Význam výživy pri vzniku cholecystitídy: vedecký pohľad
Podľa výskumu môže strava s vysokým obsahom tukov a cholesterolu a nízkym obsahom vlákniny prispievať k zápalu žlčníka a tvorbe žlčníkových kameňoch. Medzi výživové faktory potenciálne prispievajúce k tvorbe cholesterolových žlčových kameňov patria:
- vysoká konzumácia mäsa, rýchleho občerstvenia a nasýtených tukov obsiahnutých v živočíšnych produktoch, palmovom a kokosovom oleji (štúdie o prospešnosti kokosového oleja pri cholecystitíde nie sú jednoznačné vzhľadom na jeho vysoký obsah nasýtených tukov a kalorickú hodnotu);
- hyperkalorická alebo veľmi nízkokalorická strava (odporúčaný denný príjem kalórií sa pohybuje medzi 2 000 a 2 500 kalóriami pre ženy a mužov);
- nízky príjem vlákniny a nedostatok vitamínu C;
- vysoká spotreba fruktózy a niektorých strukovín.
Pri cholecystitíde tvorí 75 % žlčových kameňov cholesterol, ktorého pôvod súvisí s rozsiahlymi metabolickými poruchami (dyslipidémia, diabetes 2. typu a metabolický syndróm). Ochorenie môže byť spôsobené aj nadváhou alebo náhlym úbytkom hmotnosti, ktorému sa dá predísť dodržiavaním vyváženej stravy a kontrolou denného príjmu kalórií.
Odporúčania svetových zdravotníckych organizácií o výžive pri cholecystitíde
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!
Svetové zdravotnícke organizácie neodporúčajú špeciálnu diétu pri zápale žlčníka, ale zdôrazňujú dodržiavanie zásad zdravej výživy. Odporúčania WHO pre zdravú výživu pri cholecystitíde zahŕňajú:
- konzumujte minimálne 400 gramov, resp. 5 porcií ovocia a zeleniny denne, okrem zemiakov, sladkých zemiakov, manioku a inej škrobovej koreňovej zeleniny;
- príjem voľných cukrov by mal predstavovať menej ako 10 % z celkového energetického príjmu (približne 50 gramov pri dennom príjme 2 000 kalórií);
- tuky by mali tvoriť menej ako 30 % z celkového energetického príjmu (nenasýtené tuky a trans-tuky živočíšneho pôvodu);
- príjem nasýtených tukov by mal byť nižší ako 10 % z celkového energetického príjmu a príjem trans-tukov menej ako 1 %;
- konzumujte menej ako 5 gramov soli denne (čo zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke).
Podľa WHO by základom stravy pri cholecystitíde mali byť varené alebo dusené jedlá s obmedzenou konzumáciou pečených a vyprážaných pokrmov, ako aj balených potravín obsahujúcich priemyselne vyrábané transmastné kyseliny. Strava pri cholecystitíde by mala zahŕňať aj nízkotučné mliečne výrobky, chudé mäso a rastlinné oleje.
Praktické odporúčania gastroenterológov Doktorpro o diéte pri cholecystitíde
Pri zápale žlčníka neexistuje špeciálna diéta. Na zmiernenie príznakov a prevenciu rozvoja ochorenia je dôležité dodržiavať zásady zdravej výživy. Gastroenterológovia z kliniky Doktorpro odporúčajú pri cholecystitíde najmä tieto zásady stravovania:
- obmedzte vyprážanie jedlá a uprednostňujte pripravu dusením, pečením alebo na pare;
- vyhýbajte sa stravovaniu v reštauráciách, nákupu spracovaných potravín a rýchleho občerstvenia;
- jedzte minimálne dve porcie ovocia a zeleniny (ovocie si pridajte na raňajky alebo desiatu, šaláty alebo zeleninové plátky na každý obed a večeru);
- uprednostňujte si nízkotučné mliečne výrobky, ale nie odtučnené;
- nahraďte biely chlieb ražným, celozrnným, otrubovým alebo obilným chlebom;
- vynechajte bielu ryžu a nahraďte ju divokou alebo hnedou ryžou;
- z hydiny odstráňte kožu a odstráňte tuk z mäsa, polievok a ragú.
Odporúča sa konzumácia menších porcií, ideálne aspoň štyrikrát denne. Pri cholecystitíde je na prevenciu tvorby žlčových kameňov (koncentrácia cholesterolu v žlči je najvyššia v noci) vhodné raňajkovať ihneď po prebudení, pričom rozdiel medzi ostatnými jedlam by mal byť tri až štyri hodiny.
Čo sa môže konzumovať pri cholecystitíde, aké potraviny sú zdravé?
Diéta pri zápale žlčníka si vyžaduje nahradenie nenasýtených tukov nasýtenými a trans tukmi živočíšneho pôvodu, ako aj obohatenie stravy o komplexné sacharidy, bielkoviny a vlákninu. Medzi odporúčané potraviny pri zápale žlčníka patria:
- ovocie a zelenina (zrelé banány, melón, jahody, nekyslé odrody jabĺk a hrozna, ako aj všetka zelenina okrem húb, baklažánov, reďkoviek, cibule a cesnaku);
- chudé mäso (kuracie, morčacie a hydinové časti bez kože, ako aj časti hovädzieho, bravčového a jahňacieho mäsa bez tukových vrstiev);
- ryby (treska, losos, tuniak a sleď), morské plody (mäkkýše), rybie konzervy v slanom náleve alebo vode;
- polotučné alebo odstredené mlieko, jogurt, tvaroh, tavený syr a biele syry (ricotta a mozzarella);
- celozrnné výrobky (ovos a ovsené vločky, hnedá ryža, jačmeň, cestoviny z tvrdej pšenice);
- chlieb a pečivo bez pridaných živočíšnych zložiek (maslo, vajcia a mlieko), pukance bez pridaného masla;
- kuracie vajcia (vajcia nepoškodzujú žlčník pri cholecystitíde, ale ich konzumácia by mala byť obmedzená kvôli cholesterolu, ktorý obsahujú a ktorý prispieva k tvorbe žlčových kameňov);
- sušené ovocie, orechy a semená (hrozienka, sušené marhule, arašidy, kešu oriešky, mandle, tekvicové semienka a sezam).
Pri poruchách tráviaceho traktu možno namiesto živočíšnych produktov zvoliť rastlinné alternatívy (sójové, ovsené a kokosové mlieko, tofu a sójové mäso) a nízkotučné výrobky bez laktózy. Maslo, bravčovú masť a loj možno nahradiť rastlinnými olejmi (ľanový olej, rascový olej, olej z hroznových jadierok). Olivový olej môže pri cholecystitíde podporiť čistenie žlčníka, no jeho účinnosť zatiaľ nebola vedecký potvrdená.
Čo sa nesmie konzumovať pri cholecystitíde a prečo?
Pri zápale žlčníka je potrebné obmedziť alebo sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu, ktoré zvyšujú riziko tvorby žlčových kameňov. Medzi potraviny, ktoré by sa nemali konzumovať pri cholecystitíde patria:
- tučné druhy mäsa a ryby, mastné mäsové výrobky (napr. klobásy, slanina, saláma a hovädzie mäso), mäsové konzervy a rybie oleje;
- plnotučné a tučné mlieko, zahustené a kondenzované mlieko, tučné jogurty, smotana, tvaroh a žlté syry (napr. čedar, brie a stilton);
- mastné, vyprážané a pasírované potraviny, bravčová masť, maslo a palmový olej;
- rýchle občerstvenie, polotovary, majonéza a smotanové alebo syrové dresingy;
- pečivo a cukrovinky kupované v obchode, biely chlieb, sladké obilniny.
Pri ochoreniach žlčníka sa odporúča vyhýbať sladeným sýteným nápojom a priemyselne spracovaným ovocným šťavám. Na prevenciu exacerbácie ochorenia je potrebné obmedziť konzumáciu alkoholu (štúdie ukazujú, že mierna konzumácia pivných kvasníc pri cholecystitíde môže inhibovať syntézu cholesterolu).
Aké diéty možno dodržiavať pri cholecystitíde?
Pri zápale žlčníka je vhodné uprednostniť diéty, ktoré sa zameriavajú na zmenu životného štýlu, a nie na prísne potravinové obmedzenia, ktoré vyvolávajú komplikácie ochorenia. Medzi odporúčané diéty pri cholecystitíde patria:
- stredomorská diéta. V stredomorskej strave prevládajú ryby, olivový olej, ovocie a zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny a škrobová zelenina, ako aj orechy, vaječné bielka a grécky jogurt;
- DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension). DASH diéta kladie dôraz na potraviny bohaté na vlákninu a draslík s nízkym obsahom sodíka a odporúča obmedziť používanie kuchynskej soli;
- diéta č. 5 (gastroenterologická diéta). Diéta pri cholecystitíde (diéta č. 5) je založená na konzumácii veľkého množstva rastlinných potravín, obmedzení živočíšnych tukov a cholesterolu, dráždivých produktov GI.
Pri absencii kontraindikácií počas remisie sa môže uplatniť keto diéta, ktorá je založená na nenasýtených tukoch (70 % celkovej stravy), bielkovinách (20 %) a sacharidoch (10 %). V prípade prítomnosti žlčových kameňov možno dodržiavať kapha diétu pri cholecystitíde, ktorá je založená na konzumácii čerstvých, tepelne nespracovaných potravín, minimalizácii ťažkých, mastných a studených jedál a obmedzení slaných, kyslých a sladkých jedál.
Ako si vybrať vhodnú diétu pri cholecystitíde?
Pri zápale žlčníka neexistuje univerzálna špeciálna diéta . Strava by mala byť nastavená v spolupráci s ošetrujúcim lekárom, ktorý zohľadní celkový zdravotný stav a prípadne kontraindikácie prísnych diét pri cholecystitíde. V prípade potreby môže lekár odporučiť diétu vrátane jej kalorickej hodnoty s cieľom znížiť hmotnosť a upraviť hladinu tukov a cholesterolu v krvi.
V prípade prítomnosti potravinových alergií sa môžu dodržiavať špeciálne diéty s prihliadnutím na základné zásady výživy pri ochorení žlčníka. Hypoalergénna diéta pri cholecystitíde vylučuje potraviny obsahujúce lepok (pšenica, jačmeň a raž), laktózu (mliečne výrobky) a fruktózu (sladké ovocie a zelenina). Bezlepková diéta pri cholecystitíde spočíva vo vylúčení lepku, ktorý sa nachádza v pšenici jačmeni, raži a potravinách, ktoré ich obsahujú.
Aké ovocie sa môže konzumovať pri cholecystitíde?
Pri zápale žlčníka môžete konzumovať všetky druhy ovocia okrem kyslého hrozna a jabĺk, citrusových plodov, kivi a kyslých bobúľ (napr. brusnice, maliny a egreše). Medzi ovocie, ktoré možno pri zápale žlčníka konzumovať, patria:
- banány (banány sú prospešné pri cholecystitíde vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínov C a B6, horčíka a draslíka, ktoré majú protizápalové, antioxidačné a choleretické účinky);
- sladké hrozno (hrozno by sa malo používať opatrne pri cholecystitíde kvôli jeho vlastnosti zvyšovať tvorbu plynov);
- melón (melón pri cholecystitíde je prospešný pre vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a vody, ktoré zlepšujú trávenie a zabraňujú tvorbe žlčových kameňov);
- jahody (jahody pri cholecystitíde by mali byť zrelé a sladké).
Ovocie a bobuľoviny by sa mali konzumovať čerstvé alebo mrazené, povolené je aj konzervované ovocie bez pridaného cukru. Do diéty možno zaradiť kandizované ovocie bez pridaného cukru a sušené ovocie (napríklad hrozienka pri cholecystitíde zlepšujú pohyblivosť žlčníka a pomáhajú pri odstraňovaní zápchy).
Aká zelenina sa môže konzumovať pri cholecystitíde?
Pri zápale žlčníka môžete konzumovať všetky druhy zeleniny, ktoré nedráždia tráviaci trakt a nezaťažujú žlčník ani pečeň. Aby sa predišlo zhoršeniu zápalového procesu, zo stravy by sa mali vylúčiť baklažány, reďkovky, šťavel, cesnak, cibuľa a kyslé paradajky (pri cholecystitíde by sa mali vyberať sladké odrody paradajok).
Na prevenciu plynatosti by sa mali zo stravy vylúčiť aj potraviny, ktoré spôsobujú kvasenie: krížovité zeleniny (brokolica, biela kapusta, karfiol a ružičkový kel) a strukoviny (fazuľa, hrach, cícer a šošovica). Pri cholecystitíde sa treba vyhýbať aj hubám, pretože obsahujú ťažko stráviteľný chitín.
Môžu sa konzumovať fermentované mliečne výrobky pri cholecystitíde a ktoré?
Pri zápale žlčníka je potrebné vylúčiť mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku (viac ako 2,5 %). Z jedálnička je vhodné vylúčiť aj margarín a maslo, pretože obsahujú vysoké množstvo cholesterolu. Medzi povolené fermentované mliečne výrobky pri cholecystitíde patria:
- jogurt bez prídavkov (grécky, islandský a turecký);
- tvaroh (tvaroh pri cholecystitíde sa môže konzumovať ako samostatný výrobok alebo ako súčasť smoothies, pečiva a iných jedál);
- syr (žltý syr pri cholecystitíde by sa mal nahradiť bielym syrom, ako je mozzarella a ricotta).
Pri cholecystitíde je možné piť kefír, zakysanku a tekuté jogurty bez príchutí a prísad. Mliečne výrobky pri cholecystitíde možno konzumovať za predpokladu, že sú tolerantné na laktózu. Ak máte hypolaktáziu, môžete dodržiavať eliminačnú diétu pri cholecystitíde a piť mlieko bez laktózy alebo jeho rastlinné alternatívy (ovsené, mandľové, kokosové alebo sójové mlieko).
Aké druhy chleba a pečiva sú vhodné pri cholecystitíde?
Pri zápale žlčníka by malo pečivo obsahovať najmä celozrnnú alebo ražnú múku (čierny chlieb pri cholecystitíde je prospešný kvôli schopnosti raže znižovať cholesterol). Medzi pečivo povolené pri cholecystitíde patrí:
- pôstné pečivo bez pridania vajec, mlieka, masla alebo iných živočíšnych produktov;
- diétne chleby, ryžové placky a arménsky lavaš;
- otruby, zatuchnutý ražný alebo pšeničný chlieb;
- strúhanka, sucháre alebo sušienky.
Pri zápale žlčníka je potrebné vylúčiť konzumáciu čerstvého chleba, lístkového cesta a vyprážaného cesta (napr. v koláčoch a čeburekoch). Aby sa zabránilo tvorbe žlčníkových kameňov, je potrebné vyhnúť sa aj pečiva z obchodu, ktoré obsahuje margarín a palmový olej.
Aké obilniny sa môžu konzumovať pri cholecystitíde?
Kaša pri cholecystitíde môže slúžiť ako hlavný zdroj komplexných sacharidov. Pri ochorení žlčníka môže strava obsahovať ovos a ovsené vločky (ovsené vločky pri cholecystitíde obaľujú sliznicu a zmierňujú zápal), jačmenné, pohánkové a pšeničné krúpy a ich deriváty (bulgur a kuskus). Na prevenciu zápchy je vhodné vynechať krupicu a bielu ryžu (ryža pri cholecystitíde by mala byť divoká alebo hnedá, nie biela).
Aký druh mäsa sa môže konzumovať pri cholecystitíde?
Pri zápale žlčníka je potrebné vylúčiť zo stravy tučné časti červeného mäsa a vnútornosti (pečeň, obličky a mozog), ako aj obmedziť konzumáciu mastnej hydiny (kačica a hus) a hydinovej kože. Medzi druhy mäsa, ktoré sa môžu konzumovať pri cholecystitíde, patria:
- chudé mäso bez tukových vrstiev, kože a šliach (kuracie, morčacie, teľacie a králičie);
- biele ryby (treska, zubáč, tuniak, makrela, pstruh a sardinky);
- morské plody (mäkkýše).
Zo stravy by sa mali vylúčiť tučné ryby (jeseter, beluga a sumec), ako aj kaviár a krevety. Takisto je potrebné odmietnuť mäsové polotovary (klobásy a párky), údené mäso, masť a slaninu.
Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri cholecystitíde?
Na zníženie záťaže žlčníka a pečene by strava nemala obsahovať mliečnu čokoládu, príliš mastné a sladké dezerty, pečivo a cukrovinky z obchodov. Medzi povolené sladkosti pri zápale žlčníka patria:
- bezé a marshmallow z vaječných bielkov;
- čierna horká čokoláda s obsahom kakaa najmenej 70 %;
- marmeláda a pastila bez prídavku umelých farbív a aróm;
- med (mierna konzumácia medu pri cholecystitíde pomáha zmierniť zápal a bolesť).
Zmrzlinu pri cholecystitíde možno konzumovať, ak má nízky obsah tuku a neobsahuje živočíšne produkty ani palmový olej. Krémovú zmrzlinu možno nahradiť mrazeným jogurtom alebo džúsom, sorbetmi (ovocná a bobuľová zmrzlina) alebo chladeným ovocným želé.
Diéta pri cholecystitíde: prípadne týždenný jedálny lístok s receptami
Pri výbere receptov na jedlá pri cholecystitíde je potrebné zohľadniť potrebu stravovania, malými porciámi (päť až šesťkrát denne), čo umožňuje znížiť záťaž žlčníka a pečene. Jedlá pri cholecystitíde by mali byť varené, dusené, pečené pripravené na pare, povolené je aj ľahké vyprážanie na rastlinných olejoch (olivový, kokosový a sezamový).
Týždenný jedálny lístok pri zápale žlčníka | ||||
Raňajky | Obed | Večera | Desiata/olovrant | |
Pondelok | Ovsené vločky s ovocím alebo bobuľovitými plodmi | Grilované kuracie mäso so šalátom z divokej ryže | Pečená ryba s dusenou zeleninou | Grécky jogurt/hrsť orechov |
Utorok | Smoothie zo špenátu, banánu a mandľového mlieka | Šalát z quinoy s uhorkami a paradajkami | Pečené morčacie mäso s hnedou ryžou | Ovsené sušienky s jablkom/grécky jogurt s medom |
Streda | Grécky jogurt s jablkami | Šošovicová polievka s celozrnnými krekrami | Kuracie mäso a bataty pečené na plechu | Hrsť orechov/plátky hrušky s tvarohom |
Štvrtok | Miešané vajcia s celozrnným chlebom | Zeleninová polievka s kuracím mäsom a šalát s krutónmi z ražného chleba | Pečená biela ryba s chlebom a nakrájaným šalátom | Banán s medom a ovsenými vločkami/ryžové placky s džemom |
Piatok | Banánové smoothie na nízkotučnom mlieku | Pečená ryba s prílohou – zemiakmi a mrkvou | Morčací závitok s drveným šalátom a paradajkami | Zeleninové taco/ovocný tanier |
Sobota | Ovsené vločky s jablkami a škoricou | Zeleninový šalát s mušľami a olivovým olejom | Pečené morčacie prsia s plátkami varených zemiakov a brokolicou | Zeleninové tyčinky/ hrsť orechov |
Nedeľa | Vaječná omeleta s odtučneným syrom a paprikou | Šalát z divokej ryže s uhorkou a cherry paradajkami | Hnedá ryža s tofu vyprážaná so zeleninou | Grécky jogurt s bobuľovým ovocím/jablkovými lupienkami |
Jedlá pri zápale žlčníka by sa mali podávať teplé (pri teplote približne 40 °C), aby sa zpredišlo kŕčom žlčníka. Aby sa predišlo podráždeniu tráviaceho systému, je tiež potrebné vyhýbať sa kyslým, korenistým, pikantným, slaným, nakladaným a údeným jedlám.