Logo
0800200000

Ako sa vykonáva chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice? Kedy je potrebné ho vykonať?

Ako sa vykonáva chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice? Kedy je potrebné ho vykonať?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 15 január 2024 | aktualizované: 15 január 2024 | 527 527
Dysplázia krčka maternice je patologický rast atypických buniek v epiteli krčka maternice. Toto ochorenie sa považuje za predrakovinový stav a vyžaduje si liečbu a sledovanie gynekológom.

Progresia dysplázie krčka maternice

Dysplázia krčka maternice je dlho asymptomatická. Prvé príznaky sa môžu objaviť pri infekcii, ktorá vyvolá rozvoj zápalového procesu sprevádzaného svrbením, pálením, abnormálnym výtokom z pošvy (najčastejšie krvavým). Vzhľadom na skrytý priebeh patológie je dôležité, aby ženy každoročne absolvovali preventívnu prehliadku u gynekológa.

Neliečená, nediagnostikovaná dysplázia krčka maternice sa zhoršuje a môže sa vyvinúť do rakoviny. Rýchlosť progresie patológie je individuálna a závisí od veku, imunitného systému, hormonálneho profilu, prítomnosti sprievodných ochorení a provokujúcich faktorov (napr. vystavenie toxickým látkam, fajčenie, pohlave prenosné infekcie). Ochorenie má niekoľko štádií a prechod medzi nimi trvá v priemere jeden až tri roky. Patologický stav môže niekedy zostať dlho stabilný (až 10 rokov). Štádiá dysplázie sa klasifikujú podľa stupňa poškodenia krčka maternice.

Štádiá dysplázie krčka maternice

1. štádium — mierne

Abnormálne bunky postihujú jednu tretinu sliznice krčka maternice

2. štádium — stredné

Abnormálne bunky pokrývajú dve tretiny epitelu krčka maternice

3. štádium — ťažké

Predrakovinové bunky postihujú celú hornú vrstvu krčka maternice

Štádium dysplázie krčka maternice môže určiť gynekológ. V závislosti od počtu abnormálnych buniek na povrchu krčka maternice lekár predpíše liečbu.

Kedy je medikamentózna liečba dysplázie krčka maternice neúčinná?

Medikamentóznu liečbu dysplázie krčka maternice môže lekár predpísať v počiatočnom štádiu ochorenia (pri minimálnych zmenách v bunkách povrchovej vrstvy krčka maternice). Liečba zahŕňa užívanie liekov, ktoré zastavujú delenie patologických buniek.

Pri miernej dysplázii krčka maternice je pacientke poskytnutá imunomodulačná a antivírusová liečba (ak je patológia spôsobená ľudským papilomavírusom), upraví sa jej hormonálny profil a metabolizmus. V prípade prítomnosti sexuálne prenosnej infekcie sa pri dysplázii krčka maternice užívajú antibiotiká. Ak je postihnutá veľká plocha povrchu krčka maternice (viac ako jedna tretina) a pri rýchlej progresii ochorenia, je konzervatívna liečba dysplázie neúčinná. Chirurgický zákrok môže byť doplnený o farmakologickú liečbu a o fyzioterapiu.

Kedy je potrebné liečiť dyspláziu krčka maternice chirurgicky?

Chirurgickú liečbu dysplázie krčka maternice predpisuje gynekológ po vyšetrení a určení štádia, príčiny, oblasti a lokalizácie lézie. Diagnostika dysplázie krčka maternice zahŕňa:

  • gynekologické vyšetrenie a kolposkopiu (mikroskopické vyšetrenie krčka maternice pomocou kolposkopu);
  • PAP test (cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice na zistenie abnormálnych buniek krčka maternice);
  • gynekologický ultrazvuk (na posúdenie stavu a štruktúry krčka maternice);
  • laboratórne testy na HPV a sexuálne prenosné infekcie.

Chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice sa zvyčajne vykonáva pri 2. a 3. stupni ochorenia. Chirurgický zákrok je indikovaný pri absencii pozitívnej dynamiky pri medikamentóznej liečbe počas troch mesiacov.

Typy chirurgickej liečby dysplázie krčka maternice

Spôsob chirurgickej liečby predpisuje gynekológ individuálne. Rozlišujeme tieto typy chirurgickej liečby dysplázie krčka maternice:

  • kryodeštrukcia (abnormálne tkanivá sa ničia pomocou tekutého dusíka a vystavenia nízkej teplote);
  • elektrokoagulácia (atypické bunky sú vystavené vysokofrekvenčnému elektrickému prúdu, ktorý ich zničí);
  • rádiofrekvenčná liečba (abnormálne tkanivo sa vyreže pomocou nasmerovaných vysokofrekvenčných rádiových vĺn);
  • laserová vaporizácia (atypické bunky sa odstraňujú laserom).

Laserové a rádiofrekvenčné metódy liečby dysplázie krčka maternice sa používajú pri druhom a treťom stupni a fungujú na princípe zahrievania a odparovania atypických buniek. V prípade ťažkej dysplázie krčka maternice môže chirurg predpísať konizáciu (odstránenie patologicky zmenenej kužeľovitej oblasti tkaniva z krčka maternice pomocou skalpela). V prípade rozsiahlych lézií krčka maternice, vysokého rizika rakoviny a recidívy môže byť indikovaná hysterektómia - odstránenie krčka maternice.

Čo je rádiofrekvenčná liečba dysplázie krčka maternice?

Rádiofrekvenčná liečba dysplázie krčka maternice sa vykonáva na gynekologickom oddelení medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava. Miniinvazívny zákrok sa vykonáva pomocou rádiofrekvenčného prístroja Surgitron. Počas zákroku sa na patologicky zmenené tkanivá kanála krčka maternice nasmeruje lúč vysokofrekvenčných rádiových vĺn, v dôsledku čoho sa postihnutá oblasť obsahujúca abnormálne bunky vyrežú.

Kedy je potrebné vykonať rádiofrekvenčnú liečbu dysplázie krčka maternice?

Rádiofrekvenčnú liečbu dysplázie krčka maternice môže gynekológ predpísať v 1., 2. a 3. štádiu. Tento zákrok je bezpečný a atraumatický (zákrok nezasahuje do zdravých tkanív kanála krčka maternice) a vylúčené je aj riziko krvácania, pretože vysokofrekvenčný lúč koaguluje (utesňuje) poškodené cievy.

Ako sa pripraviť na rádiofrekvenčnú liečbu dysplázie krčka maternice?

Odstránenie dysplázie krčka maternice pomocou rádiových vĺn sa vykonáva ambulantne a nevyžaduje si hospitalizáciu ani celkovú anestéziu (používa sa lokálna anestézia). Príprava na rádiofrekvenčnú liečbu dysplázie krčka maternice zahŕňa absolvovanie vyšetrení a laboratórnych testov, ktoré predpísal gynekológ na vylúčenie kontraindikácií. Kontraindikáciou liečby rádiovými vlnami je:

  • tehotenstvo;
  • poruchy zrážania krvi;
  • onkologické ochorenia;
  • kardiostimulátor.

Dočasnými kontraindikáciami zákroku sú zápalové ochorenia panvových orgánov a chronické patologické stavy v akútnom štádiu. Rádiofrekvenčné odstránenie dysplázie krčka maternice sa vykonáva na začiatku menštruačného cyklu (5 - 10 dní po menštruácii).

10 dní pred zákrokom sa vyhýbajte nechránenému pohlavnému styku, plážam, bazénom a saunám, aby sa zabránilo infekcii. V prípade potreby môže gynekológ predpísať medikamentóznu liečbu (napríklad užívanie antibiotík alebo liekov, ktoré zastavujú delenie abnormálnych buniek).

Ako prebieha rádiofrekvenčné odstránenie dysplázie krčka maternice?

Termín zákroku určí gynekológ po vyšetrení. Rádiofrekvenčný prístroj sa nastaví na požadovanú hĺbku a oblasť pôsobenia vysokofrekvenčných vĺn. Rádiofrekvenčné odstránenie dysplázie krčka maternice prebieha nasledovne:

  • sliznica pošvy a kanála krčka maternice sa ošetrí antiseptickým prípravkom;
  • do krčka maternice sa vpichne lokálne anestetikum ;
  • na atypické tkanivá pôsobia nasmerované rádiové vlny.

Zákrok sa vykonáva pod kolposkopickou kontrolou, počas kauterizácie dysplázie krčka maternice sa môže vyskytnúť mravčenie a pálenie. Rádiofrekvenčný zákrok trvá 15 - 20 minút. Po zákroku sa žena môže vrátiť do bežného života.

Rekonvalescencia po rádiofrekvenčnej liečbe dysplázie krčka maternice

Počas obdobia rekonvalescencie (do dvoch týždňov) po rádiofrekvenčnej liečbe dysplázie krčka maternice je potrebné:

  • zdržať sa sexuálnej aktivity;
  • vyhýbať sa saunám, kúpeľom, bazénom a otvorených vodným plochám;
  • obmedziť ťažkú fyzickú námahu a dvíhanie bremien;
  • zdržať sa používania tampónov a vaginálnych výplachov.

Po 14 dňoch je potrebné absolvovať vyšetrenie u gynekológa, aby zhodnotil účinnosť zákroku a pomohol predísť vzniku komplikácií. Dočasné účinky rádiofrekvenčnej liečby dysplázie krčka maternice môžu zahŕňať bolesti brucha a krvavý výtok. V prípade bolesti môže gynekológ predpísať lieky proti bolesti.

Úplné uzdravenie po zákroku nastane po piatich až ôsmich týždňoch v závislosti od rozsahu zákroku a individuálnych vlastností organizmu. Druhú kontrolu u lekára je potrebné absolvovať tri mesiace po zákroku.

Môže sa dysplázia po konizácii vrátiť?

Dysplázia sa môže po konizácii vrátiť v prípade, že sa infekcia papilomavírusom, ktorú nie je možné vyliečiť, zhorší. Gynekológ môže po zákroku predpísať medikamentóznu liečbu na zastavenie HPV a zabránenie recidívy. Počas prvého roka po chirurgickom odstránení je dôležité chodiť na kontroly ku gynekológovi každé tri mesiace, potom raz alebo dvakrát ročne.

Môže sa dysplázia krčka maternice vykonávať u žien, ktoré ešte nerodili?

Dyspláziu krčka maternice žien, ktoré ešte nerodili možno liečiť farmakologickou liečbou alebo minimálne invazívnym chirurgickým zákrokom. Rádiofrekvenčné odstránenie dysplázie krčka maternice nemá vplyv na plodnosť, pretože nezanecháva jazvy ani rany a neznižuje elasticitu tkaniva krčka maternice.

Ako sa lieči dysplázia krčka maternice u dospievajúceho dievčaťa?

Dysplázia krčka maternice sa môže objaviť počas hormonálnych zmien v tele, a to aj počas dospievania. Pri dysplázii krčka maternice u dospievajúceho dievčaťa je dôležité podstúpiť prístrojové vyšetrenie a absolvovať laboratórne vyšetrenia predpísané lekárom.

Spôsob liečby patológie lekár predpíše s prihliadnutím na vek, individuálne charakteristiky a diagnostické výsledky. Liečba miernej dysplázie môže prebiehať konzervatívne a zahŕňa imunomodulačnú liečbu a normalizáciu hormonálneho profilu.

Existuje alternatíva k chirurgickej liečbe v pokročilých štádiách dysplázie krčka maternice?

V prípade rozsiahlych lézií cervikálneho tkaniva a recidivujúcej dysplázie môže gynekológ predpísať farmakologickú liečbu, ktorá zahŕňa užívanie imunomodulátorov a interferónov. Pri absencii pozitívnej dynamiky konzervatívnej liečby sa predpisuje chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice alebo hysterektómia.

Odkladanie liečby dysplázie krčka maternice v neskorých štádiách môže vyvolať rozvoj malígneho procesu, preto je dôležité začať s liečbou včas a ochorenie sledovať. V prípade závažnej dysplázie krčka maternice môže byť indikovaná biopsia (odber vzorky epitelového tkaniva krčka maternice a jej mikroskopické vyšetrenie).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice? Kedy je potrebné ho vykonať? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže sa dysplázia krčka maternice odstrániť počas tehotenstva?

Tehotenstvo je kontraindikáciou chirurgického odstránenia dysplázie krčka maternice, zákrok sa odkladá až do pôrodu. Priebeh tehotenstva závisí od štádia patológie, je dôležité byť pod neustálym dohľadom gynekológa, aby sa predišlo komplikáciám (potrat, predčasný pôrod, narodenie dieťaťa s nízkou hmotnosťou).

2. Môžem mať sex, keď mám dyspláziu krčka maternice?

Pri dysplázii krčka maternice môžete mať sex v prípade, že sa nevyskytuje krvácanie ani bolesť. Sexuálny život nemá vplyv na vývoj ochorenia. Používajte bariérovú antikoncepciu, aby ste predišli pohlavne prenosným infekciám.

3. Môžem otehotnieť po odstránení dysplázie krčka maternice?

Po odstránení dysplázie krčka maternice pomocou miniinvazívneho zákroku je možné otehotnieť. Po zákroku je dôležitá úplná rekonvalescencia. Proces zotavovania je individuálny a môže trvať od šiestich mesiacov do jedného roka. Plánovanie tehotenstva by ste mali konzultovať s gynekológom.

4. Zmizne dysplázia po konizácii?

Dysplázia krčka maternice sa dá vyliečiť konizáciou. Po zákroku je dôležité dodržiavať všetky odporúčania ošetrujúceho gynekológa a pravidelne absolvovať preventívne prehliadky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa vykonáva chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice? Kedy je potrebné ho vykonať?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Marína pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko stojí chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Cena chirurgického odstránenia dysplázie krčka maternice závisí od typu zákroku. Cenu rádiofrekvenčného odstránenia dysplázie krčka maternice si môžete zistiť u telefonickej podpory medicínskeho centra DoktorPRO.
Katarzyna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho trvá chirurgické odstránenie dysplázie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Miniinvazívne zákroky na odstránenie dysplázie krčka maternice (rádiofrekvenčná a laserová liečba) sa vykonávajú ambulantne a trvajú 15 - 25 minút v závislosti od rozsahu patologického procesu. Trvanie klasickej operácie je individuálne.
Kristína pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Má dysplázia krčka maternice vplyv na tehotenstvo a je možné rodiť prirodzene?
Odpovedať
Dobrý deň. Priebeh tehotenstva závisí od štádia dysplázie krčka maternice, jej príčiny a prítomnosti sprievodných ochorení. Aby sa predišlo komplikáciám počas tehotenstva (potrat alebo predčasný pôrod), je potrebné byť pod neustálym dohľadom gynekológa. Liečba patológie sa zvyčajne odkladá až do pôrodu. Dysplázia nemá negatívny vplyv na vývoj plodu. Pred pôrodom je potrebné absolvovať vyšetrenie, po ktorom gynekológ určí, či je možný prirodzený pôrod.
Dominika pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú spôsoby liečby ťažkej dysplázie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Ťažká dysplázia krčka maternice sa lieči chirurgicky. Spôsob liečby predpisuje gynekológ po vyšetrení s prihliadnutím na anamnézu a vek.
Blažena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môže dysplázia krčka maternice zmiznúť sama od seba?
Odpovedať
Dobrý deň. Mierna dysplázia môže prejsť sama (bez zákroku a liekov), keď sa zníži aktivita ľudského papilomavírusu v tele. V každom prípade je potrebné byť pod dohľadom gynekológa.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.