0800200000

Biopsia prostaty: ako sa vykonáva a ako sa na ňu pripraviť

Biopsia prostaty: ako sa vykonáva a ako sa na ňu pripraviť
mužské zdravie
aktualizované: 20 June 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 31 May 2024 4288
Rakovina prostaty je 4 najčastejším typom rakoviny spomedzi všetkých typov rakoviny. Včasná diagnostika rakoviny je možná vďaka biopsii prostaty.

Čo je to biopsia?

Biopsia je diagnostická metóda, ktorá zahŕňa vyrezanie časti novotvaru na ďalšie histologické vyšetrenie (vyšetrenie vzoriek tkaniva). Postup odberu biomateriálu je invazívny, pretože je sprevádzaný porušením integrity kože, slizníc a tkanív vnútorných orgánov. Pomocou biopsie je možné preštudovať bunkovú štruktúru nádoru a určiť či je nezhubná, alebo zhubná.

Čo je biopsia prostaty?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Biopsia prostaty je odber malých fragmentov tkaniva prostaty na ďalšie vyšetrenie pod mikroskopom. Táto technika umožňuje podrobne preskúmať štruktúru buniek a identifikovať medzi nimi chybné, atypické vzorky, ktoré poukazujú na nádorové procesy v žľaze. Vyšetrenie poskytuje možnosť určiť, v akom štádiu vývoja je zhubný nádor zistený u pacienta.

Indikácie pre biopsiu prostaty

Biopsia sa predpisuje pri podozrení na rakovinové postihnutie prostaty. Hlavné indikácie pre biopsiu prostaty:

  • detekcia nádoru prostaty počas palpebrálneho rektálneho vyšetrenia;
  • vizualizácia uzlín s nejasnými kontúrami a zníženou echogenitou počas ultrazvukového vyšetrenia prostaty cez konečník;
  • zvýšená hladina (viac ako 4,0 ng/ml) prostatického špecifického antigénu (PSA) v krvi.

Biopsia adenómu prostaty je indikovaná u pacientov, u ktorých sa hladina PSA v krvi v priebehu roka zvýšila o viac ako 0,35 ng/ml. Vyšetrenie je tiež metódou monitorovania účinnosti liečby rakoviny prostaty.

Možno sa zaobísť bez biopsie prostaty?

Biopsia je jediný spôsob, ako získať presné informácie o tom či je nádor zhubný. Aj keď je hladina PSA v krvi mierne zvýšená, počítačová tomografia (CT), ultrazvuk (USG) a magnetická rezonancia (MRI) nemôžu spoľahlivo potvrdiť alebo vyvrátiť rakovinu prostaty. Výhody biopsie:

  • umožňuje odhaliť rakovinu v ranom štádiu vývoja;
  • pomáha určiť typ rakoviny (žľazová, skvamocelulárna, prechodná a nediferencovaná);
  • poskytuje možnosť posúdiť stupeň agresivity nádoru a vyvodiť závery o pravdepodobnosti jeho rozšírenia do iných orgánov (metastázy).

Na základe výsledkov biopsie rakoviny prostaty lekár vyberie optimálny liečebný režim. Po získaní údajov o type a štádiu vývoja rakoviny urológ-onkológ určí či pacient potrebuje urgentnú operáciu.

Druhy biopsie prostaty

Odber vzoriek tkaniva prostaty sa zvyčajne vykonáva 3 spôsobmi. Druhy biopsie prostaty:

  • transuretrálna (odber fragmentu tkaniva cez močovú trubicu pomocou cystoskopu vybaveného kamerou);
  • transrektálne (odber vzorky cez konečník pod ultrazvukovou kontrolou);
  • transperineálne (odber biomateriálu cez mikroincíziu medzi mieškom a konečníkom pod kontrolou MRI alebo CT).

Transrektálna punkčná biopsia prostaty je najmenej bolestivý a najčastejší typ diagnostiky. Ultrazvukový prístroj pomáha presne viesť bioptickú ihlu do podozrivých oblastí žľazy bez poškodenia okolitého zdravého tkaniva.

Ako sa pripraviť na biopsiu prostaty?

Predbežná konzultácia s urológom je potrebná na určenie celkového stavu pacienta, vylúčenie kontraindikácií, zistenie sprievodných ochorení a možných alergických reakcií. Laboratórne a prístrojové vyšetrenia pred biopsiou:

Týždeň pred zákrokom by ste mali prestať užívať lieky na riedenie krvi a 3 dni pred zákrokom by ste mali prestať užívať nesteroidné protizápalové lieky. Večer pred vyšetrením a v deň vyšetrenia by ste sa mali zdržať jedla. Môžete piť vodu a džúsy, ale najneskôr 2 hodiny pred zákrokom.

Aby sa zabránilo vzniku infekcie, príprava na biopsiu prostaty zahŕňa užívanie antibiotík niekoľko hodín pred vyšetrením. Večer alebo ráno pred zákrokom by ste si mali dať očistný klystír.

Ako sa vykonáva biopsia prostaty?

Na žiadosť pacienta sa biopsia prostaty vykonáva bez anestézie alebo v lokálnej anestézii, ktorá umožňuje znecitliviť vyšetrovanú oblasť a znížiť nepríjemné pocity. Technika vykonávania biopsie prostaty pod ultrazvukom:

  1. Pacient leží na ľavom boku s kolenami pritiahnutými k hrudníku.
  2. Lekár vydezinfikuje oblasť anusa a do konečníka zavedie tenkú ultrazvukovú sondu s bioptickým nástavcom.
  3. Pomocou ihly lekár urobí vpichy do podozrivých oblastí žľazy a vykoná odber úlomkov tkaniva.
  4. Biomateriál sa odošle do laboratória na histologické vyšetrenie. 

Počas jedného sedenia biopsie prostaty pod ultrazvukovou kontrolou sa odoberie punkcia z 10-12 oblastí žľazy. Vyšetrenie veľkého počtu fragmentov pomáha znížiť riziko falošne negatívnych výsledkov.

Ako dlho trvá odber vzorky prostaty?

Biopsia prostaty trvá do 30 minút. Po zákroku zostáva pacient pod lekárskym dohľadom až do prvého močenia. Lekár sa musí uistiť, že punkčný odber tkaniva nespôsobil opuch prostaty, ktorý by blokoval normálny tok moču.

Zotavenie po biopsii prostaty

Zotavenie po biopsii prostaty trvá 5 až 7 dní. 3-4 dni po odobratí vzorky tkaniva by sa mali užívať antibiotiká a vykonávať starostlivá hygiena perinea, aby sa zabránilo infekcii. Na prepláchnutie močového mechúra, minimalizáciu množstva krvi v moči a zmäkčenie stolice pomôže konzumácia 1,5 až 2,5 litra tekutín (voda, kompóty alebo džúsy) denne.

Aby ste predišli zápche, mali by ste po biopsii prostaty dodržiavať diétu. Z jedálnička treba vylúčiť korenené, mastné jedlá, uprednostniť tekuté polievky, čerstvé ovocie a sušené ovocie, bobuľové ovocie, zeleninu, ovsené vločky a pšeničné otruby. Po biopsii prostaty sa odporúča jesť frakcionovanú stravu - jesť by ste mali každé 2-3 hodiny v malých porciách.

Ako dlho mám čakať na výsledky po biopsii prostaty?

Analýza biopsií prostaty sa môže vykonať urgentne alebo rutinne. Výsledky urgentnej biopsie budú hotové do 30 minút a výsledky rutinnej biopsie budú hotové 5-7 dní po odobratí vzorky.

Čo ukazujú výsledky biopsie prostaty?

Norma pre biopsiu prostaty je negatívny výsledok na zhubné ochorenie. Diagnostické termíny používané v laboratórnej správe:

  • adenóm (nezhubné zväčšenie prostaty);
  • cysta (dutý, tekutinou naplnený nádor prostaty);
  • granulomatózna prostatitída (zápal prostaty sprevádzaný tvorbou malých uzlíkov v tkanive);
  • prostatická intraepiteliálna neoplázia (nenádorový stav spojený s nadmerným zväčšením buniek);
  • intraepiteliálna neoplázia prostaty vysokého stupňa s podozrením na rakovinu;
  • žľazový (adenokarcinóm), dlaždicobunkový, prechodný, nediferencovaný karcinóm.

Ak sú v bunkách prítomné zmeny, ktoré sú charakteristické pre adenokarcinóm, ale nie sú dostatočné na stanovenie definitívnej diagnózy, v laboratórnej správe sa môže uvádzať „atypická malá acinárna proliferácia“. Pacient bude potrebovať ďalšie vyšetrenie na určenie povahy patológie.

Ak sa zistí onkologické ochorenie prostaty, patológ posúdi stupeň jeho agresivity podľa Gleasonovej stupnice. Lekár vyšetrí pod mikroskopom 2 vzorky tkaniva, skúma štruktúru buniek, podľa ktorej určí, ako rýchlo budú rásť.

Každej z 2 testovaných vzoriek sa pridelí bodové hodnotenie od 1 do 5, ktoré sa sčítava do indexu rakoviny. Vyjadrenie výsledkov biopsie prostaty pomocou Gleasonovej stupnice:

  • 2 až 6 bodov - vysoko diferencovaný, pomaly rastúci nádor;
  • 7 bodov - nízko diferencovaný nádor so strednou agresivitou;
  • 8 až 10 bodov - nízko diferencovaný rýchlo rastúci nádor s tendenciou metastázovať do iných orgánov.

Gleasonova stupnica rakoviny umožňuje lekárovi určiť, ktorý spôsob liečby bude najúčinnejší. Ak je agresivita rakoviny nízka, pacient sa môže vyhnúť operácii. Bude mu odporučená medikamentózna (chemická, cielená alebo hormonálna) liečba alebo rádioterapia.

Pre koho je odporúčaná opakovaná biopsia?

Zistenie nezhubných buniek vo vzorkách tkaniva nie je zárukou, že nejde o rakovinu. Aby sa predišlo falošne negatívnym výsledkom, naplánuje sa sekundárna biopsia prostaty pod ultrazvukovou kontrolou 3 až 6 mesiacov po prvom vyšetrení.

Opakovaná biopsia prostaty je potrebná u pacientov, u ktorých sa pri prvotnej diagnostike zistila intraepiteliálna neoplázia prostaty vysokého stupňa alebo atypická malá acinárna proliferácia. Opakované vyšetrenie je indikované aj u pacientov, u ktorých sa po prvej biopsii prostaty naďalej zvyšuje celková hladina PSA a pomer voľného a celkového PSA je nižší ako 10%.

Možné komplikácie po biopsii prostaty

Po biopsii prostaty sa môže vyskytnúť hemospermia (krv v ejakuláte), hematúria (krv v moči) a stopy krvi v stolici. Za normálnych okolností je krv prítomná v stopových množstvách a do týždňa po zákroku sama zmizne z moču a stolice. V semennej tekutine sa môžu drobné prímesi krvi vyskytovať približne 1 až 2 mesiace. 

Komplikácie, ktoré si vyžadujú lekársky zásah, sú zriedkavé (5 až 7 percent pacientov). Najnebezpečnejšie následky biopsie prostaty:

  • akútna retencia moču v dôsledku edému prostaty;
  • vznik alebo zhoršenie chronickej prostatitídy;
  • infekcie močových ciest (cystitída a uretritída);
  • zápal semenníkov a prídavných orgánov (orchoepididymitída).

Niektorí muži pociťujú niekoľko dní po biopsii bolesť konečníka, dolnej časti penisu alebo brucha. Ak je bolesť silná, lekár vám môže predpísať analgetiká.

Komu je kontraindikovaná biopsia prostaty?

Biopsia prostaty sa nevykonáva u mužov s príznakmi akýchkoľvek zápalových a infekčných ochorení. Ďalšie kontraindikácie biopsie prostaty:

  • zápal sliznice konečníka (proktitída);
  • zápal prostaty (prostatitída);
  • trombóza hemoroidálnych uzlín;
  • patologický kanál v mäkkých tkanivách perianálnej oblasti (rektálna fistula);
  • zúženie análneho kanála spôsobené zjazvením v dôsledku proktologických operácií (striktúra análneho kanála);
  • excízia konečníka (resekcia).

U mužov s diagnózou zápalových alebo infekčných ochorení je vyšetrenie predpísané po zotavení. Pacienti so striktúrou análneho kanála, fistulou alebo resekciou rekta podstupujú transperineálnu biopsiu namiesto transrektálnej biopsie.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Biopsia prostaty: ako sa vykonáva a ako sa na ňu pripraviť
Biopsia prostaty: ako sa vykonáva a ako sa na ňu pripraviť
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Je biopsia prostaty škodlivá?

Biopsia nevyvoláva progresiu rakoviny a neznižuje účinnosť liečby. Počas biopsie sa z prostaty odoberajú mikroskopické fragmenty, ktorých neprítomnosť nespôsobuje zmeny tkaniva na bunkovej úrovni.

Čo sa nemá robiť po biopsii prostaty?

5-7 dní po biopsii prostaty by ste nemali mať pohlavný styk, jazdiť na bicykli, plávať v bazénoch a otvorených vodných plochách, navštevovať saunu a športové tréningy, kúpať sa v horúcom kúpeli, dvíhať závažia s hmotnosťou vyššou ako 4 kilogramy. Počas rekonvalescencie sa neodporúča piť alkohol a nápoje obsahujúce alkohol.

Po akom čase po biopsii prostaty môžem podstúpiť operáciu?

Bezprostredne po biopsii prostaty by sa nemal vykonať chirurgický zákrok na úplné alebo čiastočné odstránenie prostaty. Urológovia odporúčajú odložiť operáciu o 4 až 8 týždňov, aby sa hematóm a zápalové zrasty uvoľnili a zabránilo sa rozšíreniu zápalu do okolitých tkanív.

Je biopsia prostaty bolestivá?

Biopsiu sprevádzajú krátkodobé nepríjemné pocity v čase odberu vzorky tkaniva ihlou. Závažnosť nepríjemných pocitov závisí od individuálneho prahu citlivosti pacienta na bolesť.

4 s 5 na základe 2 hodnotenia
Biopsia prostaty: ako sa vykonáva a ako sa na ňu pripraviť
Autor
Yevhenii Repryntsev
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Štefan pred 4 mesiacmi
Dobrý večer. Môžete mi, prosím, povedať, aké nebezpečenstvo predstavuje biopsia prostaty?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Biopsia je relatívne bezpečný zákrok, ktorého najnepríjemnejšou komplikáciou môže byť infekčné ochorenie močových ciest a prostaty. Aby sa predišlo infekcii, ošetrujúci lekár predpíše pacientovi pred a po odbere vzorky antibiotiká.
Vratislav pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi povedať, aké vysoké je riziko zväčšenia nádoru po biopsii?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Zväčšenie nádoru nesúvisí s postupom odberu fragmentu. Progresia rakoviny a metastázovanie nezávisí od samotnej biopsie.
Filip pred 4 mesiacmi
Dobrý večer. Mám otázku: ako vyzerá výsledok biopsie?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň! Diagnostická správa z histopatologického vyšetrenia je formulár, ktorý obsahuje osobné údaje pacienta, hodnotenie farby a konzistencie vzorky, opis štruktúry buniek skúmaných tkanív a záver laboratória. Pre dešifrovanie výsledku by ste mali kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára.
Ivan pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Je dovolené mať raňajky pred biopsiou prostaty, ak je zákrok naplánovaný na obed?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. V deň zákroku by ste sa mali snažiť nič nejesť a urobiť si očistný klystír. Črevo by nemalo byť plné. Prudkému pocitu hladu sa môžete vyhnúť tak, že ráno vypijete vodu alebo sladký čaj.
Marek pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi povedať, čo je lepšie: biopsia pod ultrazvukovou kontrolou alebo fúzna biopsia?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň! Fúzna biopsia prostaty sa tiež vykonáva pod ultrazvukovou kontrolou. Umožňuje však odobrať materiál na ťažko dostupných miestach, pretože obraz získaný ultrazvukom prekrýva dodatočne snímky z magnetickej rezonancie. Lekár vidí na monitore 3D obraz prostaty.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie