnite jeden z jeho rohov tak, aby pripomínal číslo sedem.

Na výber najefektívnejšieho a najpohodlnejšieho spôsobu zavedenia menštruačného kalíška môže byť potrebných niekoľko pokusov. V prípade nepohodlia alebo nemožnosti zavedenia prípravku osobnej hygieny do vagíny je potrebné poradiť sa s gynekológom.

5

Ako určiť veľkosť menštruačného kalíška?

Pri výbere tejto hygienickej pomôcky je potrebné vziať do úvahy intenzitu krvácania a individuálne charakteristiky (vek a umiestnenie krčka maternice). Veľkosti menštruačných kalíškov:

  • veľkosť A (prvá) — používa sa v prípade slabšieho krvácania, ako aj v prvých a posledných dňoch menštruácie. Podobá sa hygienickým vložkám a tampónom s 2 alebo 3 kvapkami;
  • veľkosť B (druhá) — používa sa pri silnom krvácaní, podobne ako vložky a tampóny so 4 až 5 kvapkami.

Niektorí výrobcovia môžu označovať veľkosti písmenami: S (malé), M (stredné) a L (veľké). Poloha krčka maternice môže ovplyvniť výber veľkosti menštruačného kalíška: ženy s nižším krčkom môžu potrebovať menší kalíšok.

6

Ako zaviesť menštruačný kalíšok?

Pred použitím je potrebné menštruačný kalíšok umyť v teplej vode s mydlom bez aróm. Pri výmene prostriedkov osobnej hygieny na verejných toaletách je možné kalíšok utrieť vlhčenými obrúskami. Návod na správne zavedenie menštruačného kalíšku:

7

Krok 1. Pred vložením menštruačného kalíška si umyte ruky

Krok 1. Pred vložením menštruačného kalíška si umyte ruky

Krok 1. Pred vložením menštruačného kalíška si umyte ruky

  • dôkladne si umyte ruky mydlom pod tečúcou vodou;
  • utrite si ruky papierovou utierkou;
  • v neprítomnosti vody si utrite ruky čistou antibakteriálnou utierkou bez zápachu.
8

Krok 2. Zaujmite pohodlnú polohu tela

Krok 2. Zaujmite pohodlnú polohu tela

Krok 2. Zaujmite pohodlnú polohu tela

  • zaujmite pohodlnú pozíciu (môžete byť v drepe, položiť jednu nohu na toaletu alebo vložte kalíšok v stoji s nohami široko od seba);
  • uvoľnite svaly vagíny;
  • rozdeľte vonkajšie pysky, aby ste si uľahčili prístup do vagíny.
9

Krok 3. Vložte menštruačný kalíšok

Krok 3. Vložte menštruačný kalíšok

Krok 3. Vložte menštruačný kalíšok

  • vezmite menštruačný kalíšok jednou rukou a zrolujte ho, aby bol kompaktnejší;
  • pomaly a opatrne vložte kalíšok do vagíny;
  • pohybujte sa smerom k zadnej stene vagíny, smerom ku krčku maternice;
  • keď je pohár úplne zasunutý, vypustite ho.
10

Krok 4. Uistite sa, že menštruačný kalíšok je správne umiestnený

Krok 4. Uistite sa, že menštruačný kalíšok je správne umiestnený vo vagíne

Krok 4. Uistite sa, že menštruačný kalíšok je správne umiestnený vo vagíne

  • opatrne narovnajte kalíšok tak, aby sa otočil a získal potrebný tvar;
  • kalíšok musí byť úplne vo vnútri vagíny, vrátane jeho "chvostíka";
  • správne zasunutý kalíšok vôbec nie je cítiť.
11

Ako hlboko zaviesť menštruačný kalíšok?

Menštruačný kalíšok by mal byť umiestnený pod krčkom a mal by byť zavedený do hĺbky blízko 5 centimetrov. Potrebné, aby vzdialenosť od „chvostíka“ kalíšku po vstup do vagíny bol približne 1 až 2 centimetre. Pocit nepohodlia po zavedení kalíšku môže nastať v dôsledku nesprávneho umiestnenia alebo veľkého rozmeru.

12

Ako zistiť, že sa menštruačný kalíšok otvoril?

Pri správnom otvorení menštruačného kalíšku vzniká podtlak, ktorý zabraňuje vytekaniu. Aby ste zistili, že sa menštruačný kalíšok otvoril, musíte prejsť prstom po kalíšku: prostriedok osobnej hygieny by mal byť zaoblený s hladkými okrajmi bez medzier a s vypuklým dnom. Príznaky neúplného otvorenia môžu zahŕňať nepohodlie, menštruačné krvácanie a potrebu častej výmeny menštruačného kalíška (každú 1 až 2 hodiny).

13

Čo robiť, ak sa menštruačný kalíšok neotvorí?

Ak sa menštruačný kalíšok neotvorí, je potrebné zmeniť jeho polohu, t.j. zatlačte na dno, opatrne otočte a mierne posuňte kalíšok hore a dole. V prípade častých problémov s otváraním menštruačného kalíšku môžete skúsiť vymeniť veľkosť alebo model prostriedku osobnej hygieny.

14

Ako dlho je možné používať menštruačný kalíšok?

Aby sa predišlo vytečeniu, odporúča sa vyprázdniť a umyť menštruačný kalíšok každé 4 až 8 hodín. Menštruačný kalíšok môžete nosiť maximálne 12 hodín. Dlhodobé používanie menštruačného kalíšku zvyšuje riziko infekcie, pretože menštruačná krv vytvára priaznivé prostredie pre množenie baktérií.

15

Ako správne vytiahnuť menštruačný kalíšok?

Pred vybratím menštruačného kalíšku si umyte ruky pod tečúcou teplou vodou s mydlom, aby ste zabránili vniknutiu baktérií. Technika odstránenia menštruačného kalíška z vagíny je nasledovná:

  1. Nájdite si pohodlnú polohu (môžete si sadnúť na toaletu alebo sedieť na okraji vane s rozloženými nohami od seba).
  2. Uvoľnite svaly vaginy, aby ste uľahčili odstránenie menštruačného kalíška.
  3. Pomocou prstov nájdite základ kalíška, ktorý má zvyčajne "stopku" alebo "chvostík" pre ľahké odstránenie.
  4. Pomaly a opatrne ťahajte „chvostík“ prstami v smere z vagíny.

Po vybratí menštruačného kalíšku je potrebné vyliať jeho obsah do toalety alebo umývadla. Prvé vyťahovanie kalíšku môže byť o čosi zdĺhavejšie, ale to je prirodzené.

16

Ako dezinfikovať menštruačný kalíšok?

Menštruačný kalíšok môžete dezinfikovať prevarenou vodou a špeciálnymi antiseptickými prostriedkami, ako sú obrúsky alebo sprej. Každý menštruačný kalíšok môže mať svoje vlastné odporúčania na dezinfekciu, preto si pred použitím prečítajte návod.

17

Ako prevariť menštruačný kalíšok?

Horúca voda zabije väčšinu baktérií, vírusov a plesní, ktoré sa môžu na kalíšku nachádzať. Je dôležité dbať na to, aby bol menštruačný kalíšok vyrobený z materiálov, ktoré sa dajú vyvárať.

Menštruačný kalíšok je potrebné prevariť 5-10 minút, potom ho nechajte už len vychladnúť.

18

Čo ak kalíšok preteká?

Menštruačný kalíšok môže vytekať v dôsledku nesprávneho umiestnenia (kalíšok sa úplne neotvoril alebo je voľne pripevnený k stenám vagíny) alebo malej veľkosti. Pri dlhodobom používaní alebo nedodržiavaní návodu sa môže na kalíšku objaviť poškodenie, ktoré vedie k pretekaniu menštruačnej krvi.

19

Menštruačný kalíšok: recenzie gynekológov

Recenzie lekárov na menštruačný kalíšok sú väčšinou pozitívne, keďže tento typ hygienickej pomôcky poskytuje dobrú ochranu proti vytečeniu a nevyžaduje si častú výmenu. Menštruačný kalíšok nevedie k endometrióze (prerastaniu sliznice maternice mimo jej hraníc) ani k zápalovým ochoreniam pohlavných orgánov (napríklad vaginitída). Menštruačný kalíšok je možné používať až 10 rokov. 

Nevýhody menštruačného kalíška zahŕňajú možnú alergickú reakciu na silikón a nepohodlie pri použití na verejných toaletách. Gynekológ vám pomôže vybrať správnu veľkosť a prekonzultuje s vami spôsov a techniku zavedenia kalíška.

20

Menštruačný kalíšok: kontraindikácie

Menštruačný kalíšok nemôžete použiť, ak ste alergická na materiál, z ktorého je táto hygienická pomôcka vyrobená. Ďalšie kontraindikácie menštruačného kalíška:

  • zápalové patológie pohlavných orgánov (vaginitída, cervicitída);
  • onkologické ochorenia vagíny alebo krčka maternice (napríklad rakovina).

Menštruačný kalíšok by sa nemal používať v pooperačnom období po chirurgických zákrokoch vo vagíne alebo na krčku maternice, aby sa predišlo vzniku infekčného procesu a poškodeniu pohlavných orgánov. Pred začatím používania menštruačného kalíška by ste mali navštíviť gynekológa, aby ste vylúčili kontraindikácie.

21

Sú menštruačné kalíšky škodlivé?

Nevýhoda menštruačného kalíška zahŕňa podráždenie vaginálnej sliznice a rozvoj infekcie. Komplikácie sa vyskytujú v prípade nesprávneho používania kalíška. Aby ste predišli ťažkostiami, je potrebné kalíšok včas vymeniť a pred zavedením si umyť ruky.

22

Kúpanie s menštruačným kalíškom

S kalíškom je možné sa kúpať bez akýchkoľvek obmedzení, ale je dôležité dbať na to, aby bol umiestnený správne a tesne. Je potrebné sa vyhnúť plávaniu v kontaminovanej vode, aby ste predišli infekcii. Po plávaní musíte menštruačný kalíšok vymeniť.

23

Dá sa spať s menštruačným kalíškom?

S menštruačným kalíškom môžete spať, keďže ho netreba často meniť. Pred spaním je potrebné ho správne zaviesť a uistiť sa, že nespôsobuje nepohodlie. V prípade silnej menštruácie, nepokojného spánku či strachu z nočného vytečenia, môžete vyskúšať menštruačný kalíšok väčšej veľkosti alebo dodatočne použiť vložku.

24

Menstruačný kalíšok pri močení

Menštruačná krv vystupuje cez vagínu a moč cez močovú trubicu. Menštruačný kalíšok neprekáža pri močení, pretože je zavedený do vaginálnej dutiny. Počas močenia ho preto nie je potrebné odstraňovať.

25

Používanie menštruačného kalíška v puberte

Dospievajúce dievčatá môžu používať menštruačný kalíšok, ale môže to byť niekoľko pokusov, kým sa naučia, ako správne zaviesť túto hygienickú pomôcku. Aby sa predišlo bolesti a nepohodliu, je pre dievčatá lepšie používať malé menštruačné kalíšky.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je menštruačný kalíšok a ako ho používať? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je menštruačný kalíšok a ako ho používať?
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Valentyna pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho sa dá nosiť menštruačný kalíšok?
Odpovedať
Dobrý deň. Dĺžka používania vaginálneho kalíška závisí od intenzity menštruácie. V priemere je potrebné kalíšok vymieňať každé 4 až 8 hodín, maximálne ho možno nosiť 12 hodín.
Alisa pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú výhody a nevýhody menštruačného kalíšku z lekárskeho silikónu?
Odpovedať
Dobrý deň. Silikónový menštruačný kalíšok je pružný a mäkký, vďaka čomu sa dá ľahko zaviesť do vagíny, navyše nepohlcuje pachy a ľahko sa čistí. Alergická reakcia sa však môže vyskytnúť na silikón, takže ak sa u vás objaví svrbenie, pálenie alebo začervenanie genitálií, mali by ste sa urýchlene objednať ku gynekológovi.
Gabriela pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Akozastím, že menštruačný kalíšok stojí správne?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri správnom zavedení kalíšok nespôsobuje bolestivé pocity a poskytuje spoľahlivú ochranu pred únikom.
Zuzana pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Čo mám urobiť, ak je menštruačný kalíšok zaseknutý?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak je menštruačný kalíšok zaseknutý vo vnútri pošvy, je potrebné uvoľniť sa, zmeniť polohu tela (sadnúť si alebo ľahnúť) a mierne potiahnuť kalíšok za spodnú časť. Je dôležité nepodliehať panike a pokúsiť sa vybrať kalíšok opatrne, aby nedošlo k zraneniu. Ak by po jednom alebo dvoch pokusoch nebolo možné vybrať menštruačný kalíšok, mali by ste sa poradiť s gynekológom, ktorý ho odstráni.
Alia pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môže panna používať menštruačný kalíšok?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, ženy bez pohlavnej skúsenosti môžu používať menštruačný kalíšok. Je potrebné zakúpiť si kalíšok malej veľkosti a opatrne ho zaviesť. Ak sa objavia bolestivé pocity, mali by ste prestať používať kalíšok a poradiť sa s gynekológom, aby ste zistili príčinu nepohodlia.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.