Logo
0800200000
Čítať 9 minút

Ako sa pripraviť na tehotenstvo

Ako sa pripraviť na tehotenstvo
Čítať 9 minút | Vytvorené: 25 júl 2022 | aktualizované: 25 júl 2022 | 28510 28510
28510
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Kedy začínať plánovanie tehotenstva?

Plánovanie dieťaťa (predkoncepčná príprava) začína niekoľko mesiacov pred očakávaným dátumom počatia. Aby sa zvýšila šanca na zdravé tehotenstvo, 2 – 3 mesiace pred ukončením užívania antikoncepcie by sa budúci rodičia mali vzdať zlých návykov (fajčenie a pitie alkoholu), zaviesť zdravý spánkový režim (najmenej 8 hodín denne) a pravidelnú fyzickú aktivitu. Ženy by mali začať plánovať tehotenstvo konzultáciou s gynekológom, ktorý vám povie, ako počať zdravé dieťa, pomôže vám vytvoriť kalendár plánovania tehotenstva, predpíše potrebné vitamíny a testy pred tehotenstvom.

2

Aké testy je potrebné vykonať pred tehotenstvom?

Univerzálny balíček testov pred tehotenstvom neexistuje. Nevyhnutné vyšetrenia pred tehotenstvom určuje lekár a závisia od veku a prítomnosti chronických ochorení.

Predtehotenský skríning má za cieľ odhaliť nedostatok železa, metabolické poruchy a chronické infekcie. Testy v rámci prípravy na tehotenstvo môžu zahŕňať:

  • krvný rozbor;
  • rozbor moču;
  • hladina glukózy v krvi nalačno;
  • krvný test na hormóny štítnej žľazy;
  • stanovenie hladiny feritínu v krvi;
  • testy na sexuálne prenosné choroby (SPD);
  • krvné testy na prenosné infekcie (HIV, hepatitída B a C).

V období plánovania tehotenstva je tiež potrebné absolvovať preventívnu prehliadku u zubného lekára a vykonať chirurgické zákroky, ak také boli plánované (napríklad operácie kŕčových žíl dolných končatín). Ak žena pravidelne užíva lieky, je potrebné s lekárom prekonzultovať vplyv liekov na tehotenstvo a vývoj plodu.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako pripraviť telo na tehotenstvo?

Jednou zo zložiek predkoncepčnej prípravy je fyzická príprava na tehotenstvo. Cvičenia na prípravu na tehotenstvo zahŕňajú posilňovanie svalov chrbta, brucha a panvového dna, ako aj kardio (fitnes, beh), ktoré pomáha prispôsobiť kardiovaskulárny a pľúcny systém zvýšenej záťaži počas tehotenstva. Počas obdobia plánovania tehotenstva je povolená len mierna fyzická aktivita. Tréning ženy pred počatím uľahčuje nielen tehotenstvo a pôrod, ale prispieva aj k rýchlemu obnoveniu fyzickej zdatnosti v popôrodnom období.

Aby sa zabránilo infekčným chorobám počas tehotenstva, v štádiu plánovania počatia sa žene odporúča očkovanie proti rubeole, hepatitíde B, záškrtu, tetanu a sezónnej chrípke. Očkovanie pred a počas tehotenstva chráni ženu nielen pred ťažkými infekciami, ale prispieva aj k prenosu protilátok na plod. Tie ho budú chrániť v prvých šiestich mesiacoch po pôrode.

4

Na čo slúži kyselina listová?

Kyselina listová je vitamín B9, ktorý sa podieľa na procese delenia buniek. Vitamín B9 sa v ľudskom tele nesyntetizuje, ale pochádza z potravy (bylinky, pečeň, strukoviny). Kyselina listová je potrebná na začiatku tehotenstva pre správny vývoj plodu, tvorbu tkanív a orgánov, vrátane štruktúry nervového systému.

Kyselina listová je nevyhnutným vitamínom pri plánovaní tehotenstva a v prvom trimestri. Ako všetky lieky a vitamíny pred tehotenstvom, foláty môže predpísať iba gynekológ, ktorý má ženu pod dohľadom.

5

Ako sa stravovať pri plánovaní tehotenstva?

Výživa pri plánovaní tehotenstva by mala obsahovať dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín a mala by byť vyvážená aj z hľadiska bielkovín, tukov a sacharidov. Aby žena prijímala z potravy všetky potrebné látky, mala by byť jej strava čo najpestrejšia a mala by obsahovať zdroje bielkovín (ryby, mäso, strukoviny, vajcia, mliečne výrobky), železa (červené mäso a pečeň, pohánka), esenciálne mastné kyseliny (olivový olej, morské ryby, avokádo).

Pri plánovaní tehotenstva sa ženám odporúča normalizovať váhu. Hypokalorické (nízkokalorické) diéty sú kontraindikované pre ženy, ktoré plánujú otehotnieť, pretože neposkytujú ženskému telu dostatok energie a živín. Pri nadváhe sa ženám odporúča znížiť váhu a normalizovať hladinu cukru v krvi pred počatím.

6

Aké vitamíny sú potrebné pri plánovaní tehotenstva?

Kyselina listová je nevyhnutným vitamínom na prípravu na tehotenstvo. Dávka kyseliny listovej pri príprave na tehotenstvo je zvyčajne 400 mg denne. Vitamín D pri príprave na tehotenstvo je potrebný počas chladného obdobia. Ďalšie vitamíny pred tehotenstvom môže lekár predpísať, ak je ich nedostatok potvrdený krvnými testami.

Okrem vitamínov potrebuje žena pri plánovaní tehotenstva stopové prvky, najmä železo a jód. Pri nedostatku stopových prvkov v strave a príznakoch ich nedostatku môže lekár predpísať ich príjem vo forme doplnkov stravy.

7

Ako očkovanie proti COVID-19 ovplyvňuje plánovanie tehotenstva?

Očkovanie proti COVID-19 nie je kontraindikáciou plánovania tehotenstva. Tehotné ženy sú vystavené zvýšenému riziku ťažkého priebehu koronavírusovej infekcie, ktorej jedinou špecifickou metódou prevencie je očkovanie. Budúca matka môže byť očkovaná proti koronavírusu tak v štádiu plánovania počatia, ako aj v ktoromkoľvek trimestri tehotenstva. Pred očkovaním je potrebné poradiť sa s lekárom, ktorý odporučí typ vakcíny, ktorý je v konkrétnom prípade vhodný.

8

Ako sa pripraviť na tehotenstvo po 30. roku veku?

Príprava na tehotenstvo po 30. roku veku ženy je zameraná na vylúčenie chronických ochorení, ktoré môžu skomplikovať tehotenstvo a pôrod, ako aj ovplyvniť budúce zdravie matky a dieťaťa. Ženy plánujúce tehotenstvo by mali absolvovať preventívnu prehliadku zameranú na zistenie cukrovky, ochorenia štítnej žľazy, anémie, chronických zápalových ochorení. Na ich diagnostiku lekár predpíše krvné a močové testy. Ak sa počas vyšetrení zistia abnormality alebo choroby, musí sa žena pred počatím vyliečiť.

9

Ako sa pripraviť na tehotenstvo po 40. roku veku?

Súčasťou prípravy na tehotenstvo po štyridiatke je okrem celkového vyšetrenia tela aj genetické poradenstvo pre budúcich rodičov. Genetická analýza odhaľuje zvýšené riziko vrodených anomálií u nenarodeného dieťaťa a krvnej inkompatibility pre počatie.

V prítomnosti chronických ochorení sa žene plánujúcej tehotenstvo odporúča absolvovať preventívne vyšetrenie. Ložiská chronickej infekcie (zubný kaz, chronická tonzilitída, infekcie močových ciest) by sa mali liečiť pred počatím. Príprava na tehotenstvo s trombofíliou môže zahŕňať užívanie liekov na zriedenie krvi.

10

Musí sa muž pripravovať na počatie?

Príprava na tehotenstvo je nevyhnutná aj pre muža, ktorý sa plánuje stať otcom. Minimálne mesiac pred počatím by mal muž prestať fajčiť a piť alkoholické nápoje, zaviesť zdravý spánok a vyváženú stravu. Ak má muž chronické ochorenia urogenitálneho traktu (prostatitída, varikokéla), pred plánovaním tehotenstva je dôrazne odporúčané obrátiť na urológa a absolvovať testy na plodnosť.

11

Ako sa psychicky pripraviť na tehotenstvo?

Psychologická príprava na tehotenstvo má zabezpečiť emocionálne a sociálne zdravie ženy. Ak sa žena, ktorá sa plánuje stať matkou, sťažuje na periodickú úzkosť, chronickú únavu, ťažkosti s budovaním vzťahov v rodine a kolektíve, možno bude potrebné sa poradiť s psychoterapeutom.

Aby bola žena psychicky pripravená na nosenie dieťaťa, pred počatím musí vedieť o štádiách tehotenstva a zmenách v tele, ktoré sa vyskytujú v každom trimestri. Vedomosti o starostlivosti o bábätko pomôžu aj budúcej matke pochopiť, čo ju v blízkej budúcnosti čaká, a znížiť obavy.

12

Čo robiť, ak nemôžete otehotnieť?

Väčšina párov otehotnie v priebehu 6 – 12 mesiacov pravidelného styku bez použitia antikoncepcie. Ak sa po šiestich mesiacoch pravidelného nechráneného sexuálneho života páru nepodarilo otehotnieť, potrebuje absolvovať diagnostiku reprodukčného zdravia. Na kontrolu zdravia mužov sa odporúča objednať sa na vyšetrenie k urológovi a urobiť rozbor spermy. Žena by sa mala poradiť s gynekológom a absolvovať vyšetrenie u endokrinológa. Pri diagnostike neplodnosti sa vykonáva aj analýza kompatibility partnerov. Ukazuje, koľko aktívnych spermií je prítomných v slize krčka maternice ženy 9 – 14 hodín po pohlavnom styku.

13

Kontrolný zoznam prípravy na tehotenstvo

Ak chcete počať zdravé dieťa, tehotenstvo musí byť plánované v prípade žien aj mužov.

Príprava na tehotenstvo trvá niekoľko mesiacov. Plán prípravy na tehotenstvo:

  1. Objednať sa na gynekologické vyšetrenie.
  2. Vzdať sa zlých návykov (fajčenie, alkohol).
  3. Upraviť stravu.
  4. Spať 8 hodín denne.
  5. Pridať mierne pravidelné cvičenie.
  6. Dať sa zaočkovať.
  7. Absolvovať klinické a biochemické krvné testy, testy moču, testy na pohlavne prenosné choroby.
  8. Zabezpečiť zdravú psychickú mikroklímu v rodine.

Kontrolný zoznam na prípravu na tehotenstvo zahŕňa zdravý životný štýl, lekárske testy a konzultácie s lekármi. Dodržiavanie pravidiel plánovania počatia vám umožní vychutnať si obdobie tehotenstva a zachovať zdravie matky a dieťaťa.

14

Ako rýchlo otehotnieť?

Najpravdepodobnejšie obdobie, kedy môžete otehotnieť, sú dni pred ovuláciou a obdobie ovulácie. Najpriaznivejšie dni na počatie sú od 10. do 14. dňa menštruačného cyklu. Okrem kalendárovej metódy sa na presné určenie dňa ovulácie používajú domáce ovulačné testy.

15

Na akú dobu by sa mal muž pred počatím zdržiavať sexu?

Abstinencia pred počatím sa neodporúča. Pravidelný sexuálny život u mužov zlepšuje prietok krvi v panvových orgánoch a pomáha obnoviť zásobu životaschopných spermií, čo zvyšuje šance na otehotnenie. Sexuálny styk aspoň raz za tri dni tiež zvyšuje šancu na otehotnenie v porovnaní s nepravidelným sexom kvôli trafeniu dní ovulácie, ktoré sú optimálnym časom na počatie.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa pripraviť na tehotenstvo - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 2 hodnotenia
Ako sa pripraviť na tehotenstvo
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Matilda pred rokom
Môže byť odchýlka hladiny prolaktínu smerom hore od normy škodlivá pre počatie?
Odpovedať
Zvýšené hladiny prolaktínu (hyperprolaktinémia) môžu byť príčinou endokrinnej neplodnosti u žien. Ak nedôjde k otehotneniu, je potrebné kontaktovať gynekológa a endokrinológa a podstúpiť vyšetrenia na zistenie príčiny zvýšenej hladiny hormónu prolaktínu. Na základe výsledkov lekár predpíše vhodnú liečbu.
Ingrida pred rokom
Lekár mi povedal, že mám nízku hladinu progesterónu, pod normu pre počatie. Čo to znamená?
Odpovedať
Progesterón je hormón, ktorý produkuje žlté teliesko vaječníkov, ktoré sa tvorí po uvoľnení vajíčka počas ovulácie. Progesterón je nevyhnutný hormón pre tehotenstvo, pretože zabezpečuje zmeny v maternici potrebné na udržanie tehotenstva. Pri nízkej hladine progesterónu je potrebná návšteva u gynekológa, aby určil taktiku plánovania tehotenstva.
Kristína pred rokom
Fajčila som pred tehotenstvom 10 rokov. Musím náhle prestať fajčiť alebo len znížiť počet cigariet za deň?
Odpovedať
Pri plánovaní a počas tehotenstva, ako aj počas dojčenia je potrebné úplne prestať fajčiť. Nikotín a ďalšie zložky tabakového dymu sú pre dieťa toxické, narúšajú tvorbu kardiovaskulárneho systému a narúšajú fungovanie placenty, cez ktorú plod dostáva od matky kyslík a živiny potrebné pre rast a vývoj.
Alena pred rokom
Už päť rokov trpím hypotyreózou. Aké testy by som mala absolvovať pred počatím?
Odpovedať
Pred tehotenstvom si ženy trpiace hypotyreózou musia urobiť krvné testy na obsah hormónu stimulujúceho štítnu žľazu a iné hormóny štítnej žľazy, ako aj objednať sa na endokrinologické vyšetrenie. Na základe výsledkov testov Vám lekár pred otehotnením predpíše lieky na kompenzáciu funkcie štítnej žľazy.
Olívia pred rokom
Je možné plánovať pohlavie dieťaťa?
Odpovedať
Plánovanie pohlavia dieťaťa je nemožné. Pohlavie dieťaťa sa určuje v čase počatia, keď sa zlúčia chromozómy otca a matky, a závisí od genetického materiálu, ktorého pohlavia nesie otcovská spermia. V každom období života, bez ohľadu na pravidelnosť sexuálnej aktivity a zdravotný stav muža, spermie obsahujú mužské aj ženské spermie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.