Logo
0800200000

Čo potrebujete vedieť o ekzéme?

Čo potrebujete vedieť o ekzéme?
Čítať 4 minúty | Vytvorené: 11 január 2022 | aktualizované: 9 máj 2023 | 33575 33575
Ekzém je akútne alebo chronické recidivujúce ochorenie kože s vyrážkou a sprievodným svrbením. Ekzém patrí k ochoreniam neuroalergickej povahy a vyskytuje sa ako reakcia na rôzne vnútorné alebo vonkajšie faktory. Ekzémy sa vyskytujú u mužov aj u žien.

Aké typy ekzémov existujú?

Dermatológovia rozlišujú tieto typy ekzémov:

  • mikrobiálny;
  • skutočný;
  • seboroický (z nadmerného tvorenia mazu);
  • detský.

Mikrobiálny ekzém sa objavuje na tých miestach kože, ktoré su infikované mikróbmi (najčastejšie sa vyskytuje v blízkosti rán, popálenín, fistúl). Bunka ekzému má jasné hranice a asymetrický tvar. Na povrchu kože môžete vidieť pustuly – pľuzgieriky (pustulózne prvky, po otvorení ktorých sa objavujú erózie). Ekzém sa najčastejšie vyskytuje na dolných končatinách.

Skutočný ekzém vzniká najčastejšie v dôsledku kontaktu pokožky s chemikáliami, veľkým stresom alebo pri užívaní liekov. Vyrážky sú umiestnené symetricky, ich vznik je sprevádzaný svrbením. Pokožka je suchá a olupuje sa.

Seboroický ekzém – ochorenie postihuje oblasti vlasovej pokožky (hlavu, nohy, tvár a chrbát). Vždy je sprevádzaný intenzívnym svrbením. V strede ekzémovej lézie vznikajú šupiny a koža je vlhká a opuchnutá. Za ušami sa objavujú bolestivé praskliny.

Detský ekzém sa vyvíja v ranom veku ( v 3 až 6 mesiacoch) a má príznaky seboroického, mikrobiálneho alebo skutočného ekzému – kombinácie môžu byť rôzne.

Čo môže spustiť vznik ekzému?

Faktory spôsobujúce ekzém:

  • potravinová alergia;
  • suchá koža;
  • nedostatok vitamínov, minerálov, mastných kyselín;
  • hormonálna nerovnováha;
  • chronické ochorenia tráviaceho traktu;
  • infekčné choroby;
  • kontakt s chemikáliami;
  • stresové situácie.

Medzi faktory, ktoré môžu vyvolať vznik ekzému patrí aj fajčenie. Výskumy ukazujú, že fajčenie nielen negatívne ovplyvňuje stav pokožky, ale vedie aj k vzniku ekzému a k jeho ťažkému priebehu.

Príčiny ekzému

Príčiny ekzému

Dá sa ekzém úplne vyliečiť?

Ekzém má zvyčajne chronický charakter, čo znemožňuje jeho úplné vyliečenie. Lekár vyberá také prostriedky liečby, ktoré pomôžu zvládnuť chorobu a zabrániť jej exacerbácii (zhoršeniu alebo novému prepuknutiu choroby).

 Na liečbu ekzému sa bežne predpisuje:

  • špeciálna diéta (zo stravy je potrebné vylúčiť potraviny, ktoré môžu ochorenie vyvolať, napr. čokoláda, alkohol, citrusové plody, orechy);
  • medikamentózna liečba, vrátane použitia protizápalových liekov a antihistaminík, používanie mastí;
  • zmena životného štýlu (žiadny stres, dobrý spánok).

V závislosti od výsledkov testov lekár poradí, ktoré potraviny je potrebné vylúčiť z jedálnička. Kožné reakcie zväčša spôsobujú určité potraviny alebo chemikálie používané v domácnosti (kozmetika, mydlo). 

Nakoľko je ekzém nebezpečný pre zdravie?

Ekzém je pre zdravie človeka nebezpečný ako každá iná choroba. Vedie k zhoršeniu ochranných funkcií tela, v dôsledku čoho sa organizmus stáva menej odolným voči vírusovým infekciám. Mnohí pacienti majú v poškodených oblastiach kože hnisavé novotvary. Rovnako sa môže objaviť aj atopický ekzém (vznikajúci na alergickom podklade), ktorý môže podľa štúdií spôsobiť srdcovo-cievne ochorenia a mozgové príhody.

Prevencia ekzému

Ekzému možno predísť dodržiavaním nasledujúcich pravidiel:

  • včasná liečba rán, popálenín, vredov;
  • dodržiavanie pravidiel osobnej hygieny;
  • zdravé stravovanie;
  • starostlivosť o pokožku;
  • nosenie oblečenia prevažne z prírodných materiálov (ľan, bavlna).

Odporúča sa aj menší kontakt s chemikáliami pri umývaní riadu a upratovaní. Ľudia, ktorí pracujú vo výrobe, si musia starostlivo chrániť pokožku a dbať na to, aby na pracovnom odeve neboli žiadne odhalené miesta.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo potrebujete vedieť o ekzéme? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa zbaviť od svrbenia pri ekzéme?

Dermatológ Vám pomôže zbaviť sa svrbenia pri ekzéme po absolvovaní trichoskopie. Váš lekár vám môže predpísať lieky na zmiernenie svrbenia a rýchle hojenie pokožky, lieky na boj proti infekcii, ktorá spôsobuje ekzém a lieky na zmiernenie zápalu.

2. Aké bylinky by sa mali piť pri ekzémoch?

Pitie bylinkových nápojov pri ekzéme nie je vhodné. Komplexnú liečbu vrátane liekov a fyzioterapie Vám predpíše dermatológ. Na urýchlenie procesu hojenia Vám môže lekár odporučiť aj prikladanie vlhkých obkladov a kožných zábalov. Vlasté naordinovanie odvarov a masti môže viesť k zhoršeniu stavu a rozvoju komplikácií, akými sú napríklad dermatitída alebo infekcia kože.

3. Čo môže zhoršiť ekzém?

Zhoršenie ekzému je možné pri silnej stresovej situácii alebo pri kontakte s alergénmi, akými sú potraviny alebo chemikálie. Ekzém sa môže zhoršiť aj v dôsledku oslabeného imunitného systému, zvýšenej suchosti pokožky alebo nesprávnych liekoch.

4. Aké alergény spôsobujú ekzém?

Ekzém môže spôsobiť kontakt s chemikáliami, ako sú pracie prášky, bielidlá a farby, s latex, produkty na starostlivosť o pleť, parfemovaná kozmetika a tabakový dym. Ekzém sa môže vyvinúť v dôsledku alergie na potraviny, akými sú napríklad med, orechy, mliečne výrobky alebo pri uštipnutí hmyzom či pri alergií na peľ.

5. Aké potraviny nemožno jesť pri ekzéme?

Potraviny, ktoré obsahujú umelé prísady a konzervačné látky, akými sú margaríny, polotovary, rýchle občerstvenie môžu zhoršiť príznaky ekzému. Taktiež sa treba vyhnúť jedlám s vysokým obsahom cukru, pretože cukor vedie k zvýšeniu inzulínu, čo môže vyvolať zhoršenie ekzému. Vo vašom jedálničku by nemali chýbať ryby a potraviny s obsahom kvercetínu ako napríklad brokolica, špenát, jablká a čučoriedky a taktiež probiotiká, ktoré sú v kefíre, mäkkých syroch alebo v kyslej kapuste.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 3 hodnotenia
Čo potrebujete vedieť o ekzéme?
Dermatológ, trichológ.
Čo potrebujete vedieť o ekzéme?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Lujza pred rokom
Vždy som si myslela, že plesne a ekzémy sú rovnaké ochorenia, je to pravda? Aký je rozdiel medzi plesňou a ekzémom?
Odpovedať
Hubové ochorenia kože a ekzémy majú podobné príznaky, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od príčiny, typu a štádia. Existujú plesňové infekcie (napr. angulárna cheilitída, kandidóza, intertrigo), ktoré majú za následok kožnú vyrážku rôznej farby, veľkosti, umiestnenia, prítomnosť svrbenia a pálenia. Dermatológ dokáže rozlíšiť ekzém od plesňových ochorení kože a po vyšetrení a stanovení diagnózy predpísať liečbu.
Karina pred rokom
Dobrý deň, aké sú príčiny vzniku ekzému? Doktor mi povedal, že je to v génoch, ale nie som si celkom istý, čo to znamená. Môžete mi to vysvetliť podrobnejšie?
Odpovedať
Dobrý deň, príčinou ekzému sú skutočne gény zodpovedné za ochranu pokožky pred vonkajšími prvkami, akými sú peľ alebo chemikálie. Pri ekzéme sa koža stáva neschopnou úplne chrániť telo pred infekciou alebo vystavením negatívnym faktorom, akými sú alergény, čo vedie k začervenaniu, svrbeniu a vyrážkam.
Eva pred rokom
Dobrý večer. Aký je rozdiel medzi lišajom a ekzémom, pretože informácie na internete sú príliš protichodné? Veľmi pekne vám ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, lišaj sa zvyčajne prejavuje jednou škvrnou alebo ložiskom, ktoré má okrúhly alebo oválny tvar. Povrch postihnutej oblasti je suchý, šupinatý, hrubý a tuhý na dotyk. Ekzém postihuje veľké plochy kože a môže sa prejavovať vo forme pľuzgierov. Diagnostika si však vyžaduje konzultáciu s dermatológom a vyšetrenie kože na posúdenie farby, veľkosti a umiestnenia vyrážky.
Oľga pred rokom
Dobrý deň, pred pár mesiacmi mi diagnostikovali ekzém spôsobený mojou profesiou. Keďže som v práci neustále v kontakte s chemikáliami, ekzém sa zhoršuje a tak isto sa zhoršuje aj začervenanie pokožky a na dlaniach sa mi tvoria rany. Čo mám robiť, ak nemôžem zmeniť prácu?
Odpovedať
Dobrý deň, ak nie je možné zmeniť prácu, je potrebné chrániť si ruky pred pôsobením chemikálií pomocou odolných rukavíc Dermatológ Vám môže odporučiť ďalšie prostriedky na ruky, ktoré pomôžu ranám, aby sa rýchlejšie hojili.
Eunika pred rokom
Dobrý deň. Na pokožke mám červenú škvrnu, ktorá sa veľmi odlupuje a je bolestivá. Aký je rozdiel medzi ekzémom a psoriázou z hľadiska lokalizácie vyrážky?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Pri psoriáze sa vyrážky môžu objaviť na lakťoch, kolenách, hlave, tvári, dlaniach, chodidlách a spodnej časti chrbta. Psoriáza môže postihnúť aj uši, kožné záhyby, očné viečka, ústa, pery a nechty. Ekzém sa často objavuje na pohyblivých častiach tela, napríklad na vnútornej strane lakťa alebo pod kolenami, na krku, zápästiach a členkoch. Ak sa objavia kožné vyrážky, svrbenie, pálenie a mravčenie, mali by ste sa poradiť s dermatológom.
Ivana pred rokom
Dobrý deň! Na aké kožné ochorenia sa ekzém podobá z hľadiska príznakov? Je možné tieto príznaky rozlíšiť samostatne alebo musím ísť ku kožnému lekárovi?
Odpovedať
Dobrý deň, z hľadiska príznakov, t.j začervenania kože, svrbenia a pálenia je ekzém podobný psoriáze, akné alebo alergickej a kontaktnej dermatitídy. Len dermatológ dokáže rozlíšiť kožné ochorenia. Po zhromaždí anamnézy, kedy sa lekár pýta na príznaky, čas ich výskytu a sprievodné ochorenia, vykoná vyšetrenie a odošle výsledky na dermatoskopiu. Na základe výsledkov vyšetrenia lekár zvolí účinnú liečbu.
Sabína pred rokom
Dobrý večer, obávam sa, že sa u mňa môže objaviť ekzém, pretože mám genetické predpoklady na kožné ochorenia. Aké alergény môžu spôsobiť ekzém?
Odpovedať
Ekzém môžu spúšťať a zhoršovať potraviny, peľ, plesne a chlpy domácich zvierat. Môže byť spôsobený aj nevhodnými prípravkami pre starostlivosť o telo, stresom a vystavením suchému, vlhkému alebo horúcemu vzduchu. Dermatológ môže pomôcť zabrániť vzniku ekzému.
Lolita pred rokom
Dobrý deň. Objavila sa mi vyrážka s malými pupáčikmi, z ktorých sa pri stlačení vylúči tekutina. Dermatológ mi povedal, že mám ekzém. Ako môžem vyliečiť ekzém doma?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Ekzém nie je možné vyliečiť doma. Nesprávna liečba môže spôsobiť astmu, sennú nádchu, chronické svrbenie kože, kožné infekcie, problémy so spánkom a dermatitídu. Ak máte príznaky ekzému, mali by ste sa poradiť s dermatológom.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, ako liečiť ekzém? Aké lieky, masti, vitamínové doplnky alebo fyzioterapiu potrebujem na liečbu daného ochorenia? Neviem, čo mám robiť a koža ma veľmi svrbí.
Odpovedať
Dobrý deň, konkrétnu liečbu ekzému vyberá kožný lekár po vyšetrení, akým je napríklad dermatoskopia. Váš samostatný výber liekov môže mať negatívny vplyv na pokožku a spôsobiť jej podráždenie a zvýšiť svrbenie. Nesprávna liečba ekzému môže vyvolať komplikácie, akými sú výskyt sennej nádchy alebo infekcie, ktorá sa môže objaviť po poškriabaní.
Mária  pred rokom
Dobré popoludnie. Môžete mi poradiť, ktoré vitamíny by sa mali užívať pri ekzémoch, alebo si môžem kúpiť akýkoľvek multivitamínový komplex v lekárni?
Odpovedať
Dobrý deň, na liečbu ekzému dermatológ predpíše liečbu, ktorá môže v závislosti od príčiny, typu ekzému a stavu pacienta zahŕňať lieky a vitamíny. Pri ekzémoch sa neodporúča užívať vitamínové komplexy, pretože výber nesprávnych vitamínov môže zhoršiť príznaky.
Eleonóra pred rokom
Dobrý deň. Všimla som si, že po konzumácii múčnych výrobkov sa mi zhoršuje ekzém. Akým potravinám by som sa mala vyhýbať pri ekzéme?
Odpovedať
Výrobky by ste mali zo svojho jedálnička vyradiť až po konzultácii s dermatológom, ktorý určí, ktoré potraviny sú alergénne, a ktoré môžu spôsobiť zhoršenie ochorenia. Na zníženie zápalu pri ekzéme môže dermatológ odporučiť zaradiť do jedálnička ryby s vysokým obsahom omega-3 (losos, tuniak a makrela), potraviny bohaté na probiotiká (napr. kyslá kapusta) a jablká, brokolicu, čerešne a špenát (kvôli vysokému obsahu probiotík).
Irena pred rokom
Dobrý deň, moja dcérka má mesiac, pred pár dňami som si všimla začervenanie na jej pokožke. Ako sa ekzém prejavuje u bábätiek? Ako sa starať o detskú pokožku, aby som sa vyhla kožným problémom?
Odpovedať
Dobré deň, pri ekzéme u novorodencov, ktorý sa zvyčajne nachádza v blízkosti uší, úst a očí, koža začervená. Ochorenie je vtedy sprevádzané svrbením, dieťa môže byť náladové a dotýka sa postihnutého miesta tváre rukami. Na koži sa môžu objaviť malé hrbolčeky, z ktorých vyteká tekutina. Pred začatím liečby by ste sa mali poradiť s pediatrom alebo detským dermatológom, ktorý vyberie liečebný postup v závislosti od diagnózy, pretože začervenaná pokožka nemusí znamenať len ekzém, ale môže to byť aj dermatitída, alergia alebo potničky.
Kristína pred rokom
Na tele mám vyrážku sprevádzanú intenzívnym svrbením a pálením, ktorá sa pri vykonávaní hygieny zhoršuje. Ako zistím, o čo ide? Aký je rozdiel medzi dermatitídou a ekzémom?
Odpovedať
Vyrážka a svrbenie sú charakteristické pre ekzém a dermatitídu. Dermatitída však môže spôsobiť aj mravčenie, opuch, zmenu farby kože a pľuzgiere. V závislosti od typu ekzému môžete vidieť olupujúce sa oblasti kože, malé vyvýšené pupienky naplnené tekutinou a oblasti kože pokryté krustou, z ktorej sa pri tlaku vylúči žlto sfarbená tekutina.
Mária  pred rokom
Dobrý deň, na tvári sa mi vytvoril ekzém a na koži sa objavili červené fľaky, ktoré veľmi svrbia. Komplexnú liečbu som nepodstúpila len som užívala lieky na zmiernenie svrbenia. Zaujímalo by ma, čo sa stane, ak sa ekzém nebude dlhodobo liečiť?
Odpovedať
Dobrý deň, pri dlhotrvajúcom neliečenom ekzéme sa môže objaviť chronické svrbenie, alergická, kontaktná dermatitída alebo senná nádcha a na koži sa môžu vytvárať šupiny. Pri škrabaní vyrážky sa taktiež môžu vytvárať poranenia, ktoré môžu zvýšiť riziko infekcie v tele.
Frederika pred rokom
Dobrý deň, môj syn má 8 rokov a bol mu diagnostikovaný ekzém. Vedeli by ste mi poradiť či je ekzém prenosný? Neviem, či môžem poslať syna do školy, aby som neohrozila ostatné deti. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, ekzém je genetické ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku zmeny génu, ktorý je zodpovedný za ochranu pokožky pred vonkajšími podnetmi. Pri ekzémoch sa pokožka nemôže chrániť pred všetkými baktériami, alergénmi a dráždivými látkami z prostredia, čo vedie k jej začervenaniu. Ekzém sa neprenáša z človeka na človeka, takže syna do školy poslať môžete.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, môžete mi poradiť: Čo je to ekzém a ako sa prejavuje? Je možné rozlíšiť ekzém od kontaktnej dermatitídy, alergií alebo od psoriázy?
Odpovedať
Dobrý deň, ekzém je chronické kožné ochorenie sprevádzané svrbením a vyrážkami. Pri ekzémoch sa na koži objavujú červené až hnedosivé škvrny, ktoré sa spravidla nachádzajú na tvári, lakťoch, hrudníku a končatinách. Na koži sa môžu vytvárať aj malé vyvýšené hrbolčeky, z ktorých po stlačení vytečie tekutina. Len dermatológ dokáže rozlíšiť ekzém od iných dermatologických ochorení vďaka podobnosti príznakov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.